Nuttige surfweer info:

Maandag 9 maart

55 reacties

 1. Wind is al naar west gedraaid voor vrijwel het hele land. Vraag mij af of het vandaag wat wordt, beschutting kun je wel vergeten met wind uit het westen.

 2. IJmuiden haven geef idd weinig protection tegen harde westelijke wind. Vanaf 16:00 gaat de wind een klein beetje terug naar wzw en neemt af. Dus wie weet !

 3. Beste Neptunes,

  Ik wil toch graag een keertje reageren op je website en surfvoorspellingen. Je zult het onderstaande vast al vaker gehoord hebben.

  Er zijn een hele hoop surfers heel blij met je weerbericht, maar ook een groeiende groep surfers die niet zo blij zijn met je voorspellingen.

  Het probleem is dat jouw berichtgeving niet ophoudt met een algemene voorspelling van de golven langs de NL kust. Je gaat zelfs zo gedaitailleerd voorspellen dat je aangeeft tussen welke golfbrekers je moet gaan surfen en met welk getij. Deze spot speciefieke informatie moet je weglaten en zover ik weet ben jij ook de enige ter wereld die deze informatie wel geeft.

  Dit is voor veel mensen die juist de drukte bij Scheveningen enz, willen ontlopen een doorn in het oog. Waarom zou je iedereen de plekken op willen sturen waar juist nog rust en orde heerst en waar iedereen elkaar respecteerd.

  Ik heb ook al een aantal keer gemerkt dat als jij zei op je site (en Surfholland en Pipo) dat het los zou gaan het een stuk drukker was in het water (Scheveningen) dan andere dagen wanneer het ook goed was en jij minder positief gestemd was op de site.

  Dus je ziet dat je veel invloed hebt op het gedrag van veel surfers. Voornamelijk beginners of mensen die niet in het buurt van het strand wonen zijn sterker afhankelijk zijn van dit soort weerberichten.

  Dus nogmaals, ik denk dat weinig mensen echt problemen hebben met je algemene voorspellingen. Maar hou het algemeen en ga niet Jan en alleman naar plekken toesturen waar anderen juist aan de drukte van tegenwoordig willen ontsnappen.

  Hopelijk begrijp je mijn standpunt en zul je in de toekomst niet alleen surfers helpen door informatie te geven. Je zult ook een hele hoop surfers helpen door bepaalde informatie niet te geven.

  Ik denk dat het nu een goed moment is om wat tegengeluid te geven, vooral nu je wat wilt gaan verdienen met je service en zeer gedetailleerde weekend voorspellingen geeft.

  Ik sta altijd open voor verdere discussie.

  Grt Emile

 4. @ emile.
  Ik snap je punt best hoor, maar ik vind het constante commentaar op de voorspellingen echt heel klef worden.
  Als je in de randstad woont en bent aangewezen op de meest drukke spots kan ik me best de frustratie voorstellen als je met 100 man op een peakje ligt da’s nu eenmaal het nadeel van de randstad het is er altijd druk.
  Als je het geen punt vindt om een stukkie te karren zijn er nog zoveel stukken strand met goede breaks waar bijna niemand ligt, en dat zo ook wel zo blijven. ( ook als neptunes het aankondigd )
  afgelopen woensdag was het wel duidelijk dat het in de kop van noordholland goed zou zijn, en…. we lagen met 5 man op petten. ik zie het punt niet meer zo.

 5. Begrijp je punt Emile. Een zelfde soort bericht zou ook moeten worden gepost bij alle fotografen, surfscholen, surshop’s en surfmagazines. Die zijn ook debet aan het probleem dat zo langzamerhand is ontstaan..

 6. Snap het even niet, op een enkele dag na (zoals vorige week met Z-wind bij de IJmuiden pier, waar trouwens niemand er ongeveer in lag) wordt nooit verwezen naar concrete spots, behalve dat het zuid of noord-holland beter is. Denk dat een algemene voorspelling, waar getij volgens mij bijhoort (heeft nogal veel invloed) al voor veel extra drukte hoort. Of course dat is irritant, maar met slechts algemene berichtgeving ga je dat niet beperken.

 7. Dit is geen gezeik maar een discussie aangaan, Ik ben ook voor een algemene voorspelling. Respect voor Emile en Neptunes.

 8. @ Emile

  1- je moet niet zo zeiken

  2- doe jij anders élke dag een voorspelling??

  3- het is maar een voorspelling, je hoéft niet te luisteren naar wat hij zegt, ook is het wel naïef om te naar de spots toe te gaan die hij aanwijst, het is maar een aanduiding

  4- gebruik de voorspelling als déél van je eigen idee over waar swell vandaan komt en heen zal gaan. Er zijn veel meer sites die infom geven, zij het minder concreet, maar aan de hand van meerdere sites zal een eigen idee moeten krijgen waar je heen moet.
  Als je dit niet doet en gewoon alleen uitgaat van een voorspelling van één persoon/site, zie punt 1

  Gegroet uit het zonnige Costa Del Westlandia

 9. “Voornamelijk beginners”, iedereen is toch een cook geweest? The better you surf when its busy, the more and better waves you get… Shit happens and times are changing!
  Alsof Nederland zo’n epicentrum van lijpe sicke secret spots is.. Wie zich een beetje in de surf verdiept of je dit nou afzonderlijk doet of via deze site en/of anderen kan je de spots waar het met goede condities niet druk is, niet eens op al je vingers tellen. Dont blame the man whos just pointing out “POTENTIALS”.
  Je hebt gewoon mazzel als je dichter bij het vuur zit dan anderen. En dat er mensen zijn die het voor anderen (die verder weg wonen) makkelijker en plezieriger maken.. ik zeg fock it… Ik woon praktisch aan het strand en t boeit me echt niet om een half uurtje noordelijker te surfen(waar er geen crowd is) wanneer het druk is.. Er staan immers geen overhead barrels op het spel. Less talk and more surf…

 10. @ Bramzzz, lees nou eens wat er staat. Het gaat niet om de algemene golf/wind voorspelling , maar om de specifieke spot informatie…

 11. Big ups voor Neptunes en de voorspellingen.

  + 1 voor Seb en zijn uiteenzetting.

 12. ff geen gezeik:

  Maandag 14.30 Scheveningen Noord met afgaand tij, lekkere baken met redelijke wandjes heup tot schouderhoogen en wat beschutting bij de pier van de W wind.

 13. Het wordt volgens mij tijd dat er weer een classic dagje komt!!!

  Mensen hebben echt te veel tijd over……

  Snap het btw best, ik raak ook gefrustreerd door deze golfloze winter :P.

 14. @ M uit D, broer van P van de G,

  ik lees wat er staat, vandaar dat ik een bericht stuur.
  Nee, het gaat niet alleen om specifieke spot informatie, maar ook om dit, and i quote: ,, Maar hou het algemeen en ga niet Jan en alleman naar plekken toesturen waar anderen juist aan de drukte van tegenwoordig willen ontsnappen” .

  Neptunus ‘stuurt’ je alleen een richting op waar het goed kán worden, maar zegt niet, ga naar Domburg/Hoek/Wijkiki oid

  Als je vindt dat hij je naar een spot stuurt, ben je gewoon goedgelovig en heb je nog niet de juiste kennis vergaard om verder te zoeken naar golven in NL dan alleen uit te gaan van 1 single voice.

  Ga gewoon lekker surfen waar je wil en waar je zelf verwacht dat het goed is.. Surf’s Up OVERAL NU!! 😉

  Greetz Bramzzz

 15. hey
  de wind neemt af op
  Windsnelheid & Windstoot Lichteiland Goeree 1
  nu nog net 6 Bft, dalende lijn, straks surfen met minder wind op scheef!
  btw, mensen zijn lui en doen geen moeite om naar kijkduin of de fuut te gaan.
  lekker met zijn allen bij elkaar, zo zal het altijd zijn.
  dus whatever neptunes zegt, druk op een afgelegen spot zal het nooit worden, en als het er al drukker wordt, zijn het goede surfers waarschijnlijk…
  just my arsehole
  uhm opinion
  evrybody;s got one!

 16. inderdaad kijk maar ff op de teletext link de wind gaat met 7 knopen afnemen…

 17. @ Emily

  Zullen we anders ook klagen tegen de weerbericht voorlezers als het weer eens druk is op het strand of als iedereen aan het BBQen is?

  Kortom gun iedereen een goede surf en wees Neptunes gewoon dankbaar!

  Respect @ Neptunes!

 18. Man man man wat een gezaag en een geklaag altijd over datzeflde.
  Klaag toch niet zo en ga gewoon lekker in het water liggen en respecteer de andere die ook gewoon een lekker golfke willen gaan pakken.
  Wat doen jullie eigenlijk als jullie naar het buitenland gaan surfen dan ga je toch ook gewoon lekker tussen de locals liggen. Iedereen zoekt toch gewoon goeie surf op.

 19. Ik wordt doodziek van alle leipe Neptunes kontlikkers die uit een soort van politieke correctheid en aangeboren luiheid, iedereen die een discussie wil aangaan afzeiken. Iedereen heeft recht op een mening ook als het niet die van jou is.

 20. Eens met Falcao. Een ieder heeft hier recht op zijn mening. Mensen met een mening hoeven niet gelijk afgedaan te worden als zeikers.

 21. Kijk om 16.30 viel de wind bijna weg in Scheveningen en draaide iets naar ZW…..

  heeeerlijke sessie mooie lange golven met steile wandjes.

 22. Ben het eens met Falcao, Neptunus z’n kont moet ondertussen wel zeikende nat zijn :p

 23. net eruit bij domburg lag er om half 5 in echt goed gesurft beetje rommelig maar ook soms 1.5 meter lijnen lekker geboard wat word het voor morgen hoop hetzelfde 😀

 24. Neptunus heeft inderdaad net gesurfd, ik heb met hem en nog 2 andere een peakje gedeeld in domburg. Twas klein maar af en toe best fijn..

  En het word zoiezo drukker, omdat surfen op dit moment gewoon ‘booming’ is, v/d zomer zullen er door heel nederland weer 1000+ lessen gevolgd worden en er zijn er een hele hoop die dan een eigen boardje + wetsuit kopen.. deal with it

 25. @wouter oosting: Kut verhaal, want niet correct
  @neptunes heb je nog iets van de boys gehoord over de patenten?

 26. Zoveel kilometers kust, ik zie het probleem niet 🙂 Bedankt voor je forecasts Neptunes!

 27. Er wordt flink getapt uit het universele ‘localism’ vaatje: het grootste gezwel van het golfsurfen,bijverschijnselen van de verslaving, bij ons is iedereen welkom op de plas, ook goed geschoolde anfanger, Nep’s gedetailleerde info wordt zeer op prijs gesteld!

 28. @wasaab
  kutverhaal moet lezen: ik ben het er niet mee eens. straks voel ik me nog persoonlijk aangesproken ofzo!

  was heerlijk op SCHeeF, echt heel goed, wel een 8.2.
  redelijk hoogte, af en toe steil, en niet teveel wind. beter!
  morgen meer

 29. Ja, vrijheid van meningsuiting, daar word de wereld mooier van. Betekent niet dat je een mening (de mening van de ander is gezeik) niet een even waardige mening is. Enfin, geouwehoer, lekker surfen, mooie reports van Nept en klaar is kees. Iedereen blij.

 30. Localism zuigt zoooo hard, het is de natte variant van inteelt. Provincialisme op het water, de essentie van het hele surfen niet begrijpend. Het gaat om SOUL, competitiegericht of niet, het mag nooit ten koste gaan van een ander. Tenzij je een gevaar bent en anderen dreigt te scalperen met je finnetjes, dan moet je opzouten. De gasten die zich zo ont-zet-tend goed voelen zijn waarschijnlijk onder invloed van hun eigen stoke maar snappen het schitterende vergangkelijke aspect van surfen niet helemaal. (tip: zoek oude filmpjes van Mickey Dora en generatiegenoten) Geeft niet, tenzij het plaatsmaakt voor onverdraagzaam apengedrag. Juist omdat er niks resteert behalve een stoke is het surfen zo’n puur existentialische ervaring met een knoertharde filosofische insteek. Denk daar maar eens over na. Want je zou je ogen natuurlijk eigenlijk keihard uit je kop moeten schamen als je Neptunes gaat zitten verwijten dat hij verantwoordelijk is voor een zekere vorm van luiheid en files in het water. Dat is de omgekeerde wereld. Het is nou eenmaal inherent aan de populariteit, maar mag nooit een excuus zijn om te kankeren. Alles reguleert zichzelf namelijk. Amen.

 31. “t was zo’n sicke dag en iedereen loopt maar te kankeren durf bijna te zeggen dat de de gene die het hardst schreeuwen niet konden hahahaha

 32. Bijna de helft van de mensen heeft hier het verstand van een pijnboom pit geloof ik!

  Ene Emile geeft gewoon zijn mening op een normale manier en iedereen begint lomp te ouwehoeren en beantwoord niet eens zijn vragen!

  Maare Gister was ruk vandaag is Ruk NL is ruk!!

  Wat een ellende… hopelijk straks nog een improvement en anders hoop ik dat Neptunes gelijk heeft over morgen… ik ben te stoked heb zin in een lekker golfje!!

 33. Helaas geef ik emile gelijk. Die paar uurtjes dat het echt lekker af gaat voor nederlandse begrippen wil je je golf niet constant delen met allerlei niet locals. Dat geeft spanning met kans op geweld tot gevolg. Zie wat er vorig jaar paar keer in wijkkie gebeurd is en terecht………….

 34. Ik ben het dus 100% met Emile eens. Een groot deel van de STOKE is dus spots zoeken, de zandbanken checken met bepaalde condities, ZELF de weerkaarten in de gaten houden, het tij in de gaten houden etc.etc.

  Ik weet niet maar je eet je brood tegenwoordig toch met korst of mag je het van je moeder nog steeds vanaf laten.

  Hou toch op met dat voorgekouwde gedoe man.. word een keer een kerel en wees zelf verandwoordelijk voor een topsessie !

 35. De zogenaamde hardcore locals zijn wel vermoeiend. Het zijn net kleine kinderen die maar blijven zeuren bij moeder natuur: Ikke! Ikke! De rest kan stikken. Kan het egoisme weer even de kast in? Het begint wel een soort van Telegraaf-site te worden: eigen locals eerst of zo iets dergelijks.

  Anyway, ik vind dat Neptunes recht heeft op zijn vrijheid van meningsuiting! 😉

 36. Inderdaad localism zuigt, zeker als je het over de bekende spots hebt als Scheveningen en Wijk. Het wordt steeds drukker, komende zomer helemaal en dit is NIET de schuld van Neptunes!!! Maar ben het wel weer eens over het feit dat de surf-reports van Neptunes algemeen moeten blijven. Dit is geen gezeik maar een mening. Help surfers met wanneer en waar (noord, midden, zuid) het beste gesurfd kan worden. Maar ga aub. niet spot-specifieke info geven zoals bepaalde strekdammen of zandbanken noemen. Anders is er geen bal meer aan. Keep the search en de stoke alive!!!!

 37. pffff vermoeiend die eeuwige discussie die nooit opgelost zal worden…. ik vind dat heel het internet maar plat moet, terug naar de middeleeuwen, auto’s afschaffen, olie niet meer raffineren…terug naar boards uit handomgehakte bomen…un so weiter…marketing afschaffen….en ga zo maar door…..

 38. Ben benieuwd of deze gast, http://www.socalsurf.com , ook zoveel reacties van dit soort krijgt…

  ” I would stick to the combo beach breaks if you can…just because they might have a few more peakier sets sneaking through than the other areas. “

 39. Veel mensen begrijpen mijn punt niet. Ik heb het niet over localisme of dat ik tegen de huidige ontwikkeling ben dat er steeds meer mensen gaan surfen.

  Ook wil ik niemand de stoke ontnemen om lekker te gaan surfen.

  Het enige waar ik en vele met mij niet zo blij mee ben is dat Neptunes op zijn website zet op welke lokatie je moet gaan surfen, met welk getij en op welk tijdstip.

  Overigens worden niet alleen de bekendste spots genoemd, maar ook andere “minder bekende” spots die veel mensen niet kennen en er zonder Neptunes nooit zouden komen.

  Dit probleem is dus wel makkelijk oplosbaar. Neptunes hoeft de lokaties niet te noemen, maar kan zijn bericht bv beperken tot noord, midden en zuid NL of er zelf kiezen om er een andere invulling aan te geven.

  Mocht hij dit niet willen doen is het hem een goed recht, maar ik heb dan in ieder geval mijn mening gegeven.

  Ik wil Neptunes ook laten weten dat het geven van spot specifieke info niet gebruikelijk is bij andere forecasters en dat ik het zelf het nog nooit ben tegengekomen.

  Neptunes, de combo beach breaks (http://www.socalsurf.com ) is geen spot maar een aanduiding voor ALLE stranden in California die de twee genoemde swell richtingen oppikken.

  Ik wil het hier verder bij laten. Succes in de toekomst met je voorspellingen en zal je nog een mailtje sturen over je project.

  Grt Emile

 40. Socalsurf gaat net zo ver in het vermelden van het getij, de plaats en tijdstip (periode van de dag). Hij noemt zelfs af en toe ook de namen van spots.

  In de surf forecast voor het weekend van 14 en 15 maart 2009 is te lezen:

  “For the best conditions/tide/size combo I would plan on trying to surf early on Saturday before the tide starts”

  “it is worth noting that Northern LA county is going to have some shadowing issues, particularly as you get closer to Malibu”

  “I would probably try to find areas that have some high cliffs or big kelp patches that can knock down a bit of the surface bump. ”

  “I would probably take the morning a bit slower and see if you can get a read on conditions before jamming down to the beach.”

  bron:
  http://socalforecast.blogspot.com/2009/03/waves-for-weekend-surf-time.html

  Plaatsen als zandvoort, noordwijk en katwijk zouden best eens wat vaker genoemd mogen worden om zo de crowds op de andere spots te doen verminderen. Dat is mijn mening.