Nuttige surfweer info:

Het surfweer van Zaterdag 21 Juni 2014

100 reacties

 1. Een kleine break in de swell. Zaterdag begint nog goed met swell 1. , maar eindigt ergens
  tussenin twee swells.
  Zondag komt nummer 2.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/pauze06200537.jpg[/img]

 2. Tobias, ff vraagje… wij delen zo’n windguru pro licentie. Deze betalen we om ons zo veel mogelijk valse hoop op wind te geven. Ze hebben t over vanmiddag 16 knopen, maar dit strijkt niet echt met jou verhaal?

 3. Ik zie geen 16 knopen bij Windguru, ja alleen heel even rond 16 uur bij het WRF 27 model (de minst betrouwbare) en ergens op Wadden.Voor de dag zelf check ik altijd de kaarten van HIrlam, die kloppen meestal wel. Maar het blijven voorspellingen gebaseerd op in het verleden behaalde resultaten en dus geen garanties voor de toekomst.

 4. Hier komt duidelijk weer de intelligentie van die windgasten naar voor…
  Domburg was super gisteravond.

 5. Was op Terschelling, bij west aan zee.
  Dikke branding, ik kwam er niet doorheen.
  Morgen minder wind?

 6. Leuke surfmomenten deze morgen in Oostende. Mooie lijn in de golven, aflandige wind en heuphoog. Ideale longboard morgen dus op deze International Surf Day 2014 !

 7. Wat is aan te raden vanmiddag, een fish of juist een longboard. Vind t lastig in te schatten met de camerabeelden

 8. Dag tobias,
  enerzijds spreek je van cleane golven zaterdag avond en anderzijds van een kleine pauze in de swell ?

  Ik dacht er aan om misschien naar Domburg te rijden en er vanavond en morgenochtend een sessie te doen, maar het is een behoorlijke rit voor mij …

  gisteren was top in België , eindelijk wat lijn en hoogte !

  grz

 9. Afgezien van boos-kijkend meisje al roepend MIJN GOLF (vol is vol, ga terug naar je eigen golf), lekkere vibes and mooie bakken in Wijkiki. Morgen weer. Hoera!

 10. Morgen genoeg swell over om tussen de meer ideale getijden door (in casu tussen 12:00 en 14:00) te longboarden? Het ritme van de kleine spruit van vier weken beperkt de mogelijkheden…

 11. [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/BudBudFlat.jpg[/img]
  BudBud Flat Atlantic

 12. @@tobias: succes ermee! Surfen en een kleintje is niet zo compatible helaas…

 13. vandaag dit schram “gelukkig” in mijn board gekrijgt en niet in mijn been

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/2014-06-21 16.29.02.jpg[/img]

  een in een ander indropende longboarder verliest control over zijn board, en, vooraan niet uijtkijkend, rijdt straks over me heen… volgens hem was hij een niet ervaren surfer. Moest hem het eerst na peddelen voor hij stoppte voor een uitspraak. Poen ter ding repair kan ik natuurlijk niet verwachten. Erbij had hij mij toch tenminste zijn verzekeringsgegevens noemen kunnen? Voor dit soort spullen hebben jullie deze toch?!

  Kom nu niet omheen eens een beetje frustratie ter sprake te brengen. Ben normaal een rustlievend mens die het liefst de winter over in WaZ surft. In laatste tijd constater ik nu opniew weer de weekend+sommer-drukte met toenemend last van onervaren surfers. Verbale agressie in de line-up is een ander gevolg van de verwaarloosing van surf-etiquette door onervarenen.

  Om eens misschien iets constructieve kritiek uit te oefenen: ik vind het wel handig als er gezonder advies voor de handhaving van dit surfregels gegeven word. Met naame hoe zich in en druke surf line-up gedraagen wordt. Vind het niet voldoende als er alleen de link na de HartBeach surfregels

  http://www.hartbeach.nl/surfregels/

  gegeven wordt.

  Gezonderte advies kun b.v.b. zijn:

  – Als je bij een pier surft, pas jou surf niveau aan aan de drukte in de line-up.
  Dichtbij de pier (in WaZ tot paal 1) liggen ervaren surfers. Deze eisen het recht voor zich op de beste golven te surfen. Als jij niet in staat bent een golf mooi te surfen, ga dan verder na rechts om onder minder gevaarlijke omstendigheiten te oefenen.

  – Praat met elkar als je surft
  Zeg “rechts”, “links” als twee surfers voor dezelfde golf gaan om mogelijkst efficient te surfen.
  Als jij een golf niet haalt ondanks priority, zeg “Ga” na de surfer naast jou.
  Zeg “Hoi” aan jou medesurfers als je het water instaapt.

  – Als je besluit in een druke line-up te surfen en het gebeurt iets behalve jou onkennis, hou rekening dat jij voor schade moet opkomen.

  – Als je besluit lid van een soziale gemeenschap te worden, zoals een druke line-up, laat dan jou egoïstisch gedrag tehuis!

  Ik hop op een bijdrage aan een meer positiv vibe in het water. Stay stoked!

  (Het nederlands kun misschien iets beter, sorry ;))

 14. Wijk was zo druk, niet leuk meer. 80+ Man op 1 spot….
  Golven waren oke, de sfeer ook. Dit kwam voornamelijk omdat iedereen teveel tijd om te lullen had bij te weinig golven voor zoveel man.
  Mooi weer en swell, slechte combi in NL 😉

 15. 21ste wat een lekker dagje in scheveningen rond 13 kwam het er lekkkker in rollen op de noord, rest vd middag gewoon leuk in de zon met de kids en de shore break.

  top dag heeeel veel volk in de klasjes en weinig op de rollers 🙂

 16. Was voor mij ook wat onduidelijk Tobias. How About de hoogte in de ochtend? Shortboardable?

 17. dombo; die vraag kan je ook stellen aan mensen die hun board niet onder controle gaan hebben.. wijk met afgaand 6 man helemaal top. en gezellig!!

 18. Als je een drukke line up surft heb je aardige, minder aardige en onaardige surfers. Hoi zeggen is een optie. Een local peak bestaat niet, surfers die verkeerd liggen bestaan wel. Schade is voor jezelf , je gaat er zelf ook tussen liggen, en voor alle “goeie ” surfers met klachten over boards niet onder controle, je ligt dan zelf niet goed . En veel plezier allemaal morgen daar in wijk

 19. – Als je bij een pier surft, pas jou surf niveau aan aan de drukte in de line-up.
  Dichtbij de pier (in WaZ tot paal 1) liggen ervaren surfers. Deze eisen het recht voor zich op de beste golven te surfen. Als jij niet in staat bent een golf mooi te surfen, ga dan verder na rechts om onder minder gevaarlijke omstendigheiten te oefenen.

  Wat een lulkoek (Excuser le mot) maar sinds wanneer heb ervaren surfers meer recht op goede golven dan niet ervaren surfers?
  Ik ben het met je eens dat je als niet ervaren surfer beter ergens kunt gaan liggen waar je je rustig je skills kan verbeteren, maar om nou te zeggen dat ervaren surfers het recht mogen opeisen op de beste golven vind ik stierepoep.

  on topic: ik vond het vandaag crap, maar dat lag vooral aan mijn timing. Ik was gisteravond gewoon té moe om een surfsessie te doen en ging proberen er vandaag nog iets van te maken, maar tussen 1 en 3 uur vanmiddag was het op de noord te druk en iets verder richting pier brak het waardeloos. Behalve een paar aardige shorebreak ritjes was het dus voornamelijk bijbruinen vandaag. Ook lekker, maar dat doe ik liever op een terras met een koud biertje.

 20. van 12 tot 3 op wijk. Inderdaad, in de ‘drukste lineup’ van Nl gelegen. Niet zo gek, want ook de beste spot van NL, want in de luwte van de pier bij de miraculeus naar het ZW gedraaide wind. Niks van haantjes gedrag of kookyterreur gemerkt. Was gewoon met zijn allen genieten van geweldige leuke swell. Stoked. Morgen verder waar we waren gebleven 🙂 . Have fun, peace!

 21. iedereen die surft weet dat het druk is en gaat worden met deze condities en timing. Als je enkel met deze combi omstandigheden wilt surfen, hou dan aub op vlakte en wees relaxed, ook naar surfers die een foutje maken. Partywaves prima, en ongelukje voorkomen waar mogelijk, become stoked and chill. “Mijn Golf” roepend is zoooooo knorrrrr

 22. De Noord 20.00 -donker
  eerste uur, recht voor de vuurtoren, krachtige holle golven, 1m+, drie man in het water.
  tweede uur, op de shorebreak met hoogwater met 50 man ofzo…….

 23. Zuid 21:15 – donker
  eerst diep gelegen, vlakke golven weinig power. Daarna in shorebreak gaan liggen, leuk gesurft. Tegen zonsondergang kwamen er nog mooie krachtige holle lijnen aan!

 24. Enigszins vermakelijk, al dat tumult over te volle line-ups. Totaal geen last van (BaZ) , als het keer echt mooi is lig je met acht man in het water.

 25. Er waren wel wat mensen, maar niet overdrijven.

  Top sessie gehad en zeer goede sfeer in de lineup. Alleen jammer dat die kwallen zo stil zijn…

 26. [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/byron-bay-the-pass.jpeg[/img]

 27. Wanneer kan ik de stap maken van een 7’2 naar 6’10/6’11? Begin het nu
  wel aardig onder de knie te krijgen op me 7’2..

  Helllp me 😉

 28. Waarom zou je overstappen? Niet doen als het alleen is om een kleiner board te hebben.

  Maar anders zou ik een grote dikke fish adviseren in plaats van een random 6’10/6’11 board.

 29. @board: Overstappen naar kleiner board doe je meestal op de 73ste dag dat je surft. Ben je talent dan kun je ook wel bij de 69ste dag een poging wagen.
  Anyway….zou je niet gewoon eens een kleiner board van iemand moeten proberen of uit de verhuur?

 30. Wijk waz ok gister 17:30 -19:30 , mannnetje of 8 in het water, relaxie,zal wel niet de beste tijd kwa getijde (laag) geweest zijn ,af en toe wachten maar dan wel mooie setjes krachtige klatsebatsers.

  Vandaag zal het ook wel weer ok zijn

 31. Komende week gaan mijn meisje en ik een weekje naar Frankrijk, maar zoals het er nu uitziet wordt dat veel zonnen en weinig surfen, of heb ik het mis? Het plan was om richting La Rochelle te rijden en daar een beetje rond te trekken, of is meer zuidelijk richting Mimizan beter?
  We zoeken geen double overhead bakken oid maar de hele dag mooie lijntjes zou ons heel blij maken.

 32. Over de nieuwe swell; komt ie vanavond al binnenrollen? Of is het wachten op morgenochtend?

 33. wat een weekje! en wat een heerlijk weekendje alleen viel vandaag een beetje tegen. maar toch wat ritjes kunnen maken. benieuwd naar de nieuwe swell

 34. Tobias schrijft al over die nieuwe swell “Zaterdag weer een dag met swell, hoewel deze dan wel wat afgenomen lijkt.”
  En de kaarten geven het aan, het is niet veel .

 35. Volgens mij wordt Hossegor wel goed tot heel goed volgende week! ( vanaf vrijdag…)
  Of denkt iemand daar anders over?

 36. AUTO INBRAAK OP DE ZUID

  Na anderen was ik vanmiddag aan de beurt.
  Ik was op de zuid om mijn zoon te laten surfen. Hij nam 4 mooie golven. Echt leuk.

  Daarna moest ik constateren dat er was ingebroken in mijn auto. Geen enkele spoor van brutale inbraak. Wel rugzak weg, met telefoon, portemonnee en autopapieren. Alleen materieel en dus gewoon veel gedoe nu.

  LET OP: van de politie kreeg ik de volgende informatie
  Mijn auto heeft een elektronische sleutel.
  Inbrekers gebruiken daarvoor elektronische apparatuur om die open te krijgen. En dat lukt dus!

  Neem dus gewoon geen waardevolle spullen mee en geniet van de zee.

  Ik heb een witte Toyota Aygo met grote blauwe “qualifed people” stikkers erop. Als iemand iets heeft gezien graag hier melden.

 37. Alertje voor vanavond… Staat alleen niet bij dat het voor suppen en ronddopperen op een luchtbed is.. lekker man:S

 38. @atmosphere… ja die heb ik ook gesurft @ cadzand was goeie..maar bedoel het windveld wat nu bij denemarken ligt, heb net ook ff gecheckt maar denk dat wij in cadzand daar niet veel van mee krijgen..

 39. vanmiddag om 12 uur liep het heel even mooi heuphoog met lengte in scheveningen, veel zitters weinig rijders 🙂

  later harde shore break te hard voor junior

  zon zon zon zon..

 40. @ Franck,

  Jezus wat bout man!!! Volgens mij heb ik je nog gezien in de zee met je zoon. Had hij een blauw/rood/geel pak? Ja….doet er eigenlijk niet toe… kansloos dit soort actie’s. Eigenlijk moeten we gewoon een keer met mooi weer een paar lokauto’s neerzetten op de zuid en dan rustig vanuit de duinen wachten totdat er wat gebeurd. Als we dan zo’n pauper gast betrappen, wat zouden we dan met ‘m moeten doen? Netjes overhandigen aan de politie? Of toch wat anders? Lastig dilemma……………..

 41. @Frankrijk

  Volgens mij is het minder vaak flat als je de gironde overgestoken bent, dus voorbij royan.
  Ik was es een keer in de vendèe in juli en na de eerste dagen flauwe en soms flatte dagen ben ik doorgereden
  naar Lacanau waar het elke dag surfbaar was.

 42. net van Katwijk terug. in mijn eentje hole zuigers brekend over ondiep zandbanken gesurft. leuk om te zien hoe de surfSMS toch werkt. anders de saaiste spot van heel nederland. ga morgen weer met mijn vrienden in WaZ surfen

  gisteren trouwens in WaZ ook voldoende golven zonder crowd te vinden gewist. locals bestaan niet, local knowlegde well

 43. De zuid liep onverwachts lekker tussen 20;00 tot donker, oude swell nieuwe swell het haalt allemaal niet uit…

 44. en hier nog een advies uit mijn local knowledge box(ik kan het niet laten lopen)

  – volg niet blind de surfSMS, WaZ kun jij buiten de aangegeven tijden ook goed surfen (en soms zelfs beter). Bouw zelf begrip over de zee op.

  En dit advies is gewoon gratis voor jullie 🙂

 45. als die kerel je aanreed dropte jij dan niet bij hem in? ik kan me moeilijk een andere situatie bedenken. Als jij niet zelf op de golf stond, en aan bent gesurft moet je jezelf afvragen of jij wel op aan het letten was. Als iemand recht de peak of af uit peddelt en aan wordt gesurft vraag ik me soms ook af wie de schuld moet krijgen.

 46. Onverwachts lekker op de zuid. Heup hoog maar clean en lange ritten met LB!!

  @girus….

  Eerst even fysiek vertellen wat we van zijn acties vinden. Daarna even kijken waar hij woont en dan voor eigen rechter spelen….z’n kleding in de fik steken en ik stel voor om te wachten tot er zo,n mooie grote boot langskomt en dan het havenhoofd afdonderen. En vooral vertellen dat het de volgende keer de kant met de rotsen word samen met zijn vriendjes. Schrijf je alvast wat zinnetjes op in het bulgaars of roemeens?

 47. @Beatbutcher
  Oh daar ben ik in 2005 nog geweest om te surfen. Mooie golven, maar beetje door dorpje. Gelukkig was het er toen niet zo druk.

 48. stokefish@WAZ als ik jouw verhaal lees en jij zelf niet op de golf aan het surfen was… Dan peddelde jij uit naar de.line-up of jij lag zo ondiep dat jij in de.weg lag… Mocht het zo zijn dat jij naar de line-up uitpeddelde en jij bent zelf of vind jezelf een ervaren surfer, dan weet jij dat wanneer je naar de line-up uitpeddelt niet naar de shoulder van een golf peddelt maar naar het gedeelte wat breekt… Doe je dit niet, dan heb je de kans dat je wordt aangesurft door surfers die op de golf surfen.. Niet leuk, maar enigszin je eigen fout…

  En de lariekoek over ervaren surfers bij een bepaalde spot getuigt niet van veel inzicht…

  Lullig van je board but keep da.stoke….

 49. @girus.. ik ben voor, verrekijker, thermosfles mee,
  En wel om beurten surfen natuurlijk, zo’n boefje moet niet
  Alle plezier bederven…

 50. @ frans sjudorans

  Haha good thinking! Blijft nog steeds het dilemma wat te doen met zo’n paupergast….
  Wat Brrrrrr zei vind ik een beetje te veel gedoe.
  We zouden hem ook de keuze kunnen geven. Of we overhandigen hem aan de politie
  (waar die waarschijnlijk ook weer binnen een dag buiten staat) of hij gaat mee surfen. Wie weet raakt ‘ie stoked en leert ‘ie daardoor begrijpen dat gasten zoals zichzelf heel erg irritant zijn….

  Of is die oplossing veel te hippie?

  Nah, surfse zo…hoewel het nog niet echt wat is. Hopelijk doet het getij een beetje z’n best.

 51. Wat stokefish@WAZ stelt over ervaren surfers versus onervaren surfers en een mooie golf is niet zo’n onzin hoor. Voorop staat dat iedereen op enig moment een plek in de line-up heeft die de prioriteit bij de eerstvolgende golf bepaalt. Het is bijvoorbeeld niet zo dat degene die het diepste ligt, de golf dus ook heeft. Een misvatting bij longboarders merk ik wel eens. Het is ook niet zo dat je steeds na een golf naar de beste plek in de line-up kan peddelen en dan steeds de golf kan blijven pakken. Als onervaren surfers deze regels in acht nemen, prima. Maar dan… als een onervaren surfer prioriteit heeft, maar een goede golf laat lopen, dan verstoort dat de rust in de line-up. Ervaren surfers gaan dan wat muiten (van positie wisselen en meepeddelen) en in dat muiten gaan onervaren surfers het afleggen. Ervaren surfers gaan ook steeds terugpeddelen naar de piek waardoor de orde in de line-up verstoord raakt. Uiteindelijk pakt een onervaren surfer geen golf meer. Dat is denk ik wat stokefish@WAZ bedoelt. Dus, ja onervaren surfers hebben net zo veel recht als ervaren surfers, maar de rust en orde in de line-up kan verstoord raken, waardoor iedereen voor zijn eigen golf ‘vecht’. Overigens doet zich dit in NL natuurlijk hoogst zelden voor, laten we daar wel eerlijk over zijn. Onervaren surfers dienen zich te houden aan de mores in de line-up en ervaren surfers moeten wat geduld tonen.

 52. Neersabelen met een lichtzwaard kan natuurlijk ook ( :

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/image-198.jpg[/img]

 53. Bla bla bla.. Gister Scheveningen WP mer z’n tweetjes en af en toe een verdwaalde zwemmer. Wie gaat er dan ook op de Noord liggen op dit soort dagen!?

 54. @niels… Goed verhaal… Alleen vindt stokefish@WAZ zichzelf.de ervaren surfer en de longboarder die hem aansurfte een onervaren surfer….

  Mijn punt is dat als men zich zelf een ervaren surfer vindt…. Wees dan ook een ervaren surfer en do the.right thing…

 55. @Tobias: hoe ziet de surfweervoorspelling er voor (onze eigen Hollandse kust) de komende week/weekend uit?
  loopt er een rimpel en is die surfbaar?

 56. hoe laat kunnen we er vandaag het beste in gaan liggen?
  Als er een nieuwe swell binnen komt rollen dacht ik naar wijk aan zee te gaan…

 57. Een line up in Nederland??? Ik surf al 21 jaar maar van een line up in Nederland heb ik nog nooit iets gezien, is ook vrijwel onmogelijk met de wisselende pieken van de golven langs de Nederlandse kust.
  In de line up die jullie beschrijven peddelt dan ook nog niemand mee als een surfer (ervaren of niet) aan de beurt is??? Natuurlijk peddel je mee voor het geval dat de surfer die het dichtst bij het brekende deel van de golf valt of de golf niet pakt.
  Het longboard verhaal klopt ook niet, de surfer die het eerste op een golf surft heeft voorrang, als je daarna nog deze golf pakt (als shortboarder bijvoorbeeld tov een longboarder of sup-er) heet dat “snaken” of als je nog voor de surfer uitkomt “indroppen”. Indroppen en snaken kan zolang je de surfer met voorrang maar niet hindert en is op een drukke dag vrij normaal.
  Als er ondertussen speciale nieuwe Nederlandse surfregels zijn hoor ik het graag.

 58. …Maar als een andere surfer “een foutje maakt” waardoor jouw board focked is, en het is echt gewoon zijn fout (indroppen, board laten schieten etc.). dan mag je gewoon verwachten dat die persoon ervoor gaat dokken, sterker, gewoon eisen!

  Shit als ‘het is zo druk’ en kan gebeuren moet je dan gewoon niet mee aankomen!

  Er wordt hier nu een beeld geschets dat in zo’n geval je zelf niet mag claimen naar de ander wat gewoon niet terecht is!

 59. …Dit geldt andersom dus ook, als “ervaren surfer” die een fout maakt naar een beginner..Brokken is gewoon dokken!

 60. Wijk eerste parking was gisteravond tussen 20:00 en 22:00 qua swell redelijk ok voor een lazy summer evening longboardsessie. Hoogte op de sets varieerde tussen knie en een enkele heuphoge golf (ik had eerlijk gezegd wat hoger verwacht/gehoopt). Er zat aardig wat lijn in maar doordat de hogere golven vrij snel close out gingen (en het positie bepalen nog een aandachtspunt in mijn ontwikkeling is) helaas weinig echt lange ritten gemaakt. Aan de drukte lag het in elk geval niet. Ik lag er vrijwel alleen in. Kan zijn dat dit bij het havenhoofd een ander verhaal was maar die spot heb ik uit voorzorg vermeden.

 61. nee hoor, de surf “regels” zijn overal het zelfde. De surfer die het dichts bij het brekende deel van de golf is heeft voorang. Als een lonboarder eerder staat maar verder wat meer down the line is van de golf, dan dropped hij in, ondanks dat hij eerder staat. die regel bestaat al heel erg lang.

  Als er 2 surfers in het water liggen en er komt een golf aan en surfer A ligt het dichts bij het brekende deel en gaat paddlen voor de golf. Als surfer B dan achter surfer A langs paddled om aan de inside te komen, dus nog dichter bij het brekende deel van de golf om voornag te hebben, dat is snaken. Heeft dus niks te maken met wie er eerder staat.

  en als je al 21 jaar surft, dan zou je moeten weten dat dit de regels zijn, die overal gelden

 62. [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/Afbeelding 18.png[/img]

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/Afbeelding 3.png[/img]
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/Afbeelding 20.png[/img]

  Vanochtend!
  Glass on glass
  ((:

 63. “Als een lonboarder eerder staat maar verder wat meer down the line is van de golf, dan dropped hij in, ondanks dat hij eerder staat. die regel bestaat al heel erg lang.”
  Ik heb vroeger wel eens een surfspel gespeeld en als ik dan achter een surfende surfer een take off maakte kwam er gelijk SNAKE! te staan, fout in het spel? Ik denk het niet. Als die longboarder verder down the line surft heb je er als shorboarder al weinig last van 😉 maar kan je die golf niet gaan claimen en gaan lopen schreeuwen.
  Gelukkig is het meestal erg gezellig dus komen deze situaties maar weinig voor.

  1. Closest the curl has priority 2. First to their feet, and still reasonably close to the curl, has priority (regardless of if you want to surf it out on the shoulder or under the lip) 3. Snaking is getting on board the wave deep on the inside, or even in the white wash, after it’s already taken, then surfing out towards the shoulder to claim the wave from its rightful owner. Snaking a wave is when you paddle around the surfer that’s closest to the peak and steal their wave by obtaining priority.

  Volgens mij zijn de meeste mensen WA verzekerd dus als je iemand anders zijn board beschadigd lijkt me het logisch dat je dat onderling regelt, dit hoeft je geen geld te kosten alleen wat papier werk.

 64. Aardig met je eens behalve dan dat SUP-ers ook voorang verdienen.
  Ja, als het niet druk is prima; maar zijn er meerdere mensen dan hoort en de SUPper daar niet thuis
  EN dan mag je op hem instoppen aangezien het bij het (golf)SURFEN erom gaat wie als eerste staat en niet wie al STOND. Dalijk komen ze aan met gemotoriseerde SUPS.. Heb je nooit meer een golf!!..

 65. Qua calamiteit en mijn ligging

  Was op dit moment alleen 5 minute in het water en weet niet of ik noog altijd aan het uitpeddelen was of net terug peddelte van een golf. Heb dan gewoon gezien dat een longboarder een golf pakt en ben na de shoulder heen. In dezelfde moment dropt een ander longboarder de al rijdende longboarder in, zijn board net op mij gericht. Dacht dat hij well alles onder control heeft, de al rijdende surfer gaat zien en op tijd zijn board terug trekt. Met dit scenario was er gewoon niets mis gegaan. Maar ja, niet uitkijken, onvoldoende takeoff, control verliest, ik well geïrriteert en onzeker of hij nu naar rechts mij gaat ontwijken of naar links, ben niet in staat de gevaarlike situatie optelossen en prober toen alleen mijn board beschermend voor mijn lichnaam te krijgen als hij over mijn rug hinweg rijdt – Peng!!!
  Er was well een ander surfer achter mij, die de situatie well hebt gezien. Laater heeft hij in formidable nederlands de onervaren surfer laaten weten wat hij van de gebeurtenis houdt. Will zijn gebruikten worden graag leren om Prins Pils te laten weten wat ik van zijn koniklijke monarchie denk. Vind de inzet van de vierde surfer voor mij heel erg stark en vind het ook well in order onverstandig surfers met dit gdraag te verdrijven.

  Ook mag iedereen fouten doen in het water. Ben zelf niet imun tegenover. Heb well mijn les in het begin geleert en ben doen rustig buiten de crowds surfen gegaan. Anders staa ik well in voor mijn fouten en drag de consequenzies van mijn gedrag. Dit heeft voor mij iets met karaktersterkte te doen en wordt mij well gelerdt door mijn ouders.

  @niels qua beste piek-beste surfers

  jij hebt het well begrepen en ik heb de zin van dit gedachte misschien ook iets slecht geformuleert (gebruik van “recht opeisen” en zo). Daadwerkelijk zie je dat sowieso ~80% van de goede golven in WaZ ook van goede surfers gesurft worden. Dit is geen “gelul” maar feit en hangt ermee samen dat ervaren surfers een ankommend set al van ver zien, door kennis weten waar de takeoff is en in staat zijn middles paddle power op tijd op de juiste plek te zijn.. Als onervaren surfer ga je daar well niet liegen omdat jij er noit een goede golf surfen wordt. ( de overige 20% goede golven worden gewoon door SUP’ers gepakkt met een lachend gezicht over de harde werk van de surfers).

  Anders kun je ook well na het buitenland kijken om te zijn hoe het met dit “recht” staat. Heb zelf 3 maanden mogen surfen in SanSebastian, een van de drukste line-ups in de omgeving met zeker niet de beste golven uit de buurt. Daar surf jij als onervaren (mij inbegrepen) ook niet op de beste golf (naast de muur met het voetbal veld achter). En dit “recht” wordt er well “opgeëist” middels geweld tijdens de srukte in de zommer, heb het zelf kunnen zien. Een ander vorbeeld is La Izquierda op Playa de las Americas/Tenerife.

  Ook kunnen jullie door dit handhaving misschien ook well het surf niveau in jou eigen land iets pushen. Denk well dat het iets met sportief fair te doen heeft als jij de prestatie van jow medesurfers erkent en hem ruimte geeft. Gewoon teld voor mij dat degene die het hardest werkt beloond wordt en niet degene die het dickst/laangst/duurste board surft. Ben niet zo blij met de “alles voor mij en achter mij de springvloed” mentaliteit.

  Zo en nu een laatse gedachte (ik praat al als een oud man)

  Zie mij self ook niet als de beste surfer ooit. Feitelijk zit ik op het momentje mijn turns te perfectionieren en heb noog nooit een barrel voldoende gesurft. Maar ik kom well op mijn 5’11” Adams Tomka terecht en surf hem ook bijna altijd in NL. Gewoon ga ik ook buiten de druke spots zitten omdat ik weet dat mijn surf plezier in rust beduidend beter is en ik vaak ondruke spots in WaZ te vinden weet.

 66. En terwijl jullie vrolijk verder discussiëren heb ik net 2 uurtjes heerlijk gelongboard! Top sessie!!

 67. @Stokefish: Je klinkt niet als een oude man maar als een zuid-afrikaan (geintje)

  In Frankrijk surf ik ook veel tussen suppers en als longboarder snap ik de shortboarders ook hoor. De surfregels tov suppers weet ik ook eigenlijk niet zo goed maar hou voor de goede orde maar gewoon de surfregels aan (doen zij ook meestal). Gemotoriseerde surfboards en sups zijn er al alleen nog een beetje duur!
  Straks lekker surfles geven in waz aan mijn mentorklas! Dicht bij de pier bij de “locals” hahahaha

 68. en niet misverstaan a.u.b. ben niet de gewoone longboard vs. shortboard hater. kom gewoon heel erg goed terecht met de WaZ longboarders omdat iedereen zijn plaats in de line-up kent en omtegaan weet met de verschillen in ligging. heel erg relaxte dudes