Surfweer Weekend 6 en 7 April 2019

De week begon zo mooi met de cleane golven op maandag, maar daarna doofde het snel uit. Gelukkig komt de swell vanaf eind van de week weer helemaal terug en geeft in ieder geval dit weekend al grote kans op mooie golven. Ook na het weekend blijft de setting goed met een doorstaande wind uit het oosten of noordoosten. Deze richting heeft overigens wel als nadeel dat Noord-Holland vaker buiten schot blijft en veel kleinere golven ziet dan bijvoorbeeld de wadden of Zeeland en België.

Vrijdag 5 april
Na een zo goed als golfarme donderdag (hoewel dat nog steeds niet helemaal zeker is), komen vrijdag de eerste swell uit het verre noorden al binnen op de wadden en het noordwesten van Nederland. Omdat de wind vrijwel afwezig of vanaf het land komt, zijn het weer hele cleane condities. Maar wel heel klein, want de swell is niet meer dan 0,5 meter hoog en heeft vanwege de lange periode nogal moeite om door de ondiepe Noordzee te komen. Het zuiden zal dan waarschijnlijk wel flat blijven. Een laatste blik op de boei-metingen zal uitsluitsel moeten geven. Aan het getij zal het in ieder geval niet liggen. Die valt gunstig met opkomend de hele middag en nog een restje HW aan het begin van de avond. In het noorden althans, want in het zuiden zet de ebstroom alweer voor eind van de middag in. Vandaar ook dat daar de verwachting ongunstig is.

Zaterdag 6 april
Zaterdag eerst ook nog flat. Het is wachten tot de swell vanaf Denemarken de hoek om komt en voorbij de wadden buigt. Dat lukt hoogstwaarschijnlijk nog voor het 2e hoogwater van de dag. Het noorden heeft nu wel als voordeel dat daar de swell als eerste arriveert en het hoogwater in de avond het langst aanhoudt. De zuidelijke regio’s liggen gunstiger qua swellrichting, maar waarschijnlijk is het om het even. Een logische keuze zou dan zijn om ergens tussen Zuid en Noord-Holland een spot te kiezen.

Zondag 7 april
Zondag is de keuze een stuk eenvoudiger, want dan is het zuidwesten wel de beste regio voor het hoogwater van de middag. Toch is er een weer een uitzondering. Het eerste vroege hoogwater van de dag is in de kop van N-H en Texel namelijk nog aanwezig tot een uur of 10:00. En laat nu net de swell op z’n hoogst zijn in de vroege ochtend. Die regio kan dus nog even profiteren van het latere hoogwater en de nog doorstaande offshore wind. In de middag zal de wind namelijk iets meer noord zijn, maar wel flink afnemen. Om vervolgens weer toe te nemen in de avond. Maar dan zijn de beste condities toch al geweest.

Maandag 8 april
De swell uit het noordoosten neemt waarschijnlijk iets af en is in Noord-Holland in ieder geval te klein om te surfen. In het zuiden loopt er nog wel een golfje van 1m hoog rond hoogwater eind van de middag en begin avond. De verwachting voor maandag is wel wat onzeker. Volgens het GFS model zal maandag net zo goed als zondag zijn. Het ECMWF model geeft voor maandag even een wat rustigere periode.

Dinsdag 9 april
Dinsdag knalt de noordooster weer aan. De golfhoogtes lopen in de loop van de dag weer goed op en aan het einde van de dag zijn de condities goed met hoogwater. Of de hoogte al heel snel weer zoals zondag zal zijn is nog een beetje de vraag. Het kan ook zijn dat de piek pas woensdag of donderdag komt. In ieder geval ziet het er voor de hele week zeer kansrijk uit. En heel veel vrij hoef je er niet voor te nemen, want het is telkens pas na kantoortijden gunstig met het tij. Met uitzondering van het noorden, waar het juist ook in de vroege ochtend mooi kan zijn met een dam hogere waterstand dan in het zuiden. Op woensdag lijken twee lagedrukgebieden op hoogte samen te smelten boven de Noordzee en samen een diep nieuw lagedrukgebied te vormen. Wanneer dit zo zou uitkomen is dit wel een heel perfect plaatje. De wind blijft dan immers afwezig, terwijl het midden in de Noordzee stormachtig waait rond de kern van dit laag.

Wetsuit advies Water 8 gr C
Zaterdag: 5/4mm wetsuit, schoen 5mm hand 3mm
Zondag: 5mm wetsuit (goede 4mm kan al bijna), 2mm cap & 5mm schoen, 3mm hand
Maandag: 5mm wetsuit, schoen 6mm, cap 2mm, hand 3mm
Dinsdag: 5mm wetsuit 3mm cap, schoen 6mm en hand 3mm.
 1. Altijd weer zeer gedetailleerd Moderator!
  Alleen op wijk ben ik nooit zo blij met Noordooster met Tata achter de duinen! Dat bleek afgelopen maandag maar weer tussen 11.00/1300!

  Zouden eigenlijk een verhoogd lonkanker risico signaal moet geven voor strandgangers en surfers daar!

  Maar de surf was top!

  Stoked en Tata steel uitdoven!

 2. Begint nu toch een inimini Swell misschien surfable te zijn:

 3. Hopen dat morgen er nog wat golfjes lopen in domburg

 4. Voorspellingen voor het weekend.. behoorlijk gekelderd. Helaas

 5. Het wordt met de dag minder, nietwaar?

 6. Snik, ja helaas. Ik kan mijn weerbericht wel in de prullenbak gooien.

  Voor dit weekend is dat zeker het geval. De NNO-er zit te ver weg, net buiten de Noordzee. Daar mag pas volgende week goede swell van verwacht worden. Dit is de windkaart van zondagmiddag:

 7. Het is niet anders.. Verwacht je dat er helemaal niks van overblijft?

 8. Vanmiddag?

 9. Maybe?

 10. Het water warmt wel lekker op yes!

  Dudes ff lekker dit weekend met dudinnetje en dudekids in de zon dan gaan we volgende week weer rippen!

  E al jullie achterstallig onderhoud bijwerken Ja!

  Stoked

 11. Hey Tobias, best op vandaag of morgen inzetten voor een nat pak in Zeeland?

 12. Vandaag meer kans op net aan longboardable met hoogwater.

 13. Is er zondag nog iets te surfen in Scheveningen?

 14. Boei metingen gaan iig omhoog ipv omlaag.
  Met een beetje optimisme kan er wel gesurft worden.

 15. Is het morgen de moeite om een nat pakkie te halen in Domburg ? Lijkt beetje net wel net niet… 😥😥😥

 16. Minder dan vandaag, maar ik weet niet hoe het vandaag in Domburg is geweest?

 17. Lekker hoor! Ben benieuwd hoe dat volgende week woensdag/donderdag gaat uitpakken.. STOKED!

 18. Dank je voor de reacties !!

 19. Tobias ,

  Ik ben een beetje verward vandaag. Om te weten of er gesurft kan worden gebruik ik altijd dmi.dk + surfweer + https://odnature.naturalsciences.be/ en dan de dag zelf meetnet vlaamse banken voor de actueele data.

  Normaal gezien geeft het model van odnature een heel goede voorspelling , maar vandaag 0.8m waarvan 90% afkomstig van swell voorspeld ( wat normaal heel goeie condities geeft ) maar op meetnet vlaamse banken geeft nog een halve meter aan oostende oosterstaketsel.

  komen deze verschillen doordat de richting vrij oost is en het model van odnature hier geen rekening mee houd ?

  ik woon vrij ver van de kust , dus ik vertrek pas als er enige zekerheid kwa surf.

  Grz

 20. Gister waz onverwacht leuk mooie ritjes naast de pier 🦟

 21. Vanwaar komt deze surprise swell? Mooie lijntjes al een hele tijd aan het binnenkomen.

 22. Zeker wel, op ouddorp was het superleuk!

 23. Vanuit het NNO-en waarschijnlijk. Er is nog veel meer swel onderweg. Boei-hoogtes liepen de afgelopen middag op van 1,5 naar 5,0 meter tussen Noorwegen en Schotland. Die swell zou hier morgenavond al kunnen arriveren en verrassen!

 24. Hopen dat het goed doorkomt!!!!

 25. Kunnen we morgen in zuid holland dus wat golfjes verwachten? longboard/shortboard

 26. Iemand een idee welke waterstand nodig is om de swell door te laten komen in België?

 27. Als ik de boeien mag geloven (mag ik dat?) dan is er vanavond al een leuk golfje te vinden met HW.

  De boeien in het noordelijk deel lijken wel erg veel naar het oosten te richten. Komt die swell nog wel goed door morgen?

 28. Hoogwater

 29. Bedankt, HW wist ik, maar niet elk HW heeft hetzelfde peil. Ik ben op zoek naar een peil TAW of NAP. Misschien is het soms nog de moeite een paar uur voor of na HW.

 30. Zou het eind van de middag de moeite worden met hoog water?

 31. Iemand die nog gaat kijken daar?

 32. Daar komt wat aan voor vanavond:

 33. Als je naar de golfspectra kijkt, afgezien van de richting(moet ik weer een ander tabblad openen en zoeken) lijkt het erop dat er op euro 13 al deining binnen komt. Dus ik ga zeker kijken dalijk.

 34. Tobias was me voor👍

 35. he he ja, klopt!

 36. Maar in principe komt de swell pas morgen, want A12 loopt nu pas een beetje echt omhoog. En dat duurt meestal wel zo’n halve dag tot het uur is. Soms sneller, een uur of 8u. Maar echt vol arriveren dus nu iig nog niet met HW. Pas het HW daarna, morgenochtend dus.

 37. Dikke mist op de cams die richting het noorden trekken (met ZW wind). Iemand met een verklaring? Nederlandse marine layer?

 38. Weet iemand wat er aan de hand is met de cams van Scheveningen?

 39. Mist

 40. Verklaring: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Zeemist

 41. hoelang blijft die mist nog hangen?

 42. Net een kwartier staan kijken bij Ouddorp, vond het niet de moeite. Meer longboard golfjes.. Zou het morgenochtend wel de moeite zijn? First light?

 43. Zou het woensdag met laag water goed te doen zijn op texel?

 44. Eyeball zandvoort: sick. Loopt als een trein!

 45. Disndag: redelijk wat wind en weinig plaatsen waar de wind aflandig zal staan

 46. Scheveningen is mooi! Cleane lijnen heuphoog!

 47. In het NPZK wat mini gulden klompjes gevonden in den shorebreak. Zou de beer nog wakker worden dit jaar?

 48. Iemand met laagwater of tijdens het duckdiven een vin gevonden? Noordpier Wijk aan Zee? Harley Ingleby 5.5

 49. Vanochtend helaas niet kunnen gaan, zou de swell eind van de middag nog steeds doorkomen Tobias? Periode lijkt wel wat minder dan..

 50. vanochtend van 06:30 tot 07:30 mooie lijnen bij hvh

 51. Swell in N-H draait nu niet meer de bocht om. Voor ZW regio’s is deze richting juist wel gunstig. Alleen nog even wachten tot de wind zn werk gedaan heeft en het tij weer voldoende is.

 52. Aanraders voor morgen rond HW in belgië, ’t ooster?

 53. Hey mates!

  I’m thinking to surf in Domburg tomorrow, does anyone has any idea how it will be?

  Cheers!

 54. vanavond met hoogwater goed in zuidholland, hvh? of ander tijdstip beter?

 55. Al een idee of er donderdag avond wat is?

 56. @Fronza

  You might get lucky with a LB or fish. Good luck with figuring out what tide and place!

 57. Eyeball Kijkduin,

  Het liep maar niet clean..

 58. Idd niet de moeite hier.

 59. Bloemendaal was heerlijk …. crossoff windje en super cleane heuphoge righthanders… halfuurtje voor hoog en na

 60. Iemand na 20:00 op de parkeerplaats van Wijk een paar xcel drylock handschoenen gevonden? Vrees dat ik ze naast de auto heb laten liggen… Kadootje voor de eerlijke vinder! [email protected]

 61. Welke parkeerplaats?Ik loop/fiets er wel even langs.

 62. @zem waarschijnlijk P1

 63. Gezellige boel!

 64. Zo gezellige boel het gister was op de Zuid, zo alleen lag ik er de eerste 45 minuten in met eerste licht. Bizar eigenlijk. Mooie borsthoge wandjes!

 65. Waar te surfen vanmiddag/vanavond in Noord-Holland? Wellicht Ijmuiden zuidpier het beste met deze NO wind? Meer beschut en offshore dan de andere spots?

 66. Van wie is die mooie foto?

 67. Foto’s van gisteravond: https://www.surfed.nl/sessions/2019/190409/index.htm

 68. Wauw, gave foto’s Ed. Waar is dat in Nederland?

 69. Hoe kan dat? Ik zie vette surffotos… en hier was het niet hoger dan een halve meter!? #ikbegrijperniksvan.

 70. @max …… IJmuiden is te laag ik zou naar Bloemendaal rijden bij rapanui was gisteren heel mooi dus zal vanavond net voor hoog ook wel mooi longboarden zijn

 71. Zou het vnv clean surfbaar zijn in belgië en de moeite zijn om naar de kust te rijden? Toch wel sterke noordooster wind

 72. @pipo en Katwijk #dienoordoostergaatlangsonsheenenwordtopgevangendooreenpunt
  #tookmeawhiletogetit

  @belgica
  Framezelle moet in theorie los gaan! Weet alleen niet of je door het Natuurpark heen komt.

 73. Gaat ’t nog wat worden komende dagen??

 74. Nee, niet veel soeps. Misschien in België en Zeeland soms even wat meer windgolven uit NNO door de zeewind.

  Dit weekend (vooral zondag) wat meer kans, als die ONO maar hard genoeg aan gaat. Van verre swells is voorlopig niets te verwachten. Dat gaat allemaal boven Scandinavië langs volgens de windpatronen op dit 2e kaartje:

 75. HELP MEE AAN MEER ZELFVERTROUWEN VOOR KINDEREN MET DOWN, AUTISME OF ADHD

  De enthousiaste vrijwilligers van Stichting Surf Project geven surfles aan kinderen met Down, autisme of ADHD. Dit heeft een positief effect op de ontwikkeling en geeft het zelfvertrouwen een enorme boost. Onlangs zijn we gevraagd mee te doen aan de ‘VOORbeeld-Verkiezing’: een ondernemersinitiatief voor projecten waar Nederland mooier van wordt. Een enorme eer en als we winnen kunnen we nog meer kinderen helpen!

  WAT KAN JIJ DOEN? Stem via https://www.voor.nl/voorbeeld-projecten/2019 op het Surf Project. Om onze kansen te vergroten kun je twee keer stemmen (via Facebook én via Linkedin).

  ALVAST BEDANKT!

  PS: Please spread the word!

 76. Word het vandaag nog wat in de hoek?

 77. Side-on NO-er dik 5bft met een lichte NNO er in vanavond. Dat geeft niet veel goede hoop. Ook omdat het bij de wadden niet erg waait.
  Maar het wordt altijd wat, wel iets. Met funboard grootste fun vandaag!

 78. check ks in bidart (vincent

 79. Kan de webcam van ScheveningenLive voor het deel “Sportstrand” wat omlaag zodat zowel het sportSTRAND maar vooral natuurlijk de golven weer zichtbaar zijn?

 80. Hi Tobias, ik heb een vraag mbt het lezen van de boeidata (golfhoogte) bijvoorbeeld een/twee uur voor het surfen:

  Voor bijvoorbeeld Hoek v Holland (met Noord Swell):
  – Is de Eurogeul E13 voorspellend of eerder de IJgeul 1 (of Munitiestort) voor golfhoogte?
  – Daarnaast, ligt zo’n boei 20km uit de kust… hoelang duurt het dan grofweg (berekenen) voordat die golven 20km hebben afgelegd?

 81. Hoi, tijdje terug had iemand een tip voor een budget carver skateboard. Weet iemand nog welk board dat was? Of waar ik ze kan vinden? Alvast bedankt

 82. Hi Tobias,

  WIj zijn van plan om met de paasdagen een lang weekend naar Frankrijk te rijden, waarschijnlijk Bretagne of de Vendee. Zouden vanaf donderdag kunnen surfen.

  Heb je een gevoel of de surf daar goed gaat zijn vanaf donderdag onwards?

  Thanks!

 83. Vraagje over Madeira. We willen in mei misschien die kant op, maar we zijn nog niet super ervaren. Zijn er ook wat beginners spots op Madeira, zonder enorme rotsen en riffen? En is mei een goede tijd om daar te surfen.
  Met een beetje googlen kom ik allerlei heel tegenstrijdige info tegen…

  Andere plan is Azoren of Zuid Portugal…

 84. Koop geen budget of Chinees aftreksel, maar liever een tweedehandsje. Het gevoel dat een Carver geeft is niet te evenaren op een neppert. Ik sta elke dag op de carver. Iets langer boardje met C7 trucks is nog steeds mijn favoriet (heb ook een kortere met CX) kun je los zetten voor je shortboard gevoel of iets strakker voor je allround travel naar de beach, door de stad, naar kantoor etc. De Carver is unbeatable, heb er veel alternatieven gehad. Alles weggedaan.

 85. Ok duidelijk….thnx

 86. Volledig met @Carver eens. Probeer ook eerst een aantal verschillende lengte boards en de verschillende Carvertrucks CX en C7of C5 “that suits your style”.
  Er is een grote skateshop in Den Haag waar ze veel Carver modellen hebben en er genoeg ruimte is om te testen welk board het best bij je past. Ze hebben ook de goedkopere versies. Voel je meteen het verschil;-)
  Hang loose.

 87. Carver skateboard comparison

 88. Yeeew…gaan we doen!

 89. Check the stormridersguide daar staat alles in wat betreft spots en seizoenen etc.

  https://www.lowpressure.co.uk/surftravelplanner/

 90. Hi Tobias,

  WIj zijn van plan om met de paasdagen een lang weekend naar Frankrijk te rijden, waarschijnlijk Bretagne of de Vendee. Zouden vanaf donderdag kunnen surfen.

  Heb je een gevoel of de surf daar goed gaat zijn vanaf donderdag onwards?

  Thanks!

 91. Hoe ziet het er voor zondag uit?