Zaterdag 11 november 2017

Het weekend begint nog goed met een break in de windsterkte en swell uit het noorden. Naarmate het weekend vordert wordt het onstuimiger met meer wind en gewoonweg te hoge golven met te veel stroming. De beste surfmomenten volgen dan ook na het weekend als het weer wat rustiger wordt. Eind van de week wordt het te rustig weer voor goed surfweer door een hogedrukgebied in de buurt.

Zaterdag 11 november
In België is het in de ochtend helemaal clean en komen er mooie lijntjes binnen met voldoende hoogte. Alleen het tij loopt al snel terug, waardoor de hoogte er snel uit gaat. In Zuid-Holland blijven de golven wel langer aan met afgaand tij en nieuwe swell uit het noorden. Alleen de wind is daar niet zo gunstig als in Zeeland en België. Gelukkig zijn er nog wel goede breaks waar de golven cleaner lopen, vooral in het zuidelijke deel van de provincie. Vanaf 14u gaat de wind overal weer aan en wordt pal onshore noordwest. Hoewel dan nog altijd wel gesurft kan worden is het niet echt gunstig meer. Het tij werkt dan ook niet meer echt mee in de regio’s N-H & Z-H. In België en Zeeland wordt het nog wel net voor donker opkomend, hoewel het pas echt weer begint te breken met wind vanaf 17 uur, na zonsondergang dus.

Zondag 12 november
De ochtend verloopt in de vroege uurtjes nog rustig dankzij een warmtefront met veel regen over het zuiden. Weerkundig gezien een vergelijkbare situatie met zaterdag, waarbij het systeem de restanten bevat van de ex-orkaan ‘rina’ (zie weerkaart). Helaas komt de onshore wind er wel veel eerder op, eigenlijk om 9 uur al. Vroeg gaan surfen lijkt de enige optie in het zuidwesten, want in de middag staat er een stormachtige onshore wind. Overigens is de swell minder hoog dan zaterdag-ochtend.

In N-H waait het zondag minder stormachtig, maar zijn de golven niet te doen zo hoog en ongeorganiseerd. Daar waar de golven wel binnen komen rollen, zal het klein en minder krachtig zijn maar wel goed te surfen zo lang de getijstroming nog niet met de windrichting mee gaat. Dat is tot het begin van de middag. Terwijl daarna pas de echt hogere swells gaan ontstaan. Maandag beloofd een ‘BIG MONDAY’ te gaan worden.

Maandag 13 november
In de vroege ochtend waait het nog altijd hard, windkracht 7. De richting van de wind is echter van WNW-NW naar NNW gedraaid, waardoor er meer spots zijn die goed zullen werken. De beste opties uiteraard in het zuiden, maar ook in het noorden kan het los gaan. Dat zal daar tot begin van de middag nog doorlopen. In het zuiden zul je er iets eerder bij moeten zijn om geen last van stroming te hebben. Uiteraard kun je natuurlijk ook met z’n tweeën gaan, waarbij een van de vervoersmiddelen een paar km stroomafwaarts klaar wordt zet als taxi!

Dinsdag 14 november
Wanneer het drie dagen lang te veel van het goede voor je is geweest, kan dinsdag de iets betere dag worden. In de ochtend waait het nog even vrij krachtig draaiend ZW naar west met de hoogste golven. In de middag wordt het rustiger en kan er met laagwater eigenlijk nog prima gesurft worden bij steeds minder wind uit WZW. Uiteraard niet clean, maar de hoogte blijft er in. Dat kan ook niet anders door de massale swellproductie op de Noordzee en de zeeën ten noorden van onze Noordzee.

Woensdag 15 november
Ook op woensdag loopt er nog een medium sized swell vanaf het verre noorden de Noordzee in. En de wind is daarbij behoorlijk afwezig. De golven zijn mogelijk wat te klein in België en Zeeland, maar alle andere regio’s toepcondities om een beetje relaxed te kunnen surfen zonder 100 x te hoeven duckdiven om buiten te komen.

Na woensdag is het een paar dagen rustig in de Noordzee. Vanaf het weekend pas weer kansen op surf, als de lagedrukgebieden vanaf de oceaan de Noordzee in komen. Het fijne hogedrukgebied van woensdag houdt mogelijk wat langer stand waardoor de depressies waarschijnlijk pas na het weekend echt weten door te zetten. Rond de 20-22e van deze maand dus weer een echt nieuw BIG … swell-moment!

Anti-Freeze adviezen:
Zeewater wadden is 12 C, kust N-H 13 C. Zeeland, Z-H en BE ruim 14 C.
Vandaag : 4/3mm met schoen 3mm, cap 2mm
Zondag : 4/3mm of zelfs 5/4mm met schoen 4mm, cap 2mm
Maandag : 4(of 5)/3mm met schoen 5mm, cap & handschoentjes 2mm!
Dinsdag : 4/3 volstaat met schoentjes en cap of oorberscherming
 1. Zondag-ochtend trekt ‘het restant van de ex-orkaan ‘Rina’ langs, een paar uur voordat de storm uit het noorden losbreekt. De trog / occlusie geeft zondag overdag veel regen in N-H. In het uiterste zuiden blijft het in de sterke wind een stuk droger.

 2. Code rood voor maandag:

 3. MV2 was bij first light hotseklotsecloseouts

 4. Kan na de sessie van deze morgen enkel maar bevestigen wat je schreef surfweer.nl:

  “In Oostende was het in de ochtend helemaal clean en kwamen er mooie lijntjes binnen met voldoende hoogte. Alleen het tij liep snel terug, waardoor de hoogte er snel uit ging.”

  Maar toch weer een goeie sessie gescoord !

  Thx surfweer.nl voor de voorspellingen alhoewel we het zelf ook in de mot hadden.

 5. Verderop in Z-H bleek het ook helemaal top te zijn geweest met 1,5m geen wind en clean!
  Weet ff niet de exacte locatie, maar denk Ouddorp oid.

 6. Ijmuiden doublé , gisteravond tot donkers, uurtje, goed, vanochtend met hoog da bom, hoogte, kracht, wk 4 a 5 lange runs, prima lngbrd sessie.

 7. Ouddorp was dik vanochtend! Volgens mij is die foto idd van Ouddorp

 8. LVS net hoog en klots. Toch dikke lijnen en geen stroming. Top dus!

 9. Ouddorp was geen perfecte sessie…hard werken, lastig pakken, dikke drops en ook hele lekkere ritten op de sup…toch stoked!

 10. Domburg was heerlijk vanmorgen!

 11. De échte foto van ouddorp dus van Rekkab :

 12. Man man ! Keer een ochtendje. Perfecte timing kwa wind in Zeeland.. heerlijk kunnen surfen met eerste licht..een dag vol stoke

 13. Scheveningen Noord was ook lekker vanmorgen en ik had een gast beloofd een foto uit het filmpje te knippen maar helaas net te vroeg weg gedraaid. Maar goed, belofte maakt schuld 🙂

 14. En een wandje die mij daarna heerlijk opslokte. 🙂

 15. Nu met foto

 16. Yes, Ouddorp was “the place to be”…
  Ik ging er iets voor 9en in (je had gelijk, Richard) en was misschien iets te laat. Eerste 1 1/2 uur was te gek, hol en glassy, daarna werd het met afgaand snel minder ondanks de wind er heerlijk uit bleef.

 17. Top foto’s Dirk!!!

  Zo was het idd af en toe als je de juiste er uit pikte 😎

 18. Mooie foto’s Dirk.

  Fotootje van vanochtend vroeg.

 19. wow, Dirk, mooi inderdaad! Ook die kleur van het water, prachtig!

 20. Smerig water en lastige golven in velsen naast de pier wel lachen mooie ritten gemaakt

 21. Ook een paar leuke foto’s kunnen maken!
  Hoop komende tijd flink te oefenen met de waterhousing die ik heb aangeschaft voor m’n nikon.

  heb een album op facebook aangemaakt:

  https://www.facebook.com/pg/erwindevisservisualart/photos/?tab=album&album_id=1631661193540307

 22. “Facebook” ….. jammer

 23. Zeeland ziet er heel mooi uit, wat een verschil met Bloemendaal. Bloemendaal was klotsbak ten top van 8.00 tot 10.00. Toffe foto’s trouwens.

 24. IJmuiden was fijn aan het einde van de ochtend/begin van de middag.

 25. Fffff….k stond aan land in de regen naar balletjes te kijken.

  Herkansing komende week wat een fetch!!!!

 26. [email protected]: nog niet echt de moeite.

 27. Thanks singlefin!
  Is het de moeite om naar Scheveningen te rijden nu?

 28. Ben er overigens wel ingegaan. Het was minder erg dan het er van de kant uitzag. Zat af en toe een mooie borsthoge lijn tussen. Zeker wel vermaakt. Wel irritant dat het de hele winter betaald parkeren is op IJmuiden in het weekend. Was dat altijd al zo?! Omgerekend kostte dat toch weer 20 pain au chocolats van de Jumbo 😉

 29. @ singlefin, ik zou lekker naar Bretagne rijden, daar heb je veel pain de chocolat, veul golven EN gratis parkeren 😉

 30. IJmuiderslag is gratis. Wel verder lopen met je board.
  Hier in cltsoog ook gratis P maar niemand in het water. Is ook wel hondenweer zo af en toe. Of ben ik op de verkeerde plek gaan kijken?

 31. Deze voormiddag in domburg eerst nog flinke golven met nog genoeg lijn, maar naarmate het lager water werd vooral grote close-outs.

 32. @ single fin
  eerst was parkeren daar niet zo duur en gratis als je achter elkaar reed 😀 de eigenaar heeft duidelijk bedacht om de (wind) surfers terug te pakken met controle en een belachelijke prijs…

 33. @Tobias Bedoel je dat gratis parkeerterrein/veldje met dat hek eromheen. Laatst stond dat helemaal vol met chalets. Ik heb gisteren op IJmuiden gesurft met Emiel van Hightide. Niks in de meter gedaan. Ook niet gekeken of het betaald of niet betaald was. Ziet er zo verlaten uit nu daar. Oh wel.. ook geen bon aangetroffen.

 34. Wordt het morgen nog wat in Noord-Holland met side shore/offshore wind ?

 35. beschutte spot voor morgen met Noord?

 36. Noord – Westenschouwen doch enkel bij hoogtij

 37. morgen ochtend gaan de zuid stranden van Zeeland weer los met of shore wind en dikke golfhoogte

 38. Houd de zeehonden in de gaten. Er is een sterftegolf en de oorzaak is onbekend. Vind je er een, rapporteer dat dan.
  (Al weet ik ook niet precies waar)

 39. Wordt gevaarlijk morgen. Ook oppassen voor een schip in de line-up: https://nos.nl/artikel/2202528-kustwacht-waarschuwt-voor-onbemand-zeiljacht.html

 40. Eerst licht. Moet nog ff naar de shorebreak komen.

 41. ijmuiden cam ziet er ook niet echt geweldig uit maar is wel lastig te zien

 42. https://youtu.be/_6DT6XpC5so is cam Ijmuiden

 43. Schip is inmiddels vastgelopen tussen Ouddorp en Stellendam (waarschijnlijk op de “Kwade hoek”)

 44. Vanochtend in het zonnige zuiden 😉

 45. IJmuiden was compleet AAN vanochtend. Ik ging er volgens mij iets tegen 10en in. Op dat moment windje 4bft… alle windsurfers aan de kant. Flinke shorebreak, eenmaal buiten (vééééér buiten) dikke overhead lome reuzen die moelijk te pakken waren.
  Toen kwam de wind ineens terug en was het voor mij amper (sup) te doen.
  Spectaculair en jammer dat ik dan die 10″ niet meer heb…

 46. Westenschouwen: de wind volgde de duinen en dus side off en zelfs side shore wind. Met stroming. Toch aardig golven gereden met SUP.

 47. Wat een heerlijke herfst!
  Hier een paar plaatjes van de afgelopen sessie’s! De eerste is van vanmorgen..

 48. Heel mooi op hoek

 49. Ben je geweest Tobi? Wat is de hoogte ongeveer? Vanmiddag ook nog wel kans denk?

 50. Gisteren 13nov.: Een uur langer gereden vanuit Antwerpen, door ongevallen rond Rotterdam. Pas om 11h in Scheveningen, 1,5h klotsbak 🙁 Vandaag ziet er al beter uit, maar werken 🙁

 51. Klopt de voorspelling voor woensdagmiddag nog enigszins? Zal het de moeite waard zijn om boardje mee te nemen naar het werk en dan om 15uur nog even richting WAZ te rijden?
  Thanks

 52. Woensdag zeker lekker let op het tij

 53. Hoek was aan vanochtend! Heerlijk eerst op de achterste bank maar was eigenlijk beter na 11:00 toen het op de voorste bank ging breken.

 54. Zal het morgen ochtend vanaf eerste licht tot 11:00 te doen zijn in wijk aan zee ?

 55. Kunnen we die klok niet gewoon juist een uurtje de andere kant opzetten? Ivm surfen na je werk?

 56. Vanochtend Tobias, 10h15-11-30 een 10+ op de Noord SCH. Te gek voor woorden, bij het brekertje trokken holle akers droog op het zand. Dikke bakken, offshore, niemand in het water daar [de +]
  dat is wel een dik jaar geleden dat het zo goed was hier

 57. Vanmiddag wat plaatjes geschoten op wijk 15:15 tm 16:30.
  Het zijn er aardig wat, volgende keer maar een kleinere selectie maken.
  lastig te zien soms door de caps wie het is, maar wie weet herken je jezelf.
  https://www.facebook.com/nickderuyterphotography/

 58. Very extreme wipe out :

  (Andrew Cotton breekt zijn rug) Hij word letterlijk weggeschoten!

 59. Waarom stuurt ie nou ff terug..

 60. Iemand een eyeballetje van Zandvoort? Cam lijkt niet veel soeps.

 61. ness

 62. Iemand een eyeball op wijk? volgens mij doet de webcam het namelijk niet..

 63. Is er ergens nog een beetje te surfen hier in het noorden?

 64. Klein en clean maar er loopt wel wat

 65. jup, op het internet!

 66. Daar is een oude bekende truc voor (iets met juiste moment afwachten en gassen ;))

 67. Prima lijntjes van 10 tot 1130, daarna al snel minder

 68. Wijk 11:00-13:00 – 1 foot & clean… was leuk longboarden.

 69. Zonde dat de eerdere voorspelling van zondag niet lijkt te kloppen! Stormachtige nw-er nu helaas…

 70. Mv2 vind ik te klein

 71. @Gratis Parkeren @ijmuiden: nie meer… is opnieuw afgesteld en nu veul sneller en daarbij hele vervelende drempeltjes, dus met je GT40 er onderdoor zit er ook niet meer in 🙁

 72. @dirbee’71 Het is me anderhalve week geleden nog gelukt, dus zeker niet onmogelijk 🙂

 73. Pffff.. Mees Koch liet even zien hoe het moet eergisteren op Wijk. Vette plaatjes Nick!