Windverwachting Zondag 11 december 2016

Qua wind is het een hele magere herfst tot nu toe en het ziet er niet naar uit dat dit nog gaat veranderen. Vandaag staat er gelukkig wel een leuke bries onshore (WNW) die in de middag nog zal toenemen. In Noord-Holland staat er aan de kust overal 20kn, uitschieters 25-28kn. Vooral begin van de middag is de wind even goed krachtig. Op de wadden mogelijk zelfs richting 26-30kn. In Zuid-Holland iets minder wind, maar de richting is daar wel minder recht onshore. Daarnaast valt het getij al eerder waardoor de stroming in de middag afneemt en het toch prima vaarbaar is op de meeste spots. De groene kleur op onderstaande kaartje geeft de maximale wind aan van gemiddeld 55 km/u. Zoals te zien is valt heel Zeeland en Belgie buiten dit gebied. Daar is het vandaag dan ook het minste, maar begin van de middag toch nog even bijna 20kn in Zeeland en 16-18kn in België.

12114556

De rest van de week verloopt bijna geruisloos met eerst een zuidelijk stroming en vanaf donderdag zuidoost. De 12-14kn op dinsdag uit het zuiden steekt er bovenuit. Woensdag krimpt de wind naar het zuidoosten en neemt verder af. Vanaf vrijdag gloort het weer hoop aan de horizon met een grote spreiding in de pluim wat betreft de windrichting.

12115503

De oper en controle runs (rood en blauw) laten wind uit het oosten zien terwijl de meerderheid van de oplossingen wind uit ZZW berekenen voor aanstaande vrijdag en zaterdag. De kans dat dit veel wind gaat zijn is echter klein. Er liggen twee zeer sterke hogedrukgebieden bij ons in de buurt. Een landhoog over het centraal Europese vasteland en een zeehoog in de buurt van de Azoren eilanden. Dat zeehoog wordt op termijn opgenomen in het landhoog waardoor de temperaturen wel iets kunnen dalen, maar dit eigenlijk maar een halfbakken winters wintertype voorstelt. Een paar graden vorst in de nacht, omdat het niet waait en overdag een paar graden boven nul. Nee, de herfst depressies lijken dit jaar over te slaan na vorige winter, tijdens het na-ijlen van El Niño, alles te hebben gegeven vier maanden lang.


5 surf-reports vandaag

Volgende week kans op veel wind!

De straalstroom loopt momenteel met een grote boog om ons land heen. We zien een tak van de straalstroom bewegen over de N’lijke Atlantische Oceaan richting Scandinavië. Tevens beweegt er een subtropische tak van de straalstroom over N-Afrika.In de nabijheid van de straalstroom zijn er grote temperatuursverschillen. Vandaag zien we dus dat er weinig temperatuursverschillen zijn boven ons hoofd.

11251845

Halverwege slaat het weerbeeld totaal om. Dit heeft te maken met een krachtige W’lijke straalstroom met een gemiddelde kracht tot 190 Kts die precies boven ons land ligt. Onder zulke onstuimige condities in de bovenlucht met grote temperatuursverschillen is er veel energie aanwezig die zich kan ontladen in een stormdepressie.
11251900

De krachtige straalstroom en grote temperatuurverschillen laten op zeeniveau een zware westerstorm zien boven de Noordzee. In zulke onstabiele condities is het vaak alles of niets met de wind. Van dag tot dag kunnen er dus grote verschillen voorkomen in windrichting, kracht en timing van de depressie volgende week donderdag.
11251906


5 surf-reports vandaag

Waarschuwing zondag 20 november 2016

Op zaterdag wordt de zee nog in toom gehouden door de uitdovende depressie tussen IJsland en Noorwegen. Zondag zien we een lagedrukgebied dichterbij huis uitdiepen tot een storm die door het kanaal trekt en hier in de middag flink gaat huishouden. Tussen 13:00 en 15:00 uur trekt het meest intensieve deel van de storm over, namelijk het koufront. De lucht is op zaterdag al een en ander aan het verraden voor morgen. Zo zien we in de middag de hogere bewolking toenemen door de het arriveren van het warmtefront. Eerste lijn op de satelliet hieronder in de rode kleur. In de heldere lucht zijn ook al de uitgetrokken wolkenflarden te herkennen. Dit geeft aan dat de jetstream boven ons hoofd ligt en het laag daardoor recht op ons afkomt. De blauwe streep op de satelliet is het koufront.

11190327

Voor het koufront zit de wind nog erg zuidelijk en is zelfs een stukje zuidoost. Voor wie wil, kan nog een sessie wagen op binnenwater of langs de randen van het semi-buitenwater aan de kust. Hier geldt echter de grootste waarschuwing, want tussen 8 en 10 uur valt de wind nog mee met 30-40kn uit Z tot ZZO. Echter, na 10 uur gaat het gas er al op in Zeeland. Daar als eerste, omdat de depressie vanuit het kanaal moet komen. Dit geeft van 10 tot 12 uur een wind van 40-50kn uit pal zuid. Net na 12 uur kunnen er zelfs windstoten van boven de 60kn voorkomen in de buurt van Hoek van Holland! Gelukkig blijft het bij de Slag om Domburg beperkt tot een windkracht 8 met windstoten van 50kn en is de kans op veel regen ook een stuk minder groot dan in Zuid- en (vooral) Noord-Holland. De Slag om Domburg (DSOD) is een windsurf-wedstrijd die bestaat uit een single eliminatie waarbij de surfers door een jury worden beoordeeld. Elke heat heeft 4 deelnemers die onder zeer zware weersomstandigheden tegen elkaar strijden. De surfer die de beste golfritten, de hoogste aerials en de radicaalste sprongen maakt, is de koning van Zeeland voor een jaar. Zie facebook voor updates en meer info. En natuurlijk, even komen kijken. De naam van het lagedrukgebied is Nannette. Iets wat natuurlijk totaal onbelangrijk is, maar toch leuk om te weten. Doen er trouwens vrouwen mee aan de DSOD?

11190429

In de middag neemt de wind in Noord-Holland verder toe en wordt na 14:00 uur steeds meer ZW. De wind zal een zware impact hebben in de Kop van Noord-Holland en op Texel. Gemiddeld waait het daar 40-45kn met uitschieters naar 60kn. Gelukkig is het meeste blad al van de bomen af, maar omdat het zo lang niet zo HARD gewaaid heeft zullen ‘de zwakkeren’ al snel het loodje leggen. Eigenlijk is het onsurfbaar tenzij je behoort tot de top 25 van de Benelux. De afname in de middag geldt alleen voor het uiterste zuidwesten. Na 15:00 uur is het op DSOD gemiddeld 30-35kn met uitschieters niet verder dan 45kn. Ook is de wind dan mooi sideshore gedraaid pal zuidwest. Hou wel rekening met het opkomende getij. Na 16u stroomt je ongelofelijk snel weg met de wind mee, een uur voor hoogwater. In Noord-Holland heeft men dit probleem in mindere mate, omdat daar hoogwater zondagavond pas rond 20:00 uur valt.

Heb jij foto’s van de storm? Post ze hieronder in de surf-reports!


13 surf-reports vandaag

Wind in aantocht Woensdag 16 november 2016

Gaat de herfst dan eindelijk beginnen? Met klassieke depressies die van IJsland via Schotland over de Noordzee trekken? Het lijkt er wel op. Tenminste voor een periode van ongeveer een week. Verder mag je eigenlijk ook nooit kijken, want de kleinste verschuiving in het drukpatroon kan op die termijn een compleet ander weertype geven. In ieder geval is het deze maandag nog kil en ijzig koud met een te veel naar zuid krimpende wind. Voor wie echt niet kan wachten, in Noord-Holland draait de wind naar ZZW en trekt tweede helft van de middag aan naar 20 knopen, tegen zonsondergang kans op 25 kn. Overigens alleen vaarbaar in het noorden van N-H, want zuidelijk in de provincie blijft het te veel aflandig. Uiteraard kan er ook gevaren worden op het IJsselmeer. Echter met een watertemperatuur van rond de 8 graden is het daar een stuk minder aangenaam dan de 12 graden van het Noordzeewater.

Dinsdag 15 november 2016
De richting van de wind is gedraaid van zuid naar WZW waardoor het meteen een stuk beter is uit te houden op en naast het water. De luchttemperatuur aan zee is in de ochtend al bijna 12 graden. Qua wind is de ochtend ook het beste moment van de dag, omdat de richting nog even WZW blijft en er tweede helft van de ochtend een kleine windtoename van 15 naar 19kn te verwachten is. Uiteraard zijn dit nog wel de lichtweercondities waar we eerlijk gezegd nog niet echt op zitten te wachten. Later op de middag draait de wind in het noorden naar WNW en neemt toe tot 20kn. Wel is er daar dan kans op wat regen. Langs de Hollandse kust vervelend aanlandige condities. In België blijft het meer sideshore, maar komt de windtoename in de middag niet en blijft de late ochtend dus het beste moment.

Woensdag 16 november 2016
De depressie bij IJslang komt tot stoom met een drukdaling van bijna 10hPa in 24:00 uur tijd. Er slingert nog wel een golvend koufront van een eerdere depressie. Het beste is dan ook te wachten tot deze voorbij is, ook omdat daar nog wat regen bij verwacht wordt. Rond 12 UTC ligt de golf al voorbij de zeeuwswe kust en komt de WZW-er overal goed door. Hier moet je overigens nog 1 uur bij optellen gedurende de wintertijd, dus deze kaart is in dit geval 13:00 uur onze tijd.

07111420161411

Ongunstig voor woensdagmiddag zou kunnen zijn de net voorbije supermaan in combinatie met zuidwest en hoogwater in de middag. Daardoor stroomt het behoorlijk met de wind mee naar het noorden. Vooral in Zeeland en België komt de vloed er al vrij vroeg op de middag in. Enige voordeel daar is wel dat de meer naar west geruimde wind mooi sideshore blijft, terwijl die in het noorden behoorlijk aanlandig ruimt naarmate de middag vordert. De wind in het noorden is wel harder met 25-32kn. In het zuiden waait het in de ochtend ook nog zo stevig. In de middag kan je in en rond Zeeland beter met 20-25kn rekening houden.

Donderdag 17 november 2016
51111420161426
Het sturende laag trekt verder en een tweede front komt al golven of slepend zoals ze dat noemen, over het midden van Nederland heen. Dit gebeurd midden op de dag met een behoorlijke portie regen. Veel meer dan dinsdag het geval is. Op zich is die regen niet zo’n probleem, wel het uitzakken van de luchtdrukverschillen met daarbij een enorme terugval in de wind in Noord-Holland. Het is natuurlijk nog even afwachten waar het front exact gaan slepen. De kans dat dit in het noorden gebeurd is wel groter dan in het zuiden. Dat geeft dus midden op de dag minder goed vaarbare condities. In de ochtend is er in Noord- en noordelijk Zuid-Holland nog wel een paar uur erg goede wind met WZW 25-30kn. Ten zuiden van het front kan het juist begin van de middag knallen worden met 30kn ZW, ruimend WZW. Kortom, een lekker wisselvallig weertype met waarschuwingen en condities voor de meer ervaren surfers!

Vrijdag 18 november 2016
Vrijdag bevinden wij ons in het gebied achter alle frontale zones met daardoor een meer kouder weertype en wisselende windcondities. Op zich kan er voor en na de ontstane regenbuien in de koudere lucht nog wel goede wind staan, maar eigenlijk zit het beste er alweer op. Het wordt nu wachten tot de depressie weg trekt en plaatst maakt voor een nieuwe.

Weekend Zaterdag 19 november 2016
Zaterdag de laatste restjes van de wind uit zuid tot zuidwest, maar kijkend naar de weerkaarten zien we alweer een nieuwe depressie onder IJsland doortrekken die onze kant op komt. Het wordt een herhaling van zetten met zondag een eerst naar zuid krimpende wind. Wel meteen veel warmer, omdat de hele week natuurlijk niet koud is geweest. Vooral tweede helft van de middag kan er zondag goed gevaren worden, hoewel dat vanwege de aflandige richting voor een deel wel op binnenwater zal moeten gebeuren. Waarschijnlijk zal de wind pas op maandag voldoende naar ZZW ruimen waardoor ook langs de kust goed gevaren kan worden. Uiteraard bedoel ik dan de kust van Noord-Holland. In Zeeland en België is ZZW gewoon veel te aflandig.


3 surf-reports vandaag