Surfweer Vrijdag 18 oktober 2019

Het stormlaag dat de hele week op de Oceaan lag, komt nu eindelijk ook door tot de Noordzee en de Noorse Zee. Dat is goed te merken aan de toegenomen wind uit het zuidwesten en de snel oplopende golfhoogte rond het laag. Eerst is deze zuidelijk en komt van dichtbij, maar van korte duur. Ondertussen staat er aan de noordelijke kant van het laag een stormachtige noordenwind onze kant op. De golven daarvan hebben meer dan een dag nodig om hier te arriveren, maar houden dan wel wat langer aan op zondag t/m dinsdag. Uiteraard steeds kleiner, maar wel mooi clean door de zwakke offshore wind. Als het dinsdag flat dreigt te worden, ligt er wel alweer een nieuw kersvers laag klaar boven de Noorse zee tussen IJsland en Noorwegen. Voor de swell daarvan hier is, gaan er wel een aantal flatte dagen overheen. Dan is het inmiddels alweer vrijdag.

Vrijdag 18 oktober
De stormachtige zuidwest geeft vooral in het zuidwestelijke kustgebied van de Benelux goede stormsurf. Helaas is de maanstand alweer zodanig halve maan dat het echte springtij ontbreekt en er te weinig tegenstroming is te vinden op spots in Zeeland en Zuid-Holland die vol in de wind liggen. Ten zuiden en ten noorden daarvan kan er nog wel gesurft worden, maar hou rekening met een volle portie stroming eind van de dag. Of eigenlijk al vanaf 15:00 uur in Zeeland. Het tij keert daarna niet meer op tijd terug voor de meeste stranden. Richting België lijkt in het zuiden dan de enige optie voor een paar uurtjes (tot de wind weer te veel zuid wordt).
Begin v/d avond wordt een afwisseling van felle buien en wind verwacht, die af en toe naar zuid kan krimpen. Dat geeft dan een kans op wat meer cleanere surf, hoewel het richting Noordwijk en Zandvoort gewoon volle bak sideshore met stroming blijft. En uiteraard is het oppassen geblazen met die windstoten rond het buiengebied eind van de middag. Kan echt even goed spoken met ZW windkracht 5 tot zelfs 9 bft. Dat geeft natuurlijk wel altijd een lekkere golfhoogte.

Zaterdag 19 oktober
Wind is weer weg en van zuidwest naar zuid gedraaid. Belgie, Zeeland en een groot deel van Zuid-Holland zijn vanaf de vroege ochtend helemaal flat. Richting Noordwijk, Zandvoort en nog verder Egmond of Bergen aan Zee, kunnen de golven dankzij de storm van vrijdag en het beetje zuidenwind toch nog best ok zijn voor een longboard of dikke fish. Aan de kust waait en nauwelijks of ieder geval offshore zuid. Perfect voor de achterste banken met laagwater midden op zee in de ochtend en begin middag. Later zal de wind toch weer wat meer ZZW ruimen en wordt het choppy met weinig kracht. Overigens kan er nu wel prima met opkomend tij gesurft worden, want echt stroming is er niet meer bij zo weinig wind. Kortom, geen absoluut flatte dag voor noordelijk Zuid-Holland en heel Noord-Holland met Texel.

Zondag 20 oktober
Zondag start wel helemaal flat met te weinig wind uit het westen. Omdat het meest krachtige windveld van de noordelijke fetch zaterdag om 16:00 zal plaatsvinden direct aan het begin van de Noordzee, is de reisafstand voor deze swell binnen 1 dag af te leggen en dus zondag-avond al hier. Dat is goed te zien op de forecast voor de noordelijke wadden, waar het met 1m en 10 sec al binnenkomt eind van de middag. Het is wachten op de boei-metingen om ook een uitspraak te kunnen doen voor de Hollandse kust. In ieder geval zeker is dat de swell niet op tijd gaat zijn in België en Zeeland. Die pikken het pas maandag-ochtend op met zowel het eerste als het tweede hoogwater van de dag. Komt goed uit voor de werkende mens! Alleen voor de herfstvakantie is het natuurlijk wat minder. Gelukkig kan er in Noord en Zuid-Holland wel gewoon prima gesurft worden met laagwater maandag van 10:00 tot 17:00 uur.

Wetsuit-advies water is 16 graden C

Vrijdag: Een 5/3mm suit is al lekker
Zaterdag: Een 4/3mm kan, schoen 3mm wel fijn
Zondag : Nauwelijks wind, met 4/3mm kan nog
Maandag: Ochtend HW, dus 5/3mm + schoentjes!
 1. Bij ons geeft het laag vandaag een stormachtig zuidwest, terwijl aan de noordkant al een NNO wind onze kant op staat.

  bron: https://www.metoffice.gov.uk/weather/maps-and-charts/surface-pressure

 2. Op een spot buitengaats van Vlieland is goed te zien wanneer deze swell op zondag exact te verwachten is. Swell reist snel, maar misschien niet snel genoeg voor het einde van het weekend.

 3. Ik was eigenlijk van plan om maandag of dinsdag de hele dag naar de kust te komen. Daarom zou het nog steeds interessant zijn welke dag er beter uitziet 🙂

 4. Handig die pijltjes op die weerkaart Tobias!
  Mag er opzicht wel in blijven 🙂

 5. Beste Tobias,

  Volgens jouw voorspelling zou het dus morgen ochtend nog wat kunnen worden in zandvoort maar volgens bijvoorbeeld magicseaweed zal het niks zijn. Is er inmiddels al iets veranderd of begrijp ik magicseaweed verkeerd?

  Super bedankt voor de update trouwens!

 6. Vanavond tussen de buien door:

 7. Is het toch waar van die pot goud aan het einde van de regenboog…

 8. Prima te doen hier nu, net uurtje in gelegen maar moet werken helaas.

 9. @Danny: Wow!

  Gister was beter dan ik dacht, ging fototjes maken maar had er beter zelf in kunnen gaan 🙂

  Heeft nog wel wat leuke plaatjes op geleverd, op Scheef Noord werd er ook nog eens mooi gesurft! Alle fotos hier: http://scheveningen.surf/fotos/18-oktober-de-noord/

  (lekker grove korrel want het licht was snel weg)

 10. Heerlijke foto’s!

 11. Was mooi vanmorgen in Egmond dikke bakken veel regen wind en zeehonden 730 in het donker topdag

 12. Van 17 tot 19 uur werd het steeds beter!
  Lekker zonnetje, een olifant aan de horizon en af en toe golven van anderhalve meter:-)

 13. Ameland nu

 14. RWS heeft hoge golven en weinig wind voor maandag

 15. Had ik maar een veerboot

 16. Als maandag niet lukt is er dinsdagmiddag weinig wind op Domburg met laagtij (loopt niet zo goed op Domburg)

 17. Kom er net uit, over head op de sets

 18. Aardig gek, mooi man!!

 19. Wordt t morgen wat op ouddorp sochtends en avonds?

 20. Ga zo kijken hoe t nu is…
  Of te vroeg?

 21. Goeie call tobias ,bloemendaal heerlijk genoten thnxs

 22. Wijk was verassend goed te longboorden tussen 15:30 en 17:00.

 23. Ook ouddorp was leuk te doen

 24. Gaat de swell morgenochtend de moeite zijn om uit bed voor te komen?

 25. Morgenochtend? 🙂

 26. Vanavond

 27. @Ed, Waar vind je zulke dikke bakken?

 28. Aan het strand

 29. Welk getij werkt het beste voor Petten ?

 30. Word Domburg vanavond wat? (late namiddag tot avond)

 31. Helaas mijn boots gister avond laten ligen voor de heren kleedkamer bij wijk aan zee, iemand iets gevonden, zou fijn zijn:)
  0613348216

 32. Mooi en heel clean in Egmond vanmorgen.

 33. Is morgen laat in de ochtend/begin middag nog ergens surfbaar? Ik kom uit Enschede, dus kan helaas het vroege hoogtij niet meer helemaal meepakken. Het lijkt meer te gaan waaien in het Noord-Holland, maar daar lijkt de swell ook beter door te komen. Ik kan in principe naar hele Nederlandse kust rijden, alleen de eilanden zijn niet mogelijk. Is het het waard om ergens naar toe te rijden?

 34. Wijk gaat hele ochtend al af. Mijn werk daarentegen komt niet echt af zo. Foto’s van scherm, inclusief longboarder in barrel…

 35. Barrel

 36. Wijk was inderdaad lekker vanochtend! Ook lekker fris zonder schoentjes…

 37. Katwijk vanochtend 8-9 was net aan de moeite met shortboard, redelijk rommelig en weinig lijn.

 38. Iemand idee wat wind gaat doen in belgie straks? Tegenstrijdige berichten op windy en windguru…

 39. Scheveningen was ook lekker vanmorgen. Lag er al in voordat het eerste licht doorkwam. Best lastig inschatten of een golf haalbaar is, als je niets ziet…
  Nu weer op kantoor nagenieten

 40. Lekker hoor. Ik neem me ook wel eens voor om voor kantoor te surfen, maar als dan de wekker gaat op een onmenselijk tijdstip en het nog donker en koud is… moeilijk!

 41. Zandvoort nog te doen vanavond tussen 4 en 7?

 42. @kristof ik ga er voor!

 43. @@hazzie, ik heb totaal geen probleem om vroeg op te staan. Mijn dochter vroeg me van de week nog waar ze me ’s nachts voor wakker kan maken en goede surf is eigenlijk het enige. Sta in de zomer nog wel eens om half vier op om bij het eerste licht in zee te liggen als de surf goed is. Niets mooier dan de eerste golven van de dag te pakken bij een zonnetje die net boven de horizon komt gluren. En omdat ik in Scheveningen surf is dat ook bijna het enige moment dat je de golven niet met 200 anderen hoeft te delen.

 44. Wijk was echt ontzettend goed vannochtend, zelden zoveel barrels in 1 sessie gezien in NL…. Fijne sfeer in het water ook!

 45. Zelfs iemand met gesnapt board gezien vanochtend in wijk. Een barrel had ik niet te pakken maar dat lag eerder aan mijn skills dan aan de condities

 46. Scheveningen was vanavond ook heerlijk!!!

 47. Iemand een idee hoe het in Zuid Holland zal zijn morgen first light? Ik zie iets meer swell staan dan vandaag, maar lagere periode en minder gunstige wind. iig stoked over vandaag!

 48. Heerlijk vanavond!

 49. Whaatt!! Die foto’s van Ameland!

 50. Einde middag was top op terheijde!

 51. Wauw!
  Middagsessie op Zandvoort gedaan. Alert was dik verdiend en ik vermoed dat de meeste surfers hun sessie al achter de rug hadden. We lagen met 2 man op de 2e bank. Prima voor longboard en SUP. Wind bleef er heel lang uit en de golven bleven komen :-).

  Achterste bank brak ook af en toe, maar dat was me te heftig. Was mijn eerste sessie met een foil.

 52. @Middagsessie Zandvoort hoe ging je eerste sessie?

 53. moguhh..

 54. Wow!!! Barrels en brekende boards! Moet wel erg heftig zijn geweest. Leek ook op overhead golven! Sick. Niet op mijn woonplaats iig.

 55. En nu 36-48 uur er bijtellen tot de nieuwe swell van deze langspeelplaat ‘muziek’ gaat geven in de Noordzee:

 56. Ik heb de hoop dat die al voor donker arriveert in Zuid Holland, of is dat valse hoop Tobias?!

 57. Eerste sessie is onwennig: hoe til je zo’n ding naar het water (en zet je de auto op slot)?

  Heb een clinic via F-one gedaan achter een boot. Daar wel veel aan gehad wat betreft positie op het board en meebewegen met de vleugel.

  Op de SUP vond ik het wel lastig. Ik heb een crossoverboard met een flinke vleugel (Moses alu, met 873 Tortuga front wing). Vooral bezig geweest met hoe houd ik het board op het water als ik dat wil.

  Wat mij echt opviel is hoeveel invloed de hydrofoil ook heeft bij naar buiten peddelen en positioneren voor take off. Je draait een SUP met hydrofoil niet in 1 seconde om als je een golf wil pakken.

  Paar korte stukken op de vleugel gevaren en aantal keer ook nog op mijn board ‘geland’. Ik ben blij, zo niet stoked.

  Nog wel flink wat te leren. Maar dat is voor mij juist 1 van de redenen om te starten.

 58. Nog te vroeg om echt te beoordelen, maar de combinatie van board (120 liter SUP) en hydrofoil met grote front wing (de Moses Tortuga is ongeveer 2.000) lijkt te doen waar ik op hoop: met vrij weinig deining al op de vleugel kunnen komen en lang door glijden.

 59. @flop (2)
  Vette setup! Waar was je gaan foilen?

 60. @Middagsessie Zandvoord, Cool man! Ik foil nu sinds de zomer. Je kunt beter je mast helemaal naar achter zetten als je begint met foilen. Dat is een stuk makkelijker.

 61. Heeyy, mijn auto heeft panne! Is er iemand die donderdag ochtend/vroege middag vanuit regio Zaanstad naar Wijk rijd met wie ik eventueel mee kan liften? En weer terug natuurlijk :P. Surf een longboard maar kan ook wat kleiners meenemen als dat niet past. Cheerz

 62. Zou morgen wat kunnen worden…? Lijkt erop dat er lange periode swell onze kant op komt, vraag me alleen af ofdat de hoogte er een beetje voldoende in zit!

 63. …was nog verrassend leuk net met opkomend vanaf 17u! Heb me nog goed geamuseerd op de SUP.

 64. Maandag was Scheveningen op z’n best, 5 uur als een malle golven af geknalt…. helaas nog niet met mijn grote wens: longboard, maar met een surf kajak. Heel hard peddelen, veel golven pakken en blijven lachen want het was ook nog gezellig. Dik, clean… voor de liefhebber hier een video impressie:

  https://www.youtube.com/watch?v=5RtH6mVhRsc

 65. Tof Maarten!

 66. Thanks for sharing the stoke!

  Is er in Scheef niet iemand die een keertje wil ruilen (uurtje surf kayak voor uurtje longboard)?

 67. @Maarten, mooi filmpje. Wat voor merk/type surf Kayak heb je? Ik kan door een knieblessure niet meer lang achter elkaar surfen/suppen, dus ben nu naar kayaks aan het kijken. Dankjewel!

 68. Contact hem even op instagram svp.

  Nu die swell aan het volgen. In het noorden /wadden komt al iets kleins binnen. Maar eigenlijk gaat de A12 nu pas echt stijgen. Zal dan niet meer voor het volgende hoogwater getij arriveren vrees ik. Met deze lange periode (cq lage frequentie van 70 mhz) is de reistijd wel iets korter dan de 10 a 12 uur die er normaal voor staat. Dus dan zou je er nu 8 tot 10 uur bij mogen optellen.

 69. Echt een leuk filmpje!

  Ik zou gewoon een longboard huren bij één van de surfscholen ter plaatse..

 70. Periode 16 is niet iets dat je vaak ziet hier. Zou het ondanks de mini hoogte op buitenbanken kunnen graag breken in ZH met lw? Voor het foilen zou dat top zijn!

 71. @maarten:
  Wat een mooi filmpje zeg wow!
  Zie mezelf voorbij komen op 1.20 hihi..was een mooie middag zo windstil.

 72. @ @ Whoop! Dank dank, heb een SUP en softtop dus dat is het probleem niet 🙂 Ook les gehad van mr Ringelberg wat heel goed beviel, maar als er echt dikke golven zijn pak ik nu nog liever de kajak voor gegarandeerde fun.

  Kajak zijn altijd te proberen, DM me op insta of [email protected] (punt com)?

  @Peter
  Dit is een RPF Master uit Portugal, sit on top surf kajak eigenlijk gemaakt voor grote golven, niet heel erg wendbaar, als je op Scheef ben en wil proberen: laat weten? Heb ook nog een Mega surf on top die is lekker wendbaar, beide wel hard werken om door de shorebreaker uit te peddelen 🙂

  Wat ook een hele relaxde surf kajak is om mee te beginnen: Perception 5-0

  Gister was het vooral klotsen op Scheef, toch wel grappig wipeout filmpje kunnen maken van de ‘dudes’ en ‘dudettes’ die lol trapte met softtops: https://youtu.be/DvDjHdzrhKQ

 73. Coming over for the weekend.
  Any surfable waves around this weekend? Visiting family near Utrecht so entire NL coast is possible. Will surf 9’6″ Log

 74. F16 boei stijgt nu goed door. Dus komt ook in Z-H nog net door voor donker voor de sup etc.

 75. Katwijk wezen kijken! Zo nu en dan komt er al een lekker setje door!

 76. Duikt er ff in bij de Fareuhh, Faroreurr, eh De Faeröer [ˈfɛːrøər] eilanden.

 77. Bloemendaal 1700/1900 met voordeur inimini gesurft knie hoog, matige power, wel mega clean.

 78. Tja…hoeveel gaat hiervan morgenochtend binnenkomen? De helft? Een derde? Zal niet de eerste keer zijn dat het tegenviel, al had de swell toen meer last van tegenwind…

 79. @A12

  Lekker de A12 pakken morgen in de ochtend! Genieten bij afslag Harmelen!

 80. Het is hier helaas niet veel, de A9 zo maar op naar het werk….

 81. Hier ook flat

 82. Tziet er flatkes uit op Wijki alsk zo naar de webcam kijk en het schuim

 83. Leuk met een longboard/softtop met veel volume misschien maar meer ook niet. Jammer, toch maar aan de arbeid dan.

 84. …en toen had je alle golven voor jezelf!?

 85. Fake news!! Wel lekker op tijd klaar vandaag iig

 86. Getij afwachten:

 87. Komt ie al

 88. Patience … It’s coming

 89. Die lange periode komt geweldig door op Wijk!!

 90. Oei die sets eerste licht…

 91. Is te klein

 92. Wat een longboard feest was dit zeg ….. 🔥🔥

 93. Hoop dat ie hiero ook nog langskomt!

 94. @ Danny Bastiaanse, zei op 24 oktober 2019 om 07:06 :

  Gezellig, nog een bassie!

 95. 😱😱😱😱😱😱
  🤭🤭🤭🤭🤭🤭
  🤢🤢🤢🤢🤢🤢
  🤯🤯🤯🤯🤯🤯

 96. Gaat er dit weekend nog wat over van zijn?

 97. man o man had ik maar de auto 🙂

 98. @Tobias – de boeien logen er niet om met 2m op de J6 onder 100mHz, de richting was ook NW, desondanks kwam het in Petten met moeite boven heuphoogte tussen 8 – 10 uur.
  Was de golfrichting toch te noordelijk voor Petten?
  Foto is van rond 10:00.

 99. …was longboard heaven vanochtend. Bij de grootste sets waren de twee peaks te connecten, nog nooit meegemaakt. Veel stoke in t water! 🙂

 100. Mooi clean, maar ik vond de golven maar matig breken.
  Heel af en toe een aardige setje.

 101. Scheveningen was echt fantastisch clean, mooie hoogte en megarelaxed terug peddelen, perfecte SUP omstandigheden.
  Kent iemand die fotograaf met witte hoodie die tot ca 9.30 foto’s maakte? Benieuwd of hij actie plaatje van mij heeft…

 102. Was gewoon ruk, veels te laag

 103. inderdaad, maar was toch lekker

 104. Slechtste sessie in tijden, af en toe een dichtklappertje, was echt niks

 105. Achja shit happens, is geen exacte wetenschap toch surffreunden. Mooie oefening in leren omgaan met teleurstelling.

 106. A bit disappointed by the crowd in scheveningen north 🙁 I was with a short board and all longboards and sups dropped in all set waves.. i can put it on eagerness… but experienced guys with longboards snaking continuously… that is a lack of etiquette… while shortboarders were cool, taking turns.. looking forward the real freeze when the crowd is really looking after each other.

 107. Laag 😏

 108. If you pay you get a good forecast

 109. Wat een preciese voorspelling voor hvh een groot feest tussen 8 en 10.

 110. Het was vanmorgen precies wat ik ervan had verwacht!! Voordeel van een logboek bijhouden!

 111. Vraagje over Texel… zuidwest beetje aflandig bovenin en bij de vuurtoren achter de dam beschutting of is t daar helemaal niks… zoek leuke optie voor veel wind 😏

 112. @Tom

  When in doubt, drop in. You risk a ding but today iT was worth iT 🤣🤙🏼🙏🏻

  Long waits but worth while.

  Spaghetti arms and fries warfare with onions for breakfast! Aloha from Bunny territory.

 113. Volgende N-swell komt gelukkig van wat dichterbij in de Noordzee. Geeft iig wat meer golven per minuut en niet zo zandbank afhankelijk.

 114. Bij de vuurtoren Inc. strekdam gevaarlijke stroming met kans op aanspoelen Vlieland ✌🏻

  Met een zieke ZZWer moet de NO kop lopen in de Waddenzee. Heb het een keer meegemaakt maar was kniehoog 🤪

 115. Oké dus alles zaterdag blown out, zal geen zieke zwter worden dus lastig… thanks man

 116. @verdwaalde talenten “When in doubt, drop in…” Get outta town man.

 117. Voor zaterdag a.s. zuidwestelijke wind van 60km per uur. Te doen of too much?
  Laatste keer dat ik ging met dergelijke zuidwestelijk/offshore wind was het zowat onmogelijk om in de golf te komen (voor iedereen) doordat de wind je zo hard terugduwde

 118. wordt zaterdag ZZW dus ik denk dat er in Scheef geen golf te vinden zal zijn. Bij ZW kan het wel lekker lopen met zo’n harde wind.
  Hele late drops maken, dan lukt het wel om in de golf te komen. Als de wind ZW is en je surft naar links, heb je de wind in de rug en ga je als een dolle die golf af. Ga je naar rechts dan moet je je klein maken want dan krijg je de volle peut wind (en spray) in je bakkus en zie je niet zo veel. Kijk daarbij ook uit bij het van je plank af springen want anders steekt er een board uit je oog.