Nuttige surfweer info:

Het Surfweer van Dinsdag 17 Juni 2014

72 reacties

 1. Een stevig lagedrukgebied bij Noorwegen donderdag met heel veel swell de Noordzee in. Na het overtrekken van het koufront, gaat het vanaf donderdagavond bij ons ook weer harder waaien. Woensdag en donderdag dus even wat minder wind dan vandaag het geval gaat zijn.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/06173210.jpg[/img]

 2. Deze morgen al heel wat meer hoogte in de golven dan de voorbije dagen. Straks met hoogwater zeker shortboard sessie in Oostende !

 3. Ik lag er bij het eerste licht in en toen was het nog rommelig, maar naarmate het later werd, werd het steeds beter. Tussen half 6 en 7 was het erg lekker, met eerst achterin dikke bakken en later dichter aan de kant steile holle jetsers. Lekker begin van de dag.

 4. Ik weet niet waar de wind minder was, maar niet waar ik lag. harde wind, hele harde stromin en 1 grote klotsbak

 5. Weet iemand of de golven een beetje om het havenhoofd van IJmuiden heen komen? Lijkt me vanmiddag de beste plek om te windsurfen, anders misschien toch maar MV2.

 6. Foto van scheef zuid vanochtend, van facebook -> 65 things

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/10394582_641379865943758_197975894914839473_n.jpg[/img]

 7. Kun jij niks verzinnen dat we op de drukke plekken, scheveningen dus, wat vaker foto’s krijgen van de surf? Toch leuk voor de vele surfers om jezelf terug te zien…

  Zou tof zijn!

 8. Blijven slapen in m’n bus en vanmorgen 06:00 – 08:00 erin gegaan bij IJmuiden. Clean, heuphoog, bezoek van een zeehondje. Heerlijke ochtendsessie met m’n longboard en ongeveer 15 lotgenoten. Stoked!

  Misschien dat ik het tussen 17:00 en 19:00 met opkomend tij nog een keer wil proberen op dezelfde spot. De moeite waard denken jullie?

 9. Vanmorgen 06:30 erin bij Bloemendaal met de sup. Enorme klotsbak met dikke hoge rommelige bakken er tussendoor. Niet normaal, met je 10″ sup van dikke over-headhigh golven rossen. Water werd langzaam kalmer, maar ook kleiner (tij begon weer terug te lopen), dus om 08:00 er weer af.
  Toen naar Wijk gereden en daar nog een keer hetzelfde recept, alleen nog veel choppier. Wederom dikke bakken. Regelmatig op de achterste bank moeten bailen voor golven die vér boven me uit staken.
  Uiteindelijk iets voor 11:00 er behoorlijk gesloopt vanaf gegaan. STOKED!!!!

 10. @Tobias en/of anderen met verstand van zaken:

  Even een vraag over de stroming naar buiten bij de havenhoofden.

  Uit het surfbericht hierboven begrijp ik dat je voor vandaag specifiek waarschuwt voor de situatie tijdens afgaand tij. Is dat omdat de stroomrichting dan zuidwest is, en het water dan bij het havenhoofd (als je aan de noordkant daarvan ligt, zoals op Wijk en Scheef Noord) niet die kant op kan stromen en daarom via het havenhoofd richting zee gaat? En dat deze getijstroming vandaag met de stevige noorderwind nog eens extra aangewakkerd wordt?

  En als dat zo is, betekent dit dat het in IJmuiden en Scheveningen Zuid juist andersom geldt? Dus dat het vandaag qua stroming naar buiten wel meevalt met afgaand, maar dat het meer oppassen is bij opkomend, als de stroomrichting Noord-oost is? En dat dit met de noorderwind wat minder heftig is, omdat wind en stroomrichting dan tegengesteld zijn?

  Oftewel, in hoeverre moeten ik extra alert zijn op stroming naar buiten bij het havenhoofd als ik vanavond (hoogwater om 19:14) een sessie wil doen op Scheef Zuid?

 11. oostende is altijd wel te doen van stroming, wel opletten aan het ooster voor die paaltjes dat ze daar in de grond gestoken hebben.

  Pas bij het aftrekken van het water dat ze naar boven komen, bij HW zijn ze net onder. En als je zo’n paaltje ziet, heb je echt zoiets van WTF!

 12. Kan iemand mij vertellen hoe lang na hoogwater de kentering van de stroming langs de Nederlandse kust (dus van NO naar ZW) plaatsvindt, en waarom die kentering niet samenvalt met hoogwater?

  Je zou toch zeggen dat als de hoogste waterstand bereikt is (hoogwater) en daarna de waterstand weer daalt, dat dan ook de richting van de stroming om moet keren. Maar dat is dus niet zo want er zit kennelijk een vertraging van ‘een paar uur’ in.

  Met Google kwam ik hier niet uit. Anyone?

 13. ja feit, beetje kijken in het verlengde van de andere, zuigt wel die paaltjes

  gaat er nu nog iemand oostende rond 18u?

 14. Ongeveer 2 uur na hoogwater begint het richting het zuiden te stromen door het afgaande tij. Wind uit het noorden versterkt deze stroming.

  Inderdaad met zuid westen winden en opkomend tij heb je hetzelfde verschijnsel te pakken op bijvoorbeeld scheveningen Zuid.

  Over het algemeen zijn golven het best als windrichting en getij richting tegenovergesteld zijn. Op elke spot ter wereld geldt dit.

 15. De vertraging kan je ook in de getijdengrafiek terugzien. Twee uur na hoogwater is de lijn veel stijler naar beneden dan direct na hoogwater.

 16. Kom er net uit
  zeker nu nog gaan hoge bakken
  Lange ritten
  Handje in het wandje
  Eindelijk weer eens super lekker gesurft
  dat moest ik ff delen

 17. Domburg ook weer lekker vandaag,

  ochtend:
  [img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/10497885_739218029464489_7470369154763886915_o.jpg[/img]

  avond:
  [img]https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/10379832_739467742772851_4634816330546266311_o.jpg[/img]

 18. hej, vanavond is me tailpad stukje er van aan de bovenkant, los gegaan en op gegeven moment afgescheurd.. is niet heel erg toch?
  heb er zelf geen last van iig?

  thanks alvast!

 19. @@ tobias,

  Als je foto’s wilt… Huur me maar in 😉
  Of wees blij met wat je soms krijgt 🙂

 20. @EJ wat zit je nou te schralen met je foto’s. Support Tobias gewoon voor al het werk wat hij voor alle surfers doet.

 21. Thanx voor je reactie. Weer wat wijzer geworden.

  Ben uiteindelijk toch niet naar de Zuid gegaan maar heb MV2 tussen 19:45 en 21:30 een kans gegeven. Leek me een interessante optie met de Noorderwind (sideshore, zelfs beetje offshore) en hoogwater (swell kon dacht ik dan ook goed doorkomen tot aan dit zuidelijker gelegen deel des lands). En dus getij tegengesteld aan wind. De stroming door de wind bleek sterker dan de getijstroming want ik dreef gedurende de hele sessie af richting zuiden.

  De sessie viel helaas toch wat tegen. De sideshore zorgde voor mooie cleane lijnen in de holle shorebreak (op de banken brak niks), maar het was net wat te laag (knie tot max heup) en te slap om echt lekker los te kunnen gaan. Bovendien gingen de sporadische hogere golven meestal close out. Best paar geinige ritjes kunnen maken maar achteraf was de Zuid als ik de reacties hierboven moet geloven (‘Franse shorebreak’) toch een betere keuze geweest. Al had ik nu wel vrijwel die hele shorebreak voor mezelf, ook wel eens prettig. Alleen jammer dat de kitesurfers net bij de hoogste break bezig waren. Mij iets te link om daar tussen te gaan liggen, en zij waren er eerst…

 22. Ziet er goed uit voor het weekend 🙂 misschien maar even de boot pakken naar Terschelling zaterdag!

 23. Dawnpatrol vanochtend op WaZ. Weinig wind. Helaas niet clean, maar ook niet te sloppy. 500m N van pier liep ’t mooist. Eigenaardige golfopbouw. Maar 2 echte jetsers per setje. Lange periode. Dat maakte het terugpeddelen wel heel gemakkelijk. Hoogte varierend van knie tot borst.
  Steeds meer dauwtrappers, al vanaf 6:00 meer lui erin.
  Nu lekker nagloeien op het werk.. 😉
  Fun iedereen!

 24. …wie die fotograaf gister op Zuid was? Kan op de gebruikelijke kanalen (nog) niks vinden..

 25. Morgenochtend ziet er goed uit, Wind valt weg en HW om 7u in Oostende, zou een ideale preworksessie kunnen worden.

  Iemand dezelfde mening? Tobias? Of zal het de moeite niet zijn?

 26. Zal het na voetbal met afgaand tij vanavond ook nog wat zijn in Z’voort of na 8en niks meer?

 27. AS weekend OEROL op terschelling,
  waar ik toevallig ook heen ga, zat wel te denken om me board mee te nemen,
  weet alleen niet waar lekker surfen is op terschelling.
  en wat de voorspellingen zijn 🙁

 28. Sinds MV2 open is komen er veel meer mensen van buitenaf dan vroeger.
  Dit is helemaal prima, gezellig en niveau verhogend maar het zal fijn zijn als men zijn houding van wie ben jij en wat kom je hier doen thuis laat.
  De Maasvlakte is altijd relaxd geweest en laten we dat zo ook houden.
  Dus voor alle bezoekers ,bring your happy face, anders gelieve chagerijnig lekker je local spot surfen.
  Bij voorbaat dank.
  PS dit geldt natuurlijk ook voor alle andere spots in Nederland ( op de hele wereld)

 29. De Rotterdamse mentaliteit in het water dusss…

  Sfeer onder golfsurfers, windsurfers en kiters was altijd zeer aangenaam bij De Blokkendam. Echt zo een zonde dat die spot weg is. Een beschermde spot is toch wel een groot gemis nu op MV2.

  Zin in avondsessie straks! Cheers.

 30. Er komen meer mensen op de vlakte sinds er steeds surfalerts uitgaan voor de vlakte. Hierdoor liggen er opeens allemaal surfers in het water die niet weten hoe je normaal met elkaar omgaat in het water…. de vlakte niet zo vaak melden in de surfalert zou zkr helpen.

 31. @surfer –> sufferd

  Dat heeft toch niks met de alert te maken. Bedoel je dat kooks er op af komen door de alert? Als mensen nog geen kapsones hebben in het water zijn het wel kooks; zij hebben nog echt lol. Liggen helaas ook wel vaak met hun bics etc in de weg; maar de zuurkijkende indroppende boys zijn ook niet alles!

  De goede surfers hebben die alert toch niet zo erg nodig? Die weten hoe de vork in de steel steekt… (maar alle hulp is welkom Tobias!)

 32. Kan je mij de definitie van Local noemen?
  Je bedoeld dat je ook te gast bent op een nieuw opgespoten zandplaat zonder inwoners behalve zeehonden?

 33. Hele middag op de vlakte gesurft en slechts 1 andere dude in het water. Super lekkere golven. Als het echt zo druk zou worden daar door de alerts zou ik er wel mee stoppen. Dan heb ik daar alleen mijzelf maar mee. En ik surf overal op alle spots in Nederland sinds 15 jaar. Ik heb het nergens drukker zien worden dat het al was sinds de introductie van de sms drie jaar geleden. Ik zou zeggen, ga lekker surfen ipv hier lopen ouwe lullen…

 34. Zo, Tobi – kletsers 1:0
  Tolerante lui het water in, de rest mag zich gaan omkleden.

  Ik hou ook van mijn BIC, overigens..

 35. Ik kan (helaas) niet oordelen over drukker worden of niet: ik surf nog niet lang genoeg. Maar ik kan me voorstellen dat het OVERAL drukker is geworden doordat er simpelweg meer surfers zijn.

  Hoe dan ook: MV2 is groot en uitgestrekt genoeg om een rustig plekkie te vinden.

  Helaas heb ik voorlopig nog kapotte knieen…

 36. Volgens mij zegt algemeen nut niks over wel komen, niet komen
  alleen maar over de houding van sommige surfers
  Merkwaardige reacties

 37. Hmm om te zeggen dat het niet drukker is geworden door de surf sms op bepaalde tijden en spots in natuurlijk kul

 38. Tobias, je beschermt alleen maar je eigen sms handeltje.
  Het is door jouw smsjes WEL drukker geworden op de topspots.
  Wat mij betreft heb jij het surfen voor altijd veranderd, en niet op een positieve manier.
  Met jouw kennis van weer en spots weet je precies waar JIJ wel rustig kunt surfen.
  Blijkbaar heb je ook de tijd om door nederland te crossen. Sommigen werken gewoon.
  Surfers in den haag die veel op scheef surfen lopen nu tegen een Zuid aan die soms overspoeld is met surf-sms-surfers.
  Ik snap dat je geld wilt verdienen maar ga geen BS verkopen dat jouw smsjes geen invloed hebben.

 39. Helemaal gelijk Tobias. Wat een gelul dat dit door de sms service komt. Wees blij dat er meer surfers komen. Dit komt ten goede van de surfsport in Nederland. Beter voor de surfcommercie, die hopelijk geld gaan pompen in onze groms. Lees trainingsmogelijkheden creëren en professionaliseren van de hsa enz. Veel plezier komende dagen, voorspellingen zijn veelbelovend. Vanochtend zuid was trouwens erg goed te doen!

 40. Er zouden meer parkeer spots op MV moeten komen. Minstens eentje tussen laatste en voorlaatste parking (in die bocht) want daar lopen er dikwijls golven.
  Je mag parkeren op de weg maar ik heb het nog ooit gedurfd.

 41. scheefzuid was weer heerlijk net! van 21:00-22:00 liep het mooi, hoogte 1-1,5m en genoeg kracht. prima met de fish.

  Wedstrijd gezien én gesurft, dag kan niet meer stuk. 🙂

 42. Katwijk was wel oke tussen 8 en 9.
  De stroming viel mee en de golven waren knie tot heup hoog.
  Lijntjes waren helaas ver te zoeken.

 43. Op Terschelling kun je over de gehele Noordzeekust goed surfen. Goede surf met swell van NW tot NO met opkomend tij. Vaak ’s ochtends vroeg beste surf, dan vaak geen wind. De locals gaan er in bij Midsland aan zee of Oosterend. Nieuwe surfshop in West kan je vast nog wat tips geven. En eigenlijk moet je een ontheffing hebben om te mogen surfen buiten de zones waar gezwommen mag worden. Hier meer info: http://www.surfclubterschelling.nl/spots/

 44. Hey tobias!
  Moet ik orgenochtend (vrijdag) voor scheef noord of zuid kiezen? Thnx!

 45. di ochtend vroeg op de zuid in het water wat foto’s gemaakt.
  Alleen nog geen tijd gehad ze te bewerken. Zaten wel een paar mooie tussen