Surfweer vrijdag 2 februari 2018

We staat aan de vooravond van het begin van een kouder weertype met wind uit het noorden. Dat levert eerst nog bijzonder hoge golven op met springtij na volle maan. Wel staat er daarbij nog behoorlijk wat wind die ontweken moet worden om lekker te kunnen surfen. Op zaterdag staat er geen wind, maar wel swell!

Vrijdag 2 februari
De noordelijke stroming brengt golven van 3 meter hoog op zee met eerst nog weinig wind uit het noordwesten. Afgaand op de webcams in het noorden lijkt het zelfs vrij rustig qua wind en is de richting meest noordelijke sideshore. Dat zal niet de hele dag blijven. Vanmiddag neemt de wind toe, maar draait ook het tij uitermate gunstig twee dagen na volle maan. Een beetje beschutting kan geen kwaad, maar als je eenmaal door de branding bent is de stroming parallel aan de kust iig geen probleem meer. Overigens is de wind in het zuidwesten eerst nog vol onshore en een stuk harder met windkracht 5/6. Vanmiddag neemt de wind eerst af en draait dan geleidelijk meer noord. Na 15:00 uur neemt de wind weer toe, maar wordt wel nog meer noord. Dit compenseert de nadeligheid van de windtoename enigszins. En daarnaast, het is dan gunstig helemaal hoogwater. En dat blijft eigenlijk tot donker! Kortom, een dag die je niet mag missen. Vooral voor de shortboarders.

Zaterdag 3 februari
Om te longboarden zal dit een uitstekende dag worden. Het waait namelijk niet en de golven lopen lang door, ook al is de golfhoogte slechts driekwart meter. In de vroege ochtend kan er nog wat wind staat uit west tot zuidwest, maar die neemt snel af. Eind van de ochtend is het eigenlijk al zo goed als windstill. Met helemaal laagwater breekt het dan in Zuid-Holland en Noord-Holland prima op de verst liggende zandbanken. In het zuiden van Zuid-Holland wel een stuk minder en is het beter te wachten op de push van opkomend tij later op de middag. Dat is sowieso het geval in Zeeland en Belgie. Daar is de swell pas surfable met hoogwater in de middag. Met helemaal nul of aflandig gedraaide wind dus lekker clean. Fijn maar klein, dat moet er wel bijgezegd worden. Met een shortboard komt je waarschijnlijk niet weg zaterdag.

Zondag 4 februari
Zondag steekt er een vrij krachtige noordooster op boven de wadden en verder op zee. Aan de kust zelf is de wind wat minder aanwezig, hoewel die in Zeeland en Belgie waarschijnlijk wel doorkomt. Voor N-H valt er niet veel surf te verwachten. Helemaal flat is het niet, maar er ontbreekt hoogte en de richting van de golven staat van de kust weggedraaid. In Z-H is het al een heel stuk gunstiger. Ook omdat het nog voor donker het juiste getij kan gaan worden. Helemaal het geval is dat in Zeeland en Belgie, maar tref je mogelijk wel meer aanlandige condities aan. Wel de hoogste van het hele land en mogelijk neemt de wind wat af tegen het invallen van de avond.

Maandag 5 februari
Maandag blijft er een kleine restswell over van de noordoost die zondag gewaaid heeft. Waaien doet het dan niet meer, dus is de swell ook snel weer weg. Waarschijnlijk geeft alleen rond zonsopkomst nog een surfbare golf, want het tij is al snel of al eigenlijk al meteen ongunstig voor de Noordoost-swell richting. Voldoende hoogwater wil het de rest van de dag niet meer worden. Uiteindelijk is het dus meest flat, hoewel helemaal flat je het nog niet kunt noemen.

Verdere vooruitzichten
Flat en fris. In de nachten gaat het matig vriezen en mogelijk een keer streng. Het kan wel tot het weekend flat blijven, maar ook is de kans op schaatsweer vrij groot te noemen. Vorig jaar zijn we gestart met een schaatsapp groep. Wil je alvast worden toegevoegd? Stuur dan een whatsappje naar het surfweer sms-nummer +31653477587. Het zal vast geen lange flatness worden en ook geen lange ‘ijstijd’ gezien de opwarming in de pluim aan het einde van volgende week. Schaatsen blijft dus beperkt tot die minder diep gelegen meertjes en plassengebieden.

Vrijdag : : 6mm, cap 3mm, schoentjes 7mm, hand 4mm
Zaterdag : wetsuit 5mm met schoen 7mm + hand 4mm, cap 2mm.
Zondag: wetsuit 6mm met cap 4mm schoen 7mm, hand 5mm
Maandag : — ,, —
  1. En er staan iig genoeg swell! Jammer dat het golfgegevens overzicht van RWS uit de lucht gehaald is. Dan maar de Engelse boeidata bekijken in 1 overzicht: http://wavenet.cefas.co.uk/Map

  2. Als dit de waardes zijn die vandaag worden gemeten bovenin de Noordzee, dan gaat het waarschijnlijk wel goed komen morgen! Ook voor de New Year’s surf wedstrijd op zandvoort!

  3. @Tobias
    Waar vind je die kaartjes met swellhoogte en richting?

  4. Ja, ok 2 posts terug dus.

  5. Yeeeaahh!!! Zin in de zaterdag!

  6. Waar en wanneer zouden jullie aanraden voor morgen?

  7. In BE..

  8. Vooral in zee schijnt het goed te zijn.

  9. En dan zitten we hier in het oude strandhuis
    Wat je vertelt houdt me nuchter en warm
    Boven mโ€™n hoofd zie ik de grijze wolken
    Ik ben blij dat je hier bent, blij dat je hier bent

    Hoe was het daar?
    Ging namelijk behoorlijk af all over the place!! Stoked ๐Ÿค™

  10. vandaag een heerlijke sessie gehad van 3 tot 6. Golven waren super clean en flink hoog!

  11. Help het nl surfteam naar Japan! Doneer nu!
    http://www.crowdfundingvoorclubs.nl/hsa

  12. Ah nee. Sommige links aan de linkerkant doen het niet meer. Bijvoorbeeld de actuele golfgegevens.

  13. Wijk: 3-4 bft onshore en regen. Lekker naar bed weer.

  14. Sweinig swellus.. mss vanmiddag beter

  15. Niet zo negatief Barrelbarry!
    Lees het bericht en ga na 1200 uur en geef vanavond je mening of zo!

    Wijk klotst altijdmet NNWest 3/4/5

    Straks windweg dude!

  16. MV2 vanochtend effe geSUPt. Was niet veel, lage golven en storende windchop maakten het n rommeltje, hopelijk vanmiddag met vloed meer succes.

  17. Is dit werkelijk waar we het nu mee moeten doen? Wat een rommel zo’n kaart!
    https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/golfhoogte/

  18. Die kaart is toch prima? lekker overzichtelijk en je kunt door klikken naar de details!?

  19. Kak. Volgens de vaantjes blijft het onshore. Straks dan maar middelmatig surfen op middelmatige golven op een middelmatige break ๐Ÿ™

  20. Waz te doen 8:45 – 10:45
    Windmolens stonden vanaf een uur of 9:30 (denk ik) praktisch stil en toch bleef het erg rommelig. Af en toe leuke sest.

  21. Noordwijk is niks op t moment…zo goed als flat ๐Ÿ˜ญ

  22. Ha Tobias,

    Surf-forecast geeft voor woensdag 0,9m swell en vrijwel geen/aflandige wind alleen vanuit de surfsms begreep ik dat het vanaf dinsdag praktisch flat zou worden. Foutje op de website of is er een blik swell opengetrokken en de noordzee in gestuurd?

    Thanks!

  23. gisteren veel wind en een deining niet schoon in Belgiรซ

  24. Wordt het nog wat bij Noordwijk of wijk aan zee?

  25. Welke swell en waar?!!!! XD

  26. Ik vond het nochtans geweldig van 16:00-17:30, niet te veel wind en echt wel shortboard golven.
    Niets vergeleken met Holland als ik de fototjes zo zie. Heeft iemand een idee waarom de golven in Nederland steeds hoger zijn & vooral ook holler?

  27. Gisteren was een van de betere dagen van deze winter, indien je een plek kon vinden met wat beschutting. Roy van Eijk had er in ieder geval zin in. Check mijn instagram account voor meer beelden, vanmiddag plaats ik weer een nieuwe post! michalpelka (instagram)

  28. Wijk net van 14-15.45u was eigenlijk best prima. Windstil, begon al wat uit te lijnen en ok hoogte. Best lekkere sessie.

  29. Van 13:00 tot 15:00 klein maar heel fijn

  30. De NW swell die surf-forecast en magic seaweed aangeeft voor wijk aan zee ..

  31. Schev N 2 uurtjes voor laatste licht heaven

  32. Jajajaaa Noordwijk was leuk van 3 tot half 5, geen wind, heuphoog en clean! Mij hoor je niet klagen:)
    Fijn weekend allemaal! Xx

  33. Paar foto’s van de middag: http://www.surfed.nl/sessions/2018/180203/index.htm

  34. Ik kan niet zo goed dichten als Tobias; maar pretty stoked over de laatste 2 dagen!

    Plaatjes van vrijdagmiddag: http://www.surfed.nl/sessions/2018/180202/index.htm

  35. Foto’s van vandaag

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.894394540730287.1073741936.138371762999239&type=1&l=6657bc2370
    https://www.flickr.com/photos/[email protected]/albums/72157669184585769

  36. “wachten op de push van opkomend tij later op de middag” nah niet gewacht, maar ging er toevallig wel tegen die tijd in, was daarom prima to even HvH 16-18

  37. MV2 was in de namiddag erg goed!
    Voldaan!

  38. Hallo iedereen! Zou het op hargen wat kunnen worden vandaag? Volgens surf-forecast beste forecast van NL ๐Ÿ™‚ Ik hoop er alvast op

  39. Op zuid scheveningen wel een beetje lijn?

  40. Net een finbox uit mijn FireWire gerukt… is er een goeie plek in Domburg of regio Antwerpen om dat te laten herstellen? Is een Timbertek board en fcs 2 plug

  41. Nah, wij keken na onze perfecte Sessie tussen 13.30/ 1600 op Wijk vanachter een donker biertje in Timboektoe met haardvuurtje jaloers naar het perfect uitcleanen van de golven en surfers tot donker!

    Zelfs wij waren eigenlijk te vroeg gegaan besefte wij achteraf!

    Maar goed je maakt nu eenmaal keuzes en 2 1/2 uur in 6 graden water en 3 graden buiten doet je wel wat! Er is veel gopro film maar moet nog ge-edit worden van de Sessie!

    Koud maar toch Stoked!

  42. Hey mc, board kun je binnen brengen bij haven in Antwerpen… ik doe voor hun de repairs..

  43. Bedankt voor de reactie! Heb mijn board nog snel in Domburg kunnen droppen. Maar goed om te weten voor hopelijk nooit meer maar misschien volgende keer :/

  44. daarstraks in domburg westkapelle bij een sympathieke landgenoot gestaan met een busje volgens mij heb ik men handschoenen en kapje vergeten toen ik vertrok alvast merci

  45. Hey Tobias, klopt het dat je de app nu niet kan downloaden? Ik heb een nieuwe mobiel dus wil hem opnieuw downloaden en nu geeft hij steeds aan dat de surfcheck app niet beschikbaar is..

  46. Zou kunnen, is ook niet een app van surfweer zelf maar van een andere partij.
    Gebruik hem zelf niet, check even bij de maker.

  47. Er werd gisteren weer behoorlijk gewerkt aan het strand met de nodige kracht en hoogte in de golven. Noordoost-ers op z’n best!

    Foto’s Ingrid Buitenhuis en Robin Bakker:

  48. Mooie burn zo te zien

  49. Niemand in het water?

  50. Hey tobias, Klopt het dat de webshop niet goed werkt en dat je een foutmelding krijgt met bestellen?

  51. Het ziet er goed uit voor woensdag ochtend ! Of ben ik de enige die dat ziet?

  52. Dat idee heb ik ook al een paar dagen. Ik houd hem in ieder geval vrij ๐Ÿ™‚

  53. Woensdag wordt zeker goed, lekker vroeg en lekker fris

  54. Woensdagmiddag!!!

  55. Woensdag aan het eind van de middag ziet er lekker uit, en vrijdag + het weekend ook. Fingers crossed ๐Ÿ˜‰

  56. Vrijdag zou ik na maanden niet kunnen surfen weer eens kunnen, maar mijn vraag is: Wat voor goeds zie jij vrijdag in vredesnaam aankomen dan?!

  57. Komt genoeg aan volgens mij voorganisatie morgen!

  58. Toch maar even in de gaten houden morgen. Er zit al wat swell op de boeien. Nu voornamelijk nog aan de kant van Engeland, dus morgen maar even de metingen voor onze kust checken. En de webcam’s ; -)

  59. Toch 2 meter op a12 boei! Staat toch gelijk aan ongeveer 1,20 op de sets Tobias?

  60. En het hij komt nu ook binnen op de ijmuidenboei. Vraag is nu zsm naar strand of even wachten nog tot het kwik boven nul stijgt? ๐Ÿ™‚

  61. Ligt helemaal aan je eigen gevoelstemperatuur!

    Van die oplopende boeimetingen wordt ik in ieder geval wel warm ; -)

  62. Deze supper is nu bezig zonder cap. Hoop dat ie wel iets voor z’n oren heeft…

  63. @ Tobias, de piek de we om 3u vannacht op de A12 zagen komt nu binnen toch? Of wordt t later vandaag toch nog hoger denk je in NH? Twijfel om nubte gaan of nog even te wachten..

  64. Normaal gesproken duurt het wel een uur of 15 voor de swell van a12 binnen is. Tenminste de kortere periodes. Lange gaan sneller. Binnen 10 uur hier.

    Ik sta iig nog even op de schaats!

  65. Mellow longboard ribbels op WaZ dorp. superclean. Zeldzaam op deze spot.

  66. ‘op de schaats’
    NU AL?!
    Verdorie..

  67. Iemand die weet wie er foto’s aan het nemen was van de surfers vorige vrijdagavond in Oostende? Groetjes, Simon

  68. Paar foto’s van daarnet uit Egmond aan Zee. Bron via https://twitter.com/Sjef55/status/961228221038710791
    (Fotograaf Sjef Kenniphaas)

  69. Sta nu op t strand van Bergen aan Zee naar prachtige golven te kijken !!! Helaas geen tijd of spullen bij me.

  70. weekend lijkt wel epic te worden weer of niet?!

  71. Wie was er vanmiddag in Petten en ging na 20-30 min er weer uit!? Toen het eenmaal max eb was ging de stroming liggen en werd het ontzettend clean.. man februari is killing it!

  72. #@simon was er die vrijdag ook, was een goeie sessie

  73. Eigenlijk nog wel even leuk net op scheef!niet verwacht,en gezellig ook.maar laat nu de zomer maar komen want dat zonnetje smaakt naar meer.

  74. Was heerlijk wintersurfen deze middag in Katwijk. De goede sets richting een metertje maar vooral……….. lange cleane ritjes. De 6/4 wetsuit was met dit zonnetje zelfs te warm!

  75. @SUP Ik was rond 16:30 in Bergen aan Zee. Was echt epic! Toen het eenmaal eb was, werd het echt clean en er zat ook nog aardige hoogte in.

  76. ja de supper had zijn oordoppen in! Vond het helemaal niet koud eigenlijk, zon, droge lucht en zeer weinig wind maakten het wat mij betreft gewoon aangenaam. Heerlijke sessie met om de 10 minuten leuke setjes, precies goed voor 2 man ๐Ÿ™‚

  77. Goede call Tobias, heb me van 16 tot 18 prima vermaakt in mijn uppie op de achterste bank ๐Ÿ˜Ž

    Niet epic, maar echt wel leuk!

  78. Joh ik zag zondag iemand zonder handschoenen in zee

  79. Dat was zeker een zeehondje

  80. Scheveningen was longboard hemel gisteravond en gelukkig lag iedereen op een kluit in het midden van t strand :)))

  81. Gister om 15.30 bij WaZ erin gegaan. Zelden zulke mooie sets bij de pier zien binnenkomen. Het was niet zoals normaal, alleen maar pieken, maar echt lijnen.. Was magic!!

  82. Handschoenen verloren parkeerplaats dirk vd broek zandvoort. Ze waren net gelijmd met black witch.

    Iemand?

  83. Lekker zeg vanochtend !!

    Stond iemand langs de kant platen te schieten en hij verwees me naar surfpics scheveningen.
    Zijn jullie bekend met deze website of weten jullie waar ik moet zijn? Kan hem online niet vinden nl.

  84. https://www.instagram.com/surfpicsscheveningen/