Surfweer woensdag 12 februari 2020

Beste lezer, vandaag (woensdag 12-02-2020) zal surfweer.nl midden op de dag even een paar uur niet bereikbaar zijn in verband met de overgang van alle bits & bytes naar een splinternieuwe Virtual Private Server (VPS) bij onze hosting partij Sudus. Wij verwachten eind van de middag weer terug online te zijn met als voordeel een nog snellere website en toekomst proof. Uiteraard kun je ook gewoon gaan surfen ipv online te zijn, want woensdag lijkt best een aardige golven-dag te worden.

Woensdag 12 februari
Een tijdelijke rug van hoge druk beweegt in de namiddag van west naar oost en doet de wind afnemen naar 5 beaufort. In het zuiden welteverstaan, want in het noorden blijft de onshore nog wel rond 6bft hangen de hele middag. Dat wordt zoeken naar beschutting en daar is er niet veel van in Noord-Holland (muv de wadden). De zon zorgt af en toe voor wat warmte, maar het blijft natuurlijk guur en koud met die wind uit west. In Z-H is de wind meer west-zuidwest met als gevolg dat de surf iets mooier binnen komt. Pas wel op voor de hoogte (3m maximaal op zee) en de combinatie van springvloed na een volle (of nieuwe maan). Ongeveer een uurtje voor het donker wordt gaat het flink stromen met de wind mee allereerst. Muv van daar waar de wind en golven gebroken worden, want daar gaat de stroming recht de zee op. En daar wil je in het donker niet zitten, neem dat maar van de pro’s..

Donderdag 13 februari
Donderdag interessant weertype omdat een occluderend frontensysteem trekt recht over ons land (NL) en over Belgïe. Er kan zelfs wat van het witte goud vallen als het lang genoeg regent. Regen is immers gesmolten sneeuw. Hou daar dus rekening mee als je richting kust rijdt. Hoewel die sneeuw waarschijnlijk alleen een beetje blijft liggen op heuvels van het diepe binnenland (vooral Belgie en richting het uiterste zuidoosten). Hou de waarschuwingen in de gaten op de site van bijvoorbeeld het knmi of het kmi. Wat de golven betreft valt er ook heel wat te genieten. Vooral in het noorden en midden waar de wind in de vroege ochtend nog even offshore zuid kan zijn. In het zuiden gaat het getij niet meewerken, want met eb in combinatie met springtij geeft wel heel weinig surf. Tenzij je heel vroeg opstaat, dan misschien nog een uurtje (of kijk eens bij de noorderburen). Hoe noordelijker hoe langer de wind aflandig blijft en de golven mooi clean. Vooral op de oostelijke wadden. In Holland is het ook prima toeven, want daar maakt afgaand tij veel minder grote problemen. Een goede bank vinden waar de golven mooi breken is best mogelijk met laagwater. Zelfs als de wind wat harder wordt is de surf aanwezig. Sneeuw op het strand kun je natuurlijk wel vergeten, want de wind gaat na het front met neerslag naar zuidwest en daarmee komt de warmte mee het land op.

Vrijdag 14 februari
Vrijdag wordt de meest rustige dag van de week met weinig wind en weinig neerslag en eerst ook weinig wind. De golven komen nog wel binnenrollen uit het verre noorden, na al het storm geweld van de afgelopen zes dagen. De golven moeten van ver komen, dus verwacht geen epic condities maar gewoon surfable waves met de juiste surf-gear. Kortom, alles mee naar het strand en ter plekke beslissen.

Weekend & vervolg
Zaterdag volgt er volgens de weerkaarten weer een storm, maar gelukkig blijft het ergste daarvan ver weg bij de benelux vandaan (kern depressie blijft tussen Ierland en IJsland steken). Uiteraard geeft dat wel de nodige wind uit het zuidwesten, maar op zaterdag valt dat nog mee en is het een groot deel van de dag gunstig laagwater. In de namiddag waait het steeds meer en harder, maar in het zuiden geeft dat niet snel golven (muv zuidelijke deel Z-H). In Noord-Holland blijft het tot donker nog laagwater en met die wind erbij valt er prima te surfen. Zondag waait het veel harder en heel langzaam komt de stormdepressie (met naam Dennis) dichterbij. Ideaal dus om te gaan surfen met uiterst laagwater in het zuiden (en noorden) of op de beschutte spots later op de middag. In zeeland even rekening houden voor het tij na 17:00 uur, want dat kan nog wel eens wat stroming geven langs de houten palen. Have fun and enjoy what you came for! En ook, leer de regels van de zee en beheers / respecteer ze. voor meer info zie surfweer.nl/surfregels

Wetsuit-advies water is 5,5 gr Celcius :
Woensdag: nieuwe 5/4mm met cap, hand 4mm, schoen 7mm
Donderdag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 7mm
Vrijdag: 5mm met losse cap, hand 4mm, schoen 6mm
Zaterdag: Een 6/5mm vaste cap, schoen 7mm hand 4mm
———————————————-
 1. Vlammen zo

 2. Hela

 3. Op domburg (met name op de dijk) kun je idd zoals Tobias al aangaf goed zien dat springtij is geweest, de paalhoofden staan weer op volle lengte zeg maar.
  Sommige paalhoofden kon je voorheen eigenlijk gewoon overheen lopen omdat er bij niet te veel stroming maar 2cm paal zichtbaar was, maar dat is nu dus geheel anders en ook die steken weer ruim boven het zand. Lijkt wel 70cm zand weg te zijn gespoelt.
  Dus idd even goed opletten met hoger/hoog water, zeker met de stroming die laatste tijd bij hoog water en wat wind nogal stroomt.
  Vroeger op de middag was nog leuk te doen, naar mate hoger water was het branding ploeteren en werd de stroming erg sterk

 4. Nog een keer proberen. Ik woon in Schagen en heb schade aan de neus van mijn tuflite. Iemand vertelde mij dat Bas van SRFboards dat kan maken. Ik kan echter zijn nummer nergens vinden. Is er iemand die deze heeft. Bedankt. Job

 5. Morgen in de ochtend en of middags gaan want het wordt top zee u out there

 6. Wat kan ik het beste kiezen morgen?
  First light of last light?

 7. Denk toch last light 💡

 8. First light!

 9. Morgen te doen met een dikke fish bij Wijk of Bloemendaal? Tegen einde van de middag

 10. Ja Morgenochtend!!!!!

 11. Ging lekker los op Scheveningen gister, vooral video geschoten omdat je op fotos toch niet echt goed ziet hoe enorm die bakken er op los klotsen achterin 🙂

  Helaas met 3 uur surf slow mo kost zo’n edit dan weer een dag….. dus die komt nog.

 12. http://srfboards.nl/

 13. @Job: als je doorklikt op zijn Instagram zie je ook zijn telefoonnummer.

 14. Wijk is ruck

 15. Katwijk was verbazingwekkend leuk van 0845 tot 1015. Kracth zat en af en toe schouderhoog en geen wind 👏

 16. Eind v/d middag beter Wijk of Zandvoort/Bloemendaal proberen?

 17. Was leuk vanmorgen… niet meer, niet minder 🙂

 18. Domburg ook lekker. Klein maar fijn 😊

 19. Iemand een key lock gevonden in wijk op de parkeerplaats, vandaag of gister?

 20. Iemand idee of het morgen ergens de moeite is? pls reply

 21. @colin: waar ben je geweest op domburg? Strandopgang dorp of dijk richting Westkapelle?
  Vanmiddag was tragisch daarom😂

 22. Is een 4/3 wetsuit nog te doen of moet je echt een 5/6 hebben?

 23. Het is midden in de winter man…

 24. Zal Domburg morgenvroeg de moeite zijn?

 25. Op Ter heijde liep vanaf 13:00 soms best een hele lekkere lijn. Zeker veel swell erin.

 26. @ flex; van 9 tot half 11 bij de oprit aan het einde van de baaiweg. Maar het was wel op mijn 8.4

 27. Voor de geschiedenisboekjes, een foto van vanmiddag:

 28. Prachtig Ed!
  En (n)iemand er op!?

 29. @Tobias op het drukste moment waren we met zijn tweeen …

 30. Waz mooi gister leuke golven en gewoon in me 4,3 van gul top sessie!

 31. Gisterenochtend cleane trage lopers in Oostende, de weinige hoogte ging er wel uit over de middag.

 32. Ik ben vandaag in de buurt van Oostende, zou het vandaag iets opleveren?

 33. @Ed – De winter is altijd zo fijn en vol geheim… Vooral om surfspots en dat soort nieuwe dingen te ontdekken ieder jaar. Geen parkeerproblemen, volle strandhuisjes, drukke stranden of wat dan ook. Helaas zal het er vandaag in Oostende vooral op aankomen het fort van Napoleon te bezichtigen. Ik noem maar iets geks 🙂 De wind uit het zuiden is te aflandig en geeft voor België in de regel geen significante golven. Je kan wel Zeeland proberen met laagwater tot half mid. Of anders morgen, want dan waait het nog harder en is de wind meer ZZW naar ZW en valt in de bak met regen zelfs even helemaal stil:

 34. Top, hartelijk bedankt!

 35. vraagje, heeft iemand hier ervaring met surfen bij de wassenaarse slag? is dat vergelijkbaar met bv zandvoort? of is het helemaal niets?

 36. vandaag loopt het wel goed dek ik rond 14h

 37. Voorlopig loopt er nog helemaal niks op scheef cam.. Hebben we er nog vertrouwen in voor vandaag?

 38. Heeft er iemand een tip om met Android de zeewebcam Scheef Noord te kunnen bekijken?

 39. Kan iemand me eens uitleggen wanneer de stroming richting ZW het hardst is?

  Stel dat het om 6u hoogtij is en om 12u laagtij. Is het dan zo dat om 12u de stroming het hardst de ZW swell tegenwerkt? Of is dit rond midtij, om 9u? En vanaf wanneer begint de stroming dan terug richting NW te gaan?

 40. Hi guys,

  Het gaat heeeeul hard waaien morgen zie ik. Maar zou het te doen zijn morgenochtend vroeg, uur of acht, Bloemendaal/Zandvoort?
  Vorige week moest ik mn board wel heel goed vasthouden, maar had het toch wel leuk in het water. 🙂

 41. he noutski gozer hoe oud ben jij ouwuh

 42. 🙂 47, een oudje dus. Wat dan? Was het een hele domme vraag?

 43. @ stroming : Precies rond laagtij (en hoogtij) is er tijdelijk geen getijde stroming (kentering)
  maar over welke spot heb je het?

 44. Rond laag water morgen zou Domburg goed moeten werken vanwege de harde wind met juiste richting (zoals Tobias al aangaf)

 45. @stroming, er van uitgaande dat er geen wind is, ijlt de stroom g ca. 2 uur na. Dus twee uur na hoog water keer de stroming. En gaat het naar het zuiden stromen. Dit duurt weer tot 2 uur na laag water. Bij harde zuidwestenwind ijlt de vloedstroom veel langer na. Soms keert de stroom zelfs niet eens.

 46. Wel, het is een algemene vraag.
  Specifiek twijfel voor morgen naar Domburg te gaan, en zou willen weten welk uur het veiligst is (wanneer is de tegenstroom het grootst).

  Als ik jou & Ron goed begrijp dan zou zo’n 4u na hoogtij de tegenstroming het grootste zijn, en dus de resulterende stroming (ZW swell + tegenstroom) het kleinst, correct?

 47. Die Swell van de tweede pulse van Dennis loopt ver door in de zuid atlantic om vrijdag aan te komen in north east Brazil aan 1.5 m met 20 sec consistent swell , zelden gezien!

 48. Bij zuidwesters is domburg meestal tussen pakweg een uur voor en een uur na laagwater de beste keuze. Als je liever minder uitdagende golven (minder hol) surft, kan je best reeds enkele uren voor laagwater te water gaan. In beide gevallen zou de stroming geen gevaar mogen zijn zolang je maar vlak naast de rechterkant van de palenrijen uitpeddelt en op tijd uit het water komt om terug te stappen naar de piek. Have fun!

 49. Goedemorgen,
  Ik ga mijn 8,2 NSP inruilen voor een echt longboard. Duurzaamheid van het board vind ik belangrijk, naast het makkelijk pakken van golven etc. Ik zit denk ik op een intermediate niveau. Zelf dacht ik aan een walden Magic model, iemand anders nog tips/ ervaringen of suggesties?

  Veel dank en fijne zondag!

 50. Ik kan het mis hebben, maar die hollere golven vind ik ook moeilijk, veel nosedive/wipeout zeg maar. Merk wel dat je die echt naast de piek moet nemen om meer kans te maken, bij een vlakke maakt dat geen hol uit, soms wel ff makkelijk om op te stappen waar ie al wat breekt. Maar bij die holle jetsers is dat 100% kans op seppuku😄
  Bij mij dan althans, of moet je dan eigenlijk al veel meer schuin de golf in in plaats van een klein beetje schuin of zelfs ‘recht/haaks’ op de golf😇?

 51. @stroming
  https://waterinfo.rws.nl/#!/details/publiek/waterhoogte-t-o-v-nap/Vlissingen(VLIS)/Waterhoogte___20Oppervlaktewater___20t.o.v.___20Normaal___20Amsterdams___20Peil___20in___20cm

  Het meest steile deel van de lijn in de grafiek is de tijd met de meeste stroming.
  maar dan hebben we het nog niet over de stroming die de wind veroorzaakt

  Domburg loopt het trouwens prachtig zo te zien.

 52. Golven op domburg waren wel vrij hol en niet heel veel kracht, maar zaten nog wel lekkere tussen hoor.
  Alleen na half 4 werd die stroming wel weer vrij extreem.
  Laatste tijd bijna iedere keer met hoog of opkomend water en meer dan een zuchtje wind veel stroming idd.
  Spannende omstandigheden 🤓

 53. Foto’s van vanmiddag:
  https://www.surfed.nl/sessions/2020/200216/index.htm

 54. Wauw, ziet er mooi uit ed, ik ga eigenlijk altijd naar de dijk richting Westkapelle (parkeren/meestal niet zo druk), maar daar is het dan minder clean zo te zien.

 55. Dat lijkt wel te kloppen. Foto’s van Bakker Rekkab:

 56. Topfoto,s en surfed.nl

  Wat een mooi muurtje zeg!

  Super jaloers!

 57. Wat een topdag gisteren op Scheveningen, de helden….

 58. Die foto van Bakker Rekkab is wel een van de mooiste ooit hier zeg!

 59. Zondag middag surfen met storm Dennis!

 60. bij uitzondering Nederlanders op een franse surfsite!

  https://www.surf-report.com/videos/surf/amsterdam-pays-bas-onshore-boys-roy-van-eijk-remi-petersen-severin-clasen-tempete-217204769.html

 61. Le port d’Amsterdam ?

 62. For the dream!

 63. schitterende platen… niet goed voor mijn FOMO

 64. @ Tobias de isobaren op het knmi kaart heb ik als Geezer nog nooit gezien. Compleet West-Oost over GB NL GER. WTF?

 65. @ed mooie foto’s helemaal als je het maar met z’n tweeen hebt hah.

  Waren mooie dagen met die stormen, vooral gister dansen met dennis: https://scheveningen.surf/2020-02-16/

  Eens kijken of morgenochtend zelf peddelen nog gaat lukken 🙂

 66. Aan de vriendelijke gast op de noord net!met je blauw/groene shortboard:
  Ik knalde net je halve finbox eruit!
  Maar je reageerde vriendelijk en coulant..dan reageer ik dito!
  Breng je board gerust naar julian of thomas en wouter…dan betaal ik de gehele reparatie!
  Of bel even 06 24204650.
  Of frans epance op facebook.
  Excuus. 🙂

 67. was iedereen maar zo chill op de noord.

 68. Frans for president

 69. Super chill van je! Zo heurt het!

 70. Wat een enorm Chille guy.. kunnen een hoop dudes nog wat van leren.! #makelovenotwar

 71. Is het vrijdag te doen in scheveningen of teveel wind? Wind komt van westen dus in Schevingen zou die pier wel wat shelter geven. Is het beter om ochtend te gaan? Meer swell maar geen idee over tides enzo. Of beter middag? / namiddag

  Alvast bedankt!