Nuttige surfweer info:

Het Surfweer van Zaterdag 2 Augustus 2014

118 reacties

 1. De buienlijn in de namiddag geeft ook wat kans op onweer, maar houdt iig geen uren aan.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/08022617.jpg[/img]

 2. Golfperiodes voor aanstaande nacht. Het zuidwestelijke deel van de Noordzee lijkt een blauwe swellvrije zone, maar niet alles wordt geblokt.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/08022843.jpg[/img]

  Hopen dat er net achter het koufront morgenochtend heel weinig wind staat, anders kunnen we de glassy condities met wind uit zuidwest wel vergeten.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/08023626.jpg[/img]

 3. Hier een foto van de wijk cam…… Longboard heaven!

  Please laat mijn oppas kunnen vanavond!

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/image-211.jpg[/img]

 4. Superclean, alleen nog veel te klein om wat mee te kunnen, wel drupje regen tegen de drukte;)

 5. Tobias, bedankt weer voor de surfsms.
  Het was inderdaad niet hoog, wel superclean en genoeg kracht voor hele fijne ritjes in WaZ! Precies zoals voorspeld!

 6. Heel jammer die sms met tijden van vanochtend in Zandvoort/bloemendaal.
  Komt laatste 2 maanden veel voor dat ik voor niks daar heen ga.
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/20140802_073840.jpg[/img]

 7. Er valt inderdaad geen duidelijke lijn te trekken op de voorspellingen voor vandaag en morgen, allemaal zeer onzeker. Hoe noordelijker hoe beter voor vandaag, dat wel.

 8. callantsoog plat, wijk aan zee heuphoog, grappig of niet, jongeeeeeuh

  waarschijnlijk foto van in 1965 aan de kleuren te zien 🙂

 9. WiaZ vanochtend vroeg offshore breeze en lange lijnen. Was volgens mij het beste rond hoog water. Daarna duurde het langer dat er iets doorkwam en werden de golven lager. Zomerse stemming in het water. Wind klapte tegen 11.00 uur naar NO. Toen werd het minder clean.

 10. Maasvlakte vanmorgen 08.00 uur longboardgolfjes. Met SUP ging lekker Waren maar met zn drieën (2 beginners en SUPSTER) en 4 zeehonden.. Hoogte ongeveer gelijk aan bovenstaande foto.

 11. Cornelia verwoord het precies goed. 6.30 erin, strakke heuphoge lijnen rond hoogwater op z’n best daarna werd het wat minder maar tot 10u nog prima lol gehad. Top geforecast weer Tomas! Op basis van Windguru alleen was ik vandaag het water niet op gegaan!

 12. Waz w?eer leuk te doen mooie ritjes topsfeer géén gezeik bedreiging of mensen die zich distantiëren hahahaha

 13. Kijkduin/Zandmoter van 8:30 tot 10:30 kleine enkelhoge lijntjes. Meestal kort, soms wat langer. Vergelijkbaar met de 2e foto. Eens in de 10 a 15 minuten setje van twee of drie wat hogere golfjes. Vergelijkbaar met de 2e foto. Lekker begin van de dag.

 14. [file]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/image:54530[/file]

  Hier gingen we iig helemaal los tussen 6:30-11:00.
  De beste voorspelling ever:D

  Het blijft moeilijk om te bepalen of ik toch naar de sms luister of niet. Met andere forecasts die aangeven dat het absoluut niets is. En dan zo’n positieve voorspelling krijgen. Dan wil ik toch even kijken.

  Je zat er ver naast.

 15. Katwijk was erg mooi tot 13 uur op de juiste banken. Erg clean en perfect voor longboarden! Lange kruimelende rollers met een mooi wandje.

 16. Langevelderslag van 15-17 was niet echt top, veel te klein (30 tot 50cm) om echt te kunnen surfen. Maar het leek wel wat hoger te worden toen ik eruit ging. Misschien kan het vanavond nog wat worden.

  Wil je kwallen hebben? Dan zit je zoiezo goed! Wat een joekels zitten er tussen!

 17. Helemaal ruk, geen kracht te klein. Die storm blijft ook maar uit. Kan me niet voorstellen dat de avond nog wat gaat worden of dat er morgen nog wat is.

 18. @
  Maandag kan ik denk ik voor een sessie in Wijk ook wel van mijn lijstje schrappen of blijft er nog genoeg van die groundswell over voor de maandag?

  LOL @ Schier

 19. Nu loopt het op kijkduin zoals foto wijk vanochtend…wel close outs…nu eten

 20. Paar korte ritjes gescoord net tot de wind erin kwam. LSD maakte het nog wel interessant. Hoogwater sloeg het dood

 21. Zou het morgenochtend in Zuidholland surfbaar zijn? beetje longboarden? of wordt het helemaal niks.. nu is het flat..

 22. Er loopt nog steeds een ruime meter swell uit noordelijke richtingen de Noordzee in en de periode is meer dan 10 seconden. Daar kan dus nog steeds iets van onze kant op komen.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/08022541.jpg[/img]

 23. Wijk waz Prima 15:30-18:00 , oh en de vrouw met wie ik nog wat babbelde die als enige lekker in haar bikini surfde vlakbij de Pâier. Dank jou wel je outfit maakte het wachten op de wat hogere golven een stuk aangenamer 🙂

 24. Tja.. Mooie cleane golven, heerlijk warm water, bikini-babes die lekkere ritjes scoren en een wolkentafereel waar je u tegen zegt.. Wat wil je als surfer in NL nog meer 🙂

  Topavond van 17:00 tot 21:00 op WAZ

 25. tja die bikinibabe was mn vrouw ……wat nou jammer was net toen het een beetje ging lopen wilde ze ze naar huis :-/

 26. Bloemendaal vanochtend tussen 10 en half 12: héél inconsistent, maar op de zeldzame sets (zo eens in het kwartier) waren er 2 of 3 met een leuke hoogte, maar weinig kracht. Toch behoorlijk relaxed begin van het weekend.

  Morgenochtend maar even van de webcams af laten hangen. Probeer voor zandvoort/bloemendaal een beeld te destileren van de cams van Noordwijk/WaZ en de reddingsbrigade-cam van Bloemendaal.

  Ik vind Zandvoort overigens héél slecht lopen deze zomer, zeker rondom hoogwater, of ligt dat aan mij?

 27. Pics or it didn’t happen.

  Zandvoort/B’daal was grappig van 18.30 tot hoogtij. Toen helemaal vlak met backwash van de shorebreak.
  Stinkend water, btw.

 28. Tobias, hoewel ik gezien de reisafstand niet vaak ga surfen in Nederland volg ik je voorspellingen wel. Het hoort ook een beetje bij de sport…de adrenaline aanmaak begint al een beetje bij de forecast …. je moet wel positief zijn ingesteld voor deze sport anders kan je beter gaan duiven telen ofzo…;-).. .Ik ben er in elk geval blij mee! thx for that! Wat mij opvalt aan de hele cyclus en stromingen is dat je ze al van heeeeeeeel ver kan zien aankomen.. Ik heb een tijdje op Sint Maarten kunnen surfen en daar volgde ik altijd de tropische stormen en hurrcicanes. http://www.nhc.noaa.gov/
  Wat je ziet als je in het archief duikt en de tracks volgt is dat ze voor de kust van West Afrika geboren worden..vevolgens afreizen naar het Caribisch gebied dan weer afbuigen langs de kust van VS en vervolgens ergens bij of boven UK overblijven als storm of depressie..vaak zie je in elk geval wel goed aankomen welk weer je te wachten staat in NL… anyway ik vind het wel interessant te volgen en wou het effe delen! Wellicht al bekend bij je.. laters!

 29. Leuk aan de diaree en overgeven vanochtend. bah bah
  Gesurft op de Noord van 1800-2145. Iemand anders toevallig?

 30. Gisteren rond 20.00 uur Zandvoort. Helaas was ik net te laat. Set op de foto was meten ook de laatste fatsoenlijke. Tot 19.00/19.30 liep het beter hoorde ik.
  Volgende keer beter.

 31. Wat Schev betreft; geef mij maar een (onverwacht)goede wind-swell ipv gehypte groundswell die dichtklapt..

 32. Deze ochtend Cadzand met hoog, heup setjes en lekker clean.. Paar leuke ritjes gemaakt met m’n Potato!

 33. Katwijk was deze ochtend prima. Redelijk clean en gemiddeld heuphoog op zowel de 1e als de 2e bank, dit nam na 10.30 wel langzaam wat af.

 34. Thanks iedereen voor de reports en Archie, het is inderdaad leuk om ver vooruit kijken soms. Zo volg ik zelf al een paar dagen wat die perfecte grammafoonplaat gaat doen rond 8 augustus. Het GEM model berekende al iets op 1 augustus en nu komt ECMWF en het model van de link die jij gaf er ook mee. Zou wel eens masterlijk kunnen uitpakken voor France/Spanje en misselijk voor ons Noordzeelingen…

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/08032253-1.jpg[/img]

  Wel lekker dat de kleine swell vandaag makkelijk door het windveld heen blijft lopen (links de swell, rechts de windwaves).
  Vanmiddag dus weer nieuwe ronde, nieuwe kansen.
  `

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/08030833.jpg[/img]

 35. WaZ gisteravond van 19.00-21.30 uur kleine kopie van de ochtend. Aflandige breeze. Af en toe zelf helemaal glassy. Beste rond hoogtij daarna werd het minder. Golven klapten in vergelijking met ’s ochtends wel meer over de hele lengte dicht.
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/image-218.jpg[/img]

 36. MV om 10:00 met zijn twee (short SUP en een iSUP 9.0) toen er de beste en stevigste golven liepen.
  Na 11:30 werd het wat minder om in de loop van de middag terug wat beter te worden. Pas na de middag (13:10 ) kwamen er anderen.
  Ik ben er wel ingeslaagd zowel mijn board op zowel lnkerdij als mijn rechterdij te krijgen wat mijn prestties nadien verminderde ( ik kon nog amper over het strand stappen). Maar toch nog SUPpen.

 37. Cornelia:…..auw auw auw die foto van jou doet echt pijn tot in mijn hart…… Wat had ik graag die lijn willen pakken maar ik was er niet….:(

 38. mooie fotos zeg!!! wijk was klein maar lekker net! helder en warm water. prima longboarden!

 39. Weliswaar zaterdag gemist maar ik was vandaag in t water in WaZ van 11 tot 15 en ik vond t op de lange plank tietenballengeil. Dus.

 40. Nou, van 17:30 tot 20:00 was WAZ ook weer erg zen…
  Relaxte lijnen, relaxte sfeer, relaxed golfje pakken.
  Heerlijke afsluiter van deze ‘mini’ swell.

 41. En wat staat er voor morgen op het programma? 😀
  Blijft er nog iets over van al dit heerlijke genot, want smaakt naar meer 😉

 42. Was weer lekker hoor met opkomend tij.
  Wel echte partywaves en vooral op het strand de nodige drukte. Op t water heel relaxt. Meer van dit soort dagen svp!

 43. Zandvoort 20:00 -21:00 was niet veel soupz meer, in de beginne brak het nog wel op 1e bank, bij verder opkomend , was de koek, op shorebreak na, op. wel mooie setting.
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/IMG_2714-1.JPG[/img]

 44. wijk van 7.00 tot 12.00 was super lekker longboard
  in het begin met 3 man wat een feest
  toch wel weer jammer dat veel beginnende surfers de regels nog niet door hebben
  maar wat een mooi lijntje gereden top dag!

 45.  

  OOH NEE! http://www.1-1-2noordwijk.nl/51-twee-traumahelikopters-ingezet-bij-verdrinking-op-het-katwijkse-strand

  Juist op dit soort dagen met een hoge krachtige periode maar ogenschijnlijk kleine golfhoogte, schuilt het grote gevaar van veel stroming en waterverplaatsing.

  En niet met afgaand tij zoals wordt gezegd, maar juist met opkomend! Zeer triest. Kijk dus nog uit met zwemmers de komende dagen. Hoewel de periode nu wel aan het afnemen is en de swell wordt weggeblazen door harde wind uit het zuiden verderop de Noordzee. Dat zie je goed aan het verdwijnen van de linkerrug op het spectrum door het geweld van de wind op de rechterzijde op het spectrum dat zo’n 500 km bij ons vandaan ligt:

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/08031536.jpg[/img]

 46. Hee Tobias kan je dat misschien wat duidelijker uitleggen. Ik had helemaal niet het gevoel dat het vandaag een gevaarlije dag was, juist omdat de golven behoorlijk relaxed waren, goed supbaar maar niet echt extreem. Het zou absoluut niet bij me opkomen dat je extra attent zou moeten zijn bij dit soort omstandigheden.

  Wat een drama zeg 🙁

 47. Altijd op blijven letten zeker met mooie dagen. Heb met heel mooi en ogenschijnlijk rustig weer 2 kids op een luchtbed naar de kant gehaald omdat ze niet meer terug konden komen door de aflandige wind in combi met stroming. Verraderlijke factoren mooi weer en de zee. Surfers zijn vaak wel bekend met evt gevaarlijke factoren, maar helaas geldt dat niet voor iedereen. Wel triest.

 48. Of ze denken in een opblaasbootje de Westerschelde over te gaan steken

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/IMG_5268.JPG[/img]

  Bij dikke stoming en langs containerschepen van 300 meter lengte in de vaargeul.
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/IMG_5272.JPG[/img]

  Geen goed plan vond ook de reddingsbrigade.

 49. Zaterdagavond na het noodweer met opkomend tij bij paal 17 Texel: Longboard heaven! Heerlijke lange glassy longboard lijntjes met af en toe zelfs mooie barrels van 1-1,5 meter hoog die uit het niets op kwamen zetten. Toen hoogtij bereikt was, zakte het weer een beetje in. Geen barrels gepakt, maar wel heel veel mooie ritjes. Stoked!

 50. iemand die weet waar het best zou worden dinsdag – vrijdag in Frankrijk ?, verschillende sites geven verschillende voorspellingen …

  ik twijfel tussen quiberon of lacanau

  grz

 51. Sjee..das wel een erg bericht zeg, triest 🙁
  Maar ook ik begrijp het niet helemaal, heb het hele weekend op waz gesurft maar had nou niet echt het gevoel dat er een gevaarlijke stroming stond, zou je meer kunnen uitleggen hoe dit precies werkt? Alvast bedankt!

 52. Het stroomt soms harder dan je zwemmen kan of in ieder geval langer. Met opkomend komt het water over de banken binnen en stroomt tussen de banken weer naar buiten. Je kan proberen er dwars op de stroming uit te zwemmen.
  Beter gewoon niet dieper dan je knieen te water. Klinkt overdreven maar op open stranden is dit soms echt een goede regel. Helaas verdrinken er jaarlijks in nederland toch een aantal mensen.

 53. Bij Zandvoort was het bij opkomend vrij diep direct aan de waterlijn, met een onderstroming zodat het moeite koste op anderhalve meter van het zand , om eruit te komen+,krachtige shorebreak ,die de onderstoom nog versterkte kan me voorstellen dat je als zoiets niet kent dat oa paniek een grote rol speelt, helaas gebeurt het elk jaar weer. 🙁

 54. Gisteravond Wijk van 19-22: liep prachtig en maar een handjevol mensen in t water. (Wat een verschil met avond ervoor).

  Wederom bedankt voor top smsjes!

 55. ook gisteren avond in wijk geweest, (eerste parkeerplaats)
  heerlijk rustig, en leuke lijnen! top avond!!

 56. Klopt het dat het juist een week vol lage drukgebieden wordt? Ik zie namelijk op de weerkaarten van MSW de ene na de andere depressie de Noordzee inschuiven.

 57. In Portugal duikt de strandwacht meteen het water in als ze zien dat iemand moeite heeft met zwemmen.
  Heb het gevoel dat ze in Nederland pas altijd op het laatste moment een poging wagen…
  Kan misschien wel wat beter

 58. Zaterdagavond na het noodweer met opkomend tij bij paal 19 Texel: Shortboad hell! De golven braken niet tot nauwelijks, was niet op weg te komen. Maximaal heuphoog, er kwam niets opzetten. Geen barrel gezien, hopeloze sessie!

 59. Klopt ik heb van de week twee mensen uit het water geredt van verdrinking…deze konden bij zandvoort ook niet naar de kant komen….dit was ten hoogte van pavilioen 24 Sandyhill….geen redings bribade te verkennen…..2009 ook twee mensen achterelkaar een opa en kleinzoon …opa 100 kilo …30 mensen langs de kant die staan te wijzen en weer geen brigade te bekennen…toevallig…pas toen ik het zware gewicht op strand had kwam er een politie patriolle die voorbij reed …en door iemand tot stilstaan werd gebracht dat er eindelijk iets gebeurde….politie en brigade hadden mij bergen van ere medallies belooft …nooit meer iets van gehoort….boze brief gestuurd met erin dat de brigade niet veel effect heeft hier aan de nederlandse kust….ik weet haast zeker dat er meer surfers zijn die dit hebben ervaren.mvg St Maarten Beach Bom.

 60. Bij een korte periode swell zit er minder kracht in de golven, maar komen ze wel frequenter achter elkaar. Een zwemmer wordt dus gedwongen om voorin te blijven. Bij een langere periode swell komt de golf ineens uit het niets, vergelijkbaar met een tsunami die overigens een nog veel langere periode heeft (tussen 750-5000 seconden).

  Ook al sta je dan maar tot je knieen diep in het water, de golf uit een swell van 40cm kan uitgroeien op het strand tot drie keer de swellhoogte (en soms nog hoger). Dat kan iedere man, vrouw of kind onderuit halen als je geen ervaring hebt met branding. Dus het advies om niet verder dan kniediep te gaan is ook niet altijd de oplossing. Eerst 10 minuten kijken naar de zee voordat je er in gaat is de gouden regel en die geldt eigenlijk ook nog steeds als je ervaren surfer bent!

 61. Dat is toch de 1e les… Kijk 10 minuten naar de zee en wat zie je..
  Stroming, waar breekt het het en waar niet, wat doen de andere in het water , welke kant staat de wind op etc..

  @tobias
  Gisteren hvh 13:00-17:00 prima te doen! Leuke setjes van 5 om de 10 min. Hoogte zoalsop foto cornelia

 62. Oproep aan alle surfers van regio Aarschot (BE) die dit lezen:

  Heb net een jaar in NZ, Australië en Indo gezeten om te surfen, en met dat ik terugkwam kom ik steeds meer mensen tegen in onze regio die me zeggen: aahja jullie surfen, ik ken ook die en die en die surfen ook.

  Aangezien we van midden België zijn en steeds een stuk moeten rijden naar de betere spots, zou ik graag eens een idee krijgen van hoeveel surfers er nu in onze regio zitten, zodat we soms samen kunnen rijden en afspreken ed… Beter 1 volle auto dan 3 half lege…

  Indien je van hier bent en je aangesproken voelt stuur dan even je contactgegevens naar bjaspaert@hotmail.com! Ken je mensen, gooi het op Facebook ed en ik hoop zo een groot deel surfers uit onze regio te vinden.

  Thx!

 63. @Fishy
  Balen! Er zat wel veel verschil tussen welke brekers je ging liggen.
  Eerst lagen we tussen twee brekers waar slechts leuke kleine longboard lijntjes liepen.
  Maar een breker verder begon het steeds beter en hoger te breken. Blijkbaar lagen daar veel gunstigere banken.

 64. Om gehoor te geven aan tobias zijn oproep over reports van dit weekend:

  Zaterdag op scheveningen noord ’s avonds was er lange periode met op zich krachtige lijnen… alleen absoluut niet clean en rare golven. Een ‘lijn’ bestond uit een aantal korte golven heel dicht op elkaar over een bredere golf verdeeld. Nauwelijks te surfen.

  Zondag eind van de middag was veel beter, nu wel gewoon normale golven en lange periode. Met fish lekker gesurft!

 65. Surfreport laatste dagen op Vlieland, nabij paal 20. Crowdfactor: 0

  Do 31 juli: 14-17 uur (mid naar laag tij) met side-offshore 4bft: hele mooie golven circa 1 meter en prima te shortboarden. Goeie lefthanders vanaf de strekdammen.
  Vr 1 aug: longboardable
  Za 2 aug:
  – 10-12 (mid richting hoog tij) zeer goed. 1 tot 1.5 meter krachtig en clean, licht offshore windje. Gewoon Franse condities 3 ft. Zelfs daarna met hoog water liep het nog goed ( met een vrij brute shorebreak die veel argeloze toeristen een whiplash heeft bezorgd)
  – 14-17 uur zeer goed. Getij werd lager, golven werden sneller en holler, maar ook meer closeouts. Hoogte 1-1.5 m . Wind licht offshore.
  – rond 17 uur brak de hel even los. Wind draaide naar west. Golven ook blownout/ rommeltje.

  Resumerend zaterdag: swell kwam hele dag binnen met offshore windje. Klassiek scenario. Eerlijke meter.Sets van 3 a 4 golven. Tnx Tobias!

  Zo 2 aug: longboardable. Golven wat rommeliger.

 66. Bedankt Tobias en anderen voor de duidelijke uitleg! Wat ik mij nog wel afvraag is in hoeverre landwind hier dan bij de verdrinking een rol heeft gespeeld (wordt in het artikel genoemd), want landwind zorgt toch juist voor een bovenstroming richting zee? Ik neem aan dat je als je op je plank ligt dat ook had moeten merken, heb daar van het weekend niets van gemerkt.

 67. Gisteren in cadzand nog een klein golfje gepakt op een 9.0. Was niet echt bruut. En was meer een golfje Door de wind.. .nice filmpje met die zeehond!

 68. zo te horen was het in NL goeie surf (=longboard), heeft er iemand in BE gesurft? Hier was het echt niets in Oostende

 69. Thanks voor de uitleg, ook! Onthouden dus, korte periode verradelijk voor onervaren zwemmers omdat de branding ineens veel hoger kan zijn!

 70. gisteren nog gewandeld op de pier schatting babyzeehondje gezien én babygolvjes zoooo gezellig topavond schreef:

  Dus

 71. TIPS

  Hallo allen, Ik wil graag eind september of begin oktober 1 paar dagen surfen in Biarittz (gemakkelijk en cheap naar toe te vliegen). Ik ben geen rookie maar ook geen advanced surfer. zelf surf ik een longboard en vindt ik 1 a 1,5mtr genoeg. Mijn vraag heb ik daar iets te zoeken of wordt het te pittig en dus een waarschijnlijke telleurstelling ??

  THX!

 72. Oktober kan het behoorlijk tekeer gaan daar! Zou dan eerder voor eind september gaan als ik jou was.

 73. Thanks for sharing!
  Zwemmen met dolfijnen, duiken met walvis(haaien) en surfen met zeehonden. Damn, die bucketlist groeit…

 74. Niets mooiers dan longboarden op Cote de Basque (Biarritz). Wel even het water uit als het getij te hoog wordt. Verder… koop de stormriders guide en zorg dat je een autootje huurt dan kun je met strom naar Hendaye en zit je altijd goed. Verder… gewoon gaan. Succes en geniet

 75. gewoon lekker heengaan, zat spots en type golven. meeste zijn beach breaks en die zijn prima. Ik zou niet op de points gaan liggen hendaye is altijd optie bij te hoog.