Nuttige surfweer info:

Het Surfweer van Woensdag 6 Augustus 2014

73 reacties

 1. Een nieuw begin, want het vorige surfweerbericht liep over de 100 surf-reports… Het weerbericht zit wat cryptisch in elkaar, maar dat komt vooral vooral de onzekerheid
  die ex-Bertha met zich meebrengt.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/ukmobracknell08052617.jpg[/img]

  Ververs de kaarten op https://surfweer.nl/ukmo.html

 2. Oproep aan alle surfers van regio Aarschot (BE) die dit lezen:

  Heb net een jaar in NZ, Australië en Indo gezeten om te surfen, en met dat ik terugkwam kom ik steeds meer mensen tegen in onze regio die me zeggen: aahja jullie surfen, ik ken ook die en die en die surfen ook.
  Aangezien we van midden België zijn en steeds een stuk moeten rijden naar de betere spots, zou ik graag eens een idee krijgen van hoeveel surfers er nu in onze regio zitten, zodat we soms samen kunnen rijden en afspreken ed… Beter 1 volle auto dan 3 half lege…

  Indien je van hier bent en je aangesproken voelt stuur dan even je contactgegevens naar bjaspaert@hotmail.com! Ken je mensen, gooi het op Facebook ed en ik hoop zo een groot deel surfers uit onze regio te vinden.

  Thx!

 3. Kan het zijn dat een offshore wind zodanig hard waait dat je ook als golfsurfer niet meer terug naar de kust kan komen? Zo ja, hoe kun je dit herkennen voordat je de zee ingaat?

 4. Als je háár in je ogen waait terwijl je de golven check dan zou het heel goed kunnen dat er harde offshore wind staat? Denk ik!? Yihaa

 5. @vraag voor Tobias

  Ja dat kan zeker. Vooral bij offshore wind in combniatie met een behoorlijke periode en hoogte kan levengevaarlijk zijn. Ik adviseer je dan ook om alleen te gaan surfen bij straffe aanlandige wind en bij offshore condities veilig thuis te blijven…….

 6. @vraag voor Tobias

  En bij spatje regen ook de zee niet in want de kans bestaat dat je ziek wordt van poep

 7. Vaak genoeg peddelen helpt bij het terug kunnen komen, op tijd stoppen ook. Niet de achterste bank pakken, maar die break vlakbij de kust.

  Gevaarlijker is de plank die onder je voeten vandaan waait bij de take offs.
  Vorig jaar met een dikke 6bft haast pal aflandig en 2m bakken verscheidene keren de plank vrij dicht langs mijn koppie gekregen. 1x goed raak en je bent out. Dan helpt offshore niet om levend aan te spoelen.

 8. @Jeroen.

  Ik vind jou een heel zielig mannetje.

  Als je de vraagstelling bekijkt van de mensen die vragen hebben over het surfen aan Tobias, dan weet je onderhand toch wel hoe oud iemand is, of hoeveel ervaring hij of zij heeft?
  De manier waarop jij reageert (nota bene voor Tobias) zegt iets over je bedenkelijk lage niveau. Sterkte met het zielig doen naar mannetjes, die ook graag willen leren surfen.

  Groet,
  Tinus

 9. Dank je wel @vraag voor Tobias voor je antwoord.

  @Jeroen, je kan maar beter vragen stellen om te begrijpen dan dat er onnodig ongelukken gebeuren, ken je dat ook?

 10. Dit weekend naar Bretagne. Komt een aardige swell aan zo te zien. Iemand tips/ervaringen?

 11. @ jeroen: plas richting de zee.. spettert het terug is het onshore, gaat het van je af is het offshore.

 12. @Tinus, je hebt wel een beetje gelijk.
  @vraag voor Tobias – beetje lompe reactie dus van mijn kant. Vragen kan inderdaad nooit kwaad

  Maar: een forum moet er niet toe leiden dat je zelf niet meer nadenkt omdat het makkelijk is om te vragen dan om zelf na te denken. Proefondervindelijk ergens achter komen is de beste (en dus veelal de veiligste) manier om te leren. Sommige reacties op dit forum voeden onnodige angst en dat is zonde. Nee, je wordt niet direct ziek als je surft na een regenbui. Nee, je wordt niet direct de zee introkken bij offshore. Nee, oosten wind genereert geen golven aan de kust van Zuid Holland 🙂

  Kortom, denk altijd zelf na en ga zelf op zoek naar antwoorden. Als je er echt niet uitkomt kun je altijd nog een forum gebruiken t.b.v. je zoektocht. Domme vragen bestaan niet…..soms wel 🙂

 13. Wind parallel aan de kust is gevaarlijker dan er pal op of pal af.
  Het liefste hebben we natuurlijk wind pal af, zoals in dit filmpje op 1:54 te zien is aan haar haren.

  http://youtu.be/oAclGQJK2yE

  Overigens lijkt dit een dag met een korter periode en veel golven achter elkaar. Daarbij staat een aflandige wind, dus lijkt me niet direct gevaar voor surfers en zwemmers. Zwemmers worden aan de kant gehouden (letterlijk en figuurlijk) door de gevaarlijk uitziende golven en surfers komen onderweg naar buiten heel veel golven tegen. Dus een voorbeeld van offshore die minder gevaarlijk is dan bijvoorbeeld side-onshore. Helemaal op Scheveningen. Ga daar maar eens surfen met NNW 6 bft in de zomer en je weet zeker dat er surfers langs het havenhoofd buitengaats gered moeten worden door de KNRM. Ter lering en vermaak: http://www.regio15.nl/actueel/lijst-weergave/31-waterongevallen/19032-surfer-gered-door-knrm

 14. Tja, het zal wel aan de huidige teblet generatie liggen……die zijn nog te laks om google te raadplegen…
  Ik ben zelf van de nintendo8 bit generatie en die leerde nog wel na te denken…

 15. @ zeekoe

  Met deze wind best naar la torche, linkse point break daar ligt beschut voor z wind…

 16. Al iets meer bekend over “Bertha” ?

  Wordt het een harde natte, of valt het allemaal wel mee 😉

 17. vrienden, iemand aanraders/leuke ervaringen qua campings/kampeerplaatsen tussen bordeaux en santander? ik bedoel niet de gelende door surfcamps overspoelde megacampings, maar eerder op zoek naar iets klein en gezellig! Bedankt!

 18. @jeroen, misschien moet je een handboek schrijven hoe mensen zich moeten gedragen op fora! Laat die jongen gewoon vragen. Ik vond het een goede vraag en verder zie ik niet in hoe google die vraag gaat beantwoorden. Vragen stellen is wat mensen doen op fora. Als er niemand zin heeft om te antwoorden kan je altijd nog googlen. Spaart een hoop surftijd.
  Mja ik kom uit de preinternethistorie.

  P. s. Proefondervindelijk de veiligste manier om te leren?? En daarna zeiken als ie voor het havenhoofd drijft zeker 😉

  Peace!

 19. Misschien dat mannetjes als jeroen iets minder van de toren blazen als het hier verplicht zou worden om foto en thuisspot te plaatsen bij de reacties.

  bic surfende kook uit haamstede

 20. 10KM van mimizan plage ligt Domaine de Labadan. http://www.domaine-labadan.com/ . In de bossen en heerlijk rustig en goedkoop als je het vergelijkt met de campings aan het strand, hebben ook een zwembad en een mini golf. en je mag zelf bepalen waar op het veld je je tent opzet, geen vaste plekken. Toen wij ooit 6 uur in de file hadden gestaan en hier om 1.00 ’s nachts aankwamen kregen we direct een huisje voor de eerste nacht om niet ’s nachts de tent op te hoeven zetten, Christophe is een top gozer.
  In Spanje rijd in altijd naast San Vicente de la Barquera (50km voorbij Santander), camping El Rosal. 3 minuten lopen vanaf het strand en alleen op hele hoge dagen zijn er veel locals, maar die komen hun bed niet uit voor minder dan 1.5 meter.

  Succes!

 21. callantsoog –

  Opnieuw is een strandganger om het leven gekomen. Voor de kust van Callantsoog is woensdag een man verdronken nadat hij tijdens het zwemmen in zee in de problemen kwam.

  De reddingsbrigade heeft het slachtoffer nog uit het water gehaald. Er waren ambulances en een traumahelikopter opgeroepen, maar alle hulp mocht niet meer baten.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/08063907.jpg[/img]

 22. Tobias, zei op 6 August 2014 om 16:40
  Weet je hoe lang die pier is bij Wijk? Een stuk langer iig dan die van scheef…

  😉 Masterlijk antwoord! 😉

 23. He Rukker, ga niet wijs lopen doen naar mensen die er niet een gehele studie voor hebben gedaan om golfjes te kunnen voorspellen.

  Je wordt betaald om o.a. dit soort vragen als aanvullende service te kunnen leveren. Helemaal als ik mag geloven dat de kritiek die je krijgt waar is.

 24. Niet een slimme zet om openlijk mensen belachelijk te maken op je eigen site, waar je zelfs mensen wilt (hoop ik voor hem) warmmaken op te gaan betalen voor je sms

  Anyway,

  Zandvoort heeft geen pier. Heb je daar een minder complex antwoord voor @ Tobias.

 25. Dat kan ook wel een slagje minder! De enige reden dat wij hier met zn allen uitmuntende voorspellingen krijgen voor de Nederlandse surf, is door Tobias. Als jij je dan zo irriteert aan 1 (in mijn ogen behoorlijk geestige) opmerking, stel ik voor dat jij voortaan ergens anders je updates vandaan gaat halen

 26. Ik zie gelijk die clip voor me XD.

  Cam op wijk ziet er iig heel jammer uit:(
  @@ Tobias; klant is koning! … Wanneer hij zich keizerlijk gedraagt.

 27. Webcam Katwijk 19:38 = flat
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/katwijk.jpg[/img]

 28. Wordt een beetje triest zo, anoniem gaan lopen zeiken en daar dan weer anoniem op reageren…

  Als je wat windchop hebt uit zw van kniehoog hoef je geen surfforecast guru te zijn om te bedenken dat die chop moeilijk om de pier komt in Wijk, dat zei Tobias volgens mij, niets geks aan.

 29. wow..reacties op reacties in dit surfweerbericht,
  of moet volle maan zijn. of er was te weinig surf….

 30. Heeft niks met surf of geen surf te maken. Anoniem bashen is door de ondergrens. Het zou toch heerlijk zijn als je met de volgende sessie iemand kan aanspreken op zijn of haar reactie. Indien het niet zo goed is kunnen jullie lekker gaan matten. Ga er voor het gemak van uit dat anonieme helden boven de rivieren zitten. In het zuiden is die anonieme luxe minder nodig. Tobias heeft een gladde rug waar alles vanaf glijdt, dat is een kwaliteit.Veel plezier in scheef en wijki !

 31. Bedank voor het compliment en dat heeft wel even geduurd voordat het een kwaliteit was. Het is dus iets dat je kunt leren 🙂 Had ook maar even een offday, dus geen zin om uitgebreid te beschrijven of het nog wat ging worden, ha ha…

  Wat ook helpt is dat iedere reactie die wordt geplaatst te herleiden is naar een ip adres en ik daar op kan sorteren. Zo zie ik al snel of het een serieus commentaar is dat wordt geplaatst of de zoveelste bash en scheldcommentaar van een en dezelfde persoon / computer.

  Heel handig en iets waar ik qua functionaliteit nog iets voor ga laten bouwen binnenkort. Ieder ip adres krijgt bij de eerste reactie een random Avatar, wat je overigens zelf niet kunt wijzigen maar wel altijd hetzelfde blijft. Wanneer je daar op klikt krijg je alle reacties te zien die vanaf dit ip adres in de loop der jaren zijn gepost. Aangezien de site al sinds 2008 hetzelfde is, zie https://surfweer.nl/zaterdag-15-november/#comment-110 , zijn dat er voor sommige individuen al heel wat!

  On topic:
  Bertha is onderweg!

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/08061727.jpg[/img]

 32. Tobias is een meeeega chille baas. Zelfs als ie op vakantie is, is ie nog bezig om voor ons thuisblijvers de golven te voorspellen. Als er iemand hier repect verdient is hij het wel. Dus een beetje dimmen mannetje.

  Je krijgt niet altijd het antwoord zo letterlijk als waar je op hoopt.

  Maar beter nog, hij zet je aan het denken! Want als je leest dat de wind uit het zuiden komt en er op Scheef al flat is, dan weet je dat als de pier op Wijk langer is, er daar ook geen golven zullen zijn.

 33. Ps augustus is 1van de beste surf maand van het jaar in ned! 🙂 water is nog lekker warm en swell in de maak!

 34. Pfoe het wórdt nu wel echt tijd voor wat golven… de teksten worden steeds flauwer en vermoeiender… Bertha come in plz

 35. “Heel handig en iets waar ik qua functionaliteit nog iets voor ga laten bouwen binnenkort”

  aaaaah… Dus dat is de reden dat je ons hebt lopen bestoken met berichtjes over korting als je een paar maanden vooruit betaald? Investering in upgrade van de site? Dan maak ik alsnog 6 maanden vooruit naar je over, mag je die korting houden!

 36. Dank wederom voor de goede voorspelling die met een beetje extra inzicht te herleiden viel naar de meest ZW ‘facende’ kustlijn boven HvH. Top sessie gehad.

 37. @tobias
  Totaal off topic en irrelevant…
  In mijn windsurfwereldje die niet verder gaat dan Ouddorp en de Maasvlakte wordt jouw naam uitgesproken met hoofdletters en puntje op de i.
  Diepe bewondering en waardering alom.
  Thanx man.

 38. Voorspelling voor gisteravond (19:00-21:00) kwam netjes uit voor Bloemendaal… prima te doen op longboard, was ‘side-offshore’.

 39. Sorry hoor, maar ik zou mensen die me op een dergelijke manier (rukker…) zouden aanspreken direct verbannen van alle diensten die ik hem/haar zou leveren!
  Maar goed, misschien ben je (Tobias) ondertussen al wat gewend en heb je een dikke huid gekregen.
  Zou inderdaad zsm iets met die ip’s doen zodat je de niets toevoegende, anonieme, uilenballen eruit kan filteren. Maakt het soms vrij irritant om door alle kansloze troep te moeten scrollen om de laatste updates/eyeballs te zien/lezen….

  Hopelijk weet je ondertussen ook wel dat er genoeg mensen zijn die alles dat je doet enorm waarderen.

  Dat was het weer even voor wat betreft mn betoog….
  Nu weer verder met surf. Fingers crossed voor het weekend!

 40. Gisteren 20.00 – 22.00 echt prima fishen op Ijmuiden. Er kwamen veel setjes door die zelfs shortboardable waren (een van ons was op zn kitegolfsurfboard) De pier ving de golven goed op. Deel van de Zandvoort crew heeft dat lekker meegepakt, thnx T!

 41. Ha Tobias,
  Heb je voor de vakantiegangers onder ons misschien een suggestie/forecast voor (zuid) Frankrijk komende week? Bvd

 42. @JDL

  Tip: klik links in beeld onder de kop nuttige surfweer info op Webcams / maps etc. Je ziet dan een link naar de NAVGEM Swellmaps +180uur. Kun je een week vooruit kijken en geeft wat mij betreft een prima indicatie. Wind kun je elders wel vinden vermoed ik.. Veel plezier in Frankrijk!

 43. Wie heeft er een goeie tip mbt een spot dit weekend in La France,
  wilde naar La Torche alleen zie dat het daar dik gaat waaien zondag…
  westen wind…minst gunstig voor de hele regio….

 44. En wat doet t weer? Als t warm en helder is staat er in Frankrijk ’s ochtends (tot een uurtje of 9 a 10) áltijd een offshore. Tenminste, bij de kust van Les Landes is dat het geval. Als je zuidelijker gaat lijkt t wat minder te gaan waaien, maar daar lijkt ook minder swell te komen..

 45. tis of zat goed of zo…beetje te weinig om voor te gaan rijden…volgende week echter ziet er goed uit

 46. Pier velsennoord is 1800 meter de zee in ongeveer best wel een eindje lopen! Op 10 juli vanaf 1300 meter teken erin gesprongen om giga waves te rijden wat een dag was dat!!!

 47. Ei wijk, staan wat lage lijntjes , net longboardable
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/image-223.jpg[/img]