Nuttige surfweer info:

Het Surfweer voor Zondag 19 oktober 2014

83 reacties

 1. De stroming kantelt van zondag naar maandag naar westnoordwest. Geeft maandag een mooie
  swell, vooral in het midden en noorden langs de westkust. België ligt iets meer in de luwte van Engeland en krijgt dan helaas veel minder. Met die storm van dinsdag en woensdag is het uiterste zuiden juist wel weer de place to BE !

  https://surfweer.nl/wp-content/uploads/10185611.jpg

 2. Hey Tobias, ik heb een vraagje over de stroomsnelheid voor de kust bij Schevenningen:
  http://waterberichtgeving.rws.nl/dynamisch/forecast/image/knrm2_4.jpg

  Ik had juist bij het omslagpunt van laag naar hoog tij en andersom verwacht dat de stroomrichting zou omkeren en daarmee de laagste stroomsnelheid zou hebben, echter valt het me op dat dit juist enkele uren (bv. 3 uur) later is.

  Heeft dit te maken met trechtervorming / het Kanaal? Please bestow upon me your wisdom. Dank!

 3. Ook al is het een zwart-wit plaatje, de situatie is niet altijd even zwart-wit. Ten eerste is deze getijgrafiek een combinatie van het astronomische getij dat reeds bekend is en de verwachte stroming en waterstand door verplaatsing van water door wind. Hoe harder het waait, hoe eerder of later eb of vloed komen. En soms ook helemaal niet en blijft het gewoon hoogwater tijdens het astronomisch laagwater. Check bv. aanstaande dinsdag/woensdag tijdens die storm.

  Mijn ervaring is dat de meeste stroming is tijdens het vol lopen bij vloed en het leeg gaan bij eb. In het onderstaande voorbeeld voor vannacht dus de meeste ebstroom aan de kust om 04:00 terwijl de ebstroom om 8:00 met helemaal laagwater eigenlijk alweer weg is. Het grappige is dus ook dat het om 02:00 vannacht helemaal hoogwater is, maar dat de vloedstroom eigenlijk alweer over is. Handig om te weten en nu weet je misschien ook waarom je met laagwater zo vaak een paar uur te laat kwam 😛 Of met hoogwater de stroming eigenlijk wel meeviel of juist tegen en veel eerder kwam dan verwacht.

  https://surfweer.nl/wp-content/uploads/10181534.jpg

 4. Aanmelden voor een eerste proefmaand doe je door 6,50 over te schrijven naar Iban  NL09RABO0155226568 op naam van Waves Unlimited. Vermeld je gsm nummer in de omschrijving en of je het bericht eventueel liever per whatsapp wilt ontvangen (= sneller). Wel noodzakelijk is dat het 06 nummer waar de whatsappjes vandaan komen (+31653477587) is opgeslagen als afzonderlijk contact in je toestel.

  Zie ook https://surfweer.nl/sms/

  Overschrijving in het weekend zie ik niet binnenkomen, maar je kan al wel alvast je nr door appen of smssen. Zet ik hem asp er bij.

 5. Castricum aan zee gesurft eerst in de zon, bij zakkende zon begonnen de golven op eerste bank binnen te komen super lekker 0,5-1 m clean. Met z’n tweeën in het water, meer dan de moeite waard. Op naar de rest van de week!

 6. Naar zuid-oost gerichte spots als ijmuiden en castricum? Ik krijg met geen mogelijkheid Ijmuiden en castricum naar het ZO gericht.

 7. Kom net terug uit langevelderslag, even een surf-check gedaan. Het begint te komen, maar er liggen (voorlopig) alleen nog maar kitesurfers in.

  Voor mij zag het er nog niet lekker genoeg uit om mn fiets en board te pakken en 10km te fietesen met mn boardbag over mn schouder… 🙁

  Ik zet mn geld in op morgen 😀

 8. Ik neem het risico niet op Wijk; te veel zijlen in het golfsurfgebied. ’t Lijkt wel of het gratis is.

 9. ..ervan uitgaand dat er bij “IJmuiden” over de surf in IJmuiden wordt gesproken, zie ik wel degelijk op het kaartje hierboven een minuscuul stukje surfbreak (onder havenhoofd- voor en buiten het laatste stukje strand) naar Z-ZO gericht en met in elk geval enige “fetch” van Zuid-Oost..

  tis maar hoe je het bekijkt 😉

 10. Hierbij een eyeball en een webcam shot… waarom ik (voor het eerst) zonder te surfen weer richting huis ben gereden. Het was echt absurd druk op de parkeerplaats en in het water.

  Is er toevallig een wind/kite alert afgegeven voor Wijk rond 14:00uur?
  Ik ga nu maar werken en hopen dat alle kiters dat morgen gaan doen.

 11. @Jay, thanks man, ik gok dat ik spellen nooit helemaal onder de knie ga krijgen. Net zo min als foto’s toevoegen blijkbaar 😉

 12. Wijk was lekker
  en inderdaad druk op de parkeerplaats
  maar in het water viel het best mee

 13. net wel een lekkere sessie bij wijk na drieen 🙂 achterste bank leuke golvies..
  idd wel druk..ging redelijk goed tot een kiter vol op de rug van me neef klapte..ongelukkie kan gebeuren maar beetje fatsoenlijk afhandelen had op zijn plaats geweest ipv ervandoor gaan en iets over regels roepen??..hufter..zee groot genoeg dus waarom tussen de surfers door sprayen en uiteindelijk erop klappen..aja al met al thnx voor de surfreport was het wel waard. alleen jammer van blauwe rug..

 14. Willen longboarders die het nog niet zo goed onder de knie hebben hun board vasthouden als ze recht op iemand af surfen en er van af springen (board schiet hierdoor als een kanon op iemand af). Excuseer je op zn minst daarna en trek geen grote mond open, dat de peddelaar de andere kant op had moeten peddelen.
  Ken je plek! Dankje!!

 15. Lekker gegolft in BaZ.
  wat betreft de kiter problematiek begin ik een soort bmx vs skate patroon te zien, jammer maar terecht

 16. begrijp me niet verkeerd he..heb niets tegen kiters of andere watersporters. de zee is van ons allemaal. Alleen als iedereen een beetje oplet voorkom je ongelukken en blijft het gezellig. post de foto zodat het misschien duidelijk is dat het gevaarlijk is om tussen de surfers door te kiten. hoe goed je ook bent want die gast maakte wel vette sprongen…als zoiets gebeurt kom voortaan dan wel even kijken hoe het met iemand gaat ofzo..

 17. heftig man! inderdaad het minste wat iemand kan doen, even checken of je het overleeft… zelf zo vaak meegemaakt dat ik de hele sessie bezig ben met roepen naar kiters die alleen maar naar boven kijken

 18. Hoe je het went of keert, de kiter zat fout en zou, beschaamd, zijn excuses moeten aanbieden.

  Ik heb een beetje genoeg van egocentrisch gedrag tijdens het spelen in de branding. Gister WAZ was tot 17:00 een drama van ongeveer alle partijen. Geniet toch eens, zowel van de omgeving, de golven, de wind, als van elkaar!

  Een suppende kiter op surfboard met windsurf verleden.

 19. Hoop dat dit ook op het kite fora terecht komt zodat ze kunnen zien waar ze mee bezig zijn..
  Heb zelf meegemaakt dat een kiter op m’n board lande en door vaarde niks sorry.

 20. Sanno gelukkig is het je heup. Je moet er toch niet aan denken dat het je hoofd is.

  Het wordt tijd dat de gebieden afgebakend worden of moet er eerst echt serieuze ongelukken gaan gebeuren…

  Helaas en waarschijnlijk wel dus…

 21. Kite snipers.

  Een luchtbuks politie die helpt de gebieden af te bakenen door de kites lek te schieten.

  simpel.

 22. Die kiter zou het zelf niet overleeft hebben moest die op mij of mijn plank knallen!
  Zijn het allemaal achterlijke janetten ofwa? Altijd dat kutgedrag in het water!

 23. Beter scheer je niet alle kiters over een kam..

  Het gaat niet om de sport die je uitoefend maar of je hart op de goede plek zit. Shit happens maar neem je verantwoordelijkheid mocht zoiets gebeuren.

  Longboarders die hun board niet vasthouden als ze er vanaf springen, die zonder achterom kijken ineens gaan draaien zorgen net zo goed voor halve onthoofdingen.

 24. Ik heb deze zomer in Duinbergen (BE) kiters gezien die midden door een groep kids, van rond de 12 jaar die surfles hadden, heen vaarden.
  Zelf heb ik toen ook een paar keer moeten roepen. Het werd te gevaarlijk en ben dan maar uit veiligheidsredenen gewoon gestopt.
  Ik begrijp niet dat het in BE niet strenger gereglementeerd wordt zoals in NL.
  Afgebakende zones voor de verschillende disciplines.
  Dit is toch voor iedereen het meest duidelijke.
  Ik wil zeker niet veralgemenen maar het probleem is vaak met kiters dat ze voor ze begonnen met kiten nooit gesurft of gewindsurft hebben en dat ze de gevaren dus ook niet kennen of willen inzien. Het grappigste blijft wel die zwembroek boven de wetsuit 🙂

 25. Alle kiters gewoon opdonderen uit het golfsurf vak, weten ze donders goed. Is niet stoer om vlak langs het havenhoofd met je kite en je short over je pak te knallen. is alleen maar interessant en mooi doen! niet nadenken over eventuele gevolgen. Dus nogmaals::: NIET IN GOLFSURFVAK KITEN!!!! Hoe moeilijk is het!!!!!????

 26. Hoe loopt scheveningen op het moment? Loopt Zuid of noord beter voor vanmiddag 17.30?

  Thanks voor tips!

 27. Goed, daarom was ik gisteren dus het water niet ingegaan. Ik zag ‘m wel aankomen met die drukte (zo druk had ik ’t op Wijk nog nooit gezien met zeilen).

  Vandaag daarentegen waren alle kitevrienden werken en konden we ff lekker los. De SMS sprak over 1 meter… dat was wel de ondergrens, zaten leuke bakken tussen van 12:00-14:00uur op Wijk.

  Stoked, laat de storm maar komen voor de experts… hopelijk staat er donderdag nog iets wanneer de wind er weer uit is.

 28. Haha die blauwe plek is net een opgestoken middelvinger.

  Maar idd fucking kiters! Heb je de hele zee tot je beschikking komen ze nog tussen de surfers door.

 29. Wijk 13:00 – 15: nog wat, bizar, ondanks verkeerde lboardkeuze nog 2x door de branding gekomen, bizar wat een knallers, mooie runs gezien, maar ook specta whipe outs, golven braken steeds heftiger , na valppartij in hefstigste wasmasjien ooit, 110 x in de rondte, en ik zag, zei ff niks meer.

  3e keer game over, armslapte, op mijn knieen het water uit, en fijn nog de aldaar bekende wachtende leuke hond op mijn board laten surfen.

  Soked en stoked.

 30. Was prima te doen op Zandvoort vanaf 14.00 uur. Harde wind alleen minstens zo harde stroming. Drie keer terug gelopen en opnieuw het water in. Zo nu en dan echt wel lekkere ritten. Aan het einde van de sessie was de break dicht aan de kant leuk.

 31. I.v.m. verplichtingen toch morgenochtend enige mogelijkheid om wat golven te pakken in zandvoort, of is dat een heel dom idee? Wat zijn de verwachtingen voor de vroege ochtend?

 32. Beetje tolerantie voor alle disciplines is op zijn plaats in de line up. Begrijp alleen ook niet waarom kiters niet meer de ruimte kiezen? Golfsurfers hebben vaak geen keus en zijn afhankelijk van bepaalde spots en omstandigheden. Wil ze niet allemaal over 1 kam scheren. Surf veel in het Westland en MVlakte. Maar zelfs als er weinig mensen in het water zijn moeten kitesurfers je rakelings passeren? Misschien toch gevalletje testosteron.

 33. @ yes.

  Ik hoop dat je bij de zee kan komen.
  En als je in het water ligt kijk uit voor andere surfers en zo.

 34. wijk van 14.00 tot 17.30 was leuk en heel wat km ers gepaddeld naar de achterste bank waar ik eigenlijk de hele tijd alleen lag? en ja daar liep het echt beter hoor jongen en meisjes , zeker in het begin dikke bakke ! beter dan in de shorebreak met veel closeouts ,waar iedereen lag, al moest je wel een beetje geluk hebben om ze te pakken achterin . en ik kreeg nog een zeehond op bezoek die 1 meter voor me opdook , hij schrok net als ik zich de tering , maar bleef wel bleef nog wel 15 min om me heen zwemmen… twas een mooie dag, stoked dus.

  en circus h kwam je niet door de branding ?? zo heftig was die niet hoor.gewoon uitpeddelen waar er een mui naar buiten stroomt en dan paralel aan de kust uit de mui peddelen toch.

 35. Maasvlakte ging als een trein gister! Opvallend weinig stroming. Het lijkt erop dat grotere golven gewoon over de nieuw opgespoten zandbank heenkomen en erachter mooi kunnen breken in de luwte van de bank zonder al teveel stroming. Nice!

 36. Kom net uit zandvoort, was goed te doen!
  Uiteraard dikke stroming die je naar bloemendaal brengt en strakke lijnen zijn het niet, maar zaten toch paar mooie piekjes tussen en minder onstuimig dan ik dacht.. Ik zeg gaan!! (zelfs met een Bic 7.3)

 37. twaai flink aan de “bewegende” cam op wijk te zien …..alleen ik zie geen golven ???? ik had een dikke spoelbak verwacht ik snap het even niet meer ….iemand een eyball?

 38. wijk ziet er idd praktisch flat uit.
  Ik had ook hele bruute bakken verwacht.
  Ben benieuwd of iemand een verklaring heeft…

 39. Vertrek morgen naar Hossegor voor een weekje, weet iemand of je daar op het moment een 4/3 wetsuit nodig hebt of kom je met een 3/2 weg?

  THanks!

 40. Wind is zuidzuidwest op dit moment. Komt dan niet makkelijk hoogte in. Wind draait rond 1/2 uur naar west/noordwest, dan komt er pas hoogte in de surf!

 41. @Johan: ik kom net van Lacanau terug en was met het warme weer met een 3 2 prima (19 graden in het water), dus komt wel goed met die 3/2 als het neit vriest

 42. afgelopen weekend de golven van deze storm gesurft in hossegor! 2 mm shorty aangehad! elke sessie.

 43. Ik heb een vraag, ik surf nu een tijd op een 6’10 fish, dat gaat super lekker zowel front als backside..
  Is nu het slimst om als volgende stap een 6’8 te doen of is 6’6 ook te doen?

  Thankssss

 44. Lengte heeft er weinig mee te maken, gaat uit eindelijk om volume/liters.
  Als je meer wilt weten kun je even mailen via mijn site.
  Grtz, Dave

 45. On topic, vanmorgen ff NHN gesurft, enorm veel wind, relatief weinig golven, behalve op de opgespoten banken en met afgaand stromen als een malle, kortom wijk was betere optie geweest…

 46. Morgen is Vlissingen een optie denk ik (achter het Nollehoofd) , vanaf een uur of 1. Daar heb je side-shore of net off-shore wind en beschutting.
  Andere spots zullen allemaal blown out zijn.

 47. 40 knopen wind en geen nieuwe spannende weerkaarten / update. Ligt het aan mij of wordt dit meer een forum..

 48. Rik, momenteel gaat alle tijd naar de finishing touch van de nieuwe site.
  NOG EEN PAAR DAAGJES!

 49. Hey Tobias. Wat denk jij van de wadden/ameland morgen? Wind gaat naar zw dus offshore. Zit alleen een beetje met het feit dat de nw wind hoger op de noordzee vanmorgen al gedraaid is naar zw en er dus geen swell meer wordt aangemaakt uit nw. Zou er morgen nog genoeg hoogte overzijn?

  Cheers. Lars