Surfweer woensdag 26 februari 2020

Woensdag een oerhollandse onshore klotsbak waarbij er later op de middag wel wat kansen op een wat betere surfsessie zitten. De wind is noord west of eigenlijk eerder westnoordwest. Donderdag trekt een kleine depressiekern over België en dat maakt dat de wind een U-turn doet met als gevolg mooie offshore surf-golven langs de Hollandse kusten. Vrijdag een soortgelijk situatie, alleen een stuk minder nat en ook een stuk zachter.

Woensdag 26 februari
Dankzij de lokaal stevige onshore zit de hoogte in België en Zeeland er al vroeg goed in met 1,5m hoge golven. Het breekt echter dan nog bij laagwater en te snelle/holle shorebreak. Opkomend tij komt in de loop van de middag met dan een stuk minder harde wind dan in de ochtend. Ook voor zuidelijke deel Z-H zijn dit niet eens zulke belabberde condities. Hoewel het natuurlijk wel gewoon onshore klots blijft. Dat zal in midden en noordelijke Holland geen uitnodigende beelden geven op de cams. Toch kan het eenmaal in de line-up best aardig surfen zijn met de momenten van wat minder wind eind van de middag. Die zou dan afgenomen moeten zijn naar WNW windkracht 5, heel lokaal even 4bft voor het zuidelijke deel. Overigens wordt het tij in België en Zeeland dan al minder gunstig, terwijl dat in Holland nog goed is tot het donker wordt. De stroming kan heftig zijn, het is immers springtij op woensdag. Toch is de verwachting niet heel extreem, omdat de wind echt pal op de kust staat. Alleen bij havenhoofden even uitkijken om snel genoeg afstand te nemen tijdens de peddle-out.

Donderdag 27 februari
Aan de verwachting voor donderdag zitten wat haken en ogen. Dat heeft alles te maken met de trekrichting van het oog van de storm, over het zuidelijke deel van België. Hoe snel gaat het lagedrukgebied doortrekken naar Duitsland en hoe zuidelijk komt de kern? In ieder geval is de ochtend mooi offshore met 2-3bft uit ZZO en golven van 1,2m bij een periode van 6 seconden. Als je er een beetje op tijd bij bent, kun je in het noorden nog profiteren van een restje hoogwater/mid-tij. Maar op zich is helemaal laagwater ook een prima optie, omdat de wind zo gunstig zit. En omdat het met springtij ultra laagwater wordt en de banken ver op zee gewoon sta-diep zullen zijn. Ergens midden of eind van de middag gaat het langzaam waaien. Eerst uit noordoost en later uit noordwest. In het uiterste zuiden meteen uit noordwest. Daar dus geen goede dag, ook omdat er met laagwater in de ochtend niet zo veel te surfen zal zijn (Belgie en Zeeland). Uiteraard met de harde onshore rond het laag, zijn er wel weer rommelgolven te verwachten. Dat zal dan eind van de middag zijn. Tegen de avond waait het overal onshore en toenemend.

Vrijdag 28 februari
Vrijdag neemt de wind weer af en blijft een leuke noordwest deining staan van ook weer 1,2 meter hoog, maar nu een periode tot 7,5 seconde. Dat geeft iets meer kracht en de swell blijft ook langer gedurende dag doorkomen. Het zuiden doet nu wel mooi mee met de hogere waterstanden 2e helft middag. De wind is niet meteen zo gunstig offshore als op donderdag, maar neem toch heel erg af en zal van onshore meer zuidwest side-shore worden. In Zuid-Holland is het bij deze wind zelfs side-off shore. Uiteraard is het even wachten tot de laatste detail-weerkaartjes. Het lijkt er in ieder geval op dat je er niet per se heel vroeg bij hoeft te zijn. Iets later op de dag kan het alleen maar beter worden qua wind en tij.

Weekend-verwachting
Het zoveelste frontale systeem van deze winter stuurt vanaf de Oceaan regen en wind de Noordzee op. De zuidenwind zorgt voor golven in Noord-Holland (en op een enkele plaats in Z-H). Ook zorgt de stroming uit zuid voor een aangename temperatuur van 12-14gr. Op zich is het tij gunstig voor een sessie in de middag, alleen zal de wind na de regen wel meer ZW worden ipv offshore Zuid tot ZZO. Wel neemt de wind af op het moment van wind ruiming naar zuidwest. En komt de hoogte vanaf zee iets beter richting strand. Niet voldoende voor België, daar blijft het flat. En Zeeland blijft ws ook gewoon flat. Iets meer kans op een golf is er daar op zondag, omdat de wind dan uit het zuidwesten komt. De forecast is nog niet heel overtuigend. Voor Noord-Holland ziet het er echter prima uit met deze zuidelijke windrichting. Zowel op zaterdag als op zondag.

Wetsuit-advies water is 5,5 gr Celsius :
Woensdag: nieuwe 5/4mm met cap, hand 3mm, schoen 5 of 6mm
Donderdag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Vrijdag: 6/5mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Zaterdag: Een 5mm/4 vaste of los cap, schoen:6mm hand:3mm
———————————————-
 1. Het laagje ligt donderdag om 13:00 tegen de Frans/Belgische grens. Onze kusten liggen in de windvrije zone boven het kleine lagedrukgebied:

 2. Ik probeer wat beter de verschillende spots te begrijpen bij mij in de buurt. Ik ga eigk meestal naar Wijk om te surfen, maar het is er vaak wel wat drukker. Ik vraag mij dan ook af wanneer het bijvoorbeeld in Zandvoort/Bloemendaal net zo lekker loopt?

  Is dat bijvoorbeeld als er een cleane swell binnen komt in combinatie met weinig wind?

  Zandvoort/Bloemendaal hebben dus geen protectie van een pier, betekend dat dan dat het bij deze spots standaard een stuk minder clean is of dat er bijvoorbeeld meer stroming is?

  Ik surf nog niet zo lang, maar ik vind juist het hele voorspellen van de condities best interessant. Tips zijn dus welkom! 🙂

 3. Veel heeft te maken met de richting van de kust ten opzichte van de richting van de swell. De meest gangbare swellrichting is uit het Noord tot Noordwesten.

  Op onderstaand kaartje zie je dat de banken in de hoek van een havenmonding of pier iets meer richting het noorden zijn dan de rest van de kustlijn. Dit zorgt er in het algemeen voor dat de golven daar dus wat meer recht op de kust aankomen in plaats van dat ze de kust meer ‘schampen’. Daarnaast geeft een pier natuurlijk ook protectie tegen wind (in geval Wijk aan Zee protectie tegen wind uit het zuiden). Maar met weinig wind of offshore geldt dat er cleane surf is op iedere andere spot.

  Zeker als je nog niet zo lang surft is het erg fijn om ergens te liggen waar het niet zo druk is. Dat kan op Wijk ook al heel goed als je een paar honderd meter richting het Noorden loopt. Succes!

 4. Dat heb ik ook, ik surf ook nog niet zo lang en probeer dan ook niemand in de weg te liggen en pak daarom ook liever de iets ‘mindere’ spot. Alleen van heel het voorspellen snap ik nog geen drol. Vind het ook erg leuk als er iemand hier of Tobias zelf wat uitleg erbij zet vaak.😇
  Gistermiddag was ik redelijk op tijd klaar en omdat het nu tot bijna 7 uur alweer licht is besloten toch nog even te gaan (domburg dijk) maar was voor mij erg uitdagend, achterin echt flinke grote en holle/snelle golven en daar een paar van over me heen gehad, dus dat is dan niet tof, toen maar de wat meer shorebreak wat gepakt met de wat minder holle golven tussendoor, maar daar kom je niet echt voor.
  Vanmiddag weer op tijd klaar, ik ga dan wel weer kijken of het kan, maar lees ook springtij, dus vrees er een klein beetje voor of ik pak eens echt een kleiner board en ga gewoon direct lekker in de shorebreak liggen en aan de snelle pop-up en duck dive oefenen (alhoewel dat in die klotsbak ook vaak niks uitmaakt omdat de volgende 6 golven al direct over je heen rommelen😄)

 5. Als je jarenlang op dezelfde spot en een tweede dichtbij surft leer je de zee en spot lezen

  Voor mij is dit al 20 jaar wijk en ijmuiden omdat je via de sluisdeuren van ijmuiden redelijk snel kan switchen als het een niet doet wat waarschijnlijk de andere kant , weliswaar wat minder hoog, wel voldoening geeft!

  Als er bv Noorddeining staat met windkracht 3/4/5 is wijk bijna altijd een klotsbak en dan is IJmuiden bv door bescherming van de pier een goede optie en ik vind persoonlijk eigenlijk IJmuiden mijn favoriet omdat het een heel mooi natuurstrand, weinig mensen en veel natuur en dieren om je heen, is die in een mooie curve doorloopt tot Bloemendaal. Het strand loopt heel lang geleidelijk de zee in, bij de pier dan, waardoor je langere lijnen hebt hoe meer zuidelijk wat hoger, en lange ritten maakt wat weer bevordelijk is voor je skills!
  Maar alles heeft te maken met de kracht van de Fetch uit het noorden!

  Maar bij een sterke zuidzuid wester word ook ijmuiden een klotsbak en zoek je zoals eerder beschreven beschutting achter pier wijk!

  Jammer dat ijmuiden geen goede livecam heeft want dat scheelt een hoop tijd en brandstof…

 6. Top, thanks voor de uitleg hierboven!
  Hier kan ik wat mee

 7. Wil je het voorspellen onder de knie krijgen om met surfbare condities in het water te liggen, dan is het heel handig om vaak te kijken naar de combinatie wind en golven. Dat kan heel goed met bijvoorbeeld de site windy.com

  Rechts bovenin kun je de voorspelling voor wind of golven selecteren. Kijk je naar vanmiddag in zeeland, dan zie je flinke aanlandige wind (20 knopen) en ook aardige swell 1,5m+. Dat betekend dus aardige klotsbak, want hoe harder de aanlandige wind, hoe groter de rommel en hoe meer sideshore/aflandig, hoe cleaner.

  Kijkend naar morgenochtend 0800u dan zie je nog steeds golven uit het noorden (1m+), in combinatie met aflandige wind in Zeeland, maar juist aanlandige wind in Noord-Holland. Morgenochtend is zeeland dus de place to go.

  Met vaak naar de combinatie wind/golven kijkend en de actuele condities(webcams) kun je een hoop leren!

 8. De wind begint nu langzaam iets af te nemen.

 9. Maar natuurlijk beter (of cleaner / kleiner) morgen overdag. Dan is Zandvoort net zo goed als Wijk of waar dan ook. Windkracht 0:

 10. Super, ga ik ook de Windy app idd gebruiken en in de gaten houden.
  (Geeft bij mij nu trouwens voor vandaag 0,6m primaire swell en morgenochtend ook)
  De nuances leer je idd vooral van je ‘eigen spots’ wel door te gaan, ik merk nu ook al dat je in korte tijd veel scherper bent en kijkt ook naar golven dan voorheen.
  Eerst denk je er staan golven dus we gaan, dat kan wel een beetje als je met alles ‘overweg’ kan, maar zeker als het goed klotst kom ik (nog) niet achterin door de branding heen vaak.
  Dan heb ik eigenlijk ook liever een kleinere golf die cleaner is, zit dan ook vaak meer kracht in.
  De kaarten leren lezen gaan we dan nu ook doen🤓
  De webcams heb ik meestal nog het meeste aan ook idd, maar is leuk en interessant om wat meer te kunnen bekijken van tevoren of bijvoorbeeld het weekeind een tijdstip brengt met goede surf en juiste getij dan ook.

 11. @bertski; wist niet dat je via de sluisdeuren kon rijden? Zijn deze gewoon open?

 12. Nee zolang openij nog bezig is met de nieuwe zeesluis is deze route afgesloten.

 13. Even geen harde wind was echt even lekker zeg!

 14. Dat is het zeker!

 15. @gerry
  Ja idd voorlopig nog ff niet totdat de nieuwe deuren klaar zijn!
  Maar via tunnel gaat prima en is 15 minuten langer!
  Ik trek mijn pak niet eens uit en gebruik een raamzeiltje voor ijsbescherming voorruit op de stoel! Scheelt veel tijd alleen je autoblower moet overwerken hahaha!

 16. Vond Scheveningen Pier (8;30-9;30) beetje matig, weinig kracht. Desalniettemin, genoten van de eerste sessie van het 2020!

 17. Holy shit Wijk ging los… wat een avontuur!!
  Stoker dan ooit tevoren 🤩

 18. Zandvoort was matig helaas. Wel lekker rustig en elke goede set was voor mij. niet ver afgedreven.

 19. Ook hier erg matig helaas, misschien had ik niet tijdens laagwater moeten gaan lol

 20. Met die hele reeks stormen van de afgelopen tijd is er overal heel veel zand verplaatst , het kan dus zomaar zijn dat een bepaalde spot nu anders loopt als voorheen.

 21. Topdag om te surfen Stoked!

  Baas ff bellen dat ik Corona heb…😷

  Hij weet niet dat ik Bier bedoel…🌊🏄‍♂️

 22. Vond HvH tegenvallen net

 23. Wijk viel tegen vanochtend vroeg. Genoeg hoogte maar heel weinig lijn. Wel lekker zonnetje 🌞

 24. Ouderwetse klots; windchop en deining van verschillende richtingen. Na half uurtje naar de kant gegaan. Voor oude man op SUP niet te doen. Volgende keer beter.

  Paar forse projectielen in het water (houten balken en plaat met stukje balk) tegen gekomen. Pas dus op als je vandaag of morgen het water opgaat.

 25. Lijkt me niet een heel goed plan…

  https://youtu.be/neFMunVEE8E

 26. Zal zo’n vaart niet lopen, maar het nieuws pakt het wel op: https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/12/giant-dams-could-protect-millions-from-rising-north-sea

 27. Vanochtend:
  https://www.surfed.nl/sessions/2020/200228/index.htm

 28. Vind je? Heb jij een beter idee?

 29. Hallo, wat denken jullie dat het morgen gaat worden, mooi rond den haag?

 30. Ik gok in de ochtend misschien nog even?
  Lijkt morgen wel weer flink met wind te worden

 31. Wijk was waaaanzinnig tussen 15.30/18.00uur opkomend tij

  Weinig wind zuid superclean naast pier vanaf 1700 keiharde 6/7bft nog steeds clean naast pier 40 meter verder noordelijk naast pier big windwaves!

  Vanaf uurtje of 1800 blies de zuider alles clean en drifte je zo de zwell in!

  Was erg koud voor een zuider 7 ? vreemd🤔?

 32. Vond het ‘s ochtends ook erg fris. Thermometer zei 6 graden, maar voelde als 1. En tien was de wind 3 tot 4 bft.
  Laag dauwpunt?

 33. @bertski
  Jaja! Ik was er ook! Niet druk en bij de pier was het ongekend!
  Ik lag eerst verder maar zag de ‘vrachttreinen’ binnen rollen! TJonge jonge wat een feest

 34. Is er vandaag nog iemand geweest😇
  Ik had een keertje geen zin om tegen die die weer te moeten worstelen maar zag op de webcam soms nog best mooie golven

 35. O! En volgens mij kwam ik een zekere bekende van hier tegen in de trouw 😄

 36. Alles staat klaar voor een dawn patrol morgen. Ben benieuwd!

 37. Goedemorgen! Blijven de tijden van de sms ongewijzigd? Lijkt alsof de swell richting wat gedraaid is?

 38. Ff wachten tot de wind afneemt

 39. het was inderdaad erg mooi en ik heb een paar keer mazzell gehad met flinke bak die ik helemaal uitgesurft heb. de shorebreak was verolgens ook erg lekker!! zonnetje erbij als extraatje

 40. Twee FCS split keels kwijt in DB… moest iemand ze vinden, gratis bier!

 41. Maasvlakte was een op hol geslagen wasmachine. Ouddorp nu beter 🏄‍♂️

 42. Nog wel heul veul wind

 43. Vanaf dinsdag zal t wel wat zijn niet?

 44. Genoten, de laatste uurtjes vd dag!

 45. Vanmiddag in onze hoofdstad:
  https://www.surfed.nl/sessions/2020/200301/index.htm

 46. @ Ed, Wow.

 47. @Ed mooie serie! Heb wat gemist geloof ik, eind van de middag was lekker met best grote sets.

  Hier nog even een impressie van twee storm sessies:

  https://youtu.be/KMQCoK-nI-I

  https://youtu.be/X-gP8iCNZRY

  Niet omdat het moet, maar omdat het kan 🤙🏽

 48. De surf in de afgelopen weken op Scheef was duidelijk fotogenieker dan op Wijk

 49. Volgende herfst gaan we naar Galicie. Ik zou een nieuwe wetsuit moeten kopen. Is hier iemand die ervaring heeft met de temperaturen daar begin oktober? Heb je dan een 3/2 of een 4/3 nodig?
  Thanks!

 50. Is de na middag op schreef mogelijk?

 51. in scheef zijn gewoon meer fotografen denk

 52. Nu wel heel mager geworden, dus denk het niet.

  In Galicië surf je meestal met een 4/3 (zelfs in de zomer ’s ochtends)
  Overdag tijdens een mooie herfst met bovengemiddelde temperaturen zou een 3/2 mm ook prima moeten gaan. En een splinternieuwe 3/2mm is de eerst week meestal net zo warm als een oude 4/3.

 53. Morgen ochtend wel op schreef?

 54. Er zit niet veel in het vat.
  Woensdag en of donderdag hopelijk.

 55. Als je nog eens niets te doen heb, bij de dijk in Westkapelle ligt er door de stormen een enorm uitgestrekte schelpenvlakte. Helaas inclusief plastic. Zojuist hele vuilniszak vol geraapt. Ook veel microplastic zeg, heel veel flesdopjes.

 56. Maar moeite waard?

 57. En waar vind je die golf versnelling

 58. Lijkt nog wel wat N swell op de boeien te zien? Ik zet de wekker iig!

 59. Wat denken jullie, morgen nog iets te surfen?

 60. heb naar je geluisterd. Zelfs Ouddorp was nog wel even lekker vanmorgen (ben geen pro…)

 61. Was weer goed zondag

 62. Mooi! Ik heb me ook goed vermaakt. Lekker zonnetje!

 63. Voor de liefhebbers van afgelopen Vrijdagochtend:

  https://scheveningen.surf/2020-02-28/

  Alle fotos eindelijk online.

 64. Valt er vrijdag middag iets te surfen in noord-holland? En welke dikte pak en zo wordt nu aangeraden?

 65. Minimaal 5.4 en zonder (hand)schoentjes en cap zou ik t niet proberen

 66. Zijn er morgen nog wat golven?

 67. Is niet veel meer…

  Swell loopt ook iets af op de metingen.

 68. Mooie Foto’s!!

 69. Komt er een klein N swelletje aan dit weekend ? Effe voor inplannen met het werk vrijdag met meer wind of zaterdag? Misschien zaterdag al te klein vandaar de vraag

 70. Wijk was gewoon weer goed voor longboard vandaag 10 tot 13u.

 71. Ik ga zaterdag gewoon gaan

 72. Kan er morgen gesurft worden op Scheveningen?

 73. Waar kan er de aankomende dagen gesurft worden?

 74. Scheveningen was tip vanavond

 75. Top*