Windwaarschuwing Dinsdag 17 maart 2020

In verband met de corona crisis heb ik, de schrijver van deze blog, overwogen om voor een onbepaalde periode de wind updates te onderbreken. Echter voelt het ook als mijn plicht om te informeren. Hierbij het dringende verzoek om de geschreven en ongeschreven regels in acht te nemen. Zoals bijvoorbeeld geen onnodige risico’s te nemen of met z’n allen te dicht bij elkaar te verzamelen en te varen. Je zou nu maar op de 1e hulp belanden na bv een sprong en niet geholpen worden (is al het geval geweest).

Tevens mag je bij de minste of geringste luchtwegklachten niet het water op. Uit solidariteit dan: stick to the webcams tot je 24u klachtenvrij bent!
Dit uit respect voor iedereen die zijn steentje bijdraagt aan genezing van zieken en om erger te voorkomen. Als laatste: voor iedereen die kan gaan, laat het een goede ontspanning zijn in deze stressvolle tijd.

Ten eerste wordt de wind vandaag beter dan morgen. Toenemen doet de wind dinsdag vooral na 13:30u met de 22-28kn piek tot 17u maar eigenlijk gewoon genoeg wind tot donker 19-24kn ZW. Hou wel rekening met het tij, stroming neemt op Maasvlakte al toe na 16u (slufter blijft eb tot 18:30u). Ter Heijde, Kijkduin, Katwijk etc tot 17:30u ebstroom

*Woensdag* in de ocht 20-25kn, maar na 12:30 neemt het af. Niet heel veel verschil tussen Z-H en N-H hoewel er in het noorden meer bewolking is. In zeeland blijft het steken op 20kn en is het eerst nog te veel zuid (ZZW). Kan wel vaarbaar zijn op bv Borssele & richting Brouwersdam. Het voordeel vd windafname na 12u is wel dat het iets meer ZW wordt. Nog leuk lichtweer dan in Zeeland, ook omdat het open (zonnig) blijft daar. Tevens spots als Slufter en Maasvlakte leuk vaarbaar. In N-H blijft het ook waaien tot uur of 15u me 20kn. Daarna paar kn minder en blijft licht weer vaarbaar tot 18u dankzij de tegenstroom v/h tij op de noordelijke spots.

*Donderdag* heel weinig wind. Alleen laat op de middag een 12-14kn briesje uit NO uitsluitend in Zeeland en regio Bdam/Oostvoorne.

———————————————-
Wil je het windbericht een tot anderhalve dag eerder en zonder onderbreking ontvangen? Neem dan één van de abonnementen op de wind sms/app.
Je ontvangt voor een klein prijsje de laatste updates op je telefoon, ruim van te voren om een goede week- en dagplanning te kunnen maken. Dus veel eerder dan de berichten hier op de site staan! Zie surfweer.nl/windsms/ voor de opties!
———————————————-

*Vrijdag* gaat de NO-er verder aan en is nog side in de ZW regio’s. Neemt vooral toe na 16u (probleem is dan wel het afgaande tij). In midden Z-H bij Schev of Zmotor staat al veel minder wind an op bv Oostvoorne of Bdam. Slufter is absolute nogo ivm de aflandigheid/vlagerig. Mvlakte zee lukt ook niet ivm de ebstroom.

*Zaterdag* draait de NO naar Oost-NO en is het te aflandig overal muv van een paar spots zoals Ouddorp (hoogwater 11-15u) en Vpolder. In Z-H midden niet te doen en Zmotor veel te vlagerig. Binnenwater IJsselmeer wel 20-25knjes en steeds meer oost (tot ono). Dat is ook de regio die het meest zonnig is en einde ocht al strakblauw wordt met 10gr gevoelstemp.

*Zondag* kraakhelder weer met opnieuw kans op 25kn oostenwind, maar dan wel met een dauwpunttemp van -5 graden. Pas op onderkoeling! Overdag van 12-15u geeft de zon wel een hogere gevoelstemperatuur, toch gaat afkoeling nu veel sneller dan zaterdag.

Maandag neemt de wind uit het oosten langzaam af, maar de atmosfeer blijft op slot t/m eerste week april. Een Omega-blokkade in de bovenlucht houdt een eventueel zuidwestenwind scenario op afstand.

Wetsuit-advies water is 7 gr Celcius :
Dinsdag: Een 5/4mm losse cap, schoen 5mm hand 2mm
Woensdag: 5/4mm losse cap, hand open of 2mm, schoen 5mm
Vrijdag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 3mm, schoen 6mm
Zaterdag: 6/5/4mm extra cap, hand 3mm, schoen 6mm


Windbericht van dinsdag 10 Maart 2020

Lekkere zuidwester, maar eerst wel vrij nat. Na 12:30u trekt de regen weg en worden de zichten beter en neemt ook de wind toe naar ZW 32-41 knopen in N-H en 27-35kn in BE, daar dus ook sideshore en wind neemt rond 16u nog verder toe. Is wel lastig met stroming van HW, hoewel die in BE na 17u al beter wordt (Domburg/Cadzand idem). In Zeeland perfect op Bdam hele dag & ocht kan ook id regen met mildere condities (zuidwest 24-28 knopen). Geldt ook voor Z-H en N-H, want sideshore is al v.a. vroege ocht (evt eerste 1,5u nog droog van 7-8:30u). Tij blijft daarna goed tot 12u op Mvlakte, HvH, Kijkduin, Schev, Nwijk, Zandvoort etc. Op Wijk, Egmond nog tot 14u, daarna snel stroming vanwege volle maan. Downwind is ideaal, maar wel waarschuwingen van 35-42 knopen side-on ZW. Spots die geen last van stroming hebben zijn Zandmotor, Oostvoorne, Rockanje en Slufter en voorin de branding ook IJmuiden. In N-H keert het tij niet meer voor donker de andere kant op, maar in Z-H zou het na 17:30u wel wat beter worden op HvH, Kijkduin en Schev en Ouddorp. Het blijft meest droog, kans op een buitje is er nog wel (begin avond wat meer buien boven de wadden). Sowieso daar ook de harde wind, TexelKoog tij nog goed tot 15u. Andere wadden worden te aflandig. Lauwersoog v.a. 14u eerst 25-30 knopen omstreeks 16u 30-34kn maar tegen 18u kan de regen komen opzetten vanuit het noorden. IJsselmeer blijft droger, omstreeks 14u nog even mild 25-30kn maar 16-19u ook hard 28-36kn. Horst pakt de harde wind pas na 17u maar daar ook al droog en vaarbaar v.a. 14u. Almere v.a. 13u 26-29kn en na 16u nog wat toename.

Woensdag lijkt nog wat onzeker met voor België nog de meeste windkansen. Is daar wel vrij nat. Einde middag droger en ZW 20kn langs de kust met overal de springvloed stroming. Voor DW prima en foil ook en spots zonder golven zijn een optie. Heerlijk zacht weer met zon en 14gr in Zeeland.

Donderdag stormachtig WZW id vroege ochtend. Dan later id ochtend begin middag zonnig en minder hard ZW 25-35kn aan zee. Tweede helft middag waarschuwingen met krimpend ZW 35-45kn en een kans op regen. Kortom een mooie dag, maar vooral dan met de vroege getijdenstanden van 10-12u in de ocht. Middag zijn natuurlijk ook genoeg alternatieven, en begin vd avond.

Vrijdag opnieuw een stormfront met 9bft voor de wadden met vrij veel neerslag. Begin middag al wat minder heftig en goed vaarbaar maar wel west of wzw 30kn. Einde middag afgenomen naar 20kn onshore en lastig buitenkomen met zeer hoge zeegang. Binnenwater kan dan nog wel.

Weekend verloopt rustig, alleen op zondag wel een mooi briesje uit zuid. Is alleen in N-H goed met 25kn met eind van de middag ws regen.

Wetsuit-advies water is 7 gr Celcius :
Dinsdag: Een 5/4mm losse cap, schoen 5mm hand 2mm
Woensdag: 5/4mm losse cap, hand open of 2mm, schoen 5mm
Donderdag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 3mm, schoen 6mm
Vrijdag: 6/5/4mm extra cap, hand 3mm, schoen 6mm

———————————————-
Wil je veilig en snel leren wingfoilen? F-ONE BNLX is vorig jaar als eerste merk in Nederland met wingfoil clinics begonnen. De Swing van F-ONE is volledig veilig en makkelijk te controleren; er zijn geen lange lijnen, die een gevaar opleveren en in een handomdraai laat je alle druk gaan. Bijkomend voordeel van de Swing is dat je deze in tegenstelling tot een kite, op alle binnenwater spots in Nederland mag gebruiken. En op overvolle stranden waar je geen kite kan of mag oplaten.

Tijdens de clinic wordt gebruik gemaakt van de F-ONE Swing, een 7.0 of 7.6 foot F-ONE SUP i.c.m. een 45/55/65cm aluminium mast en de nieuwste carbon F-ONE hydrofoil vleugels (1800/2200). Op deze manier leer je op lage snelheid veilig te wingfoilen. Aanmelden via het formulier op de website van F-ONE Nederland.


Lees verder

Windverwachting Vrijdag 28 feb 2020

Vrijdag v.a. 12u een aantal uren zuid 18-22kn zonder regen. Mooi lichtweer op spots als Slufter, Rockankje, Mvlakte. Echter om 15u het front met regen. Wind wordt dan nog iets meer ZZO en harder 22-28kn tussen 16:30-18:30u en nat (echt met bakken komt het niet). Alle overige spots in Z-H te aflandig. Zmotor te vlagerig. IJmuiden kan evt wel met 16-18kn en blijft tot 16u nog droog. Verder in de kop N-H is de wind meer ZZW ipv Z, dus ook goed lichtweer (foil al v.a. 10:30u). Na 12:30 ZZW 19-21kn op Egmond, Hargen, Petten, Paal9 etc. Blijft tot 16:30u vaarbaar op Camperduin maar met naderend front wordt wind steeds meer Z en na 17:30u id regen ZZO aflandig. Op IJsselmeer dan pas meer dan 18kn. Er voor alleen foilen, v.a. 13u op midden IJsselmeer, maar Almere kan ook met 12-14kn.

Zaterdag twee opties. Of van 7-11:30u voor het front met zuid 20-25kn op Slufter, Vlakte, Rockanje, IJmuiden & Camperduin/Bergen. Dan volgt regen van het dubbele koufront. In BE na 13:30 alweer droger en sideshore WZW 25knjes. Wel oppassen, want tegen 16:30u komt er snel 4-10kn bij en staan er zwaarder buien van een trog met windstoten 40-50kn. Ook voor Zeeland, waar het tij na 14u al te veel stroming geeft. Neeltje kan wel, maar best is binnenwater of Bdam. Wel ook daar opassen, maar 2,5 a 3 uur vaarbaar id middag met naderende trog 40-50kn einde middag. In Z-H ook, waarbij noordelijke deel Schev/Nwijk pas later geraakt wordt (maar ook pas later wind krijgt na het koufront uur of 14:30u). Wel mooi side paar uur met tij nog ok tot 16u. Evt DW, maar dan rond 17u echt terug zijn ivm de 40-45kn wind. In N-H soortgelijk beeld. Voordeel is dat het tij nog later pas stroom geeft. Nadeel is dat WZW meer side-on is en dat het front nog tot 15:30 regen geeft in noordelijke deel. Op Zvoort-Wijk wel al 14:30-15u op zn vroegst weer wind en droger. De trog komt dan pas rond een uur of 17 of pas 18u. Dus ook daar 3 uur lang stabiel weertype met wind.

Zondag minder stabiel door het slepen van een regenzone over het zuiden. Zeeland al snel te weinig en te aflandige wind. Op slufter, vlakte zal het nog wel tot 13u goed blijven. In Z-H al sneller aflandig, maar vroege ocht nog 25kn ZW. In N-H de hele dag nog vaarkansen, tij is daar ook gunstig tot 18u en de regen blijft ws vooral i/h zuiden hangen.

Wetsuit-advies water is 6,5 gr Celcius :
Vrijdag: Een 5/4mm vaste cap, schoen 7mm hand 4mm
Zaterdag: 5/4mm losse cap, hand 2mm, schoen 6mm
Zondag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 3mm, schoen 5mm
Maandag: 6/5/4mm met losse cap, hand 3mm, schoen 7mm

———————————————-
Wil je veilig en snel leren wingfoilen? F-ONE BNLX is vorig jaar als eerste merk in Nederland met wingfoil clinics begonnen. De Swing van F-ONE is volledig veilig en makkelijk te controleren; er zijn geen lange lijnen, die een gevaar opleveren en in een handomdraai laat je alle druk gaan. Bijkomend voordeel van de Swing is dat je deze in tegenstelling tot een kite, op alle binnenwater spots in Nederland mag gebruiken. En op overvolle stranden waar je geen kite kan of mag oplaten.

Tijdens de clinic wordt gebruik gemaakt van de F-ONE Swing, een 7.0 of 7.6 foot F-ONE SUP i.c.m. een 45/55/65cm aluminium mast en de nieuwste carbon F-ONE hydrofoil vleugels (1800/2200). Op deze manier leer je op lage snelheid veilig te wingfoilen. Aanmelden via het formulier op de website van F-ONE Nederland.


2 surf-reports vandaag

Wind vrijdag 7 feb 2020, stilte voor de storm

Stilte voor de storm met OZO 12-15kn. Een lichte foil-sessie zit er deze vrijdag nog wel in op de wadden 14-17kn en steeds meer puur ZO. Ook op Mvlakte/Slufter eerst OZO 12-15kn, maar id loop middag toenemend naar 17-21kn ruimend ZZO. Afgaand tij, varen kan dus ook de zee op. Blijft tot einde zonnig met mooie zonsondergang & laatste 1,5u vaarbaar zonder foil ZZO 18-20kn op zee. IJsselmeer paar kn minder, maar ih noorden ook foilable. Vooral na 15:30u. Almere 15kn, wel een beetje vlagerig/side-off.

Zaterdag trekt een lichte regenzone (koufront) over tussen 11-15u waardoor de wind wegvalt. Voor het front zit nog wel een kansje met Z-ZZW 18 naar even 25kn op IJmuiden van 8 tot 11u. Om 12u regen, ruiming naar WZW en even nog maar 12kn. Komt wel weer terug met 15kn, maar echt stabiel om ver de zee op te gaan is het niet. Van 8-11u beste papier, ms al om 7:45u (1e licht) en nog onbewolkt. Uiteraard is Rockanje. Slufter en kop N-H bij Hargen/Camperduin ook een optie. Pas wel op het tij, v.a. 11u opkomend (dus eigenlijk komt het front met het inkomende water mee qua timing).

Zondag gaat het los. Wind is aflandig zuid in BE en in Zeeland ook aflandig muv Borssele en Neeltje. Van 7:45 tot uur of 10 is het nog slechts 24-28kn zuid. Tussen 10 en 12u komt het warmtefront dichterbij met 32-39kn Z-ZZW (nog steeds aflandig dus).Kop N-H neemt al wel toe naar 39-44kn ZZW rond Texel. Beter is dus op Zvoort, Bergen etc (met daar gunstig tij tot 12u). Front lijkt wederom door te komen met opkomend tij tussen 13 en 15u. Geeft gestaag matige regen om 13u in Zeeland en 15u over heel N-H. Valt wel doorheen te varen, want waait dan 36-45kn waarbij het gevaar van de eerste windboost vooraf a/h warmtefront alweer geweken is. Uiteraard wel waarschuwing voor dit soort wind(en vlagen). Helemaal omdat Z-ZZW toch een tikke aflandig is. Zeker in Z-H op hvh, schev, katwijk etc. Wel kan Zmotor, Slufter, rockanje (mvlakte zee tot 12:30u, daarna nogo stroming). Rond 15u is het warmfront over en volgt een intermezzo tot het koufront van de stormdepressie arriveert (rond 17u nu). De echte wind 44-52kn eigenlijk dan pas. De windparken op zee tikken tegen de 50-75kn aan, maar omdat de wind zo ZZW blijft is dat op land niet mogelijk (muv kop N-H, Texel/Vlieland).

Maandag gaat ook weer los met regen en even WNW 32-38kn, id loop ochtend snel opklaringen en krimping+toename naar 36-44kn WZW 🙂 Dat is eindelijk ook goed sideshore in BE en Zeeland. Daar de mooiste spots, vooral met eb id vroeg ocht tot 11:30u. Rest vd dag eigenlijk veel hoogwater en wind is na 14u met 4-8kn minder stormachtig. Gunstig is wel de meer ZW orientatie met side in Z-H op spots als Zmotor, Bdam, Oostvoornestrand etc. Op hvh, schev etc nog tot 13u gunstige eb stroom, daarna super DW weertje. Of spots zonder golven opzoeken. Eind vd middag vol hoogwater op IJmuiden kan ook voor-in de branding. En anders binnenwater met daar meeste wind 12-17u en ook gewoon 30kn op Hoorn, Mirns etc. Horst na 12u ook even 28-33kn west. Dauwpunt-temperatuur is wel 10gr lager dan zondag, dus goed aankleden! Als er een bui valt, kan daar ook smeltende sneeuw of korrelhagel bij zitten. Vooral rond IJsselmeer en boven land. Aan zee minder kans op losse buitjes.

Dinsdag dauwpunt van -5 en even nog wat frissere WNW aanvoer. Wel droger en geen buitjes met een zonnige 36-48kn windwaarschuwingen.

Wetsuit-advies water is 6,5 gr Celcius :
Vrijdag: Een 5/4mm vaste cap, schoen 7mm hand 4mm
Zaterdag: 5/4mm losse cap, hand 2mm, schoen 6mm
Zondag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 3mm, schoen 5mm
Maandag: 6/5/4mm met losse cap, hand 3mm, schoen 7mm

———————————————-

Wil je veilig en snel leren wingfoilen? F-ONE BNLX is vorig jaar als eerste merk in Nederland met wingfoil clinics begonnen. De Swing van F-ONE is volledig veilig en makkelijk te controleren; er zijn geen lange lijnen, die een gevaar opleveren en in een handomdraai laat je alle druk gaan. Bijkomend voordeel van de Swing is dat je deze in tegenstelling tot een kite, op alle binnenwater spots in Nederland mag gebruiken. En op overvolle stranden waar je geen kite kan of mag oplaten.

Tijdens de clinic wordt gebruik gemaakt van de F-ONE Swing, een 7.0 of 7.6 foot F-ONE SUP i.c.m. een 45/55/65cm aluminium mast en de nieuwste carbon F-ONE hydrofoil vleugels (1800/2200). Op deze manier leer je op lage snelheid veilig te wingfoilen. Aanmelden via het formulier op de website van F-ONE Nederland.


7 surf-reports vandaag