Surfweer woensdag 2 augustus 2017

In augustus is er ieder jaar wel minstens één echt epic zomerse surfdag in Nederland of België. Misschien al het komende weekend als tweevoudig wereldkampioen Harley Ingleby en shaper/longboarder CJ Nelson bij ons op bezoek komen in Scheveningen! Ook Fritz komt op bezoek, alleen is dat slechts de naam van het aanstormende lagedrukgebied die de Duitse Meteo er aan heeft gegeven.

Woensdag 2 augustus 2017
Fritz komt al in de buurt met de twee fronten in het kanaal om 12 uur ’s middags (zie weerkaart). De kern ligt nog ver weg, ten westen van Ierland. Dat geeft bij ons nauwelijks surf, maar in Spanje en Frankrijk krijgen ze het er weer van langs (de zoveelste deze zomer). Beste plekken in Noord Spanje bij dit soort hogere swells zijn zeker ook deze twee spots (#surfblend). Beste spots in Nederland liggen zo noordelijke mogelijk. De zuidwester (of zuid) is eigenlijk zo zwak (3-5bft) dan je het eerder meest flat kan noemen. Zeker in Belgie en Zeeland. Eerder op de dag zijn er in Z-H en N-H al wel wat lesgolven. Eind van de avond zouden er wat hogere lesgolven kunnen staan in N-H (noordelijk).

Donderdag 3 augustus 2017
De kern van het laag Fritz is in 24 uur tijd een stuk westelijker te komen liggen en maakt aan het eind van de dag al kennis met de Noordzee bij Schotland. De fronten zijn al in de late nacht overgetrokken met even veel wind en daarachter weinig wind. Dit geeft eventueel al een kansje voor de vroege ochtend surfers bij laag of opkomend tij. Daarna is even wat minder, wat natuurlijk ook met hoogwater te maken heeft maar vooral wordt veroorzaakt door het wachten op de wind. Die staat er de hele dag wel, alleen met zuidwest heb je vaak toch echt wat extra windkracht nodig om hoge golven te krijgen. Daarnaast is natuurlijk het tij pas weer goed wanneer het weer eb wordt. Op de meeste stranden uiteraard, want er zijn altijd uitzonderingen.

Vrijdag 4 augustus 2017
Het laag Fritz vult langzaam op. Zo was de kerndruk dinsdag nog 975 millibar, op woensdag rond de 992 en zal op vrijdag stijgen naar al bijna 1000 millibar bij Noorwegen. Het opvullen is helaas het gevolg van al die wind een paar dagen lang. Toch kan het nog prima te surfen zijn. Niet zo hoog als op donderdag, maar ook niet met die belachelijk harde wind. Het zal vrijdag beperkt blijven bij een zuidwest 6 die wel de hele dag (ook avond) blijft doorwaaien. De hoogte varieert van een kleine meter in het zuiden tot bijna het dubbele in het uiterste noorden. Maar goed, het aangeven van golfhoogte is altijd super subjectief. In Spanje vorige week bedoelde ze daar dit mee (4-6ft).

Zaterdag 5 augustus 2017
Aan de noordkant van de kern van het Fritz-laag heeft het vrijdag niet uit het zuidwesten, maar uit het noorden ‘geblazen’. Tussen aanhalingstekens, want het is nog maar de vraag of de kern niet te veel en te snel gaat opvullen met als gevolg minder wind. In ieder geval komt er iets van noordswell onze kant op. Vrijdagavond piekt het noordwestelijke windveld net onder de Schotse Orkney Noorzee eilanden. De swell zal dus niet al meteen op zaterdag-ochtend binnenkomen, want die eilanden zijn meer dan 12 uur varen (gemiddeld reist een noordelijke Noordzee swell net zo snel als een doorsnee ferry kan varen). De wind op zaterdag blijft aan onze kust vrij rustig. Dat gaat dus sowieso heel mooi longboarden worden in de middag en avond. Zondag is het vooral longboarden, want dan is de swell van Fritz echt al over zijn hoogtepunt heen.
 1. Woensdag 12 uur ligt het krachtige lagedrukgebied voor de kust van Ierland. Vooruitlopend een aantal fronten waardoor het al een beetje kan gaan waaien. Donderdag (en vrijdag) gaat ‘het dak er pas echt af’ !

 2. Goed te horen dat er weer wat rimpels aankomen, vooral vrijdag was mooi met shortboard in sterke ZW en zondag met longboard klein maar lijn.. dus duimen dat het deze week ook zo werkt 🙂

  Heb je mss ook een suggestie voor een surfkamp in Noord Spanje dat ook aan advanced les geeft? Surfblend geeft alleen les met softboards lees ik

  Thanks for everything!

 3. Fingerscrossed dat er morgen genoeg west component in de wind zit!

 4. Vrijdag condities voor beginner of is het daar te hoog voor?

 5. Zeeland en uiterst zuidelijk Z-H kan denk ik wel.

  In het noorden vrijdag iets te hoog en te veel wind nog.

 6. Word dit weekend Texel wat ?

 7. Morgen beste tijd met afgaand tij denk? Ook de hoogste golven dan volgens mij?

 8. Op de meeste spots werkt het wel zo, ja!

 9. Vanmiddag prima golfjes voor beginners en net een beetje extra in Wijk. Deze keer zonder waveski, maar board gehuurd bij ozlines. Oudste zoon voor eerste keer mee met bodyboard. Leuk gehad.
  @RadDad: als je dit leest, bedankt voor de tip! Meteen wetsuit en Board gehaald voor mijn oudste.

 10. Is het donderdag / vrijdag goed te doen in scheveninhgen met een short board of zuidelijker beter?

 11. @Polle WaveskiSurfer, ik heb het gelezen:-) gaaf! Vanmiddag ook hier in Cadzand mijn jongste zoon van 8 weer even op het board gekregen, wat doet dat mijn vaderlijke rad-dad hart smelten als ik hem zo naar buiten zie zwemmen in de kleine golfjes. Geniet van je tijd met je kids, Polle!

 12. En Domburg vandaag en morgen voor de langplank😬

 13. Gisteren rond 13:00 was het verrassend leuk in IJmuiden; behoorlijk kruimelig maar veel meer hoogte en lijn dan verwacht, en de wind viel erg mee. Lange ritjes mogelijk op een minimal!
  Benieuwd hoe de komende dagen uitpakken 🙂

 14. Woensdagavond. Nadat wind meer naar zuid draaide het water opgegaan. Genoeg voor sup, longboard en dikke fish.
  Handjevol surfers in het water. 1 handvol, om precies te zijn.

 15. Is er nog iets gaande vandaag op Skiffa? Heb wel zin om een beetje te rippen!

 16. Hopelijk is Domburg te doen vrijdag met die wind 🙂 spannend!

 17. Oogbal Skiffa: schuim!
  Prima voor airs, onshore is the new offshore 🙂

 18. Scheef niet veel soeps..
  Hoewel,vooral soep.
  En wind,veel wind.

 19. Skiffa Uppers tussen 12:30 en 14:00 was net te doen, met af en toe een leuk wandje. Maar jesus wat een wind..

 20. Off topic,

  Vertrek 30 aug voor 2 weekjes naar portugal en heb helaas een fee van 150-, retour voor het mee nemen van een boardje.

  Word waarsch dus huren, online alles afgespeurd en de goedkoopste is 100 euro voor 10 dagen. Iemand enig idee of het goedkoper wordt als ik daar lokaal onderhandel etc?

  Locatie is Ericeira of eventueel Lissabon.

 21. De paar euro die je misschien als je geluk hebt goedkoper uit bent met huren, is het niet waard joh. Lekker je eigen board mee. Pak je waarschijnlijk ook meer mee.

 22. Niet slecht op schev!

 23. Bek vol skuum en ogen vol zand. En golven. Dat ook. SchevN.

 24. Cadzand was ook fun vandaag

 25. Cadzand lijntjes

 26. Dat ziet er goed te doen uit in Cadzand!

 27. Dawn patrol op WaZ. Wind teveel West en nauwwlijks geluwd. Achterin veel hoogte, maar te vlak. In de middenbreak heel aardige ritjes kunnen maken op schouderhoog. Terug worstelen door het schuim met periode 0,5 en rip was de uitdaging van vanochtend. Later leek er, ondanks de wind, meer lijn in te komen, maarja werk.. 😉
  SurfZ allen!

 28. Iemand een idee of er morgen gelongboard kan worden in Zeeland ?

 29. Fu***** Wind en geen [email protected] België

 30. waar dan @ belgie, wou vnvond gaan

 31. Het veranderen van de angle op zeewebcamscheveningen werkt al een tijdje niet bij mij. Meer mensen dit probleem?

 32. Domburg was gisteren zeker lekker, denk dat vanavond herhaling gaat worden!!

 33. Vertel je er ook even bij dat de stromingen veranderlijk zijn in cadzand voor je het weet hang je met je lease tussen de palen…eveneens met het zwin gebied…verraderlijke stroming en tij verschillen….
  Gisteren is er weer iemand verdronken en dat is niet de eerste van het jaar

 34. Moet ik dat vertellen dan op surferweer. nl? Dat is hier toch redelijk bekend en vaak besproken? Always respect the forces of nature. Hang loose!

 35. Diegene die is verdronken is geen surfer. Maakt het niet minder erg, maar is wel van een andere categorie.

  RIP

 36. Er staan wel wat golven toch? Ik ga er allezins vanavond bij afgaand weer in. Even hoog als gisterenavond zal het natuurlijk niet zijn, maar surfbaar zal het wel nog zijn denk ik.

 37. waar ga je dan bij afgaand tij BE ??

 38. Blankenberge, waarschijnlijk oosterstaketsel. Ik verwacht wel helemaal geen epic sessie voor de duidelijkheid.

 39. Duik er straks zo snel mogelijk in na werk, hopen dat ’t niet te laat is.. @ZH

 40. Schevn heel lekker net..
  Onverwachts beetje lijn en hoogte,fijn weekend!

 41. Blankenberge tussen 17u30 en 19u30 was helemaal niets (toch?).

 42. Ik heb toch een leuke sessie gehad met een fish hoor. De pier was idd wel niet veel.

 43. Wat denken jullie voor morgen middag Domburg?

 44. Links van de pier dan, kant Oostende? Was alleszins echt niets in de vooravond, naar mijn gevoel, of te onkundig, dat kan ook :).

 45. .

 46. Ja Zandvoort klein, te klein, wel clean Haha

 47. Is de swell al onderweg. Zit in scheef maar mn laptop wil de spectra’s niet meer weergeven

 48. Blankenberge staketsel was mooi gisteravond. Af en toe perfecte rollers…had het niet verwacht.

 49. Eyeball Domburg op dit moment. Nog geen spoor van de ferry/swell. Nog even wachten.

 50. Staat toch helemaal geen swell vandaag?

 51. Ik heb me door de “mooi longboarden” zin in het report laten leiden. 🙂 Ondertussen iets meer lijn, misschien wordt het nog wel net genoeg om er zo meteen in te gaan.

 52. Heel goed. Swell is een stukje naar het noorden al gestegen van 0,97 bij 3,9seconde (is helemaal niets) naar 1,27m en 7,4 seconden (helemaal top).

  Gewoon nog ff geduld hebben. In noorden staan ze er nu al.

 53. Super! Ik wacht dus nog even. Merci, Tobias. De volhouder surft.

 54. Nog altijd niks.. Duimen 🙂

 55. Hopelijk staan ze er morgenochtend ook nog… Straks werken :/!!!

 56. Begint wel wat binnen te rollen nu. Even uurtje wachten nog maar heb nog beetje hoop…..

 57. Liep net wel wat met hoog bij Wijk, maar werd toch wel behoorlijk stuk gewaaid helaas…

 58. Geinig op de noord net,alleen gisteren te diep in het glaasje gekeken,of te veel surffilms gekeken,want het leek net of cj nelson net vlak voor me langs surfte…haha

 59. Kan wel kloppen Frans
  https://www.facebook.com/events/458541577838198/?ti=icl

 60. Gister waz geinig best lange ritten onstuimig en maar vier man in het water na de regen tot donker!!

 61. Iemand egeball Zandvoort of een idee dat het zo nog wat wordt?

 62. @zvoort. Als je op de charts kijk zie je swell en een goede periode.
  En 1+1 is 2 dus ik gok erop dat het nog wel wat wordt zo 😉

 63. Bloemendaal van 14.00 tot 16.00 was niets. Rommelig vooral. De hoogte en kracht was goed maar de lijn was heel ver te zoeken. Er stond ook nog best wat wind.

 64. Prima vermaakt van 3 tot 5 bdaal/zvoort werd mooier en mooier

 65. 1430-1630 domburg goed vermaakt. Tot heuphoog, niet super, maar voldoende.

 66. Terschelling was top vanmiddag ondanks de sideshore 3 bft! Sets van 1-1,5m op de verst werkende bank en volop zon.

 67. Petten ging voor de 3de dag achter elkaar weer aardig lekker… afgelopen 2 dagen was nog wat verwaait maar vandaag was top 👍

 68. 14:00 – 16:00 Wijk aan Zee. Eerste windmolen, eerste uur leuk, constante golf aanvoer en redelijk krachtig. Tweede uur slap en laaaang wachten op verdwaalde stes

 69. Dijk Domburg best oké

 70. 11.00 tot 15.30 Kijkduin strandopgang 2 van bij rotonde was heerlijk kleine met bodyboard ik met longboard was voor het eerst hier en we hadden de zee voor ons zelf op een paar zwemmers na.

 71. Gister op de Zuid tussen 15:00 en 16:30 hogere pieken en soms wandjes dan ik had verwacht. En best wat kracht. Af en toe aardige lijn maar ook nogal klotserig dus goed evenwicht kunnen oefenen op de SUP.

 72. Wordt het volgende week nog wat?

 73. @ domburg… volgende week? Dat is nog wat ver weg om te zeggen of het iets gaat worden… ik zou eerst deze week even afwachten 😉 vooral donderdag en vrijdag!!