Nuttige surfweer info:

Black Friday 24 nov / Cybermonday 27 nov

Het is vandaag Black Friday, de enige dag in het jaar dat Surfweer met korting komt! En dit jaar ook voor nieuwe aanmeldingen, want voorgaande jaren werd de korting alleen aangeboden an bestaande abonnees. En niet alleen waarvan de einddatum zou verstrijken, maar ook als je net al had verlengd en het abonnement nog maanden liep, alles wat je op deze dag bijboekt wordt er gewoon aan vast geplakt! Dit zijn de kortingen en links om aan te sluiten of bij te boeken. Als je al lid bent, gaat dat automatisch. Ben je een nieuwe abonnee, stuur dan even een appje op nummer  +31 6 53477587 dat je een van de tikkies hebt aangetikt!

Wil je € 72 betalen voor ‘1 Jaar Surfweer Cybermonday korting’ via https://tikkie.me/pay/surfweer/dvwtFUNVPtDDP4xZLVxWrW

Of: Wil je mij alsjeblieft € 45,00 i.p.v. 50 betalen voor ‘7 maanden surfweer’ via https://tikkie.me/pay/surfweer/qnfexaXcKCc7218Jkrke2f

Of: Wil je mij alsjeblieft € 20,- i.p.v. 25 betalen voor 3 maanden surfweer via  https://tikkie.me/pay/surfweer/wVk9xiYEBjUynAKs3xKdvn

Deze links waren geldig t/m 27 nov 2023

Meer info en de gewone prijzen zijn te vinden via de sms tab of via surfweer.nl/sms

Vrijdag 24 november 2023
De eerste echte noordwester storm van dit najaar die de hele Noordzee bestrijkt en een massale wateropzet en golfhoogte veroorzaakt. Gelukkig is het halve maan en is de waterstand het verst verwijderd van springtij. Desalniettemin zijn de stormvloedkeringen in het zuidwesten gesloten vandaag en is het strand surfbad dat vandaag ook. Tenzij je een plekje weet te vinden compleet uit de wind of ergens midden in de haven. Dan lijkt het op die spots ten zuiden van Biarritz in Frankrijk of in Noord-Spanje. De vele haventjes bieden daar een mooie uitweg, maar dat is dan alleen bij dikke swell zonder wind. Bij ons komt die 100 km/u wind er ook nog eens overheen en dan wordt het echt wel een heel ander verhaal. Dus wees een beetje voorzichtig vandaag, alleen al de wandeling over het strand zal een uitdaging worden. Laats staan de peddel in zee! Mocht je het proberen dan is vroeg op de dag wel het moment, omdat dan de waterstand nog goed is. In Z-H blijft dat tot een uur of 14:30u en in Zeeland tot 13:30u ongeveer. In België zijn er heel geen opties, ofschoon er toch een paar grote havens recht naar daar waar de swell vandaan komt liggen. Die zijn echter zo gemaakt dat de golfhoogte zo min mogelijk naar binnen kan rollen. Logisch.

 

Zaterdag 25 november 2024
De scherpe randjes gaan er wat van af wat betreft de windsterkte en de windrichting (die wordt meer NNW i.p.v NW). Maar eigenlijk is het nog een extremere dag dan vrijdag, want de golfhoogte is nog een stuk hoger omdat nu alle swell er bij komt met een langere periode. zelfs op de protected spots in Zuid-Holland is het heel heel heftig en met heel veel stroming. Wel is het getij natuurlijk gunstig, dus mocht je een duik willen wagen dan is er best iets mogelijk. De wind is eerst nog erg hard, eind van de ochtend neemt het af naar dik windkracht 6 en dan zou het moment moeten zijn. In Zeeland lijkt er net een knik in de windrichting te zitten door een lange buien-trein die van NW naar ZO over de Noordzee ligt. Als dit zo uitkomt zou dat ongunstig zijn, want dan blijft het daar meer WNW-NW in plaats van echt goed NNW. In ieder geval lijkt het ook wachtend tot eind van de ochtend, dan lijkt het net een uurtje goed te kunnen zijn. Voor België is het helaas nog steeds te kolossaal allemaal en valt er nergens een uitgang naar buiten te vinden. Dat geld natuurlijk voor het overgrote deel van Zuid-Holland en eigenlijk ook N-H. Hoewel er altijd een enkele uitzondering op de regel te vinden is.

Zondag 26 november 2025
Alle pijlen zijn op zondag gericht, maar helaas de windpijlen zijn dat ook. Eerst werd een windstille dag door de windmodellen berekend, maar nu lijkt het toch iets te veel onshore west tot WNW te gaan worden. Gelukkig zal het qua golfhoogte wel weer te doen worden, die zwakt namelijk af van 5 meter naar 1,5m hoogte. De enige plek waar het wel helemaal clean kan worden is de meest zuidelijke regio (met België), omdat daar de wind wat meer ZW-WZW kan krimpen en het dus sideshore mooier aan zal doen. Voor de rest is het ook weer niet zo veel wind en zal het tij zijn best doen om er nog iets moois van te maken een groot deel midden op de dag. Dus zo’n beetje vanaf eind van de ochtend tot halverwege de middag, uitzondering daargelaten (maar die vindt je dan in de sms)!

 

Wetsuitadvies, water is 11gr (wadden 10 C):

Vrijdag: Koud, dik 5mm wetsuit, boots en capje
Zaterdag: Winterpak, check oor-protectie !!!
Zondag: 5/4/3mm cap, hand en 5mm schoentjes
Maandag: 5mm schoen 5/3mm wetsuit

21 reacties

 1. Mooi kaartje. En gelukkig liggen de grootste luchtdrukverschillen niet eens in de Noordzee, maar er net buiten in de Noorse Zee tussen IJsland en Noorwegen. Dat is wel een hele goede swellmotor voor wat er dan zondag gaat arriveren. Heel veel energie en periode, die met 1,5m dan toch ook golven van veel hoger gaat geven op de juiste plaats en het juiste moment. Nu maar hopen dat die wind op zondag ook nog gunstig wordt.

  1. Ah super nice dat je ze gevonden hebt! 😅
   Zou ik een keer langs kunnen komen om ze op te halen?

   Super bedankt!

 2. Was ook wel echt pittig gisteren! De max golfhoogte ging nog even naar 11m+ terwijl de gemiddelde HM0 rond de 6m lag.
  Ik was zelf op IJmuiden met surfboard tow-in met de vlieger. Er lagen een aantal gewone surfers in, waarvan 1 met gopro. Ben benieuwd naar de beelden! Vooral toen die hele Regenboog er boven de pier bij kwam.

  Foto’s: Jan Peter van Popta

 3. Als enige tussen de kiters en windsurfers tussen ijmuiden en ijmuiderslag. Goed hoge bakken ergens achterin. Mijn 7’2 semi-gun kon eindelijk weer uit de kast. De peddel viel me mee. De clean up setjes wat minder. Was leuk en dik!

 4. Je bedoelde deze regenboog (vlak daarna of ervoor zware hagelbui, was minder leuk)

  • o_1hg5brg16r0a1d08v7n1v6514rt9.jpg

   Image

 5. van Holland was genieten vandaag. Jammer dat mijn skills wat minder wilden meewerken maar aan de golven lag het niet.

 6. Vrijdag 14:30 u Zuidpier 8 bft, nw golven sloegen zo heftig over binnenzijde zuidpier dat dat ook weer (kruis)golven in de luwte opleverde en spectaculaire watersprays. Foto: Pieter vd Pijl.

 7. Ziet ernaar uit dat morgenmiddag en woensdagmiddag de wind wegvalt en wat swell doorkomt. Welke dag beter vrij nemen? Moet een uur rijden voor de surf..