Nuttige surfweer info:

Surfweer Dinsdag 28 november 2023

De metingen zien er goed uit qua hoogte, echter de swellrichting is behoorlijk uit het noordoosten. Dit maakt het voor de noordelijke regio’s ongunstig, terwijl de hele zuidwest regio juist in de gunstige hoek ligt. Wel staat er eerst nog een beetje wind, maar die valt om 11u al helemaal weg. Het is dan nog wel wat te laag water voor België en Zeeland, maar Z-H wordt snel beter en gaat door tot en met de hele fase naar hoogwater van 12 tot 16u op alle spots. Lang geleden dat het zo windstil surfweer is geweest met ook nog eens aardig wat zon. Alleen Zeeland heeft a/h eind van deze periode, mogelijk al v.a. 15u iets meer last van een lichte zw wind. België blijft clean, maar wordt na 16u met afgaand wel kleiner dan 1m en alleen nog goed longboarden. De rest v/ NL kust blijft tot donker goed hoogwater, maar dat is eigenlijk alleen gunstig voor Z-H, het midden gedeelte en het zuidelijke deel. Richting Katwijk/Nwijk al minder swell, aangezien die kustlijn bijna hetzelfde loopt als Zvoort/Bdaal en al wat te veel afgedraaid is van de swell. Het beste is daar om eerste helft v/d middag te gaan met de push naar mid-tij. Dit geldt ook voor de rest van N-H, terwijl de wadden beter even kunnen wachten tot na 14u, omdat dan de wind er daar pas uit gaat en het tij in komt. Mogelijk komt de ZW er wel om 16u al in op Texel en die kans is er ook elders in N-H. Kort moment dus dat het echt even de moeite kan zijn, met het laatste uur van de middag al weer wind.

Woensdag 29 november

*Woensdag* een vergelijkbare dag, want opnieuw valt de wind later in de middag weg terwijl de swell dan al afgenomen is. Het enige verschil is dat de swellrichting nu niet noordoost is, maar meer noordwest. Daardoor is het nadeel in N-H wat minder en komt het daar ook met heuphoog zo af en toe nog wel binnen. Er is nog wel wat onzekerheid over het verloop v/d depressie. Die zou iets krachtiger kunnen uitpakken met voor de hele dag ook hogere swells dan 1m. Alleen dan ook met iets meer wind, 3bft aanlandig. Wat op zich niet zo’n probleem is, alleen dan wel stuk minder clean en lijkt dat juist weer niet op wat dinsdag is. Kortom, hou de volgende update in de gaten! Voor N-H geldt dat de wind er al snel uit zou kunnen zijn en even ONO is in de vroege ochtend dankzij de kou uit het binnenland. Ook al is het dan laagwater, de golven zijn dan wel het beste. In Zeeland en Z-H zuid blijft de wind wel langer onshore en wordt het pas na de lunch cleaner en mooier. In Z-H midden kan later in de ochtend al wel snel.

 

Donderdag 30 november

*Donderdag* weer een supercleane dag. Wel de kleinste, maar met de wind uit zuidoost 0-2bft wel echt super nice. Swell komt van wat verder weg, dus voor N-H en midden Z-H goed. Of het doorkomt tot Belgie is nog onzeker, maar Zeeland pakt nog wel kniehoog. Elders is de hoogte tot heup, zeker op de wadden is dat het geval, alleen daar komt later in de ochtend een licht noordoost bries te staan en is het mooie er van af. Alleen Texel blijft clean, net als de rest van N-H die laat in de middag met opkomend weer meer mooiere golfjes gaan zien.

Vrijdag 1 december
Vrijdag zit er ook nog wat in het vat. Wind neemt iets toe, maar blijft nog lang gunstig noordoost. Ook zou de hoogte wel iets toe moeten nemen, zodat Zeeland ook weer heuphoog te zien krijgt en BE einde middag ook. Enige probleem is wel de wind die naar aanlandig draait en tegen zonsonder gaat toenemen.

Wetsuitadvies, water is 11gr (wadden 10 C):

Dinsdag: Hanschoen, dik 5mm wetsuit, boots en capje
Woensdag: Winterpak, check oor-protectie !!!
Donderdag: 5/4/3mm Alles 5mm!
Vrijdag: 5mm schoen 5/3mm hand, cap