Nuttige surfweer info:

Het Surfweer van Dinsdag 16 Juli 2013

61 reacties

 1. Het gebied met de letter ‘H’ van Hogedrukgebied strekt zich uit van Rusland over de oceaan naar Noord-Amerika. Bij Groenland is er een klein plaatsje over voor lagedruk en daar worden golven gegenereerd in de richting van Spanje, Frankrijk en Portugal. De getoonde weerkaart is van woensdagochtend dus pas ergens in het weekend komen de eerste swells hiervan binnen.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/10mm38022674.jpg[/img]

 2. Windverwachting kaart voor zaterdagochtend. Drie dagen lang zien de weerkaarten er hetzelfde uit.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/10mm39022675.jpg[/img]

 3. Gisterochtend verrassend mooie lijntjes en zeker leuk te longboarden hier op Ouddorp, was niet (in ieder geval niet door mij) verwacht!!

  Vanmorgen (dinsdag) zijn de lijntjes nog wel mooi maar is het echt kaboutermaat. denk niet echt surfbaar. Wel super relaxed weer (geen wind + zon) om een rondje te gaan SUP’ pen…..

 4. ‘Pas ergens in het weekend komen de eerste swells binnenrollen’ , ik ben van plan vrijdag naar scheveningen te gaan , heb ik kans dat er dan al golven zijn ? Ik kom uit Groningen dus het is wel een aardig stukje rijden.

 5. Iemand ervaring met bergen aan zee? Zit vanaf komend weekend een weekje aldaar en wil dat beetje swell dat er aan schijnt te komen niet verknoeien met slechte zandbanken of valt dat daar wel mee?

  Thnx alvast.

 6. Oke jammer, ik verblijf er gelukkig vrijdag en zaterdag maar denk je dat ze wel surfbaar worden vrijdag?

 7. zeevonk, supermooi!
  Paar jaar geleden erg mooie sessie gehad op Scheveningen met zo’n 10 anderen in zee, zonnetje ging onder, en als je aanpeddelde & surfte leek er neon-licht onder je board te zitten.
  🙂 Inderdaad een mooie lichtshow. Have fun!

 8. Hoi Tobias,

  Kun jij al wat meer zeggen over de verwachtingen in Frankrijk voor de aankomende twee weken? Blijft de hoogte vanaf volgende week dinsdag toenemen of is dit een korte piek?

  Bedankt!

 9. Zaterdag komt de swell binnen van de depressie van vandaag. Goed te zien op onderstaande plaatje voor 20 juli. Zondag alweer kleiner en daarna zie ik niet zoveel gebeuren op de Oceaan.

  Boven de azoren zo later een vlak lagedrukgebied ontstaan. Voor Portugal geeft dat meestal wel golven en soms Bretagne + ZW Engeland.

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/20mm55022682.jpg[/img]

 10. Hoi Tobias,

  En hoe zit het dan met volgende week woensdag? Zie afbeelding? Gaat er daarna ook nog een en ander gebeuren? Zo niet dan is het denk een goed idee dat wij onze trip cancellen… Helaas…

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/Surf voorspellingen.jpg[/img]

 11. Het heeft normaal gesproken geen enkele zin om zo ver vooruit te kijken, maar als de bovenstaande 1 ster uitkomt mag je van geluk spreken. Dat zie je ook al wel aan de percentages naast de zonnetjes.

  Het gemiddelde op die termijn is een vrij vlakke luchtdrukverdeling op de oceaan dus weinig golven. We zullen het zien..

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/22mm48022694.jpg[/img]

 12. Surf vaak in bergen maar t is echt ruk hier
  soms met opkomend is t wel leuk maar pure noordszwel komt nooit lekker aan weet niet waarom
  Bergen is wel de place to be als je niet van crowds zoals op scheef houd er is hier meestal niemand ook als t echt heel goed is

  als je in bergen gaat surfen ga dan wel helemaal naar noord toe of helemaal naar zuid bij de boten club niet bij de strand opgangen daar is t echt niks

  ma we zitten wel in de buurt van Harge camperduin en petten en deze spots zijn echt heerlijk om te surfen

 13. Ik was dinsdag met mijn kids in zee op Wijk en ik moet zeggen dat ik baalde dat ik geen boogiefish bij me had.
  Prachtige net-iets-hoger-dan-lesgolven. Had ik niet verwacht. De instructeurs wisten er ook wel raad mee op de softtops. Was zo van ca. 11-13u zeker goed te doen met een volumineuze plank en goede timing

 14. Van het weekend toch goede surf te verwachten? Ben namelijk in zeeland te vinden. Zal me zelf ook maar eens gaan interesseren voor een meteotraining!

 15. Even geen (mooie) golven die onze kust teisteren dus dan gaan mijn hoofd en mijn handen andere dingen doen.

  En zo bedacht ik me onlangs dat ik nog 3 oude windsurfplanken heb liggen waar ik niets mee doe en die binnenkort op de vuilstort terecht gaan komen tenzij ik er een andere toepassing voor vind.

  Combi oude planken + vrij handig = zelf boardje bouwen?

  Heeft iemand nog een tip voor een website waar ik over dit proces (zowel het ‘pellen’ van de boards als de verdere stappen) wat info kan vinden? Bij voorbaat dank.

  PS verse swell dit weekeind zou perfect zijn. Keeping the fingers crossed!

 16. @ absolute novice,

  Ik weet niet hoe ervaren en handig je bent. belangrijk is dat je eerst lamineren onder de knie hebt voor je begint met shapen.

  Het lijkt mij bijna onmogelijk om vanuit een oud windsurf board een normaal surfboard te shapen.

  Het schuim is het goedkoopst aan een surfboard.

 17. Loopt momenteel weer een nieuw swelletje binnen. Die geeft met name golven in het noord-holland, maar nog het best op de wadden:

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/11mm15022718.jpg[/img]

  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/11mm04022719.jpg[/img]

 18. Thanks voor de tips: mocht er iets misgaan/ niet lukken dan is er geen man overboord. Of die boards gaan richting vuilnis, of ze krijgen een second life!

  Belangrijker: er komt weer swell binnen!
  (maar hoe gaaf zou het zijn om met mn zoon/ dochter op een home-made board) in de ini-mini golfjes te spelen?

 19. @Penguino

  bergen aan zee is opzich wel een chille spot maar je moet wel met een paar dingen rekening houden:
  -surfen met noord swell van ongeveer 1 meter kan het best gedaan worden op de eerste bank met hoogtij, het nadeel is wel dat je best veel afdrijft naar het zuiden.
  – surfen met noordswell van ongeveer 1 meter is niet echt te doen met laagtij omdat de 2e bank dan niet breekt.
  -surfen met noordswell van 1,5 tot 2 is het best te doen met laagtij omdat de 2e bank dan wel breekt, maar met hoogtij breekt het ook goed dus de hele dag kan dan gesurft worden
  – surfen met noordswell 2+m is het best te doen met laagtij, want dan breekt de 3e bank. met hoogtij is het ook perfect te doen. Het enige nadeel is, is dat dit maar 5 keer per jaar voor komt en niet midden in de zomer.
  -Er kan het best gesurft worden tussen de oneill surf school en de reddings brigade, verder naar het noorden is ook goed te doen. Maar ten zuiden van de hoofd opgang loopt het voor geen meter.
  -deze tips zijn gebaseerd op redelijk cleane/’cleane condities, dus niet windkracht 6,7,8+
  als het een beetje loopt zou ik bergen persoonlijk aanraden.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

 20. nice wist niet dat er ook nog een sjoerd op berge surfte
  werk jij bij Freek zijn schooltje?

 21. Gaat de swell dit weekend nog altijd goed doorkomen naar het zuiden of is de kracht een beetje aan het wegvallen? Heb nood aan wat goede golven 🙂

 22. ik was gisteren op wijk en ik heb vet cool gesurft en iedereen zei dat ik een “natural” ben en ik heb wel 15 x tot op het strand gesurft in golven die bijna zo groot waren als ik en wil nu het liefst elke dag surfen !! met mijn papa natuurlijk! en o ja ik ben net 7 en heb al een eigen pak en surfplank die lekker zacht is

 23. hey Ivo, ik lig a.s. weekend op Texel in het warer. kom je nog even buurten? Ik gok dat je het te druk hebt met “de kids” . grt, Coen

 24. Ja, ik vraag me ook af of die swell goed doorkomt?
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/image-71.jpg[/img]

 25. Op de eilanden lijkt het beter te zijn
  [img]https://surfweer.nl/wp-content/uploads/image-72.jpg[/img]

 26. Heb ik even mazzel. Zaterdag lig ik op Texel bij de koog met mijn 7.9″ in de plomp 😉

 27. @Sjoed thnx voor de gedetailleerde tips! Ik ga zaterdag ff pendelen tussen c’ duin en bergen aan zee gaat goed komen en wellicht zie ik je in t water 😉

 28. Coen heb het gelukkig weer wat drukker met lessen in Callantsoog, ook dit weekend. Have fun in texel. Bij paal 19 zit n surfschool van n vriend van me. Foamball surfschool. Hij heet Bo. Doe hem maar de groeten van me…;)

 29. Net op Lvs net aan longboardbaar, zeker suppable kniehoge setjes zo om de minuut

 30. nee ik werk niet bij freek. Maar ik ben wel elke week bergen hele jaar door, mits de condities surfbaar zijn. waarschijnlijk lig ik er deze zaterdag ook weer in,als die noordswell een beetje doorzet.

 31. waar moet je zijn in de buurt van Callantsoog met laag water? En komt het daar goed vandaag rond 1900?

 32. @robert, ook vandaag weer lage kidsgolven. Morgen is t 9.30 & 22.30 laagwater en 13.50 hoogwater in callantsoog. Met die lage swell kun je dan t best met lasgwster surfen wil je nog wat golven hebben…:)

 33. Wil morgenavond nog even richting scheveningen gaan. Nog kans om een golfje mee te nemen?

  cheers

 34. Goed opgelet Dennis. Ik bedoelde dat je lange ritten kon maken! Zeg jij natuurlijk ” je kan toch altijd lange ritten maken op ern sup” 😉

 35. Is er vandaag nog.goed te surfen op longboard in het westland?
  En rond.welke tijd ongeveer?

 36. mischien kan je gewoon gaan suppen op die oude windsurfdeuren ?? dikke fin er onder en het gat van het midzwaart dichten?

 37. Weet iemand of het aankomend weekend nog een beetje te doen wordt langs de NH kust? Ik zie op Windguru een noordelijk (klein) metertje deze kant opkomen, maar vind het lastig in te schatten of het de moeite is om naar zee te gaan.
  Wie het weet mag het zeggen,
  Thanks!