Surfweer woensdag 6 september 2017

De herfst is begonnen en anders dan voorgaande jaren wordt september een maand met veel wind, hoge golven en vrij lage temperaturen. Gelukkig is de Noordzee nog relatief warm met zeewater van een graad of 18 plus. Wel gaan we weer beginnen met de wetsuit diktes adviezen onderaan het weerbericht. Een van de belangrijke dingen die ook niet tegen koude kunnen, zijn deze lichaamsdelen!

Woensdag 6 september 2017
Vandaag beginnen we met een dikke maar korte zeegang uit WNW die ook in België en Zeeland voor een redelijk hoge branding zorgt. Omdat de golven van zo dichtbij komen en het maximale wind direct voor de kust te vinden is, oogt het geheel als een redelijke grote klotsbak. Dat blijft zo de hele dag. Met uitzondering van België. Daar neemt de wind midden op de middag niet toe, maar juist iets af en draait daarbij ook nog eens meer sideshore zuidwest. Wees er wel op tijd bij, want de hoogte is daar minder en dus alleen de moeite tijdens vloed. Met eb zal het erg klein zijn en bovendien gaat het weer meer waaien. Zeeland ligt overigens ook gunstig t.o.v. de wind die daar naar WZW draait en mogelijk profiteert Zuid-Holland ook nog een beetje. IN ieder geval kan daar wel met eb gesurft worden vanavond bij een afnemende naar WNW ruimende wind. Overigens neemt de wind vanavond in Zeeland/BE alweer toe. Wat natuurlijk gunstig is voor de volgende dag.

Donderdag 7 september 2017
Er staat veel minder wind, maar die is nog wel steeds recht onshore. Pas later op de ochtend draait de wind meer sideshore zuidwest, alleen wordt dan het getij minder gunstig. Wel kan er dan nog mooi gelangplankt worden op spots in Z-H en N-H. Voor Zeeland en België zal het met eb te klein zijn en is de ochtend het enige alternatief. Het getij komt i/d middag natuurlijk wel weer op, wat het in Z-H en de noordelijke provincies een perfecte zonnige beginnersdag maakt. Tot de bewolking later op de middag vanaf het westen weer toenement. Er volgt meteen ook weer een windtoename die te maken heeft met het warmtefront en het naderende lagedrukgebied “Quasimodo“. Dit is niet de officiële naam van het laag, maar wordt slechts gebruikt door het weerbureau in Berlijn. De fronten, eerst het warme en dan het koude, komen pas vrijdag over ons heen met veel regen.

Vrijdag 8 september 2017
Veel wind met een depressiekern die maar niet over Schotland heen wil steken. Wat dat betreft doet dit laag hetzelfde als Quasimodo uit de film. Ergens hoog bovenin, half misvormd rond blijven slingeren.. daar gaan we dus weinig plezier aan beleven behalve dan heel veel wind. De echte noordswells blijven uit, omdat het laag boven in de Noordzee bij Schotland blijft rondtollen. Door deze stagnatie komt er ook nog eens heel veel regen mee naar beneden. De slepende kou- en warmtefronten doen er tot en met zondag over om helemaal uit te regenen. Enige voordeel daarvan is wel dat de wind voor en in de regen tijdelijk naar zuid krimpt. De windgolven uit zuidwest kunnen dan even echt heel mooi worden. Wanneer dit precies zal gebeuren, is nu natuurlijk nog niet te zeggen. Mocht je meer uitleg willen over dit soort meteorologische verschijnselen dan ben je van harte welkom (jong, oud, beginner, short- en/of longboarder) op de Surfweer coachingsweken eind oktober en begin november. Je moet er wel een stukje voor rijden, want het is in Vieux-Boucau-les-Bains in Zuid Frankrijk. Boeken via surfblend.nl/coachingweeks. Kies bij stap 2 de “Surfles en coaching” optie als extra om deel te nemen aan de surfweer meteotrainingen.

Weekend
Als de wind op vrijdag wat langer blijft doorstaan, kan er op zaterdag nog redelijk goed gesurft worden in de ochtend. De golfrichting is dan tussen WZW en W. Het is onwaarschijnlijk dat er iets van noordwest bij komt. Daardoor verloopt de middag vrij flat, zeker in het zuiden. In Noord-Holland zal nog wel een golfje doorkomen, de wind valt ook weer niet helemaal weg en is pal aanlandig west windkracht 5. ## Zondag begint heel rustig met een matige wind uit het zuiden. Een nieuwe depressie steekt echter binnen 24 uur over van IJsland naar het centrum van de Noordzee. Dit is wel even wat anders dan dat gelsinger van Quasimodo. De wind wordt zondagavond hard, maar wel vrij zuidelijk.

Na het weekeinde
Na dat op zondag en maandagochtend de complete fronten met heel veel regen over ons heen zijn gekomen, draait de wind naar zuidwest of zelfs west(noordwest). Wat opvalt is de kans op (zware) storm voor de noordkust maandagmiddag. De richting is dan inmiddels overal onshore en er valt weinig surfplezier aan te beleven. Met uitzondering van de Belgische kust. Daar geen storm, maar gewoon een lekker straffe bries en leuke hoge golven. Dinsdag neemt de wind af en wordt het overal weer een stukje beter te doen. Rond die tijd komt ook de orkaan “Irma” na haar dramatische bezoek aan de bovenwindse eilanden, midden op de Atlantische oceaan bij Canada te liggen. Voordat we hier mee te maken krijgen in Europa, zal er eerst nog een depressie via IJsland in circuleren. Dat is dan nummer 3 in deze westcirculatie periode midden in september. Wederom zal eerst de wind naar zuid/zuidwest draaien en toenemen om vervolgens te ruimen naar noordwest met lange periode swell als gevolg. Details zijn nog niet aan de orde, maar dat het herfst is mag duidelijk zijn. Hoe depressie nummer 4, 5 en 6 deze maand het weer gaan beïnvloeden is geheel aan ‘Irma‘. Het kan fraai nazomerweer worden in de laatste weken van deze maand, maar een doorgaande herfstperiode is ook goed mogelijk. Hier op surfweer worden we in ieder geval heel vrolijk van al deze depressies!

Aanbevolen surf-protection:
Donderdag: 3/2 mm wetsuit, zonder schoen
Vrijdag: goede 3/2 wetsuit of goed gebruikte 4/3mm
Zaterdag: 3/2 mm wetsuit
Zondag: 3/2, bescherm je oren!
 1. Het laag “Quasimodo’ komt er aan vanaf donderdagavond met toenemende ZW wind en vrijdag hoge golven uit ZW.

  bron: http://wind.met.fu-berlin.de/wind/main.php?lId=400

 2. Misschien een stomme vraag, maar krijgen Frankrijk, Portugal en west Afrika binnenkort enorme swell binnen door die orkaan bij de Carribean?

 3. Goede vraag die uiteindelijk met ja beantwoord kan worden. Rond 12 september ligt Irma (ex tropische cycloon) voor de kust van Canada. Tel daar nog 3 tot 5 dagen bij op en de swell zal aan de kant west Europa aankomen. Hoewel er natuurlijk ook al depressie op de Atlantische Oceaan liggen die al eerder voor golven zorgen. En dus vooral veel wind.

 4. Hier hetzelfde plaatje voor 12 september, maar dan van het Ecmwf model ipv GEM (Canada).

  bron: https://www.ecmwf.int/en/forecasts/charts/catalogue/medium-mslp-wind850?&projection=classical_north_atlantic

 5. Zou maasvlakte werken op vrijdag met zoveel wind? Zoja welk getij?

 6. nope, impossible

 7. ligt het aan mij of ziet Scheef er veeeeel beter uit?

 8. dat ligt aan jou……

 9. Ligt ook vooral aan de locatie en stand van de webcam. Die is op Wijk heel anders.

 10. op de Oosterbank tussen 9u en 11u liepen de golven eigenlijk goed (met een kite wel is waar)

 11. heeft iemand eyebal ouddorp?

 12. Was best lekker net

 13. Domburg tussen 15:00-16:30 deining was prima, had wel wat meer spinazie moeten eten.

 14. Heerlijk zoveel vers leesvoer nu al weer zin in de winter

 15. Semi-off-topic:

  Laatste (lang) weekend september surftrip naar…
  Iemand tips voor deze periode? (voor zuidwest Europa/noordafrika).
  Twijfel tussen Vliegen Portugal regio Lissabon, Marokko of Canarische eilanden.
  Autotrip Noord-Spanje/Zuid-Frankrijk/Vendee ook nog optie als het weer gunstig is

 16. Lang weekend surftrip…….

  Reistijd zoveel mogelijk beperkt houden. Vliegen op lissabon en daar een auto huren. De kust gaat door rond die periode aardig af.

  Boeken

 17. Altijd fijn om eerder van werk te mogen en een nat pak te halen met je maten! (gebeurt nl nooit 🙂

  Vanmiddag in Ouddorp..

 18. Zal het vrijdag te doen zijn voor beginners in Noordwijk! Of is het dan toch te rommelig en te hoog?

  Gr Jaro

 19. Scheef was dikke prima om 4uur

 20. Dag Tobias,

  voor de komende 3 weken , wat zou jij doen : Zuid Bretagne (waar we al een huisje geboekt hebben …:-( ) of de Landes/Baskenland (en proberen onder contract huisje uit te geraken) ?

  Mvg,

  Peter.

 21. West Bretagne, heel vet met al die baaitjes en inhammen! Ook al waait het windkracht 9, altijd wel ergens beschutting te vinden. Neem wel je regenkleding mee !

 22. Tobias, nog tips voor specifieke spots in west Bretagne voor intermediates?:)

 23. Hier staan ze allemaal in:

  https://surfweer.nl/shop/product/accessoires/low-pressure-stormrider-france/

  Elke spot kan voor intermediates zijn. Ligt aan de swellrichting, periode en hoogte. Wel natuurlijk het best zand pakken als bodem..

 24. Vrijdag avond laat moet wel lukken in Noordwijk als de wind offshore draait!

 25. Weet iemand welke datum de Domburg classic is?

 26. Scheef was idd veeeeeel beter dan de 1 m die was voorspeld. Vrij krachtige en leuke golven tussen 15:30-17:30. Vers shortboardable!

 27. Hey Tobias,

  Zou de streek van de landes de laatste week van sept niet te heavy zijn voor de streek rond mimizan met alle orkanen de die de Atlantische teisteren de komende weken?
  Grts

 28. lekker net rond laagwater

 29. Zou Scheveningen vrijdag met hoogwater te doen zijn? of enkel zware stormgolven..

 30. Als het goed is gaat die wind er vrijdagavond helemaal uit op nadering van een 2e gebied met buien. Dus zeker geen storm dan!

 31. Oke super bedankt Tobias!
  Morgen kom ik vanuit Belgie richting Scheveningen. Let’ surf !

 32. Er zijn veel betere spots in NL waar het ook nog eens veeel minder druk is. Domburg is bv erg goed en vlakbij België 😉 of Hoek van Holland!

 33. Geen Domburg Classic dit jaar.

 34. @BDm: De zee van Gironde heeft bij hoogtij een soort bekken waarin de hoge golven (schuim en alles) doorlopen en dan opnieuw ongebroken worden. Echt een aanrader: je kan bij te hoge golven altijd surfen (bij hoogtij).

  Anders Hendaye proberen!

 35. Ik zie de wind morgen niet echt offshore draaien hoor? Waar check jij de wind? Windguru is toch vrij betrouwbaar meestal?

 36. Morgen proberen met hoogtij? Bij strandtent Iloon voor? Gaat misschien wel dik worden.. Iemand in? (:

 37. Is Scheef Noord morgen nog wel bereikbaar / surfbaar ivm concert?

 38. Ja Domburg ken ik maar met zoveel wind leek Scheveningen beter optie (naast hoge golfbreker)

 39. Morgenavond laat (na 7) nog de moeite? De golven gaan wel echt parallel aan de kust dan he?

 40. Zo ziet Florida forecast eruit bfr 12, 13 meter golven, en eeen bak regen

 41. je kunt op scheef noord gewoon niet meer surfen met het concert, het zal overal helemaal vol liggen met groupies!!

 42. Is vanmiddag Hoek van Holland iets? Of wordt het klotsen geblazen?

 43. Ik ga rond 17h hoek van holland checken. Hopelijk daar een golfje! Laat maar weten moestj vroeger gaan en iets spotten 🙂

 44. Springtij in autumn 😀

 45. Gisteren tussen 19:00 en 20:30 liep goed op Scheveningen Noord, dicht bij het havenhoofd blies de wind de golven mooi schoon. Weet iemand wie de fotograaf was die met zijn statief op het strand naast de blokken stond?

 46. Noordwijk aan zee tussen 8 en 11 was goed te doen!

 47. @wouter De drukte zal wel meevallen☂️ 😂

  https://nos.nl/artikel/2191955-kaarten-strandconcert-anouk-massaal-gedumpt.html

 48. Ga Domburg checken tegen 17.30 nog iemand daar?

 49. Slappe hap vanochtend

 50. O ja, wat zei ik gisteren – beter geen rif…
  hoewel ongelukken ook altijd op zand kunnen gebeuren.

  RIP jonge man

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/29177823/__Surfer__16__dood_door_golf_Irma__.html

 51. Morgen ochtend 07:00 maasvlakte

 52. @christophe hoe was het in domburg

  Zou het morgenvroeg te doen zijn?

 53. Wijk tussen 3 en 5 liep erg lekker!

 54. Wijkiki aardig dik 13:00 – 16:00 eerste uur was wel het beste, bij de molens dan, daarna rommelig en lastig. Wind én regen vielen gelukkig mee.

 55. @tobias, klein beetje overdreven van de telegraaf en andere media. Zo klinkt het alsof het bijna een vloedgolf was.

  Zo waren de golven die dag:
  http://stabmag.com/news/a-death-in-barbados-zander-venezia/

  Ongelukkig op het rif terecht gekomen met een close-out golf. Evengoed triest nieuws.

 56. foto uit de ouwe surf- shoenendooos, surftrip en France 80’s style!!
  still stoked!!!!!

 57. Wordt het bij vloed goed of zal er te veel sideshore wind zijn (ivm stroming)?

 58. ZW 25 knts nu… Only a matter of time?!? straks met opkomend Wijk maar ff checken 🙂

 59. yes!
  Deining begint te komen hier in zuid-holland

 60. meting er bij

 61. Ff kijkje nemen bij palm beach florida. Gezellig met Irma

 62. Dinsdag/woensdag in Wijk, wordt dat wat? Magic Sea zweef belooft veel goeds 🙂

 63. Waz weer topsfeertje

 64. Morgenvroeg iets te surfen WaZ/HvH/Scheveningen?

 65. Yes, veel golven en opbouwen swell uit NW, maar ook wel wat wind nog morgenvroeg (en vandaag natuurlijk ook). Code geel knmi:

  “Vandaag vrij veel wind (6 tot 7 Bft aan de kust) en ook boven land een behoorlijk vlagerige wind. Bij de buien aan de kust mogelijk weer windstoten tot 75 km/uur; met name Harmonie36 en EC laten dit duidelijk zien. In de nacht naar dinsdag wat afnemende wind, maar voortdurend 5-6 Bft.”

  bron:
  http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-modelbeoordeling

  http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen/zeeland

  kaartje dinsdag-ochtend:

 66. Na donderdag gaan de stormen er langzaam uit en komen de zeer lange afstandswells onze kant op 🙂

 67. @kami, heb geen spijt dat ik ben gereden, was wel moeilijk door de stroming, maar toch een paar leuke left and rights, geen kip op het strand en met 5 in het water, my kind of session.

 68. Wat een wind golven en regen ☂️☂️☂️😂

 69. Domburg was héérlijk vanochtend, wind viel enorm mee en lekkere lijnen!

 70. Zw storm

 71. Filmpje van een mooie zomerdag een paar maanden geleden

  https://youtu.be/BTJLmmoRIls

 72. Domburg 13u…

 73. Onverwacht lekker nu op scheef,
  En erg gezellig ook..

 74. DIKKE bakken rond 14.00!!

 75. WaZ was erg vet! Kon wel een alleen tijdje niks zien door regen 😂

 76. “Wat opvalt is de kans op (zware) storm voor de noordkust maandagmiddag. De richting is dan inmiddels overal onshore en er valt weinig surfplezier aan te beleven.”

  Ondanks het

  Tobi, schev. ging af van ca 15:30-19:00 uur. Had stormsurf verwacht maar wow het liep erg netjes! Schouder to head high. Sets bleven komen. Wind viel af en toe bijna weg. Surf was niet ‘epic’ maar een dikke 7,5!

 77. ja Wijko ook schouder hoog, ferme lijnen, stevige peddle uit…. daarna na 19.30 dikke dikke onweers bui, binnen 10 min was het strand leeg incl kiters! op naar morgen!

 78. Was super gisteravond! Dikke bakken en prachtige lucht. Damn wat voel je je miniem met onweer (en is link natuurlijk)

 79. Hey weet iemand iets te zeggen over de surf voorspelling donderdag/vrijdag overdag om te surfen in Zandvoort/Bloemendaal, goed te doen of te veel wind (40km/u)?

 80. Donderdag ws niet te doen op Zvoort hoewel het om 8u nog niet echt waait.
  Vrijdag kan ws wel (ook wind), maar als je slim bent wacht je tot het weekend..

 81. Groetjes de surfbeer

 82. Die lucht gisteravond op de Nord was magisch en die regenboog erop volgend ook redelijk mindblowing. Heeft er iemand foto’s van de lucht rond 19.00 – 20.00 uur?

  En ja die bliksem maakt je nietig. En krokant als die op je knar beland xD

 83. Damn… te vroeg gegaan denk ik. 18:00 erin. Vééél wind, meer dan ik had verwacht. In eerste instantie kwam ik toch nog redelijk makkelijk buiten en waren er nog wel dikke lijnen te vinden. Daarna werd het meer een zooitje en lastig (voor mij dan eh).
  Wel lekker weertje!!

 84. Heb wat foto’s gemaakt van de actie op de Noord tussen 19:30 en donker.
  Staan op mijn facebook, stuur me een pm als je de originele foto wilt.

  https://www.facebook.com/nina.dekorte/photos_all?lst=798124132%3A798124132%3A1505243880

 85. .

 86. Plaatjes van vanavond: http://www.surfed.nl/sessions/2017/170912/index.htm

 87. .

 88. Mooie golven gistern avond. Sideshore wind, 1.5 m en veel kracht.

 89. @ed mooie platen weer vooral die met het Abezat logo op de achtergrond

 90. Heb jij enig idee waarom Scheveningen gisteren heel goed liep en Wijk niet echt? Beide hebben protectie toch? Wijk zelfs nog beter…

 91. Donderdag en/of vrijdag rond een uur of vier-vijf mooie verwachtingen in Noord-Holland? Wijk, Petten, Camperduin, Hargen?

  Groetjes!

 92. Ouddorp was niceeee gisteravond. Redelijk mellow lijnen af en toe waardoor het inpeddelen was lastiger was, prima hoogte zeker tot schouderhoog op de piek.

  Eenmaal op de golf was het heerlijk! Flinke bak stroming wel trouwens, leek de Avondvierdaagse wel met al die surfers over het strand.

 93. ik vond wijk gisteravond wel erg goed lopen eigenlijk. smaken (en boardkeuze) verschillen kennelijk..

 94. Wijk was heerlijk.
  Dat terug peddelen was wel een flinke straf na een fijn ritje.

 95. Dikke bakken gisteren of Scheef Noord. Niet moeilijk uitpeddelen en hoge golven. Niet allemaal even mooi en consistent, maar er zaten een paar heel snelle en goeie tussen.

 96. Mensen!

  Morgen de moeite waard om af te reizen naar WAZ? Gaat de wind wat liggen?

  Moet vanuit het hoge Noorden komen. Mochten andere spots beter zijn dan hoor ik dat graag!

  Groeten!

 97. Was gisterochtend 7-8 op noord ook oke, ondanks de wind, vooral aan het eind.

  @Tobias: hoe komt het dat er in de golfspectra zo een strakke lijn te zien is terwijl het zo hard waait? Ik dacht dat zo’n smalle band op swell zonder windgolven duidde…

 98. Ben Tobias niet maar: alle golven uit dezelfde richting gedurende langere tijd. Wind chop is er wel maar is ook erg laag in verhouding tot de 5 meter schaal van de swell, daardoor komt de chop niet echt zichtbaar in spectrum. Als je goed kijkt zie je wel iets chop.

 99. Up date ????????

 100. Was lekker hoor einde van de middag

 101. Naast het havenhoofd beste bakken gepakt net…
  Heb het lange tijd niet zo hoog meegemaakt in NL!

 102. Zag op de site dat er surfcoach weken beschikbaar zijn om ke beter te laten surfen: cool

  Als je zelf echte surfcoach wilt worden kan dat aan de universiteit van Lissabon:

  http://posgrad.fmh.ulisboa.pt/surfcoaching/site/faculty

  Supercool !

 103. Iemand een idee wat het beste tij is op texel om te gaan, de voorspelling lijkt mooi te worden voor het weekend

 104. Texel volgens mij aflopend tij best. wat denken jullie surf vandaag???? Te heftig of niet? Weer is niet zo lekker natuurlijk… twijfel.

 105. hoe wordt scheveningen morgen zag windafname op windguru maar blijft hoogte er wel in?

 106. Wat voor het weekend? Lijkt goed te worden.

 107. Wordt denk ik wel mooi, lichte wind + lange afstand swell = lekker surfen

 108. Zeker!

  Komt vanavond weer nieuwe update!

 109. @ tom-die-dom:
  Die 5 meter golven zijn de windgolven, welke later als de wind afneemt eigenlijk pas swell genoemd kunnen worden

 110. Point die tot level komt met dikke wind bakken