Nuttige surfweer info:

Surfweer laatste week Mei 2023

De terugkerende wind uit noordelijke richting is in de Noordzee iets typisch kenmerkends voor het voorjaar. We zien het elk jaar weer. De koudere luchten boven het koele oceaanwater rond de Britse Eilanden geven een aanzet tot vorming van hogedrukgebieden, waar de wind vervolgens tegen de wijzers van de klok omheen draait. Ook het noordelijk opschuiven van het Azorenhoog in dit deel van het jaar geeft extra hogedrukinvloeden, waardoor het stromingspatroon standvastig kan blijven en het weer telkens uit dezelfde hoek komt. Goed nieuws voor het surfweer, want de golven zijn uit het noorden net altijd wat beter en gaan langer door dan golven door wind uit zuid of zuidwest. Helemaal als de wind even wegvalt, zoals op de eerste dag in dit weekoverzicht. Hieronder per dag de verwachting voor het surfweer in Nederland en België.

Woensdag 24 mei
De swellhoogte blijft gedurende de ochtend, maar draait iets meer Noord NNO waardoor er met laagwater erg weinig branding staat. Vooral in N-H is deze richting te veel parallel of zelfs aflandig van de kust en dus nadelig. Met uitzondering van Texel, want dat deel van N-H ligt al meer gedraaid en pakt wel meer hoogte op de hele middag, maar ook vanavond. Enige probleem is het beetje zeewind, die het minder mooi maakt. Toch valt dat op de wadden wel mee, de richting voor zeewindeffect is daar vandaag niet de juiste (te weinig noordoost). Helaas is de richting in het grensgebied N-H / Z-H wel meer schuin aanlandig waardoor de wind toeneemt naar ondergrens van 4bft eind vd middag. Dat maakt het wel wat rommelig tijdens het opkomende tij. De hoogte is vooral voor Z-H zuid wel goed, zeker nog heuphoog af en toe met opkomend tij. Ook in Zeeland en BE komt deze swell uit NNO toch vrij aardig binnen nog, omdat die haaks op de kust staat. Hoogwater is daar al iets eerder, halverwege de middag opkomend. En dan is de wind nog niet echt toegenomen, dus prima te surfen met long of fun, egg etc. Check de onderste drie spectra plaatjes op de spectra pagina om te zien dat de hoogte op zee rond 1m blijft zitten.

Donderdag 25 mei
Donderdag wordt het vooral surfweer met heel veel wind, tot windkracht 6 beaufort in de avond. Heel veel golven levert deze lokale wind niet op, want is heel lokaal en alleen zo krachtig in het zuidwestelijke kustgebied vanaf Scheveningen tot aan Domburg. Uiteraard maakt het de zee niet flat, er is best wat branding voor een surfsessie te vinden. Zeker omdat het getij in de avond nog net voldoende hoogwater geeft en de stroming niet keihard met de wind mee gaat van noord naar zuid. Wat mogelijk kan helpen is dat er iets van groundswell arriveert voor de kust van N-H, de wadden en mogelijk ook wel Z-H midden. Deze ontstond tijdens het passeren van het koufront bij Schotland woensdagochtend. De swellrichting is dus vrij westelijke (WNW), maar draait wel wat meer NW en komt in de ochtend al binnen. Dat geeft ook nog een kansje voor een golfje zonder al te veel wind bij het dan nog hoge water in N-H ’s ochtends vroeg. En op de wadden ook, alleen is de wind daar vanaf het eerste licht al noordelijke onshore met rommelige condities (ook op Texel). In N-H zou de wind pas tegen 10u gaan toenemen, dus een vroege ochtend sessie met een beetje swell op 11 sec periode is misschien nog best mogelijk. En uiteraard zal er in e avond ook nog wel iets van golven staan. In N-H valt de wind mee en is op het noordelijke stuk maar 4bft en geen 6bft. Later in de avond ook meer NNO en dus niet eens onshore ongunstig. Op Texel blijft dat wel het geval, toch is het donderdag daar het beste surf-eiland van de wadden.

Vrijdag 26 mei
Een kopie van donderdag wat de wind betreft. Die start matig noordoost en wordt vanaf 16u al toenemend onshore NNO in het zuidwestelijke kustgebied. In N-H neemt de wind ook toe, maar blijft aflandig NNO/NO en is 5bft, terwijl Zeeland en Z-H zuid makkelijk 6bft worden. Helemaal in de kop en op Texel minder wind, 4bft. En op de wadden ook niet zo veel wind, 3 of 4. Dat maakt de halve meter swell met hoge periode nog best aardig te surfen de hele dag. In N-H is dat alleen in de ochtend het geval, want de wind blaast er te veel doorheen in de middag en avond. In Z-H en Zeeland is dat helemaal het geval, volle bak onshore rommel met ritjes van 2seconden gemiddeld. Enige voordeel van die zeewind is dat het niet flat blijft in ieder geval. En in België kan het met dit soort condities zelfs vrij hoge chaos worden, 1m einde middag en avond.

Zaterdag 27 mei
Langzaam arriveert de swell, maar ook staat er nog wel een golfje van de NNO zeewind die is afgenomen naar 4bf en terug uit de oost noordoost hoek is gedraaid. Voor Zeeland en vooral in BE is de vroege ochtend pakken wat er te pakken valt van deze korte periode 5 a 6 seconden heuphoge golven bij hoogwater. De swell die later arriveert in Nederland, komt er niet aan. In Zeeland misschien nog wel, maar ook heel beperkt en samen met een licht zeewind in de middag ook niet al te best. Beter zijn de verwachtingen voor Z-H en al helemaal voor N-H. De wind blijft heel lang aflandig noordoost en neemt pas vrij laat op de middag iets toe naar meer aanlandig rommelig. De condities zullen dus niet eens zo veel slechter worden met laagwater, omdat de swell gedurende dag toeneemt van 0,45m naar 0,65cm. Dankzij de hoge periode is het op de sets soms hoger, 1m. En op de wadden lukt dat ook buiten te sets om en is het de hele dag leuk surfen.

Zondag 28 mei
Zondag slaat het (surf)weer om naar een meer solid surf foreacst met hoge golven in de verwachting. Met name in de avond gaat de wind aan en worden de golven hoger met gunstig hoogwater vanaf 20u in de avond. Eerder op de dag is er nog iets van de verre noordswell dat voor leuke longboardgolven zorgt. Zeker in de vroege ochtend, wanneer het nog zachtje NNO of niet of nauwelijks waait. Opkomend tij rond een uur of 8u werkt het best. Alleen in BE en Zeeland is het er niets of bijna niets. Daar komen de golven pas op wanneer de wind ook op komt in de avond.

Maandag 29 mei
Gedurende de dag wordt de golfhoogte steeds beter, maar het mooiste tijd zit juist in de ochtend. De vroege ochtend al in Zuid-Holland en zuidelijker, de latere ochtend in N-H. Er staat te veel wind om overal goed te kunnen surfen, best is om wat beschutting te zoeken. Maar ook weer niet al te veel, want hoger dan 2m is het ook nog niet. Dat gaat waarschijnlijk pas gebeuren in de avond of in de dagen die na maandag volgen. Hou de forecast en de reacties hieronder in de gaten!

Help mee, want 8 uur non-stop peddelen is lang!