Surfweer Woensdag 19 februari 2020

De straalstroom draait door, en wel op volle toeren tot zo ver de forecast reikt. Af en toe zit er wel een rustmomentje tussen met minder wind en mooiere golven. Dat is vandaag het geval dankzij een klein ruggetje van hogedruk, aangestuurd door het grote hogedrukgebied boven Spanje. Donderdag is het alweer voorbij en ligt de Benelux afgesnoerd tussen de warme en koude fronten van een nieuwe depressie bij IJsland. Daarachter volgt nog een hele depressie-trein met op zondag een mogelijk keerpunt op het front (met veel regen).

Woensdag 19 februari
De golfhoogte is met 2m uit WNW tot NW ruim voldoende voor bijna echt alle spots in de Benelux. De wind draait als eerst van WNW naar WZW in België begin van de middag. Eigenlijk moet je er dan ook al meteen zijn, want dan nog voldoende hoogwater. Hoewel er met lager tij, later op de middag, ook nog best te scoren valt met een iets groter board dan conventioneel shortboard. Dat is in Zeeland ook het geval, sowieso wordt het tussen de palen steeds cleaner hoe later het wordt. Maar uiteraard wel holler en kleiner. Inmiddels blijft het tot half zeven licht genoeg buiten. Zonsonders is om 18:15u. De latere tijdens zijn ook het best in Holland, zeker wat betreft het meer noordelijke deel. Daar is het nu nog zo’n grote soep, dat je beter even kunt wachten. Het tij hoeft in dit geval door de combinatie van zuidwestenwind en WNW swellrichting niet per se hoogwater te zijn. Laagwater is ook gewoon prima, muv van de twee meest zuidelijke spots van Zuid-Holland. Die pissen vandaag net buiten de boot, hoewel het net over de duin met en net na lunch nog wel optioneel en goed te doen kan zijn.

Donderdag 20 februari
Donderdag is de harde wind weer terug, maar eigenlijk valt het mee. Alleen in Noord-Holland staat er een windkracht 7 met daardoor echt hogere golven. In Zeeland waait het overal land met maar 5 beaufort. Dat zal in eerste instantie niet genoeg zijn voor golven in zowel Zeeland als Belgie. Totdat het koufront dichterbij komt, want daar staat in een strook van 40km op zee (door / vanuit het kanaal) een ZZW 8bft met windstoten tot 100 km/u. Het ding komt aan land omstreeks 18:00 uur. Dus als je het kan timen en de golven er vlak voor pakt, is de kans op een goede golfscore het grootst. Eenmaal op de lijn met meest intensieve regen zal de wind van ZZW naar NNW draaien en veranderd de zee in een Wildwater Bassin. Maar goed, dan is het toch al min of meer donker. Getijden zijn gunstig met laagwater in Zuid-Holland met een redelijke uitloop. Alleen verder richting Egmond, Bergen en richting Texel is het qua tij een klein beetje ongunstig met pas om 17:00 het begin van de Eb-fase. Daar dus gewoon eerder op de dag gaan, met die ZZW6-7bft en laagwater in de ochtend. In Zuid-Holland kan dat ook, want er zal vast nog wel een leftover swell uit NW staan die net dat zetje geeft voor heuphoge golven. Verder zuidelijk is het toch echt wachten tot het front de windlijnen komt brengen.

Vrijdag 21 februari
Na het koufront van donderdag blijft de wind op de Noordzee nog wel even stevig doorstaan uit west-noordwestelijke richting. Dat creëert weer een behoorlijk swellveld voor vrijdag met hoogstwaarschijnlijk een windafname en krimping naar zuidwest later op de ochtend. Het patroon is vergelijkbaar met die van deze woensdag, alleen het tij is natuurlijk helemaal anders en eigenlijk meer gunstig van laag naar hoog in plaats van hoog naar laag water. Een momentje dus om te parkeren, hoewel nog niet zeker is wanneer het de wind uit het zuidwesten weer (te) hard wordt. In ieder geval lijkt dat vrijdag tweede helft middag het geval te zijn met zuidwest 6 tot 7. Dat valt dan eigenlijk nog ook alles mee.

Zaterdag 22 februari
De storm op zaterdag duurt gelukkig niet lang en zal ook alleen het noorden (vooral de wadden) aandoen tijdens het over verschuiven van de warme sector van Engeland naar Denemarken. De kern van de storm zelf ligt erg ver weg, tussen IJsland en Noorwegen en schuift zaterdagmiddag al richting Spitsbergen. Er kan dus gesurft worden zaterdag, maar pas op met de getijden. In Zeeland kan het alleen met laagwater in de ochtend of met afgaand tij aan het einde van de middag. België pakt iets meer speling, alsook het meest zuidwestelijk stukje vlaanderen in Nederland. In Zuid-Holland zijn de getijden minder gunstig en is het dus vooral surfen tijdens het hoogtepunt van de storm ergens in de ochtend. Hoewel het natuurlijk geen storm is in die provincie. Op de protected spots is het een optie om te wachten tot de wind afneemt, laat op de middag.

Zondag 23 februari
De kern van het lagedrukgebied trekt zo ver noordelijk dat de invloed er van afneemt en de overheersende westelijke stroming in tweeën lijkt te delen boven onze omgeving. Belgie en Zeeland blijven in het windveld zitten met de zuidwester en prima golven rond laagwater. Midden en vooral noordelijk Nederland krijgen te maken met een windstil weertype dankzij het slepende front dat ook voor behoorlijk wat regen zal zorgen. Geen ruggen van hogedruk dus dit keer, maar wel kans op cleane golven met goede hoogte! Waarschijnlijk eerder in de ochtend dan de middag, maar het feest zou op de wadden ook gewoon de hele dag kunnen duren.

Wetsuit-advies water is 5,5 gr Celcius :
Woensdag: nieuwe 5/4mm met cap, hand 3mm, schoen 5 of 6mm
Donderdag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Vrijdag: 6/5mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 6mm
Zaterdag: Een 5mm/4 vaste of los cap, schoen:6mm hand:3mm
———————————————-
 1. Donderdag ligt het koufront om 13:00 nog over Engeland, maar zal om 18:00 boven onze kustlijn liggen.

 2. Wind lijkt er goed uit te gaan einde middag. Vanuit BE/Zeeland als eersten, maar daar dan wel al minder dikke hoogte.

 3. Iemand een idee waar ik een PU-blok kan kopen voor surfplank uit te snijden?

 4. Beste allen, vorige week ben ik mijn Carbon paddle van mijn sup verloren op de pp bij wijk aan zee… gewoon laten liggen, super stom!

  Hij is zwart met oranje belettering.

  Heeft iemand deze toevallig gevonden? Ik heb een lekker sixpack bier als beloning 🙂

  Dank alvast
  Mijn nr is 0622362994

 5. Geen peddels en PU blokken, wel lekker gespeeld in Domburg. Idd niet al te hoog, maar sterk genoeg en de stroming viel mee (afgaand tij tegen de wind in).

 6. Domburg niet de moeite

 7. @skrr noordzeeboardstore

 8. PU of EPS?

  EPS gewoon marktplaats in de gaten houden. Ik heb er wel eens een blok van 220 x 60 x 60 gevonden. Daar haal je wel een paar boards uit.

 9. Zag er goed uit op Scheveningen tussen 14:00 en 16:00 had beter zelf het water in kunnen duiken… toch weer foto’s gemaakt, ontmoet je wel weer gezellige mensen! Alle fotos:
  https://scheveningen.surf/2020-02-19/

 10. Thanks Maarten, gezellige foto’s met lot’s op spray!

  Vandaag maar weer proberen, alleen even oppassen voor het front einde middag. De laatste windverwachting voor achtereenvolgens 17:00 en 18:00 uur hieronder:

 11. Iemand enig idee of Scheveningen het worth is morgenochtend (vrijdag) of beter in de middag? Of helemaal niet?
  Ik zie dat de wind uit het westen komt, dus die pier zou wel shelter moeten bieden?
  Een swell van ong 1.7 meter? Ik weet niet hoe het werkt met tides in Scheveningen.

  Alvast bedankt!

 12. @SKRR
  Ik heb nog wat Eps staan 150lbs persing
  Lbd 215X65x27

  Bel ff 0655157132

 13. Mooie fotos maarten!
  Zag een paar mooie van ion ertussen staan!ik ga er een paar van je kopen,is het dubbel en dwars waard..
  Thanx!

 14. Waz nog effe leuk net naast de pier samen met de die hards tot het teveel begon te waaien dikke bakken eruit gevaren yihaaa

 15. Low tide is om 9 uur, high tide 2 uur in scheveningen.

  Newbie hier: wat maakt het verschil qua tide uit hier in Scheveningen? Zou 11/12 uur een mooie tijd zijn om erin te gaan?

 16. Is er nog een surf sms? Al paar dagen niks ontvangen?

 17. Komt er zo weer eentje aan. Mocht je hem niet ontvangen, app of sms dan even telnr:+31653477587 dat ie niet bij je doorkomt.

 18. Vraagje, willen zondag dagje surfen met vrienden maar nu heeft één nog geen handschoenen en cap. Zijn er al surfscholen/verhuur open in de buurt van Zandvoort ergens?

 19. @bart

  Nummer niet in gebruik?

 20. Niks mis mee?
  Geef anders jouw nummer

 21. Wijk was echt heel dik vanmiddag rond hoogtij. Hard werken maar wel lachen!

 22. Kan iemand me zeggen of Oostende morgen de moeite zal zijn?

 23. Webcam id gaten houden:

  (bron https://afdelingkust.be/sites/default/files/webcam/ MRCC.jpg )

 24. He bart 😂zondag surfing?!

 25. 7 am best chance for pier Velsen noord see u out there!?

 26. Zeeland (domburg) morgen in de ochtend met laag water maar storm, of zo laat mogelijk met afgaand water en minder wind😇
  Twijfel twijfel

 27. Twee keer gaan Flex!

 28. Ik wist dat ie zou komen😄 wel de juiste instelling eigenlijk ja

 29. @Flex:

  Het zal heel de dag hard genoeg onshore blijven waaien om te zorgen voor een klotsbak met erg veel stroming vrees ik. Maar als je moet kiezen zou ik eind van de dag gaan wanneer de wind naar NW is gedraaid.

 30. Klopt het dat het morgenvroeg rond 10 wel even leuk kan zijn in Wijk of Zandvoort? Twijfelsss

 31. Thanks!

 32. De laatste wind forecast voor 10 in de ochtend:

 33. Morgen wijk rond 9 met opkomend. Ik ga de gok iig wagen.

 34. @waveskirider

  Je weet mij altijd weer te raken he?

  Niet zo vroeg die hard

  Ff camkijken morgenvroeg en naar de bomen!

  Als de moderator voorspelling uitkomt uur of 09:30 ok

 35. Iemand een blik op Wijk? Die cam ligt plat.

 36. Net windkracht 8 en blown out helaas.

 37. Wijk was leuk totdat windkracht 18 erin kwam…

 38. Jammorrr, toch ietsje meer wind dan gedacht..

 39. 😂honderd km plus was niet te doen kwam niet tegen de wind in poeheee

 40. Windstil vanmorgen op scheef (sarcasm). Maar nadat je de zandstorm had overleefd en je plank nog in je bezit was waren de golven nog best redelijk. 🙂

 41. Wat denken jullie voor de volgende dagen?

 42. Prima sessie op Scheef net, tijdje maar met 4 man. Anjer harde stroming en continue het strand op gesmeten door de wind, maar ja ach hè

 43. Domburg zelfde, een Duitser en ikzelf, redelijke stroming, kwam de branding(en) bijna niet door, maar nog een paar goeie golven gehad.
  @atmosphere; blij dat ik de gok genomen heb👍🏻

 44. Beste sessie van het jaar

 45. Scheef was so good from 8-10 getting up at 5 paid off. Super clean and powerful. Stoked !!

 46. @ Flex : in de ochtend waaide het even windkracht 10 , gelukkig dat je er toen nog niet was.

 47. Vanmorgen in Scheveningen ben ik mijn rechter vin verloren (fcs 2 JW Medium). Iemand heel toevallig gevonden??
  Bedankt!!

 48. @Frans, bedankt, hopelijk snel veel nieuwe!

  Zondag en maandag waren toch weer bijzondere dagen op Scheveningen:

  https://scheveningen.surf/2020-02-23/

  https://scheveningen.surf/2020-02-24/

  Maandag ochtend was echt mooi om te zien!

 49. Noordwijk was gisteren met eerste licht ook top! Metertje swell en de wind bleef kalm offshore tot rond 11 de wind steeds meer toenam. Wel flink wat stroming!

 50. Valt er aankomend weekend nog wat te surfen? Ik ben nog niet zo bekend met metingen lezen….

 51. @Peter
  Als je bijvoorbeeld op Windfinder de windkaart bekijkt zie je zaterdag een dag vol harde aflandige wind (=geen golven) en op zondag harde wind uit het zuidwesten die in de regel alleen surfbare golven geeft boven de 20 knopen (5 bft)

  Vrijdag einde middag lijkt mooier uit te pakken als de voorspelling zo blijft.

 52. Ik probeer wat beter de verschillende spots te begrijpen bij mij in de buurt. Ik ga eigk meestal naar Wijk om te surfen, maar het is er vaak wel wat drukker. Ik vraag mij dan ook af wanneer het bijvoorbeeld in Zandvoort/Bloemendaal net zo lekker loopt?

  Is dat bijvoorbeeld als er een cleane swell binnen komt in combinatie met weinig wind?

  Zandvoort/Bloemendaal hebben dus geen protectie van een pier, betekend dat dan dat het bij deze spots standaard een stuk minder clean is of dat er bijvoorbeeld meer stroming is?

  Ik surf nog niet zo lang, maar ik vind juist het hele voorspellen van de condities best interessant. Tips zijn dus welkom! 🙂

 53. weet iemand een site waar ze double boardbags verkopen voor board maten 8.0 tot 9.0 moet ook ruimte in zitten voor bagage 🙂 gaat mee in vliegtuig

 54. @ boardbag

  Bel of mail anders even naar 4surfers, hij heeft voor mij ook nogal eens wat uitgezocht en besteld.
  Aardige/goeie kerel en neemt ook de moeite voor je als hij een optie voor je zou hebben👍🏻