Surfweer vrijdag 3 november 2017

Het weekend kan niet beter beginnen. Er loopt een juiste hoeveelheid swell recht op onze kust afkomstig van een lagedrukgebied in het noorden. De wind is daarbij even totaal afwezig onder invloed van een tijdelijk hogedrukgebied. Die is van zeer korte duur. Zaterdag ligt er alweer een depressie boven land en zee.

Vrijdag 3 november
De ruim 1 meter swell, met ruim 1,5m faces in de line-up, arriveert in de loop van de ochtend in het noordelijke kustgebied. Ook Noord-Holland ligt meteen al in de vuurlinie, maar het is daarbij wel nog laagwater. Op sommige spots is dat juist een voordeel. Helemaal omdat er in N-H net voor hoogwater even wat onshore wind kan staan rond een regengebied dat daar het land op trekt. Na die bui wordt de wind overigens weer rustig, dus de surfcondities blijven tot de avond goed. Het is echter om 17:30 al donker.

In Zuid-Holland begint de swell ook al goed te lopen met laagwater later in de ochtend. En dit gedeelte van de kust heeft geen of in ieder geval minder last van het tijdelijke onshore briesje rond het regengebied. Uiteraard geldt voor zuidelijk Zuid-Holland wel het beste te wachten tot vol hoog. Evenals de regio BE en Zeeland, waar het ook pas vanaf bijna hoogwater goed genoeg begint te lopen. Het is daar wel een stukje kleiner dan in Holland en reken op faces van max 1m in Zeeland. Daar blijft het sowieso tot donker wel mooi surfbaar. In BElgië is het een uur voor donker waarschijnlijk al weer afgenomen in hoogte vanwege het eb getijde in combinatie met volle maan. Zowel nieuwe als volle maan geven in de regel snellere eb- en vloed stromingen.

Zaterdag 4 november
De wind zal aanzienlijk toenemen, hoewel die eerst nog uit een aflandige zuidoostelijke richting komt. De swell modellen laten geven geen signalen meer voor deining uit het noorden. Echter de laatste boeimetingen in het noorden van de Noordzee doen wel vermoeden dat er nog wel iets mooi kleins en cleans loopt in Holland en de wadden. In de zuidelijke regio’s komt deze rest-swell niet door vanwege laagwater en is het dus wachten op de windtoename en windruiming in de middag. Rond 15:00 uur waait het in Zeeland even dik windkracht 7 uit WZW met snel hoger wordende golven en veel stroming. Surfen kun je dit niet noemen en het is nog gevaarlijk ook met deze maanstand en hoogwater. Eind van de middag neemt de wind in België veel sneller af en is het daar wel prima te doen op de hoge windgolven uit het westen.

In Noord-Holland blijft de wind lang zuid in plaats van west. Dat maakt dus bijna een hoek van 90 graden in windrichting! Een garantie voor heel veel shit (slecht weer met regen), vanwege een intensieve frontpassage. Maar ook een zekerheid voor blijvende gunstige wind met golven uit het westen en zuiden, terwijl de wind naar de buien op zee toe trekt. Nog niet eens zo slecht, maar wel met stroming. Zolang er niets is waar je tegen aan kan stromen, zijn de condities eigenlijk heel fijn golfsurfen. Aan het eind van de middag gaat de wind natuurlijk wel ook om naar west en is het over met de pret. Hoewel dat in N-H eigenlijk pas tegen donker worden aan zal gebeuren. In Zuid-Holland veel eerder, ook al rond een uur of 15:00.

Zondag 5 november
Uit de koufronten met regen ontstaat op zaterdag een depressiekern in de Noordzee die op zondag de wind weer recht uit zee laten komen, uit noordwest. In de regel geeft dit goede golven, maar dan moet het wel minimaal windkracht 5 waaien over het hele stuk vanaf midden Engeland. Het lijkt in eerste instantie net te weinig te zijn, maar met de restswell van de wind van zaterdag zou het zondagochtend nog wel even leuk kunnen zijn met hoogwater en weinig onshore wind. Dat geeft uiteraard geen cleane condities. Een ander alternatief is eind van de middag met hoogwater en mogelijk al iets van de nieuwe swell. Voor Zeeland en België is dat sowieso de enige kans op redelijke surf zondag, want in de ochtend is het daar al veel sneller laagwater onder de maaninvloed van het springtij.

Maandag 6 november
De nieuwe werkweek begint weer zoals het weekend was begonnen. Krachtigere swells uit het noorden met weinig wind. Helaas is de windrichting van die weinige wind nog wel gewoon noordwest. Zo clean als vrijdag zal het dus niet zijn, maar wel met goede hoogtes. In de ochtend nog even goede getijden. Beter lijken echter de momenten na het afnemen van de wind in de middag, maar dat is heel erg afhankelijk van spot en regio in combinatie met de precies windafname. Wat dat betreft is het nog even afwachten, maar de momenten zeker wel vrij houden! De echt cleane condities om lange lijntjes te kunnen longboarden volgen echter pas dinsdag.

Anti-Freeze adviezen:
Vrijdag : nieuwe 3/2 of gewoon 4/3mm wetsuit (schoen 2mm)
Zaterdag : 4/3mm wettie + oorbescherming ivm wind
Zondag: 4/3mm en 3 mm schoentjes, cap2mm of oorprotectie
Maandag : 4/3 mm met schoentjes & oor.
Dinsdag : 3/2 mm of 4/3 met schoentjes (zonniger weer)
 1. Golfwaardes zien er zeer solide uit op de boeimetingen ten noordwesten van de Noord-Hollandse kust.
  bron: https://www.rijkswaterstaat.nl/apps/geoservices/rwsnl/awd.php?mode=html&projecttype=golfgegevens
  Vooral in Holland (zowel noord als zuid), gaat het voldoende hoog zijn voor bijna alle soorten surfboards (als je goed kan surfen).

 2. Gespot op kunstmatige golfsurfbanen; meet the artificial local,

 3. Heeft iemand een eyeball op de Maasvlakte of het een beetje clean is?of is de wind te veel west?

 4. Katwijk is nog niet zo spannend!
  Iemand een betere spot voor me?

 5. Nog errug klein, maar wel clean… voor lange plank en beginners wel prima. Hopelijk zo met opkomend wat meer hoogte…

 6. … ik vermoed dat deze behoorlijk noordelijke swellrichting een helpend handje van het opkomende getij nodig heeft om de golfjes richting de kust te drukken. Ik verwacht dat Katwijk met opkomend er beter uit zal zien.
  Maar goed, vanavond weten we of deze theorie klopte.
  Veel plezier allemaal!

 7. De forecast voor belgie is een beetje te optimistisch denkek. Met moeite 50 cm op de boeien…

 8. Komt tij, komt….

 9. Wat een groot verschil tussen Noord en Zuid Holland zeg, 140cm om 80cm…

 10. Was vooral erg goed tussen half 11 en 12, erg krachtig en mooi van vorm. Daarna zakte het beetje in en kreeg de minimale wind er al wat hobbels in.

 11. Was maar matigjes vanochtend. Behoorlijk choppy

 12. Klein en helaas eigenlijk alleen te longboarden..
  Verder is de wintertijd toch echt al ingegaan?! 😉 (post van 14:27)

 13. Leuke sessie, cleane lijnen en weinig mensen in het water

 14. Wijk liep wel gewoon lekker. Prima shortboarden

 15. Ouddorp was prima, zonnetje erbij. Genieten.

 16. Zandvoort was ook prima shortboarden. Af en toe leuke bakkies, maar wel weer jammer om te zien dat windkracht 2 uit zuidwest alweer te veel is voor deze noordenswell om op de achterste banken mooi te blijven. Ik weet niet hoe het voorin is geworden met hoog, want toen moest ik helaas al weg.

 17. Domburg clean rond 13u

 18. Is morgenmiddag Wijk of IJmuiden beter? Met zuidenwind lig je uit de wind in Wijk, maar misschien ook uit de golven?

 19. Hij was fijn.

 20. Mv2 was magisch om te suppen met t laatste uurtje licht vandaag.
  Zelfs met afgaand tij toch nog in de sets over 1.5m hoogte 😎
  En slechts 2 surfers in t water, veel zeehonden en paar werklui met graafmachines op t strand.

 21. 11u in Bloemendaal, kwam er na 45min inpeddelen op slappe hap zonder een golf te pakken gedesillusioneerd weer uit, toch nog maar even naar Wijk, fucking hell wat liep het lekker daar tussen één en drie , stoked!

 22. MV2 was vanmiddag rond de middag re-de-lijk. Ik ging er rond 12.30 in met flinke close out bakken. Rond 13.00 werd het echt wel mooi maar wel met hele snelle en holle bakken. Nog steeds wat close outs maar niet 100%. Buitenste bank zag er spectaculair uit maar niet naar toe gepeddeld. Na 14.00 was het mooie er weer af en werd het rommelig en weer close out.

  Paar leuke ritten maar ik denk dat HvH een betere keuze was.

 23. Na zondag in dishoek was het wederom genieten deze keer in Scheveningen !!! Ik heb echt een leuke sessie gehad en zeker met voldoende hoogte en power voor Turns en blablabla!!! Persoonlijk vond ik het met hoog iets minder worden maar heb toch 2,5 uur een leuke voldoening gehad om het weekend in te zetten . Op naar zondag

 24. Iemand surf tips voor Zeeland vandaag en morgen? Gisteren helaas surf gemist.

  Thanks

 25. Misschien een hengel of twee meenemen…

 26. Voolopig innderdaad lekker vissen.. De wind draait pas wat aan het eind van de middag maar dan is het denk ik alweer te laag water. Morgen waarschijnlijk beter maar wel meer wind. Ik ga zelf sowieso maandag(na)middag wanneer de wind gaat liggen en het tij gunstig is. Veel plezier!

 27. Dank! Het weer is iig fantastisch. De vorm van se golven ook. Beetje te klein helaas.

 28. Wijk aan zee vanochtend mooie longboard lijntjes met offshore windje.

 29. Flat op Scheveningen

 30. Wijk was aardig vanmorgen, niet hoog…maar lekker pielen

 31. Longboard perfectie gister op Domburg..

 32. Mooie foto Danny! Lijkt verdacht goed op Frankrijk.

 33. Waar zijn die herfststormen gebleven met 3+ meter swell ??

 34. @Thomas, vorige week zondag gemist?

  http://www.surfed.nl/sessions/2017/171029/index.htm

 35. In december, hoe is dat? Aanrader?

 36. Weet iemand wie deze foto heeft gemaakt? Is echt te vet.

 37. @Kima, Rudolf

 38. Ja ik gok ook Rudolf 😂🤣

 39. Het is al vaker gevraagd op deze pagina, maar om nou alle comments door te gaan van voorgaande berichten is nogal veel werk..

  Dus, iemand een goed adres om een wetsuit te laten repareren. Laatste keer bij … gedaan en precies op dezelfde plek weer de naad gescheurd..

 40. Laatst heeft Versus mijn Excel wetsuit erg mooi gerepareerd. Prijs was ook acceptabel.

 41. Wetsuit reparatie kan bij Dufair in Rotterdam. De dame van Dufair zet er desgewenst ook nieuwe stukken in om de krachtdoorleiding te verbeteren, zodat je niet telkens dezelfde plek blijft plakken.

 42. Zo BE was best lekker amai leuke zondagmiddag sessie !!

 43. Scheveningen was prima rond hoog!

 44. België was idd leuk. Niets bijzonder, maar gewoon classic rippable hoge onshore golven 😊

 45. ik had slappe golven verwacht (effe niet goed opgelet) dus mijn verkeerde board meegenomen. Desondanks wel een lekkere sessie gehad op de noord. Dikke hoge bakken met af en toe best wat lijn er in en lange ritjes.
  Kijken of ik er morgen nog even tussenuit kan om een nat pak te halen.

 46. Wijk bij pier; hoogte goed, maar elke golf sloeg dood op de zandbank. Raar

 47. Weet iemand een duurzame recycle-optie voor opgebruikte wetsuits?

 48. wat voor maandag ? Golven: ok – doch ook weinig wind (<10knopen ?)

 49. Gisteren tussen 12.30 en 14.30 bij IJmuiderslag erg mooi..de wind ging er volledig uit..

 50. Vrijdag 03 nov was inderdaad best oké met opkomend op Zvrt. Af en toe mooie bakkies. Met echt hoog liep het helaas niet meer al te best voorin (achterin brak er sowieso niks meer uiteraard). Wat betreft heb je niets gemist dus 😉
  Groet, Joost.

 51. verwacht iemand nog beter condities later op de dag @ wijk?

 52. Zo dat waren lekkere golfjes op scheef. Lag van twee tot half vijf in het water en ik heb elk type golf voorbij zien komen. Van super holle barrels voor de vuurtoren, tot slappe wandjes achterin voor Hart beach en van mooie lijntjes op dezelfde plek een uurtje eerder tot rommelige krachtige pieken en lange ritjes aan het eind van de sessie voor het beach stadium.

  Na de peddelsessie gisteren had ik al pijn in mijn schouders, maar dat is er na vandaag niet beter op geworden.