Nuttige surfweer info:

Het Surfweer voor Zondag 1 november 2015

85 reacties

 1. De pluim voor volgende week. Na een rustig begin worden de kansen op meer wind (en golven) steeds groter.

 2. De eerste kans op wat wind is op woensdag. Echter zal bij zo’n zuidelijke richting alleen het noorden van Noord-Holland geraakt worden door windwaves. Wellicht in combinatie met noordswells is het ook nog wel te surfen in Zuid-Holland op sommige plaatsen.

 3. Mooie gelegenheid voor een rondvraag,

  1. Wat is je favo wax merk en waarom?
  mijne weer Stickybumps na lange periode DR Zoggs Sexwax.
  DR Zoggs vond ik toch te Sexy(sticky)

  2. Vaak zie je kluitjes surfers bijelkaar , maar het beste breakpoint alweer een stuk verder op, graag je mening hierover.

  Zelf denk ik dat het een ook een stuk psychololisch is, de mens ansich is groepsvormer nr 1, in wat ruigere omstandigheden zit ik eigenlijk ook liever in de buurt van andere surfers, niet opelkaars lip, maar geeft toch gevoel van meer veiligheid, tewel of teniet terecht.

  En als ik moe ben neig ik naar ook naar het kluitje toe te trekken, ik denk dan sneller dat de golven toch beter zijn bij een groepje. (grasgroeneraurioliseffect)

  En soms gewaun vr de gezelligheid.

 4. 1. Matunas voor het milieu.
  2. Ik denk het idee dat de anderen vast weten waar het het beste breekt. En het is ook wel handig om een marker te hebben om naartoe terug te peddelen. In sommige landen voel je je ook iets minder shark-bait als je niet in je eentje erin ligt. 🙂

 5. Wax maakt me niet uit, zolang hij maar plakt, en dan waarom surfers altijd in groepjes bij één gaan liggen, god mag het weten, mss omdat veel mensen denken dat het beter is, we hebben bij ons in belgie het staketsel van oostende, ook al is het offshore en 1.5 meter dikke swell, iedereen gaat naar daar, met 100 op een golf, terwijl je 200 meter verder alleen surft….

  soms als ik alleen ga surfen en het is stormy ben ik toch blij als ik ineens iemand zie afkomen, weten als je dood gaat, je mss nog terug aan het strand geraakt 🙂

  en voor de rest, hoe meer iedereen bijeen gaat plakken, des te beter voor diegene die het net niet doen

  ciao

 6. Dat iedereen bij elkaar in de buurt blijft komt natuurlijk door al die heerlijke geuren van de verschillende wax soorten 🙂

 7. Hallo heeft er al iemand ervaring met les petites dalles in Frankrijk?
  Ziet er misschien nog goed uit voor een weekendje…

 8. 2. Surfers gebruiken vaak elkaar als referentiepunt en als dan de hele groep wegdrijft van het breakpoint denken ze nog steeds goed te liggen.

 9. @ Loic Be,

  Le petit Dallas ligt vrij diep in het kanaal. Tobias noemt alleen de kanaaleilanden. Kans lijkt me gering dat het daar dan doorkomt. Ben er 1 x geweest diverse spots in de regio gehad maar meer geen surf dan wel. Was in oktober. Mocht je gaan succes. De omgeving is wel erg mooi.

 10. bedankt voor het antwoord. Heb je toevallig nog andere tips die niet heel ver van Oostende-Belgie liggen maar toch eens de moeite zijn om te doen? 🙂

 11. Ik ga mijn tante in La mata in spanje (middelandse zee), bezoeken. Nu vroeg ik me af of die swell die ik nu op de forecast zie er regelmatig komt of meer een once in a month swelletje is. Iemand die me kan helpen?

 12. De voorspellingen van msw en surf-forecast zijn niet betrouwbaar voor die spots. Ik ben daar al enkele keren geweest met een voorspelling van msw met 3 blauwe sterretjes en ’t was helemaal flat. De beste surfspot in die regio is Yport. Ik heb de indruk dat er redelijk wat zw-wind moet staan voordat er golven zijn. Door die hoge kliffen is het dan windstil net voor het strand.

 13. Wel inderdaad msw geeft ook nu 3 sterren, jammer dat dit niet te vertrouwen is maar bedankt voor de tip!

 14. La Mata,

  Grappig dat ik je postje voorbij zie komen, er zitten daar een paar prima spots en in tegenstelling tot veel andere spots is MSW in de med vaak vrij goed met de voorspellingen.
  Bij la Zenia 2e baai links de heuvel op is een goede baai en met wind/swell van links guardamar links van de haven en andersom.
  Vanaf morgen best goed voor een paar dagen.

  veel plezier daar!

 15. 1. Wat er voor handen is, als er maar een goeie basecoat op zit.
  2. Ik peddel liever weg, hou niet zo van de meute.
  3. Mensen geloven dat daar de beste break is zonder zelf te kijken. Schaapjesgedrag.

  Gelukkig surf ik daar waar het vaak rustiger is!

 16. meeste surfers kijken helemaal niet goed of hebben niet ern neus voor waar het nou echt beter breekt. Enkelingen die echt op zoek zijn kunnen in de crowd toch vaak ‘de sweetspot’ vinden waar het echt net iets beter loopt.. De test is idd volgers of gay!

 17. Vette foto Dirk, wauw, Mooie condities gehad daar in France zo te zien. Met hoeveel man/vrouw waren jullie uiteindelijk? Hoop dat ik de volgende keer wél mee kan :-)!

 18. Ik ben druk bezig met een video-verslag/filmpje..

  Frankrijk was ons idd gunstig gestemd, ook al had swellrichting gunstiger gekund. Het was nu erg westelijk en Crozon werkt het beste met NW en ZW.
  Maar toch mooie dagen gehad.

  Totaal, met reizen, 9 dagen onderweg geweest, met z’n vieren, allen mannen. Eerste drie dagen hadden we flatness en (gelukkig) heerlijk weer. Daarna bouwde het leuk op met heuphoog en uitschieters bij de Baie des Trespasses, en de dag daarop nog iets hoger op La Palue, dit werd al een tikkeltje close-out, maar toch een erg goede 4/5 uur durende sessie.

  Dag 7 was eigenlijk al te groot en te close-out (de richting) en zijn we uitgeweken naar de geweldige baai van Kerloc’h die pas begint te werken vanaf 2 mtr.
  Lange lome lijnen die voor lange ritten zorgden met mogelijkheden tot veel turns. Niet écht lekker voor shortboarders, denk ik, maar voor mij was het sup-heaven.
  Dit gevolgd door een heerlijke lunch in de tuin hebben we vervolgens aan de andere kant van deze baai, bij Goulien, nog een lekker voortgezet. Hier was het afwisselend erg groot en af en toe close-out.

  Dag 8 (de laatste) was echt de beste en na voor de zoveelste keer een x aantal spots af te zijn gereden werd het deze keer Anse de Pen Had. We hadden deze spot al geproeft tijdens een hele korte avondsessie (de dag na La Palue) en wisten dat dit serieus goed kon lopen. Die avond was gewoon magisch, met verschrikkelijke hoge en holle bakken, vele meer dan headhigh en prachtig barrelend, maar voor mij met m’n 10″ sup niet realistisch haalbaar.
  De dag daarentegen was minder heftig, iets romelliger en íets minder krachtig.
  Voor mijn gevoel wel de max uit deze sup gehaald, er moet dan ook een smallere bijkomen.

  Al met al een te gekke trip, leuke groep, op naar de volgende!!

  Kerloc’h
  http://i212.photobucket.com/albums/cc290/dirbee/S0603806_zpsmfwhla36.jpg

  La Palue
  http://i212.photobucket.com/albums/cc290/dirbee/S0393347_zpstde4butc.jpg
  http://i212.photobucket.com/albums/cc290/dirbee/DSCF3355_zpseqrelwec.jpg

  Youri – Anse de Pen Had
  http://i212.photobucket.com/albums/cc290/dirbee/S0844346_zpsqffppoha.jpg

 19. Zo, Ik ben aardig aant Schuimhappen zie ik:) Had mooi geweest als we plaatjes hadden gehad van die avond sessie op Anse he Dirk…Wat een mooie barrels. Feestelijk weekje!

 20. Ziet er goed uit daar in Bretagne. Zuid Frankrijk was ook niet slecht. Check dit filmpje van gisteren in Hossegor. Pfffff..

 21. Klinkt goed dirk …. wordt wel een beetje jaloers op al die pic en verhalen …tis hier weer fllat :-(( …. of zit er nog iets in het vat voor ?????

 22. Heeft iemand ervaring met de Caribische kust van Costa rica. We reizen nu langs de pacific waar het elke dag wel goed surfen is. Naast het surfen willen we ook het land verkennen en daarom dachten we ook aan de Caribische kust te gaan kijken voor de laatste dagen. Maar is de surf daar net zo goed? Ik hoef sowieso geen double overhead condities, maar vanaf schouderhoog is wel mooi. Op msw zie ik ook 3-4ft@

 23. 3-4ft@7sec voor de Caribische kust.
  Voor de pacific is 3ft@16sec super mooi en groot, maar ik weet niet hoe die 3-4ft@7 sec uitpakt?

 24. Ik was afgelopen zomer in PV, toen was het erg mooi met 4-5 ft. Salsa Brava zag er heavy uit en heeft ook iets meer swell nodig, Cocles is een leuke beachbreak met heel chille locals. Ik ging meestal ’s ochtends vroeg, dan glassy en rustig,
  Veel meer dan 8-9 sec periode zul je niet zien, het blijft windswell uit de caribische zee. Voordeel is dat je niet lang op de setjes hoeft te wachten.
  De sfeer in en rond PV vond ik veel chiller dan aan de westkust, Rasta cultuur

 25. Kerloc’h is super! Vorig jaar in de herfstvakantie ook gesurft. Verder is Crozon top! Zoveel mogelijkheden qua surfspots/exposure (en naast surfen ook klimmen e.d.)

 26. @Tobias, afgelopen woensdagmiddag liepen er bij Wijk prachtige heuphoge LBlijnen. Lang wachten maar prima fun. MSW gaf die dag 0.2ft Nswell aan met 9s. De wadden krijgen voor morgen een soortgelijke voorspelling. Is er kans op een herhaling van vorige week? Cheers!

 27. Nee, helaas niet. De fetch van de storm van die zondag daarvoor was langer en de wind bleef langer hard. Wat betreft de fetch was de richting van de wind noordelijk over meer dan 1000 km, recht de Noordzee in gericht.

  Het laag van deze zondag was een mooie langspeelsplaat, maar daardoor lag slechts heel kort de wind van pal noord naar zuid. En heeft het dus over een kortere afstand puur noordelijk gewaaid richting de Noordzee.

  Er is nu in ieder geval nog niets van terug te zien op de boeien op http://wavenet.cefas.co.uk/Map of andere metingen (zie linkjes https://surfweer.nl/surf/webcams/)

 28. Thanks voor de update! Balen zeg, dan maar nog even door de flatness heen bijten. Ondanks dat ik zelf irritante weerman trekjes begin te ontwikkelen zodra ik ook maar in de buurt van de zee ben is er nog genoeg te leren. Komt er binnenkort nog eens zo,n workshop?

 29. Vraagje: bij huidige voorspelling voor donderdag swell 0.8m WZW 235 graden en wind 4bft min of meer pal uit zuiden, wat is dan beter: Scheveningen Noord of Wijk aan Zee?

 30. Uit eigen ervaring is WzW 235 bij wijk net een tikkie te onshore. Maar of die windkracht ZW4 überhaupt iets surfbaars gaat even … 🙁

 31. Ah ik zie het! Ja dan heb je bij wijk geen last vd wind nee. Maar dan nog, 2ft met zon korte periode is meestal niet heel spannend

 32. Iemand aanraders voor omgeving melbourne, ga er 22ë heen en blijf er 2 maanden! Hoor t graag, vooral onbekende spots!

 33. Iemand een aanrader voor een goedkope hostel/b&b/verblijf in Bretagne dichtbij de betere surfsppots? Gracias!

 34. Wijk, laag water!

  Wegblijven bij NNW 4/5 en meer!

  Of je moet een Klotsbaksurfer zijn!

  Cherio!

 35. Ten oosten van Melbourne ligt Wilson’s promontory National Park. Fantastische natuur en spierwitte stranden en mooie swell en super rustig. Even via Google maps oriënteren. Net voor het Park ligt Venus Bay,…ook top. Have fun , lucky man 🙂

 36. Charcuterie surfhouse, prima verblijf en de eigenaar helpt je bij het zoeken naar de beste spots iedere dag!

 37. Zou het morgen misschien nog wat worden.
  Ergens voor de Hollandse kust.
  Misschien de waddeneilanden

 38. Als het nog lang duurt die Flat—-ness, ga ik 1 van jullie offeren aan de surfgoden op mijn hakblok.

  Ik wil niet superstisious doen maar vorige keer hielp dat ook.

 39. Die ene surfer die hier altijd zo cynisch reageerd, lijkt me wel een leuke voor mijn hakbijltje.

  Of , we leven tenslotte in een vrij land, nomineer eens iemand.

 40. ja doen @circus of anders een van die types die zitten te pogen met mooie pic van verre stranden …..die ons hard werkende vaders gek zitten te maken, die hier maar op golven zitten te wachten ;_)

 41. Iemand met oog op het water die mij kan vertellen of ik mijn bed uit moet komen voor een sessie?

 42. Je kan blijven liggen. Volgende dagen zien er wel ‘vroeg’ uit! Ik zal zo ene nieuwe update schrijven.

 43. Ik hoorde net van een goede kennis. Dat het op Terschelling nu 1,5 meter aan het barrelen is. Iemand een update? Ze zeggen dat daar nu een surfteam aan het trainen is.

  Adiossssssssssss

 44. Kijk weer uit naar je update Tobias. Met name zondag ochtend ben ik benieuwd naar. De dagen daarna toch maar weer een zeiltje er bij pakken.

 45. Geen dank…………………………………………………………………….. Ik ga die kennis maar is aanspreken.

  Ik zou zeggen, kom daar, wie is de volgende……………………..

  Laterzzzzz

 46. Thanks voor de tips. Bells beach klinkt toch bekend.. gelukkig is die maar5 minuten lopen…

 47. ik heb gister toch echt in het water gelegen in Wijk met kniehoge golfjes! Er zat zelfs af en toe een verdwaalde heup-hoge tussen! Met longboard prima vermaakt.

  Nu golft het weer aardig en de ze zijn hoger. Ook al ziet het er op de webcam flat uit, in het dorp golft het. Denk dat de pier de stroming tegenhoud om daar te breken. Anyhoe, ik ga weer terug naar zee!