Nuttige surfweer info:

Het Surfweer voor Vrijdag 4 April 2014

57 reacties

 1. Een aardige zuidwester voor zondag in de maak. Ook op te kitesurfen/windsurfen is het later op de dag voldoende aan de noordwestkust:

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/2014-04-05 10_43_50.jpg[/img]

 2. Maar eerst een klein lagdrukgebiedje boven Londen die de oostelijke wind (en dus ook de swell) een noordelijke component meegeeft. Wellicht draait dit nog mooi in vanavond (maar vooral morgenvroeg).

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/2014-04-03 12_00_00.jpg[/img]

 3. ola,

  ik ben aan het kijken voor een korte “vakantie” in noord frankrijk.
  heb al wat forum’s door gezocht. maar voor Noord frankrijk weinig gevonden. wimereux? zie ik voorbij komen en Vendee (al geweest) iets in die omgeving.
  heeft iemand nog een goeie tip? misschien met leuke verbllijf plaats!

 4. Tobias,
  Ik zit nu al bijna de hele dag mn hoofd te breken over waarom dat laagje boven Londen (kaartje hierboven) een noordelijk component geeft aan de oost-swell…
  Zoals dat laag nu ligt geeft dat op de noordzee toch ook gewoon wind uit oostelijke richting? (en ZW in het kanaal…)

  Misschien dat je dat nog wat kan toelichten voor me?

 5. Omdat de lucht naar de kern van het laag toe wil, is de windrichting in dit geval niet evenwijdig aan de isobaren, maar gekrompen en krijg je dus een noordooster i.p.v. een pure oost :

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/2014-04-03 20_16_38.jpg[/img]

  Nadat het laagje is opgevuld vrijdagmiddag loopt de windrichting weer min of meer gelijk aan de lijnen van gelijke druk (ofwel isobaren):

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/2014-04-03 20_19_15.jpg[/img]

 6. plus windrichting naar de binnen (laagje) en naar buiten (hoogje) altijd op dit halfrond een afwijking heeft naar rechts (kijk maar eens hoe een kokje draait in het afvoerputje), komt door coriolis effect (door toedoen van draairichting aarde)
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/Corioliskraftanimation.gif[/img]

 7. De vraag is alleen altijd hoeveel naar rechts? Een graad of soms zelfs 50 graden. Maakt een hoop verschil en de modellen hebben daar ook moeite mee. Kijk maar eens naar de actuele meting versus verwachte windrichting van een boei midden op de Noordzee.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/2014-04-03 20_53_08.jpg[/img]

 8. Morgen de moeite om voor het werk met het eerste licht naar wijk te gaan? Of toch maar uitslapen?

 9. Even gebruikservaring reclame maken, Ben blij dat we voor de winter een O”Neill 654 Heat hooded winterwetsuit hebben aangeschaft, voor mij een geweldige W’suit, tegen betaalbare prijs. Hoewel deze winter niet de koudste was, doet dit pak gewoon wat hij moet doen, je warm houden, heel blijven, en souplesse hebben en houden.

  Ongetwijfeld zullen vergelijkbare high end typen en merken W’suits hetzelfde doen, voor mij was dit pak een openbaring. Beloofd wat als er ooit een Pyrotech met neopreenboter komt.

  O’Neill fan for life.

 10. Toch nog ff minsupje gedaan. Lekker in het zonnetje in mijn shorty. Voor je het weet ben je anderhalf iur verder!

 11. Gaan we Nurdsurfen binnenkort?

  Je kan ook gewoon op de Cam kijken smorgens Dudes!

 12. Was idd erg klein, maar wel longboardable met hoog water. Ben bang dat met volgend hoogwater niet veel meer gaat zijn.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/2014040408_10_11.jpg[/img]

 13. Voor de liefhebber: het Circus heeft weer een prima 8.0 mini longboard for sale,very transportable en golven pakker puûahr sang.

  Tjek Daphne haar second hand FBee of op Mpee.

 14. Tobias,

  Die gif met die schijf is een prachtige illustratie. Maar sta mij toe om toch even wat aan te vullen.

  De hoek tussen de wind en de drukgradient is volgens coriolis exact 90 graden. Dit is de geostrofische windrichting. De afwijking aan de grond is moeilijk te voorspellen maar dat heeft te maken met schuifspanningen in de Ekman laag. http://en.wikipedia.org/wiki/Ekman_layer

  De rotatierichting van de afvoer wordt niet beinvloed door Coriolis: http://www.snopes.com/science/coriolis.asp

  (Mijn master thesis ging over het effect van de Ekman laag op grote windturbine parken)

 15. zat richard feynman hier niet ook al over te grappen met de zogenaamde ‘feynman sprinkler’

 16. Rossby nummer beschrijft in dimensieloze vorm hoe groot het coriolis effect is ten opzichte van de snelheid van de vloeistof dat koppelt direct door naar hoeveel invloed het coriolis effect heeft tov andere termen (convectieve, dissociatieve etc) in de befaamde navier stokes vergelijking en aan de hand daarvan kan gezien worden of het corioles effect invloed heeft op de draairichting….
  http://scienceworld.wolfram.com/physics/Navier-StokesEquationsRotational.html

 17. @shipperbelg nu wordt je toch een beetje chezy als je over frictie begint, als Stoked ben ik vooral met Stokes bezig in het sediment transport, maar dit geheel terzijde. WAAR BLIJVEN DIE GOLVEN!!!!!

 18. Interessant leesvoer allemaal.
  Dank voor de links.

  Kwam deze app trouwens tegen: “Zeeweer”
  Handige (gratis (voor Android)) app waar de meeste weermodellen en kaarten in te vinden zijn (GFS, ECMWF, Hirlam, Bracknell, GME(DWD), pluimen, etc, etc). Actuele gegevens en verwachtingen.
  Daarnaast nog toelichtingen/beoordelingen van het KNMI.

 19. ” De hoek tussen de wind en de drukgradient is volgens coriolis exact 90 graden. Dit is de geostrofische windrichting. De afwijking aan de grond is moeilijk te voorspellen maar dat heeft te maken met schuifspanningen in de Ekman laag. http://en.wikipedia.org/wiki/Ekman_layer

  …. Dacht al dat het zoiets was….

 20. Hallo allen,

  Ben al een tijdje op zoek naar een piepschuimen surfplankie voor mn dochter van 5. liefst roze, softtop, en niet te duur. Kan ze nergens meer vinden, maar heb ze zeker gezien enkele jaren terug.

  Weten jullie leuke webadresjes voor dit soort toys?

 21. @ mar in us

  Vorig jaar bij decathlon een gescoord voor dochters, iets over de 100 piek

  Maar heb er zeker voor 200 plezier aan beleefd, magisch moment om voor het eerst met je dochter in het water te liggen!!!!

 22. Eerstvolgende die zegt dat golfsurfen maar een simpele sport is, die zal ik dan eens flink in geostrofische windrichting met de verschuivingen in de Ekmanlaag om de oren slaan.

 23. Golfsurfers zijn ook simpele zielen!

  Zo, straks even voelen of da Cohones niet in de foute frictie zitten?
  Maar dat komt natuurlijk omdat ik de Ekmanlaag niet snap?

 24. Dat er maar snel weer golven mogen komen…

  Nieuwe pluim net binnen. Morgen wel wind met toch bijna 30 knopen in de namiddag. Alleen veel golven geeft dit nog niet. Maandag, dinsdag, woensdag: steeds iets beter.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/2014-04-05 11_18_38.jpg[/img]

 25. Vraag het me al langer af. Wanneer iemand door overtreding van de -ongeschreven surfregels- schade aan je board veroorzaakt. Is dit dan eigen risico (omdat het sport betreft, en er geen echte regels zijn)? Of is er iets te regelen onderling via de aansprakelijkheidsverzekering?

 26. zover ik weet moet er een speciale verzeking afgesloten worden. schade aan surfgear door een ander is helaas niet met andere verzekingen op te lossen. hiervoor is een speciale verzekering voor boards ongeacht wie de regel verbroken heeft

 27. vraagje offtopic: weet er iemand of de peages op de E70 naar bordeaux-hossegor al in dienst zijn? toen ik er vorig jaar langsreed was dat stuk nog tolvrij. Iemand al gepasseerd?

 28. Het ging van shortboarden zondagavond naar ”alleen veel golven geeft dit niet”…… Dat moet je toch echt even uitleggen 🙂

 29. @Wilfried: In juni 2013 waren er al een paar actief. Ik tel een stuk of 5 creditcard afschrijvingen tussen Bordeaux en de Spaanse grens, dus waarschijnlijk 4 tolpoorten tot aan Hossegor. Bedragen voor die 4 poorten vallen mee, in totaal zo’n €11,-

 30. Mijn reisverzekering (ANWB) dekt alle schade aan surfboards. Zelfs als ze tijdens het surfen in 2en breken.

  Voorwaarde is wel dat je op reis moet zijn natuurlijk.

 31. Voor de rest standaard WA-verzekering. Maar dat loont vaak niet echt ivm eigen risico. Eigen risico is meestal 100€.

  In ieder geval dien je op papier een claim (nota) in te dienen bij diegene die de schade heeft veroorzaakt, zodat deze die aan de verzekering door kan geven.

 32. Over aansprakelijkheid; leuke vraag, ik waag een poging. Even los van de reisverzekering; Of de schadeveroorzaker het succesvol door zijn WA verzekering (AVP) kan laten op pakken staat eigenlijk los van het feit of hij wel of niet aansprakelijk is. Als zijn verzekeraar het uit heeft gesloten op de polis kan hij niet zeggen; mijn verzekeraar behandelt het niet dus ik ben niet aansprakelijk voor jouw schade.
  Als het niet uit is gesloten op de polis dan zou zijn WA verzekeraar de schadebehandeling over nemen van hem. (moet je hem wel even aansprakelijk stellen en hij moet de schade dan melden bij zijn verzekeraar). Als de verzekeraar beoordeelt dat de verzekerde niets fout heeft gedaan en niet aansprakelijk is. Tsja dan is hij niet aansprakelijk en zit jij met je schade. Ze zullen kijken of hij iets fout heeft gedaan; kan overtreding van een een geschreven maar ook van een ongeschreven regel zijn..

  Als hij op je indropt of iets anders echt fout doet dan is hij eigenlijk aansprakelijk. Zou het onderling regelen(?), ligt ook van de schade af. Als ze aansprakelijkheid erkennen dan brengen ze na een eventuele betaling aan jou (bijv dagwaarde/reparatiekosten) het eigen risico bij hem in rekening. Kan 100 maar ook 150 e zijn. Bij grotere schade zou het dus kunnen lonen.

 33. niet zeuren, gewoon zelf repareren(ducttape, uv repareersetje, grotere schade zoek op youtube hoe en ga aan de slag)
  surfboard is een gebruiksvoorwerp geen statussymbool.
  toon is een beetje eigen initiatief

 34. @ @alleverzekeringsvragen:

  +1

  Helaas is eigen initiatief iets wat niet echt bekend meer is bij de meeste kudde-leden tegenwoordig…

 35. Leuk filmpje
  Ik heb er ook al aan zitten denken om eens naar daar te gaan. Hoeveel heeft deze trip je ongeveer gekost ? Viel het wat mee van drukte in het water ?

  Grz

 36. Leuk filmpje Tomas! Geinig om te zien dat je je dus ook kunt vermaken op de Malediven als je niet kan surfen 🙂

 37. Excl ticket €1700 voor 12 daagse boottrip via Surfana surftrips. We hebben maar 1 sessie met een paar Italianen in het water gelegen. Verder alleen maar lege golven op dolfijnen, schildpadden en manta’s na.