Nuttige surfweer info:

Het Surfweer van Woensdag 1 Mei 2013

83 reacties

 1. Maasvlakte was super lekker van 6 tot 7 daarna werd het een beetje mellow maar mooi genoeg voor een drop en bottom turn!

 2. Wijk: van 6:30 – 8:30 heerlijk gesurfd!!…. Mooie pieken en soms wat langere lijnen tot schouder hoog soms een piek headhigh gewoon frankrijk ochtendje!!

  Tobias bedankt weer gozer!!

 3. eyeball Ouddorp:

  Wel wat surf maar niet echt wat verwacht helaas. Later op de dag hopelijk wat meer actie! Surfschool is in ieder geval de hele dag open voor verhuur en lessen.

 4. Tobie, door het staren naar die mooie golven vergeet je dat het woensdag is Dude!

  Bertski!

 5. Komen wel echt bijzonder lekkere lijntjes binnen op de webcams. Helaas vandaag gewoon weer hele dag op kantoor.

 6. Voelt ook wel alsof het maandag is 😉

  Domburg (6:15 – 8:30) was op zich wel ok, had iig kracht. Af en toe uitschieters van bijna een meter. Clean.
  Ik had iets hogere verwachtingen. Maar het was toch wel weer erg lekker 🙂

 7. Scheveningen was lekker.. in de ochtend eerst matig van 6:30-8:30 daarna werd het snel beter, genoeg kracht inderdaad.

 8. Hopelijk de beschutte spots in België met hoog vanavond! Anders kom ik gek…

 9. genoeg te doen op Scheef…
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/Scheef1-5.jpg[/img]

 10. Terug van kijkduin, was niemand! Eerste keer op een shortboard, ging niet zo geweldig, dus ben er vrij snel uit gegaan om de volgende keer maar weer eens een les te nemen! 😉 Nk gaat zo te lezen niet door dit weekend?

 11. Parnassia/Zandvoort was het net niet van 6:30 tot 8:30. Ondanks dat toch een paar leuke ritjes gescoord op de langplank.

 12. heerlijk gesurft met soulrider

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/image-48.jpg[/img]

 13. Lekker begin van de dag 7:30-10.00 uur op Noordwijk. Was soms even wachten, maar met je giechel in het zonnetje is dat geen straf! Paar leuke ritjes en nu richting werk lekker rozig zijn.

 14. Zaterdag of zondag nog kans op een restje swell voor een leuk beginnersgolfje?

 15. Langevelderslag was aan vanmorgen om acht uur! Na tien u steeds lager, wel nog steeds clean

 16. Wat een heerlijk ochtend op Scheef N!!! Thanks voor spot on voorspelling, Tobias!

 17. Ik hoop echt dat het vanavond nog wat wordt in velsen-noord. Op goed geluk!

 18. Zal Scheveningen van 19:30 – 21:00 nog een optie zijn? Of zit je dan net kak qua hoogwater? Alert gaf gisteren 21:00 aan.

 19. Wijk 9-12 beste golven van 2013 so far. Hopelijk wordt dit record nog vaak verbroken!

 20. HvH Viel mij een beetje tegen vanmorgen tussen 7:30 en 10:00. Golven braken heel erg dicht op de kant, de hoogte viel tegen en het was lang wachten op een piek.

 21. Mv was krachtig, goede lijnen met volop zon en een beetje wind. Zo vroeg in de ochtend was t koude handen fris. Van 7.30 en om 10.30 eruit waar we op de parkeerplaats een compliment kregen van onze Belgische vrienden. Die zeiden “dat heb je in België niet dat ze je gedag zeggen op de parkeerplaats” .
  Het was gewoon TOP! Sms alert rules 🙂

 22. Zoals Mathilde al zei: Maasvlakte was lekker vanochtend!
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/MV20105.jpg[/img]

 23. Oei, wat zie ik nu weer op de weerkaarten. Vrijdag een actief laag bovenin de Noordzee, zaterdag eentje onderin de Noordzee. Als deze zondag samen komen (de swell bedoel ik dan), wordt het een GO voor de HSA wedstrijd in Scheveningen! http://nksurftour.nl/

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/vrijdag57.jpg[/img]

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/2013-05-01_20-58-53.jpg[/img]

 24. De Zuid vanavond..
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/IMG_1556.JPG[/img]

 25. België was met 5-6 Bft. bij hoogwater heel messy, maar de hoogte zat er wel in. Paar lekkere ritjes kunnen maken, dus stoked!

 26. Petje af voor Tobias, had al afgelopen weekend voorspeld dat vandaag top zou worden! Gisteraaf al op schitterende lijntjes kunnen surfen, vanavond weer. Iets hoger, maar minder clean….. Jemig is dat toch een gave sport!
  We want more!

 27. Is dat nou een Almond surfboard hierboven?
  Door de wind was het niet clean maar met hoog water kwam er genoeg leuks door en toch lekker wat uurtjes in het water gelegen in Cadzand.

 28. wijk 9.30 tot 14.00 was super in de ochtend met mooie lijnen en geen wind en een heerlijk zonnetje
  s middags kwam de wind en werd het rommeliger ,
  moe maar voldaan!.

 29. Was gisterochtend om 7.00 op Hoek. Vooral toen een paar hele mooie golven gevonden. Daarna werd het wat meer sprokkelen en trokken de buitenbankjes veel kracht uit de golven. Toch tot 10.00 oid nog goed gescoord.

  ’s Avonds toch nog even MV2 geprobeerd. Oef. Dat viel mij tegen: mijn schouders waren niet meer zo vers en met alle windchop kwam ik er niet lekker in. Was ook wel wat onder de indruk van de bakken die af en toe langs kwamen zetten… Er werden (door anderen) desondanks hele vette lijntjes gereden, zeg!

  Alles bij elkaar weer veel geleerd en geoefend in lekker weer. 🙂

 30. Gister in Noordwijk was heerlijk, eerste sessietje om een uur of 11 ging voor geen meter, ik lag toch op de verkeerde plek denk ik, naja weet het wel zeker want 2de sessietje ging een stuk beter, naar de achterste bank gepeddeld en daar een paar golfjes gescored, die waren mooi clean , daarna lekker chillen bij de club in het zonnetje, fantastisch dagje voor mij als beginner;))

 31. Die windvelden voor dit weekend in de noordzee verdwijnen als swell voor de zon. 🙁

 32. Wat is het idee achter zo een Almond board? Een fish, goed bij slappe condities (dus goed op de Noordzee)?

 33. Er staat nog steeds wat in de forecast voor dit weekend. Alleen nog wat onzekerheid over hoe hoog en wanneer het best gaat worden.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/2013-05-02_20-05-53.jpg[/img]

 34. Wij hebben toch helemaal geen slappe golven in de noordzee.
  Kleine golven ja, maar geen slappe. (mss met uitzondering van belgie, daar zijn ze behoorlijk slap)

 35. heb niet vaak krachtige golven gehad or in NL.. wil niet zegen dat ze niet te surfen zijn.. maar krachtig?

 36. @ finfoil

  hoe kleiner de periode hoe zwakker de golf hoe groter de periode hoe krachtiger de golf.
  in nederland hebben we meestal een periode van 7 sec. Dus zwakke golven. indo heeft een gemiddelde periode van 15 sec dus lrachtige golven.

 37. dat is wel heel kort door de bocht.

  als een 15 sec swell op een heel geleidelijk stijgende bodem afkomt levert dat niet perse een krachtige golf op, daarentegen een 7 sec periode swell, die vanuit het niets van diep water op een super ondiep rifje stuit…

 38. @loslos, zei op 2 mei 2013 om 21:07
  morgen gaat het los op de wadden ?
  zegt de forecast in iedegeval..

  Voor suppers ja, voor de rest zie ik niks van betekenis voor de shortboarders onder ons.

 39. in het kort;
  in Indo maar ook in Cali of bvb Portugal surft men dikwijls op een shortboardje op kleine maar zeer krachtige golven. (dan ook dikwijls 15,16 of 18+ sec en meestal in dat geval is 70cm golf al te rippen).

  In NL is het soms 150cm maar ultiem on-krachtig en nauwelijks te shortboarden en maar net aan met fish of longboard surfable.

  Soms is het ook gewoon wel krachtig in NL maar echt vaak (meer dan 15 dagen per maand komt nu niet bepaald vaak voor, eerder 5 dagen per maand met wat geluk ).

 40. @mike

  Wat je zegt klopt niet, de kracht van de golven is afhankelijk van de helling van de bodem. Steiler is krachtigere golven, vlakker is zwakke golven.

  Riffen zijn steil -> krachtig. Belgie is vlak -> zwak.

  maasvlakte is relatief steil. domburg is relatief steil -> krachtig.

  periode heeft er niets mee te maken.

 41. Golven met langere periode bewegen zich sneller richting de kust en als die dan breken zijn ze, uitgaande van dezelfde bodem krachtiger dan bij dezelfde bodem maar een kortere periode

 42. Heel veel theorie en dat heeft zijn nut, maar als je wat op sommige spots in het buitenland gesurft hebt ga je de golven langs onze kusten toch niet in de regel punchy en krachtig noemen? Maar dat was niet de essentie van mijn vraag, ik vroeg dus wat er speciaal is aan die Almond boards.

 43. Almond surfboards is in principe een merk zoals er meerdere zijn. Ze hebben een bepaalde stijl die ze erg typeert. Een soort old school stijl. De kleuren die ze gebruiken, houten vinnen , ik vind het zelf prachtige boards.

 44. Om de theoretische discussie over golven nog even door te zetten (is voor mij wel interessant nml).

  Ik dacht dat het als volgt zat: swell is het gevolg van de wrijving van wind op water. Hoe langer en hoe krachtiger de wind over het water strijkt des te meer windenergie wordt omgezet in golfenergy. Dat zal je, neem ik aan, terug kunnen zien in het volume van een golf (iets met kinetische energie en 1/2*m*v2 oid?). Swell met een lange periode betekent een heleboel volume dat ‘naar beneden wil’.

  Tijdens de reis van de swell naar onze kust verliest het energie als gevolg van wrijving (waterdeeltjes die langs elkaar bewegen) en omdat de golven uitspreiden. Met andere woorden het dooft onderweg een beetje uit.

  Op het moment dat de zeebodem ondieper wordt gaat de swell wrijving ondervinden van de bodem. Hierdoor schuift de swell als het ware in elkaar en moet daarom hoger worden (iets met wet van behoud van massa, gok ik).

  Nu komen we bij de surfgolven. Bij onze geleidelijk oplopende zeebodem raakt de swell/ golf al een hoop energie kwijt door deze wrijving met de bodem. Uiteindelijk komt het bij een zandbankje (net wat scherpere stijging) en gaat de golf breken. Hoe krachtig deze breekt is dus afhankelijk van hoeveel energie de swell had, minus wat er na al die interactie met de zeebodem al verloren is. Schuin en langzaam oplopend: veel energie kwijt voordat de golf eindelijk breekt. Rif oid: bijna geen energie verloren en dus alles omgezet in een brandingsgolf waar wij mee surfen.

  Ik denk dat je hoeveelheid energie zie je dus terug ziet in de hoeveelheid waterverplaatsing (een product van hoogte en ‘dikte’ van de golf) (???).

  Wat ik niet zo goed begrijp is hoe je dat als golfsurfer nu helpt om gemakkelijker een golf te pakken. Waarom is een krachtige golf nu gemakkelijker om in te peddelen? Dat lijkt me namelijk een functie van de steilheid van golf. Of is daar nog een relatie met hoeveel water er achter aan komt en je naar voren duwt?

 45. Niet kinetische energie maar ‘potentiele energie’ (m*g*h), waarbij h de hoogte van de golf is?

 46. Waarin niemand erin op Scheveningen? Moet nu met een longboard of fish toch wel te doen zijn lijkt me zo bezien vanaf mijn beeldscherm op kantoor? Of breekt het te veel op de shore?

 47. shit zie net dat de golven inkakken… blijven ze doorkomen als het tij keert naar laag?

 48. Ik laat me altijd op een golf opliften en wegslingeren zonder in te peddelen!

  Op een Custom Waveski ( 11 kilo en veel volume!)

  Zo ervaar ik de kracht van de Zwell!