Nuttige surfweer info:

Het Surfweer van Dinsdag 21 juli 2015

79 reacties

 1. Gaat het wat worden deze dagen in Domburg? Of board beter thuis laten. Alvast bedankt

 2. De wind op de noordzee komt momenteel uit het zuidwesten (zie o.a.: http://www.dmi.dk/vejr/til-lands/vejrkort , tabje ‘Vind’), de boei om naar te kijken is dan bijvoorbeeld ‘europlatform’. Daarop zien we in het 3D spectrum dat de golfhoogte aan het afnemen is (nu zo’n 52cm) en de piekfrequentie rond de 180 ligt (periode van +/- 5,5 seconden wat weinig kracht betekent). Op de boei van IJmuiden staat nu nog een meter, ook dit zal waarschijnlijk alleen maar minder worden gezien de windafname.

  Voor degenen die in NH nog een nat pak willen halen zou ik niet te lang wachten; met deze windrichting is Wijk naast de pier wel handig (enige beschutting) mits de swell eromheen komt (vanmorgen was dat wel het geval). Om 16:00uur is het laagwater, wellicht dat je daarna nog een beetje push krijgt van het opkomend tij.

  Ergens tussen donderdag en vrijdag lijkt er een lagedrukgebied tussen Engeland en Noorwegen voorbij te komen; hopelijk geeft dat nog wat surfbaars.

 3. Callantsoog werd gesurft! Met een dik longboard was het nog best wel lachen!!

 4. Deze trog (rode kleur bij Schotland) zou iets moeten doordrukken donderdagavond en is dan 24u later op de wadden te zien in de vorm van een leuke swell. Elders klein en misschien maar net surfbaar. Vooral het zuidwesten mist de boot.

 5. Ik heb vandaag in Zandvoort welgeteld 2 golfjes gepakt, maar toch de moeite waard 🙂

 6. Had je, of langer in het water moeten blijven, of harder peddelen, of beter de golven lezen :-p

 7. Zit te kijken bij magic seaweed op WAZ maar die geeft alleen op zaterdag hoogte en HEEEL veel wind! Hoe betrouwbaar/ informatief is magic seaweed?

 8. Windguru voorspelling voor zaterdag gaat de afgelopen dagen op en neer. Goede kans op een flinke zuidwester?

 9. Hey All!

  Surfrider Holland wil graag de gezondheid van de Nederlandse surfer in kaart brengen. Met de uitkomsten willen we laten zien wat voor effect vuil water en vuile stranden op onze surfers hebben.

  Aantallen zijn hierbij heel belangrijk!
  We willen het liefst respons van ALLE nederlandse surfers!

  Help a bro in need! en vul de enquete in!
  Onder de deelnemers worden 2 Surfrider Europe truien verloot!

  https://nl.surveymonkey.com/s/2JCDW9Z

  Thanks guys!

 10. Voor Nederland? Eigenlijk gewoon niet…Ooit met veel enthousiasme naar Zandvoort gereden omdat volgens MSW er een goeie anderhalve meter stond terwijl overal nagenoeg flat werd aangegeven.

  Ik ben nog nooit zo raar aangekeken toen ik met een surfboard het strand opkwam..

 11. @ Surfrider Foundation
  Altijd goed om te zien dat jullie met dit soort dingen bezig zijn!
  Enquête ingevuld.

  Hopelijk pakt zaterdag (ttoch) nog een beetje positief uit voor ZH…..

 12. gisteren op wijk 17.00 – 20.00 was nog best leuk met af en toe een lijntje en heuphoogte golven

 13. Opmerkelijk dat de Europese modellen en de Amerikaanse modellen zo verschillen over het komend weekend. Het gebeurt volgens mij ook niet vaak dat surfweer minder positief is dan windguru (vaak omgedraaid).Ik hoop dat het amerikaanse model (windguru en magic) gelijk heeft. Bonne chance a tous

 14. Het weermodel is wel Amerikaans. De website van guru is tjechisch. Dat zegt niets. Verdiep je er eens in.

 15. Super interessante verschillen inderdaad tussen de modellen voor dit weekend. Helemaal omdat het Engelse model zowel in de ochtend als de avond-runs mee gaat met het spectaculaire laagje dat het GFS nu al een paar dagen laat zien. Zou eerder za avond en zo ochtend maar even niet te veel familiale verplichtingen inplannen…

 16. @Tobias,
  Hoe lang blijven we denk je golven houden van dat fijne zaterdagmiddag “briesje”? Zou zondagochtend leuk kunnen worden? De wind lijkt er niet echt uit te willen gaan.

 17. Magic geeft aan voor wijk aan zee en dus niet de pier in velsen noord zie kaartje hahaha

 18. Wat mij opvalt is dat de verschillende modellen aardige verschillen geven in het verloop van het laag. Voor ons surfers gaat het exacte verloop net het verschil maken tussen epic en onsurfbaar…
  Tobias of anderen al een goeie indruk hiervan?

 19. Dat je, als je deze vraag jezelf stelt, je eigenlijk zo goed als zeker niet verantwoord de zee op kan peddelen met je surfboardje. De KNRM heeft het al druk genoeg morgen.

  Overstromingen zullen wel meevallen. Het is verre van springtij(d).

 20. Persoonlijk vind ik dat de zee zelf al aardig bepaalt wie er een golfje mag surfen; in dergelijke condities komt niet iedereen door de branding heen.
  Mocht je er nou wel doorheen komen, bedenk je dan – van te voren – dat je ook weer terug aan wal moet zien te komen zonder je board (zwemmend dus); want leashes en boards breken… vooral als het er wat heftiger aan toe gaat. In het buitenland zeggen ze bij (echt) brute condities: when in doubt don’t paddle out. Dat lijkt me wijs advies.
  Probeer anders vandaag eens honderd meter de zee in te zwemmen (in wetsuit, want dat zwemt toch net ff iets anders) en weer terug… denk daar voor morgen 2 tot 3 meter golfslag & eventueel stroming bovenop en dan gok ik dat de meeste wel weten waar ze aan toe zijn.

 21. Als je niet een goede zwemmer, moet je niet surfen. Ik ben meer bezorgd over de kwaliteit van de golven in de wind.

 22. P.S. Mijn eigen ervaring – die komt van longboarden zonder leash op rustige spots – is dat je, wanneer je je board naar de kant gespoeld ziet worden, enige mate van paniek ervaart. Juist die paniek schijnt (zo heb ik gehoord) verlammend te kunnen werken. Als je iets dergelijks overkomt, probeer zo rustig mogelijk te blijven in je poging weer richting het strand te komen. Kijk vooral ook even online wat de mensen die het kunnen weten erover zeggen ( http://www.reddingsbrigade-bergen.nl/content/Eventuele_gevaren.html ):

  “Wat te doen als je in een mui geraakt en afdrijft?

  Probeer niet in paniek te geraken. Zwem paralel aan de kust tot je merkt dat je uit de muistroom bent en tracht dan schuin in de richting van het strand te zwemmen. Probeer ook af en toe eens te peilen of je eventueel de bodem kunt voelen zodat je wat kan uitrusten. Zwem zo rustig mogelijk om je krachten te besparen, dan houdt je het langer vol. Trek desnoods de aandacht van anderen zodat ze je kunnen helpen.”

 23. Wave aka waveski de man die al al vijf jaar lang zonder interpunctie schrijft woooohoooo met lange uithalen en dan iedere keer weer komt met het verhaal dat wijk aan zee noordpier eigenlijk velsen noord heet yeeeehaaaa met je brandingkano hahaha was te gek je weet toch met mijn kano sick drops stoked woohooo morgen weer teksten

  Gelukkig is het bijna weekend.

 24. Ik zie in NH een window tussen 8-10 waar wel swell binnenkomt en de wind nog meevalt, wellicht de beste optie dit weekend?

 25. Inderdaad in NH de ochtend in de gaten houden en anders zondagochtend. Ik vrees een beetje dat de wind er in NH niet voldoende uitgaat, maar het zuiden en België wordt goed.

 26. @Michael: Daar maak ik me geen zorgen over, morgen gaat over kwantiteit (hoogte) en niet over kwaliteit (cleanheid). ‘Dikke drops’ en veel klots is mijn verwachting… voor de spots in NH.
  Als ik de gemiddelde zomerlineup bekijk dan vraag ik me af hoeveel écht goede zwemmers daartussen zitten (uitzonderingen daargelaten). Je kunt wel zeggen dat ze dan niet moeten surfen, maar zo werkt het in de praktijk niet. Een board onder je borst en een leash om je enkel/knie geeft een (vals) gevoel van veiligheid (want hoeveel surfers hebben in Nederland een gebroken board of leash meegemaakt en trekken wekelijks baantjes in het zwembad?). Voor mij ging er in ieder geval een wereld voor me open toen ik – wanneer de omstandigheden het toelaten – zonder leash ging surfen; je bent veel bewuster aan het surfen en neemt andere beslissingen… vooral op het einde van de rit en al helemaal als je op de achterste banken van een spot als Zandvoort aan het longboarden bent. Hoeveel surfers zie jij gecontroleerd uit de golf draaien wanneer de rit voorbij is? Ik zie ze meestal gewoon vallen en op hun leash vertrouwen dat alles goed komt… niet iedereen is zich ervan bewust dat dit ook anders kan uitpakken (vandaar dat ik er even iets over zei, wellicht heeft iemand er iets aan als het onverhoopt toch verkeerd gaat). Daarnaast zou ik het mooi vinden als de stijl van Nederlandse surfers verbetert door ook je rit netjes af te ronden (… ook voor mij één van de verbeterpunten!).
  Tot slot; vaak kun je op de verpakking van je leash al lezen dat de producent een maximale golfhoogte opgeeft. Bij een longboard leash is dit vaak niet zo hoog (4 of 6 voet, zoals bijvoorbeeld met deze: http://www.surferswebshop.nl/Kneeleash/OE_9ft_Comp_One_Piece_Longboard_Knee_Leash ). Mijn leash is nog nooit in Nederland gebroken, maar ik heb ‘m verschillende malen geknepen toen ik voelde dat mijn leash dunner en dunner werd bij het uitrekken tijdens een flinke spoelbeurt. ’t Is gewoon wachten tot het moment dat ie *knap* zegt… en dat is meestal juist wanneer je je leash het meest nodig hebt.

  Anyways, je gezonde verstand gebruiken en veel plezier dit weekend! Ik ga waarschijnlijk voor de zondag, of zaterdag.

 27. @singlefin: Daar heb je helemaal gelijk. Daarom ga ik bijna elke ochtend in het zwembad alvorens te gaan werken (ik zou liever de zee, een beetje ver weg, helaas). Surfen zonder leash vind ik echter altijd een beetje gevaarlijk in een volledige line-up.

  In ieder geval, ook veel plezier dit weekend!

 28. Fijn dat je een spot noemt die bijna nooit breekt en geen crowd kan hebben. Zeker als het niet je eigen spot is.

 29. @Michael: ik surf nooit zonder leash wanneer het druk in het water is… eigenlijk alleen wanneer ik er alleen of met één of twee anderen in lig. Dus dat is dan ook niet vaak.

  Excuses voor het noemen van een spot; zal niet meer gebeuren…

 30. Morgen leuke surf tot uur of 12, zondag de hele dag prima. Als je leash breekt niets aan de hand, gewoon naar de kant zwemmen en niet via de rip naar buiten…

 31. Iemand wel eens naar Fuerteventura geweest?
  Eind oktober wil ik naar Corralejo gaan. In Corralejo kun je boards en wetsuits huren, maar stel dat je naar andere spots wil?

 32. ik hoop in elk geval dat jij en alle anderen morgen en liefst ALTIJD met leash surfen!
  zo vaak dat die jongens die ‘zo mooi uit golven wippen’ toch ineens hun boardje verliezen.. krijg je mooi die single-oranje fin van jou vol in de bek..single ritje naar de kaakchirurg wordt het dan
  anyways,
  veel plezier morgen,
  only go if you know you can handle the shit!!

 33. @Dave morgen zal niet clean zijn, in de ochtend wel maar dan zijn er bijna nog geen golven en zondag ook niet helemaal maar de wind is prima te doen en er staat leuke deining met 7 seconden dus de wind zal met het juiste tij niet enorm veel invloed hebben op de golven. Staat 4 tot 5 bft, met in de loop van de dag afnemende golfhoogte, windrichting meest west. Kortom top condities voor de zomer, ik zou mijn pijlen op zondagochtend zetten, als de forecast niet te veel wijzigt.

 34. Urk lijkt een serieuze optie te gaan worden. Wees gewaarschuwd. Dit zijn geen grappen. Binnenvaart moet echt gaan oppassen met 50 knopen ijsselmeerwind!

 35. Ik zeg super-secret-protected-point-break bij het paard van Marken morgen, Tobias!

  En verder moet iedereen gewoon zelf even goed nadenken als je de afweging maakt om erin te duiken bij dit soort condities.
  Onwetendheid, dommigheid en overschatting leiden dan ook snel tot een ritje op zo’n oranje bootje…als je mazzel hebt.

  Be safe, have fun!

  ps. over oranje bootjes gesproken…vergeten we niet te doneren?!
  Halen, zeker in deze periode, toch een hoop mensen uit benarde situaties. Misschien jou morgen wel terwijl je met een gebroken stukkie leash ergens hulpeloos in zee dobbert.
  https://www.knrm.nl/

 36. De man/vrouw die als eerste Urk surft en daar een foto van upload op surfweer, gaat geschiedenis schrijven. Lemmer, Hoorn, of ieder ander binnenmeer is ook goed. Eeuwige faam komt u toe!

 37. Eyeball Callantsoog: nog flat, wind offshore. Over een uurtje compleet anders? We gaan het zien.

 38. Wijk webcam ziet er ook nog niet echt uit.. Heb het idee dat het vandaag heel snel omslaat naar storm, zet mn pijlen op zondagochtend 🙂

 39. 15 jaar geleden al OP(zeg ajb nooit in urk) urk gesurft..voor de haven ligt oemeleboemelestien….(een hele grote platte steen die werkt als een rif)

  Bespaar jezelf de moeite….

 40. 2e eyeball Callantsoog: 9.10, duidelijk dat swell begint binnen te komen, 1 man in water, zonnetje, w3 semi offshore. Raar dat window 9-11 NH noord niet is aangegeven in surf sms. Wij gaan erin!

 41. MODERATOR WAAR BLIJFT JE AFTERSTORM GOLFVOORSPELLING?

  Ik merk dat je de voorspelde Storm overslaat maar in de luwte daarna valt tocht een forecastje te doen voor zondagochtend etc?

  ik ben zo een behoeftige Surfer die zonder SmSje graag een voorspelling wil krijgen!

  Waar is de Zondag?

  Voor de rest hou ik van je!

 42. De noord. 8 uur De eerste setjes kwamen binnen . 9 uur kwam de wind.
  Was een heerlijk uurtje.

 43. Goede timing, in zuiden inderdaad zeldzaam snel groeiende golfhoogte, iemand maasvlakte geweest?

 44. wat voor een effect heeft zo een storm op de zandbanken, worden die er mooier op of ligt dat geheel aan de plek enzo