Nuttige surfweer info:

Het Surfweer van Dinsdag 3 September 2013

66 reacties

 1. Tegen beter weten in en fatamorgana’s

  Tegen beter weten in toch vanochtend vroeg richting MV2 gereden. De webcams gaven nog zwart beeld dus ik had geen idee of er nog golven stonden. De SMS van Tobias deed gisteren wel anders vermoeden maar ja, anders lig je toch maar in je nest te ronken. Time for some surf.

  Dus op naar de Maasvlakte. De rit er naar toe was druk en als je dan stuiterend in de auto zit, hopend op golven, kun je file niet gebruiken. Enfin, later dan gepland toch aan zee aangekomen (ca 7.00) bleek de voorspelling van Tobias redelijk raak: de golven waren op.

  Toch maar voor de vorm mn pak aangetrokken en het water in. Op de buitenste banken rolde het soms nog wat. En anders kniehoge shorebreak.

  Eerst natuurlijk goed kijken vanaf de parkeerplaats waar het het mooiste leek te zijn. Daar naartoe gepeddeld. En toen was het tijd voor de fatamorgana’s. Telkens zag ik ‘een stukje verderop’ een mooie break. Maar daar aangekomen was het weg en zag ik weer een stukje verderop een mooie (alles is relatief) break. Enzovoort. Uiteindelijk ben ik zo via de achterste banken vanaf de blokken naar de strandopgang gepeddeld en zeker wel 4 of 5 golfjes gepakt die weer even snel verdwenen als de opkwamen. Om 8.30 het water uit.

  Meh.

  Maar… een werkdag beginnen met je bakkes in het zilte nat is nooit een straf. Nu dan maar hard aan de slag.

 2. Vanmorgen heerlijk gesurft op Scheef Noord tussen 07:00u en 08:00u. Rustige en clean en lange ritten!

 3. Pluimage van de mogelijke weerkaarten voor dit weekend. Ziet er niet best uit voor onze regio. Zo goed als zeker trekt het laag van Engeland naar de Golf van Biskaje zoals hieronder in 4 verschillende modelberekeningen van het ECMWF is te zien:

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/weekend792013.jpg[/img]

  Wel elke dag kans op 30 graden vanaf donderdag. En dat een hele week lang…

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/11mm27023384.jpg[/img]

 4. Na reeds 16 jaar de zuidwest kust van Europa afgeschuimd te hebben wil ik deze winter eens proberen de voorspellingen van Italy of Middelandse zee (Marseille) te volgen. Iemand ervaring hiermee Varazze, Levanto (Italy) enz.

  Heb dvd Through Europe en op MSW al mooie filmpjes en foto’s van deze regio gezien. Dus lage drukgebieden in Middellandse zee eens in t oog houden deze winter. Heeft er al een surfer van BENELUX daar een sessie gedaan??? T zou gaan om mini surf trip dus zeker geen gans week of 14 dagen? Thnx voor alle reactie!!! The Bodhi

 5. Wat Sonicsurfer zegt. Vanmorgen tussen 7-8 was Scheveningen Noord onverwacht goed met redelijk cleane golven van ongeveer 1 meter! Na 8 uur was het beste er snel af.

 6. Tis nu weg,was heerlijk rond 12en op de noord,ik denk eind van de middag/snavonds nog ff kijken?

 7. “Telkens zag ik ‘een stukje verderop’ een mooie break. Maar daar aangekomen was het weg en zag ik weer een stukje verderop een mooie (alles is relatief) break.””

  🙂 herkenbaar zeg, golven zien er altijd mooier uit een stukje verderop.

 8. Castricum was met opkomend tij heel chill, van 13.15 tot 14.30 clean en af en toe toch minstens een metertje, daarna zakte het snel in.

 9. Vanmorgen (7:00 – 8:30) gelongboard op Zandvoort (t.h.v. Rapa Nui); prima te doen, maar niet zo mooi als Scheveningen Noord als ik de beschrijvingen hierboven mag geloven.

 10. Smiddags met opkomend was op Hoek niks meer. Beetje van hot naar her gepeddeld naar inkakkende golven op de achterste bank. Smorgens scheen het beter geweest te zijn. Hoek met hoog is dus minder dan voorheen (met deze condities in ieder geval). Net een week vol golven in Frankrijk achter de rug dus dit was weer even met de neus in de boter.

 11. Vanmorgen in Noordwijk van 10 tot half 12 was lekker, ongeveer een metertje hoog, toen een bakkie+broodje en nog een sessie van half 1 tot half 2, iets rustiger en cleaner maar nog steeds lekker, met zon ahhh heerlijk stoked!

 12. Ahhhh suuuper lange cleane golven met de lange plank.. Een van de mooiste sessies van de zomer. Mooier dan gisteren zonder twijfel!
  [img]http://img208.imageshack.us/img208/1345/yu0a.jpg[/img]

 13. Suppen op Wijk van 17:30 tot 20:00 was goed te doen. Beetje rommelig, maar af en toe mooi groot en hol. En ooohh wat een héérlijk weertje. Ik had het gewoon warm in m’n 3/2 shortarm 🙂

 14. [stopt vingers in de oren]IK HOOR NIETS, IK HOOR NIETS, IK HOOR NIETS[/vingers uit oren]

  (ik kon vanavond niet van huis weg…)

 15. Last minute tussen verbouwingswerkzaamheden thuis door naar Wijk gereden en daar zeker geen spijt van gehad. Om 10:15 erin met een longboard en meteen een paar aardig hoge en cleane bakken gepakt. Vooral bij de spoelsessies kon je voelen dat de golven voor Nederlandse begrippen behoorlijk krachtig waren, en met de hoogte was ook weinig mis. Alertwaardige condities als je het mij vraagt. Vanaf ongeveer 11:30 ging de hoogte op de banken eruit en bleef er tegen twaalven vrijwel alleen een shorebreak over. Stoked!

 16. wijk tussen 1200 en 1600 was top heerlijke weertje met best wel wa kracht in de golven zeker vanaf 14.30 werd het steeds beter met opkomende tij mooie cleane golven

 17. Vanochtend van 9 tot half 11 (mede mogelijk gemaakt door een aardige roostermaker…!)in het water gelegen: waren best prima golven. Over het algemeen genoeg kracht, kwamen soms wel een beetje snel achter elkaar aan binnen. Ik ben nog half op het niveau “schuimrit”, maar toch altijd zo heerlijk om de dag te beginnen met een plons! Groetjes!

 18. Hmmm … wat is het toch fijn, als onze golf voorspeller er net aan geen alertje aan hangt … wat was het fijn in Wijk met m’n eigen piek te zijn … wat een golven, zucht

 19. Ook Lvs had gisteravond van 1800 tot sundown mooie lange cleane ritten, van rond de meter! Naarmate het lager water werd, wel steeds minder hoogte maar het was grandioos lboarden.

  Die roze zonsondergang maakte

 20. Oh oh wat heb ik Top gesurft gisteravond!!!
  En ik denk daarbij vele anderen!

  Wijk ging af met afgaand Tij gisteravond, alles was aanwezig in een hele relaxte sfeer!
  Het kan echt in Nederland, Surfers, Suppers, Bodyboarders en Waveskisurfers zonder ikke Ikke!

  Er lag 3 uur lang een Cameraman tussen ons in en natuurlijk zijn wij nieuwschierig of wij de Dude of de grootste Wipeout Fool van Wijk zijn!

  En in die laatste cattogari val ik natuurlijk!

  Dus eh, wie was deze Top Cameraman die zijn leven riskeerde tussen Bommetjes en ongeleide Projectielen?

  Wie weet wie hij is en/of deze foto,s/film gepubliceerd zijn?

  Ruben Snitzlaar was dit dus niet!

  Iemand?

  Bertski!

 21. @Tobias

  De tijden die staan in de grafiek van de anasuria boei, is dit de tijd dat de golven aankomen op de wadden, of zit hier vertraging in? Zo ja, hoe lang is die vertraging.
  Alvast bedankt!

 22. Dat zijn geen tijden van aankomst, maar metingen van de afgelopen 24 uur. Zo te zien was er vanochtend om 03:00 even een kleine peak met N-swell. Gezien de hoogte en de afstand die de swell nog moet afleggen, lijkt dit piekje met uitzondering van 1e surflesjes niet echt voor surfbare golven te zorgen.

  http://www.meetadviesdienst.nl/dynamisch/forecast/image/knrm1_2.jpg

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/09mm47023398.jpg[/img]

  Maar op Ameland weet je het natuurlijk nooit. Je kan beter kijken naar de Peak wave swell maps, zoals hieronder. Dan zie je de lijn om 12Z (wat dus 14 uur onze tijd is door zomertijd +1) al bijna bij de wadden is gearriveerd. Tel hier nog een paar uur op en je ziet ergens rond einde van de middag. Het dan net wel net opkomend getij op Ameland…

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/ww309mm28023399.jpg[/img]

 23. Tobias, kun je iets zeggen over de voorspelling voor Vlieland komend weekend (Do-zo)? Lijkt erop dat de N swell op is en dat er ZO wind aankomt. Lijkt mij weinig surfbaars, en kiten is geloof ik ook verboden aan de oostkant van vlieland? Mocht jij het ook kansloos inschatten scheelt dat een hoop gesjouw met planken en vliegers. Bedankt!

 24. Zaterdag en zondag zijn nog wat onzeker qua wind op de wadden, maar gezien de kansen in de pluim kun je idd beter alles thuislaten behalve je zwembroek en zonnebrand..

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/11mm06023406.jpg[/img]

 25. @Spekkie:
  Zie de grafiek als de boei-beweging op dat moment op de plaats waar die boei ligt. De tijd dat je “golf” op (bijvoorbeeld) de Anasuria-boei aankomt op jouw spot is afhankelijk van de afstand tot je spot, het getij, de (tegen)wind én de richting van de golf (meetboei geeft nl. géén golfrichting maar dit is wel te beredeneren adhv andere meteogegevens)

  Mee eens Tobias?

 26. terwijl je schrijft dat je top hebt gesurft gisteravond, begrijp ik uit je berichtje dat je niet gesurft hebt maar hebt lopen bootjevaren.
  In een peddelschuitje zitten is echt wat anders dan surfen, hoe graag je ook zou willen dat het hetzelfde is of voelt.

  En die Ikke Ikke, daar hebben die suppers anders best een handje van. Waarschijnlijk valt het jou niet op, omdat je ook vrijwel altijd op alles inpeddelt.

 27. [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/MV_9.JPG[/img]

  Lange lijnen en meer dan genoeg plek gisteren op MV2. Was een lekkere sessie met golven van heup tot schouderhoog. Jammer van die vissers die denken het alleenrecht te hebben om van deze spot gebruik te mogen maken. Gelukkig was de sfeer in het water wel chill.

 28. @ die meneer die Bertski afzeikt.

  Heb jij toevallig op een droogje gezeten, toen tout golfminnend NL in het zout lag, gisteravond? Vanwaar deze sjacherijn.

  Toevallig was ik ook van de partij op Wijk. Was een top-sfeer, iedereen zo mellow. De zee zelf was het aggresiefst van allen.
  Er waren een aantal SUPpers (niet helemaal de juiste keuze wellicht, bij zo’n stevig golfje) en 1 surfski, vermoedelijk vriend Bert.
  Maar niemand zat niemand in de weg. En als er al een clash was, werd het telkens afgesloten met een brede lach en een duimpje omhoog. Zelden zo’n tolerantie gezien in de line-up.

  Dus pls, kies voor zout water en niet voor azijn.

  Liefde en Vrede! (en golven..)

 29. Schev zuid was heeeeerlijk gister! Clean, lange ritten, zon op het gezicht en een superchille sfeer! Golven werden elkaar gegund, praatjes gemaakt en iedereen dikke smile op het gezicht. Ben van zuid niet anders gewend, maar ik ken de omstandigheden op andere spots wel degelijk en snap er niks van. Misschien tijd om het spreekwoordelijke meetlint eens thuis te laten…

 30. Elwin man, top van je!

  Ik durf er een Meier op te verwedden dat ik deze Lozer in alle omstandigheden versla in de Surfsport!

  Ik surf al 12 jaar een Waveski op Wijk aan Zee en wed erom dat hij niet 30 seconden in stilstaand water erop kan blijven zitten!

  Het gebrek aan respect voor en helaas geen kennis van een radical Custom Waveskisurfer beleeft hij in zijn bekrompen leefstijl waarin alles wat anders is niet deugt behalve hijzelf!

  Er zitten daar 150 man op elkaar en tja, dan moet ik zelf met mijn raceboard extra opletten op kooks als hierboven!

  De surfwereld verandert! Andere Diciplines! Verander mee!

  Kijk naar Sup! Met Paddel! Zag die Supper later die alles maar dan ook alles wegsurfte?
  Kan ik alleen maar respect voor opbrengen!

  Maar.. Ik dacht juist een leuk berichtje neer te zetten is het weer niet goed?

  Ik heb wel respect in het water voor anderen maar ben ook maar een mens!

  Als je problemen hebt met mij en mijn “bootje” moet je me aanspreken op dat moment!
  Maar ga geen mensen belachelijk maken en de Site van Tobias misbruiken om je jaloezie te ventileren Dude!

  Google ” Waveski” en kijk bij Foto,s!
  Jammer dat jij dit een Bootje noemt!

 31. Laten we niet teveel zeuren en meer surfen! surfen suppen of wat dan ook het is toch ook gewoon gaaf als je iemand anders tekeer ziet gaan op de golven! heb respect voor elkaar als surfen supper waveski´er of wat dan ook.

  amen

 32. Waveski/SUP/Longboarders/beginners = allemaal irritant

  Als je op Scheef of Wijk surft moet je daar niet om zeiken.

 33. Ik vind je een loser als je iemand een loser noemt. Zo is het cirkeltje weer rond. En als je op deze aarde geboren bent ben je overal local.

 34. Heel relaxt sfeertje gisteravond in Wijk Aan Zee. Mooi ondergaand zonnetje. Chille mensen. Hier en daar een leuk golfje. Helemaal top!

 35. Hoi hoi

  Ik ben nog heel veel aan het leren en daarom hoop ik dat jullie mij kunnen helpen met wat vragen. Met welk getijde werkt het het best in Scheveningen en in Zandvoort (is daar verschil tussen?) als er wel en als er geen swell is? En welke wind is het best voor onze Westkust?

  Ik ben al zover dat als ik dit weet dat ik dan mbv magic seaweed kan beslissen wanneer ik kan gaan (ben zo trots op mezelf;-) en ik wil heel graag bijleren dus als iemand me kan helpen met deze vragen zou dat super zijn! Thanks!

 36. Door deze post:

  Leen, zei op 3 September 2013 om 13:19

  Wat Sonicsurfer zegt. Vanmorgen tussen 7-8 was Scheveningen Noord onverwacht goed met redelijk cleane golven van ongeveer 1 meter! Na 8 uur was het beste er snel af.

  Dacht ik eigenlijk dat de getijden wel wat uitmaken op Scheveningen…
  Heb ik het mis?

 37. Iedereen is welkom tussen de golven, al surf je op een fucking luchtbed.. Ik heb meer last van die opgefokte macho surfers dan van Bic surfende kooks!

 38. Hoewel ik de lol er zeker van inzie beschouw ik SUPpers niet als golfsurfers in de traditionele zin. Id est: de “surfregels” hanteer ik dan ook meer als veiligheidsadvies dan als regel. Reden: als SUPer pak je vrijwel èlke rimpel en je peddelt ook nog eens binnen no time voorbij de line-up voor de volgende golf. Staat tegenover dat de gemiddelde SUPer zich echt niet drukmaakt om een voorzichtige indrop van een surfer.

 39. @Ingmar: It wasn’t me..

  Ik was een stukkie verderop bezig (met m’n SUP). Ik kies ervoor om me over het algemeen niet in de line-up te begeven, of het moet de enige plek zijn waar het loopt. De reden hiervoor is dat ik gewoon nog niet zo goed ben en dus geen mooie golven voor een ander wil verknallen, en dat ik met een ongeleid projectiel van 3.20 ronddobber. Als ik er af val en iemand krijgt die lel kunststof van dik 10 kg tegen zijn harses dan heeft ‘ie een probleem. Ik heb een paar maanden terug bij een rare val dat ding vol op m’n bovenbeen gekregen, resultaat: gekneusde dij, 6 weken last, waarvan een week amper kunnen lopen en een kleine 4 weken niet kunnen surfen 🙁
  Als ik me wel in de buurt van de line-up begeef let ik extra goed op en laat ik beteren (of dat nou golfsurfers, suppers of waveki’s zijn) meestal lekker voor gaan. Zoals gezegd, er rolt over het algemeen toch wel genoeg voor een SUP.

 40. Het woord Waveski is hier nog niet eerder zo vaak gebruikt, ga zo door dinsdag zijn er wéér golven yihaa! .

 41. @PeterM:
  Mee eens,suppers zijn nooit boos,als ik een golfje voor ze wegsnaai.. ik vind ze meestal respectvol en vriendelijk.. geen problemen mee..