Surfweer Zaterdag 24 november 2018

Na het koude weer van de afgelopen week krijgen we vanaf woensdag een wat langere periode met wind, golven en zachte lucht uit het zuiden. Voor het zover is, zal de noordooster dit weekend nog een keer gaan toenemen met swell als gevolg. Deze vrijdag nog compleet flat, dus alle tijd om die 500,- te speuren in de surfshop. Mocht die al weg zijn, dan sowieso -20% op alles t/m aanstaande maandag met de andere korting code’s die te vinden zijn!

Zondag 25 november
Vrijdag en zaterdag nog flat, dus maar meteen naar zondag. Allereerst zal er swell arriveren van de storm die vrijdag boven de Barentzee bij Spitsbergen/Noorwegen ligt. De hoogte daarvan is niet genoeg, maar in combinatie met de winddeining uit het noordoosten kan er uiteindelijk toch een leuke golf worden verwacht. Een uitzondering zijn de oostelijke wadden, daar is de swell van 1m bij 14 seconden alleen al voldoende voor goede golven. Probleem is daar echter de schuin aanlandige wind, als die te veel noordoost is.

De getijden vallen zondag gunstig voor de zuidelijke regio’s met nog voor donker hoogwater. Richting Noord-Holland is tij wat minder gunstig, met pas om 17:30 hoogwater. Echter kan daar de swell van ver beter zijn werk doen met de offshore wind. Ook met laag naar midtij daar al een kans op een cleane longboardgolf van knie- tot ham-hoog. Voor de hogere golven zul je richting het zuiden of de wadden moeten. Of een dagje moeten wachten!

Maandag 26 november
Zoals de kaarten er nu voor liggen lijkt maandag de beste dag van de terugkerende noordooster. Simpel gezien is de depressie die vorige week al die prachtige noordoost swell gaf, gewoon weer teruggekeerd van de Oceaan richting het vaste land. De kern van het laag ligt ergens boven Parijs, waardoor er een straffe noordoost staat. Lang niet zo hard als vorige week, maar dat hoeft ook niet om 2m swell uit ONO met 6-7 seconde te krijgen. Opnieuw zal deze swell met name de zuidelijke provincies en kustgebieden het beste bereiken. Daarbij speelt ook nog mee dat het tij in het noorden nog weer bijna een uur later komt, en het allemaal net niet gunstig uitpakt. De wadden kunnen wel weer goed zijn, maar alleen rond het juiste tij met hoog water. Uitzondering zijn Texel en Vlieland, waar ook prima met laagwater kan worden gescoord tussen de strekdammen, als de wind voldoende schuin aflandig van richting blijft.

Woensdag 28 november
Dinsdag slaan we over, hoewel er in de ochtend nog een kans op restswell uit het noordoosten en tevens verre noorden is. Die zal heel clean zijn, maar wel vrij klein.

Op de oceaan is inmiddels een zeer zuidelijk gelegen lagedrukgebied dichterbij gekomen die op Black Friday al was ontstaan boven Florida. Deze brengt zachtere, maar eerst nog wel aflandige zuidelijke surf-condities. In de regel geeft dat alleen in Noord-Holland (goede) golven en uiteraard is het afwachten op de juiste timing wat betreft het doorkomen van het eerste koufront in combinatie met het getij.

De dagen na woensdag gaat het echter steeds meer de goede kant op met de windrichting, want die wordt eerst zuidwest, daarna west en later zelfs noordwest. De depressie trekt zelfs zo ver door dat er in het eerste weekend van december noordelijke swell van kunnen worden verwacht. Sneak preview: de meest gunstige surf(ge)tijden voor dat weekend zitten tussen 9:00 en 12:00u , wat dus geen enkele belemmering voor de pakjes-avond (middag) hoeft te geven! Doe op op tijd je inkopen met mooi 20% korting op alles van black friday tot cyber monday in de surfweer shop / natural high! De code vindt je bovenaan dit bericht of even zoeken op in een van de surf accessoire categorieën. Fijne feestdagen alvast!
 1. De twee lagedrukgebieden die ons het komende weekend/maandag de surf gaan geven. Dit kaartje is van vrijdag waarop een storm met 6m hoge golven te zien is boven Noorwegen. Hiervan komt in de regel 2,5 dag later bij ons een swell van 0,6m met een hoge periode (veel energie).

  Daarnaast trekt het laag op de oceaan dit weekend weer terug het Europese vaste land op en diept een klein beetje uit met als gevolg een harde noordoosten wind boven de wadden en golven van 2,5m hoog bij 6/7 seconde periode uit deze zelfde noordoostelijke richting.

 2. Handig die pijltjes!

 3. wat houd dat laag in voor frankrijk en portugal?

 4. Dus betere golven in NL dan Normandië? Haha! Morgen beslissen of ik een roadtrip ga maken dus ik ben benieuwd.

 5. Zondag zou lekker zijn, sta alweer 3 weken droog

 6. Rws geeft weinig golfhoogte voor zondag: 60-70cm

 7. Ja zag het net ook, ben benieuwd hoe ver de verwachting van tobias van die MSW ligt.
  Heb meer vertrouwen in Tobias though, that man knows his shit!

 8. Flat spells….

 9. Dat zal wel meevallen. Meer dan genoeg swell op de exposed beaches van Portugal en Frankrijk. Alleen dat laagje met kern boven Poitiers geeft onshore in het zuiden.
  Wel offshore in Bretagne noord en Normandie, alleen daar komt pas wo/do weer genoeg swell samen met de Zuiderstorm. Niet zo heel gunstig dus.

  Portugal zal vandaag nog zuid offshore zijn en op een aantal plekken 1,5 golven. Niet heel clean ondanks de offshore. Ook zondag valt het nog mee wat betreft de windkansen, maar maandag draait het overal naar noordwest / aanlandig met nieuwe swell (dus dan alleen cleane surf aan de zuidkant van schiereilanden / bretagne.

 10. Terug naar eigen land.

  Die wind uit noordoost komt zondag wel wat laat op gang.. dus hopelijk gaat dat nog wat geven voor donker met hoog.

  Swell van ver is nog niet op de boeien. Kan nog komen, alleen zal heel klein zijn.

  Zet mijn opties op maandag, want dan komt de swell van de wind op zondag bij Denemarken beter binnen. Helaas voor N-H niet veel soeps. Daar is het wachten tot woensdag/donderdag de zuid-fohn de swell aan gaat blazen!

 11. Woensdag ZZW 7:

 12. Donderdag zuidwest 6:

 13. Spannend

 14. Zondag 10:00 golven bij J6 platform – nog een heel eind te gaan. Dus dat wordt te laat voor mij.

 15. hmmm, dat schiet niet op inderdaad.
  Verre swell is ook wel erg klein met 40-60 cm op die diepte in de Noordzee.
  En de windswell lijkt nog niet echt over de 5 s (200 mhz) heen te komen, dus daar valt vandaag ook nog weinig van te verwachten.

  Morgen nieuwe ronde, betere kansen.

 16. Was wel even lekker in de branding van vier tot vijf
  Lage periode en lekker kunnen oefenen op starts 😉

 17. Wat wordt morgen de beste tijd om het water in te gaan,Genoeg size voor laag – mid? Thanks in advance!

 18. Om 6:30 snel afnemende golfhoogte (93-89cm) bij halftij. Tegen de tijd dat ik er zou kunnen zijn, zou het wel eens wat klein kunnen zijn ( laagtij) . Bovendien regen en 15-17knopen uit oost. Dus thuis blijven voor mij. Spijtig

 19. Zit weer een toename in boven de wadden, wat uiteindelijk zal resulteren in meer golven dan er nu op de webcams en metingen van dichtbij is te zien.

 20. ja die toename had ik niet verwacht om 7u.
  Maar had het leuk geweest met regen, windje (14-16knopen) en 5*C?

 21. Ja. Nat word je toch. Offshore wind. 5*C is peanuts als je neopreen op orde is. Gaan als ze staan.

 22. @eddyc: bij regen (plus 15knopen) koel je wel meer af op een SUP – en anderhalf uur heen rijden voor onzekere golfhoogte maakt het minder interessant.

 23. Vrijdag lijkt er veelbelovend uit te zien?

 24. Domburg viel tegen qua hoogte vanmiddag. Wel lekker na een lange periode ni gesurft te hebben en totaal niet koud ook!

 25. Voor de liefhebber:

 26. Vette film van een coole trip gasten!

 27. Nice hoor krijg gelijk trek in een broodjes baksteen

 28. Zijn er komende zondag ochtend denk je goeie golven

 29. Mooie film!!

  En ja hoor, de wind is weer gedraaid naar zuid voor donderdag.
  Wordt hem net niet voor de zuid regio, mark my words…

 30. Wil iemand de kennis delen over welk tij je Noordwijk en omgeving surft met de zuiden wind die komende dagen komt.

 31. Zuidzuidoost zelfs om 13u donderdag-middag.. dan gaat het hem in het noorden ook niet echt worden (muv paar spots).

 32. Leuke film! We zijn jullie nog bij @Gwendrez tegen gekomen… Camper volgeladen met kinderen 😉 Wat een mooie golven die avond (mooie week overigens) en die prachtige lucht..

 33. Zondag is nog ver weg.
  Laatste kaarten geven windstill weer en hele kleine golven. Op zich geen verkeerd scenario voor wie ’t longboard surft!

  Maar goed, kan ook zo weer omslaan.

 34. Windrichting morgenmiddag lijkt voorzichtig weer naar pal zuid ipv zzo te kruipen

 35. Wind lijkt idd na 15:30 vanuit Zeeland als eerste meer zzw te worden ipv zuid/zzo.
  Dat zou niet verkeerd zijn, want het waait hard genoeg!

 36. Kan iemand mij uitleggen waarom er 1.6m swell is maar de golfhoogte FLAT is bij MSW?

 37. Afgaand water en een pier die in de weg ligt

 38. De swell gaat de verkeerde kant op, nl de Noordzee in (door de Z wind)

 39. Eerste meetpunt is meer dan 100km op zee daar zijn de golven maar dan richting engeland duh !!!!

 40. @5vrienden nice mov guys

 41. Paar aardige dagen gehad dit najaar, maar lijkt wel een van de meest flatte najaren zolang ik me kan herinneren. Geen lekkere dikke W stormen enzo. Vorig voorjaar ook heel veel oosten stormen.

  Is het toeval, of is het klimaatysteem aan het veranderen?

 42. Flatness is het nog nooit zo lang geweest.
  Dit is echt voor het eerst…

 43. In 1987 was ook zoyihaaa

 44. wobbly jet stream

  https://insideclimatenews.org/news/02022018/cold-weather-polar-vortex-jet-stream-explained-global-warming-arctic-ice-climate-change

 45. Echt super plat, absurd.

 46. Een vriendin van mij die wereldwijd stormen bestudeerd (heeft een PhD daar in) vertelde dat er juist meer echte stormen in Europa komen. Ze vertelde dat ze vaker en heftiger worden, dus dat zou positief moeten zijn voor de surf haha. Hopen dat het nog komt dit najaar.

 47. Klopt, maar als die stormen allemaal zuidelijker overtrekken (Portugal en Italië dit najaar bijvoorbeeld) en niet over de Noordzee met de bekende ZW-er en NW-er of Noorse zee voor lange fetch N-swell, dan profiteert de Noordzeesurfer zeker niet van deze verandering.

  Ik ben ook nog niet overtuigd door de NO-ers. Cleane golven, dat wel, maar hoogte en push vind ik vaak tegenvallen.

 48. Die reclame voor Marroco is wel spot on nu…

 49. wijk richting 1ste molen tussen 10.00 en 12.00 , mooie longboard lijntjes met lange ritten prima vermaakt met 3 mensen erin

 50. Nog mensen vanuit BE dit weekend naar opaalkust ?

 51. Scheef tegen donker nog best geinig. Harde offshore met dikke spray en behoorlijk lange lijnen. Wel lang wachten op de sets en de hoogte ontbrak helaas. Goed vermaakt, dat wel!

 52. Morgen ochtend?!

 53. Yes! Zou leuk zijn om te linken. Was je van plan zaterdag of zondag te gaan? Stuur me anders een berichtje op 0487210649

 54. @Mark: zag jullie liggen, twijfelde, maar vond het te hard waaien voor sup. Heerlijk vermaakt op de windsurfer. Mooie lijnen!!

 55. Olas??

 56. t ziet er op de cams wel aardig uit, bij eb maar eens even waz checken

 57. Heerlijk lijntjes in de ochtend,,, Supaaaar chill 😀

 58. Hello iedereen

  Iemand places to stay en must do surfspots voor Lanzarote en fuerteventura?

  Gracias!

 59. Kun je in Nederland in de zomermaanden wanneer de zeetemperatuur 18-22 graden (juli/augustus/september) met een chest zip high end 2mm shorty die GBS gestikt is vooruit komen? Eventueel met 4mm wetsuit sokken tegen koude voeten.

  Of is dit gekkenwerk en moet je er na een 30-60min al uit?

 60. Je kunt het zelfs in een 1 mm zwembroek doen dan 😉

 61. Haha door die smiley op het einde weet ik nou niet of dit sarcastisch is. Moet gewoon kunnen dus? Iemand hier dat wel eens gedaan?

 62. Was net lekker bij wijk tussen bunker en pier met mooie lijnen. Met 5/3 mm schoentjes, cap en handschoenen goed te doen.

 63. Ja hoor..de dames ook met bikini..zelf meestal 2-3 mm aan maar met zon echt te warm dan in de zomer.

 64. @teletubby
  Probeer in te schatten of die shorty een miskoop zou zijn. Ik vertrek voor 3 maanden naar Australië wanneer het daar winter is. Op het moment surf ik in een 5/4 maar kan een goede deal (50,-) krijgen op een nieuwe 2/2 high end gbs sealed shorty, vraag me alleen af hoever ik daarmee kom in als ik terug ben in NL en het te warm is voor de 5/4
  Jij misschien enige input?

 65. Ik heb een paar maanden in m’n 2/2 aggrolite gesurfd, die heeft wel lange mouwen maar heb het er uit nooit koud mee gehad.

 66. Namiddag heuphoge cleane lijntjes !! Het was Fun !!

 67. @Max Homegrown/Casa hilda Fuerteventura. En voor Lanzarote Surfschool Lanzarote/Famara appartments

 68. Valt er uberhaupt iets te surfen hier in de maanden Juni/Juli/Augustus

 69. @Max

  Northshore fuerteventura, Harbour wall, Glass beach afhankelijk van de wind.

 70. Dinsdag lijkt een goede dag te worden met N swell en een lage drukkern boven NL met O wind..

 71. Gisteren offshore wind en mooie cleane krachtige golven (klein tot middelmatig) in Wissant. Super !

 72. Valt tegen

 73. @shorty..ik zou voor full dun pak gaan voor Australie. Heb mijn 2-3 mm ook in Morocco gebruikt. Betere bescherming tegen kwallen en zon.

 74. Dat ziet er goed uit voor de komende week. De noordoostelijke Atlantic is eindelijk aan zet!

 75. Hoi allemaal🙃
  Ik ben al een tijdje op zoek naar een stalling voor mij longboard in Wijk aan zee. Helaas is alles verhuurd. Is er misschien iemand die zijn plekje (tijdelijk) niet gebruikt en die aan mij zou willen onderverhuren? Stuur mij dan een berichtje op [email protected]

 76. Ik kan maar een dag kiezen om te gaan. Morgen of dinsdag, voor welke dag is het meest gunstige voorspelling voor Scheveningen denken jullie?

 77. Zou m’n geld op dinsdag zetten

 78. Dinsdag !

 79. Thnx peeps!

 80. Maandag nacht: NNW wind wat golven zal genereren. Dinsdag afnemende wind. Vooral weinig wind op Domburg na 12u.

 81. @ cote d opale

  heb ook al vaak naar wissant willen gaan, waar ga je er dan precies is?

  Mvg

 82. Waar de wind offshore blaast bij een straffe ZW

 83. In wissant : de baai he