Nuttige surfweer info:

Surfweer Dinsdag 16 april 2022

Het is deze 3e week van april behoorlijk fris geworden voor de tijd van het jaar. Maartse buien blijven komen en staan zelfs tot aan het einde van de maand nog in de forecast. De start van de lente met meer surftijd is voor velen is aangebroken. Vanwege het nog koude water samen met koudere weertype van de komende twee weken is veiligheid iets wat om extra aandacht vraagt. Gelukkig is er in Nederland de KNRM voor iedereen op het water, bijvoorbeeld wanneer iemand een keer niet terug de mui uit weet te komen. Afgelopen woensdag was zo’n voorbeeld. Een video verslag hiervan is te zien op de facebook: www.facebook.com/KNRM.Scheveningen/ Vanwege het springtij twee dagen na nieuwe maan raakte een zestal golfsurfers in de problemen met de uitgaande stroming langs het havenhoofd. Soepeltjes werden de mannen en vrouwen door een samenwerking tussen het Surf Rescue team (SRT) en de KNRM uit de brand geholpen en kwam iedereen er met de schrik van af. Het had ook anders kunnen aflopen als het niet zo zonnig en rustig weer was geweest. Om complexere operaties op zee in goede banen te leiden heeft de KNRM iets heel simpels van ons nodig, namelijk een tel.nr / naam op elk board waar regelmatig mee wordt gesurft. En voor welke vorm van surfen dan ook. Vanuit Surfweer is aan dit verzoek gehoor gegeven door 20 x een Surfweer Sms seizoen gratis beschikbaar te stellen aan iedereen die tussen vandaag en 31 mei via de site van de KNRM of via surfweer.nl/knrm een set van 2 stickers besteld tegen kostprijs. Naam en tel.nr worden er al UV bestendig op voorgedrukt en met de lente en zomer in zicht zal deze belangrijke info niet snel verbleken. Mocht je geen surfweer sticker willen maar eentje met bijvoorbeeld een gele octopus, dan kan dat ook gewoon via deze link!

De kou en de veel lagere temperaturen voor de rest van de maand april zijn op zich wel goed nieuws voor de surf. Want kou komt immers altijd uit het noorden en uit het noorden komen 9 van de 10 keer ook altijd goede golven. Wil je hier meer online kennis over opdoen, check dan ook onze vrienden van goedegolven.nl en het bijbehorende boek. Hier onder verder forecast per dag voor het surfweer deze week en het komende weekend:

Dinsdag 16 april
De golfhoogte is met gemiddeld 3 meter in eerste instantie niet het probleem vandaag, de wind is dat wel. Het blaast NW onshore en daardoor is surfen nauwelijks te doen. Laat op de middag draait wind noord en komen er meer opties open. Hoe noordelijker hoe eerder de windafname. Op Texel als eerste, alleen daar zal vanavond een flink harde zoper te veel stroming geven parallel aan de kust. Heel veel andere goede optie in N-H zijn er eigenlijk niet, tenzij je beschutting tegen de stroming en wind kan vinden. In ieder geval geldt hoe later hoe beter, want het tij komt pas laat boven N.A.P. Bij Bloemendaal en zandvoort wordt het na 19:30u mogelijk ook nog te doen als je buiten de 4 rijen met golfslag weet te peddelen.

In Z-H eigenlijk geen opties, want op Scheveningen met afgaand tij en noord stroming is niet zo’n slim plan in de namiddag en avond, tenzij je heel graag in fysiek contact wilt komen met de KNRM. Vanavond laat wellicht wel iets beter te doen, hoogte is dan ook van 3 naar gemiddeld 2m gezakt.Verder geldt vandaag hoe zuidelijker hoe beter de beschutte spots, omdat het tij daar eerder hoog wordt. De wind gaat er uit en de golven worden uiteindelijk best clean. Alleen nog verder zuidelijk en langs de hele Vlaamse west en oost kust gaan de chaos condities niet verbeteren, de wind blijft hard en de rommel groot.

Woensdag 17 april
De wind in de uren na hoogwater (dus van 11:30-15u) af en toe weg door de buiigheid die tussen land en zee ontstaat. Bij vlagen zal het geregeld verbeteren en cleaner zijn met ruim 1m swell langs de hollandse kust van noord en zuid holland. Ook voor Belgie en Zeeland zit er een moment in einde ochtend dat het heel even windstiller is. Alleen komt de wind omstreeks 13:30 er al wel eerder en meer in. De golfhoogte is in het zuiden niet zo heel indrukwekkend, dus de surf is van 9-13u toch eigenlijk goed te doen overal. Elders beter wat later, maar 8u zou ook al kunnen. In ieder geval is er in Z-H en N-H wat meer lijn en kracht. Later op de middag met afgaand tijd en weer toenemende wind zeer verslechterende condities. Alleen op de wadden wordt het wat rustiger of zelfs windstil. Doch echt uitcleanen doet het niet. Meeste kans op wat cleaners windstil eigenlijk alleen op de TAS eilanden.

Verdere vooruitzichten
Donderdag clean en windstil verwacht met nieuwe swell  en goed heuphoge golven. Een verbetering overal al vanaf  uur of 9u en in de uren daarna steeds beter tot en met het eerste deel van de middag. Er staat dus geen of heel weinig wind, maar op de spots in het noorden nog wel sideshore NNO (en ook eventjes variabel of aflandig ONO). Het is nog wel even wachten tot de vorming van swell dinsdag-middag bij Schotland. Check de posts in de surf-reports met de laatste boei-metingen.

Vrijdag wordt in ieder geval weer een blown out onshore wind met hoge golven dag. De windrichting is ongunstige WNW, maar mogelijk is het in de ochtend nog te doen met niet eens zulke slechte windbakken. Beetje beschutting is dan wel aan te raden en geeft juist geen gevaar. De swellcreatie is goed hoog, zodat voor zaterdag een mooie dag kan worden verwacht met de piekmomenten rond de hoogwaters. Bij noordenwind is het nog wel fijn om een beetje in de luwte te liggen, maar echt volle beschutting is waarschijnlijk ook weer niet nodig.

Zondag wordt met afnemende wind en een halve meter swell ook mooi en is op alle spots weer mooi surfbaar. België en Zeeland alleen wel pas later in de ochtend met opkomend tij. Enige is wel dat de zeewind er na 14:00 uur wel weer wat meer in zou kunnen komen. De swell neemt dan ook af en zachtjes aan wordt de zee al rommeliger.