Surfweer zaterdag 15 oktober 2016

Vanmiddag met hoogwater is de kans op mooie kleinere golven vrij groot. Wel alleen in het zuidwesten, want de swellrichting is 20 tot 30 graden Oostnoordoost. De enige variabele die nog roet in het eten kan gooien is het beetje wind dat in het begin van de middag overwaait. Letterlijk en figuurlijk, want de wind en de bijbehorende regen is binnen een paar uurtjes weer weg waarna het opklaart en de richting terug naar zuid krimpt. Door de aflandige richting zal de swell weer kunnen oplijnen en zijn er mooie condities om te surfen op een longboard en zelfs een fish. In Zeeland en België is het front reeds gepasseerd en schijnt de zon. Op de webcams cleane condities met een goede branding.

Zuid-Holland zal nog even moeten wachten voordat de wind overgewaaid is en het weer opklaart. Geluk bij een ongeluk is dat het tij twee uur later opkomt dan in Zeeland. Daardoor is er wat meer tijd over om te wachten tot na het windfront voorbij is. Tot bijna eind van de middag kan er goed gesurft worden in Zuid-Holland. Richting Noord-Holland zien de condities vanmiddag er een stuk minder gunstig uit. Niet in de laatste plaatst vanwege de aflandige golfrichting. Ook de aanlandige component in de ZZW-en wind speelt een grote rol. Mogelijk dat er in Katwijk, Wassenaar of Noordwijk nog wel een golfje te surfen is maar heel erg de moeite is het niet. De wind blijft te veel sideshore staan.

Vanavond zijn de golven in Zuid-Holland niet meer even surfbaar als vanmiddag. Zondag is dat ook niet het geval. De wind is zuidoost en komt met windkracht 4 over de duinen het strand op. Dat valt dus nog mee. Verder op zee is de wind echter krachtig 6 beaufort. De swell krijgt het daardoor wel heel moeilijk, maar uitgesloten dat er niets meer van doorkomt is het zeker nog niet. De volle maan zorgt voor een hoger springtij waardoor de golven mogelijk toch nog een uurtje met voldoende kracht richting kust worden geduwd. Dit zou zondag in België en Zeeland al in het begin van de middag kunnen gebeuren. In Zuid-Holland net als vandaag, iets later op de middag.

Maandag wordt de langdurige oostzuidoost stroming op de Noordzee ingewisseld voor een matige zuidwester. Het woord matig zegt het al, de wind is niet hard genoeg voor voldoende golfslag. Helemaal flat zal het niet zijn. Met windkracht 4 is er meestal snel al een golfje te vinden in het uiterste noorden van Noord-Holland.

Dinsdag krijgt de ex-orkaan ‘Nicole‘ met daarin de resten van orkaan Matthew indirect invloed op het weer bij ons. Dit systeem met gigantische windsnelheden op het meest westelijke deel van de Atlantische blaast het hogedrukgebied op het oostelijke deel van de Oceaan nieuw leven in. In anderhalve dag ontstaat er een hogedrukgebied van 1030 hPa over het zuidwesten van Ierland. Hierdoor wordt elke vorm van lagedruk om de Britse Eilanden heen, recht de Noordzee in geforceerd. Dinsdag geeft dit al een meer krachtige wind in de avond met een eerste portie slecht weer. Niet de meeste ideale surfcondities hoewel de branding wel weer begint te komen.

Woensdag komt het slechte weer pas echt met volle teug onze kant op. Waarschijnlijk waait het te hard uit een te aanlandige richting om lekker te kunnen surfen. Uitzonderingen zijn natuurlijk altijd mogelijk en het getij valt gunstig met later nogmaals hoogwater waarbij de wind al wat zou kunnen gaan liggen. Uiteraard zijn de golven de dag daarna niet meteen verdwenen en mogelijk zelfs hoger en beter. Wel kan het nogmaals hard gaan waaien uit een noordelijke richting omdat een tweede depressiekern vanaf Scandinavië richting Duitslang naar het zuidoosten van de Benelux trekt. Het echt toegankelijke surfweer met heuphoge golven voor iedereen wordt eerder op vrijdag dan donderdag verwacht. Hou wel rekening met de getijden. Die vallen voor de meeste spots alleen echt gunstig in de vroege ochtend of heel veel later op de dag. Ondertussen is het donderdag of vrijdag dat de swell van ‘Nicole’ de kusten van Zuid-Europa en Noord-Afrika bereiken. Op een spot als deze kan de forecast er niet meer epic uitzien dan hoe het er synoptisch gezien er nu voorligt!
 1. De swell uit oostnoordoost op de boei om de hoek bij Texel is deze ochtend opvallend omhoog gegaan.

  Een uurtje later zijn de golven daarvan al te zien op de webcams in Zeeland. Het front is zo te zien aan de opklaringen al gepasseerd. Heeft iemand een report vanaf het strand daar?

 2. Zou dat straks ook rond hoog water in zuid holland ook de kust raken? Of krult het daar omheen?

 3. Normaal gesproken wel ja. Net zoals nu in België met helemaal hoogwater:

 4. Kan de ipv de swell de zwwind in NH nog wat golfjes geven ?

 5. Amai dat zijn mooie rollers!

 6. Volgende week arriveert er een grote swell in Frankrijk, met golfperiodes oplopend tot wel 1819 seconde. Waarom geven de voorspellingsites zo’n lage golfhoogte? (Vendee) Weet iemand dit?

 7. 18 a 19 seconde

 8. Die lange golfperiodes kunnen zich nu eenmaal voordoen bij lage golfhoogtes.
  Een 1,5 meter hoge swell van 18 seconden zal aan het strand wel hoger zijn dan die 1,5 meter.

 9. @ Nelus, de eerste golven van een nieuwe swell hebben een langere periode n zijn relatief laag waardoor ze ook weinig wrijving ondergaan door wind e.d. Daardoor ‘reizen’ deze golven het snelst en komen het eerst aan op de kust;-)
  Het duurt vaak maar kort voordat de langzamere golven ook aankomen, maar surfen op die eerste swell is goddelijk. Die nemen echt alles mee….
  Ander voorbeeld is een tsunami…. de golfhoogte is dan op de oceaan enkele decimeters, de golflengte kan wel een kwartier tot een uur zijn en de snelheid bizar hoog…. zo snel als een vliegtuig! Nou, die neemt je wel mee als je hem in ondiep water aanpeddeld hoor;-(@)

 10. Die laatste zin uit de forecast moest ik even googlen. 🙂 Micrometeorologisch gezien had ik geloof ik vandaag beter naar het strand kunnen gaan. Bovenstaande berichten lijken redelijke golfjes te melden. Misschien valt morgen onverwacht ook mee…

 11. Hoekje was lekker met hoog. Linkse en rechtse rollertjes die best te shortboarden waren.

 12. Volgens mij zijn het juist de golven die later aankomen die een langere periode kunnen hebben. Zij hebben een grotere afstand afgelegd ( verder weg in het swell creërend windveld) en hebben daardoor meer tijd gehad om periode op te bouwen. Denk ik dan he..

 13. Morgenmiddag Belgische kust nog iets over denken jullie?

 14. @soulsurfernst; de groepssnelheid waarmee golven zich in diep water voortplanten is evenredig met de periode, dus de eerste swel die arriveert aan de atlantische kust is die met de grootste periode. Dit heeft minder te maken met het feit dat deze swel door zijn geringe hoogte minder beinvloed is door de wind.

  Hoe de hoogte verdeeld is over de verschillende periodes is afhankelijk van de fetch en de windsnelheid. Golven met een grote periode hebben (relatief) de meeste energie dus een swel met een periode van 15 sec die op de oceaan maar 1 m is kan een branding opleveren met overhead condities.

 15. Het was ‘on’ in Zeeland!
  Zo’n 30-35 surfers en supers gekiekt bij Domburg-dijk…
  Laterrrr: de (vele) foto’s ! 🙂

 16. Nog wat foto’s van domburg, was er vrij vroeg, toen nog redelijke wind

 17. Lag er zelf eigenlijk telaat in

 18. Rond u of 12 dacht ik

 19. Word Nh dan niks morgen?

 20. Morgen hopelijk ook nog wat in domburg, vandaag heb ik jammer genoeg gemist…

 21. Max een meter hoog maar genoeg kracht en lange ritten.

 22. Foto’s van vandaag komen hier te staan: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1091494614238319.1073742143.100001333732859&type=1&l=34e3c4c3f6

 23. Was vast niet te vergelijken met Z-H maar liep naast pier lekker met kniehoge cleane lijnen tussen 14-17

 24. Terschelling ging aan met bijna cleane meter offshore. Heerlijk begin vd herfst vakantie!

 25. Zou de swell nog voldoende doorkomen deze middag om te fishen in zeeland? Aangezien er gisteren op bv windguru niets te zien was van de no-swell, heb ik geen flauw idee of er vandaag ook nog voldoende binnenkomt.

 26. De swell heeft vandaag een te hoge periode om Zeeland nog goed te kunnen bereiken. Het komt tot ongeveer Scheveningen. Hoe verder naar het noorden hoe beter de kansen vandaag. Hoewel de offshore wind straks de golven wel af gaat vlakken / plat gaat blazen. Nu eigenlijk al. Dit was een half uurtje geleden en was nog net te doen:

 27. @allen die gereageerd hebben, thx! Blijft bij mij de twijfel om naar de Vendee te gaan.

 28. @Neluzz; ik zou gaan als ik vrij was!

 29. Kwa hoogte is het denk ik dik ok. Ik ben regelmatig op spots geweest in de Vendée met zo’n 1,5m op msw en dan was het prima shortboarden (ong headhigh op de sets). Denk er wel aan datt zo’n hoge periode voor veel beachbreaks een beetje too much is, dwz veel closeouts dus een reef spot (Sauzaie) of een point (la tranche) zal iets beter werken.

 30. In het zuidwesten van de benelux ging het staand met 10voet glijmiddel en een peddel toch nog wel. Niet echt fantastisch maar toch gewoon lekker golfje na golfje training

 31. Callantsoog was ook mooi hoorde ik van vrienden. Zit zelf nu in portugal.

 32. vanmiddag in het Westland

 33. Van 1200-1400 klein maar zeer fijn en clean

 34. Katwijk getrotseerd van 1300 tot 1430. Boven heup in de sets, daarna plat geblazen en opgeslokt door de sterke getijdenstromen. Dik vermaakt 🙂

 35. Het is hier verdacht stil. Gelukkig gaat het over een of twee dagen weer helemaal los!

 36. Dit ziet er idem dito ook spannend uit

 37. Image upload lijkt niet echt te werken, anyway de laatste update van dmi wind 😉

 38. Het lijkt redelijk gunstig uit te komen. Voor de 7 tot 4 werkende medemens 🙂

 39. Het getij zit in iedergeval het lekkerst eind van de middag/ avond. Wel jammer voor de studenten/werklozen onder ons, moeten we met al die crowds van werkende mensen surfen.

 40. @Tobias, over 1 of 2 dagen helemaal los.. wat denk je, wanneer kan ik het beste een paar vrije uurtjes plannen deze week? Beginner, 8ft softtoppie, Scheveningen.. Dinsdag of woensdagmiddag gezien je bovenstaande voorspelling mss beter niet.. vrijdagmiddag mss?

 41. Staat wel een harde on-shore wind dinsdag en woensdag.
  donderdag draait hij side-shore en neemt hij wat af.

 42. Woensdag, donderdag, vrijdag drie mooie dagen voorpeld voor Sauveterre (Vendee). Wie gaat er mee in de Espace? Benzine splitten. Dinsdagochtend (ja, dat is dus morgenochtend) heen, vrijdagavond terug. Bel even 0610275594.

 43. Zit vlakbij Etretat, waar moet ik zijn de komende dagen.. en vooral wanneer.. msw gaf gister en vandaag een meter plus, maar was volledig flat met hoog…

 44. Etretat loopt bij midtij

 45. Thanks!

 46. Kan een 3/2 nog?

 47. Het weekend valt buiten de prijzen vrees ik? Of zou er toch nog wat van overschieten?

 48. @Jap Goeie reis en have fun!

 49. ’t Is altijd beter surfen in Yport, 10km rechts van Etretat. (bij hoogtij, rif)

 50. Is deze windverwachting for real??? de wind valt heelemal weg in de avond. wat denken jullie?

 51. Hmm dat is misschien omdat de kern vh lagedrukgebied dan recht over komt. Geen idee of t dan surfbaar wordt…

 52. Nog iemand die vandaag/vannacht richting bretagne vertrekt? Heb moeilijk veel zin om te gaan maar heb helaas geen auto…

  gr lennart

 53. @Tobias; heb je nog advies voor Frankrijk vanaf zaterdag?

 54. @Tobias Wind morgenochtend lijkt helemaal weg te vallen volgens Deense weerdienst, gfs laat het echter lekker doorwaaien morgenochtend in Noord Holland… wat denk jij?

 55. Wat doet de wind mgen in Zeeland Tobias?

 56. Kirsten, zoiets low-pressure-stormrider-europe-the-continent ?

  Frankrijk gaat los nu en blijft losgaan tot in ieder geval eind volgende week…

 57. NOOBS