Surfweer maandag 8 juli 2019

Een mooi begin van de week met op zondag dikke swell uit het noorden en een super mooie contest op Texel. Bij de Open men shortboarden ging Kaspar Hamminga er vandoor met de 1e prijs. Hoe die dat toch elke keer flikt is geen groot geheim. Hij vertelt het je graag tijdens de surf coaching weken in Peniche begin oktober. Overigens is de schrijver van dit stuk daar ook bij aanwezig om daarbij de tips en tricks van het surf-forecasten in een aantal lessen uit te leggen. Allemaal niet zo moeilijk als je er even wat tijd voor uittrekt. Hoewel je natuurlijk liever zo veel mogelijk tijd in het water doorbrengt dan achter een beeldscherm met allerlei kaartjes en tabellen moet zitten.

Deze week is het in ieder geval nog twee dagen goed, op maandag en dinsdag. En mogelijk dat woensdag ook nog wat moois doorkomt. Daarna is het een aantal dagen wat minder. In het weekend leeft de noordelijke stroming met wind en golven weer wat op, maar zal het zeker tot zondag duren alvorens er echt wat binnenkomt. En het beste komt eigenlijk daarna pas. In ieder geval hieronder per dag het surfweer van de komende dagen:

Maandag 8 juli
In de middag stroomt het nog pittig met de wind mee richting het zuiden. Na 17u neemt de wind iets af en draait meer side-on noord ipv recht aanlandig noordwest. In België en Zeeland begint het alweer wat beter te lopen en dat blijft het dankzij de swell toename de hele avond doen. Ook met afgaand tij nog de moeite. Er is een verschil in hoogte met 160cm op dit moment en 120cm zondagavond. Dus dat het minstens zo goed gaat worden, staat wel vast. Alleen die wind maakt het wel wat meer choppy. Vooral in het noorden en midden merk je dat. Daar blijft de wind ook eigenlijk tot laat in de avond doorstaan met een goede windkracht 3. Voor sommigen net te weinig om te kitesurfen en net te veel om te suppen. De short- en longboarders maakt het allemaal niets uit en halen het beste uit deze condities.

Dinsdag 9 juli
Dinsdag is het wel beter weer voor wie geen wind wil. Al vanaf het eerste uur is het in het zuiden en in Zuid-Holland windstil of zelfs lichtjes offshore. Dat maakt het lekker clean en hoogte is er nog zat. In het uiterste noorden is de wind nog licht aanlandig. Dat maakt niet zo veel uit, want het tij blijft ook iets langer goed tot aan het begin van de middag. Alleen op de wadden is die onshore vervelend. Vooral op de oostelijke wadden blijft het met 3-4bft gewoon te veel waaien voor een mooie cleane sessie. Later op de middag gaat het overal ook weer een heel klein beetje waaien uit zee (zeer zwakke zeewind circulatie). Eigenlijk niet eens zo storend, maar met de laagstaande zon eind van de dag kun je dan niet meer echt een call maken op basis van de webcams. Beter is dan de gemeten golfhoogte nog eens te checken hier of hier. De wind dooft later op de avond weer helemaal uit en het tij komt er later weer in. Let op elkaar in de line-up en hou je alsjeblieft aan de surf-regels. Dankzij de wind en de weinige stroming is het eigenlijk zonde om op een drukke spot te gaan surfen. Het is gewoon overal goed. Ook op spots als Wassenaar of Langevelderslag, waar bijna nooit iemand te vinden is. En op de drukke spots loop je 200 meter naar links of naar rechts en je hebt ws ook weer de ruimte alleen!

Woensdag 10 juli
Omdat het dus dinsdag nog de hele dag onshore blijft waaien op de wadden is de swell uit het noorden nog niet helemaal uitgedoofd op woensdag. Zeker in de ochtend met niet al te hoogwater moet er nog wat doorkomen. Eigenlijk geldt bijna op alle spots dat kleine swell met hoogwater te weinig zandbanken tegenkomen om op te breken. De uitzonderingen op deze regel zijn de stranden in België en Zeeland, maar daar is het woensdag al flat. En spots die meer geleidelijke zand-oploop hebben, blijven beter breken met helemaal hoogwater. Dat zijn meestal de spots in de buurt van de grote havens van Nederland. Het heeft ook wel weer en nadeel, al dat zand. Vooral als je een beetje een krachtig brekende barrelgolf zoekt is een steiler oplopende zandbank meer gewenst. Tot zover het stukje surf forecasting. De rest volgt tijdens de surf-coachings-weken begin oktober 2019 in Portugal! Overigens is er ook eentje in Frankrijk op hetzelfde moment, maar die is er alleen voor de vrouwen!

Wetsuit advies Water is 18 gr C
Maandag: Een 3/2 fullsuit overdag, avond kan ook met 4/3mm
Dinsdag: Een 3/2mm fullsuit is perfect
Woensdag: 3/2 mm, shorty of in boardshorts!

Foil surf clinics
De eerste keer foilsurfen achter een boot is de beste manier om het foilen onder de knie te krijgen. F-One is het enige foil-surfmerk in Nederland die dit soort foil-clinics organiseert op de Westeinder plassen. Achter een bootje is de ideale manier om het te leren en er daarna in de golven mee aan de slag te gaan. Meer info en jezelf opgeven kan met het formulier op de site of mail naar [email protected]. Op de volgende dagen staat er nu een clinic ingepland:
Woensdag 21 aug
Donderdag 22 aug
Vrijdag 23 aug
 1. De kern van hogedruk (x H op de kaart) brengt windstil weer dinsdag ochtend. Overigens kan het ook door (een omgekeerd) thermisch effect windstil danwel offshore zijn in deze tijd van het jaar. Als het boven land afkoelt tot 5 a 10 graden in de vroege ochtend en het water bijna 20 graden is, dan gaat het vanzelf waaien van land naar zee. Zelfs als er onshore staat in de verwachting. Dit effect is het sterkst in de loop van de vroege ochtend, omdat dan pas de laagste temperaturen worden bereikt.

 2. De golfhoogte lijkt wel een stuk meer dan gisteren rond deze tijd. Wel ook iets meer wind dan gisteren.

 3. De boei aan het oosterstaketsel laat ook al wat toename zien , 🌊🌊🏄‍♂️🙏

 4. @ Propo: via welke link kan je de boei in België checken?

 5. Meetnetvlaamsebanken.be

 6. Iemand in Belgie in het water geweest en die effe wil updaten hoe het was? Goesting om morgen te surfen

 7. Gisteren hééérlijk, maar super druk

 8. Vanavond was in Holland iig erg lekker. Zin in morgen!

 9. Ziet er uit als copy van gisteravond, lekker Toby 💪🏻

 10. @vincent: BE waren veel krachtigere en pak hogere golven dan gisteren avond, 2h kunnen surfen, ook wel wat wind maar beloofd goed te worden morgen vroeg na de golven van deze avond

 11. Beetje offtopic, maar nog wat plaatjes van zondagavond: https://www.surfed.nl/sessions/2019/190707/index.htm

 12. Domburg morge vroeg goed? Twijfel aan de grootte

 13. Beter ga je

 14. Net hoog genoeg klein draaietje

 15. Domburg is goed voor de beginner als ik

 16. Raar. Windy toont 0,7 met 6 sec. Dit heb ik om 7h niet gezien…

 17. Tobias,

  Wat is er gebeurt deze ochtend? Volgens jou was het een alert, maar er was weinig te zien. Ook deelden andere forecasts jouw mening, maar buiten het feit dat het clean was weinig beweging in de zee…

 18. Inderdaad in BE was het heeeel klein, jammer

 19. Klein idd. Maar uit de zee en dan naar het werk. Eens iets anders 😉

 20. Webcam hoek van holland ziet er prima uit, aardig wat lijn erin

 21. Yo Tobias. “Hij vertelt” moet het zijn ;-). Boeit niet echt voor je boodschap maar toch

 22. Mag ik sommige kritici eraan herinneren dat we het over “het weer” hebben, het helaas geen exacte wetenschap, maar een voorspelling. Deze website met (waardevolle) informatie is gratis, en zelfs de alerts zijn nog erg budget vriendelijk.

  Het lijkt erop dat sommigen proberen rechten te ontlenen aan deze informatie. Vergeet aub niet dat deze informatie beschikbaar is omdat er iemand aan werkt met een enorme hoeveelheid passie voor surfen (dezelfde) als jij en ik. Vaak is hij niet eens verlegen om extra uitleg te geven over zijn voorspellingen, en daarmee ons wat bij te leren.

  Anway, keep it up!!

 23. Thanks, ik pas het aan!

  Zuid Holland en Zeeland vanmorgen. Wat een verschil met België blijkbaar.

 24. @ Zuid NL Helemaal eens, maar van waar dit bericht? Was er ergens kritiek? Heeft er iemand iets misbruikt?

 25. Wie Domburg flat vond, vind wrs ook dat het al 2 weken slecht weer is 🤦 het was Supper Fun voor de longboards en softtops gelukkig lagen we aar met 3 in het water meer voor ons 🤣

 26. Gisteravond stond er bij Domburg dijk een tijd lang iemand te fotograferen. Wie is dit geweest of zijn deze foto’s ergens terug te zien?

 27. @ Zuid NL Dit was volgens mij geen kritiek maar een real time vaststelling. Ik vraag me persoonlijk ook af waarom dit zo was. Gewoon om bij te leren.

 28. iemand een idee hoe het wal zijn in Domburg rond 17u ?
  Zal het nog steeds te doen zijn met een funboard of niet?

 29. Google Redrose in Haarlem even. Top gozer en super kwaliteit!

 30. BE was klein maar fijn – super clean lijnen

 31. Hier de beelden van gisteravond in “Wijk”
  Sta je er zelf in en wil je je shot hebben?
  Ga dan naar mijn FB/Insta en stuur een PB of laat een comment achter op Youtube met de tijd van het shot.

  – Niels

  https://www.youtube.com/watch?v=TxbdXGZmn7E&feature=youtu.be

 32. Hopelijk straks na werk nog een sessie..

 33. Katwijk zag er prima uit met heuphoge golven. Ik was er voor andere doeleinden (strandopruimactie), maar mijn blik dwaalde regelmatig van het zand naar de zee 😉

 34. De Belgische spots lopen heerlijk de laatste tijd. Aanrader!

 35. Zijn dat foto’s van vandaag of “weer” van afgelopen winter…

 36. Iemand advies over waar in Wassenaar vanavond er in te duiken? (oftewel: waar kan mijn navigatie op ingesteld worden). Ik ben nog nooit in Wassenaar geweest, maar het advies van Tobias spreekt mij wel aan.

 37. Er is maar een slag in Wassenaar, dus kan niet fout gaan. En dan gewoon recht voor de opgang er in gaan, want er is toch verder niemand. En breekt overal ter wereld het beste recht voor de opgang. Daarom ligt iedereen daar altijd.

 38. was een Duitse chick(best lekker ding) maar uit haar gebrekkig engels(en mijn f*cked up duits) bleek dat ze enkel landschapsfotos trok met de ondergaande zon. Stond hier en daar wel een surfer op maar weinig relevant materiaal…

 39. “En breekt overal ter wereld het beste recht voor de opgang. Daarom ligt iedereen daar altijd.”

  Lol

 40. Lijkt niet al te lang flat te gaan worden na morgen, want zaterdag staat er alweer een lange noordelijke fetch in de startblokken dankzij het hogedrukgebied op de oceaan!

 41. Is Zandvoort nog de moeite waard vanavond? Cam ziet er niet spectaculair uit so far

 42. Zelfde vraag wb Scheveningen

 43. Ik weet ’t is off topic, maar toch ook niet… en excuses voor de kwaliteit, die is bagger, er is iets mis met de camera, maar ik dacht, toch even delen met de liefhebbers.
  Afgelopen Zondag-avond Wijk pier.

  https://www.youtube.com/watch?v=rLkZp_pDyZg&t=78s

 44. Swell was al te veel oostwaarts getrokken, Hoewel de boeien voor de Vlaamse kust toch behoorlijk wat hoogte lieten zien (boei-meting bij Deurlo). Wat daarbij alleen niet heeft geholpen is de maanstand. Die is al halverwege en daarmee dus doodtij. In het geval van springtij had er meer push achter gezeten.

 45. En dan toch ook nu weer schone lijnen in België. Longboard kopen misschien? Of foil 😉

  Webcam overzicht: surfweer.nl/surf/zeeland

 46. @ Zuid NL, mooi verwoord en helemaal met je eens. Nog een kleine nuance: bij het weer wordt niet gesproken over een voorspelling maar een verwachting. Behalve bij Piet dan, maar ja die werd na zijn voorspelling dat we een elfsteden kregen de laan uit gestuurd😜🤙

 47. Uber glassy secties te vinden @scheef rond 15 uur. Prachtig. Voila pakken ze me niet meer af 🙂

 48. Meteorologie a.k.a. weerkunde is nou juist wel een exacte wetenschap .

  Je hebt zelfs het recht om je er helemaal gratis eens in te verdiepen, want fuck yeah: physics.

  Weersverwachtingen worden toch maar mooi berekend met wiskundige modellen op basis van o.a. actuele metingen. Wow, mijn glazen bol is er niks bij.

 49. Lag er vanmomrgen vroeg in maar viel vies tegen. Had minder wind verwacht maar het was choppy en weinig hoogte. Zal het lage water geweest zijn (mental note voor de volgende keer: om 4 uur opstaan voor laag water surf in Scheveningen is zinloos). rond een uur of 6 werd het wat beter, maar verbleekte bij al die lekkere sessies van de afgelopen week

 50. Wijk klein maar fijn (en druk) vanavond. Soms even wachten op de sets maar dan zaten er grappige ritjes tussen

 51. Tussen 16.00 en 18.00 uur had Wassenaarse slag nog een paar lage, maar leuke lijnen hier en daar. Geen surfers te bekennen verder. Ik was dit stukje strand even vergeten, dus dank voor de suggestie! 🙂

 52. Top sessie gehad in Hoek, ze liepen in mooie lijntjes binnen vanavond. Thanks Tobias!

 53. Parnassia van 20.00 tot 21.30 was klein en een beetje krachteloos. Werd wel steeds mooier omdat de wind iets draaide.

 54. Wow, gisteren weer een mooie sessie gehad! Wat een fantastische week hebben we gehad zeg!! Nu weer even bijkomen! Verder, ondanks de drukte, wel een prima sfeertje in het water.

  @Dirbee1971, ondanks de storing, vette video, mooie beelden van Nederlandse Surf!

 55. Kan er nog iets zinnigs gezegd worden over de zuidwestkust van Frankrijk de komende twee weken? Vanaf welke swellhoogtes en periodes kan er een beetje leuk gesurft worden in die contreien?

 56. Knokke-heist weer erg mooi. Belooft wat voor de komende tijd.

 57. @Frankrijk:

  Half metertje tot een meter op 10 s de komende tijd, helemaal prima voor daar.

 58. Idd, vanaf zaterdag goed genoeg met 10s 1meter hoogte:

 59. Helemaal goed! Bedankt heren!

 60. Vanaf vrijdag weer wat surf in Holland als ik het goed zie? Veranderd wel ietwat iedere keer. Maar za,zo,ma lijken redelijk steady te zijn?

 61. @ Tobias Bedankt voor de verklaring voor BE gisteren

 62. aan Zee

 63. Plaatjes gisteravond: https://www.surfed.nl/sessions/2019/190709/index.htm

 64. Toch vaak verbazend mooi in ons eigenland vooral in de zomer

 65. Goedemorgen,

  In het vacuüm van de swells in deze mooie zomer maanden dwalen mijn gedachte af naar mijn september surftrip naar de Azoren.
  Heeft iemand goede tips qua surf spots (eventueel in combinatie met hotels/lodges) op de Azoren (bij voorkeur Sao Miquel)? Goede voorpret is het halve werk 😉

  Thanks, Olivier

 66. @Ed
  Mooie plaatjes!

  Ik hoop dat het dit weekend ook wat gaat zijn, goed in de gaten houden maar:)

 67. @olivier, Genoeg info hier: https://www.wannasurf.com/spot/Europe/Azores/index.html
  scroll naar beneden bij zones voor spotinfo en ratings.

 68. Of https://magicseaweed.com/Sao-Miguel-Surfing/56/

 69. Fijn plaatje swell blokkers?!

 70. Noooo…… laat dat niet zo zijn met die kunstmatige eilanden😞😞😞

 71. Swellblockers of Wavemagnets?

  Gaan ze vast bouwen van de oude boorplatforms en de huidige windmolens (de materialen zijn slecht herbruikbaar). Ook een vorm van recyclen.

 72. Top, dank je wel!

 73. Er is een vrij goede beachbreak genaamd Santa Barbara incl. surfschool met verhuur (Azores Surf Center) naast Ribeira Grande.
  Ik weet niet wat je budget is maar wij zaten hier met onze 2 dochters: https://qsantana.com/
  Destijds geboekt via booking.com voor de laagste prijs.
  Is redelijk low budget maar prima (wij hadden 2 slaapkamers en woonkamer en eigen keukentje zodat je zelf kan koken). Indien gewenst kan jeook ontbij boeken bij ze.
  Er is ook een BBQ die je kan gebruiken.
  Is dan klein stukje rijden naar de surfspot.
  Auto huren is wel een must op het eiland. De rest van het eiland bezoeken is ook wel de moeite waard, erg mooi allemaal.

 74. En deze link is ook wel handig voor je dan:
  https://www.portuguesewaves.com/4-spots-surf-visiting-sao-miguel-island/

 75. Een tijdje terug werd hier een link gedeelt die verwees naar een kaartje met actuele metingen op de boeien in één oogopslag. Die is heel handig, maar ik ben hem kwijt en kan hem niet meer vinden.
  Heeft iemand hem nog?

 76. Deze ?

  https://waterinfo.rws.nl/#!/kaart/golfhoogte/

  Of:

  http://wavenet.cefas.co.uk/Map

 77. Nee deze bedoel ik. ( Toch nog gevonden)
  http://zoomtolayer.com/surfsupmap/

 78. Zou het dit weekend nog wat gaan worden?

 79. @Ed;

  Wat een platen! 🙏🏻💦

 80. @groningen @verdwaalde talenten thanks!

 81. We zijn dit weekend op Texel, las in de sms dat morgen beste kansen zijn eind van de middag. Is dat nog steeds het geval?
  Of komt er wellicht nog een nieuwe sms =)?
  Thanks!

 82. Zijn er voor de komende dagen nog leuke spots en mogelijkheden om een beetje oke te kunnen surfen?

 83. Maandag ziet er al behoorlijk lekker uit volgens MUMM 🥳 Aftellen!

 84. De mumm gaat idd aardig los op de Noordzee:

 85. Maaarrr komtie zondag ook al binnen?

 86. Welke site is dat Tobias?

 87. Kijk zelf maar even!

  https://odnature.naturalsciences.be/marine-forecasting-centre/nl/maps/sea_surface_wave_significant_height/nos

 88. Oehhh. Dat ziet er inderdaad lekker uit komende dagen. Blij dat mijn vakantie begonnen is 🙂

 89. @ @ouddorp: principe: rock the planet, surf like there is no tomorrow, and share reports and spots on this platform. Dat is juist t hele idee gast. 😍🤙

 90. @@ouddorp; heb je dan nog geheime spots in Nederland ? En deze site is daar toch voor ?

 91. Ik surf 30 jaar op Scheveningen, heb nog altijd liever 10 beginners om me heen die super blij zijn, dan 2 locals die alleen maar boos kijken.

 92. @Vroege stoke. Zometeen met terugtrekkende tij om Monster maar eens proberen,benieuwd of dat het nog iets is.

 93. Was onverwacht leuk vandaag!