Surfweer woensdag 20 februari 2019

Hartje winter lijkt de lente dit jaar al vroeg te beginnen met een op zomer lijkende flatspell. Alle flatness die we nu hebben, krijgen we in de zomer niet meer, zullen we maar zeggen. Dit zou wel heel lekker zijn voor wie één van deze zomerjob’s op de wadden zou weten te bemachtigen. De aanmeldingen gaan voorspoedig, maar er kunnen altijd nog surf/strand liefhebbers zich melden!

Woensdag 20 februari
Eigenlijk valt de absolute flatness nog best mee, aangezien we gisteren al windgolven hadden en er vandaag al een eerste swell uit het noorden kan worden verwacht. De Haewene Brim boei (UK) metingen liegen er niet om met een nu doorstaande noordelijke swell van bijna 3m op 12,5 seconde periode. De eerste snel reizende sets zijn ook al te zien in de spectra, maar helaas liggen de A12 boeimetingen er momenteel uit. Toch is het signaal op de zuidelijker gelegen F16 boei al zo sterk dat het vandaag op de wadden al zeker kan gaan binnenkomen. Dit in combinatie met een stevige zuidelijke wind, maakt het de swell wel lastiger om echt al goed door te komen vandaag.

Donderdag 21 februari
Gelukkig is de wind maar van korte duur en kan de originele swell uit het noorden weer ongestoord richting onze kust bewegen. De getijden voor donderdag zijn niet helemaal ideaal wat betreft het piekmoment van de binnenkomende swell in de ochtend. Maar dat maakt in principe niet zo veel uit. Ook op de achterste banken breken dit soort lange periodes goed krachtig met lange ritten naar de shore als resultaat. Wel staat er (vooral in de kop van N-H) de hele dag een klein beetje wind uit ZZW ruimend WZW, waardoor het niet helemaal glassy kan zijn. Op zich is die wind te weinig om er echt vat op te hebben, zeker wanneer het tij er weer in komt later op de dag. Dan zijn ook de zuidelijke kustregio’s aan de beurt met een leuke restdeining. Uiteraard geen 3 meter meer, maar zeker nog 70cm pure swell voor noordelijke Zeeland en zuidelijk Zuid-Holland. Richting N-H is die swell al snel hoger, 100cm op z’n max. Op de wadden zelfs iets meer. Daar wordt het een prachtige namiddag en avond, vooral richting de oostelijke waddenstranden. Dus de plek waar de KNRM je graag voor uitnodigt! Wat betreft de Vlaamse stranden is het even afwachten wat er precies gaat doorkomen van die hoge periode. Waarschijnlijk is het wel te surfen met een longboard, zeker op de spots wat verder weg van de Westerschelde. De wind is daar in ieder geval helemaal nihil en de lijntjes dus superglassy!

Weekend & daarna
Ook vrijdag komt er nog een klein golfje door van het eerder genoemde swellfront. Dat zal dan alleen in de ochtend zijn bij de restjes hoogwater in het noorden en midden. Daarna gaat het ‘luchtruim’ voor een bepaalde tijd op slot. Lagedrukgebieden zitten ver weg op de Oceaan en hebben geen enkele impact op het weer danwel het surfweer bij ons. Van zondag op maandag lijkt er nog wel één depressie overlangs te trekken via Spitsberen. Daar zou in het meest gunstige geval midden volgende week nog een kniehoge sessie uit voort kunnen rollen. Daarna beloofd er een omslag plaats te gaan vinden in het weertype. Maar dat is inmiddels dan al in de eerste week van Maart!

Wetsuit adviezen (water 7 C)
Woensdag: 6/5mm met cap 3mm, schoen 7mm hand 4mm
Donderdag: 5mm wetsuit, 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Vrijdag: 5mm wetsuit 2mm cap, schoen 6mm en hand 3mm.
 1. Heel af en toe komt er al een setje door. Goed te zien ook op de F16 boeimeting.

 2. En de J06 boei. Die ligt eigenlijk vlak voor onze kust:

 3. Maar het betere werk moet nog komen en is onderweg. De Haewene Brim boei staat op bijna 3 meter pure noordswell. Benieuwd wat daarvan overblijft. In ieder geval een meter.
  Overigens is de weergeven golfrichting weer fout en moet je een kwartslag gedraaid zien. De oost richting die wordt weergegeven is dus eigenlijk noord:

 4. A12 boei lijkt het weer te doen. En ziet er heel goed uit.
  2.5 meter op 13 seconden ongeveer?

 5. Inderdaad! Gaat als de snelweg die boeimeting!

  De hoogste energie zit op 85mhz, dus dat is iets van 11,7 seconde gemiddeld.

  De hoogte van die swell is 163cm. De max hoogte oogt een stuk meer in het kleurenspectrum, maar daar kijk ik meestal niet naar. Is vaak die ene hoge golf van de sessie (soort van). En die breekt dan toch op de buitenste bank al af.

 6. Helaas doet de webcam van Timboektoe het al een poosje niet meer!

 7. klopt, alleen de screenshot doet het nog wel. Als je via http://surfweer.nl/surf/webcam/ het onderste plaatje klikt en refresht, krijg je heel af en toe scherp en nieuw (stilstaand) beeld.

 8. Oh shit, het is er nu al!

 9. can we expect the best waves tomorrow morning or afternoon ?

 10. Hopelijk blijft er nog wat over voor morgen!!!

 11. Blijft de verwachting zoals in de app geschets gewoon staan als de swell er nu al is?

 12. Lastig te zeggen. Nu lijkt het beter om in de ochtend te gaan ivm de afname. Maar ik kijk morgen opnieuw.

 13. … ziet eruit alsof de meeste pret inderdaad al voorbij is getrokken.

 14. Prachtig verhaal alweer T morgen vrij nu maar hopen op wat golvjes derbij !

 15. Er lijken niet veel golven te zijn. In ieder geval niet met het ov bereikbaar.

 16. Ziet er gezellig uit, alleen bijna geen golven!

 17. Tja, niet veel

 18. Tjee het is nagenoeg flat zeg😳?
  Wil suuurfennn😫

  Dagvoorspelling please Moderato Toob?

 19. Iemand wat noordelijke van wijkpierr Eyeballs?
  Mogen longboardgolvjes zijn please!

 20. Eyeball scheef: helemaal niks. Niet eens lb-waardig.
  🙁 🙁

 21. Bedankt voor de eyeballs, kan nog net mijn helve dag verlof annuleren!

 22. Zijn er nog meer mensen morgen in het “gebied onder Calais/Kanaal” voor een surf dagje/weekend? Ik ben er morgen het grootste deel van de dag (alleen/met surfbus), lijkt me gezellig om bijv. ff met elkaar te eten/surfen/ouwehoeren etc.

 23. Hmm, hevige twijfel eigenlijk.
  Vreemd genoeg geeft MSW “flat” aan voor de bovenkant van het kanaal…maar Windy.com laat toch wel wat anders zien.

  Zie de bijgevoegde screenshot (layer: golven/deining).
  Rij ik voor l*l naar het rode gebied, dat kan toch haast niet met die golven op vrijdag?

  link: https://imgur.com/a/RofMJqp

 24. Niet verkeerd

 25. Over eigen land gesproken. In het spectrum lijkt er nu toch even veel swell te staan als gisteren. De piek kwam na 18u, maar toch heb ik van 15-18u heerlijk kunnen shortboarden (dikke fish) in Noord-Holland. Dus ben wel benieuwd waarom dat vandaag ook niet zou kunnen lukken.
  Maar goed, zoals altijd is het altijd maar afwachten. Kan ook zijn dat er een verkeerde meting (vertraagd) in het spectrum zit. En dat de peak van de swell er feitelijk al wel was van 15-18u. Eigenlijk had ik er gewoon gisterenavond met volle maan in moeten liggen.. dan had ik dat geweten.

 26. Petten 17.15

 27. waarom niet richting Vendee dit weekend? Lijkt de place to be

 28. Waz goed te doen. Mooie knie tot heup hoge lijntjes met wat power. Lekker!!

 29. Namiddag op zv was vooral nat. Zag nog paar SUPers, maar geloof niet dat die er meer mee konden.
  Ach, het pak is nat!

 30. En mocht de surf zijn tegengevallen, dan was dit kunstwerk wel boven verwachting cool geweest om te zien verdwijnen bij opkomend tij vanmiddag!

  https://www.facebook.com/Dutchbeachart/photos/a.480750875420664/1310447779117632/?type=3&theater

 31. Heeee, ik rij morgen-avond naar Frankrijk vanuit Den Haag (500km) voor een paar lekkere sessies! Voorspellingen zien er best goed uit.
  Ik heb plek voor 1 persoon om mee te gaan. Vrijdag avond heen, zaterdag en zondag surfen, en zondag avond weer richting huis. Stuur me een app als je interesse hebt. 06-11226921 grtzs Sam

 32. @Sam, met alle respect, nog een keer dan: surfweer is geen gesloten forum zoals pipo bijvoorbeeld vroeger was. Surfweer is een open omgeving met traphic van heb ik jou daar. Denk daar nou eens over na voordat je een spot (vindbaar of niet) zo duidelijk op de kaart zet. Iedereen kan zelf zoeken op Magic of zelf de kaarten bekijken. Promoten is niet wenselijk.

  Nergens te wereld wordt het je in dank afgenomen als je zo duidelijk een push geeft aan een spot. Sterker nog, op bijna alle plekken ter wereld kun je rekenen op (terechte) frustratie, met alle gevolgen van dien.

  Niet alles hoeft gedeeld te worden.

 33. Je kunt die mph en ft gewoon veranderen in km/h en meters hè!
  Het is minder dan 900uur tot Brexit hè, laten we gewoon bouwen aan ons nieuwe Europa! haha

 34. Toch gepeddeld naast de pier rimpelrijders

 35. The dude

 36. Wil wel mee

 37. Kan helaas nie🤞

 38. Moet ook passen

 39. Het water is nog koud hoor

 40. @andre, in de waal?

 41. Als Mabel slaapt komt Klaas vaak

 42. Yep, nogal zware schoenen

 43. Iemand kanaal geweest. Blijven twijfelen en uiteindelijk niet gegaan.

 44. Woooow, prachtplaatjes!!!

 45. Wat zijn geschikte beginnerspots voor het kanaal (surf net een jaartje)?
  Petit dalles/Vaucotte/Yport/Etretat?

 46. Kanaal was Super vandaag!

 47. Topgozert

 48. Echt triestig al dat stoefen over de leuke sessies die je daar hebt gehad de voorbije dagen. Ik was er ook, & heb na mijn sessie even liggen praten met een local die stond te kijken. Hij had zijn boardjes in de auto liggen maar ging gewoon niet meer surfen op zijn eigen home spot omdat het nu zo druk is daar. & hij heeft gelijk, het was ook echt druk, er waren zeer veel drop-ins en de sfeer was niet super relaxed, desondanks de geweldig mooie golf en het lekkere zonnetje.

  Ik twijfel eigenlijk of Tobias die foto’s wel aan die bekende spot daar getrokken heeft want zowel zaterdag als zondag lag het er boordevol met surfers & die zijn niet te zien op zijn foto’s. Als het toch daar genomen is, dan is het een vertekend beeld.

  In ieder geval, jammer dat deze “geheimpjes” en ontdekkingen zomaar met elke surfer in nederland en belgie worden gedeeld. Om nog maar te zwijgen van het opscheppen dat gebeurd op instagram…

 49. Zaterdag & maandag lag het boordevol met surfers. Over zondag heb ik geen idee.

 50. Zondagavond geen idee maar de maandag was het super rustig en hing er een relaxte en gemoedelijke sfeer. Maar was zeker niet waar tobias was! En over de drop ins gesproken als iedereen zich beetje aan de geschreven regeltjes houd zou het sowieso wat gemoedelijker zijn allemaal. Als je je tussen de locals wilt begeven gun ze beetje ruimte…komen er genoeg binnenrollen! Veel surfplezier allen

 51. Hoe diep het kanaal moet je in met dit soort condities?

 52. De kans dat dit soort dingen bewaard blijven in deze tijd met alle technologie is 0%.

  Het lekt op een gegeven moment toch wel uit, het is onoverkomelijk. Makkelijker om het te accepteren en beste van te maken, want het wordt alleen maar drukker op het water naarmate de jaren voortschrijden.

 53. Kan er morgen al weer gesurft worden? Aanlandige wind op msw zie ik….

 54. @Hugo&derest….onzin natuurlijk. Elk persoon wat een beetje surft zal geen enkele spot bij naam noemen (of zelfs maar een foto plaatsen die door Jan en alleman makkelijk is te lezen), zeker buiten Nederland. Is dus een kwestie van elkaar op wijzen en (op)voeden. Mijn idee, veel beginnende surfers posten veel foto’s of video’s in de slibstream van hun enthousiasme of naïviteit, gewoon niet doen. Zo simpel is het 🙂

  En ja, surfweer heeft hier ook zeker een rol en verantwoordelijkheid in omdat het een laagdrempelig portal heeft gecreëerd waar alles samenkomt. Zoals Tobias al aangaf, hij kijkt hier als moderator ook naar door sommige spot info terecht te onthouden.