Het Surfweer van Donderdag 9 Juli 2015

De wind neemt vanavond af en de golven worden in België en Zuid-West Nederland zoals je ze normaal gesproken in Zuid Frankrijk verwacht. De westenwind blijft wel doorstaan op de wadden en in Noord-Holland. Daar pas een cleane golf op vrijdag, omdat de wind dan minder is. Dat de golven vrijdag  heel erg de moeite waard gaan worden mag wel duidelijk zijn. Misschien is deze swell wel speciaal een eerbetoon aan Peter Volwater die 30 juni j.l. plotsklaps en onverwacht overleed op 40 jarige leeftijd. Hoe dan ook, je kunt je respect tonen door deel te nemen aan de Paddle Out op vrijdagavond om 18:00 voor Aloha bij Wijk aan Zee. Mocht je niet meedoen, probeer dan niet door de Circle van mensen heen te gaan surfen. Een stuk verderop, richting het dorp van Wijk aan Zee is er ruimte genoeg. Of gewoon even het water uit rond 18:00. Sowieso is vrijdag een dag van ruimte op alle stranden. In de ochtend is de wind mooi offshore, later sideshore. Vanaf het einde van de middag valt de wind helemaal weg zodat het op alle 55.000 zandbanken die Nederland telt, heel mooi clean zal lopen.

De oorzaak hiervan was het actieve lagedrukgebied dat dinsdagavond vanaf de Oceaan richting de Noordzee schoof, waardoor er een harde wind uit het zuidwesten kwam te staan. De positie van het lagedrukgebied gaf verder op de Noordzee meteen al een meer noordelijke wind. Ondanks dat de wind op donderdagavond gaat afnemen, gaan de golven net zo hoog blijven of zelfs hoger worden. Met stroming uit het noorden is het wel raadzaam om goed in de gaten te houden waar je gaat surfen. Langs alles wat uitsteekt langs de kust, is er kans op harde stroming naar buiten.

In het weekend keert het meer zomerse weertype tijdelijk terug met wat minder hoge golven. Een hogedrukgebied komt ingeklemd mee tussen alle lagedrukgebieden in – die links, rechts, onder en boven onze omgeving te vinden zijn. Dat betekent ook dat het niet anders kan dat dan daarna weer onrustig wordt. Deze depressies kunnen geen kant op behalve recht over de Noordzee steken. Save the date dan alvast maar voor het weekend van de 18e hoewel de golven waarschijnlijk op vrijdag 17 juli al het beste zullen zijn.
 1. iemand eybal ijmuiden? op cam van wijk zie je dikke klots

 2. 08:00 tot 10:00 gesupt bij IJmuiden.
  Eerst naar Wijk gegaan maar dat was me een partij klotsbak met 7 bft.
  Doorgereden naar IJmuiden: wel lijn, iets minder hoogte en sideshore! Beter..
  Het was oké, beetje krachtloze kortbrekende golven en alsnog veel wind natuurlijk, die soms een beetje wegviel, maar rond een uur of 09:00 werd het ineens toch wel erg goed (midden van opkomend natuurlijk), ze trokken mooi hoog en hol, paar goede ritten kunnen maken en de windsurfers hadden het ook erg naar hun zin. Was toch wel een klein feestje.
  10:00 uur leeg.. er moet nog gewerkt worden 🙁

 3. Hoop dat er nog wel een schuimkraagje vanaf gaat bij Wijk. Ziet er nu als gemixte cappuccino uit :/

 4. Gisterenavond (hoogwater) in Blankenberge. Sets van een meter. Wel giga veel stroming.

 5. Yooo, waar kun je morgenochtend het beste het water in gaan? ik zat te denken aan wijk maar ik las dat dat vanochtend een klotsbak was? Ik wil rond 10en het water in zijn!

 6. Deze morgen met HW in OOSTENDE soms best wat hoogte maar de wind zorgde ervoor dat er weinig lijn in zat. Toch lekker gesurft ! Vanavond hopelijk wat meer lijn…

 7. @ oostende

  hoe zat het met de stroming? viel dit mee?

  ik twijfel voor vanavond tussen blankenberge en oostende….

  surf wel liever in oostende

 8. Klotsbak of niet heeft grotendeels te maken met de richting van de wind aan de kust waar de golven breken. Aflandig (of windstil) zorgt meestal voor ‘cleane’ golven en aanlandig (zoals vanmorgen) voor een klotsbak. Overigens gaat die regel niet altijd 100% op; het heeft ook met de grootte van de swell te maken, de afstand die de swell overbrugd heeft en hoe hard de (onshore) wind daadwerkelijk is… ook natuurlijke ‘windbrekers’ – zoals de pier bij wijk – hebben invloed.

  Voor een aardige indicatie kijk je dus hier: http://www.dmi.dk/vejr/til-lands/vejrkort (tabje ‘Vind’)

  10:00uur is een mooie tijd om op te staan… maar als je graag uitslaapt en toch wilt surfen dan zou ik er dan eerder voor kiezen om later die middag te gaan. Alternatief is om wakker te worden als de vogeltjes nog niet fluiten.

 9. Windguru vrijdag geeft gedurende de morgend ZZW 10-14 knopen en pas later(vanaf 15-17u) NNW 4-6 knopen. De ochtend lijkt me niet meteen cleane golven te geven – en ’s middags lijkt me zeebries mogelijk te zijn met het mooie weer.

 10. Lekker nu!

 11. Eyeball ijmuiden az

 12. Zo dus

 13. Na vandaag kan ik wel concluderen dat surfen in een klotsbak met stroming niet helemaal mijn ding is

 14. Morgen super vroeg gaan voor hoogtij of later in de middag met laagtij? Wat denken jullie

 15. Het loopt nu overal psychoheftig op de noord…overal behalve bij het havenhoofd waar 100 man vechten om een afwasteil met schuim..super grappig om van een afstandje naar te kijken..
  Er zijn een handjevol mensen die echt in de hemel zijn nu…

 16. @Anonymous ,:-), @Frans, psychoheftig, Lol.

 17. `k Heb getwijfeld over België…, was ik toch maar gegaan!
  Foto’s Joris overhead clean, no wind.

 18. Belgie was de epic. Morgen meer van dat ?

 19. En nog een paar die ik niet kon laten te reposten. Morgen komt de rest aan de beurt en is het in België waarschijnlijk niet zo ontzettend dik als vanavond (elders dus wel).

 20. Domburg was top

 21. Bloemendaal 2000-2130: hard peddelen om achterin te komen, daar eenmaal aangekomen erg mooie golven, maar ook nogal enorm. Ze waren in ieder geval een maatje te groot/steil voor me. Respect voor de supper die bezig was. Gisteravond Wijk beviel me beter.

 22. Amai, ik wist niet dat dit in BE mogelijk was.

 23. Ik ben heel zuinig met woord ‘epic’ maar vanavond was het echt wel EPIC in OOstende!

 24. De Noord vanmiddag..

 25. De avond zeer goed besteed in Zandvoort/Bloemendaal. Was heerlijk!

 26. Hey Tobias bedankt voor het posten van m’n foto’s joris !!! Hier durf ik het woord epic wel in de mond nemen !!!

 27. Haha, ik had precies hetzelfde. Mijn armen gingen steeds verder op terwijl het klotsen steeds minder werd, was ik maar wat later gegaan.. Morgenochtend weer een kans 🙂

 28. Complimenten voor de volledigheid van de surfsms de laatste tijd tobias! Meer info per spot is klasse

 29. De zuid was net van 8-11 echt wel heeeel lekkah

 30. Dikke klotsbakken op PaZ. was een pittige klus op de sup. Was eigenlijk nog te rommelige en te klotserig, maar enkele uitzonderlijk mooie krachtige golven gereden. Hopen dat de zuidwesten wind het morgenochtend niet verpest!

 31. hopelijk morgenavond meer geluk, want vanavond alleen maar klots gehad!

 32. de zuid dikke bommen op mn hoofd…..en de vin van een longboard helaas…ook!

 33. De zuid=10 tot 22:45 gesurft

 34. Heeft weer vrede met de Noordzee.

 35. Wijk cleande niet echt up, klotsie tot donker…

 36. goeie genade…
  Lekker inkomertje na zo’n hittegolf(loos).
  Vanaf een uur of 20 op de MV2.
  Besloten dat ik de hoogte maximaal wilde meemaken en dus toch bij P6 erin gedoken terwijl de meesten er bij P5 ingingen.
  P5 was wat wind betreft iets gunstiger, maar ik hoopte dat de wind er snel helemaal uit zou gaan en er dikke cleane bakken over zouden blijven.
  Wind ging er inderdaad ook vrij snel helemaal uit.
  Clean werd het ook wel…soort van..
  Maar het bleef toch erg rommelig.
  Met zn tweeën helemaal naar de achterste bank gepeddeld…flinke peddel… maar worth it!
  Grootste, dikste, krachtigste bakken die ik (zonder storm) heb meegemaakt in NL!
  Windstil, dus clean, maar geen echte mooie lijnen.
  Alleen maar dikke dikke bakken.
  Na een snelle rit, een dikke drop en een zeer gewelddadige wipeout terug naar het strand gegaan omdat we behoorlijk afdreven richting de blokken.
  Ondertussen was de shorebreak ook behoorlijk “Frans” aan het worden….
  Wilde er daarna nog weer terug in, maar kwam er simpelweg niet meer doorheen… Ongelofelijke stroming en continu brekende bakken die je weer terugknallen.
  Voor mij geen beginnen meer aan helaas.
  Ben benieuwd hoe de mensen op P5 het hebben ervaren.
  Hopelijk morgenochtend allemaal iets meer manageable……

 37. Zooooooo Wijk 1e parkeerplaats was erggggggg lekker tussen 21:00 en 22:45!! Dikke bakken zaten er tussen! Mogen we meer van dit soort dagen in NL hebben AUB 🙂 Ik hoop echt dat het morgen ochtend nog net zo goed is! Nu lekker voldaan slapen 🙂

 38. foto’s van BE zien er wel even fenomenaal uit trouwens…..
  Zulke lijnen heb ik iig niet gezien vandaag.

 39. BE!

 40. Wat een heerlijke wandjes, clean en overhead. Foto’s zijn @ cadzand

 41. Stoked

 42. Foto’s Domburg 9-7-2015 komen hier: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.837073303013786.1073742035.100001333732859&type=1&l=7c280c41af
  (Later worden er nog foto’s bij geplaatst!)

 43. Een voorbeeldje

 44. Bizar goed ook in Noordwijk on sup ufkeurzz!

 45. Voornamelijk dikke klotsbakken in Ouddorp maar volop genoten, gezellige sfeer op ’t water en op de parkeerplaats. Nog twee gebroken boards zien voorbij komen, Het was aan.

 46. MV P6 rond 19:30 er in met SUP, maar kwam niet eens door de shorebreak…toen P5 dikke hoogte ook, veel kracht, maar erg choppy…aantal goede dikke golven kunnen pakken.. toch voor het eerst mijn nieuwe longboard (8’6) maar eens dopen met die chop…maar waterstand werd hoger en de golven steeds holler…ik ben nog te traag met staan, dus maar voorin de wat kleinere golven gepakt en de hogere als ze net geklapt waren…board toch ff gevoeld en staan ging steeds sneller 🙂

  Vandaag veel cleaner zie ik op de cam YIHAA

  Ah en leuke sfeer in het water mannuh en dames!!

 47. Vanochtend om 4:40 op Scheveningen gesurfd. Was echt lekker.

 48. going affa

 49. EPIC!!!!!!!

 50. WAT was dat gisterenavond in BE (oostende)

  ZO hebben we er maar enkele op een jaartje en deze keer met warm water en het zonnetje, zalig gewoon.

  mensen die foto’s genomen hebben? wil nog eens nagenieten !!!!

  anders is de J-Bay WSL live te zien op volgende locatie:

  http://www.worldsurfleague.com/events/2015/mct/1244/j-bay-open/?utm_source=World+Surf+League&utm_campaign=6ec86f5236-2015_JBAYOPEN_R1_9_7_2015&utm_medium=email&utm_term=0_94e34f3e62-6ec86f5236-415068757

  Gegroet

 51. Vanochtend bij wijk was lekker suppen met mooie golfjes, zon, weinig wind..

 52. Ben benieuwd of het eind van de middag echt goed is! Gisteravond gemist..

  Maar de sites/kaarten geven niet zo bijzonder veel op voor eind van de middag?

 53. Jammer, 5bft uit ZW in noord holland nu, blijft weinig over van de mooie omstandigheden, toch maar weer stukkie op de racefiets

 54. De Noord was gisteravond op de sets af en toe lekker aan de maat! Wat klotserig bij het havenhoofd maar iets noordelijker ging het af met hoge en steile drops. Heeft iemand foto’s gemaakt tussen 20:30 en 22:30?

 55. Was gisteravond gewoon top

 56. Wijk 5:00-8:00uur – Mijn verwachtingen waren te hoog denk ik. Want de golven waren dat niet heel erg meer. Vond persoonlijk het eerste uur het krachtigste lopen, op het eind van de sessie werd het ook weer leuk.
  Was verder overigens niets mis met de sessie vanmorgen, maar met Frankrijk zijn mijn ervaringen anders (zie linkje). De pain au chocolat bij de Spar was desalniettemin net alsof je ze van een vers bakkertje in Frankrijk had gehaald, lekker nagenieten.
  … vanmiddag nog maar eens proberen; altijd gezellig, crowdsurfen.

 57. TAV de longboarder uit WAZ die vandaag mijn boardje raakte: stuur aub even een mailtje naar pcvanmotman @ gmail.com, kunnen we het snel afhandelen. Dank!

 58. Top sessie vanochtend van 7.00 tot 9.30 op Bloemendaal! Toen ik eruit ging kwam de wind erin en dat ging ten koste van de lijn.
  @motman, doe niet zo moeilijk en leer zelf je board fixen.

 59. Gisteravond op goed geluk naar IJmuiden gereden: eerst bij de pier gekeken, en later er bij de zuidelijke opgang ingegaan (meer hoogte). Vond het wel ok, maar zeker niet episch. Brak vrij slapjes, wel mooie zonsondergang!

 60. Q kent de spots. Later op de avond, van de eerste golfbreker waar het erg lekker was, toch nog ff het havenhoofd gaan checken. Weer ongekend druk, choppy maar dikke drops. Een enkeling wist m lang uit te rijden maar zeker niet de beste plek om te liggen qua condities en drukte!