Surfweer Woensdag 27 december 2017

De swells blijven maar komen dit jaar. Vandaag is de dag wat te kort voor de fetch. De nieuwe swell wordt berekend net na zonsondergang en gaat dan samen met de golven die er nu al staan. Deze loopt door naar donderdag met een verdriedubbeling van de hoogte en wind. Goed te surfen wordt het dan pas op vrijdag.

Woensdag 27 december
De mix van noordenswell en windgolven uit het zuiden komt het beste uit de verf in Noord-Holland. De wind is al afgenomen, dus die golfhoogte wordt minder terwijl de golven uit het noorden iets toenemen. Op de wadden loopt deze swell nu al binnen met een hoogte van 1 meter en offshore wind. Alleen op Texel is het nog een mix van zuid en noord. De overige wadden pakken de pure noordswell goed op.

Verder opvallend is het kleine formaat lagedrukgebied dat voor de kust van van Zuid-Holland. Aan de andere kant van dit laag staat tegen de Engelse oostkust ter hoogte van Londen een heftige storm met windkracht 9-10 uit het noorden. Rond een uur of 15:00 komt deze fetch al aan op de westkust van Vlaanderen, maar het is dan onsurfbare onshore bende. Wel hoogte. Een uur later komt de storm aan in Vlissingen en om 20:00 waait het overal in Zeeland 9 bft uit het noorden, terwijl de wind in Zuid-Holland nog zachtjes offshore is uit het zuidoosten. Uiteindelijk trekt het windveld wel verder naar het noorden, maar de wind is dan wel afgezwakt. Een storm ten noorden van Scheveningen en Noord-Holland wordt niet verwacht.

Donderdag 28 december
Het zal geen verrassing zijn dat de golven op donderdag ‘sky high’ zullen zijn. Of beter gezegd: sky far, want zo ver je kunt kijken zie je de golven breken op zee. Dat het maakt het dus een grote blown-out soep die nog wordt versterkt door de harde onshore westenwind. Soms neigt de windrichting meer WNW en is er op een beschutte spot misschien nog doorkomen aan. Aan de andere kant is puur west in Belgie en Zeeland mogelijk nog een beetje protected op een paar spots. Het zal iig een grote zoektocht worden. De wind neemt pas af na 14:30 uur, terwijl dan het tij al lang te laagwater is geworden voor die protected spots. Kortom, een dag om over te slaan of een dag om er vol voor te gaan voor de die-hard surfer.

Vrijdag 29 december
Een nieuwe depressie raast over Ierland richting het kanaal waardoor de wind bij ons van NW naar ZO draait voor een kort moment. Dit zal in de vroege ochtend zijn waarbij de wind in België en Zeeland al heel snel weer krachtig wordt. De richting blijft wel offshore dus zolang het tij de swell uit het noorden naar binnen pusht, blijft het heel mooi surfen. In N-H komt het windveld een paar uur later en blijft het wat langer mooi. Het wordt wel pal zuid, dus dat geeft weer rommelige windfetch door de noordenswell op spots als Bloemendaal en Egmond aan Zee. Wel geeft deze wind zelf ook weer hogere golven met in de namiddag dus een mooi samengesteld dessert van deze dikken noorden winterswell!

Zaterdag 30 december
Zaterdag is de zachte lucht uit zuidwest weer terug van weggeweest. De richting is eerst meer ZZW en later pas echt ZW. Doordat het niet richting WZW zal gaan blijft de lijn er dus mooi in zitten. Zeker in het zuiden, maar daar zal het dan ook kleiner zijn. Nog steeds ruim zat met 1 tot 1,5m en ook nog eens met mooi afgaand tij in de late middag. In het uiterste noorden komt dat afgaande getij iets te laat. Een beetje beschutting zoeken en daarmee is dan dat probleem ook meteen opgelost. Een prima surfdag dus.

Zondag 31 december
Ook de laatste dag van het jaar gaat de boeken in als een dag moet goede golven uit het zuidwesten. Weer met dezelfde kansen van het getij aan het einde van de dag in het zuiden, maar ook in de vroege ochtend in het noorden. Daarbij is het net als zaterdag weer lekker warm met temperaturen rond de 12 graden. De tendens neigt naar minder wind, dus op zich lijken de beste surf-condities voor sommige spots juist in de middag te zitten. Dat is zeker het geval in Zeeeland. Tijdens oud/nieuw moment in de nacht staat er in ieder geval een stuk minder wind dan overdag.

Maandag 1 januari
Waaien blijft het wel en daarom kan er op de eerste dag van het nieuwe jaar ook gewoon weer geplonst worden! De hoogte is wel wat minder dan in het weekend vanwege de minder harde wind. De windrichting zal meer WZW zijn en dat brengt sowieso de hoogte makkelijker naar de kust. Ook geeft dit kleine verschil in windrichting meteen 5 graden verschil in gevoelstemperatuur. De lucht komt, zij het met omweg, meer uit het noorden en is dus kouder. Dat geeft overigens ook weer de kans op iets meer WNW echte swell. Dus mogelijk wordt het zelfs echt mooi surfen op nieuwjaarsdag. Kijk wel een beetje uit met de getijde, want de meest sterke stroming is precies om 12:00 met mid-opgaand tij als de nieuwjaarsduiken plaatsvinden!

Vandaag : wetsuit 5mm met schoen 5mm + handschoenen 4mm, cap 3mm.
Donderdag : wetsuit 6mm met cap 3mm schoen 6mm, hand 5mm
Vrijdag : 5mm, cap 3mm, schoen 5mm, hand 4mm
Zaterdag : 5mm, cap 3mm, schoentjes 5mm, hand 4mm
 1. De storm aan het begin van woensdag-avond met in het zuidwesten wind ruim boven de 100 km/u:

 2. Ongelofelijk, zo veel swell uit de perfecte richting en dan gewoon flat nu.
  Ik hoop dat het toch net nog voor donker binnenkomt. Al is het maar 1 goede…

 3. Dit is enorm frustrerend… miss nog 1530 wel te water?

 4. Weer top berichten bedankt tobias heerlijk eindejaar gewenst everyone!

 5. Terschelling was weer heerlijk los aan het gaan! Superstrakke line-up, licht offshore en met de regen een zeer aparte sfeer. Heerlijk kunnen surfen. Op de sets overhead. 🤙🏼

 6. Terschelling doing its thing!!

 7. @alltunes
  Dat meen je niet! was rond 12en ff op het formerummer strand en viel toen nog tegen. Waar precies was dit? Geheel alleen surfen op een onbekende plek trok mij niet zo aan. Zit nu met een matig gevoel op de bank.

 8. Op Terschelling moet je er gewoon in gaan, lijkt altijd stuk kleiner op het grote strand.

 9. Wijk aan zee viel me alles mee vandaag, evengoed redelijk wat leuke golven

 10. ik heb me toch heerlijk vermaakt op Zandvoort van 13:00 tot 16:00u. Op het laatst dikke bakken.

 11. wtf terschelling, vrijdagmorgen offshore belgie hopelijk ook zo mooi!

 12. Oh ja dit was op WAZ…west aan zee 😊

 13. @menno ja dat klopt wat jij zegt. Om 13.00 kwam de pulse pas vol binnen. Om 12.00 was het wel zichtbaar, maar dan had je een kwartier moet wachten om de potentie te zien. En toen was het ook nog niet vol hoogwater. Dus bijelkaar opgeteld maakte dat net het verschil, zeker met 11s…wat een golven! Ongekend voor NL.

 14. Stormgolven zijn nu samen met die 11 s swell binnengelopen.
  Ineens van 40cm naar 400cm swell.. en meetboei ook meteen stuk.
  Golven zover het oog reikt. Dat wordt nog wat morgen!

 15. Ben op vakantie vlakbij Ouddorp. Weet iemand waar ik het beste parkeren/het water in kan?

 16. ik zou morgenvoormiddag eens gaan kijken in de baai van heist, naast haven zeebrugge, iemand ervaring daar? Geeft het wat beschutting? thx

 17. De baai van Heist is al jaren verzand, daar kan je niet meer surfen. Ik zou mijn paarden wedden op één van de andere havenhoofden in België

 18. Op het strand Ouddorp kan je bij strandtent iloon opstappen of parkeerplaats Noordweg.

 19. Oostende Mega aaaaaaaaaaaaaaaahhhh. …

 20. Nou er loopt wel iets nu…

 21. Dijk ’t flauwe werk op je navigatie, parkeren en dan sta je al bijna op ’t strand

 22. Is het de moeite waard om voor aankomend weekend een boardje mee te nemen naar Vlieland? En wat is daar eigenlijk een goede spot?

  Alle tips welkom!!

 23. wijk gisteren van 11.00 tot 14.30 was lekker, zeker rond 12.30 liepen er erg mooie longboardlijnen en later rond 14.00 leek er ook meer swell binnen te rollen niet heel hoog maar wel heel clean

 24. Boards natuurlijk altijd meenemen op de wadden!

  Dit weekend wel behoorlijk stormy soms ,maar op Vlieland kun je met ZW wind ook richting de camping waar je in de ‘luwte’ / offshore zit.

  Met minder swell gewoon bij de enige strandtent op het eiland. In de zomer ook naar de hors etc. Laagtij is over het algemeen het best, terwijl dat op de andere oostelijke waddeneilanden juist met hoogwater meestal goed loopt.

 25. Met hoogtij(juist voor en na)komt er daar nog wel wat door, maar ’t is altijd kleiner dan in Blankenberge. Als ’t hard waait uit het NW is het daar het beste.

 26. Hi guys,

 27. waneer wordt het iets rustiger en fijner te surfen? vrijdag (morgen) of zaterdag in omgeving wijk?

 28. Sweet

 29. Prachtig

 30. Gaaf!Ben onderweg!

 31. Hi Tobias
  Gaat wijk nog uitcleanen denk je? Is IJmuiden trouwens een optie?

 32. De ”lemmingen “ doen hun best 🙂

 33. Vanaf de bank is het leuk kieken

 34. In die tube (onderste foto) stond een surfer… !

 35. Andere locatie 🙂

 36. Als die kon staan is hij wel erg klein

 37. Stond gebukt

 38. Helaas door de vertraging met klikken van de I-pad is hij of zij niet meer zichtbaar. Maar stond er duidelijk in.

 39. Ik heb zelden zo gebaald dat ik m’n wekker ben vergeten te zetten op m’n vrije dag haha! Wijk aan zee ziet er leuk uit!

 40. Straks een eigen wavepool in Nederland?

  https://www.ad.nl/zoetermeer/surfen-naast-de-skipiste-het-kan-straks-in-zoetermeer~a6ad75f2a/

 41. Haha ik geloof je Jeroen, ik baalde gewoon dat ik er zelf niet kon zijn.

 42. Tja ik vind het net iets te ver om er zelf foto’s te schieten, maar mooi om de beelden live vanaf de iPad te zien.

 43. M’n laatste (?) van vandaag 😉

 44. Is er morgen nog eenzelfde forecast voor morgen op wijk aan zee? Of wordt de windrichting zodanig ongunstig dat het niet zo mooi zal zijn?

 45. Mama Mia, wat een sessie van 10:30 – 12:00 in regio Noordwijk. Heerlijke hoogte voor de shredstick en wat bleven ze mooi openstaan door de offshore wind. It was barrel time baby please.

 46. Jemig wat een heerlijke golven zeg. Golven uit het noordwesten n wind er pal tegenin. I love cleane shit yihaaaa.

  @ Zieril…. leuk je weer ff gezien te hebben;-)

 47. Soms zit het mee, en soms zit het tegen. in het spits uur met z’n tweeën ergens op scheveningen

 48. knokke was vanmorgen ‘the shit’, de zee was zo clean als een biljarttafel en dikke rimpels golven kwamen in periodes binnen, precies bali (nog nooit geweest hoor)…man man, het was alsof keith haring nog eens goeiedag kwam zeggen

 49. ijzig koud maar de moeite..

  https://www.facebook.com/skillshotsbydavevandersar/

 50. Bij wijk hetzelfde, bijna geen gevoel meer in m’n gezicht en vingers, maar het was zeker genieten!

 51. Plaatjes van vanochtend: http://www.surfed.nl/sessions/2017/171229/index.htm

 52. Wordt het morgen wat in BE? en zoja welke spots raden jullie aan?

 53. Pff wat een fijne beelden. Die schoonvader van mij wist het wel uit te kiezen met zijn verjaardag in Limburg waar ik vandaag bij moest zijn om de lieve kerstvrede te bewaren. Hopelijk zijn er morgenochtend nog wat left-overs te pakken…

 54. ..beter dat dan nog dan dat je zoals ik op 5 min van Scheef en alle actie woont en vanuit je bed bedenkt het wordt waarschijnlijk na hoog water wel nog beter/er zullen hogere golven komen.
  En dat daardoor dan uiteindelijk de hele dag aan je voorbij gaat… Aaargh

 55. Morgen nog beter

 56. In your dreams Paulus

 57. @@Maarten
  hier nog eentje die ’s ochtends moest werken en dacht dat het om 15.00 uur ook nog wel goed zou zijn en er achter kwam dat de zee aardig was ingekakt.
  straks maar even een stormgolfje pakken.

 58. Nu in velsen

 59. nog een beetje fun gehad waveski?
  ik lag er van 14.00 tot 16.30 in en ergens daartussen liep het lekker op de achterste bank voor een uurtje denk ik met mooie bakke en lijnen . Het leek wel of er toch wat swell doorkwam , wel een beetje dicht bij de kitters maar ok die waren cool en bleven op afstand.

 60. MV2 was bij first light als mijn favoriete cocktail: dark and stormy.

  Bij opkomend toch nog wat shorebreak close-outs kunnen kookslammen.

  Weet iemand overigens wat die twee boeien met een dik touw ertussen daar leggen te doen, anders dan mijn lijn afbreken.

  p.s. zeehond gezien

 61. Veel te vroeg donker wel fun

 62. Scheef noord (Skifa uppers :P) vanmiddag gedaan vanaf 13:30. Begin was leuk, kwamen goede lijnen door maar was op een gegeven moment (na 45 min ongeveer) erg inconsistent. Wind draaide ook best vaak van zuid-zuidwest naar zuidwest en vice versa. Soms hoorde je het muzikale gedreun van de paletbouwers en dan weer niet.

  Heb niet heel veel hoop voor komende dagen naar aanleiding van vandaag; misschien maar naar het noorden rijden hier en daar.

  p.s. geen zeehond gezien 🙁

 63. Vanmorgen in m’n uppie om 08:15 het licht aangedaan op Wijk. Zag er best mooi en clean uit met een stevige (en frisse) cross-offshore wind (O-Z-Z?). Kreeg door belabberde conditie m’n noserider echter niet fatsoenlijk tegen de wind de golf in gepeddeld. Weinig van de fraaie lijnen gepakt daardoor 🙁 Rond 09:15 ging de wind naar sideshore, kakte de hoogte wat in en ging het flink stromen. Toen brak m’n leash en kon ik beginnen aan de taaie wandeltocht tegen de wind in. Om 10:45 eindelijk bij de auto. Intussen was het full on shore en een soepzootje geworden.

 64. Even een benieuwd vraagje: Ik heb nou al weken, zo niet maanden, dat de Aloha cam van Wijk aan Zee het op de surfweer site niet doet, althans niet streamend, alleen stil beeld. Dat terwijl hij het wel doet op de site van Aloha zelf…
  Hebben anderen hier ook last van, of ligt dat weer aan een of andere instelling???

 65. Op een of andere manier komt de ingebouwde Chrome Flash vraag ‘Ask first’ niet meer omhoog. Waarschijnlijk staat Alohabeach nog wel bij de Allowed sites. Als je surfweer daar handmatig bij zet, doet ie het weer. Ga naar Instellingen en zoek op Flash of kopieer deze url bij adres in Chrome: chrome://settings/content/flash?search=flash

  en Add deze korte url zonder http:       surfweer.nl

  Daarna even de hele browser afsluiten en opstarten is de truck.

 66. Tobias zal Scheef vandaag nog wat worden? Nu vooral heel rommelig

 67. @rekkab , dat was die onzichtbare tube surferd van @Jeroen.

  #leesalles

 68. Met zo’n vuurbaken kan je vannacht ook surfen? 🙂

 69. Niet alleen weergod, maar ook computer wizzkid!!!
  Thanks Tobias, de boel doet het weer 🙂

 70. 👍🏻
  Dat was mijn job voor ik surfweer deed 😉

  En hoe laat gaat die stapel in de fik?

 71. als ze de resten (lees spijkers e.d.) na afloop maar niet weer de zee in schuiven zoals vorig jaar op strand Zuid gebeurde.

 72. Het nieuwe jaar komt eraan.
  Dus nieuwe troepjes worden gepland.
  Iemand ervaring met Fuerteventura?
  De laatste X dat ik er was is 20 jaar geleden..inmiddels zoek ik met vrouw en twee kids een plekje dat net even wat meer family vibe heeft. Iemand noemde Lajares, is dat wat. Of is Corralejo nog steeds de place to be? Alle info welkom.

 73. De eerste golven van 2018 worden gesurft!
  Gelukkig jaar met ontelbare golven gewenst iedereen 😃

 74. @jw. Kom al jaren op fuerte. Verblijven meestal in lajares. Afgelopen jaar nog 2 maanden. Super klein en rustig dorpje, veel surfers. Corralejo is een typisch vakantie stadje. Voor de Kids wel vanalles te doen. Qua surfspots maakt het niet zo veel uit, de beste spots liggen aan de north shore. En daar ben je even snel vanuit lajares als vanuit Corralejo. Mocht je nog meer willen weten hoor ik ’t wel.

 75. Jammer genoeg veel te klein in belgie 🙁

 76. @JW,

  Vorig jaar Cotillo en dit jaar Corralejo. Wil je op loopafstand van het srand zitten met de kids dan zijn dit de beste opties. Voor het surfen maakt het niet uit. Rijden moet je toch.

 77. Iedereen een gelukkig nieuwjaar!! En ik ga graag het nieuwe jaar in met wat advies van jullie!

  Vanaf half januari zit ik 3 maanden in Australië, deels voor werk en daarna plak ik er natuurlijk nog een paar weken vakantie aan vast. Ik begin in Sydney en wil op verschillende spots gaan surfen. Ik twijfel of ik een board mee zal nemen, of dat ik daar ga huren of een tweedehandsje koop (en weer verkoop). Zijn er hier mensen die in een dergelijke situatie hebben gezeten en nog tips hebben?

  Overigens zijn alle Australië tips qua surf van harte welkom! 🙂 Ik plan niet zoveel van tevoren, dus waar ik terecht kom, en hoe ik daar ga komen, dat zie ik allemaal daar wel. Ben benieuwd naar jullie tips & tricks!

  Thanks!

 78. Beste wensen iedereen! Karel : ik zou niks meenemen. Australië = surf. Zoveel strandjes en baaien in en rondom Sydney. En plenty goedkope shops. Mijn favoriet in Sydney is Manly beach. Surftrip naar het noorden is ook erg aan te raden. Bv via Newcastle, Port macquarie etc. richting Byron Bay. Enjoy!

 79. @karel. Je kunt prima ter plekke een board kopen en later verkopen.

 80. Yeee gelukkig nieuwjaar!
  Noord was supergrappig klein clean golfje net en de smeulende ashopen van het vuur zien er nog erg bizar uit…

 81. https://nieuws.vtm.be/binnenland/marc-coucke-bouwt-surfparadijs

  iemand ervaring met zulke kunstmatige golven?

 82. Weet iemand wanneer het deze week het beste te surfen is in België en of dit nog mogelijk is met een 4/3 met boots, cap en handschoenen?

 83. @Karel Ik heb paar jaar terug (januari) een boardje gekocht in Melbourne en twee weken later weer verkocht in Apollo Bay, wel met best wat afschrijving maar dat kan ook aan mijn onderhandelingsvaardigheden liggen. Beste sessies waren voor mij overigens niet aan de Great Ocean Road maar later in Byron Bay, waar ik voor drie dagen een longboard huurde en er heerlijke cleane lijntjes liepen.

 84. @GD Schrijnwerk. Heb geen eigen ervaring met wavepools. Die van Kelly Slater (die perfecte barrels produceert) krijgt via de WSL flink wat aandacht in de internationale surfcommunity. Ben er wel benieuwd naar. Ook of het We want waves in De Eemhof gaat lukken om Couke voor te zijn (en of dat daar überhaupt doorgaat, het is al een tijdje stil aan dat front…)

 85. Ik hoop dat de eemhof doorgaat ! Maar idd al tijdje niets meer gehoord…

 86. 4/3 zou ik niet meer doen bij zeewater van 7-8 gr

 87. Nieuwe 4/3 prima te doen voor een sessie van max 2 uur. Gewoon in beweging blijven. Noord was leuk vanochtend! Heup hoge golven raakte de banken prima!

 88. @Dat was lekkah,
  Bedankt voor het advies.
  Wetsuit is zo goed als nieuw en met de zachte luchttemperaturen van de komende dagen hoop ik dat een sessie van 2 uur wel gaat lukken.

 89. Niet naar Byron Bay gaan. Veel te druk en toeristisch. Als je écht naar een plek wilt waar surfen het dagelijkse leven beheerst dan moet je naar Yamba gaan. Dat ligt 2 uurtjes van Byron Bay vandaan. Angourie point is amazing, maar als je niet van Reef breaks houdt kun je met turners Beach, Pippi Beach of main Beach ook je geluk op. Yamba wordt gedefinieerd als het Byron Bay van 20 jaar geleden toen dat ook nog niet zo bekend en toeristisch was. Laidback sfeer en surfen op 1. Als je in hostels verblijft zeker in YHA blijven. De eigenaar is super tof en kan je van alle info voor voorzien waar en wanneer te surfen.

 90. Beste surfers, ik ben op 30 december mijn GoPro camera verloren in zee tijdens een ritje in de storm, tussen Langevelderslag en Zandvoort… Heel onhandig vastgemaakt en het is een kleine kans maar ik dacht ik post het toch even. Het is een zwarte HERO5 met elastiek, mocht hij opduiken heb ik een beloning voor de eerlijke vinder. Mijn mail is [email protected] Thanks en de beste wensen!