Surfweer vrijdag 20 oktober 2017

Begin deze week bracht de orkaan Ophelia warm weer en was het surfen in 3/2mm wetsuit eigenlijk gewoon te warm voor surfen overdag. De komende dagen wordt het frisser met veel wind en op zondag zelfs koud surfweer. Met 12 in plaats van 22 graden is dan zelfs een 4/3mm aan te raden inclusief schoentjes en oorbescherming tegen het koude water in combinatie met de wind.

Vrijdag 20 oktober
Een lagedrukgebied ligt behoorlijk dichtbij met in de loop van de dag hoge golven en harde wind als gevolg. Omdat de kern van het systeem dichtbij zit, zitten ook de fronten dichtbij met zeer zwaar weer. Dat betekent buien, windstoten van 50 knopen (windkracht 9) op zee en ook kans op onweer. Uiteindelijk levert dit ‘zware weer’ extra grote golven op. Een van de buienlijnen ligt rond 14:30 precies op de westkust. Voor en midden in de regen is de wind nog ZZW en zijn de golven ondanks de wind clean en hol. Na het overtrekken van de buienlijn, blijft de kans op nieuwe buien aanwezig maar wordt de wind meer ZW en worden de golven hoog en hol. Voor cleane condities wordt het dan wel lastig om een goede spots te vinden. Ook is de stroming zeer sterk vanwege het springtij en hoogwater. Vooral in België en zuidelijk Zeeland is er wat beschutting te vinden en blijft het met deze windrichting nog vrij clean. Overigens is de wind dichterbij de kern (dus rond Texel en de wadden) minder hard dan er iets vandaan (Noord- en Zuid-Holland + Zeeland).

Zaterdag 21 oktober
Stilte na de storm met nauwelijks golven op de meeste spots. De wind is ZZO en draait langzaam in de ochtend meer zuid. Alleen in de (kop) van Noord-Holland is er in de ochtend al een golf te vinden. En dankzij de aflandig zwakke wind is het nog clean ook. Over de hoogte valt weinig te zeggen, behalve dat het vrij klein zal zijn. En de rest v/h land zal even moeten wachten tot de middag. Nadeel daarvan wel is dat het gunstige getij voor golven uit het zuidwesten juist in de ochtend valt. Hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn op de regel en waarbij ook geldt dat de stroming in het noordelijke deel van Nederland soms 3 uur later pas begint dan in het zuidelijke deel. Wat in ieder geval gunstig is, zijn de zware buien tweede helft van de middag met 120 km/u wind buitengaats. Op zee is zelfs even windkracht 10 mogelijk, terwijl het aan de kust ‘slechts’ windkracht 6 waait. Uiteindelijk komt die wind aan de kust natuurlijk ook wel door in de avond, maar meer dan hard 7bft lijkt het niet te gaan worden. En de richting blijft gunstig vrij zuidelijk. Dat geeft in Belgie zelfs pal offshore en kleine golfjes, terwijl het iets naar het noorden meteen al krachtig en groot kan zijn met heel veel stroming 1 dag na springtij! Geen gunstige condities in de avond op spots met ‘open’ stroming dus. Alle andere spots kunnen heel mooi zijn waarbij de zwaarste buien hopelijk niet te lang boven de kust blijven hangen.

Zondag 22 oktober
De storm van zaterdag is een uitvloeisel van het lagedrukgebied op de Oceaan dat de naam ‘Elmar‘ heeft in de DWD meteo statistieken. Het is een zeer krachtig laag dat recht op Europa af koerst met veel wind en zeer hoge golven. In het kanaal wordt een swell van 17 seconden met 6 meter hoogte verwacht! Dat zal daar alleen te surfen zijn op de meest uit de wind liggende spots. Ook bij ons is dat min of meer het geval. Hoewel heel België beschut ligt uit de wind en daar zondagochtend prima gesurft kan worden op de combinatie van deze channel-swell en de Noordzee wind. Het getij is dan gunstig, alleen draait de wind wel heel snel verder WZW met steeds meer onshore condities tijdens het passeren van een trog met veel regen. In de regen is de wind wat minder hard, maar wel meer W. Eind van de dag neemt de wind weer toe, wat als voordeel heeft dat de richting weer WZW zou kunnen worden. Maar vanwege het hoge water kan er dan eigenlijk alleen in België worden gesurft.

Maandag 23 oktober
Al vanaf zondagochtend ligt de kern van het lagedrukgebied ‘Elmar’ in de Noordzee en vult op, zwakt langzaam af. Gunstig, want aan de noordzijde van de kern wordt er swell aangemaakt die vanuit het noorden in plaats van het zuiden onze kust op komt. In de loop van de dag zwakt de wind af en draait van NW naar ZW of nadering van de volgende Oceaanstoring. Hopelijk komt deze niet te snel opzetten, zodat tussen de twee stormen de rug van hogedruk even mooi op kan bouwen met zonnig weer en geen wind. Qua getij ziet het er dan allemaal heel gunstig uit met stroming tegengesteld aan de golfrichting later op de dag. Mocht de zuidwester toch eerder komen dan gedacht, dan is het zuidwesten de place to be, omdat de wind daar nog enigszins sideshore blaast.

Laatste week oktober
Dinsdag geen swell meer uit het noorden, maar mogelijk wel wat wind uit het zuidwesten. De nieuwe storm blijft dit keer echter op de oceaan liggen, waardoor de wind niet heel veel golven gaat geven. Eerder de te weinig. Dit zijn voor de meest epic condities die je maar voor kunt stellen voor zuidelijk Frankrijk. Met een naar het noorden wegtrekken van de storm blijft de wind compleet offshore terwijl de golven 3 meter hoog kunnen worden. Misschien zelfs te hoog voor de meesten, hoewel er natuurlijk genoeg protectie te vinden is in het uiterste zuiden. In plaats van dat de storm opvult boven de Noordzee of Noorwegen, trekt deze gewoon weg naar Groenland en verdwijnt. Daarmee verdwijnt ook de hoogte voor het einde van volgende week op de Atlantische Oceaan. Eigenlijk alle modellen geven alleen nog nieuwe depressie activiteit zuidelijk van de Azoren eilanden. Het vrij lastig dus om een verwachting te maken voor de vakantiesurfers die in de eerste week van November op pad gaan. Wanneer het flat is op de Oceaan, dan is er in de regen 9 van de 10 keer goede surf in de Noordzee. De hogedruk gebieden tussen de Azoren en IJsland belemmeren de vorming van depressies, waardoor deze zich pas in de Noordzee kunnen gaan ontwikkelen. En we weten allemaal waar dat goed voor is..

Wetsuits & bescherming:

Vrijdag : 4/3mm wetsuit en schoentjes 3mm
Zaterdag : nieuwe 3/2 mm of 4/3mm
Zondag: 4/3mm met 3mm schoentjes & oorbescherming!
Maandag : warme 3/2 mm, met schoentjes
Dinsdag : 3/2mm, korte sessie zonder schoentjes
 1. De weerkaart voor vandaag met de ingedraaide occlusie die compleet rond de kleine kern krult.

  De storm ‘Elmar’ blijft zaterdag nog enigszins op afstand, maar trekt zondag en maandag volledig over de Noordzee. Gelukkig opvullend, ipv uitdiepend.

 2. Maandag is ‘Elmar’ opgevuld toch een nietszeggend T-tje bij Denemarken.

  Een nieuwe grote stormdepressie ligt dan onder IJsland, maar die komt niet over volgende week.
  De fronten er van wel. Als eerste het warmtefront en die zorgt voor de gunstige winddraaiing naar zuidwest maandag.

 3. Als je geen tijd hebt om volgende week helemaal naar zuid frankrijk te rijden (helaas!!) wat is dan een aanrader dichterbij (zeg max 6 uur rijden)?

 4. vendee haal je niet in 6 uur, (wel 8). Biarritz vorige week in 14 uur gedaan. ze hebben nieuwe flitsers! witte driehoekige bakken die flitsen op aangepaste snelheid (90 mkh) ivm werkzaamheden. be warned. ik sta er 3 keer op.

 5. Kom ie nou mee 😉

 6. @snes
  Krijg je van die prachtige brieven vol stempels….

 7. @Remco KLM Vliegtuig naar Bilbao (geen Peage/benzine kosten)

 8. De eerste echte herfstzuidwester rolde prima om de pier in Wijk. Harde peddel out, striemende regen en lange lijnen. Top Bali training!

 9. Oosterstaketsel was lekker daarnet. Om 5uur erin gegaan en er liepen mooie lijnen, maar nog veel stroming. Rond 6uur nam de stroming af en kwam er een toffe (holle) shorebreak tot leven, niet groot, maar toch rippable! Schoentjes waren nog niet nodig en 3/2 lukte ook nog wel btw.

 10. enroute biarritz morgenvroeg.. maar volgens mij gaan jullie het nog niet zo slecht hebben hier.. check link : https://watchers.news/2017/10/20/ophelia-created-biggest-waves-ever-recorded-off-irish-coast/

 11. Geen foto’s op noord gemaakt op de 20 e tussen 2 en 4? Zag fotografen op havenhoofd en had paar mooie golven

 12. Golven waren aan!

 13. Lekker hoor! Maar niet om te golfsurfen met deze stroming denk ik. Helaas te laat laagwater vanavond.

 14. Nou ik vond het nog best goed te doen, Wijk 14-16. Wel wat druk met windsurfers en kiters

 15. Moest vanmiddag in actie komen voor een golfsurfer in Scheveningen..

  Eén jongen kon met hulp van omstanders het havenhoofd op komen, een tweede was te ver afgedreven en moest door de reddinsdienst uit het water gehaald worden.

 16. Dank je KNRM

 17. Goed werk KNRM!!! Hoe laat was dit ongeveer? Einde van de middag?

 18. @tobias, heb je enig idee wanneer het morgen het beate moment op texel zou kunnen worden?

 19. https://www.youtube.com/watch?v=30wWwGKoA-Q

  Kort filmpje met de gopro van vandaag op Domburg.
  Niet echt clean maar wel goede hoogte en nog redelijk te surfen

 20. Nice Erwin! Goeie footage 🙂 en niet crowded zo te zien

 21. Ik heb geen tijd om verder te rijden en ik ga niet vliegen (voor 2 dagen), dat zit niet in het budget. Dan maar even vragen aan De Bron. @Tobias, wat zou jij aanraden: Yport of Etretat, dinsdag-woensdag of woensdag-donderdag. Of geen van bovenstaande keuzes. Als ik 12 uur ga rijden in 2 dagen moet het wel een ‘sure shot’ zijn natuurlijk. Anyone else a good tip?

 22. Er komen hier ook wat golven aan. Waarom zo veel kosten maken voor een paar sessietjes?

 23. @@Remko, omdat het nooit genoeg is! En volgens mij is het hier vanaf dinsdag behoorlijk flat (tot het weekend).

 24. Als je gaat dan di en wo.(yadusurf.com geeft ‘bonnes conditions’ voor die dagen) Yport is altijd de betrouwbaarste spot.Alleen te surfen rond hoogwater. Het is maar een kwartiertje rijden van Yport naar Etretat. Tussen die twee in heb je ook nog Vaucottes.

 25. Gisteren was Wijk top!! Wel echt te veel om ff lekker te suppen, ondanks er momenten waren dat de wind een kwartiertje echt even weg was.
  Ik heb liggen filmen bij de windsurfers en opkomend daar was echt niet normaal. Zowel de hoogte als de stroming!!! Ik zag nog wel een paar golfsurfers, maar die lagen (terecht) net buiten de hotzone. Echt gewoon te link…

  Hier het resultaat, maar let op: Wind- en Kitesurfers 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=G5BJyY2sCqg

 26. Eind van de middag Ouddorp!

 27. Leuk filmpje Dirbee. Had je de surfers vanaf de duinen gefilmd of vanaf het strand?

 28. Nice DIrbee, ik lag dus ff in de hotzone door stroming. Was echt veel te risky met alle windsurfers/kiters ben er dus ook snel uitgegaan. Drukte was echt niet normaal gewoon..

 29. Gisteren was Vlissingen ook net goed te doen door dat beetje noord in de westen wind. Er lag een man of 7 .

 30. Nice Dirbee, Thnx!

 31. Damn ziet er goed uit op de webcam in blankenberge. Zit helaas in brussel….

 32. Ouddorp was heerlijk!

 33. Wowwwwww, serieus lekker gesurft van 17 – 19. Alert was on point in regio Noordwijk. Vooral de sets kwamen heerlijk door. Korte plank was happy.

  Stoked

 34. Druk maar ongelooflijk lekkere condities🤘🤘

 35. Gefilmd vanuit de duinen, met een verdriedubbelaar er op!!

  Randomdude: Drukte was maximaal, maar de golven die ik gezien heb waren fingerlickin’ good. Vaak de plek waar ik sup (zien ze je wel staan tenminste), maar dit was over het algemeen toch net ’n knoop of tien te veel…

 36. Thx Tobias !!

 37. Wijkie was aan!!

 38. HVH analoge onderwaterfoto’s (niet vandaag)

  Meer binnenkort op:

  http://www.instagram.com/thomas_roos
  http://www.facebook.com/filmsbythomasroos

 39. Wijk was crap gistermiddag een grote klotsbak…..

 40. Gisteravond viel me ook tegen op wijk

 41. Hehe in de middag stond er nog te veel wind, in de avond was het wel echt epic

 42. Was erg mooi einde dag gisteren toen het windje ging liggen, genieten!

 43. Heerlijk gesurft vandaag

 44. Wijk maandag 17:00-19:00. Top 5 2017 epic surf.

 45. Vanmiddag te doen met shortboard?

 46. Windguru geeft voor maandag WEER wat leuks af!!! Hopen dat het zo blijft.

 47. Zometeen naar de pier in vn wordt leuk

 48. Oelala, dat belooft wat..

 49. Tobias, wat zijn de vooruitzichten voor Bretagne volgende week?

 50. We rijden vrijdagavond naar Bretagne en zouden onderweg ergens willen kamperen. Normaal zouden we rond Caen blijven, maar de camping is blijkbaar gesloten voor het seizoen. Heeft iemand een tip omtrent campings zo’n 4-5u rijden van Belgie (die nog open zijn)?

 51. Ziet er niet heel best uit voor France as week

 52. plat in france next week.

 53. Dinsdag draait de wind!

 54. Ja dat belooft veel swell met harde wind erbij. Maar veel plezier.

 55. Hello!

  Ik overweeg een tripje naar Indo rond kerst. Iemand ervaring met het regenseizoen en de surf daar rond die tijd? Is het echt drama of valt het mee? Vorig jaar in maart-mei weinig last gehad van regen.

 56. valt mee met veel regen en slechte golven, dec. wel druk

 57. @ Frank
  Bali oost kust goed bv Serangan (turtle island) af en toe een bui en niet zo warm.

  Kijk eens in de shop boven goede wavefinder gids voor indo….

 58. Check ook even of die Agung nog gaat uitbarsten, kan wel invloed op vliegverkeer hebben

 59. Zou het zondag en vooral maandag beter zijn op de Waddeneilanden dan de rest van Nederland? Wanneer je kijkt naar windy en MSW komt de swell daar beter aan.

 60. Het belooft iig dat er weer volle bak swell aangemaakt wordt. Benieuwd wat de wind de dagen erna gaat doen..

 61. Zondag lijkt me sowieso een no go voor de Wadden, volle bak on shore

 62. Tijd voor een update denk vier meter to go👍🏻

 63. Vorig jaar niet veel regen gezien in Indo tijdens regenseizoen.

  Het schijnt dat de oostkust van Bali betere golven heeft tijdens het regenseizoen.
  Maar van de 7 dagen bij Padang Padang aan de westkust, waren er 5 dagen van meer 7ft clean.
  Als Noordzee-surfer ben je dan behoorijk onder de indruk…

 64. Zondag strandcross in vlissingen. Dus geen parkeermogelijkheden in de stad vanaf zaterdag!

 65. zucht Bali… good memories…

  zo maar even weer de nederlandse barrels (proest) opzoeken.

  Er zit in ieder geval genoeg hoogte in vandaag. Ben ook wel benieuwd of er zondag nog doorheen te komen is. De afgelopen keren met snoeiharde aanlandige wind was er goed doorheen te komen

 66. Ik zou bali mijden. Veelste druk. Zijn zoveel andere mooie plekken in indo 🙂

 67. Hey Frank, beste tip is dat je tijdens regenseizoen het beste aan de oostkust kunt zitten ivm wind/swell. Daarnaast is Lombok een goed eiland voor tijdens de wintermaanden. Als je rond de kerst gaat heb je wel gelijk een hele drukke periode. Maarja, het is daarna bijna altijd druk (Lombok is een stuk(je) rustiger :).

 68. Ondertussen in de noordzee ging het weer lekker los genoten en gespoeld

 69. WAZ was prima tussen 17.00 en zonsondergang.veel minder wind dan vanochtend vroeg. Heerlijke Hollandse golven.

 70. valt de onshore morgen goed te surfen? maasvlakte of beter een spot zoals Ouddorp hoek van Holland?

 71. Je energie sparen voor de dag erna (;

 72. Wijk was best wel klots
  Heeft iemand een review van hoe IJmuiden was vandaag?

 73. Het wordt vaker gezegd dus het is waar 😉 neem een abbo op de surfsms, prima investering en je had antwoord gekregen op je vraag..

 74. Morgen ochtend vroeg als het net licht is zijn de zuid stranden van Zeeland (walcheren) een goede optie. wind is dan side off shore.

 75. Vanmorgen te gast op Scheveningen Noord 🙂 Heerlijk gesurft en daarna nog wat geschoten. Tijdstip foto’s rond 11:00. De rest staat op mijn facebook account https://www.facebook.com/raddad.vandenberg/posts/704741799724067

 76. 2

 77. 3

 78. 4

 79. Hey guys, is vlissingen or zoutelande a good opportunity for tomorrow with those northern winds? thx

 80. Wat te doen morgen? Windy.com laat voor morgen “betere” condities zien voor Scheveningen dan WaZ. met name minder wind..

 81. Mooi !rad-dad

 82. @IJmuiden anyone? ,Ijmuiden was prima,longboardable in de luwte vn pier, licht nw golfrichting, golven rimpelde en lijnde netjes om de pier heen. Had mijn bitcoins op Ijmuiden triple ingezet en Jackpot.

 83. Beste Tobias,

  Zijn de uren voor zondag in zomertijd of wintertijd?

  Ik zou niet graag onnodig te vroeg opstaan!

  Thx

 84. Tijd is tijd toch

 85. Technobilly, tijd gaat terug dus sowieso sta je niet te laat op. Morgen zal het druk worden op het water. dikke wind en dikke bakken!

 86. Te laat = te vroeg. En tijd = tijd.

 87. Sloebers!

 88. Lucky you! Volgende keer gok ik beter.

 89. Sorry, geen rekening gehouden met de klok naar wintertijd dus gewoon je horloge-tijdwissel nog een de dagje mee wachten! Maandag is het weer kloppend!

 90. Misschien vrijdag dan maar….. 🙂

 91. Als iemand een eyeball van IJmuiden kan geven: graag! Zou daar te surfen zijn vandaag?

 92. Lekker peddelen vandaag!

 93. Wijk ook heerlijk

 94. Ik dacht dat er een pier lag bij wijk aan zee…

 95. In Scheveningen kan je nu ook op de havenpier surfen 😁🏄🏼🌊

 96. Hi,

  Vlieg komende woensdag naar Lissabon voor anderhalve week surfen. Lijkt niet heel veel swell aan te komen de eerste paar dagen, iemand tips waar ik toch nog wat golven zou kunnen scoren?

  Thanks.

 97. Iemand zicht op ouddorp?

 98. Dus maandag gaat de wind eruit in het zuiden eerst terwijl die naar zw-w draait?

 99. @Henk de Vries : Als er bijna nergens swell loopt is Nazaré een goede optie !

 100. ..jumpstart en go with the flow

 101. Wow 10+ meter op de boeien!
  Mocht iemand een eyeball van Ijmuiden / ijmuiderslag hebben.. ben wel benieuwd!

 102. Iemand een eyeball van Scheveningen Zuid? Noord ziet er nie best uit

 103. @Jeroen, Zuid zal niet heel goed zijn. Waarschijnlijk ook een enorme warzone waar het overal breekt met heel veel stroming. Ijmuiden is vast mooi maar vol met kiters en windsufers. Wel denk enige optie voor vandaag in het noorden.