Surfweer Woensdag 23 september 2020

Het is behoorlijk flat in de lage landen. En altijd als het hier flat is, zijn de condities in Frankrijk of Portugal op z’n mooist. Durf jij dit najaar nog die kant op? Portugal staat al lange tijd op groen en dat zal ook nog wel zo blijven. Ik heb zelf een ticket van 7-17 december naar het zuiden van Portugal om meteo workshop te verzorgen tijdens de Surf-Coaching weken. Een week eerder is die er ook 100% alleen voor dames met Dominga en Julia. Begin december is zuid Portugal de place to be om nog even voldoende Vit D op te snuiven voor je immuunsysteem. En natuurlijk zijn de golven er in de regel bovengemiddeld goed in die tijd van het jaar. Zelfs met stormen aan de westkant is de Algarve in het najaar en winter vrijwel altijd clean en offshore.

Tot zover de meteorologische info en campagne informatie, verder naar het weerbericht in eigen land. Deze maandag en dinsdag zien er nog flat uit, hoewel er nu op de A12 boeimeting een 30cm hoge groundswell doorkomt. Die is eigenlijk nog best wel zichtbaar aan onze kusten in het noorden (ten zuiden van Noordwijk/Zvoort te klein en steeds flatter). Sowieso is het eigenlijk flat, maar met dit zomerweertje is zo’n mini-rimpel ideaal om nog eens met je 7-jarige zoon of dochter in shorty de eerste beginselen van het staan op een surfboard door te nemen!

Woensdag 23 september
Woensdag kom er pas echt wat swell binnen afkomstig van de ex-Hurricane Sally (die op maandag boven de Noorse Zee lag). De swell valt helaas alleen wel samen met een laagje (verstoring) in het polaire front. Deze initialisatie (of ook wel ‘golf in het front’ genoemd) is van het lagedrukgebied dat daar achteraan reist en op woensdag op de Noorse Zee ligt. Het gaat behoorlijk snel die wisseling en doorstroming van lagedrukgebieden. Dit begint sterk op de herfst te lijken! Logisch ook, want de Jetstream (wind op grote hoogte) staat aan en loopt in een strakke lijn van Noord-Amerika naar Rusland. In ieder geval is het dus nog even afwachten hoe de golf in dat front de golven op zee gaan beïnvloeden aan onze kust. Voor een spot als Zandvoort of Egmond aan Zee ziet het er niet goed uit, want het hoeft maar een beetje te waaien uit zuid en de golven zijn choppy. Op de wadden echter komt het vol binne en zal die wind ook later pas op de dag een keer aantrekken. Dat is dan nog geen probleem, want zuidwest is op de middelste wadden offshore. En swell van ver heeft meestal geen hinder van een korte zuidwestswell fetch, ook niet als deze er vol in tegen gaat. Er kunnen meerdere swell van verschillende frequenties ongestoord door een en dezelfde vloeistof bewegen. Net als bij radiogolven meerdere zenders actief zijn in de ether. Alleen als de frequenties dichtbij elkaar zitten ontstaat er ruis en tegenwerking. Voor wat betreft het zuiden ziet het er niet goed uit. De golven van ver bereiken daar de kust niet vanwege de angle en de verdere zuidelijke ligging, alsmede de grotere ondieptes van de zuidelijke Noordzee. Wel kan de wind uiteindelijk stevig genoeg uitpakken dat er toch iets te surfen gaat zijn in de Nederlandse Zuidwest regio’s. Het is echter hoogwater eind van de middag en avond, wat op zich dan wel weer gunstig is voor de combinatie van verre noordswell met een beetje zuidwest zeegang. Kortom, er kan weer redelijk gesurft worden. Alleen de dagen na woensdag worden beter en beter!

Lange termijn
Het is nog even koffiedik kijken wat er nu precies gaat gebeuren vanaf donderdag. De laatste uitvoer geeft een snelle ontwikkeling van twee depressie in de Noordzee, waarbij de eerst al meteen een WNW deining achterlaat die al best hoog kan zijn in het noordwesten van Nederland. De tweede depressie doet dan de wind naar zuidwest krimpen en behoorlijk toenemen. Precies op de wisseling van deze twee is het mogelijk even wat minder windrijk en kan er goede swell aan land komen. In het zuiden nog niet, want daar is de hoek bij WNW alweer te veel met Engeland dat in de weg ligt.
Vrijdag komt dan het tweede laag ook met kern over de Noordzee, waarbinnen het even nul, nul zal waaien. Een interessant gegeven, waarbij het noorden het langst gespaard wordt en zelfs eerst nog lang met oostenwind kan zijn. Na al die depressie activiteit zal er vast genoeg swell doorlopen voor een mooie sessie aan het eind van de werkweek!

En ook het weekend ziet er rooskleurig uit met veel wind en swell uit het noorden. Misschien wel iets te veel van het goede wat wind en golfhoogte betreft. Maar goed, er zijn dan altijd nog de meer beschutte spots die voor een alternatief kunnen zorgen. Of wachten tot zondag, want dan lijkt de wind wat minder kans te krijgen op een toename!

Wetsuits.. water nog altijd 20 C.
Maandag: gewone 3/2mm oid
Dinsdag : shorty of laatste x boardshort!
Woensdag: 3/2mm wetsuit oid (4/3tje).
Donderdag: Een goede 3/2mm, denk aan earprotectie!
Weekend: Haal je 4/3 of 5/3mm maar van stal met die NNW!
 1. De straalstroom loopt in een rechte baan van Noord-Amerika naar Noord-Europa. Hierop worden de depressies in sneltreinvaart meegenomen. Dit is de golf in het front voor woensdagmiddag, waarop een nieuw klein laagje met wind op zou kunnen ontstaan.

 2. Geen kansjes voor Zeeland morgenochtend dus vrees ik ?

 3. Euh woensdagochtend bedoel ik

 4. Die 30cm lijkt me meer 60,of is dit mijn roze bril?

 5. Kijk even hier. Als je de hoogte van alleen de swell wilt weten, pak je de Hs7.
  https://waterberichtgeving.rws.nl/wbviewer/maak_grafiek.php?loc=A122&set=golf_spectra&nummer=1&format=wbcharts

  Vanmorgen was die 30cm, nu 40cm. Dus neemt wel iets toe, maar of het genoeg is? Zou minimaal naar iets van 80cm moeten gaan om bij ons 30cm over te houden.

 6. Vrijdag epic?

 7. Momenteel in Bretagne op surfvakantie, helaas vanaf woensdag volledig blown out, dus biezen pakken en doorrijden naar Portugal. Iemand misschien een optie dichterbij waar de condities de komende week nog wel goed zijn en dichterbij?

 8. Die wind lijkt van Biaritz t/m NL te zijn, dus dichterbij wordt erg lastig…

 9. Zwlds Portugal krijgt zijn deel als jw Windy er bij pakt..

 10. Ik dacht altijd dat je in Bretagne altijd wel een stuk kust kunt vinden waar het dan niet blown out is?? Super diverse kust toch?

 11. In Portugal weet ik een goede spot die werkt met noorden wind en het weer is daar een stuk beter. Loop al twee dagen te zoeken in Bretagne naar een spot die werkt op nw/w/sw wind (40km/u+). Helaas nog niks kunnen vinden, en het weer word ook niet best hier helaas. Thanks voor jullie response!

 12. Je kunt altijd nog naar de Baie des Trepasses. Daar loopt het altijd wel.

 13. Gave nieuwe webcam!
  Jammer van de mist… 😉

 14. Portugal op groen?

 15. Check is rond de vendee. Ile de oleron en ile de re hebben wel wat opties.

 16. Steeds meer gebieden in Frankrijk op oranje. Het hele zuidwesten inmiddels…

 17. Voor de zekerheid dan toch maar Bretagne! Veel spots en idd altijd wel ergens een baaitje met windprotectie!

 18. Als je uit de Randstad komt moet je in alle groen, gele en oranje gebieden eerst in quarantaine. Worden lange surftripjes…

 19. Frankrijk (Landes) vanaf 2 okt aan te raden?

 20. Weekend: Haal je 4/3 of 5/3mm maar van stal met die NNW! Hilarisch

 21. Check even je verzekeringen. Niet alle verzekeraars dekken (auto)schade, zorgkosten etc. in oranje gebieden. Wel handig om vooraf te weten.

 22. Ha! Bedankt voor de tip, maar had net gisteren Portugal geboekt vanaf volgende week maandag 😀 Wie komen er nog meer? 🙂

 23. ” Als je uit de Randstad komt moet je in alle groen, gele en oranje gebieden eerst in quarantaine.” Waar heb je dat gelezen? Ik ga donderdag naar de Vendee is nog Geel en heb niets gelezen voor FR mbt uit Randstand komen (Wel voor D en B)…..

 24. @Rokus

  Die waarschuwing is omwille van de Barrelrijders

 25. Zee is kleurcode blauw.

  Geen corona x)

 26. Kleurt nu toch echt oranje, wauw!

 27. Als je je aanmeld voor de surf-app hoef je niks anders te doen dan gewoon over te maken met je tel nr als beschrijving en dan krijg je vanzelf de berichten/alerts?

 28. klopt

 29. Dit word een leuk weekend.

 30. Hey, ik wil een nieuw wetsuit kopen voor de winter, maar ook gelijk voor de lente. Dus eigenlijk een wetsuit die je én in de winter dat het niet te koud is én in de lente/begin zomer dat het niet te warm is. Wat denken jullie? 5/4, 4/3 of 5/3? Front zip, back zip, zipfree?

 31. Je kan het beste langs een surfshop gaan om te kijken welke wetsuits comfortabel zitten. Met een 4/3 kan je nog tot redelijk laat in het najaar surfen. Hartje winter gaat te koud worden, dan moet je minstens een 5/4 dragen met handschoentjes, schoentjes en cap. En met een chestzip verlies je minder warmte dan met een backzip. Ik vind het ook comfortabeler zitten, vooral bij de nek en schouders. Uittrekken gaat alleen soms lastig.

 32. Even ter aanvulling op de woorden van Tobias over Portugal. Het land staat inderdaad grotendeels op groen op aantal zones voornamelijk in en bij Lissabon na. ik woon zelf iets meer dan 4 jaar in Portugal en het land heeft het tot nu toe redelijk tot goed onder controle. Echter is de Portugese regering zeer kordaat met het nemen van vergaande maatregelen wanneer de cijfers weer toe nemen. Zo zijn de stranden van het voorjaar een aantal maanden dicht geweest en was er dus ook een ban op het surfen. Wil niemand angstig maken maar mocht je een ticket boeken om te komen surfen hou er wel rekening mee dat dit weer kan gebeuren.

  De besmettingen namen de afgelopen week/weken weer aardig toe maar de laatste 2 dagen neemt het weer iets af. De reden omdat Portugal het zo goed doet is vanwege de vergaande maatregelen die nodig zijn en het sluiten van de grenzen indien nodig. Al heeft dat op dit moment zeker niet de voorkeur van de regering.

  De surf was vandaag trouwens prima hier in Portugal 🙂 en na 4 jaar weg uit Nederland kijk ik nog altijd graag op Surfweer.nl om te kijken hoe het in Nederland is. Echt fantastisch werk wat je verricht Tobias.

 33. Gaat het nog wat worden vanmiddag/ avond voor zuid Holland?

 34. Check http://www.surfweer.nl/webcam en deel door twee.

  Maar die wind gaat natuurlijk nog wel iets doen. Beter nog een dagje wachten voor het echte werk.

 35. Zoals het er nu naar uitziet hou ik mijn pak droog tot zondag,
  BE zou wel eens mooi kunnen worden. Hopen dat de wind wat wegblijft.

 36. @Casper, top, dank voor de info. Heb de site gezien met cijfers van gevallen enz. Weet je waar ik kan lezen of er bijvoorbeeld gebieden zijn (als Nederland/Randstad) waarvoor ik in quarantaine moet of bijvoorbeeld een test moet hebben gedaan als ik in Portugal zou aankomen?

 37. @Koob. Op de site van Covid19.min-saude.pt kan je alle info omtrent het virus en de ontwikkelingen volgen. Kan je ook per gebied zien waar de meeste besmettingen zijn. De gebieden rondom Lissabon zijn nu wat meer tricky maar het valt allemaal reuze mee nog. Of het code oranje is ligt puur aan Nederland. Het Rivm kleurt gebieden oranje. Dat doet het land zelf niet. Mocht je meer info willen laat maar weten. Groetjes Casper

 38. Morgen nog wat surfbaar? Of te harde wind?

 39. Valt wel mee, stomt alleen verder op zee. Leuke richitng ook voor swell!

 40. Excuus voor het ongemak maar ik ben op zoek naar surfers die deze zeer korte enquete ( onder 30 seconden) kunnen invullen. Alvast onwijs bedankt voor de hulp!
  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdaUL38rKJ0e3hDleP-nwcrT_2SOGpIBaRsnKR8HoBk7dD77A/viewform?usp=sf_link

 41. Gedaan! Lijkt me een prima initiatief om spullen uit te lenen/verhuren

 42. Welke site is die windkaart O Tobias?

 43. Wat zijn de vooruitzichten voor het weekend. Zie op msw dat er golven op komst zijn van 1.1 tot 2 meter.. Als dit echt zo is, is het best tof. Ben alleen bang dat het choppy wordt met veel wind. Maar ga toch gewoon =).

 44. Doe die golfhoogte maar minimaal in het kwadraat! Dat is dan waarschijnlijk niet zo tof meer :-< bron: https://www.dwd.de/EN/ourservices/seegangskartenen/seegangskarten.html

 45. En de site van de bovenstaande windkaart is http://webservice.weeronline.nl/vakman_hirlam

 46. Zo hey… wie waren er nog meer op Wijk vanavond? Zeg maar met recht Wijkiki. Voor een half uur / drie kwartier echt bizar lange lijnen die maar door rolden zonder eind 😱

  Meneer zeehond kwam ook even kijken 🍀

 47. Iemand bekend met het stuk tussen vrouwenpolder en oostkapelle? Daar zou de wind net beter staan vandaag? (Aflandig). Zie alleen nooit golven op de webcam daar? Of zou domburg lekker te surfen zijn?

 48. Het ging weer af inderdaad lange ritten hoge golven later ging ook de wind eruit en werd het echt leuk 1 kiter geholpen met terug komen naar de kant en zo’n kiteboard opgepikt uit zee waz wel weer een heel avontuur pier Velsen noord!!!!

 49. lang gelden dat het satteliet beeld er zo uit zag!

 50. maar niet voor mij. Vijf minuten er in, zo’n beetje met de taxi terug.

 51. Nog weer even de vraag tussendoor;
  Als iemand mijn retro groove visje (5.10) ergens tegenkomt zou je dat willen laten weten, alle info is welkom.
  Die is vorige week uit m’n tuin gestolen.
  [email protected]

 52. Wat een mooie klappers vanochtend! Er was een bankje waar perfecte holle rechters liepen, zo’n 6 man wisselden golven uit. Goede sfeer, veel yieews. Een prachtige balans van elkaar voorrang geven, precies weten wie er op de piek ligt.

  Totdat er een beginner/intermediate meid op een rode mini mal bij kwam. Ik wilde het eigenlijk niet denken, maar dacht : waarom kies je niet een ander bankje? Je hebt met jouw board en skills toch niks aan holle, snelle semi shortbreak? En ja hoor, een halfuur later kwam het tot een botsing doordat ze indropte en niet haar board beheerste.

  Ik lag zelf ook een bankje verderop, ik geniet er van die goede surfers steile golf na golf te zien pakken. Hoef er zelf niet tussen te liggen. Dus intermediate surfers : Ken je plek! Er is genoeg ruimte, ga niet op dat perfecte A frame bankje liggen. Dat komt later wel.

 53. *Rechters= linkers

 54. @Flex, zei op 24 september 2020 om 10:37
  Vuile zwijn die hem meegenomen heeft!! Welke regio des lands? Maar zal er wel op letten.

  @beginnende en intermediate surfers, zei op 24 september 2020 om 11:16
  Waar was dat dan?

 55. Je was lekker bezig man! Het werd inderdaad steeds mooier… beter golven en (voor jou leuk) minder wind! Ik was zelf aan het kiten, en zag je inderdaad een kiter helpen! Superfijn dat je dit deed! Die gast zal blij met je zijn geweest 😉 Zelf ook een reddingspoging gedaan die dag… die jongen was al vanaf de pier naar de bunker gedreven… helaas weinig ervaring en wist niet hoe hij een self-rescue moest doen… :/ Verder nog 2 andere mensen zien drijven (gelukkig werden ze geholpen) en een kite zo’n 500 meter uit de kant rustig naar den helder zien drijven (zonder kiter eraan, die werd weer door iemand anders naar de kant gesleept)… classic dagje Wijk dus met in een tijdsbestek van 3 uur 4 kiters in nood gezien… :/

  Doet me een beetje denken aan dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=-Tp1tjyheWA

 56. Morgen eind van de dag gaat echt ziek worden… 2,5 meter bij 10 seconden en offshore!! Zijn er spots in NL die dit aan kunnen?

 57. Holy holy holy … wat doen die windvoorspellingen!

 58. Ik zie opeens ook op alle metingen dat dit gebeurt… Iemand een verklaring voor deze halve draai van de wind? Er was een stevige storm voorspelt maar dit geeft opeens veel hoop voor morgen.

 59. Bij wijk aan zee groene grote longboard fin gevonden in t water rond 12 uur. Heb hem in de groene bak van ozlines gedaan. Hoop dat de eigenaar hem terug krijgt!

 60. Weet iemand een goed beschermde spot in belgie of zuid holland ? Voor N wind

 61. Des te noordelijker je zit, des te beter!

 62. @morgen: holy shit, is dit waar? Ik zie trouwens dat de windapps nogal verschillen qua windsterkte voor regio Den Haag (voor zowel vrijdag als zaterdag). Op Windy ziet het er bijv. best goed uit (schommelt tussen 20 en 27 km/u), maar MSW zegt meer dan 40 km/u. Wat denken jullie?

 63. Gaat het morgen ergens te surfen zijn? Zoals het nu naar uitziet gaat het overal een beetje te heftig zijn met 10bft wind en 4 meter golven? Is dit overal of zijn er ook meer beschutte plaatsen? Alvast bedankt

 64. jamaar Terschelling en de andere eilanden knappe surf 🤙 boek nu nog je bootticketss

 65. @ Z holland.
  Ja, vaag verhaal, begrijp het ook niet zo goed, toch een soort van weinig echt waard om te jatten, veel waard voor jezelf.
  Regio walcheren is het.

  @vragen
  😂 ja dat zie ik hier ook best vaak, en kan me ook voorstellen dat tobias af en toe moe word van ‘wanneer komt er weer een update, want het is flat en al even geen update’😇
  Definitie van een update lijkt me dat als er wat te melden valt er ook iets vermeld word en niet 3 weken later😄

 66. Hoe dedicated moet je zijn om na de spit de barrel uit te komen? Komt daar dan ook de term get pitted van?

 67. You have to be committed to get pitted.

 68. Zit er genoeg water in de noordzee, kun je na de brexit nog naar Engeland peddelen, hoeveel zeehonden zijn er in Nederland?

 69. Als we nou het licht van de vuurtoren stil zetten en op de noord richten. Paar flinke auto’s ernaast met groot licht aan. Kunnen we zaterdagnacht het water in bij 2,5 meter hoge golven en een aflandig briesje van 1 bft.

 70. Klein verschil wel !!! BE of NL

 71. Zandvoort gaat morgen aan

 72. Er zijn zeker beschutte plaatsen zaterdag en zondag , met side off shore bij NNW wind zaterdag en zondag mogelijk een echte NNO off shore wind , bij diezelfde NNW swell(vrij uniek)

  Jammer dat het astronomische hoogwater zo laag is dit weekend, maar het kan alsnog goed worden.

  Het stuk tussen vrouwenpolder en Oostkapelle heeft te grote ondiepe delen voor de kust voor goede golven.

 73. Word lachen met 3,5 m

 74. Beter zvoort of wijk morgen?

 75. http://surfweer.nl/surf/surfweer-dinsdag-8-januari-2019/

 76. @Hazzie lekkaaaaaahhh, classic. Vroegah hadden we in Bloemendael een paar groene spots op de zeereep, werkten top!

 77. Beter gewoon online surfen. Get stoked. Be safe.

 78. Ik zie veel berichten hierboven op een tijdstip waarop er uitzonderlijk mooie golven binnenrolden én het nog licht was.
  Zelden zo jammer gevonden dat het donker werd.. man man man, wat een sunsetsessie. 🙂

 79. Het lijkt morgenmiddag net voor de storm interessant te worden bij Zeeland!

 80. Goed beschutte spot bij N wind = Zeebrugge. Vooral bij NO wind

 81. De meeste dromen zijn bedrog, kijk ik naar de voorspellingen dan droom ik nog.
  Kijk ik naar de webcam dan is het geen gezicht, behalve voor de gene die beschut naast een pier ligt.

 82. Aan het eind van de regenboog

 83. Niet best en wordt ook niet beter denk ik. Harde sideshore. Klein metertje die snel plat geblazen wordt.

 84. Het is zo’n dag waarop de weermodellen het op +12 uur voorruit al moeilijk hebben (En ik ook)🤣.

  Onshore of gewoon offshore tot donker? We moeten het maar nemen hoe het komt.

 85. Die offshore komt wel.

  Gisteravond was echt een cadeautje. Nul wind en mooie bakken

 86. Windfinder zegt weer het tegenovergestelde. Waar moet ik vanuit gaan?

 87. Genoeg hoogte voor de betere beuksessie hoor, zal geen barreltje worden nog, maar goed genoeg voor mij!

 88. Let’s pray voor harmonie, het knmi model dat hirlam definitief zal gaan vervangen. Nu moet ze het waar maken!

 89. Denk dat het er om gaat spannen vandaag.
  En misschien wel héél erg afhankelijk gaat worden van waar je je bevind…

 90. Lijkt nu sowieso nog teveel ZW in de zee te zitten. Effe wachten tot de Nswell er doorheen komt.nog

 91. Spring er gewoon in, surft vaak het beste hoor in het water. Gewoon hele vette bakken hier!

 92. Over Harmonie: het is mijn go-to model voor wind maar ik moet zeggen dat het me wel een keer heeft teleurgesteld op een moment dat het precieze traject van een lagedrukgebied cruciaal was.

  Misschien kwam dit omdat dit model (Harmonie) ook weer van input van andere modellen afhangt (denk ik).

  Laten we hopen dat Harmonie er nu niet naast zit.

 93. Modelupdates met de analyses van 6utc runs zijn aan het binnenkomen. Icon houdt Holland nog tot 19u uit de wind. Cosmo tot max 16u. Iets langer rond schrev/katwijk dan zuidelijk zuid Holland.

  Benieuwd waar harmonie en hirlam 6z mee komen, maar dit ziet er iig hoopvol uit!

 94. Kaartjes:
  Bron https://www.meteociel.fr/modeles/liste.php ( dat zijn er nogal wat om in de gaten te houden / dagtaak)!!!

 95. vanochtend 1e licht was bijzonder! Hoe vroeger hoe beter en wat een rust nog in het water…

 96. Potverdorie, hirlam houdt het spannend. Lijkt wel een thriller meteofiction.

  Dus volgens dit model alleen N-H langer offhore, maar wel 4-5bft. Is niet echt een probleem voor de swell om door te komen. Wind neemt einde middag weer af en blijft volgens Hirlam in de avond nog offshore. Ook ZH draait dan weer offshore.

 97. wat is dan het beste moment vandaag om te gaan in z-h? nog nu hw en onduidelijk of straks wind echt minder wordt

 98. WaZ rond 10u was echt HEEL erg lekker. Dat belooft nog wat voor de rest van de dag!

 99. Nieuwste run Harmonie doesn’t spoil the party!

 100. Houdt dit in dat het pas vanaf 17 uur goed wordt in ZH of ook al voor die tijd?

 101. Morgenochtend

 102. Heerlijk net, dikke twee meter krachtige chaos, ik vind het top. Ik geloof al die kaartjes wel, golven zijn golven in mijn boek. Vanmiddag weer! Onshore of offshore, het maakt me niet uit joh, gaan als ze staan!

 103. Hee Tobias, de modellen maken het wel ingewikkeld vandaag, heb je nog een update later vandaag voor de arme mensen die moeten werken en moeten bedenken waar ze na hun werk snel heen kunnen?

 104. Bijzonder, ik lag er weliswaar een uurtje later in, maar heb zojuist de beste Nederlandse golven uit mijn surfcarriere gesurft. Wat een feest die offshore wind

 105. Hoihoi,

  Valt er al iets te zeggen over zaterdag eind van de middag/begin vd avond en zondagochtend? En spots? Ga zelf altijd naar Bloemendaal aan zee.

  Kom zelf uit het oosten dus moet stukie rijden, twijfel of het wat wordt!

 106. Neem gewoon lekker de SMS van tobias als je meer info wilt dan op de site staat. Kost een paar euro maar dat verdien je wel weer terug aan brandstofkosten en goede surf.

 107. Morgen word geen pepernoot

 108. Noorden en groot deel zuid Holland blijft tot donker goed.

  Zuidelijke deel van Z-H zou ik niet doen. Vooral ouddorp is niet de moeite. En beter tussen hvh en scheveningen dan hvh. Maar nog beter iets noordelijker natuurlijk.

  Have fun all!

 109. Om 12.15 knalde de wind er in op Scheveningen en draaide naar zw tot wzw. Nu is het aan voor kiters en windsurfers, of je moet met z’n allen in ‘het hoekie’ gaan liggen.Nu maar hopen dat de kern van het laag vanmiddag nog even Scheveningen aandoet zodat de wind even wegvalt en/of offshore wordt. Het is echt nowcasten, maar m’n pak is aan het drogen voor een tweede sessie…

  Gisteravond en deze ochtend waren heerlijk. #septembersessions

 110. Vanochtend

 111. Holy shit Ed, had ik toch vanmorgen moeten gaan!

 112. Altijd mooi als iemand een tijd fotos gaat maken, daar 1 epic shot uitgaat filteren en dat iedereen van zijn stoel glijd hoe epic het wel niet is. En dan jezelf erin dromen hoeveel turns en sprays je wel niet op die golf had kunnen maken. Kortom: leuk die eyeballs, maar meer niet.

 113. Inderdaad, ik was vanochtend bij de foto van Ed, was kniehoog en slap. Dus geen zorgen, niks gemist. Af en toe wat leuks wat wat hoger was maar dan lag je toch niet op de goede plek.
  Ben wel erg benieuwd wat er nu met de wind gaat gebeuren, ik begin toch hoop te verliezen. Alleen de noordelijke regionen zoals wijk lijken offshore te krijgen.

 114. 1,5 – 2m barrels in de ochtend -not

 115. Stelletje zuurpruimen! Bloemendaal ging prima af vanmorgen. Niet clean, wel lekker hoog. Paar fanatiekelingen in het water en de couchsurfers lekker voor de webcam, zo heurt het!

 116. WaZ weer lekker!

 117. Hier helemaal in het noorden (Texel) was het behoorlijk aanpoten net…
  Was al die veranderende kaartjes spuugzat aan het worden en ben er maar gewoon ingegaan.
  Ja, offshore wind.
  Maar meteen zoveel dat de spray je gezicht geselt.
  Dikke holle bakken (+-1,5m). Maar, voor mij, nauwelijks in te komen met die tegenwind.
  Jammer, het had zo mooi kunnen zijn allemaal….
  Hopelijk geeft die Rat ons ergens dit weekend nog een mooie kans.

 118. Waarom heet surfen surfen en niet paddling of board-swimming-trying-to-stand-up?

 119. Denk niet dat de wind nog gaat afnemen in Zuid Holland helaas.. correct if im wrong.

 120. Chips….🥶

 121. Dat was een memorable dag!

  @surfers met go-pro: posten jullie je filmpjes toevallig ergens?

 122. mooi fotos! 2 van de 3 golven lag iemand in de weg, ik vrees dat dat representatief is voor de sessie straks daar

 123. Some shots from the wadden anyone? Must be pumping up there !!!

 124. Hai guys ff vraagje off topic. Heeft er iemand een idee of er dit jaar nog longboard wedstrijden worden georganiseerd? En zo ja waar kan ik die vinden en eventueel inschrijven. Alvast bedankt😀

 125. Beste medewaterrakkers,

  Vandaag rond een uur 4 ben ik gaan surfen in wijk aan zee. Helaas ben ik tijdens het duckdiven mijn board verloren. Mijn leash was losgeschoten. Het gaat om een puddle jumper 5’9 van lost mayhem x lib tech.

  Mocht iemand hem gevonden hebben of iets hebben gehoord, stuur dan even een berichtje. 0611165127

 126. Ik heb Julian zojuist gebeld dat hij de kustwacht moet informeren om een zoekactie te voorkomen. Toevallig was hier vandaag nog een post van op https://www.instagram.com/p/CFjSZ19BtBY/?igshid=1eceg3rsfqmck

  Beste surfers,

  (bericht van de KNRM – Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij)

  Morgen mogen jullie het water in! We wensen jullie heel veel plezier en succes. Maak er een mooi event van!

  De omstandigheden zijn uitdagend, vandaar dat wij als Reddingmaatschappij als altijd alert zijn tijdens dit event. Ons advies aan jullie: hou het veilig. Maar mocht het nodig zijn, dan zijn wij er voor jullie. En dan hebben we het in het bijzonder over reddingbootschipper Hugo Pronk van KNRM Scheveningen die samen met zijn bemanning jaarlijks 150 keer in actie komt. Hoofdzakelijk voor surfers.

  “Een surfer die zijn plank heeft verloren, steekt alleen nog met zijn hoofd boven water uit. Daarnaast is het surfpak vaak overwegend zwart. De combinatie van die twee dingen maakt een surfer zeer slecht zichtbaar voor hulpdiensten”. Vandaar het advies om een felgekleurd, deels fluoriserend hesje te dragen, aldus de redder pur sang. “Dat is goed voor ons, maar uiteindelijk is dat natuurlijk vooral in het belang van de surfer zelf. Jíj moet gevonden worden, niet ik…”

  Zorg dat je gevonden wordt
  Daarnaast houdt Pronk een pleidooi voor de Be Traceable-sticker. Een sticker die kosteloos bij de KNRM kan worden aangevraagd. Als je materiaal van een dergelijke sticker is voorzien, kunnen hulpdiensten bij een gevonden plank snel contact zoeken met de eigenaar.
  “Resulteert in meerdere voordelen”, zo stelt de schipper die daarbij de surfer persoonlijk aanspreekt: “Als minst belangrijke vergroot het de kans dat jij je materiaal terug krijgt. Dat is één. Maar veel belangrijker is dat een grote zoekactie kan worden voorkomen in geval jij inmiddels op strand staat en wij na een telefoontje bevestigd krijgen dat jij in veiligheid bent. En zolang we die bevestiging níet hebben, weten wij naar wie we op zoek zijn”. Mede omdat zowel het hesje als de sticker ijzingwekkend eenvoudige én kosteloze investeringen zijn, kan Pronk niet genoeg benadrukken hoe slim het is deze hulpmiddelen te gaan gebruiken. “Het is in je eigen belang!”

  DONEER button, die linkt naar https://actie.knrm.nl/doneren-2

  P.S. Delen deze info wordt enorm gewaardeerd!

 127. Iemand ervaring met surfen met een hesje? Heb je daar last van?

 128. In België staan er nu al golven van meer dan 4m op de boeien. Het deed me afvragen wat de grootste golven ooit gemeten zijn aan de Belgische/Nederlandse kust? Heb het al eens proberen opzoeken maar nog niets gevonden. @Tobias weet dit weetje misschien?

 129. Het was vanmiddag en vanochtend toch best wel mooi op Wijk. Wel zoveel offshore dat je er af en toe uit de golf geblazen werd. Maar het was zeker wel mooi. Hopelijk van het weekend nog meer ,dan ga ik mijn nieuwe Bing testen. Super stoked.

 130. Lieve mensen, morgen vroeg in de middag bij Wijk? Beetje wind trotseer ik wel, maar is het een beetje surfbaar? 🙏

 131. Ik heb je board gevonden. Mooi ding! ik zal er goed mee omgaan of op marktplaats zetten. Ik neem aan dat, dat geen probleem is. Grapje veel succes met vinden. Komt goed en hou de moed er in.

 132. 9 meter wanneer de laatste keer een ship op de kust in probleem Kwam en er werd gesurfd 👀💪💪💪

 133. Heb je geen last van. Enige nadeel vind ik dat het onhoog kruipt en je het regelmatig naar beneden moet trekken

 134. Zou naar IJmuiden gaan, beetje protectie is wel lekker morgen

 135. Zeer extreme condities in het zuiden , met golven bij Domburg (domburger rassen van 4,7 meter, erg dichtbij de kust . Dit heb ik nog nooit eerder gezien.

 136. Was aan vandaag! Ik heb me prima vermaakt op tweede en derde bank, vanochtend en vanmiddag dikke bakken. Uurtje of half 6 met keiharde regen en nul wind was magisch.

 137. @Noutski, dank je, dat is inderdaad een optie! Woon ik vlakbij, maar sla ik te vaak over.

 138. Grappig. Toen stond ik hoofdschuddend langs de kust en besloot maar een snackbar te pakken in afwachting van de windafname en het beetje uitcleanen van de chaos.

 139. Was ook maar tien minuten hoor dat de wind weg was…. achter de tweede en derde bank trekt ie best prima uit elkaar, dat zie je niet vanaf de kant, volgende keer gewoon uit peddelen!

 140. Let op elkaar he!

 141. We mogen van Julian het water in morgen. Wat aardig. 🤨

 142. Wijk was aan vandaag, vond het best goed tussen 9:30 – 13:30 (wind was er niet erg) , prima sessie, dikke lines, prima hoogte… stoked 🤙🏻 vanaf 19:00 bijna geen wind meer maar wel mayhem in het water en brekende golven tot zo veer je kunt kijken, maar nog steeds goed te doen met’n beetje geluk en waahnzin haha…

 143. Jeetje kwamen aan dikke wind. Even gewacht tot de bui over was en toen ook al wat minder wind. Wel nog chaos in het water maar vond de eerste break wel leip lekker stijl en nee ben niet heel goed. Maar goed genoeg voor 4 geslaagde popups en down the line. Woensdag geweest, vandaag en zondag weer. Met deze supercompensatie stoom ik met zelf weer klaar voor de winter. Eindelijk weer wat rustiger hoop ik in het water. Maar een ding wel geleerd dont follow the crowd. Woensdag was super behalve bij de pier haha. Lag als eerst op me super geheime bank in wijk. Toen kwamen er wat andereren super stoked elkaar aangemoedigd, helaas werd een windsurfer boos op me omdat ik volgens hem indropte terwijl ik daar een kwartier op de Allerhoogste set aan het wachten was. Maar was zo lekker dat ik het snel vergeten was. Woensdag was beter dan vandaag werden tot aan het strand gebracht. Maarja storm sessie is ook altijd leuk. Eigenlijk is surfen gewoon altijd leuk.

 144. Het blijft gewoon doorwaaien (neemt wel wat af) die noordwester , en het kan haast niet missen dat er morgenochtend rond hoog water heel goed te surfen valt @ walcheren (bijvoorbeeld bij het nolle hoofd) .

 145. waar blijven de beelden van wijk? 16uur tot 18uur, dat was niet meer normaal!!! :-0

 146. Wat maken sommige mensen het surfen toch moeilijk, stop met dat over-geanalyseer en ga lekker surfen. Dit is Nederland en de Noordzee en dat is gewoon lekker aanrommelen.

  Btw wind is weg en er komt veel binnenrollen, volgens mij kan dat maar één ding betekenen…

 147. T is megadik en aan als een malle

 148. Het is aan wind is weg. Welke plek?

 149. @Gooodmorning, ik gok je arie…???

 150. Ik ben van plan morgen naar cadzand te gaan. Nog maar 1 keer geweest, werkte toen nt goed. Met welk getij werkt cadzand het best? Bedankt voor de tips alvast:)

 151. Gister eind van de middag echt mega dikke sessie bij het havenhoofd op Scheveningen!hele lange ritten en via de stroming bij het havenhoofd lag je zo weer op de juiste plek. Wind is gedraaid, iemand enig idee of het vanmiddag nog wat wordt? Of is het NK heel de dag op die spot bezig?

 152. Niet te doen iig. Golven klappen vol op het havenhoofd.

  Noord ziet er beter uit en vooralsnog zie ik geen NK actie

 153. Kent iemand een goede laagwater spot in België?

 154. Ola! Waar kan ik zo het beste heenrijden; Bdaal of WAZ? Met de webcams kom ik er niet uit. Geen shortboard, gewone Bic 7’9. 😎

 155. Noord Holland noord gister einde middag een van de hoogste golven die ik in Nederland met pal offshore gesurft heb, iig top 10 over afgelopen 25 jaar. Nog stoked..

 156. Flinke tegevaller. Veel paddelen weinig golven. Morgen hopelijk beter.

 157. Scheef Zuid was vanmorgen ; groot, ongeorganiseerd en vooral; daardoor niet de moeite helaas

  Wel gaaf om te zien.

 158. Laat die Bic maar thuis en pak een shortboard met scherpe rails. Zelden zulke hoge en vooral stijle bakken gezien. Het ging vanmorgen nog harder af dan gisteren. Achterste banken is echt wreed. Succes!

 159. Ik heb wel op Scheveningen gesurft en het ging van rotzooi tot beter en beter… Dikke golven gehad! Gouden tapijt, prachtige setting

 160. Ijmuiden was top,dikke dikke bakken,respect voor dat handje vol suppers helemaal acher in, hopelijk dirbee met zijn camera👍👍👍👍👍

 161. Is er ergens een livestream oid voor het NK dat nu aan de gang is?

 162. Duivels dilemma… Ergens vinden waar het klein genoeg is om te surfen in NL. En uiteindelijk – na 2 uur zoeken – gevonden net onder Den Helder
  Wandjes van 2 m hoog… Krachtig en shifty. Evenveel wipeouts als topturns. All alone. Leuk avontuur!

 163. Surfen (en alle andere ‘brandingsporten’) is verboden vandaag over de gehele Belgische kustlijn
  https://www.standaard.be/cnt/dmf20200926_92393010

 164. @ @wouter; fijne instelling, moet een feest zijn naast jou te liggen in het water.

  @vlissingen; is er daar nog extra letten op paalhoofden etc in het water?

 165. Nollenstrand (vlissingen) zijn geen paalhoofden als ik het goed heb. Daarna op het duinstrand/dishoek zijn wel paalhoofden maar ik heb geen last met ze te spotten daar.

 166. Waar parkeren jullie als het nollenstrand sessie wordt? Vorige keer geparkeerd op parkeerplaats in het bos maar dat is zo ver lopen 😂 is er ergens plekje dichterbij? Of dan gewoon lekker duinstrand pakken?

 167. Iemand een idee hoe het was in Zuid Walcheren met hw?

 168. je kunt gewoon op de boulevard parkeren(betaald)
  Naast het windorgel zit een paalhoofd onder water waar je met hoog water makkelijk overheen kunt surfen. Verder geen paalhoofden op de boulevard.

 169. Vanaf de Nolledijk loopt er een paalhoofd, met een knik. Met lager water (romd doodtij) ligt dit dicht onder het wateroppervlak.

 170. Op het Nollestrand zelf zijn geen paalhoofden, behalve een strekdam van det Nollehoofd paralel aan het strand. Maar op het Nollestrand wordt tegenwordig niet veel meer gesurft.

 171. Ik moest voor werk vanochtend in vlissingen zijn, toen zag het er aan de boulevard erg goed uit, ongeveer 12.30.
  Nu is het niks meer, liggen op domburg nog wat in maar zelf besloten maar even over te slaan (chop)

 172. Bedankt, zal morgen eens die richting uit gaan.

 173. WAZ was een rommel. Groot achterin, maar al snel een dikke klotsbak zonder kracht.

 174. Was zag er dramatisch uit ja..

 175. IJmuiden van 12:00 – 14:30 gedaan.
  Cam idd mee, was megamooi en hoog, maar bakte er zelf weinig van.
  Morgen definitely herkansing.. AAAhhhhh

 176. @Flex

  komt omdat deze spots blijkbaar (Vlissingen) alleen werken met hoogwater. (geleerd op dit forum ;P). Waarom durf ik niet te zeggen.

 177. @dirbee,als nog een gave plaat👍👍👍

 178. Dicht voor de kust van Walcheren ligt een vaargeul. Bij Vlissingen zelfs zeer dicht voor de kust. Dus met laag water zit je vrijwel direct in de vaargeul.

 179. 1x in de zoveel tijd vaart er wel eens een zwaar beladen vrachtschip harder dan toegestaan door die vaargeul, de droom is eigenlijk dat eens op een mooie flatte dag te hebben en dan op te surfen (sommige zeezwemmers hier hebben dat vaker gehad, dan worden ze nogal meegezogen en krijgen soms dus behoorlijke bakken over zich heen)
  Maar om nou elke flatte dag een hele dag erin te gaan liggen wachten is ook zo wat he🤓

 180. Was cool vanmiddag op IJmuiden.
  Tegelijkertijd op het water: golfsurfers, foil surfers, wing foilers, windsurfer, kiters en SUP-ers.
  Allemaal met blije gezichten (totdat de wind wegviel en de kites/wings in de branding storten).

 181. Zuidkust Walcheren viel tegen vandaag. Bleef kort en rommelig, ondanks voldoende hoogte.

 182. Morgen meer Noord hopelijk minder rommelig, zijn er voorkeuren op Zuid Walcheren of komt het daar overal binnen met derglijke condities?

 183. Was niet makkelijk, maar af en toe pakten deze gasten mooie rechters

 184. waar mocht dit geweest zijn?

 185. @NJ
  De Westerschelde ligt vol zandbanken waar de swell vanuit de Noordzee niet overheen komt bij laagwater, te ondiep simpelweg.
  Hoe hoger de waterstand des te beter.
  vandaag

  morgen meer offshore wind , als dat klopt is het zeker cleaner.

 186. Gaat het morgen aan zijn in Domburg?

 187. Wind valt weg morgenavond, ziet er lekker uit!

 188. Heb aantal jaar geleden (melding via surfweer) gewindsurft met golven van 594 cm (kamikaze) en wind uit NW. Dat was niet het meest extreme moment. Ik heb de screenshot misschien nog wel ergens 🙂

 189. geen fotos nog vd surf op eilanden maar wel de verhalen ( zelfde als hierboven) oftewel episch.
  Enige verschil is dat je maar met 3 man in het water ligt 😄

 190. Kent iemand een spot die werkt met laagwater in België??

 191. Solo sessie met dikke, cleane golven. Oase van rust in vergelijking met Scheveningen!

 192. Waar lag je erin? Ga rond 11 uur vandaag maar ben er bij de zuidstranden nog niet uit wat de beste spot is. Zl?

 193. Iedereen be safe vandaag. Golfhoogte is nog een stuk hoger dan gisteren!

  Bij twijfel, niet gaan. Kreeg weer tranen van het artikel dat de Volkskrant dit weekend publiceerde: https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2020/vijf-surfers-kwamen-om-vijf-families-vertellen-hun-verhaal~v398366/

 194. Zorg voor een goed sterke leash (L)vandaag en pas bij obstakels (O). Zie surfweer.nl/local/

 195. Stay out!!!!

 196. Is het nog te doen voor beginners/intermidiats vanavond wanneer de wind weg valt en ofshore word

 197. te veel stroming! niet te doen

 198. Is vanmiddag IJmuiden Zuidpier voor intermediate te doen bij afgaand tij? (meer beschutte plek?) Dank voor advies.

 199. @ Maarten X: langs de pier was het gisteren bijna flat. Denk vandaag ook. Paar 100 meter verder gaat het los.

 200. Boule is nog niet veel:(

 201. Ik ga vandaag weer rond 12 uur. Maar over welk eiland heb jij het?

 202. Vlissingen

 203. Westkapelle, was te verwachten dat het er zo uit zou zien:(

 204. @ROON

  Thanks. Ik was gisteren ff wezen kijken bij de Zuidpier. Daar was het idd redelijk vlak maar wat een bakken verderop!!

 205. Ik gok vandaag op ztlnde bij bluv

 206. Naar de latere namiddag zou in België de wind en hoogte er wat uit gaan. Wel nog steeds redelijk wat, maar vroeg me af of dit al doenbaarder zou zijn. Of zal dit nog steeds te choppy en te veel stroming zijn?
  Alvast bedankt!

 207. Dank voor het delen van dat mooie artikel Tobias. Tranen staan ook hier weer in mijn ogen. Eeuwig zonde dat al die jonge bruisende en positieve energie zo vroeg verloren is gegaan door dat tragisch ongeval. RIP voor die gasten. Carpe diem geniet van al het moois dat moeder natuur ons geeft, be careful and cheerful out there and sharing is caring 🙏🤙.

 208. Zal een uitdaging zijn. Sowieso nog veel hoogte, maar ook veel stroming. NNE wind en ebstroom gaan nl. in dezelfde richting. Het is wel doodtij, dus de ebstroom stroomt iets minder hard.

 209. Een oproepje aan de mesne die langs de Nolledijk in Vlissingen surfen. Houd je aan de regels.
  Doordat langs de dijk de golven breken en opnieuw verderop weer opbouwen ontstaan er meerdere take-off spots. Hierdoor kan je, zeker op de hogere sets, als je goed timed bijna de gehele dijk langs surfen. Echter de mensen die verder binnen liggen beseffen dit niet of kijken niet goed en dorpen daardoor regelmatig in. Vandaag 1 longboarder gezien die gelijktijdig door 3 mensen werd geburned. Hij had zoveel meer met deze golf kunnen doen. En nu werden 4 mensen gespoeld omdat de 3 indroppers zelfs de takeoff niet behoorlijk beheerste.
  Dat je met je eigen vriendengroepje allemaal gelijk gaat peddelen en start moet je zelf weten, maar hinder geen mensen die al lang op de golf zitten. Zelfs als deze golf voor hen lijkt in te zakken en op jouw plek lijkt op te komen. Meestal kunnen deze mensen het vlakke stuk naar het opnieuw opkomende deel van de golf makkelijk overbruggen zodat zij weer verder langs de dijk kunnen surfen.
  Let dus op elkaar en drop niet in.
  Bedankt.

 210. Dishoek ging goed los, zo te zien , Vlissingen een stuk kleiner als daar . Het hele stuk daartussen prachtig gevormde golven.

 211. Jammer dat de astronomische waterstand net op z’n laagst zat, ongeveer, dit keer . Normaal heb je een meter extra diepte en verlies je minder golfenergie.

 212. Is het toegelaten om in België te surfen vandaag? Iemand al problemen ondervonden?

 213. @@belgië bedankt!
  @surfer in… Jup, is weer toegestaan. Was enkel tot 0:00u

 214. IJmuiden pier zo mooi, dikke barrels

 215. Oordoppen verloren IJmuiden op parkeerplaats. Surfer ears2.0. Mocht iemand ze hebben gevonden zou ik het tof vinden als ze weer bij mij komen. Contactgegevens via [email protected]

 216. Zuid Walcheren was in 🔥

 217. Nog steeds erg veel golfenergie, vooral @ Domburg(+/-1000cm2) en de wind zwakt verder af .

 218. Alleen damn wat is het druk aan het worden in zeeland. Vriendelijke lui die Belgen, maar Knokke en Cadzand is ook mooi jongens

 219. Barrels bij de pier niet gezien maar hele mooie sets die binnen rolden. Veel mensen in het water maar goeie sfeer en lange ritten. Buitenlandse omstandigheden. Heel mooi!

 220. Hoi, een Belg hier!!! Knokke en Cadzand lopen inderdaad heerlijk met 7/8 NNO, dank je voor de tip 🙂

 221. Big sunday op Scheveningen. Meer foto’s: https://www.instagram.com/p/CFpJ3vgFkAD/?igshid=13xtcx9vbh8qk

 222. Mooie foto’s! Zou ik mogen vragen wat voor camera en lens je gebruikt? Cheers

 223. te lui en verkeerd ingeschat om zelf uit te peddelen. Spijt, was echt een gave topdag! Wat een onhollands grote bakken!!

 224. Hi, je had de situatie zoals je hierboven beschrijft op video staan zei je? Ik was de longboarder. Wel grappig om het ook op video terug te zien. Zeker omdat 1 van de indroppers mijn eigen zoon was. Geen zakgeld meer dit jaar!

 225. @morris

  Canon EOS70D + canon 70-200 USM 1:4

  Nu weer het water in…. ltrzzzzz

 226. Net als vrijdag wederom holle cilindervormige overhead units, brekend op een heupdiep bankje. Meer pluimen gezien dan op een indianenreservaat!

 227. Je haalt de lip niet van de set en het breekpunt slaat je van je Malibuboard. Geen turtle rol als escape maar methodiek ‘op hoop van zegen’ en vervolgens je board los laten. Het board gaat als projectiel naar strandzijde waar ik lig in de vuurlinie. Na de botsing vind je dat ik je leash verstrengel (raar he, ben er net door geraakt terwijl ik hem probeer te ontwijken). Vraag wat het idee was en verkondig dat je nooit maar dan ook nooit je board los laat. Mocht het groot zijn dan doe je een turtle rol. En anders oefen je je vaardigheden elders waarbij je geen gevaar voor anderen bent.

  De enige reactie die ik krijg is dat je het wel weet (in het Engels). Je board kon je niet meer houden. Oh echt?! Je vind het raar dat ik je aanspreek op die actie/onkunde. Nul empathie of sorry waar ik naar vis.

  Dan laat ik zien wat er gebeurd is door je vinnen van je surfprojectiel. Een als een rund bloedende linker onderzijde voet waar vlees uithangt. De enige reactie is dat je je vervolgens omdraait en terug paddelt richting line up. Nul sorry of wat dan ook. Dit ontstijgt elke vorm van surf ethiek. Absurd vertoon, behorend bij iemand met een persoonlijkheidsstoornis. Dwangbuis om en ophouden met paddelen mafkees.

  Via de KNRM eerste hulp en uiteindelijk gehecht in het ziekenhuis in Beverwijk. Voet omhoog en antibiotica kuur etc.

 228. Zondag sessie mv

 229. Deze middag op de Zuid

 230. Met dit soort dagen heb je risico’s op letsels, zo ook zul je rekening houden met minder vaardige surfers. Nooit je board loslaten is een mooi guiding principle, maar in de praktijk, en dat weet jij ook, is dit niet altijd mogelijk. Dus incasseer, wees relaxed, ga geen legend uithangen, volgende sessie na je herstel is helemaal voor jou!

 231. Wel nog lekkere golven gehad?

 232. Snap je frustratie/boosheid.
  Sterkte met je herstel. Hoop dat er andere surfers waren die je even hebben geholpen om fatsoenlijk het warter uit te komen en richting 1e hulp

  Probleem was een beetje dat driekwart van de volgers van deze site op IJmuiden lag en er best aardig wat water/energie naar de banken kwam. Dan kom je onbedoeld soms toch te dichtbij of in een zelfde golf. Dan moet je zelf defensief surfen en proberen de ruimte te geven waar het kan. Helaas zie je dan juist de goede surfers de randjes op zoeken. Met de claim van voorrang die ze echt niet altijd hebben (snaken).

  Als het dan misgaat dan gaat het erom wat je doet. Schuld of niet, in deze situatie had die ander je naar de kant “moeten” helpen. Is kleine moeite.

  #doeslief

 233. Wat een ongelofelijk verhaal,zo jammer dat heeft moeten gebeuren, volgens mij (als je hem vind) zou je hem nog aansprakelijk kunnen stellen voor de geleden schade,het staat zo haaks op de vibe die ik gisteren en vandaag op ijmuiden heb mee gemaakt alleen maar happy faces en relaxte vibe…….maar beterschap man✌️

 234. IJmuiden Zuidpier was goed aan vanmiddag. Prachtige golven. Super sessie gehad.

 235. Het was inderdaad epic en gezellig. Jammer van een enkele onverlaat was die niet zo’n sociale vibe had. Sterkte met herstel van je voet, man.

 236. HO-LI-SHIT….wat was het zeldzaam aan vandaag zeg!!!!
  Nog nooit gezien dit in NL echt de beste sessie ooit gesurfd….Erg jammer alleen dat ik na een paar uurtjes op de achterste bank mn Hypto kripto in 2en gebroken heb in een super dikke holle bak:( einde sessie…
  ondanks dat, toch nog een vette big smile op mn bakkes

 237. Deze middag rond 3u

 238. Ik heb je nog richting reddingsbrigade gewezen (ouwe met sup). Kut dat r zo’n verhaal vooraf moet gaan, zag er niet lekker uit. Tuurlijk kan je board je ontsnappen, maar een excuses en enig medeleven is tot het minimale wat je kan verwachten van een medemens.
  Wel raar dat ik totaal geen last heb gehad van heel surfweer-checkend NL. En ik lag slecht een kleine honderd meter verder.
  Stelletje fucking kudde dieren.. Hahaha 🤙

 239. Rond dezelfde tijd

 240. Wat een bakken man, geweldig! Waar zijn deze shots genomen?

 241. Ijmuiden zuidpier was prachtig inderdaad zooooo moooi

 242. Ijmuiden was echt ongelofelijk goed vandaag, absurd. Wel harde stroming, had soms bijna het gevoel alsof er wier in m’n leash hing. Met hoog tij en daarna werd dat minder, maar dat werden de golven toen ook. Goeie sfeer en relatief weinig gekke dingen gezien voor zoveel crowd, maar de 850 SUP’ers kwamen me wel m’n neus uit en moeten echt even stoppen met indroppen, danku

 243. Daar zeg je me wat…heb mij ook voor het eerst dood geergerd aan suppers die geen idee hebben wat ze aan het doen zijn.(zijn alleen druk op dat plankje te blijven staan en kijken ho maar)
  Serieus mensen als je de regels niet kent, of niet kan respecteren ga er dan niet in op een dag als vandaag!
  Amen.

 244. Vette bakken vandaag op Zuid (Scheveningen)

 245. Echt epic vandaag

 246. Mensen, wat een overdaad. Donderdag, zaterdag en zondag overheerlijke, stevige, holle golven. Het leek er inderdaad wel op of iedere surfer van boven Utrecht vandaag IJmuiden had gevonden. Sfeer was oké, maar het is naar om te lezen over ongelukken als hierboven.
  Eens bij de provincie gaan lobbyen voor een flink havenhoofd richting zuiden (Amsterdam beach?) zodat de drukte wat kan spreiden als de opties zo beperkt zijn als vandaag.

 247. Noordwijk same as above…
  Leek geen einde te komen aan de paddle naar buiten, maar eenmaal daar waren het zeer grote, cleane holle bakken!
  Was verder niet mijn dag en ik bakte er dan ook maar weinig van, maar heelhuids weer het water verlaten (zowel mm board als ikzelf) en stoked alleen al door de vette condities en het gigantische pak rammel dat ik zo nu en dan heb gekregen!
  🙂

 248. Scheveningen Zuid ochtend

 249. Hen vandaag in Cadzand gezeten ter hoogte van de zwarte polders tussen 3 & 4u30, het was geen vette. Waar precies was er dan goeie surf in Cadzand?

 250. Oostende werd ook nog even goed nadat de wind minderde, zelfs bij laagwater. Heel wat gepaddel door de whitewash maar grote golven dan.

 251. @Jelle,
  Ik ben nogal klaar met van die surfers die negen vd 10x op een te klein shortboard zich boven longboarders en suppers verheven voelen en het idee hebben dat een ander weg moet blijven op dit soort dagen terwijl ze golf na golf missen omdat ze zo,n cool board hebben dat het helaas ook vandaag net niet was in NL.

  Toevallig kwam van de week met mijn ouders ter sprake dat ik alweer 40jaar bodyboard/ surf/ sup /windsurf op o.a Zandvoort en IJmuiden. Dus als we het over oudste rechten en zo gaan hebben….
  Vandaag lag ik er met een Sup want van dat vind ik zeker in NL leuker als prone. Dat geeft mij niet meer maar ook niet minder rechten als ieder ander in het water. Als je iets minder in hokjes denkt dan is het gewoon een tool waarmee je golven af surft….Het zal mij een worst wezen waarmee je dat doet, al kom je met een opblaaskrokodil!

  btw: staand heb je een prima overzicht en hoewel er een paar kooks op een Sup bij zaten heb ik vooral veel surfers op elkaar in zien varen en ook een aantal beginners gezien die elke vorm van overzicht miste.
  Ja ik heb ook een 2-3 drop ins gedaan, per ongeluk want dat gebeurt op zo,n drukke dag dat er iemand om een piekje heen komt die je hebt gemist (en dus ook meteen uitgekickt), maar er ook een tiental van shortboarders voor mijn neus gehad die dachten dat wat wel kon want ik ben een supper…..
  Dat heb je op dit soort dagen, maar jezelf iets minder boven de rest plaatsen zou prettig zijn.
  Btw Ik heb wederom een topdag gehad en ben er de volgende keer weer bij.

 252. Egmond ontplofte de hele dag en dan moeten werken op het strand terwijl je het water in wil!😭

 253. Magisch vandaag in Zeeland!

 254. IJmuiden om 11:17

 255. Zelfs in Artis wisten ze dat IJmuiden afging…

 256. Egmond was out of this world! Derde bank bleef superhol breken tot aan hoogwater. En écht hoog ook! Lig al heel wat jaartjes in de NL branding en hoogte blijft iets van subjectiviteit met zich meebrengen maar vandaag een paar zien langsbeuken die de 2.5 meter ruim overschreden.

  Cheers.

 257. Leuke golfjes weer!

 258. Ben ik met je eens [email protected]
  Elk jaar gaat het beter worden.

 259. Wat een dag. Nog nooit zoveel mensen in t water gezien. En de golven waren buitenland s mooi. Ik was op de Sup en vond er een relaxte sfeer hangen. Bleef een beetje uit de drukte maar door de stroming was t soms slalommen tussen de rest. @jelle jammer dat je negatief uitlaat over mensen die wat minder zijn. Ook jij hebt moeten leren, en leren gebeurt nou eenmaal met vallen en opstaan. Genoeg “foute” surfers gezien en misschien vinden ze dat ook van mij? Maar ik denk dat ik meer “foute” surfers heb gezien dan suppers. Al heb ik wel mijn vraagtekens waarom een aantal suppers/surfers Elke vorm van golf willen (af) pakken. Gun iedereen een golf ook al mis je zelf eens de set van de dag. Het genot van zulke on Nederlandse bakken, warm water,vrienden en vrolijke gezichten maakte mij trots surfer te zijn.

 260. IJmuiden van 17-19u was epic, erna kakte het in. Man, wat een perfectie. Compleet windstil, clean, krachtig, hoogte.

 261. Vanaf 6u was hrt echt dik on in Blankenberge!!

 262. Juist als SUP’er heb je overzicht en kun je de golven halverwege Engeland pakken zodat die golf sowieso al van jou is, geen enkele reden dus om dan in te gaan droppen op surfers met te kleine shortboards die vandaag prima uit de voeten konden op die hun plank en heb het echt vaak zien gebeuren.

  Ik weet niet wat ik me moet voorstellen bij de oudste rechten maar ik heb in de surfregels nog nooit de voetnoot “tenzij je meer dan 20 jaar ouder bent dan degene op de golf” zien staan.

  Je dropt gewoon niet in, surfers niet, SUP’ers niet, bodyboarders niet, niemand niet. Maar als SUP’er is het wel het makkelijkste te voorkomen door gewoon te zorgen dat die golf van jou is. Frustrerend soms wel, maar dat is het probleem van de golfsurfers en niet die van de SUP’ers. Maak me gefrustreerd door te rippen, niet boos door te droppen

 263. Ik claim geen oudste rechten, maar ben klaar met de cultuur van surfers zoals jij die dat wel menen te kunnen maken. Sommige mensen maken fouten, anderen moet dingen leren, spreek elkaar netjes aan maar alles als een groep wegzetten is echt onzin. Daarbij golven halverwege Engeland pakken: als je zoals sommige van ons op een 8ft board staat zijn de meeste longboards sneller weg en is het “voordeel” tov shortboarders hooguit 2m, en het rippen lukte prima, dat vonden ook een aantal surfers.
  Hopelijk vanmiddag weer.

  Als je zoals een aantal van ons op een kort boardje staat pakken de longboards ze een stuk sneller op hoor.Het “voordeel” tov shortboarders is dan op zijn best 2m. En het rippen lukte wel, dat compliment kreeg ik van een aantal surfers.

 264. Wat betreft de SUPers, er is een heel vervelend groepje kooks actief die echt gevaarlijk zijn en bijzonder vervelend. Vaak liggen ze er in Zandvoort in maar zag ze ook in IJmuiden. Totaal geen idee wat ze aan het doen zijn en geen enkele controle, en maar gillen de hele tijd. Verder geen enkele problemen met suppers hoor, doe gewoon lekker je ding en inderdaad op longboard lig ik echt wel verder naar buiten.

  Kan niet wachten tot water kouder wordt en de helft weer afhaakt. Niet om nostalgisch te worden, maar er is echt niks meer over van dat kleine beetje surf cultuur wat we hadden in Nederland. Ik vrees dat het succes van deze site daar debet aan is. Nou ja het is niet anders, gelukkig loopt bijna niemand een km verder dus rust is nog wel te vinden. Veel plezier op Scheef en Wijk!

 265. Hoe kan je na zo’n koningsessie zo chagrijnig zijn. De SUPers gedroegen zich voorbeeldig, zoals iedereen. Adem in, adem uit, en doe je voordeel mee als je de SUPers een richting op zien paddelen, want daar komt dan een setje aan

 266. Bijzonder dat na zo’n goeie dag er nog mensen zijn die gaan lopen zeuren. Leer te genieten man, anders is surfen blijkbaar niet je sport.

 267. @Jelle @Jeroensurf. Hey jongens, anders beginnen jullie even een praatgroepje samen of zoek volgende keer gewoon de rust op…

  Cheers.

 268. Gister gemist, te moe van dagen ervoor.
  IJmuiden was te gek.
  Denk dat iedereen elkaar mag aanspreken op surf etiquette. Er liggen er best wat in het water met GEEN idee en dat is op zulke dagen best link
  Ook ik had bijna spies door SUP aanvaring en heb diegene daar op aangesproken. Dat had liever gekund, ik deed mijn best de adrenaline, die je krijgt als zoiets op je afkomt, te beteugelen want hey, foutjes maken kan toch. Die beste SUPPER deed er wat mee dus chapeau!
  Als iedereen dat nou ff doet elkaar zo netjes mogelijk aanspreken en wat aannemen dan wordt het SSS safe satisfying surfing!

 269. Hoe goed se surf ook was en hoe lekker je ook gesurft hebt, afgezien van de indroppers, blijft het een feit dat er mensen zijn die de regels blijkbaar niet kennen. Je zou tegenwoordig dus mogen verwachten dat je in deze tijd van overvloedig beschikbare informatie ook meerdere malen gelezen hebt hoe je je in het water moet gedragen. En de meeste keren dat ik daar mensen netjes op aanspreek krijg ik meestal niet bepaald positie reakties. En ja ik ben “the old guy longboarder” die 30 jaar deze sport beoefend. Dus als mensen dit zeuren vinden is deze sport misschien wel niet voor hen in plaats van niet voor mij.

 270. Als jij tips hebt voor rustige spots op dit soort dagen, hou ik me sterk aanbevolen. We moeten het doen met een behoorlijk rechte, wind en swellgevoelige kust, waardoor de opties tamelijk beperkt zijn als het zo mooi kan zijn als gisteren.
  Ik zie ook wel eens iemand over het hoofd die van achteren net de golf voor me pakt, zeker als het zo druk is kan dat gebeuren en dan ga je er meteen weer uit. Maar zag gisteren ook een paar SUPpers de golf op gaan terwijl er al iemand op stónd. Dat is geen paddle battle, maar gevaarlijk. En ja dat gaat ten koste van je ervaring, ook als je evengoed een van de lekkerste sessies in Nederland ooit doet.

  En nog ff over de korte planken; ik vind het juist leuk om te zien dat de noordzeesurfers hun planken aardig af hebben gestemd op de omstandigheden hier. Kort, maar ook dik en breed. Kom daar in Frankrijk maar eens om, ook als het 1 meter hoge schuivers zijn liggen ze daar op speldjes.

 271. Heeft iemand de barrelkoning al gespot? Het schijnt dat hij nog steeds ‘commited’ in een third reef drainer zit.

 272. Zullen we de tips voor rustige spots even niet op dit forum gooien…..

 273. Heeft iemand al de Zuid gecheckt? Want anders ga ik maar naar mijn Webex meeting.

 274. wijk is een hele rustige spot! ik was er gisteren en er lag niemand in het water, heb deze spot gevonden via de storm rider guide:)

 275. Wetsuit @the spot Zandvoort
  Iemand toevallig gisteren (zondag 27 sept) einde middag/avond het verkeerde wetsuit meegenomen (oneill, blauwe binnenkant). Er hing nog een andere einde dag die daar op leek qua binnenkant, maar helaas niet meer die van mij….Neem graag even contact op met the Spot, zij hebben mijn gegevens. Alvast bedankt!!

 276. Chagrijnig, praatgroepje, niet mijn sport. Nou nou nou, ik kaart alleen even aan wat mij opviel omdat het vervelend/gevaarlijk was en heb verder een goddelijke sessie gehad. Helaas voor Jeroen lig ik er de volgende keer ook weer gezellig in met mijn te kleine plank, tot dan 🙂

 277. Yo Jelle!

  Begrijp je punt, maar ben het er niet mee eens… 🙂 Ik telde hoogstens 8 suppers (lag tussen 10u en 13u in IJmuiden)…. waarvan er 2 buiten de drukte op een andere peak lagen… Dus weet niet precies waar je die 850 vandaag haalt? De suppers waren naar mijn idee erg geduldig en relaxed en pikten zeker niet alle golven in… Meer shortboarders gezien die gekke dingen deden….. Maar daar lagen dan ook 10x meer van in het water!

  Een wat algemener punt;
  Het was in IJmuiden erg druk… Als je daar niet van houdt moet je echt op zoek naar andere spots… Met zo’n dag als gisteren kan onmogelijk iedereen constant tevreden surfen. Ik moest op mijn shortboard helaas ook een hoop mooie golven laten schieten omdat er al iemand op stond of recht voor me lag… Maar toch nog steeds zo veel lol en mooie golven gehad! En ondanks de drukte vond ik het wel heel gezellig in het water.

  Ik sluit me aan bij het verhaal van Jeroen dat er zoveel manieren zijn om te genieten van de zee… Ik surf zowel shortboard als longboard en suppen en foilen staan zeker op mijn lijstje van willen leren, maar eerst maar tijd en geld ergens vandaag zien te toveren… daarnaast wind- en kitesurf ik veel en dit verdubbeld of verdrievoudigd mijn dagen op het water met gemak!

  Het valt me altijd op dat veel mensen op dit forum in hokjes denken en hun eigen bezigheid het allerbelangrijkste vinden (dit gebeurt overigens ook niet surf-gerelateerd; ik denk dat dit een beetje menseigen is). Je mist echt een hoop lol in de zee en begrip over andere sporten als je je beperkt tot 1 sport…

  Tot slot: mensen voelen zich snel bevoorrecht op een golf… Helaas gebeuren er soms gekke dingen en wordt er niet altijd naar surf-etiquette gehandeld… maar we blijven allemaal mensen en overzien niet alles en denken snel aan ons eigen gewin… Het is een aanname van me, maar als we heel eerlijk (vooral tegen onszelf) zijn… Ook de mensen die aangeven dat ze ‘genaaid’ worden, zullen zich niet altijd even netjes aan de regels houden… Belangrijkste is dat je sorry durft te zeggen als je net niet helemaal lekker ging en rekening houdt met je eigen kunnen! Daarnaast, help elkaar!

  Veel plezier voor degenen die vandaag kunnen! Hier weer achter de computer alle mailtjes aan het wegwerken, nagenietend van de afgelopen 5 dagen!

  Stay stoked allemaal! Warme groet,
  Sjoerd

 278. Amen!