Surfweer woensdag 29 maart 2017

De lange termijn forecasts zien er goed uit. Het hogedrukgebied dat nu boven Europa ligt wordt weggeveegd en op de oceaan waar nu lagedrukgebieden heersen, komt een hoog te liggen. Dat is allemaal pas volgende week. Tot dan moeten we het doen met een combinatie van kleine swell uit het verre noorden en een beetje wind.

Woensdag 29 maart 2017
De combinatie van swell uit noorden en windgolven uit het zuiden maakt het in Noord-Holland vandaag nog wel de moeite om een surfpoging te wagen. Neem wel je grootste board mee naar het strand, want de golven zijn niet erg krachtig. En ook niet hoog. In het zuiden blijft het flat, daar komt de swell uit het noorden niet goed genoeg door. Zuid-Holland pakt nog wel een golfje aan het einde van de laagwater periode. In het noorden is het best om te wachten tot de wind er uit gaat. Dan komt de noordswell het meest binnen. Die is van een andere frequentie en richting dan de windswell en ondervindt daardoor geen hinder van de wind. Zie de boeimeting.

Donderdag 30 maart 2017
Geen golven door wind, maar wel een kleine deining uit het noorden. In Noord-Holland kun je heel vroeg nog een restje hoogwater meepikken. In Zuid-Holland is het sneller laagwater. Dat komt omdat de getijdenbeweging begint in het zuiden en het noorden altijd achter loopt. Zowel met eb als met vloed. De swell komt in Belgie en Zeeland niet door vanwege de eb en de geringe hoogte. In Zuid-Holland lukt het nog wel met laagwater. In de middag staat er verder op de Noordzee meer wind die de swell nu wel weet te blocken. Aan het eind van de dag dus weinig surf-mogelijkheden meer tenzij je het net voor hoogwater probeert.

Vrijdag 31 maart 2017
Het is zo goed als flat. Tussen een warmfront boven Denemarken en een koufront boven Engeland wordt warme lucht uit het zuiden aangevoerd. Het kan wel 20 graden worden, ook aan de kust dankzij de aflandige wind. Later op de middag draait de wind naar het zuidwesten en koelt het af. Dit zijn wel de dagen dat de temperatuur van het zeewater een sprongetje kan maken. Op veel boeien staat de thermometer nu nog op 7,4 tot 7,9 graden. Grote kans dat die na aanstaand weekend tegen de 10 graden aan staan. Dan kan er voorzichtig alweer zonder handschoentjes gesurft worden op een warme dag!

Weekendverwachting
Zaterdag volgt nog zo’n vlakke-zee-dag. Aan de andere kant van de oceaan ontwikkeld zich in rap tempo het lagedrukgebied waar wij volgende week wat aan gaan hebben. In de kern van het laag bedraagt de luchtdruk 970 hPa diep. Ondertussen schuift er boven de Noordzee een laag over van 1000 hPa diep. Daar zit dus niet heel veel fut meer in. Toch kan er zondag nog redelijk wat golfslag staan, omdat de wind uit het noordwesten komt. Maandag en dinsdag is het weer flat onder vleugels van een nieuw eurohoog (hogedrukgebied boven Europa).

Woensdag 5 april 2017
Het eerder genoemde laag vanaf de andere kant van de oceaan heeft er drie dagen over nodig gehad om boven de Noordzee terecht te komen. Dankzij de kracht van een nieuw azorenhoog wordt de koers van het laag weer richting het zuiden afgebogen. Boven de shetlandeilanden zal het stormachtig gaan waaien, windkracht 8 of meer. Het is nog even afwachten of de swell bij ons woensdag al gaat pieken of dat dit donderdag het geval gaat zijn. In ieder geval is surfen het meest handig als het hoogwater wordt en dat is telkens in de ochtend. Afgaande op die tijdstippen zou je dus het beste donderdag alvast kunnen reserveren, omdat de swell van woensdag waarschijnlijk laat op de dag arriveert en het dan geen hoogwater meer wordt.

Wetsuit-adviezen:

Vandaag 5mm wetsuit, schoen 4mm, Cap en hand 3mm
Donderdag  4/3mm wetsuit, schoen 4mm, hand 3mm cap niet nodig
Vrijdag 4/3 schoen 3mm, hand 3mm
Zaterdag: 4/3mm wetsuit, schoen 4mm, hand 3mm 
Zondag: 5/4/3mm wetsuit, schoen 4mm, cap 2mm en hand 3mm.




 1. Swell uit het noorden komt langzaam onze kant op. Hou er rekening mee dat je de hoogte minimaal door drie moet delen voordat het onze kust heeft bereikt.

 2. Op de meetboei J6 een goed voorbeeld van de ongehinderde passage van de noordswell (links in het spectrum) tegen de windgolven in (rechter berg in het spectrum. Deze metingen vindt je hier: surfweer.nl/spectra/

 3. En je kan altijd nog close-up van de golfjes genieten!

 4. Dit is de grootste die ik kon vinden ok Toob!

 5. 😑

 6. http://www.webcam-hd.fr/webcams-surf/webcam-hossegor-live-hd.html

  Nâh Hossegor is gelukkig ook niks.

 7. WaZ best leuk spelen tussen 16:30 – 19:00
  Windrimpels afgewisseld met af en toe leuke setjes.

 8. Mooi, dat optimism van Tobias, hoe verkoop je een week flatness? Door je bericht te beginnen met: “De lange termijn forecasts zien er goed uit.”
  Overigens gisteren Wijk rond hoog, ter hoogte van het ‘Windsurfpad’ liep het nog wel. Geen noordswell gezien, maar wel Zuiderwind ribbels, die daar rond de pier de kust bereiken. En ik lag er helemaal alleen.. nou moe.

 9. Hier op scheef gisteren heerlijke kleine noordgolfjes..
  En ik was helemaal alleen,top!!
  Thanx tobias :0)

 10. Gisteren bij Egmond aan zee te water gegaan met een 6′. Af en toe een fijn golfje maar geduld was een schone zaak😁

 11. Graag gedaan Frans. Merci et bon surf à tous!

  May the stoke be with you 😉

 12. Ja dat vond ik ook. Het wordt gewoon een week kut, met een vage hoop op iets beters

 13. Wijk van 10.00 tot 13.00 was klein maar met een10footer te doen met soms een mooi clean lijntjes misschien dat het met opkomend net iets beter zal lopen.
  Beter dan niks inieder geval

 14. ik zie nog steeds kleine surfbare lijntje binnen rollen op de cam maar niemand erin ???

 15. (misschien komt dit bericht 2 keer door)

  Tobias, jouw expertise voor Wimereux voor morgen ?, er lijkt een golfje te lopen ?

  Cheers

 16. In tegenstelling tot de zee bij ons op dit moment is de Atlantische Oceaan deze week rumoerig. Dit eist in het mooie voorjaar zijn tol met gisteren 1 surfer overleden bij Biscarrosse. Meegenomen door de stroming. Zie http://www.surf-report.com/news/biscarrosse-accident-noyade-surf-baine-12165.html

  En op de canarische eilanden werden zwemmers verrast door hoog overslaande golven in een zogenaamd natuurbad: http://www.nu.nl/buitenland/4583136/zwembadgasten-in-tenerife-overlijden-vloedgolf-zee.html

  Dit was de swell eergisteren welke deze hoge golven en stroming veroorzaakte:

 17. Bij sterke stroming kan je toch altijd nog aan je board vasthouden?

 18. Niet als je leash is losgeschoten. Vooral met het dikke neopreen wat we nu nod aan hebben (5mm schoen + 5mm wetsuit onderbeen). Daar zijn die dingen niet voor gemaakt. Een probleem is ook dat het klitteband aan je leash na verloop van tijd minder sterk hecht.

 19. Wat een ellende deze golfloze week. Na die epische vrijdag van vorige week is deze week wel weer het andere uiterste. Kan iemand aub weer ff een muntje in het golfapparaat gooien, zodat we weer kunnen?!

 20. Woe met hoogwater grappig geshortboard anders (op Schev). Niks geweldigs maar toch heel veel ritjes gescoord.!

 21. Bij hoge uitzondering plaats ik de tekst van de surfweer sms voor dit weekend hier op de site:
   
   

  ‘flat’

   
   
   

 22. Dat malle Britse Eiland ligt weer in de weg. Bretagne krijgt volle bak ! Pack & go

 23. Als de meester het zegt. Swell is coming! 😂 Geen grap.

 24. Aangezien er tot woensdag toch nog weinig golven zijn even off topic. Heeft iemand do’s en dont’s voor El Salvador? Ik vertrek aankomende donderdag voor 3 weken, backpack + board!

 25. Dont go to el salvador do go to Hawaï!

 26. MV2 was plat vandaag bij slufter

 27. Nice! Ga lekker direct van luchthaven naar El Tunco / El Sunzal; daarvandaan verder kijken. Verschillende spots langs de kust https://reiskrabbels.wordpress.com/ voor wat tips . een paar leuke hostels in El Sunzal (buiten de Tunco madnes, 5min lopen van de point) zijn El Balsamo, Sunzal Point en Los Almendros.www.elbalsamo.com is van een (gestrande) Nederlander. Kijk wel uit met over het strand van El Tunco terug naar huis lopen in het donker..

 28. @guusje die gast lult ouwe. El salvador is super goed en goedkoop en niet crowded. Vol avontuur en prima te doen qua veiligheid. Hawaii is duur vol. Niet doen.

 29. Daar komt ie

 30. Melancholy and the infinite flatness……

 31. Big Island Hawaii superleuk. Niet bekend om surfspots daardoor niet crowded. Er zijn wèl surfspots: Honoli’i, Pine Trees, Banyans bv. Wel allemaal rocks, ondiep, zee-egels etc.. vetmooi eiland met oa actieve vulkaan/ lava flow, hippies, kombucha, zon etc

 32. Haahahaha hehe effe bijkomen hoor !!!

 33. Woensdag een dagje vrij. Hopen hopen hopen!! Maanden geleden..

 34. Flatnes 2.0

 35. Thanks voor de tips!

 36. tip: koop een longboard voor de zomer

 37. Hoe ziet bretagne eruit volgende week? Bij gebrek aan golven hier..

 38. …ik ben bijna door al mijn achterstallig kluster heen…

 39. Kijk uit naar een golfje! Zou donderdag Zandvoort of Scheveningen beste breken? Zit namelijk vanaf morge avond 2 dagen in Amsterdam dus hoop dan ook eens langs de zee te passeren 🙂

 40. Is er al wat meer duidelijkheid over woensdag? Vanaf de middag al goed genoeg? 😀

 41. Is het donderdag niet beter om te surfen omdat dan de wind minder is ?

 42. @N-H

  Voor mij niet 😉

 43. Zal woensdag wel choppy zijn maar toch wel te doen in Noord-Holland??

 44. een niet surfweer maar wel surf gerelateerd vraagje : heeft er iemand ervaring met sufen in dakar/ senegal . ik vertrek over 10 dagen en twijfel er over om men eigen board mee te doen of niet, kost me namelijk 200 euro in totaal ( tap airlines) . Zijn er surfshops in dakar waar je voor die prijs een tweedehands surfboard kan kopen ?

  Grz

 45. Neem zeker je board mee en extra vinnen. Neem verder een goede pincet mee, azijn om de zee egels uit je hele lijer te weken en verwijderen. Ik ben goed weggekomen maar heb vrienden die jaar later nog last hebben en niet op hun voet kunnen drukken… beste spot is voor de moskee..doe de groeten aan ‘mister’ sandwich au oeuf met mayo… maar ga niet rechtdoor bij je take-off. ziekenhuis in Senegal is geen aanrader.. alle spits zijn egel infested reef.. blijf ver weg van Dakar anders heb je weer oor onsteking ofzo…je moet iets over hebben voor een lege line-up…

 46. @ dennsi uit wijk : bedankt voor de info , leuke fotows 🙂

 47. Nou ik laat Senegal na dit reisadvies links liggen, hahaha

 48. Weet iemand of je in Bretagne al lekker zonder capje kan surfen? Of is dat echt nog wel even nodig? Thx!

 49. Je zal toch een kapje helemaal meenemen naar Bretagne en het niet nodig hebben: al dat gewicht en die plaats die je had je liever gehad voor een washandje!

 50. Liever te warm dan te koud, gewoon meenemen. Het neemt inderdaad geen ruimte in beslag dus waarom niet 😀

 51. Haha ja als ik er eentje had dan zou ik het niet vragen hier… De vraag is dus eigenlijk: is het nodig om er puur voor dit tripje een aan te schaffen? 🙂

 52. Is nog niet veel, denken jullie dat het vanmiddag beter wordt?

 53. Ik was afgelopen weekend in cornwall, volgens mij scheelt dat niet veel van bretagne, echt geen cap of handschoentjes nodig, watertemp was goed maar had ook wel mooi weer, dat scheelt een hoop

 54. @victoir: heb hier nog wel een werkloos oud cappie liggen,woon in scheveningen..mag je zo meenemen/hebben

 55. Hi Victor
  Ik heb ook nog wel oude schoentjes liggen van Meur!

  Goed merk!

  Ben je compleet!

 56. Top merk MEUR, mijn wetsuit is daar ook van! Houdt je goed warm en iedereen ruikt altijd dat je gesurft hebt. Ook mijn vriendin is er enorm fan van!

 57. Ook je wetsuit even goed behandelen met pissoff!

 58. Windvoorspelling laten de komende dagen veel NW wind zien. Benieuwd naar de volgende voorspelling van Tobias. Ik hoop natuurlijk op veel golven. 😉

 59. Hehe, goed dat er golven aankomen… Grapjassen.

 60. Update?

 61. Nu nog geen fluit… zet mn kansen op vanavond na 19u….

 62. Fietsje

 63. Dagje vrij.. t’is geen ruk..

 64. Spectra doen het weer niet 🙁
  Zien we van alles lekkers op cefas aankomen, maar weten niet wanneer het onze kust berijkt.

 65. Boeien ‘in de buurt’ lijken het nog wel te doen.

  http://zoomtolayer.com/surfsupmap/