Zware storm 3 jan 2018

2018 is een paar dagen oud en de eerste storm staat al weer te wachten. Woensdagochtend neemt de WZW’lijke wind aan zee snel toe naar stormkracht, 9 Bft. De NW-kust maakt kans op een zware storm, 10 Bft. Het is niet geheel uitgesloten dat het op Texel tot een zeer zware storm, 11 Bft komt gemeten over 10 minuten.


Gevaarlijke condities op het water

Op het hoogtepunt van de storm zullen de condities zeer zwaar zijn. Een enkele freak zal zich met het juiste materiaal, lichamelijke condities en de juiste mentaliteit staande weten te houden. Al is surfen met deze condities niet geheel ongevaarlijk.


Stormlaag noord van het Wad

De depressie ligt dinsdagmiddag N van het Wad en trekt snel O-waarts. Door haar koers krijgt Nederland het sterkste windveld. We bevinden ons dan al in onstabiele lucht. Het koufront is al weggetrokken naar Duitsland. Wel krijgen we over N-NL te maken met een occlusie (ingedraaid front met buiige regen). Z van dit front staat de sterkste wind.


Occlusie boven N-NL

Op dinsdagavond zien we de storm op het satellietbeeld (infrarood) boven de Britse Eilanden liggen. Hoe lichter de kleur, hoe hoger de wolkentoppen. De spiraal geeft aan waar de kern van de depressie zich bevindt.


Satellietbeeld (infrarood)

De hardste wind wordt tussen 10 en 14 uur verwacht. Boven land staat in open gebieden 6-8 Bft. De kustprovincies, waar Schiphol ook toe behoort halen 8-9 Bft. Direct aan zee waait het enige tijd 9-10 Bft. Het NW’lijk kustgebied krijgt een volle 10 Bft met een kleine kans (10%) op een zeer zware storm, 11 Bft.


Zware storm aan zee

Boven land komt het niet tot een volle storm. maar zijn er wel zware windstoten van 45-55 Kts, die hinderlijk zijn. In de kustprovincies halen we 50-60 Kts en nabij Texel 60-70 Kts.


(zeer) zware windstoten

De hoogte van de zeegang reageert met een paar uur vertraging op de windkracht. Halverwege de middag kunnen we buitengaats Texel een significante golfhoogte verwachten tussen de 5-6 mtr. De maximale golfhoogte is als de bodemdiepte het toestaat circa 8 mtr. Dat zal dus een stuk verder uit de kust zijn, waar de golven de bodem nog niet voelen.


Zeegang

In de loop van de middag neemt de wind langzaam af, het eerste in Zeeland en later ook in de rest van het land. Als je het water op wilt gaan zijn de Zeeuwse wateren een optie, omdat de buienkans klein is. Reken op 30-40 Kts.
Naar het noorden toe is de buienkans in de middag een stuk groter, mede door de nabijheid van de occlusie. Dit zorgt voor een vlagerig windveld. In het NW’lijk kustgebied (35-42 kts), Wad (38-45 Kts) en delen van het IJsselmeer (32-40 kts) stormt het nog even door uit W en later WNW. De kans op zeer zware windstoten (>56 Kts) neemt geleidelijk af.


Opklaringen in de middag


6 surf-reports vandaag

Windverwachting oud en nieuw

Komende dagen hebben we sterk wisselende condities op het water. Vrijdag is het waterkoud. Zaterdagmiddag oogt zeer goed en zacht met een stevige/vlagerige WZW-er. Na een onzekere zondag is het tijdelijk frisser, maar ook volgende week volgen er dagen met potentie


Vrijdagmiddag sneeuw op het strand? surfbuddha

Vrijdag 29 dec
Het is een gure dag met dauwpunten rond het vriespunt en aantrekkende en naar ZZO krimpende wind. Zeeuwse wateren krijgen in de loop van de middag 18-25 Kts, IJsselmeer 14-20 Kts. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de gevoelstemperatuur ruim onder nul ligt. Bovendien trekt in de middag een neerslaggebied vanuit Zeeland naar het NO, waarbij de kans op (natte)sneeuw groot is. Rond het avonduur bereikt een front het ZW, ruimt de wind naar W en bereikt veel zachtere lucht ons land. Dit is de voorbode van een zeer zachte zaterdag.


Gure ZZO-er voor front uit

Zaterdag 30 dec
De laatste restanten koude lucht worden uit ons land verdreven. Een actief warmtefront passeert in de (vroege) ochtend ons land en trekt naar Duitsland weg. Op het front valt 10 mm regen (eerst een kletsnatte vlok sneeuw mogelijk). In de middag wordt het hele land overspoeld door zeer zachte lucht met hoge dauwpunten (+10 graden).


Zeer hoge Td overspoelen NL

Achter het warmtefront wordt het droog en waait het stevige uit WZW, aan zee 25-30 Kts, mn NW-kust is 30-35 Kts mogelijk. Eind middag neemt de wind in Zeeland af op nadering van een nieuwe storing. IJsselmeer, Friese Meren en Lauwersmeer 20-30 Kts, Hollandse Meren en Randmeren 14-25 Kts. Op 3 km hoogte is de gemiddelde windsterkte 70-90 Kts.


70-90 Kts op 3 km hoogte

De windkracht neemt dus sterk toe met de hoogte. Hierdoor hebben we een vlagerige wind. Met name op het Wad kunnen daardoor windstoten van 40+ Kts voorkomen.


NW van Texel windstoten 45-50 Kts

Zondag 31 dec
Oudjaarsdag verloopt onzeker. Een zwabberend front ligt over ons land en zorgt in een strook van WZW-ONO voor regenachtige en windarme condities. Beste windcondities worden verwacht in ZO-NL (mn Limburg, 17-33 Kts) en N-NL (mn Texel, 20-30 Kts). Door de nabijheid van het front lijkt de wind echter vooral op het Wad snel af te nemen en later op dag zien we ook een duidelijk afnemende tendens op de Oolderplas.


Windloos (Zeeland, Randmeren, Groningen)

Hoewel sterk vlagerig lijken de Limburgse grindgaten nog wel de beste spots om te windsurfen. Met lokaal 14 graden en tot halverwege de middag een fikse wind. Een fraaie herfstdag dus.


Zeer zacht

Maandag 1 jan
Nieuwsjaar komt het hele land in polaire lucht terecht. Dit betekent aanzienlijk lagere Td (3 graden) en Tl (7 graden). Het is dus een stuk frisser, maar voordeel is dat er overdag perioden met zon zijn en dat het droog blijft. Wind, WZW, boven land 14-22 Kts, aan zee 20-30 Kts. Als je goed gekleed bent draaglijke temperaturen.


Frisser met stevige WZW-er

De rest van de week
De tendens is dat het iets zachter wordt in de 2e helft van de week. Mogelijk dat dinsdag rustig en fris verloopt met regelmatig zon. Woensdag en donderdag komen we dan weer in zachtere lucht terecht met een toenemende W’lijke wind.


Lange termijn aanhoudend W’lijke wind


4 surf-reports vandaag

Windverwachting kerst: 23-26 dec

Nadat december fris verlopen is, gaat het roer met de kerst om. Depressies trekken noord van ons land en voeren met een stevige ZW-er zachte lucht aan. Geen sneeuw dus, maar wel prachtige condities op het water. In de loop van volgende week wordt het guur en is het met de wind gedaan.

Lees meer…


3 surf-reports vandaag

Windverwachting do 7 december 2017

Rond 11u het 1e occlusiefrontje, maar daar zit niet veel regen op. Ervoor is de wind nog pal zuid 180gr. Daarna na 12u meer ZZW en verder toenemend naar 29-36 in Z-H en 30-44kn in N-H. Het echte front (trog met koufront) komt tussen 14-15u binnen met veel regen en nog paar kn meer wind. Na het koufront sterk afnemend en niet aan te raden. Lees meer…