Surfweer Zaterdag 23 mei 2020

Dit weekend staat in het teken van een klassieke zuidwester met het sturende lagedrukgebied op de Oceaan nabij Ierland en IJsland. Het systeem schuift snel door onder invloed van een snel veranderende straalstroom op zo’n 10 kilometer hoogte. Wij zitten op 0km hoogte eigenlijk op de bodem van deze ‘luchtige’ Oceaan, die in de regel dus 10km dik is. Alles wat boven aan ‘het oppervlak’ gebeurt, heeft uiteindelijk zijn uitwerking bij ons aan de grond en op zee. Door de snelle verandering gaat het lagedrukgebied zondag al opvullen, maar niet voordat er eerst nog een dag lang nog een noordwestelijke wind staat over een groot deel van de Noordzee. De swell die daarbij ontstaat geeft een lange deining en zorgt voor ideaal surfweer op maandag.

Zaterdag 23 mei
Oppassen geblazen met de wind vandaag, want die gaat rond 16:00 uur naar hard tot stormachtig uit zuidwest. Hoewel de echte windkracht 8 beperkt blijft tot vlak voor de kust en dan voornamelijk voor de kust van Zeeland en België. Maar goed, windkracht 7 is natuurlijk ook al pittig. Wel gunstig is dat de meeste wind in het zuidwesten zit en de ZW-swell die daar gevormd wordt dichtbij de oorsprong meteen al de juiste periode meekrijgt. Dat is goed te zien op het spectrum en dan vooral de laatste 2 plaatjes: surfweer.nl/spectra. Met zo veel wind en bijna springtij gaat het serieus stromen met hoogwater en de uren na hoogwater. Pas in de loop van de avond wordt surfen in Zeeland mogelijk en gaat de 8bft op zee terug naar 7. Meer iets om te shortboarden, voor zeer ervaren surfers. In Belgie is de situatie iets anders, minder heftig qua stroming en iets betere kansen voor een ieder. Uiteraard net zo veel wind als in Zeeland. Richting Zuid-Holland en Noord-Holland is de wind misschien iets minder hard. In ieder geval is het luchtdrukverschil minder, maar of dat echt resulteert in rustigere golven is maar de vraag. De vloedstroom is na 15u niet meer te doen, op een enkele uitzondering na. Het is dan wachten tot ver in de avond, de kentering van het tij weer gunstig wordt. In het noorden komt het helemaal niet meer goed, daar is de kentering pas na 23u. Op spots als Zandvoort en Noordwijk na hoogwater nog wel een mogelijkheid, maar alleen als je bereid bent kilometers over het strand tegen de wind in te lopen. Dat is overigens ook in het midden van Zuid-Holland het geval, hoewel het tij daar al wat eerder zal omkeren. Uiteindelijk kan het ondanks de wind toch nog een goed te surfen avond worden. Het licht blijft aan tot 22:00 uur.

Zondag 24 mei
In het zuiden van de Benelux neemt de wind in de ochtend al genoeg af en is het vanwege de golfhoogte raadzaam om dan al te gaan surfen. Richting Zuid-Holland kan het in de ochtend ook al prima surfen zijn, maar de leukste momenten zitten wellicht na 16u. De wind neemt dan af naar 3bft onshore (nog steeds rommelig), maar het tij duwt de eerste swell uit het nestwoordwesten al wel wat binnen. In Zeeland is dat veel minder het geval, daar is het te veel west (en ligt de oorsprong net over het ‘randje’ bij het Engelse Norfolk. De swell uit dit deel van de Noordzee komt in Noord-Holland al wel aan zondag-middag en avond. Wel blijft de wind daarbij aanlandig WNW waaien met 5bft. Toch geeft dit dikke bakken dankzij het wat langer aanblijven van hoogwater (nog 1 dag, dan springtij). Wil je dus vol gas shortboarden, dan kan dit in bijna heel Noord-Holland (incl Texel).

Maandag 25 mei
De wind gaat liggen en de swell komt nog een dag lang goed door vanuit het noordwesten. Daarbij is er wel een groot verschil tussen zuid en noord. In Belgie zijn de golven klein en mist het staartje van hoogwater in de vroege ochtend. Dat het tij vroeg in de middag alweer opkomt maakt een hoop goed. Ook omdat de swellhoogte later op de mdidag en avond verder afneemt. Holland ziet er heel anders uit. De vroege ochtend heeft goud in de mond met nog even hoogwater. Daarna stroomt het een lang deel van de dag eigenlijk te veel mee afgaand. Met het laagste punt in de eb-stroom komen er weer mogelijkheden op de wat dieper liggende buitenbanken. Maar ook zou dan de beginnende zeewind van 2 naar 3bft kunnen gaan. Als dat het geval is, dan is eigenlijk hoogwater weer veel beter. Sowieso is dat het geval in zuidelijk Zuid-Holland en in Zeeland. Het tij blijft de hele avond goed en de wind gaat uiteindelijk ook weer helemaal terug naar nul. Vooral in de kop van N-H en op de wadden kan het de moeite zijn om zelfs te wachten tot na 20u voor een 2e surfsessie. Terwijl het in Zeeland dan eigenlijk al gedaan is. In Belgie idem, daar na 20u eigenlijk steeds minder en niet de moeite.

Na maandag is het in het zuiden helemaal niet meer de moeite c.q. is het flat. In het noorden komt er nog een rimpel door van ongeveer kniehoog. Leuk om te surfen met een longboard of sup, want de wind is dinsdag nul, nul. Nog minder dan maandag en de golven zijn waarschijnlijk ook nog hoog genoeg om het met een foilsurf te proberen op een afgelegen stuk strand. Daar is het ook een perfecte dag voor, omdat de wind zo gering is. Helaas wordt het op woensdag echt overal flatter dan flat. Niet voor lang, want donderdag/vrijdag komt er gelukkig al wat op gang. Een hogedrukgebied boven het meest westelijk deel van de Noordzee laat een lichte noordwester ontstaan tussen Noorwegen en de Duitse Wadden. Waarschijnlijk kan hier wel een kleine swell van overblijven voor de kust van vooral Zuid-Holland en de Wadden. In Zeeland en België dreigt het flat te blijven tenzij de zeewindecirculatie op lokaal niveau serieus gaat meespelen. De getijden later in de week zijn dan in ieder geval gunstig met de avond pas hoogwater.

Wetsuit-advies water is rond 12 a 13 gr Celcius :
Zaterdag: Een 4mm, schoen 3mm
Zondag: 4/3mm en schoen 5mm
Maandag: Wetsuit 3/2 overdag. Ocht nog 4/3mm
Dinsdag: 3/2mm, flat sup
 1. We kunnen weer!

  Wel nog eerst een echt winddagje:

 2. Yihaa zometeen lekker tegen de wind in peddelen!!

 3. Hi iedereen,

  Weet iemand welk van de waddeneilanden de beste surfspots heeft? Of is het vrij vergelijkbaar?

  Thanks!

 4. Bedankt voor de uitgebreide surfweer voorspellingen! Fijn dat ze er weer zijn.

 5. Wellicht een idee om onder de wetsuit adviezen waarschuwingen te posten bij extreem weer?

  Nu dat er wat meer mensen het water ingaan en mensen die doordat ze thuisblijven deze zomer misschien ook beginnen met surfen.
  Helaas is het soms moeilijk om mensen te overtuigen dat sommige dagen niet goed zijn voor beginners, maar wellicht helpt het.

 6. Bedankt voor de top voorspelling kom er net uit lange ritten dikke bakken prachtig Holland ’s afzien veel wind maar goed te doen

 7. Blij dat Luxemburg eindelijk ook eens een keer wordt meegenomen in de surf forecast:

  Zondag 24 mei
  In het zuiden van de Benelux neemt de wind in de ochtend al genoeg af en is het vanwege de golfhoogte raadzaam om dan al te gaan surfen….

 8. @Luxemburg!
  LOL!
  Zat op MSW te kijken of er nog een golf te scoren was daar, maar de berichtgeving daar is wat dat betreft ook nogal beperkt.

 9. Ik surf in Zandvoort en zit in dubio om ‘s ochtends vroeg te gaan of eind van de middag/begin avond (allebei wordt lastig). Wat is wijsheid?

 10. Weet iemand welk van de waddeneilanden de beste surfspots heeft? Of is het vrij vergelijkbaar?

  Thanks!

 11. Ik ben zelf vaker op Ameland geweest. Het ligt er heel erg aan. Het kan daar prachtig zijn qua noordswells en oceaan condities geven. Tegelijkertijd is het heel erg exposed en kun je niet echt ZW-swell oppikken. Zo heeft denk ik ieder eiland zijn voordelen qua ligging. Ik denk wel dat Texel de meest soorten swell kan oppikken, maar daar heb ik nog nooit gesurfd.

 12. @eduard
  Terschellingers zeggen vaak dat Vlieland meeste pakt, maar Vlieland ook wat strekdammen. Terschelling meeste hoogte. Verschillende zandbanken, meestal stevige paddel om buiten te komen. Als je Wijk of Scheveningen gewend bent alles x 2. Best redelijk wat mensen die daar surfen. Je hebt eigenlijk tijdelijke vergunning nodig om te surfen. Of via gemeente of Surfclub Terschelling lidmaatschap

 13. @ domburg sleutelkastje

  Nog maar even proberen, heb nog steeds het sleutelkastje liggen van tribord met de sleuteltjes oid van het dakrek.
  Neem even contact op met [email protected]

 14. Veel te ver weg die eilanden. Als ik dan toch zo’n eind moet rijden, ga ik liever de andere kant op en pak ik echte oceaancondities in zuid frankrijk (wanneer dat weer mag)

 15. Hi!
  Ik wil morgen gaan surfen bij wijk aan zee of bij Zandvoort, maar weet iemand of ik beter ’s ochtends of in de middag kan gaan? Ik snap nog niet zo goed hoe ik alle voorspellingen moet lezen, maar klopt het dat het aan het eind van de middag geschikt voor surfen is?
  Alvast bedankt!!

 16. @beginnende surfer.

  Als je in Zandvoort gaat, kies laag water of opkomend tij.

  Daar heb je als beginner de ruimte.

  Ga voor de veiligheid in noord ter hoogte van de reddingsbrigade.

  Enjoy

 17. Ik zou morgen nog in Domburg willen surfen, wat is het beste moment? Vroeg in de ochtend zoals ik begreep?

 18. In wijk aan zee ook meer dan genoeg ruimte. Alleen niet bij de pier. Ook met stevige stroming van noord naar zuid en Nw wind zit de pier jou meer in de weg dan dat ‘ie helpt.
  Parkeer in het dorp of bij de bunker en ga daar het water in. Dan zit je echt buiten de drukte en ver van de pier.

  In Zandvoort kan je tegen betaling parkeren. Als geld geen probleem is…
  Als het stroomt, dan kan je best in Zandvoort Noord bij de Reddingsbrigade erin gaan, maar lig je een half uur later in Zandvoort Zuid

 19. Verdwaalde talenten heeft het begrepen 👍😎

 20. Thanks voor de tips.

  Is er een mogelijkheid om in contact met jou te komen? Heb nog wat meer vraagjes.

  THANKS!!

 21. Hoi allemaal,

  Ik ben vanochtend wezen surfen bij de zandmotor. Het was afgaand tij. Ik heb het gevoel dat de zandbanken daar niet zo goed liggen omdat ik steeds het volgende meemaakte.
  Ik pak een golf en ik sta vervolgens voor korte tijd. De golf breekt snel en een steil. Hierdoor doet mijn board doet een nosedive en ik val erachteraan. Het is daar heel ondiep dus ik val eigenlijk op het de bodem (zand).
  Komt dit omdat de bodem van redelijk diep heel snel naar ondiep gaat?
  Misschien zijn deze zandbanken te vermijden door met een bepaald getij te gaan surfen bij de zandmotor? Bijvoorbeeld door te gaan surfen met laag tij. Heeft iemand hier ervaring mee? Met welk getij kan je het best surfen in het gebied van Kijkduin tot de zandmotor?

  Alvast bedankt!

 22. Nosedive board is meer een kwestie van skills dan de banken. Probeer is schuin in te peddelen of een bottom turn te maken, eventueel door je rail te pakken als je pop up doet. Meer druk op de achterste voet zodat je nose omhoog komt op het steile stuk helpt sowieso.

  Steile golven komt inderdaad omdat het van diep snel naar ondiep gaat. Dit gebeurd in Nederland minder vaak dan bijvoorbeeld reefbreaks in indo. Teahupoo bijvoorbeeld, gaat van een paar honderd meter naar een paar meter diepte en daardoor onstaat er een super holle golf.

  *Meestal* breekt een bank holler met hoog water, omdat er als het ware minder water overheen stroomt de hele tijd en daarmee vlakker word. Daarom is een shorebreak vaak ook wat holler dan een zandbank.
  Uitzonderingen daar gelaten.

  Omdat het springtij is komt het water nu hoger, en daarmee op stukken die normaal niet breken en dus minder stromend water over zich krijgen. Laagwater zou wat meer mellow golfjes moeten geven.

 23. Over het algemeen het volgende;

  NW-swell gaan vanaf 1/2 hoog tot hoog
  ZW-swell gaan vanaf 1/2 laag tot laag

  En op een dag als vandaag kunnen beginners beter nog iets eerder gaan tot 3/4 hoog en/of een hele rustige plek zoeken

  Good luck!

 24. My wetsuit just fell off the top of my car on the way from scheveningen south to north!! :(. Anybody found it?

 25. Obv voorspellingen en golfspectra (K13 en A12) had ik wel wat hogere golven verwacht. Komt dit door het effect van sprintij op de golfhoogte? en zo ja, waarom?

 26. Tij
  En het moet nu arriveren, de tweede swell:

 27. Rolt er morgen nog iets binnen in BE?

 28. Flat 😢

  Nederland nog wel iets. Vooral provincie N-H en de wadden tot heuphoog.

 29. Hi guys, gister FCS2 fin kwijt geraakt op scheev noord, als iemand iets tegen komt geef even een shout out!

  Alternatieve vraag, worden er ook losse fins van FCS fin sets verkocht ergens? Ik ben vast niet de enige die er 1 verloren heeft

 30. ja met zijn alhu naar wijk aan zee / velsen noord morghu jonghu lekker surfen met zijn alhu…. lekker indrophu, snaken, I da weg lighu, top voorspelling Tobiushu 👍

 31. Waar kwamen al die surfer ’s vandaan zoooo druk evengoed lachen dikke rollers af en toe

 32. Camping … is ook weer geopend voor het seizoen. Hele families en vriendengroepen bestormde het strand met aantallen zoals het 80 jaar geleden niet had misstaan. Gewapend met tribord softtops, vintage bic’s en een verdwaalde gun werd de kniehoge shorebreak overwonnen en kon de drijvende picknick beginnen.
  Elke heuphoge set leidde tot een bombardement van vliegende boards en gillende mensen.

 33. Ik heb ook nog nooit zoveel softtops en/met kooks in het water gezien. Er werd ook erg slecht opgelet. Desondanks ok sessie, maar kijk wel uit je doppen.

 34. Wat is het beste getij in zandvoort/bloemendaal? paar keer op de push geweest en met hoog maar lijkt dat de swell dan niet echt genoeg is om op de banken te breken..
  beter met laag misschien? dan is het wel weer snel shorebreak

 35. @gisteren: eens! Zelden zo vaak ingedropt in een sessie. KIJKEN als je indropt!!!!!

 36. Het leek inderdaad wel een gezellige theeclub gisteravond. Indroppen, boards ditchen en het liefst een combinatie van die twee. Ook het blokkeren van een take-off bleek erg populair. Opletten is er niet meer bij, zo lijkt het😏

 37. How about niet indroppen? Ben benieuwd waar Campino en Gisteren gesurft hebben? Waar was het zo druk?

 38. Nog maar even aandacht voor de blog die hier laatst gepost is:

  http://surfweer.nl/surf/surfregels-nederland-en-rest-vd-wereld/

  Ook handig voor als je elders in de wereld wilt gaan surfen. Niet overal zijn de mede-surfers zo aardig en niet-fysiek als in Nederland ; -)

 39. @@gerry, Indroppen in de zin van de golf pakken. Ik was op wijk gisteren, soms echt ongelooflijke taferelen gezien. Dat je al bij het inpaddelen begint te roepen en alsnog door twee mensen wordt ingedropt. Ik vraag me soms echt af of mensen dan gewoon echt schijt hebben aan de regels of dat het pure onkunde is. Niet alleen gevaarlijk, maar ook erg jammer van de golf die hierdoor zelden goed gesurft wordt, door niemand niet. Daarnaast is het al vaker gezegd, maar ik begrijp ook gewoon niet waarom beginners op de drukste plekken op de beste peak gaan liggen. Als je begint wil je veel golven kunnen pakken en is dat veel belangrijker dan de net iets betere kwaliteit. Verder lekker gesurft gisteren :).

 40. het was takke druk gister op wijko, maar des te gezelliger met wat techno chicks uit amsterdam op de parking…ze gaven so een live showtje weg zo stoked waren ze-..

 41. Noordzee boardstore verkoopt lossen vinnen!

 42. Indroppen wordt niet alleen door beginners gedaan. Voornamelijk boze 40/50’ers vind ik grotere geluks-verziekers dan softtoppende beginners.

  Wat mij betreft is aanspreken op een vriendelijke manier een prima oplossing en zelf het goede voorbeeld geven. Tolerantie mag wat mij betreft omhoog in het water tbv veiligheid.

 43. https://www.surffcs.eu/collections/replacements

 44. Valt me vooral op dat de mannen die zeuren/schelden over indroppen de boze 40/50’ers zijn die hun ‘hobby’ te serieus nemen en denken dat ze professionals zijn. zal de midlife crisis wel zijn.

 45. Helemaal mee eens

 46. Wat is het nu? Zijn de boze 40/50ers de indroppers, of zeuren ze over indroppers?

  Indroppen is zeg maar de grootste “fuck-you” naar iemand die je kan maken

 47. Zo, net terug uit Wijk. Wat een heerlijke ochtend. Gezellig druk, werd veel gelachen en de stoke was bijna tastbaar. Ik ben een (niet boze maar hele aardige) softtoppende 47er, en ik probeer niemand tot last te zijn. Kreeg nog wat tips in het water en heb echt genoten vandaag. Heerlijke sfeer!

 48. 1. Priority closest to the peak
  2. Priority furthest out

  Deze is met name voor de longboarders.. Ookal lig je verder weg, de piek heeft eerste voorrang

 49. Denken de meeste beginnende surfers niet gewoon dat alle surfers rechtdoor gaan? Ze hebben vaak denk ik echt niet door dat er iemand van links of rechts komt. Misschien hier een keer een topic over schrijven..
  Gisteravond prachtige zonsondergang en golven in dorp WaZ. Onwennig om te zien dat er einde van de middag een vrij grote groep bij WaZ dorp lag. Gebeurt niet vaak. Leuk wel!

 50. Ja, op de site van FCS kun je losse vinnen kopen.

 51. Tja, ik lag gisteren bij het uitpaddelen in de weg voor een “gevorderde” longboarder, die tot mijn verrassing dus wel gewoon rechtdoor ging. In combinatie met verblinding door de zon was het even schrikken.
  Verder zijn de regels me als relatieve beginner echt wel helder, maar het ging in de praktijk dus een keer mis.
  Ben vervolgens niet te beroerd om even sorry te zeggen, maar beleefde communicatie mag van beide kanten komen wat mij betreft.

 52. Is gewoon niet te doen met zoveel mensen in het water, iedereen wilt graag een golf pakken en als je maar 1 fatsoenlijke golf per 5minuten hebt, en 20 man staat te wachten, dan gaan er sowieso 3-4 proberen, zit er ook nog 1-2 beginners bij die niet kunnen aborten, en iedereen zit super dicht op elkaar, dus is het lastig om te zien wie er nou precies het dichts bij de piek zit. Bijna niet te doen zo met die drukte, nee laat die corona flauwekul maar gauw voorbij zijn zodat het wat rustiger op het water wordt, want als dit de toekomst van surfen is, poeh….

 53. Nu het toch zo goed als flat is, ga ik mijn softtop repareren, mijn dochter was er op aan het springen in de tuin en een vin is afgebroken :/ Tijdens het zoeken naar de beste reparatiemethode/nieuwe vin kopen kwam ik TikiGrip tegen. Zijn er hier mensen die er bekend mee zijn?
  “TIKI GRIP (Also called TikiTrak) is a thin EVA rubber non-slip front traction for surfboards, paddleboards, sailboats, or any place a soft grippy surface is desired. TikiGrip offers a clean protective surf wax replacement.”

 54. Kan mij bijna niet voorstellen dat mensen de regels niet kennen. Maar merk dat een vriendengroep (>5 surfers) vaak onderling de golven aan elkaar gunnen maar schijt hebben aan elke buitenstaander.

  Vind dat surfers in het water sowieso altijd beetje hoog wielrengehalte hebben, ongeacht de leeftijd. Denk wel dat iedereen wel de frustratie kent als je voor de 2e keer een hele set moet laten gaan omdat het zo druk is en dezelfde gast steeds voorrang pakt en niet wat aan een ander gunt. Paar gefrustreerde leasebakrijders in het water maakt het in ieder geval niet gezelliger.

  Paar jaar geleden is er wel is iemand met een honkbalknuppel verhaal gaan halen op de parkeerplaats in wijk, gelukkig is dat echt eenmalig geweest. Hielp wel voor de regels trouwens.

 55. Heb TIKI GRIP wel vaker gezien in CA, heb zelf ook geleende boards gesurft met deze grip, werkt prima. Zien mensen die nooit meer wax willen gebruiken, zeker voor een softy goed.

  Over indroppen en drukte, iedereen heeft honger en wil golven. Velen zijn ‘good enough to be dangerous’, heb ook lang genoeg bij die groep gehoord. Je denkt wel een keer extra na als je voorruit gewaxed wordt :), de USA is iets extremer als het aankomt op het testen van het geduld van de gevorderde surfer. Van tijd tot tijd is er wel erg veel onwetendheid in het water…

 56. Loop gewoon een stukje verder als je nie ttegen de drukte kan….

 57. 70 procent van de surfers in NL zijn kooks, 20 procent denkt wat te kunnen en maar 10 procent kan daadwerkelijk echt surfen.

 58. en jij behoort zeker tot die 10 procent

 59. Super blij dat surfweer weer online is!! Wel heel jammer dat het niveau van een deel vd post weer zo zakt. Tobias, is het niet tijd om die anonieme posts te stoppen? Op andere vergelijkbare sites gaat men wel normaal met elkaar om zoals op wepowder. Morris heeft dat goed voor elkaar en de sfeer is gewoonweg beter als er een profiel achter de posts zit.

 60. Ben ik met je eens soms zijn de posts een beetje negatief, maar ik vind de algemene sfeer van surfweer.nl eigenlijk heel goed, ondanks dat je anoniem kan posten. Kijk bijvoorbeeld naar andere platforms, bijvoorbeeld youtube, daar gaat het er veel erger aan toe dan hier op surfweer.nl.

 61. Elkaar aanspreken op zijn verantwoordelijkheid en veiligheid lijkt me prima en zal de sfeer voor een volgende sessie hopelijk nóg beter te maken

  MV2 ook druk voor mv begrippen en ook hier ingedropt en gesnaked worden. Af en toe een ##!!%^& en weer vrolijk met respect verder 😎

 62. Volgens mij al een keer eerder geopperd (en al zelfs aangeboden om te maken); een forum hier zou wel prettig zijn. Kun je info terugzoeken/uitwisselen en ben je ook van de anonimiteit af (deels dan).

 63. Wielrengehalte, leasebakrijders, vervelende vriendengroepen, verhaal halen met knuppels… Wees relaxed, op dagen zoals gisteren zijn we toch allemaal gewoon plezier aan het maken op die paar slappe golven die er binnen rollen.

  Met de juiste houding en gunfactor is er altijd ruimte om iemand aan te spreken op voorangsregels of gedrag. Nog nooit meegemaakt dat mensen daar negatief op reageren.

 64. Ik denk dat longboarders en shortboarders beiden een andere definitie van “de piek” hanteren.

  Als je uitgaat van het eerste moment waarop je een golf kunt pakken en waarbij de rit gemaximaliseerd wordt, ligt de piek voor een longboarder in de regel verder op zee.

  Vanuit het shortboarders perspectief pak je golf dan voor de piek. Vanuit de longboarder gezien liggen de shortboarders in de weg op de inside

  Bij goeie golven ontstaat die verdeling veel natuurlijker en wordt de boardkeuze afgedwongen door de omstandigheden. In het slappe Nederlandse sop kan er bijna altijd wel gelongboard worden, en dat geeft wel eens frustraties.

 65. Gister om 14.30 het water in gegaan en om 17.00 gestopt om dat het te druk werd in waz. Sfeer was toen nog erg goed. Anders gewoon verder richting dorp de zee ingaan. Indroppen is nooit helemaal te voorkomen zeker niet in de combinatie met long en shortboard. Was heerlijk in ieder geval.

 66. WAZ: Gisteren zeker last gehad van surfers die tijdens de take off bij een goede golf in de weg lagen omdat ze terug aan het paddelen waren richting de line-up. Was bijna niet te voorkomen met zo veel drukte. Daarna een paar klagende foilers over het aantal suppers die er waren; alsof die niet mogen genieten! Een paar keer om gelachen en nog steeds 300% meer golven kunnen rijden dan een gemiddelde sessie in NL. Verder was de sfeer echt prima met heerlijke watertemperatuur en lekker zonnetje :)))

 67. Komende maandag weer zo’n drukke dag?😂

 68. Ik was gister ook in Wijk. Bij het windsurfpad was het gezellig druk en er rolde van 17 tot 21 uur ruim voldoende golven voor iedereen.
  Nou heb ik de luxe dat ik met mijn SUP zo’n beetje alles kan pakken wat aan komt rollen dus als ik een surfer eindelijk een golf zie pakken waar ik al op sta draai ik af en pak gewoon de volgende….
  Maar ik heb me wel verbaast over de mierenhoop die bij het havenhoofd lag terwijl het volgens mij brak van Wijk tot Den Helder.
  Kan iemand mij vertellen waarom iedereen bij elkaar op een hoop gaat liggen om vervolgens te gaan lopen zeiken over dat het te druk is?
  In heel Nederland is geen Pointbreak te bekennen, dus van die Peak’s waar iedereen het hier over heeft zijn er ondanks de driukte nog steeds genoeg over.
  Gewoon kwestie van zelf kijken en zelf denken……

 69. Gisterenavond rond hoog erin bij Windsurfpad met foilers, suppers, short en long. Vraag (vriendelijke tip??) voor enkele suppers: kun je naast je paddle ook je board in de gaten houden?
  Echt weer genoten gister al. Top sfeer, kunnen genieten vd foilers en leuke gesprekken mee gehad. Zoals die gast zei: “buiten spelen…dat is wat we doen”
  Laat pas weer terug… in mn leasebak.
  Groeten van een veertiger. Ps: ik hoor dat de wind draait naar Noord 🙂

 70. Amen

 71. Om de spanningen te verlichten, hier een klassiek filmpje 😂

  https://youtu.be/4Ba98kojKpc

 72. Helemaal mee eens. Gisteravond met hoogwater lekker het water in gegaan bij een strand ergens MV en Wijk (ga maar de specifieke plek noemen) en we lagen er met een stuk of 6 in daar. Lekker genoten van de ritjes en niet 1 keer voorrang genomen of moeten geven op een golf. Maar eigenlijk prima dat alle beginnners naar dezelfde spot gaan. Zodra je tegen iemand zegt dat je bent wezen surfen vragen mensen bijna standaard: in Scheveningen?
  Blijkbaar is er een beeld dat dat surfspot numero uno is hier (zal wel mede komen door het surfdorp en het aantal shops en scholen daar).
  Dus…. lekker met z’n allen naar Wijk/MV/Scheef!
  Surf ik ondertussen lekker ergens daar tussenin.

 73. Goeden dag allemaal!

  Ik had even een vraagje over surfplanken…
  Ik surf nu al 10 jaar ong alleen heb door me werk de laatste tijd niet veel tijd gehad om veel te surfen, maar ik ben wel opzoek naar een nieuw shortboard
  Nu liep ik laatst tegen een 5.7 mayhem rocket redux aan die me wel aansprak, hebben jullie ervaring met deze planken van mayhem? Zoja hebben jullie dan ook tips?
  Ik zie de laatste tijd ook veel torq board voorbij komen op het internet, hebben jullie daar ook toevallig ervaring mee?

  Alvast bedankt🤙🏼

 74. Zou je die spot met ons willen delen. Het wordt namelijk best druk op de bekende spots.

 75. Katwijk aan zee

 76. Iedereen gaat naar Scheveningen omdat het gewoon the place to be is.
  In het verleden heb ik vaak andere spots geprobeerd, maar dat viel toch tegen.

  De zuid, de noord, echt bij iedere wind is op Scheveningen een perfecte bank te vinden.

 77. “al 10 jaar ong alleen…” Da’s een rustige spot zeker ja. 🙂

 78. Dacht dat dit een surfersforum was en geen Nederlands toets…?😂

 79. 🙂 Sorry, een vroeg-op-de-woensdagochtend-grapje. 🙂

 80. De shorebreak van Zandvoort is gewoonweg fantastisch. Met hoogwater en een golf van meer dan een meter is het de ideale voorbereiding op een sessie in Teahupoo.

 81. @beginnende surfer stel je vragen hier dan zijn er meerdere mensen die antwoord kunnen geven!

  Neem een abbo op de sms dan zit je altijd goed. Neem wat lessen ergens, meteotraining bij Tobias etc. Verdiep je in de materie. Wij doen het zonder de abbo maar tis geen rocket Science, behalve long distance lage drukgebieden, die breken mijn brein nog wel eens.

  Hoog wat er nu ligt zou weleens donderdagochtend kunnen deliveren met een goede wind voor Sandevoerde, afhankelijk van tij in de ochtend (vanaf 0600 am opkomend) kiezen where to go ( Meijer, nautique, spot of Sandy Hill) Als dat ruk is probeer Bernies, of verder Rapa en WS69.

  Master je skills daar in alle rust en vrijheid.

 82. Spot on! En nog maar een keer: neem les!!! Dan krijg je ook uitleg over banken, muien en de regels!

 83. Vraagje. M’n winter wetsuit houdt me ondertussen veeeel te warm in het water. Als ik nu een zomerpak wil kopen wat is dan een goede keuze voor in de Nederlandse zomers / Noordzee. Een 4/3 of een 3/2 ? Beide lukt niet budget wise. 🙂
  Thanks!

 84. 4/3 veel te heet hartje zomer, 3/2 nu misschien net te fris. dus ff kijken of je eerder een koukleum of zweethoofd bent.

 85. 3/2 is echt prima, surf al 2-3 weken in me 3/2 (overigens wel een nieuwe) en verder geen (hand)schoenen.

  4/3 is zonde, klein window waarin je die echt nodig hebt

 86. Ik had tijdens een trip naar Ierland zo’n Torq shortboard gehuurd, ik vond hem echt heerlijk surfen! Vergeleken met mijn Rusty Neil, die thuis lag, niks mis mee

 87. Mee eens, surf er zelf ook mee en doet niet onder voor de merken met wereldfaam. Zowel fish, short als longboard.

 88. En oersterk, ik kitesurf er ook mee als het hard waait:

 89. Over wetsuits: per merk hangt het heel af hoe warm de 3/2 versie en hoe koud de 4/3 versie is. En daarbij de windchill panel op borst of rug. Zoals bij Srface bv, waarbij een 3/2mm vanaf nu t/m november warm zat is. De Franse en vooral Australische wetsuitmerken hebben de neiging om de 4/3mm wat dunner te maken. Dit is dus eigenlijk ook een perfect alternatief voor nu t/m de zomer. Dus eigenlijk moet je de verschillen even naast elkaar leggen. Van de Comp wetsuits weet ik dat ze altijd iets flexibeler en dunner zijn. Dus daar is een 4/3mm echt de beste keuze en snel aan de koele kant (ook in de zomer).

 90. Even offtopic gezien de flatness: ik ben sinds kort begonnen met longboarden voor de lagere cleane dagen zoals afgelopen maandag. Ik merk dat ik steeds meer naar de neus toe kan lopen en soms als een kleine (cheater) five eruit weet te halen wat er leuk is. Nu zit de shape van mijn board denk ik een beetje tussen een classic noserider en een high performance longboard in. Op dagen zoals eergisteren ben ik meer aan het lopen dan turns aan het doen en ik haal hier ook meer plezier uit merk ik. Mijn vraag is; voor dagen als eergisteren, wat voor soort vin zouden jullie aanraden om mijn niet al te classic longboard zo goed mogelijk te optimaliseren voor noseriden? Ik zat zelf te denken aan een FCS Hatchet bijvoorbeeld. Enorm dank alvast!

 91. Bedankt voor het advies allen. Ik ga op onderzoek uit. Thanks!

 92. Ik heb er gewoon een standaard 9 of 10 inch fin en huppel zo naar voren.

  Je zou eigenlijk een In the Pink moeten kopen als je wilt leren, maar ja de prijs…..

 93. Je zou altijd nog een wetsuit kunnen huren en kijken welke dikte je zelf fijn vindt 😉

 94. Heb sinds vorig jaar een 6″3 Fish van Torq en erg blij mee. Bij zwakke golven merk ik wel dat ik (voor mijn gevoel) veel minder pak dan andere surfers om me heen. Ben 1m90 en rond de 90kg dus relatief groot/zwaar.

  Zou het helpen om een 6″4 aan te schaffen met meer volume? Of gewoon minder chips eten?

 95. of meer surfen

 96. Thanks voor je eerlijke uitleg. Ik wou niet het hele forum vervuilen met beginnersvragen, vandaar dat ik je even met je wou e-mailen voor wat praktische vragen over Zandvoort etc.

  Wat betreft lessen nog tips?

  Groetjes.

 97. Zie dat het board maar 36 liter heeft, je bent 90 kilo jij zou minimaal 40+ liter moeten surfen

  Het kan wel met 36 liter, maar dan moet je precies op de juiste plek van de piek de golf pakken en een goede peddel techniek hebben

  Ga voor een groveler bv een fw baked potato 5.9 met 42 liter, dan ga je meer golven pakken = progressie

  En op een andere plek surfen dan Scheveningen helpt, veel te veel goede surfers die vaak veel meer inzicht, paddle power hebben en daardoor meer/alle goede golven pakken

  mooi om te zien, minder om te surfen

 98. Thanks!

  Ga eens een 40+ liter board huren; kijken hoe dat scheelt. Ik surf overal tussen Mv en Scheveningen; idd om de reden die je noemt niet alleen in S (hoewel het daar toch altijd het lekkerst loopt).

 99. Wat zijn slappe golven? Op kleine(re) dagen met slechts weinig deining surf ik een 5’8 met 38 liter, meer push (lees deining) dan een fish 5’5 met 31,5 liter. Als het echt aan is en in het buitenland een performance shortboard in 5’11 met 30 liter. Ik ben 45+, 180 cm en 77 kg. Tegen die kleine jonge gastjes peddel ik niet meer op, maar voor de kleine dagen wil ik wel een klein board.

  Wat bedoel ik te zeggen: bouw een quiver. Die Fish is wat betreft lengte ideaal voor de betere dagen in NL voor je. Wordt het kleiner en slapper dan is een korter board met meer liter aan te raden. Bijvoorbeeld een Lost Bram Bag, FireWire Baked Twice, Torq Summer 5 etc. Genoeg volume om in te peddelen en kort genoeg om nog turns te kunnen maken.

 100. Nuttige tips, thanks!

 101. Lekkere windje ineens!

 102. Ja komt van de satesaus

 103. Iemand enig idee wat al die KNRM boten bij Skeef Noord pier doen?

 104. Respect tonen voor een overleden reddingsbootschipper (was 40 jaar in dienst).

 105. Erehaag, claxons, respect: https://www.omroepwest.nl/nieuws/4051241/KNRM-neemt-afscheid-van-oud-schipper-Jaap-Pronk

 106. Weet iemand of het nog wat is in Domburg vanavond?

 107. Verkijk je zeker niet op de liters. De helft van die liters steken boven het water uit als je hard peddeld en een golf pakt. Oppervlakte is net zo belangrijk, en wat soms helpt is wat meer naar voren op je board liggen zodat je meer gebruik maakt van het hele board.

  Ben zeker niet getrained, ben 2meter/90kg en pak met 6’0/37 liter makkelijk knie hoge golfjes, maar meer volume of oppervlakte is zeker je vriend.

 108. Als ik jou was zou ik leker voor volle bak volume gaan. Met 90 kg heb je sowieos veel meer volume nodig dan iemand van 77 kg, daarnaast als je geen crack bent dan heb je ook baat bij meer volume.

  Wees ook niet bang om een midlength van 7ft + te surfen. In Nederland is volume je vriend en ga je meer golven pakken dan ooit te voren. Hoe meer golven je pakt, deste beter je wordt

 109. Wanneer waait het te hard en is het niet meer de moeite? Zou het vanavond graag rond uur of 20.00 proberen maar twijfel of het gaat!

 110. Richting is belangrijk, net als swell. 30 knopen offshore is beter dan 10 side shore.

  Check de cam en duik erin bij twijfel

 111. Klopt het dat de 3d spectra achterloopt op de actuele boeimetingen van rijkswaterstaat?

 112. @Hee, lijkt volgens de voorspellingen best wat te zijn nog even. Ik ga het wel even proberen denk ik, verwacht er niet teveel van

 113. Als net-niet-meer-beginner longboarder vind ik het echt lastig om te zien of ik per ongeluk indrop of in de weg lig. Daarom laat ik Scheef en WAZ voor wat het is en surf ik lekker bij Katwijk waar het rustig is en ik niemand tot last ben. Ik vind het sowieso niet relaxed met veel surfers dicht bij elkaar en snap dat ook nooit zo goed. Maar als ik in Ierland surf (LAhinch, Inch, Rossnowlagh) zie ik ook altijd mensen elkaar opzoeken… en daar hoef je voor de swell echt niet dicht bij elkaar te liggen. Misschien zijn we toch kuddedieren!

 114. Goeie call Lot! Surfers zijn zeker kuddedieren! Sommige voor het gezelschap, of omdat ze de beste piek willen en andere omdat ze niet beter weten. Voor veel beginnende surfers is scheef en WAZ de bekendste spot. Deels door de scholen/shops en verder omdat iedereen er heen gaat (dus dan zal het wel goed zijn). Als je er verder geen kaas van hebt gegeten volg je al gauw de meute.

  En het klopt nog ook, het zijn twee van de betere spots van NL. De havenhoofden zorgen voor goeie banken, beschutting bij bepaalde windrichtingen en ze werken met vrijwel elk getij. Grote nadeel is dus de crowd. Om die reden probeer ik deze spots zoveel mogelijk te mijden, tenzij de omstandigheden zo zijn dat ze echt vele male beter zijn dan de andere spots. Nu de zomer aanbreekt zie ik de crowds echt exploderen, ik ga nu nog liever in een winderige klotsbak liggen dan met 200 man naast een havenhoofd, maar ieder zo zn ding, sommige mensen gaan best goed op crowdsurfen geloof ik.

  En ja, niet indroppen is lastig als beginner. Je bent met veel dingen tegelijk bezig, dus je omgeving daarbij in de gaten houden is lastig. Vroeger heeft een boze Fransman me hier eens goed bewust van gemaakt, dat heeft goed geholpen. Foutje maken kan altijd, ongeacht ervaring. Bied gewoon je excuses aan en probeer er van te leren.

 115. Kuddedieren zijn we volgens mij zeker als je kijkt naar hoe 99% van de surfers zich gedraagt (ik zelf maak me er ook schuldig aan). De gemiddelde beachbreak in NL maakt het echt niet zo veel uit waar je ligt, en toch zie je vaak 20 mensen op een kluitje, terwijl het 100 meter verder ook goed breekt. Het is toch vaak ook als je mensen ergens goede golven ziet pakken dat je geneigd bent daar heen te gaan. In werkelijkheid ligt het net zo veel aan die mensen als aan de golf: als je die goede surfer ergens anders neerlegt pakt hij ook goede golven.

 116. Volgens mij zijn we ook een beetje lui, de banken het dichtst bij de parkeerplaats zijn altijd het drukst :-).

  Misschien ook vertrouwen, als je zelf niet helemaal in kunt schatten waar het lekker loopt, vertrouw je er op dat het goed is waar veel mensen zijn.

 117. Hoe herkenbaar.
  Overigens zijn veel ‘indrop’ claims een geval van Snaken. In NL dan ook veelal geen consistente, enkele piek, maar golven die op verschillende plekken tot piekjes komen. Dan kom je elkaar tegen, maar is er geen sprake van indroppen.

  Ik zoek ook altijd de ruimte op. Daarbij veelal de ervaring dat ik, na een eerste rit, mensen naar ‘mijn’ plekje zie peddelen. Ik doe het soms expres. Kijk ik waar ik wel wil surfen en begin ik een stukje ernaast. Als de mensen dan naar me toe peddelen schuif ik naar de plek die ik op het oog had. Niet lief, vaak wel effectief.
  Gevorderde surfers trappen er vaak niet in, btw.

 118. Wat doet n mens met vastgeroeste schroeven in je finbox? Laten zitten is geen optie.. cola helpt ook niet. Uiteraard zijn ze bijna dolgedraaid…
  Anyone?

 119. Het idee van deze petitie is om iedereen mee te laten doen om de oceaan te beschermen, om het evenwicht te bewaren, voor alles fucked is.

  @Tobias, het zou cool zijn als world ocean day een topic mag worden.

  Deze movement lijkt toch wel serieuzer dan ever.
  Sign de petitie aub.
  Check 30×30 = 30Km2 protected by 2030

  https://www.campaignfornature.org/

 120. Gaat het vanavond en morgen nog wat worden? Ik zie dat de wind wel oké staat maar dat de swell terugtrekt (?). Komen er dan nog wel golven?

 121. WD40 (AKA “kruipolie”) , paar uur geduld, nog meer WD40 en nog meer geduld, – dit herhalen totdat je het wel los krijgt.

 122. Wat hierboven staat, gecombineerd met een postelastiek tussen schroevendraaier en schroef en anders uitboren…

 123. &30×30 evenwicht & tobias? Die combi die snap ik nie

 124. @fishbal wat bij mij ook nog wel eens heeft gewerkt bij dolgedraaide schroefjes; sla een kleine platkop schroevendraaier (zo eentje waar je voltage mee checkt) met een hamer in je schroefje en draai daarna de schroef ermee uit. Succes!

 125. @fishball; schroefuitdraai setje.

 126. inbussleutel vastlijmen met seconde lijm

 127. Proberen een recht gleufje erin te vijlen van ongeveer 2 – 3 mm diep en dan met schroevendraaier wd40 proberen los te schroeven. En anders naar Ron de surf repair guru die ramt hem er wel uit 🙂

 128. @fishball
  Als het inbusbouten zijn, probeer ze dan los te krijgen met een torx-sleutel, die heeft meer aangrijpingspunten.

 129. Als je alle tips geprobeerd hebt, of direct resultaat wilt, kun je een schroevenUITdraaier nemen

 130. De bovenstaande tip!!!!!!

  Ik heb hier een setje van mijn vader van gekregen specifiek voor hetzelfde doel als jij. Hij noemde het er linkse tap. Dit is bij uitstek je beste optie. En is goedkoop.

 131. @ herkenbaar. Dat is exact mijn ervaring ook, ik ben helemaal (nog) geen goede surfer, en ga daarom ook vaak een stuk naast de wat drukkere plekken liggen.
  Voornamelijk als er maar een man of 5-10 liggen merk ik extreem vaak dat als ik een golfje pak door vrijwel alle 5-10 besloten word om direct voor mijn neus in te paddelen en te gaan liggen. Ik snap dat ook nooit zo goed, vooral omdat er dan vaak ook naar je gekeken word alsof je in de weg ligt omdat ze denk ik langer surfen dan jij, dus dan schuif ik altijd weer op met zelfde resultaat als gevolg.
  Ik ben meestal vriendelijk tegen iedereen, groet ook het liefst een ander even, maar merk ook daarin veel die niks zeggen of hand opsteken, maar vervolgens wel 2 meter voor je gaan heen en weer paddelen zodat ze zeker weten dat ze de golf die jij misschien zou kunnen pakken met je wat grotere plank sowieso zelf nog kunnen pakken en/of je dan boos aankijken als je voor een golf paddelt en dus direct in hun ‘zone’ komt.
  Nu ik wat zekerder ben van m’n eigen kunnen heb ik daar meer lak aan maar vind dat wel altijd vervelend.
  Juist merk ik dat degene die zich gedragen als ‘ik kan surfen’ zich juist eerder zo gedragen, en de mensen die duidelijk beginnend zijn zich veel eerder verontschuldigen, wat dan ook meteen niet zo de frustratie opwekt maar je meteen denkt van dat geeft niet joh, ik lig ook wel eens in de weg.
  Weet niet of andere die ervaring ook hebben

 132. Wat ook kan is een schroevendraaier vijlen of schuren tot hij in het bus
  je kan (moet een beetje spannen).

 133. @Flex, mooi verwoord. Herkenbaar.

 134. @Flex: mensen die zich zo gedragen hebben last van mannetjesgedrag en een grappig egootje ontwikkeld. Veel van die persoontjes zijn ook gewoon schaapjes. Het is ‘give and take’, maar op bekende drukke spots liggen er tegenwoordig zoveel mensen in, dat mensen elkaar maar in de weg liggen en dan is het ‘mine…mine…mine’, om maar een golf te pakken.

  Overigens…misschien dat jij het gevoel hebt dat ze elke keer voor je peddelen, maar als beginner kun je de golven vaak nog niet goed lezen én pak je golven op een ander (later) moment. Beginners liggen dan vaak in de weg van meer ervaren surfers, waardoor die zich goed willen positioneren t.o.v. de peak en na een tijd irritatie komt, zonder dat de beginner weet dat hij/zij steeds in de weg ligt. Communicatie is key…in bijv. Scheef peddel ik gewoon naar zo iemand en leg het hem/haar ff snel uit, zodat ze zich er bewust van worden.Vaak voelen ze zich dan een soort van beledigd of zo en gaan gewoon door. Prima, zeg ik dan, maar als je dan gezeik hebt, dan ook niet zeuren.

  En dan nog de hogere/hollere dagen. Beginners welke in de lineup gaan liggen waar ze geen business hebben, omdat het boven hun niveau is én daarbij vaak volop in de weg liggen waar ervaren surfers de hoge golven uitrijden. Classic!

  En tegenwoordig heb je een nieuwe variant…surfsleraren welke hun klas voor een goede peak positioneren op de betere/hogere dagen en dan mannetjesgedrag tonen omdat je te dicht bij hun klas surft. Surfleraar ontploft, want die denkt dat ie god is. Ik: lach ‘m gewoon vierkant uit!

 135. @ Flex, heel herkenbaar. Laatst op een totaal leeg zuiderstrand iemand die gewoon letterlijk naast me kwam liggen. En niet met de intentie om een praatje te maken. Dat voelt toch een beetje als iemand die in een lege bus naast je komt zitten. Ben inderdaad ook maar weer wat verderop gaan liggen.

 136. @cult of log

  Ik bedoel juist dat ik een wat grotere plank vaan heb dan die gasten, dus ik lig dan zeker nu ik veel meer golven gewoon pak juist verder het water in, en dan liggen die gasten met hun shortboard dus een meter of 2/3 lager omdat ze die golf (waar ik dus in mijn visie al voor klaarlig voordat ze er überhaupt nog in de buurt komen liggen) willen pakken waar ik al bijna in sta zeg maar😇
  En ik ben echt de moeilijkste niet, ik ga 9 vd 10 keer gewoon aan de kant, en ook als je aan een ‘beginner’ ziet dat ze een beetje van je schrikken en even niet weten wat ze moeten doen, links of rechts, blijven staan, plank los of vast, dat ik dan meestal direct terugtrek, even hand of duimpje omhoog van ik heb je gezien hoor, en dan weer terug naar achter paddel.

 137. Trek de volgende keer anders iets herkenbaars aan, dan positioneren we de surfklassen op voldoende afstand van jouw peak.
  Pannenkoek

 138. Herkenbaar, ik noem het het “stroop aan mijn reet effect”

  Ga je juist uit de meute liggen, pak je paar goede golven en daar komen ze hoor…ga je liggen waar zij vandaan kwamen…idem….het is net een spel soms naast dat het irri is is het ook wel grappig en ja zo “lok” ik ze soms ook van de betere piek af 🤣

 139. Bij mij is het juist andersom, mijn vin zit heel losjes in de finbox en wiebelt / klappert in klein beetje in de gleuf en ook de schroef kan niet echt meer strak worden aangedraaid..

 140. Katoenen doekje er tussen klemmen, dik genoeg dat ie strak in de box zit, desnoods dubbel vouwen. Overtollige doek wegsnijden met Stanly- (of andere scherp) mes

 141. @Martijn. Waar ik vroeger altijd een shortboard en fish nodig dacht te hebben ben ik blij dat ik een groter board heb gekocht. Namelijk een Torq 7’2 fish. Echt zo heerlijk om een board met volume te hebben. Elke rimpel kan je pakken. Ik ben nu 46, ben een vader met een klein buikje dus het gaat mij meer dan ooit dan het maximale plezier uit mijn surfsessies te halen. Sessies die spaarzamer worden ook al woon ik sinds 4 jaar in Portugal. Ik zou willen dat ik eerder een groter board had aangeschaft, het vergroot je plezier op kleinere en cleane dagen. Succes met je board keuze.

 142. Rob Machado zegt het ook: foam is your friend! ❤️

 143. Goed artikel met referentie naar hoe je kunt uitrekenen welk volume bij je past. Bij mij zit het rond de 40 liter maar heb dan wel jaren meerdere malen per week gesurft, ben 195 en 92kg. Voor NL kies ik een board met minder rocker, meer breedte, korter en dikker (zelfs rond de 3 inch).

  http://www.millerslocal.co.za/blog/volume-is-your-friend

 144. @allen,
  Gun iedereen een lekker golfje🏄🏿‍♀️🏄🏾🏄🏻‍♂️✌🏻

 145. Liters zijn inderdaad een indicatie, meer niet. Het gaat er om hoe de liters verdeeld zijn. Dus als je tegen iemand zegt je hebt 40 liter nodig omdat je 90 kg bent is dat best wel onzin advies dat zal iedere goede Shaper beamen. Als je goed kunt surfen kunt je met 90 kg ook prima wegkomen met 32 liter in de Noordzee golven als het volume maar gunstig is verdeeld, daarin speelt uiteraard de dikke van je glassing ook een grote rol. Als je een oude PU hebt 4/6 oz deck en 2 x 4 bodem komt dat je drijfvermogen niet echt ten goede, je flex trouwens ook niet maar dat is weer ander verhaal.

 146. Ik ben begonnen met surfen en valt mij op als ik hier lees dat ik vooral verhalen over scheveningen, en wijk aan zee lees. Zelf woon ik in leiden en ga in Noordwijk surfen, Is meestal vrij rustig ook, vooral heel veel kiters. Betekend dit dat Noordwijk geen goede surfspot is? Of heb ik gewoon geluk dat hier niet veel surfers zijn?

 147. scheef is onderdeel van een redelijk grote stad en behalve dat de golven daar vaak wel lekker lopen voor Nederlandse standaard, wonen er gewoon veel mensen en dus meer surfers dan in bijvoorbeeld Katwijk. Ik denk dat de eilanden vaak betere deining pakt dan Scheveningen, maar daar woont bijna niemand dus daar hoor je niet zo veel over.

  ik heb nog nooit in Noordwijk gesurft dus ik kan niet bepalen of het daar goed loopt. je pakt er waarschijnlijk wel meer golven dan in Scheveningen.

 148. Klein beetje wax in je finbox op de goede plek en je surft weer als een…

 149. Probeer een paar verschillende finkeys bij mij past de ene perfect strak en de andere zit zo los dat je alles dol maakt als je m draait

 150. je praat heel maar je zegt nietsssss… surf-off

 151. Ik surf al jaren in noordwijk en ik heb er vaak genoeg goeie sessies gehad, en het is inderdaad meestal lekker rustig. Een van de grootste nadelen t.o.v. van bv Scheveningen is misschien de stroming die soms nogal flink kan zijn.

 152. Iemand in het Belgenland die een idee heeft als er wat binnen rolt de komende dagen?

 153. Ja hoor, net als in NL erg weinig tot niks… v.a. donderdag weer wat kans op meer

 154. Er gaat wel wat gebeuren komende week 😎

 155. De golven in Wijk, en ook in Scheveningen zijn kwalitatief zo goed omdat er een pier ligt die de wind tegenhoud. In Nederland is het meestal ZW dus dat wordt precies afgevangen door de pier. Verder is Wijk een goede longboard spot omdat de golf daar rustig loopt. Het voelt niet ech als t een standaard beach break. Zijn er mede longboarders die weten hoe dat kan? En zijn er wellicht nog andere goede longboard spots. Scheveningen is een beetje hetzelfde als Wijk gok ik met de pier maar daar ben ik nog nooit zelf geweest. Ik hoor altijd dat het daar druk is. Maar Wijk vind ik soms ook best druk . Gelukkig surf ik steeds een beetje beter op m’n nieuwe single fin dus ik heb niet zo’n last van de drukte. Wel is de sfeer de laatste tijd wat minder in het water. Maar dat begint ook voor een deel bij jezelfj natuurlijk.

 156. @domburg

  Poging 4, ik heb nog steeds hier het tribord sleutelkastje liggen van degene die m 2/3 weken geleden is vergeten, heeft er zelf ook hier om gevraagd, ik heb al 3x een reactie neergezet om even contact op te nemen met [email protected] maar nog niks gehoord.
  Hopelijk lees je dit dan wel even


Je kunt hier gelijktijdig 8 foto's uploaden van 8MB per foto. Url-foto's van elders plakken werkt ook.