Surfweer voor vrijdag 19 mei 2017

Wind brengt golven. Na de eerste tropische dag van dit jaar komt de wind wel uit de goede richting om golven te brengen. De windkracht is echter niet voldoende. Perfect voor de surflessen in vooral Noord-Holland omdat het daar net iets meer gewaaid heeft. Verder is er geen swell op de Noordzee. Die wordt wel verwacht voor vrijdag en mogelijk ook zaterdag. Daarna is het weer een tijdje flat. Tot medio volgende week de noordwestelijke stroming er weer in komt!

Vrijdag 19 mei 2017
Een mooi klein laag met de duitse naam “Dankmar” trekt van Spanje via Frankrijk en over Nederland de Noordzee in. In het zuiden staat er in de ochtend al een sterk windveld pal op de kust. In België en Zeeland geeft dat meteen al golven en wanneer de wind en golven naar ZW draaien is het zeker de moeite om met laagwater een surfje te pakken. Dat is dus eigenlijk al tijdens het tweede deel van de ochtend. In Zuid-Holland vanaf dan ook de eerste hogere windgolven van 1m+, hoewel het waarschijnlijk beter wordt als de wind later weer wat gaat liggen. Gunstig aan de kleine vorm van het laag is dat er een meer westelijke richting van de golven wordt verwacht terwijl de wind gewoon zuidwest is (of wordt). Dat maakt het dan meestal toch even wat cleaner, hoewel echt clean het niet zal zijn. De golfperiode is heel kort, dus de ritten zijn dat waarschijnlijk ook. In Noord-Holland komt de windswell nog een aantal uren later. De wind gaat daar pas luwen na 18u (kop van N-H zelfs pas na 20u). Voordeel is dan wel dat het ook in de avond nog de moeite is. Mogelijk komt er voor Zeeland/België ook nog een staartje NW-swell opkomen wanneer de vloed er in komt ’s avonds laat. Ook in Zuid-Holland is die kans aanwezig. Ofwel, de hele dag goed in de gaten houden. Het is was onzeker, maar gesurft wordt er!

Zaterdag 20 mei 2017
Met hoogwater in de ochtend kunnen er nog een paar golven uit het noordwesten binnen komen rollen. Dat zou mooi zijn voor het surf-project, op diverse locaties in Nederland. Het project heeft als doel kinderen met down, autisme en adhd de stoke van het surfen mee te geven.
Er staat zaterdag ook een beetje wind uit zuidwesten. Heel veel harder dan windkracht 5 gaat het niet waaien en dus blijven de windgolven vrij klein. Als de noordwest restjes in de middag op zijn, kunnen die windgolven in het noorden wel iets hoger zijn omdat daar de fetch wat langer is. En eindelijk zijn de watertemperaturen weer terug op een handschoen/cap/schoenloos niveau! Ps: schoentjes kunnen nog wel lekker zijn.

Lange termijn
Zondag en maandag flat. Dinsdag draait de wind alweer naar west en geeft in het zuiden al de eerste windchop. De wind hoort bij een lagedrukgebied dat nu al in wording is op de Atlantische Oceaan voor de kust van Canada. Dat geeft al iets meer zekerheid op de lange termijn. Dat blijkt uit ook de laatste pluim voor volgende week. Vanaf woensdag dus een aantal dagen west of noordwest met steeds hogere golven. Als de wind later in de week eenmaal gaat liggen, wordt het helemaal mooi. Dat zou ook pas in het weekend van hemelvaart kunnen gebeuren.

Aanbevolen wetsuit per surfdag:

Donderdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm
Vrijdag:  4/3 wetsuit, schoen 3mm
Zaterdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm, bescherm je oren
Woensdag: 4/3 wetsuit (3/2 nog net iets te fris met water 14gr).
 1. In België morgenochtend zelfs kans op even NW windkracht 8 dankzij “Dankmar”. Als dat geen golven geeft!

 2. Denk je dat het morgen ,eind namiddag ,nog de moeite zal zijn in belgie?

 3. Allereerst, thanks voor de update!

  Misschien niet het beste moment voor een off-topic vraag, maar here goes nothing. Voor mijn eigen shape project wil ik CoreCork (gebruikt door Lost voor hun C3 constructie) gaan bestellen van 5mm dik. Ik ben van plan de rails voor m’n hollen houten board ermee op te bouwen. Je kan dit spul in Nederland bij Scabro kopen, maar alleen op rol van 16m. Ik heb maar maximaal 5m nodig, maar helaas kan je het niet per strekkende meter afnemen. Mijn vraag is dus of er eventueel nog andere mensen in het CoreCork geïnteresseerd zijn, zodat we het samen kunnen inkopen. Let me know!

 4. @MaLo contacteer Kurt van Deewee bikes. [email protected] ik weet dat hij kurk gebruikt voor zijn rails aangezien ik net een board voor hem heb gelamineerd.

 5. https://youtu.be/Wab6YJTdYnM

  Nog een leuk filmpje van een sessie op Bloemendaal van voor de mei vakantie ……:)

 6. Wordt morgen avond wijk nog wat?

 7. Waar is zaterdag ochtend de beste kans voor shortboard sessie?

 8. tjonge..

 9. Lekker vroeg licht jongen.

 10. Tweede deel van de ochtend G, niet van de nacht!

 11. En vanavond laat, achter de depressie. Het zijn nu vooral windgolven. Maar beter iets dan niets, zoals afgelopen dagen!

 12. Voor vanochtend.. Ouddorp? of beter Maasvlakte?

 13. 😁 yeaah gaat eindelijk lossie 😉

 14. Windgolven, zeer korte periode en aanwakkerende Westenwind. Golven: ja / Kwaliteit: nope!

 15. Wild stromend cappucino schuim bij Noordwijk vanochtend

 16. Vanavond Ouddorp proberen?

 17. Die windgolven zijn top. Kom er net uit en ga nu voor nog een sessie!

 18. Ik kom er ook net uit… als beginner toch veel plezier gehad… er zijn al slechtere dagen geweest

 19. Moderator,
  Kun jij mischien +_ aangeven wanneer vanavond de wind rustiger wordt, ik lees 2a3 Beaufort klopt dit?

  Ivm met planning thanks!

  Stoked!

 20. Belgie was lekker deze morgen, van 8.30 tot 11.00, 2 man in het water, veel wind, maar mooie dikke lijnen op de juiste plaats, lange ritjes, stoked 😉

 21. Poseidon jonguh, steek vanavond gewoon je neus uit het raam of maak je vinger nat en steek deze in de lucht, of check windguru, of windfinder of…het moet niet gekker worden…neem de gok en ga gewoon naar het strand om zelf te checken! Zijn hele generaties groot mee geworden. Moet je voorstellen, op deze manier ben je zelf verantwoordelijk voor je ‘planning’. Dat moet goed voelen toch 🙂

 22. Als je toch kunt gaan wanneer je wil, ga dan de hele tijd.
  Zo niet, ga wanneer je kan (stroming/strekdam daargelaten). Best eenvoudig hoor, surfen naast een baan overdag. Je kan alleen maar ’s avonds 🙂

 23. Die wind gaat er wel uit en ook het NW dessert lijkt er aan te komen. Zin in!

 24. Zou die swell nog tijdig in belgie aankomen voor donker ?

 25. Wijk of Bloemendaal zometeen als de wind eruit gaat?

 26. Eigenlijk nog best leuk op de noord…niet teveel van verwachten maar een zoute bek waardig.

 27. Hmm dit zijn de cams:

 28. net langs de noord gereden, gelijk weer naar huis lol

 29. De cams zeggen niet alles. Was onverwachts lekker. Zat voldoende kracht in de golven en heb lekkere ritjes gemaakt.

 30. De foto’s van Danny en Erwin ( Domburg 19-5-2017) komen hier te staan(linkje): https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1307454792642299.1073742214.100001333732859&type=1&l=c1ce47c3b4

 31. Ik hoop dan maar altijd dat de mensen die altijd maar gedwee er bij de pier ingaan ook het maar Hun zin gehad hebben, want damn wat was het lekker bij de windmolens. Het loopt daar altijd beter met zw golven, maar vanavond was toch wel errug lekker tussen 19:00 en 20:30 op WaZ
  Het was on-Nederlands met veel lijn, hoogte en vooral kracht, en ik was er alleen met 2 shortboarders. Zij kunnen dit vast beamen want warren even stoked! Ik was die ouwe op die sup 🙂

 32. Sorry voor de taalfouten.. K.. iPad van m’n vriendin

 33. Westland was onverwacht goed! Prima lijnen en genoeg kracht 🙂

 34. Bloemendaal was goede keus! werd alleen maar beter!

 35. Bij de pier was ie ook lekker in Wijk 🙂

 36. Noordwijk van 20:00 tot 22:00 , Lijnen, lange ritjes en power

 37. Hvh onverwachts lekkaaa

 38. Eyeball: longboard / soft top / sup nog prima nu. Weinig wind. Niet veel hoogte meer in vergelijking met gister. Wel mooi zeetje voor de beginner of relaxte longboarder.

 39. Scheveningen is aardig flat deze ochtend.

 40. Wijk gaat los

 41. Is het vanmiddag nog de moeite voor een Antwerpenaar om naar de kust te rijden?

 42. Goedemorgen, betekent ‘wijk gaat los’ dat ik daar met mijn bijna 100 kg met een 10m kite kan varen? Als ik op windfinder af ga is het net te weinig.

 43. Dat lijkt er wel op ja, maar hier gaat het vooral over golven. Liefst zonder wind!

  \

 44. Het is dobberen in domburg en eenzaam

 45. Gisteravond kennelijk toch te vroeg erin/eruit gegaan. Stom. Zandvoort was rond 19:15 een grote hotseklots met amper genoeg golf voor take-off.
  Had getijde kunnen checken in plaats van blind zsm naar het water. Note to myself

 46. Wordt Belgie nog wat met hoogwater vanavond?

 47. Klein maar fijn onder Noordwijkse zon met laagwater

 48. Vanmiddag gesurft in Bergen aan Zee. Rond 14:00 prima te doen, daarna werd het steeds minder.

 49. Wijk was toppie vanmorgen tussen 09.00/ 1200 voor mij!

  Bij het hoogste tij ging het behoorlijk af bij de Pier!

  Lange periode en korte swell door elkaar gemiddeld 1/1.5 meter

  Mooie lijnen!

  Stoked!

 50. @ Poseidon, heb vanochtend het gezicht achter jou naam gezien en ik heb genoten van jou stoke in de golven. Het waren ook heerlijke golven!
  Keep up that Aloha spirit!
  Mahalo;-)

 51. Mooie site, Tobias! Maak je vast veel mensen blij mee. Mij sws

 52. Ja was leuk pier velsennoord

 53. Ondertussen in Frankrijk. PERSBERICHT

  Grande plage, zaterdag 20 mei 2017

  De dag voor het Nederlands Surfteam begon met een memorabele openingsceremonie met 47 landen in de badplaats Biarritz, de bakermat van het Europese surfen. De Franse waren massaal afgekomen om de openingsceremonie van de World Surfing Games mee te maken. Er heerste een ware aloha sfeer op de boulevard en alle teams werden hartelijk verwelkomt.

  De dames competitie was aan vandaag. Eveline Hooft en Mirna Boelsma kwamen beide in actie met een verdienstelijk resultaat. Eveline wist via de verliezersronde zich te plaatsen voor de tweede ronde. Ze surfte in deze ronde zeer knap met hard railturns op schouderhoge golven.

  Mirna Boelsma wist zich rechtstreeks te plaatsen voor de tweede ronde. Ze kwam zeer knap uit de startblokken met twee goede scores in de eerste vijf minuten. Ze kon haar score verder uitbouwen en werd eerste.

  Morgen surfen beide dames in ronde 2 in de 6e heat voor Mirna en de 16e heat voor Eveline. De heren zullen morgen trainen naast het contestgebied. Zij zullen naar alle waarschijnlijkheid a.s. maandag starten. Volg de actie live op isaworlds.com

 54. Hemelvaart is weg! mss mini swell

 55. Ja, heel jammer. Toch maar naar Frankrijk dan?

 56. De voorspellingen zien er wel erg laag uit in France, als je de franse site surf-report mag geloven een halve meter…windfinder en msw zijn ietsje hoopgevender met een metertje..

 57. Wij zitten ook te kijken of het de moeite is om richting Frankrijk, Hossegor, te gaan met Hemelvaart. Denk je dat het de moeite is Tobias? Merci a vous!

 58. Hahaha! He Soulsurfernst idem!

  Nou en ik van jouw gave Naish Sup!

  Prachtig board!

  Nou als de voorspellingen uitkomen dan krijgen we zuid frankrijk surfweer deze week!
  +25 graden en topgolven vrijdag!

  Sssssstokedddd!

 59. Hi Tobias,

  Wil donderdag en vrijdag naar Les Sables D’Olonne rijden maar zoals boven al gepost zijn de voorspellingen redelijk maar niet super op msw. Kun je aangeven of het de moeite is?

  Thanks!

 60. Leer de kaarten lezen en zelfstandig zijn

 61. Voorwaarde 1, depressies op de oceaan
  Voorwaarde 2, gunstige uitvoer in de wave modellen.

  Beide voldaan, dus gaan lijkt me. Zuiden en westen wel altijd beter dan midden. Ik zou die paar uur extra rijden er wel voor over hebben.

 62. @ Les Sables:
  Zat ook te denken om donderdag die kant op te gaan, carpoolen wellicht?

 63. @ Wijko:
  Ik ga met m’n vriendin en boards moeten in de auto dus helaas geen plek meer…

  Camping les Roses in Les Sables is btw gesloten helaas!

 64. Les Sables D’olonne zelf is een behoorlijk laffe golf. Het is zeker de moeite waard om zelf een beetje te searchen. Zoek en gij zult vinden! Geniet

 65. wat is dan de beste plek in frankrijk. zuiden, midden of de punt. de meeste hoogte wordt voorspeld voor de punt. maar is dat ook echt zo?

 66. le bud bud is wel een mooi snelle holle golf.

 67. @ alle Frankrijk gangers: Gewoon gaan. Hoogtemeldingen kloppen van geen kant. Net terug uit Portugal. Daar gaf bijv. MSW voor Lagide en Concolacao iets van 3ft. In de praktijk ruim overhead.
  Have fun! Eh.. amusez voux!

 68. @Wijko Ik heb ook wel interesse om die kant op te gaan, maar heb zelf (nog) geen vervoer. Heb jij vervoer?

 69. Damn en 2 weken terug zat ik daar met flatness in de hoop dat de 3ft forecast mee zou vallen….maar toen ook niet echt een depressie op de oceaan te zien (maar ja geboekte vakantie, volgende keer weer last minute)…nu wel depressie dus dat komt vast goed!

  Goaaan!!!

 70. @Elwin idd hier in Portugal hetzelfde ook minimale voorspelling en toch briljant!!

 71. En? Meer nieuws voor deze week? Ik hoop donderdag te kunnen..

 72. Ligt het nou aan mij dat ik heel voorzichtig nog begin te hopen op een klein golfje vanavond?

 73. La torche is een heerlijke surfspot. Overigens, die hele baai zit vol met surfspots. Penhors licht iets noordelijker in die baai, is ook lekker.

 74. Labenne is heerlijke spot toen ik dr was erg rustig en dikke snelle roller

 75. Die noordwestenwind doet helemaal niets met het water. Voorlopig nog flat. Vanavond wel wat meer schuim, morgen iets betere kansen op wat cleaners voor longboard of sup.

 76. Helemaal niets is al gauw een understatement als je al enthousiast wordt van iedere rimpel

 77. Probleem is ws niet de hoogte vandaag. Maar de golfperiode komt door de korte fetch en zwakkere windkracht niet tot stand.

 78. Ze laten wel op zich wachten die golven..

 79. Donderdag bakken en braden, op je handdoekje.. niet in het water op je plankje

 80. Heerlijk op de soft top gestaan. Was niet bijzonder maar kon wel lange rides maken. Gewoon even lekker in het water.

 81. @Stijn zegt het eigenlijk al, maar is er nog een kans dat je – al is het maar met een soft top – er donderdag nog wat te beleven is?

 82. Ik zag op de website van http://www.atuacores.com dat je bij hen corecork kunt kopen per meter.

 83. Ik ben bang dat we vandaag het beste al hebben gehad deze week 😬
  Woensdag geen wind = geen (soft)top golven.

 84. Ondertussen een surfupdate doen.

  1 regel…

  Flat.

 85. 😬

 86. Denken jullie dat het genoeg is voor een beginnerslesje eind vd middag?

 87. * In wijk

 88. Er komt wel een heel klein beetje wind vanmiddag. De helft van de hoogte van gisteren. Dus lesjes ok.

 89. Thanx!

 90. Is het donderdag/vrijdag surfbaar in Zuid-Holland?

 91. Nope, zo goed als, flat 😢

 92. Dan gaan we maar cloudsurfen;-)

 93. Halen de golven van dat laagje onder Spitsbergen het nog tot hier dit weekend? Ga morgen een week naar Schiermonnikoog, maar kan er niet uitkomen of ik me langplankie mee moet nemen..

 94. Net Cloudbreak gesurft, lekker gebarreld, ongeveer double overhead. Nu even wat eten, zo terug de barrel in. Aloha

 95. @bummer, meenemen natuurlijk! Maandag of dinsdag zijn er weer golven.

 96. ik zie dat laagje ook tussen Spits en Noord Noorwegen – nu uitdiepend en blaast zuidwaarts. Wat is de reistijd van die rimpels ?

 97. @ Henk de Vries…. stevig jointje zeker. Tijdverschil is 12.00 dus dream on;-))))))

 98. Dat is toch geen depressie? Staat nauwelijks wind omheen.

 99. Ik hoop vooral dat de kern van die depressie op zondag nog iets westelijk gaat verschuiven. Maar dan hebben we ook daar pas maandag profijt van. Tot die tijd echt helemaal flat…

 100. La France dan zeker ….

 101. Zw France zie ik ook niet iets gebeuren dit weekend…

 102. Niet al te slecht in 64 (zzw fr) toch?

 103. Any chance for waves tomorrow around Noordwijk / Zandvoort those places? 🙂

 104. Denk dat het overal zo goed als flat is.

 105. Sunset paddel vandaag..

 106. Nu met foto’s..

 107. Even off topic: wat is jullie ervaring met ‘soft racks’ op de auto in combinatie met een lange rit naar zuid Frankrijk. Ik twijfel of dit stevig/veilig genoeg is. Wie weet er meer over?

 108. Gewoon doen. Ik heb het meerdere malen gedaan. (laatste keer 2,5 week geleden)
  werkt
  prima hoor!

 109. Twee keer naar Zarautz gereden met 3 boards op een single soft rack. No problemo

 110. Zeker geen probleem, al zeer vaak mee naar Frankrijk gereden en nog nooit problemen gehad. Enkel na het surfen je plank goed afspoelen. Het zand tussen de racks en de auto kan serieuze krassen maken op je dak.

 111. Dat ziet er anders toch best aardig uit voor de hemelvaarders in France!

 112. Mee eens helaas geen tijd!

 113. Zijn er morgen golven? (Zaterdag 27 mei)

 114. @Remco, heb een soft rack van Northcore, met één plank rij ik er 120 mee, gebeurt niks. Als je er meer dan 2 planken op legt moet je wel uit gaan kijken met je snelheid, dan gaat boven de 100 riem door de gesp schuiven en dat is niet fijn rijden.

 115. Merlijn, nee. Er loopt enkel een hittegolf 😬

 116. wow Tobias, die foto’s, van welke spot zijn die?

 117. Ten noorden van Bayonne? Die laatste is Guethary.

 118. De eerste twee lijken net ten noorden van Hossegor (havenhoofd is te zien) geloof ik… De derde kan ik niet zo snel plaatsen maar lijkt zuidelijker of laag over/door de duinbegroeiing te zijn geschoten :).

  Eitherway: mooie lijnen, geniet ervan!!

 119. Maandag weer waves in ons eigen ‘Les Pays Bas’ ,…spot on !

 120. Als vaste inwoner van lacanau kan ik zeggen dat alleen bij volledig laag water het de laatste tijd voor geen meter loopt en enkel closeouts. Afgelopen dagen wel steeds tegen een paar epic moments na vloed toen het steeds begon te lopen als een tierelier met mooie cleane vrij hoge holle golven.

 121. Vanmiddag en vanavond gaat het over een lange afstand uit het noorden waaien boven de noordelijke Noordzee. Er komt dus swell maandag. Ik zal vanavond even een update schrijven. Hopelijk verpest de zuidwestenwind het niet. Richting het noorden daar het minst last van. Op de wadden zelfs heel mooi clean in de avond. Het wordt maandag sowieso wachten tot later in de middag of avond voordat deze swell aankomt. Rest van de week ook lagedrukgebieden en swell in het vizier. Gaan een paar mooi momenten tussen zitten!

 122. Even off-topic nu het nog flat is; Wie weet een camping in Frankrijk, het liefst rond de 7-8,5 uur rijden, en waar de surf (meestal) ook nog eens goed te doen is rond juli? Alvast bedankt!

 123. In Royan ben je in 8 uur rijden. Dan alleen nog even een stukje de boot en weer een half uurtje rijden en je hebt het voor het uitzoeken!

 124. Net terug van enkele dagen Carcan-plage en het was Sup(p)er. Mooie golven met een lekkere hoogte.

 125. Als je alleen gaat (geen reclame) Cor en zn maat 10 dagen vlucht hotel en ontbijt plus golven (vooral nu) 600,-

  No way trip naar FR is goedkoper.

  Vrouw en kids?….duurrrrrr45,- per nacht voor camping ( excl tol, benz, eten etc) daar in FR.

 126. Thanks! Ga eens even kijken (:

 127. Wel mooi in Baskenland.

 128. De zee geeft en de zee neemt. Onverwachts heel hoog water door de buien met onweer. Het strand was al minimaal een meter opgehoogd hier ten opzichte van de rest van het noordwijkse strand.

 129. Schade…

  Onverwachts niet helemaal natuurlijk, want het was gisteren nog net springtij ten noorden van Katwijk. (3 dagen na nieuwe maan).

  Nieuw bericht komt er zo aan!

 130. Wow, dit is toch wel bizar. Nog niet eerder gezien! Check die video beelden:

  https://www.skuytevaert.nl/?p=11575

 131. Link werkt niet:(

 132. Hij doet het, open in nieuw tab -> de pagina en het filmpje even een minuutje laten laden. Wel bizar zeg, ineens een set hoge golven van ver, uit het niets. On-Nederlands.

 133. Die site kan het bezoek niet aan. Check de link naar de directe video:

  https://www.skuytevaert.nl/wp-content/uploads/2017/05/WhatsApp-Video-2017-05-29-at-08.34.57.mp4

 134. Dan ben je ook wel een erg luie strandtenthouder als je niet eens even je bedjes ’s avonds naar binnen haalt…
  Of was hij super ijverig door alles al om 0600 op te bouwen? 😉

 135. Iemand die een poging wil wagen voor wtf dit was? Het had alle kenmerken van een tsunami (wegtrekkend water, hemelsbrede golven, etc.)

 136. Gaaf dat er beelden van zijn!! 🙂
  Maar nu duurt het nieuwe surfreport zeker nog even voordat je dit fenomeen uitgezocht hebt, Tobias?