Windverwachting vrijdag 13 december 2019

Wind komt iets later. Tot 12u nog windstil in midden Z-h en N-H. In BE komt de regen (& de wind) wel rond 11:30u door met WNW 30-36kn. Toch beter even wachten tot na de regen en na HW 14:30-17u. Hoe later hoe beter W of WZW, maar wel wat minder wind 25-28kn. Vpolder al eerder goed 13:30u met mooi poel tot 16u WNW 25-30kn. Ook zeeuws binnenwater en Bdam / Slufter 25kn west en droog na 14u. Tot 17u goed. Verder noordelijker komt minder wind door. Mvlakte te veel west en te veel vloed. HvH kan wel na 15u met W 25kn, maar beter Zmotor 22-24kn v.a. 14:30u. IJmuiden pas na 15u en ook maar heel licht 20knjes ws. Kan net leuk uurtje voor donker zijn, maar niets speciaals. Eigenlijk komt in N-H de wind pas als het naar WZW krimpt en het donker wordt.

Zaterdag tot 10:30u nog wat buiig in het noorden en Ijsselmeer. Elders al droog met WZW 26-33kn in BE en waarschuwingen 35-44kn W a WZW in heel Holland. In Z-H en Zeeland zal het meer WZW zijn. Dus sideshore perfectie op spots als Ouddorp & Cadzand/Domburg. Wel vroeg gaan, want al snel vloedstroming. Dat is dan weer perfect voor downwinders de hele middag of voor spots als Bdam, Oostvoorne, Zandmotor etc. Op IJsselmeer komt wind pas na 11u door met droger weer en ook hard 26-33kn. Net zo hard in noorden als in zuiden, dus ook prima op Muiderberg, Lemmer, Horst, Almere etc. Wind neemt id middag eerder toe dan af, dus blijven uitkijken. Door de windtoename krimpt de richting wel steeds meer gunstig WZW ip W, alleen het tij blijft wel met vloed erg nadelig. In N-H blijft de wind W. Omdat WZW op de W stroming bots, is er dan toch weer kans op wat buien. Vooral boven land en dat zal dan zijn in midden NL, ong ter hoogte van gooimeer. Dan is horst/muiderberg 2e helft middag toch minder gunstig, met meer vlagen. Aan zee komt het tij alleen niet meer gunstig. Wel van 11-13u nog LW genoeg in N-H (texel zelfs tot 15u). In Z-H al na 12:30u vervelend veel stroming. Muv de poeltjes/spots.

———————————————-
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan! Zie surfweer.nl/windsms/ voor de opties!
———————————————-

Zondag nog zeer onzeker. Puist wind is al weg voor 9u. Vroeg gaan heeft dus geen zin. Is wel even droog dan met 25kn ZW. Alleen daarna hangen buien boven zee en wordt de wind (iig in Z-H en regio Zvoort) vd kust gehaald en te veel aflandig zuid. In de kop van N-H nog wel een kans op blijvend 25kn sideshore zuid. Maar voor het echte werk is dit geen dag. De dagen na zondag ook niet veel soeps. Steeds te veel zuid aflandig en genoeg niet echt hard met 15-20kn. Mooiste foilweer is te verwachten op woensdag met 12gr zon en ZZW 18-21kn.

———————————————-
Wetsuit-advies water is 9 gr C
Vandaag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 3mm, schoen 7mm
Zaterdag: Een 5/4mm vaste cap, schoen 6mm hand 3mm
Zondag: 6 of 5mm met losse cap, hand 3mm, schoen 6mm
Maandag: 5/4mm losse cap, hand 4mm, schoen 7mm
———————————————-


2 surf-reports vandaag

Wind Zondag 8 december 2019

De stroming neemt einde ochtend sterk toe, maar het stopt wel met regenen. Net achter het koufront en de trog is de wind wel even afzwakkend maar komt daarna snel terug. Het beste pas v.a. uur of 13u met weer meer WZW ipv W en weer toenemend 27-34kn (in N-H paar kn meer). Echt gevaarlijk hard wordt het pas bij de volgende trog, maar die staat pas na 16:30 op de kaarten. Op tijd voor donker (16:40) er af dus! Ivm stroming is spotkeuze beperkt muv downwinders. Die zijn perfect met deze ZW richting in heel Z-H. Maar ook N-H kan nog wel van wijk-egmond. Spots die minder stroming geven zijn IJmuiden, Wijk, Hargen, maar eigenlijk beter binnenwater (24-28 op Hoorn, Mirns, Makkum) en nog beter de ZW regio met de poeltjes op OostvoorneAutostrand, Zandmotor, Slufter, Bdam etc. Die lopen helemaal vol 12-15u. Omdat het tij sneller keert in BE is het daar op zee wel heel gunstig rond 14u met afgaand en 2 uur lang naar eb. Geldt overigens ook voor Domburg en Neeltje, spots vd dag maar wel oppassen met hoge branding en ook 26-32kn exact sideshore. Zeeuws binnenwater is alternatief, waait net zo veel als aan zee op Grevelingen, Borssele etc. Is ook het geval elders binnenland. Horst en Almere 12-17u gewoon aan 27-33kn ZW. Evt zelfs mogelijk op Muiderberg iets naar buiten gelopen.

Maandag id ocht nog wat langzaam, pal onshore WNW met ad kust 18-23kn en binnenland 14kn WZW. Eind vd ocht arriveren buienstraten en wordt wind NW 32-39kn muv wanneer buien overtrekken, dan kans op even 48kn windvlagen. Die buien trekken is straatjes over, zijn ook plekken met droger weer. Ws is IJmuiden een goede optie, ook nog met afgaand tij en wat rustiger weer van 15-17u. Maar beste tij is daar natuurlijk om 13u. Op Mvlakte 13-14:30u, maar daarna kan Slufter nog tot donker. Verder vooral Zeeland mooi op Vploder, Bdam maar ook binnenwater. Alleen gelden juist voor Zeeland de meest extreme waarschuwingen met bui-kansen. Wat dat betreft is IJsselmeer (pas na 14u) een beter binnenwater. Ook niet heel hard en na 14u erg mooi op bv Muiderberg 26-29kn NW.

———————————————-
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan! Zie surfweer.nl/windsms/ voor de opties!
———————————————-

Dinsdag een middag om vrij te nemen. Id ocht nog 10kn ZW met golven van 3m hoog. Na 11u krimpt het ZZW en neemt toe 25-33kn op nadering vh front. Dat doet de wind wel eerder krimpen dan ruimen, maar het blijft droog. Epic downwinders 2,5m swell in N-H van Egmond naar Petten oid. Maar ook prima side op IJmuiderslag en zuidelijker. In Z-H is het te offshore, maar prima op Rockanje en in Zeeland Borssele. Helaas te veel stroming voor Mvlakte van 12-15u en DW is wel erg kort stuk. Slufter kan dan wel.

Woensdag is het even wat rustiger foilweer 14-18kn ZW en even strak blauw en lekker warm id zon, vooral 10-15u midden op de dag dus.

Vanaf donderdag gaat het weer los met wind en regen. Ook het volgende weekend ziet er zuidwesters uit!

———————————————-
Wetsuit-advies water is 10 gr C
Vandaag: Een 5/4mm, losse cap, schoen6mm hand 2mm
Maandag: wetsuit 6/4 met vaste cap, hand 3mm, schoen 6mm
Dinsdag: 5mm met vaste cap, hand 2 of 3mm, schoen 6mm
Woensdag: 5mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 7mm
———————————————-


Windverwachting Black Friday 29 november

Vrijdag vooral gunstig ten noorden van Zvoort id ocht al NNW 18-21kn, maar tussen 11-13:30u trekt een trogje over met buien met minder wind en zelfs even offshore NO 12kn. Geen goede combi dus voor IJmuiden rond de lunch. Van 9-11u kan nog wel even met nog wat hoogwater, maar beter is 14:30-17u hoewel het zal stroming richting slag. Spots als Wijk, Castricum, Bergen zijn daardoor sowieso geen optie met te veel stroming, te hoge zeeën bij te weinig wind. Waait richting noorden en wel harder, dus een poeltje is wel prima (op Texel al v.a. 12u, Hargen v. 12:30u). Tij komt daar ook niet meer op voor donker, pas 16u opkomend en dan al wat minder wind dan overdag. Dus beter Ijsselmeer opzoeken, bv Andijk 13-17u (rond 16u wel even dipje). Muiderberg pakt van 15-17u meeset wind 18-20kn stabiel en wat zon. Ad kust blijft bewolking wat meer aanwezig. Muv het zuiden, Zeeland en Z-H zuid. Maar daar is de wind heel stuk minder 16-19kn maar. Net genoeg voor lichtweer en eigenlijk pas na de trog van 14u goed steady op Oostvoorne, Mvlakte, Bdam, Vpolder & BE. Wat wel gunstig is, is het hoogwater tij dat om 14:30 begint en voor het gevoel paar kn meer druk geeft. Hou wel rekening met zware, tot 3m branding. Vanaf 15u ook het beste tij voor spots als Nwijk/Zvoort en Schev. Maar met zo weinig wind wordt lastig buiten varen. Zmtor is dan wel ideaal, hoewel de wind na 15u iets afneemt. Op de wadden niet, daar van 14-16u nog een kleine toename naar 24-27kn op Ameland & Texel. Wel met afgaand tij, dus erg lastig hoogte houden.

Zaterdag op de oostelijke wadden nog NW 12kn foilwind met 3m golfslag. Elders geen wind, in de middag zuid 4-7kn aflandig. In het midden v/h IJsselmeer ZW 10-12kn van 10-14u.

Zondag NO 5kn in N-H, 15kn in Z-H zuid en verder zuidelijk kans op 16-19kn sideshore op bijv Vpolder en BE kust. Meeste wind id ocht, maar dan nog fris met 2gr boven nul. Midden op de dag paar kn minder, maar neemt na 15u weer iets toe. Perfect op te foilen op Bdam en Cadzand. Het tij is ook goed na 14u met stroming richting de windrichting.

Maandag start bewolkt met NW 18-20kn maar neemt af naar NW 17kn maar wordt wel lekker zonnig (dus goed voor foilen).

Dinsdag zuid 10kn later op de middag wellicht 15-17kn ZW. Woensdag 10-14kn ZW, maar vanaf donderdag slaat het weer om. Reserveer alvast 6e ,7 en 8e dec voor een ZW feestje! Getij dan steeds meest gunstig later op de middag. De ochtend zijn meer voor downwinders.

———————————————-
Wetsuit-advies water is 10 gr C
Vandaag: Een 5/4mm, losse cap, schoen6mm hand 2mm
Vrijdag: wetsuit 5/4 of 6/4 met vaste cap, hand 3mm, schoen 6mm
Zaterdag: 5mm met losse cap, hand 2 of 3mm, schoen 5 of 6mm
Zondag: 6/4mm (of 5) met vaste cap, hand 4mm, schoen 7mm
———————————————-


Lees verder

Wind op maandag 18 november 2019

Wind komt gelukkig toch al wat eerder, vooral ZW regio’s goed genoeg. Daar ook droger na het front van 14:30u. Terwijl het van Schev tot Egmond er nog een tweede zone met neerslag komt vanaf het noorden, waardoor de wind weer wisselt. Best zo zuidelijk mogelijk gaan, pas echt goede wind in N-H om 17u (donker alweer). IJsselmeer gaat dan ook helemaal niks worden muv foil 12-14kn NW van 13-15:30u. Is dan wel droog. IJsselmeer noord niet veel beter. Eigenlijk alleen wadden noord-stranden gaan op tijd door 15u met NNW 20-25kn.

Beste wind vandaag dus voor zuidelijk Z-H en nog verder zuidelijk. Net na de regen 15:15 ong er op bij Oostvoorne, Mvlakte, HvH NNW 25-29kn. Richting Zmotor, Schev komt wind net wat later, tegen 16u pas echt zeker. Het kan nog schuiven naar iets vroeger.
Maar de hoofdprijs is vandaag voor spots nog zuidelijker met om 13:30u al de 26-31kn op DePanne/Nieuwpoort en zelfs paar opklaringen eind vd middag. Vanaf 14u ook op Cadzand en 14:30u Domburg (is wel oppassen met die palen) dus beter nog half uur wachten met 15u de wind 25-27kn op Vpolder (HW is 17u dus om 16u genoeg water). Uiteraard ook prima Bdam rond 15u, maar HW is daar pas om 18u. Voor Mvlakte maakt dat niet uit, v.a. 15:30u einde LW en opkomend tij is prima voor de pro’s. Wel hoge golven en geen opties (aflandig) bij Slufter. Wind trekt ook het land op tegen 16u, maar komt niet door tot Grevelingen. Wel Roompot of Oostvoorne.

Dinsdag 8-10u voor het front met regen genoeg WNW 20kn op Bdam. Na de regen 12-13u nog even 15kn en daarna perfect middag voor foilen west 12-14kn. Tot 11u heeft Cadzzand en Domburg ook WNW 16-19kn. Van 12-15u kan nog met foil. In BE zo vroeg mogelijk gaan nog paar uur droog met 15kn, na 11u alleen foil tot 14:30u de wind echt weg is. Op IJsselmeer te veel wisselend voor foil en eerst vrij veel buien. Beter richting kust IJmuiden 10-11:30u nog 16-18kn, daarna zakt het in naar 12kn maar komt dor dat frontje vanuit Zeeland nog even terug met 15-17kn west 14:30-16u. Regent, maar front is iets afgezwakt. Geldt ook voor Z-H en Zmotor rond 15u even goed vaarbaar WNW 13-17kn onshore (met heel veel golfslag).

Woensdag ZO 5-10kn weinig te foilen.
Donderdag stuk beter met al kans op 17-20kn uit ZO, meeste wind Zeeland binnenwater en Rockanje/Slufter id middag.

Vrijdag een kopie met nogmaal ZO, ms net iets meer ZZO.

Ergens ih weekend omslagmoment met op zondag de meeste kans op een echte ZZW-er 2e helft middag. Laatste weekje van November een paar mooie dagen met ZW-ers en met 12-14gr prima vaarbaar.

———————————————-
Wetsuit-advies water 11 graden C
Vandaag: Een 5/4mm met losse cap, schoen5mm en hand 2mm.
Morgen: Een 5/3mm, schoentjes 3mm
Woensdag: Een 5/3mm met 5mm schoen en hand 2mm
Donderdag: Wetsuit 5/3mm & schoen-5mm , hand-2mm
Na weekend: 5/3mm, schoen 4mm, zonder handsch.
———————————————-


Lees verder