Het Surfweer van Vrijdag 10 juli 2015

Allereerst even een linkje naar de dag van gisteren met al die verrukkelijke foto’s uit het zuidwesten van onze regio. Vrijdag is het hek ook nog steeds van de dam is en zijn de golven heel erg de moeite waard. Als kers op de slagroom is er vanavond ook nog eens een gratis feestje met Splendid bij het nieuw opgebouwde Strandpaviljoen van Aloha in Wijk aan Zee. Dit feest heeft de naam Reef Midsummernight en zal ieder jaar legendarisch terugkeren op het strand ter ere van de zomer en de zee. Dit jaar ook ter ere van Peter Volwater, waarvoor om 18:00 wordt uitgepeddeld in een Circle of Love.

De epic swell van gisteren werd veroorzaakt door een actief lagedrukgebied op de Oceaan. Dit laag veroorzaakte ook verder weg boven de Noorse Zee een harde noordelijke wind. Hierdoor blijft er steeds maar nieuwe swell binnenkomen, ook al is het lagedrukgebied en de bijbehorende wind al verdwenen. Wel staat er vrijdag in de loop van de ochtend tijdelijk een beetje zeewind dat de surf kan verfrommelen op een aantal spots (vooral in het noorden). De wind gaat er vanmiddag weer helemaal uit en draait al snel weer offshore. Met laagwater is het dan erg goed surfen, uitgezonderd deze plek want daar kunnen ze beter wachten tot het opkomende getij begin van de avond. Uiteraard is het elders in de avond ook nog steeds meer dan de moeite waard. Er komt heel laat op de avond wel wat bewolking opzetten, dus of de zonsondergang net zo prachtig gaat worden als die van gisterenavond is nog maar de vraag.

In het weekend is het vooral op zaterdag nog goed te surfen met een longboard, hele dikke fish of sup. Er staan zaterdag veel minder hoge golven, maar tot en met de middag is het wel heel erg clean door de offshore wind. Later in de middag steekt er een zeewind op en is het mooiste al geweest. Zondag staat er al eerder wind uit het zuidwesten. Deze is niet hard genoeg voor een beetje hoogte. Er kan wel gesurft worden, maar het is vooral iets voor de surflessen en beginners. In de avond staat er meer wind dus ook wat meer hoogte.
 1. Jammer, 5bft uit ZW in noord holland nu, blijft weinig over van de mooie omstandigheden, toch maar weer stukkie op de racefiets

 2. Vanochtend bij wijk was lekker suppen met mooie golfjes, zon, weinig wind..

 3. Vanochtend 06:00

 4. Top sessie vanochtend van 7.00 tot 9.30 op Bloemendaal! Toen ik eruit ging kwam de wind erin en dat ging ten koste van de lijn.

 5. Wanneer is Cadzand het beste? Hoog of laag tij?

 6. 23 minuten voor mid tij

 7. Vanmorgen vroeg was een intens lekkere sessie bij Wijk met het zonnetje erbij. Het had geen beter begin van de dag kunnen zijn!

 8. Vond wijk aan zee toch wel een beetje tegen vallen hoor

 9. Vanochtend om 4:40 op Scheveningen gesurfd. Was echt lekker.

 10. Hoe laat is de surf het best in wijk aan zee? En is het met de wind nog de moeite waard?

 11. Dag 2 in Belgie nu:

 12. @ rik: ben het wel met je eens ja. Had ook wel iets meer van verwacht. Desalniettemin prima pre-werk sessie

 13. Had graag bij de Peter Volwater memorial geweest, maar ga 18.00 niet redden.

  Peter… You will not be forgotten….

  Pak vanavond een mooie golf voor je!

  Iso

 14. ‘ducktape’ hahaha
  ga je kuikentjes knevelen?

 15. @ Tobias, op welk uur is die foto in BE getrokken? Het ziet er hier nu in ZH niet zo goed uit …

 16. TAV de longboarder uit WAZ die vandaag mijn boardje raakte: stuur aub even een mailtje naar pcvanmotman @ gmail.com, kunnen we het snel afhandelen. Dank!

 17. @Jerry
  Dat zal deze voormiddag rond een uur of 10 geweest zijn denk ik.

 18. Foto’s van vanochtend:
  http://www.surfed.nl/sessions/2015/150710/index.htm

 19. man o man dikke vette waves!

 20. Er kon gesurfed worden in Schev bij laag water 🙂 wel wat winderig. BE bij HW ging niet lukken

 21. Mohhhh ik ben zo stoked

 22. Ondanks het getij best lekkere sessie op een mega longboard in Scheveningen tussen 2 en 3! Lange lijnen heuphoog en weinig takers.

 23. Vandaag was EPIC

 24. Proloog: Nah we gaan eens kieken bij WM2 te WaanZ.Nu Knetterrrdruk op de Reynderrrrsssweg iig.

 25. @Rekkab: briljante foto’s!

 26. Wijk 1e parkeerplaats was niks van 16-17 uur.

 27. ouddorp was super vanoctend

 28. Hele sicke foto’s Rekkab!

 29. Ben zelf in Zandvoort geweest. moest daar om 7 beginnen. Was liever naar hier gegaan!

 30. Beetje experimenteren met de drone vanochtend op Katwijk. Leuke surf, maar vooral mooie beelden van de Nederlandse kust gemaakt.

 31. Heel dik filmpje zeg!

 32. Zo zeg, heerlijke sup-surf op Wijk. Uiteraard druk met parkeren, dus opgestapt bij de duindoorgang waar de windsurfers meestal opstappen tussen de 2e/3e windmolen. Ook daar gezellig druk in het water, lekkere sfeer, lekker zonnetje en constante aanvoer van pretgolven.

  Op gepaste afstand de ceremonie voor Peter Volwater bekeken. Mooi gebaar en een mooi afscheid voor een groot Nederlands watersporter.

 33. Wijk 16:00-18:00 – Leuke middagsessie gehad, maar we kunnen – aan de foto’s te zien – wel stellen dat het zuiden deze dagen de betere kaarten heeft gehad.

  @Tobias, is dat puur de wind geweest… meestal komt NW swell toch juist iets minder goed door in het Zuiden omdat de ondiepe Noordzee de swell daar meer ‘afremt’?

 34. 1e bank zandvoort was het helemaal vanavond.
  Lag op achterste bank in mijn uppie te balen: “De echt goeie surf is vast al geweest want er is helegaar niemand op de plank”.
  Bij terugpeddelen naar de kant kwam ik gelukkig tientallen andere surfers tegen. Toen snapte ik waarom ik alleen buiten lag, op 1e bank was het stukken beter. Volgende keer bespaar ik mezelf die peddel naar achteren.

 35. MV2 vanochtend voor het werk (6.30 – 8.30) viel wat tegen; toch wat rommelig en teveel wind.
  Scheef zuid tegen de avond was slap en af en toe mooi opgelijnd.

 36. Noirdwijk was de hele dag leuk maar s avonds fantastisch. On sup ufkeurzz!

 37. Foto’s Domburg/Dijk avond 10-7-2015 komen hier te zien :
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.837383809649402.1073742036.100001333732859&type=1&l=c5994cc294

 38. Kansloze poging in die %$#*^ barrel te geraken!

 39. naakt nacht surfen met zeevlam! beste sessie van de afgelopen dagen!

 40. Scheveningen ziet er nu enkel- tot kniehoog uit op de cam, maar het breekt niet lekker zo te zien. Zou dat beter worden met opkomend? Iemand een eyeball op de zuid?

 41. In welk vak in Callantsoog mag je wel/niet surfen?

 42. Maasvlakte gisteravond was geweldig!!

  meer foto’s

 43. poging 2 voor de foto:

  ?oh=a330664ac730d80f3e35672fa6ff24c2&oe=56258EAA

 44. ok.. dat werkt niet,kijk ze hier maar 🙂

  https://www.facebook.com/ridge255/media_set?set=a.1140931729255657.1073741884.100000165234584&type=3&pnref=story

 45. Erg cool drone filmpje!!
  Meer van dat, boven t Katwijkse strand op een mooie surfdag 🙂

 46. gisterenavond tot half 11 doorgegaan en ik zag alleen maar blije en vermoeide gezichten om me heen, het bleef maar lopen!

 47. Wijko was drie dubbel feest! 20.00 tot donker! Tientallen pret golven heup tot borst hoog!
  Weinig mensen in het water want die waren op de party!

 48. Wijk gisterio, 18:00- 20:00 WM 3,2,1 (stroming) begon wel lekker, hoogte goed,maar golven braken steeds meer (afnemend tij) heftig ala shorebreak op de 1e bank, daardoor vond ik ze moelijk te pakken, dat ligt ook aan mijn lbtechniek, maar zag anderen met kortere boarden ook niet bijzonder veel ritjes pakken. (behalve Dirbee op zijn Sup 🙂

  Vroeg me af hoe het bij de pier was, broer konijn zijn verslag lezend, wel beter gok ik zo.

  Saillant golfkrachtdetail 1 golf sloeg de beenzoom uit mijn shorty en toen ik boven water kwam zat ie om mijn arm 🙂

 49. Scheef was gisteravond erg relaxed! Super mooi dronefilmpje by the way! En topmuziek eronder!

 50. Idd nice shorebreak die ik erg leuk en snel vond;)

 51. Egmond was absolute mini perfectie vanmorgen voor de Sup. 2.5 uur sessie in kniehoge peelertjes met af en toe heuphoog setje.

  Cheers. Lars

 52. Zandvoort 9 – 1200 zeer vermakelijke setjes. Mooie lijntjes en een klein beetje hoogte mooi op de lange plank. Zonnetje erbij , dag met een gouden randje !

 53. Misschien ook even terugblikken naar de avond van 9 juli… toen wisten we nog niet wat er de volgende dag op ons af kwam…
  Gopro Hero 4 – surfsessie Blankenbergen aan de pier nabij O’neill Beachclub
  https://www.youtube.com/watch?v=G1DYdERytys

 54. Noordwijk vanochtend ook lekker: klein maar zeer fijn!

 55. Al het moois van afgelopen dagen gemist. Maar vandaag nog prima sessie gehad van half 11 tot uurtje of 2 met de langplank. Heuphoge perfectie😎Ergens in het Westland🏄

 56. Zoelen (Wipeout) – vrijgezellenfeest en balen dat deze longboard enthousiast vanmorgen niet in de Noordzee kon liggen 🙁

 57. Hi tobias,

  hoelaat denk je dat ik zondag het beste kan gaan leren surfen?

  Ik wil het in zandvoort gaan doen…

  thnx

 58. Zo vroeg mogelijk, want in de middag gaat het steeds harder waaien wat minder geschikt is voor golfsurfers (des te beter voor kite/ wind surfen!)

 59. Ik vraag me af of het voor mij als beginner morgenvroeg nog wat kan worden op bijvoorbeeld wijk aan zee of misschien dichter bij huis op katwijk ofzo.

 60. Tobias,

  Je sms’en zijn een zegen! Bestaat er ook een soortgelijke service voor Franse golven te scoren? Bv vanaf Nantes tot Biarritz?

  thx

 61. Vanmorgen tijdens rennen bij HvH thv surfschool deze cam gevonden….. eigenaar kan mailtje sturen naar thomas@houtatelier.nl

 62. En nog een fotootje…

 63. Om maar vast op de zaken vooruit te lopen, windvoorspelling volgende week zondag ziet er goed uit voor de opbouw van swell…

 64. Is het morgenochtend vroeg de moeite in noord holland?

 65. zaterdag ochtend superleuke sessie met mn kids mooie cleane lijntjes en met zn drieen in een golf hoe gelukkig kan je zijn :-)))) met 2 kids die na drie uur in het water er nog niet uit willen en achter elkaar golven pakken de volgende generatie surfers komt er aan!!!

 66. Haha mooi om te lezen mark!

 67. Hey Mark. Ik ken dat gevoel. Vorige zomer met kids in Biarritz voor de eerste keer in de lineup liggen wachten op golfjes samen met andere surfers. A dream came true. Zo eenvoudig\simpel maar mijn dag kon niet meer stuk. ;-)))
  Cheers Jan 45 j – kids 10 en 12j

 68. Allen,

  ik ben donderdag met the epic surf in bredene mijn gopro verloren, het is natuurlijk jammer van het device mr wat me meer tegen steekt zijn de beelden die van te voren en op de dag zelf die nu in het water liggen.
  Als iemand hem vindt kan je hem altijd afgeven bij de beachmaster van Bredene, die heeft mijn nummer.

  Thx

 69. Lazy Boy! Je hebt internet om te interpreteren niet om te spieken…
  Vallen en opstaan…
  Je moet ook een keer die hand los laten wanneer je op andere plaatsen bent!

 70. Hi all! Wat een lekker weekend surf (en zon) zeg, (na)genieten! Helaas wel mijn zwarte QuickSilver horloge verloren.. Iemand toevallig iets gevonden bij WaZ? Goeie werkweek all!

 71. Is Scheveningen een beetje te surfen vandaag?

 72. Best nog lekkere golfjes gisteravond in domburg met de ZW wind.

 73. Wordt het nog wat gedurende de week, of is het beter te wachten tot het weekend?

 74. Nee niet veel soeps behalve wat wind. Pas vrijdag weer betere kansen

 75. vanavond gewoon goeie, zuidweste wind

 76. Meer en meer zie ik de beelden en foto’s van de GoPro’s voorbij komen, geweldig ! Maar meer en meer zie ik ook de verhalen van verloren GoPro’s…..?? Worden deze ( toch niet goedkope) apparaten niet gezekerd op de surfboards ?? Ben zelf Bodyboarden / Snowboarder en gebruik ook de GoPro, maar deze is ALTIJD extra gezekerd om verlies te voorkomen !

 77. Hoi Tobias,

  welke avond deze week zou het beste zijn om te gaan leren surfen denk je? Zat er over te denken om naar te zandvoort gaan?!

  Hoor het graag,

  Sophie

 78. @ Circus HB

  ik zag jouw en je bassie mobiel weg rijden toen ik aan kwam!
  ik lag niet naast de pier en ook niet in de inside…..ik lag ver rechts vanaf Aloha…daar was bijna niemand en een enorme speeltuin, aan rete cleane heup tot borst hoge golven, sommigen liepen in de vorm van een halve maan, machtig mooi dus….om een halve cirkel af te surfen…

 79. Denk morgenavond voor beginners wel ok. Klein maar niet veel wind.

 80. Weet niet welke kaarten tobias gebruikt, maar Domburg was zieke zieke shit daarnet

 81. Alleen daar kwam de harde wind op tijd en stonden er golven voor donker. Elders kwam het te laat. Of heb ik het mis? Zal zo een nieuwe forecast makem.

 82. Ben benieuwd naar dit weekend!

 83. Als ik zo de cams van Scheveningen en Bloemendaal bekijk dan denk ik dat er vanavond met een longboard nog wel gespeeld kan worden. Zeker bij afgaand tij bij bloemendaal moet er dan wat lopen.

 84. Ergens in Oktober wil ik met mijn vriendin een week of 3-4 op reis. Ik neem graag mijn eigen board mee om af en toe te surfen, maar verder willen we mooie natuur. Bali en Lombok zijn we al geweest. Het lijkt ons dit jaar misschien wel leuk om naar Zuid Amerika te gaan, maar andere tips zijn welkom.

  Budget voor 3-4 weken incl. tickets ca. €7000 voor 2 pers.

  Een campertje huren is natuurlijk ook een optie, maar zie zo snel alleen maar de grote campers die wel erg duur zijn.

  Wie heeft er goede tips

 85. @tobias Zuidwest he! Altijd goed!

 86. Vorig jaar california gedaan in pktober. Check escape campervans california. Star san fransico einde la. Droomreis.

 87. @tips: Nieuw Zeeland!

 88. @ tips voor trip buiten Europa
  Zuid Afrika overwogen? Prachtig land en veel surf gelegenheden en niet duur.
  Wat er binnen je budget past weet ik niet maar je kan natuurlijk ook gewoon een auto huren en in hostels, hotels en B&B’s slapen. Heb het 4 weken gedaan in 2008 met mijn vrouw en het is de reis die we zeker nog een keer over gaan doen met de kinderen erbij.

 89. zuid en midden Amerika backpacken. Bolivia (no surf hihi), Peru, Colombia vrij cheap in zuid en Costa Rica en Nicaragua favorites in midden.

 90. Panama prachtige natuur en veel mogelijkheden om de Stille en Atlantische oceaan te surfen, mooi budget voor top trip

 91. Super al die tips! Meer ideeen zijn van harte welkom.
  NZ ben ik al geweest en tickets zijn relatief duur voor als je slechts 3-4 weken gaat.
  Zuid Afrika ook al geweest, maar misschien nog eens kan geen kwaad.

  Andere tips ga ik mij binnenkort in verdiepen. Klinkt heel leuk allemaal! Bedankt en nogmaals, meer tips zijn welkom!! Vooral met een betaalbaar campertje lijkt me heel leuk. Als ik backpacken ook prima.