Nuttige surfweer info:

Het Surfweer van Zaterdag 9 Maart 2013

105 reacties

 1. Ten noorden van de lijn offshore wind.
  Ten zuiden van de lijn onshore (maar gelukkig slechts matig in kracht).

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/l09mm03019369.jpg[/img]

 2. Swell is er al weer (of was nooit weg). Echt niet normaal deze week, hele week surfen. Dit weekend helaas verhinderd, maar maandag ben ik er weer bij.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/09mm58019372.jpg[/img]

 3. Vanmorgen bij opkomend tij voor paviljoen de witte in het water gelegen. Kwamen af en toe hele mooie cleane lijntjes binnenrollen.

 4. Van tien tot half in Katwijk gesurft. Beetje geduld hebben maar af en toe kwam er een lekker heup-hoge golf binnen. Het werd beter en hoger tegen twaalf. De bruinvis kwam ook nog even hallo zeggen!

 5. Om 11uur liep de zuid even heerlijk,maar na een uurtje was het weg,maar ik denk dat het nog wel terug komt,er lopen nog wel lijntjes…

 6. Langeveld was niks tot 1 uur… Heel af en toe een lijntje weinig kracht

 7. Bloemendaal tussen 11 en 13, was niet veel soeps. Werd ook steeds minder. Maar, het pak is nat!

 8. oostende was leuk, van 11.30 tot 1 erin gezeten. geen supergolven maar na 2 maand niet surfen was het meer dan voldoende. Wel enorm koude voeten. Ik heb de indruk dat er wat te veel watercirculatie is in men botjes, iemand die weet wat ik hiertegen zou kunnen doen ?

  hopelijk morgen nog een sessie

  grz

 9. Fijne medesurfers, ik ben van plan om morgen te surfen in wijk aan zee, alleen zit met een klein probleempje, mijn boots zn lek kwam ik gister achter. Iemand die toevalig ook die kant op gaat en een spare boot heeft of hoe je dit kan fixen op korte termijn? Gr dunc

 10. Duncan, Rubber Repair bij Praxis of zo van BISON

  Droogzeer snel ,Dicht af en blijft flexibel! en is Transparant!

  Zeer sterk!

 11. een paar lekkere ritjes gehad op mn shortboard op hoek van holland vandaag , van half 12 tot half 2 … morgen hopelijk beter en meer actie op de maasvlakte ! who’s in ?

 12. Niet sarcastisch… Leuk om ook te weten waarom het ergens mooi is / gaat worden. Hoe het werkt met de stromingen e.d.

 13. Westland half 12 tot 1 was niks, int begin nog 2 golfjes kunnen pakken maar daarna was het haast enkel dobberen.

 14. van 9 tot 11.30 was het niet echt de moeite op wijk aan zee, daarna werd het wel wat beter. Helaas niet de condities die ik mezelf had voorgesteld.

 15. Inderdaad kwam Domburg met hoog opeens tot leven. Van 11 tot 12;45 erin gelegen. Het was noodsprong choppy, maar de kracht werd iig steeds beter. Hoewel de wind bleef toenemen. Toch best lekkere sessie gehad nog dus.
  Wat was de gedachte achter 8 tot 11 vanochtend, Tobias? Het leek mij al de hele week noordswell te worden, dus met hoogwater erin, toch? Wil de smsdienst zeker niet in een kwaad daglicht zetten, want meestal is het spot on. Maar ben wel benieuwd naar de redenering.

 16. Zandvoort was matig tussen 12-14, veel close outs, op zich zat er wel hoogte in. Voor een fatsoenlijke turn moest je echt het vuur uit je a**s peddelen, maar goed toch nog een paar gelukt. Zandvoort is meer van de kortere periodes en side/on shore wind voor de surf

 17. Misschien heb ik iets gemist, maar kan iemand mij vertellen waarom de kleedkamer op wijk op slot zat…?

  Verder relaxed gesurft op wijk van 12 tot 15uur. Niet echt hoog, maar net fijn genoeg met longboard.

 18. Vandaag Wijk gesurfd !!! Was fun en de golfjes waren er. Paar zeer mooie ritjes gescoord. Na 3 uur kwam de koude toch aan de binnenkant van m’n uitrusting te zitten en was het bibberen tijdens het omkleden. Ik verschoot alleen van het vele volk in het sop. Al bij al toch voldaan met de surf en de golfjes!!! Thnx to the sms service.

 19. Ter heijde was van 13.00 tot 15.00 best aardig, beetje stroming en af en toe een leuke heuphoge golf, lijntjes waren ver te zoeken. Maar wel weer heerlijk bezig geweest!!

 20. Hoek was redelijk onstuiming van 11 tot 14:00, wel een gore stank van de MV tot de wind er opeens in kwam..

 21. Wijk 12 tot 14 mooie golven, niet heel krachtig.. druk. en veel indroppers. 6.6 eigenlijk net te klein voor lekkere ritten (bij de pieken waar het wel kon wemelde het van de longboarders, tsja)
  Morgen 7.7 time …

 22. Texel was met opkomend tij vanmiddag bijzonder aangenaam! Lekker lange ritjes kunnen scoren, de hoeveelheid stroming was wel een stuk minder waardoor de spierpijn juist weer meer is;-)

 23. 12:00 -14:00 Zandmotôh strandslag 2 (Kijkduinpark) hoogte was goed, 1.00 m +- verbaasde me over onshorewind maar hetTobiasplaatje verklaart dat, beetje rommelige golven, kan ook ook te maken met de extraverzeëende onderstubuiting die daardoor een verwaakglasder opppervlakteruwage geeft met terugkolvende statobyttage. en dan krijg je natuurlijk een dubbel vlaaspatruin door Zandmotorbinnenmeer uitloopcoëtofarentie.

  Het was GYFSBAR en een paar lekkere runs gemaakt en een onverwachte ouderwetse vlavlipneusdip. Al met al een 7 sessie.

 24. ff off topic: weet iemand een goede repairplek voor epoxy boards omgeving Amsterdam/Wijk?

 25. Wijk van 12.00 tot 14.00 was heerlijk! Het verbaast me wel dat mensen nog steeds niet snappen hoe het werkt met surf regels. In 2 uur tijd minimaal 20x iemand in gedropt terwijl je dan op de peak zit, perfect staat en dat ook roept. Geen punt als mensen zich dan verontschuldigen, maar de meeste (vooral loangboarders) leven volledig in hun eigen wereld. Gaan 10 meter achter je liggen, gaan al peddelen op een rimpel en gaan dan al staan terwijl je zelf perfect ligt. Maargoed, toch lekker dagje, maar moest dat toch even gezegd hebben. Blijf hopen dat mensen toch eens uit hun eigen wereld vandaan komen en ook eens aan andere mensen beginnen te denken.

 26. Redrose! zit in haarlem, woont in wijk a zee hier z’n nr 0651291111 hij heet ronald, shaped al meer dan 20 jaar boards vooral epoxy, goed plekkie voor repair.

 27. Zoals jij het omschrijft heet dat geen indroppen. Al voelt dat vaak wel zo… Snaken zou soms in dit geval een beter woord zijn. Maar ja, longboarders kunnen gewoon veel eerder een golf pakken. De zee is van iedereen. Als er veel longboarders bij elkaar liggen kan je het als shortboarder vaak wel vergeten. Gewoon naar een andere peak peddelen.

  afz: een shortboarder

 28. anoniem hierboven, je zegt het zelf. longboarder staat. jij ligt. Dan is het nogal duidelijk van wie de golf is, ook al lig jij beter. Is als zeggen ‘ik wil zo graag door het rood rijden, laat me ff door aub’.

 29. @Anomniem

  Ik ben het niet helemaal eens met je kritiek op longboarders en de voorrangsregels.

  Waarvan jij baalt is dat een longboarder een golf eerder kan rijden, dan dat de shortboarder hem uberhaupt al kan aanpeddelen.

  Het is echter niet zo dat als de shortboarder bij de brekende peak ligt dan alsnog mag aanpeddelen en opspringen terwijl de longboarder al aan het surfen is. Ook al is deze longboarder niet precies bij het brekende deel. De golf is gewoon al vergeven. De regel mbt “dichterbij de peak” is gemaakt voor surfers die naast elkaar aanpeddelen op 1 peak.

  Belangrijker is dat de longboarders daarom af en toe een golf laten schieten. Elkaar golven gunnen is op drukke dagen gewoon een must. Anders moet je ergens alleen gaan surfen.

  Surf zelf zowel longboard, fish als shortboard dus ken van alle partijen de voors en tegens en predik dus niet eigen parochie…

 30. Minder lullen meer surfen.. Waar blijven de grote bakken? Dan wordt t vanzelf rustiger in t water.. 😉

 31. @wanneer is de poep aan @soepstengel…..de poep schijnt vanmiddag aan te zijn, ben benieuwd of drop-in-king de Banaan dan in het water ligt 😉

 32. Ik had wijk gister wel wat hoger verwacht.

  wat betreft de voor rangs regels volgens mij is het zo dat:
  Als de longboarder naar de peak toe peddelt en jij ligt in positie is het snaken van de longboarder dus heeft de shortboarder voorrang.

  Newayz anoniem jij lag tussen ongeveer 25 longboarders van de surf club in, daar moet je ook echt niet gaan liggen als je golfjes wilt scoren met een shortboard.

  Loop een stukkie naar rechts en je hebt de hele break voor jezelf.

 33. De poep is aan als het de ventilator raakt. Vanmiddag zou dit wel eens kunnen zijn. Ps. Indroppen is voor no se’s en als de banaan in het water ligt dan pakken de Seals de zwager. En longboarders hebben altijd voorrang.

 34. Over + 3 weken komen er borden op het strand Wijk
  Links richting pier
  Shortboard zone
  Rechts longboard zone
  Rechts naast de longboard zone de Kite zone

 35. @ tobias, weer heb je dat isobarenkaartje van nederland van de 1e post van deze dag vandaan?

  Kan de bron niet achterhalen

 36. mee eens hamoen, als longboarder kan je eerder de golf pakken en ik doe dat regelmatig. maar wel zo netjes om wat setjes door te laten voor de mensen die ondieper liggen. het is geven en nemen mensen, beetje lief blijven voor elkaar.

 37. De regel van eerder staan klopt.
  Echter, dit betekent nog niet dat longboarders 10 tot 20 metserdiender in de zee moeten gaan liggen. Daar is het woord line-Up voor uitgevonden. Als longboarders dat wel te vaak doen, dus verder uitpeddelen, direct weer aanpeddelen en zo de golven voor langerwachtenden continu wegkapen, dan gaan er bij drukte andere regels gelden, namelijk ongeschreven sociale regels in het water. Houden longboarders zich daar niet aan, dan is allereerst aanspreken gerechtvaardigd. Blijven ze zich aan de sociale regels onttrekken dan is hen daarmee confronteren door bijvoorbeeld in te droppen of dichter bij de peak de golf claimen ook gerechtvaardigd.

  Voor Suppers gelden bovenstaande regels mbt eerder staan wat veel mensen betreft niet. Suppers staan namelijk altijd al.
  Suppen heeft wat mij betreft niets met surfen te maken. Het is staand kanoën, niets meer, niets minder

 38. Nog nooit gelongboard neem ik aan ???
  Of vergeten hoe leuk het was om vroeg een golf te pakken op zo’n lange plank.

 39. surfzones op Wijk, are u kidding? Ik ga gewoon surfen waar het goed is en please niet van dit soort suffe regels.

 40. Wat een onzin over het ‘snaken’ door longboarders. Iedereen heeft het recht om naar een peak te peddelen, diegene die na het peddelen het meest gunstig ligt mag de golf claimen. Surfers die ‘liggen’ te wachten moeten niet zeuren maar actiever naar een peak peddelen. Hamoen, waar haal jij die zgn regels vandaan? Het is namelijk best gevaarlijk om zomaar bij een ander in te droppen.

 41. Mijn regels zijn simpeler,
  1 keer indroppen, no problem.
  2 keer in droppen de persoon in kwestie vriendelijk aanspreken over het feit dat ik dat niet leuk vind.
  3 keer indroppen, al zijn tanden uit zn bakkes slaan!!!
  Waaaaaargggggh!

 42. @ ruud,

  Gast als ik spot on lig ga ik toch niet heen en weer paddelen om degene die probeert te snaken zijn inside te kiezen ? Hierdoor krijg je extreem gevaarlijke situaties zoals late take offs op shallow reefs etc.

  Nederland heeft geen shallow reefs, maar dit zijn wel de regels.

 43. How about gewoon samen lol hebben in de zee,met zn allen… en op drukke dagen lekker weg van de kudde,op avontuur en je eigen plekkie scouten.. het is namelijk wel heel toevallig dat de beste spots precies bij parkeerplaatsen zouden zijn..

 44. Yes wat een heerlijke sessie gehad op zuid.

  Surfen zoals surfen bedoeld is: geen gezeik over indroppen. Als het dan een keer toch gebeurt snij je ‘m uit, zeg je even sorry en eindig je het gesprek met hoe lekker je allebei de sesie vind.
  Omdat iedereen, als het goed is, aan het GENIETEN is in het water.

  En mensen die scheldend rondpeddelen: alsjeblieft, val mij er niet mee lastig en laat mensen die wel begrijpen wat surfen is er lekker hun energie en blijdschap uit halen.

 45. …the fact dat het grote gross longboarders gewoon longboarden omdat ze anders gewoon niet wegkomen. How about…the fact dat het grote gross longboarders niet uit de voeten komen als ze in de lineup liggen omdat de gemiddelde shortboarder zelfs dan een hoger niveau heeft.

  En voor iedere longboarder die hier lekker op gaat happen….Jullie zijn precies degene die zich aangesproken moeten voelen.

  Verder heb ik niks tegen longboarders hoor…zeer stijlvol…enzo…

 46. Ik neem altijd een boksbitje mee naar de surf… Its warzone out there bra
  Vandaag ziet er trouwens goed uit voor wat klappers
  Iemand al geweest?

 47. longboarders die steeds over je heen paddlen en echt elke golf pakken vind ik ook niet echt netjes, vooral als er een piek je kant opkomt en ze nog even snel 30 meter je kant oppaddlen om hem voor je neus weg te pikken. Misschien gezeur, maar je kan ook een keer wat laten lopen. longboarden is dan toch wat valsspelen met die 90 liter onder je kont 😉

 48. wat een klets weer allemaal!! Cadzand was vet vanmiddag! maar een uurtje er in geweest maar toch een paar dikke bakken gescoort en een zeehond die indropte.. die zat ook zeker buiten zijn zone!! 🙂

 49. 12:00 tot 14:15 stoked sessie op langevelderslag. Paar golfjes overhead gepakt en nog wat zeedieren gespot. Maar mozes wat was het koud na twee uur erin liggen!

 50. De meeste shortboarders pakken 1 golfje per sessie,maar vinden het cool staan om met een klein bordje over het strand te flaneren..ieder zn ding.

 51. @ Tonie hak,
  Haha dat denk ik ook wel eens.
  Ieder lekker zijn ding laten doen en niet meteen irritant naar elkaar roepen.
  T lijkt soms wel fucking Z Fr.
  Shortboarden lijkt me echt supervet maar kan t helaas niet dus beleef de pret op n grote SUP.
  Lekker n stukje verderop gaan als t niet gezellig is en elkaar ook wat gunnen.
  Hangloose!
  Ik ben helaas vandaag niet geweest, hopelijk snel weer.

 52. @ Ruud

  quote: “Hamoen, waar haal jij die zgn regels vandaan? Het is namelijk best gevaarlijk om zomaar bij een ander in te droppen.”

  Huh?

  Ik ben tegen indroppen en voor gelijk verdelen van de golven zoals men al kon lezen, maar misschien is mijn schrijfstijl niet helemaal duidelijk.

  Wellicht een wegvoorbeeld.

  Op een gelijkwaardige kruising heeft de weggebruiker van rechts voorrang. Dat is zo wanneer er twee weggebruikers tegelijk de kruising naderen.

  Als er inmiddels al iemand op de kruising rijd, moet toch het andere verkeer wat op de kruising aankomt wachten. Men kan er ook niet ineens ook op rijden en zeggen: “ja maar ik kwam van rechts…”

  Het gaat er dus om hoe lang iemand al op de golf is en dat is idd een grijs gebied. Om dat indroppen te noemen van de longboarder die al eerder stond vind ik niet terecht.

  Nogmaals:

  Longboarders mogen best een golf vroeg pakken als ze ook maar de nodige golven laten schieten voor de mensen in de shorebreak.

  Alles draait tenslotte om veilig surfen en een toffe tijd hebben.

  Groetjes van jullie long- en shortboardende vriendje Hamoen.

 53. maasvlakte ziet er goed uit, op de zuid was een soort dubbele branding, slappe hap verste bank en dan nog een keer breken op de bank dichtbij.. + super druk

  niet echt fijn…

 54. Nu we het er toch over hebben:

  Je hebt vaak een duidelijke tweedeling in het water. Een line-up met shortboarders en een line-up met longboarders die dieper liggen. De longboarders pakken vaak de grotere sets omdat die dieper breken. Ze moeten dan vaak een aantal meter verderop door een lading shortboarders heen zigzaggen.
  Worden deze setgolven opgevat als golven die af en toe doorgelaten moeten worden? Tegen de tijd dat deze de shortboard line-up raken zijn ze immers al een tijdje aan het breken.

 55. Zeker wel gelongboard heel vroeger.
  Àlleen op gegeven moment groei je dat voorbij.
  Die tijd zul je hopelijk ook nog wel meemaken.
  Dat heet jezelf ontwikkelen.
  Was best leuk hoor om een golf eerder te pakken.
  Toch surf ik liever echt en dus op een korter board.
  K pak meer dan genoeg golven op een korter board. Ook tussen de longboarders die echt geen bijstr hoog niveau hebben op wijk, op enkele na. En diecsnappen het sociale spelletje wel.
  Ik vind de overigen van minder (sociaal) niveau echter zwaar irritant

 56. Zou bijna blij worden dat ik niet op wijk kon surfen moest helaas werken maar longboard al tien jaar daar .ga ook niet wat anders surfen .heeft nix met ontwikkele te maken. maar probeer gewoon even normaal te doen mensen en als je eens een ander overhet hoofd ziet en dat gebeurt iedereen wel eens zeg je ff sorry toch

 57. Vandaag blankenberge en enkele ritjes gehad, nadat de wind eruit was in de late namiddag ;))

  winterfunsurf
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/DSC_0208.jpg[/img]

 58. ik ben het helemaal met je eens mark al dat geouwehoer erover je hebt er al tijd van die mensen tussen liggen die denken dat de zee van hun is jammer genoeg mensen doe gewoon je ding en vrede op aarde 😉

 59. Ik was even een weekendje weg, en niet aan zee helaas. Nog even een reactie om antwoord te geven op de vragen die ik tussen de brei aan reacties nog hebben kunnen lezen Vanaf morgen gaat er weer strenger worden gemoderate dus alleen surf-reports plaatsen a.u.b. !

  @rokus De tijd van Domburg was gebaseerd om nog net opkomend mee te pikken voor de wind er zou inkicken. Hoog was om 11:55, dus een tot 11u leek me hoog genoeg. Helaas kwam de swell nog niet genoeg binnen. Dit lag niet aan het tij. Maar beter te vroeg op de spot zijn dan te laat, zeg ik altijd maar.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/21mm05019391.jpg[/img]

  @Hamoen: Het bovenstaande kaartje is van het Hirlam model. Ga naar http://webservice.weeronline.nl/vakman_hirlam en verander Europa in het Drop Down menu naar de Benelux.

  En nu morgen weer lekker surfen in de rustige Noordzee wateren. Hou het hoofd koel en anders steek je hem maar even kopje onder!

 60. Wellicht wat laat maar wat heerlijk z’on uitgebreide forecast met zoveel uitleg. Altijd leuk om de condities en hoe die tot stand komen beter te leren begrijpen. Thnx Tobias

 61. @ Tobias

  Is een forum om dit soort lif laf praat te houden niet een goed idee? Volgens mij zijn er maar weinig actieve fora voor onze westkust surfpraat behalve die van surfholland. Dan hoeven de chicks en dudes die op zoek zijn naar werkelijke surfreports on the spot niet zo lang te zoeken tussen het gebrei

 62. zuid holland was gisteren na vloed heerlijk! wel aan de frisse kant maar het was het zeker waard allemaal.

 63. Zuid 07:45 – 09:30

  Ondanks het super ongunstige getij wel een paar aardige ritjes gemaakt. De swell zit er goed in, stijgend tij wordt vast weer super. Iets minder clean dan gisteren, maar goede lijnen.

  Beetje jammer van de noordelijke ijswind en slagsneeuw. Helaas ook geen shortboarders om op in te droppen….echt iets wat je pas mist als het er niet meer is.

 64. wat een henkies hier soms….
  indroppen, en agressief zijn in 1 ft fucking nederlandse crap!!
  ik check hier voor n surf report.. geen slap gelul over regels etc!
  drama figuren!
  ga s in een echte line-up liggen, en kom dan praten!

 65. Een beetje laat misschien, maar als ik hem gisteren had geplaatst was het sowieso ook te laat geweest, maar misschien handig om te vergelijken voor een volgende voorspelling:
  het was best leuk te doen gisterenmiddag op Scheef Zuid. Niet heel hoog, maar wel paar lange ritjes gemaakt op lomgbaord. Goed uit te peddelen vlak naast het havenhoofd (geen last van wind en maak gebruik van de uitgaande stroming).