Surfweer maandag 20 augustus 2019

Na een aantal dagen met stevige wind en golven staan er de komende dagen prima beginnersgolven in Holland. In België en Zeeland is dat in mindere mate het geval, want de wind en de golven komen te veel uit een westelijke richting. Wel beloofd een kleine noordelijke swell voor nog wat surfbaars te gaan zorgen. Na donderdag is de wind en de swell ver te zoeken en is het een mooi moment om te (foil)surfen achter een boot.

Dinsdag 20 augustus
De windgolven in Noord-Holland en het noordelijke stuk van Zuid-Holland zijn toch af en toe 1m hoog vandaag. Uiteraard is het wel slappe hap en breekt het niet in lijnen, maar er kan toch prima gesurft worden. Hoe noordelijker hoe meer de richting west is en hoe beter de golfhoogte tot het strand komt. De wind gaat vanavond na 19:00 verder afnemen en vanaf dan zijn de meest cleane condities te verwachten. Wel is het zo dat op de spots in Zuid-Holland de golven te veel op de kant zullen klappen. Daar is het beter om met laag tot mid-tij te gaan. In Noord-Holland zal het ondanks de stroming het mooist zijn vanaf dat de wind gaat liggen tot na zonsondergang. Het is onbewolkt en dus blijft het nog lang licht.

Woensdag 22 augustus
Woensdag arriveert iets van swell met langere periode uit het noorden. Deze zal alleen de stranden in het Noorden voor wat surfbaars zorgen en ook alleen met een longboard. Clean is het wel, want de wind is zuid of zuidzuidwest en echt heel zwak. Op de wadden levert dan nog de beste condities op. Het is nog even afwachten wat de boeien in het centrale deel van de Noordzee meten aan swell om de verwachte hoogte echt goed te kunnen inschatten. Een indicatie daarover volgt later. Het beste moment is waarschijnlijk in de ochtend, maar ook in namiddag of avond kan er nog een kniehoge golf doorkomen.

Donderdag 23 augustus
Toch weer een dag met even wat wind voordat het hoogzomerse weer aanbreekt. In de pluim staat een windkracht 4-5 voor de grens tussen Noord- en Zuid-Holland. Verder noordelijk wordt een dikke 5bf verwacht eind van de ochtend. Dat levert vooral daar (en op Texel) iets hogere windgolven op in de middag, waarbij de wind aan het eind van de middag weer zal afnemen. Prima condities voor beginners om te oefenen. Heel veel meer zit er niet in, want de wind wordt toch al snel te zuid. In BE, Zeeland en Zuid-Holland zal het zo goed als flat blijven donderdag.

Lange termijn
Dat is niet best. Op de surflocaties van de lokale frankrijk specialisten gaat het los. Bij ons zorgt een hogedrukgebied voor rustig weer zonder wind of golven tot het einde van de maand. Natuurlijk kun je dit niet met zoveel stelligheid beweren. Het oude GFS model (legacy modus) geeft toch weer een lagedrukgebied in de Noordzee voor volgende week maandag. Daarin staat het model wel alleen ten opzichte van alle andere modellen. En het is niet voor niets dat de running van dit model in het einde van zijn levensfase zit. Dus wil je zekerheid qua golven zit er niets anders op om een stukje te reizen. Wat betreft het zuidwesten van Europa blijft het daar tot zeker eind van de maand er goed uitzien!

Wetsuit advies Water is 20 gr C
Dinsdag: Een 3/2mm fullsuit is nog lekker
Woensdag: 3/2 mm of lekker met shorty
Donderdag: Weer een 3/2 fullsuit in de wind

Foil surf clinics
De eerste keer foilsurfen achter een boot is de beste manier om het foilsurfen onder de knie te krijgen. F-One is het enige foil-surfmerk in Nederland die dit soort foil-clinics organiseert (o.a. op de Westeinder plassen). Achter de boot is het erg snel te leren om er daarna meteen in de golven mee aan de slag te gaan. Meer info en opgeven kan met het formulier op de website of mail naar [email protected]. De volgende dagen staat er in ieder geval een clinic ingepland:
Dinsdag 27 aug – alleen ochtend
Woensdag 28 aug
Vrijdag 30 aug
 1. Zo jammer dat dit laag niet 100 km meer naar de ingang van de Noordzee is geschoven. Nu knalt al die swell op Schotland stuk, hoewel er vast nog wel wat doorkomt voor ons.

 2. Van de swell hiervan is nog niet heel veel te zien, hoewel de richting wel naar NW is gedraaid verder op de Noordzee:

 3. Voor het geval iemand het heeft gemist vanmorgen…
  Foto’s van 18-8 avond en 19-8 ochtend in “Wijk”
  staan online.
  Gratis te downloaden en voor hoge resolutie even een PB versturen met hierin de link(en) naar de foto(‘s) welk je wilt hebben.

  contact gegevens staan op mijn profiel pagina.

  Greets,
  Niels 🤙

 4. Ff klikken voor de 30 plussers onder ons pffff:

  https://youtu.be/xU3iCjnlqx8

 5. Beste Suus,ben je met vakantie of komen de foto’s er niet meer??

  Twee /drie fotografen stonden er 19;30u op t havenhoofd zaterdag 10 aug. Zelfs de kitesurfers trokken het niet meer met wk8.

  Iemand pics van de vetste bakken van de storm van augustus 2019?

 6. idee van wat de swell doet vanavond tegen hoogwater aan?

 7. @vanavond, heb je hierboven bericht van Tobias gelezen, dat is wel een goeie start denk ik, haha….

 8. Tobias bedankt voor de update gisteravond.
  Vanochtend van 7 tot 8.30 uur in Wijk met mijn SUP heerlijke cleane longboard golven gepakt in het zonnetje, tussen kniehoog en heuphoog met enkele hogere sets rond 8. Heerlijk rustig samen met slechts 1 Supper en 2 Longboardmeisjes dus alle ruimte….

 9. Sorry de foto’s komen niet meer. Vanwege “vetste bakken”

 10. het was vet leip op wijko eergisteren op dit tijdstip…..

 11. Zag je gaan op de cam Sledder. Ik moest het doen met de groms van de surfcamps.. wat verdwaalde lijntjes tot laag water. Was wel ok op de vis.

 12. Short off topic by this flatness..
  Wich canary island spot could be the best in january… no hardcore. . Only for sup surfing.. bedankt..

 13. Lanzarote, North area.

 14. Was heeel klein in wijk maar wel leuk. Was ook nog een visje net naast de pier.
  brrrrrr

 15. Sorry, ik ga off-topic zitten zijn… maar ik doe dat zelden.
  Ik heb de afgelopen dagen het nl surfweer helemaal niet bijgehouden aangezien in in de hemel zit 🙂

  Toch even wat plaatjes van de hemel dan, jullie kennen me, share the stoke!!

  ps iemand zal me moeten helpen uit m’n ontwenning te komen als ik weer terug ben…

 16. En eentje van mijn persoontje 🙂
  Ouwe pik pakt een dikke bak…

 17. Je bedoelt dat je net als een hoop andere Nederlanders in Frankrijk aan het surfen bent?

 18. Ziet er voor het Buitenland nou niet heel bijzonder uit moet ik zeggen….

 19. Ziet er heerlijk uit, wij zijn allen jaloers denk ik🤫

 20. Okay.. zal ik de stoke niet sharen

 21. Mooie plaatjes, geniet van je vakantie!

 22. @ Dirbee1971… laat me raden waar je bent. Vanaf het water herken ik het strand van La Palue n links in de hoek de heerlijke break van Lost March.
  Is er idd fantastisch😇

 23. Top Dirbee, ziet er top uit! Laat ze maar zeuren…

 24. Ziet er heerlijk uit, ben benieuwd naar je volgende video log. Thanks for the stoke!

 25. Lekker hoor Dirk!
  Ziet er goed uit daar.
  Neem even wat golven mee naar de NL kust voor ons 😉
  🤙

 26. Weet iemand of er in Zandvoort lockers zijn om je surfboard te stallen het hele jaar door? Ik zie alleen, vrij prijzige, opties bij strandttenten en ook nog alleen tijdens het seizoen.
  Ik ben op zoek naar een stalling voor het hele jaar door voor mijn longboard. Ben benieuwd, alvast bedankt!

 27. Hoop dat je ook een yt filmpje maakt ouwe bok, is altijd genieten die kraakheldere footage van jou vanuit multiple angles!

 28. Stuur swell please, lijkt op de kaarten wel alsof er de komende 2 weken niks gaat gebeuren

 29. Deze maand niet meer idd. Maar begin september gaat het helemaal los!

 30. Maar dan mag ik weer lekker naar school🤬

 31. En dan heb ik geen tijd om te surfen

 32. Ik denk dat je de vetste bakken verkeerd hebt geïnterpreteerd beste Suus. Niets met jou te maken of beledigend bedoeld. Die bakken duiden op dikke golven en wel op de hoogste golven van de maand augustus op het meest wildrijke moment van de storm, die jij en die andere fotografen al dan niet hebben vastgelegd op camera. Vandaar, please show us the picutures 🙂 Thx!

 33. Aah, dan ben ik net weer terug.
  Tobias: de reddende engel in moeilijke tijden van ontwenning 🙂

 34. Eerst zien… maar zoiezo welkom!!!

 35. Die vette bakken bedoel je? Die komen wel …

 36. Wie heeft er tips en adviezen over de beste intermediate surf op de canarische eilanden rond november? Welk eiland is het beste en aan welke kan moet je dan zijn? Met googlen kom je 90% uit op wind- en kitesurf spots..

 37. @Theo ik weet dat er windsurfers zijn die samen garagebox huren/delen in de wintermaanden! Vlak achter de noordboulevard ter hoogte van the Spot

 38. hier gaat de surf! 😉 https://group.vattenfall.com/nl/newsroom/actueel/persbericht/2019/vattenfall-wint-tender-hollandse-kust-zuid-34?refnr=N151782076&robid=ce32ac9970096a73ae4ff5241c7e3252cb51109cb3ca2aee5a144d2d5c5dd253&emid=6dd27c5137c1cfd874ed6b6eb4689ef6fcd84e9e806788b55b336723cf750013&cmp=EMC-50-5377

 39. @JHK Fuerte of noord kant tenerife

 40. @JHK, Fuerte ook Noord. Mooie pointbreaks bijv. bij Majanicho en Punta Blanca. Wel rifschoentjes meenemen! Had ik niet dus wel pijn in mijn poten…..

 41. Fuerteventura Is een mooie plek voor intermediate surf, hoe dichter je tegen de winter gaat hoe groter de swell. Als je in het plaatsje Lajares zit, kun je mooi alle spots in het Noorden bereiken.

 42. @Theo

  Pepsports is nieuw en zit boven the Spot. Die hebben lockers geloof ik en net gestart, kan wel klandizie gebruiken denk ik

 43. Zeker noorden Fuerteventura (zuiden is vnl wind en kite inderdaad) . Corralejo als plaatsje is goede uitvalsbasis. Playa del Moro aan begin van de zandduinen is goeie spot. Links naast de haven van Corralejo kan het lekker lopen. Ook in El Cotillo links naast de haven(tje). De rest van de North shore tussen El cotillo/majanicho heeft gave spots, maar dan moet je inderdaad met de vulkaanrotsen rekening houden. Have fun, Polle

 44. #me klikt onbewust op de cam linkjes, sad…smile…krijgt ineens trek in pannenkoeken.

 45. Op een serieuzere noot: dat project, Hollandse Kust Zuid (3&4).

  Hier staat meer info: met veel linkjes
  https://www.4coffshore.com/news/seaway-7-selected-for-hollandse-kust-zuid-nid12536.html

  Hier een interactive map van de plannen (2022 moet het gebouwd zijn).
  https://www.4coffshore.com/offshorewind/index.aspx?lat=52.280&lon=4.084&wfid=NL0E

  Bijgevoegd een screenshot, van de projecten. De kleuren geven geen diepte oid weer.

  Kan iemand wat zeggen over de diepte/infra die men aanpast hiervoor? Zijn het gewoon een zooitje molens op palen en een (kleine) fundering eronder. Of wordt er een Chinese muur aangelegd onder water?

 46. Wat zijn toffe campings langs de franse kust ten zuiden van Lacanau?
  Ik wil kunnen lopen vanaf de camping naar de surf en de kids willen een verwarmd zwembad op de camping.

  Het lijkt mij dat ik grote plaatsen als Biarritz moet vermijden, omdat hier geen campings dichtbij het strand zijn?

 47. 🤔

 48. @ Zuid NL
  Het is in principe een ‘zootje palen’ . Een monopile is tussen de 6 en 12 m in diameter. Wind turbines staan vrij ver uit elkaar; zon’ 7 x de diameter. Dus voor HK , die Siemens 10 megawatters gebruikt; 193m*7 = 1351 m. Een hele grove berekening, en Ik weet niet wat de preciese turbine locaties zijn, maar je zal het hebben over zo’n 1-2% van de golf-energie die tegengehouden wordt also je in de schaduw van het park zit.

 49. Probeer deze eens direct bij Erromardie in St Jean de Luz: https://www.camping-erromardie.com/nl/camping-baskenland-met-zwembad/

 50. Word dat een drama voor de golven dat windpark?

 51. Ik zie voor donderdag op msw meerdere voorspellingen voor een half metertje. Denken jullie dat er dan wat te surfen valt? Uiteraard met longboard. Hoor graag!

 52. @surf camping Frankrijk. Wij zijn deze zomer in Montalivet geweest. Alles op loop en fiets afstand en een superrelaxte sfeer. Maar goed, dat ligt net boven Lacanau.😉🤙

 53. En dan de campeole camping. Verwarmd zwembad dus voor de kids goed te doen.

 54. @Rad-Dad
  Hier ben ik 2 weken geleden ook geweest!!!
  montalivet, le pin sec, gurp. allemaal leuke plaatsen dicht bij elkaar.

  het is ideaal als je met een kleine camper/busje gaat, dan kan je prima op de parkeerplaatsen overnachten

 55. Veaux boucau. Mooi dorpje dichtbij Hossegor. Perfecte zandbank dus altijd mooie break. Alles is dichtbij op loopafstand. Meerdere goeie campings

 56. nu toch er over hebben, iemand tips voor campings met juist geen zwembad maar juist wat kleinere in die regios?

 57. Onderzoek naar effect van windparken op golven en de kustlijn: https://icce-ojs-tamu.tdl.org/icce/index.php/icce/article/view/7934

  Het effect op de golven valt mee en komt mede doordat de wind bij de windmolens wat wordt geremd. Bij meerdere parken op het traject van een mooie swell zou het effect nog iets meer kunnen zijn lijkt me.

  We kunnen op de Noordzee elk procentje energie goed gebruiken, dus het blijft een beetje jammer..

 58. Pavillon Royal in Bidart heeft eigen surfspot. Zit wel vrijwel altijd (bijna) vol

 59. Camping Le Vieux Port
  Veel faciliteiten voor de kinderen en aan het strand.
  zowel kampeerplekken, huurtenten, stacaravans, chalets et cetera aanwezig. Verwarmd zwembad, glijbanen, golfslagbad et cetera, outdoorfitness, wellness, kinderdisco …….
  Wel een grote camping dus stepjes neenemen voor de kinderen is handig.
  En bij geen golven en slecht weer dag tripjes naar Biaritz of San Sebastian.

 60. @[email protected] [email protected], dat valt eigenlijk nog reuze mee! Thanks voor jullie antwoorden!

 61. Dikke bakken

 62. @ Toch nog een klein golfje. Als het aanhoudt komt er meer dan een half metertje door. Wel nog ver weg maar bij Groenland groeit iets! 🙏🏻

 63. @ Verdwaalde talenten dus bijna 60 cm. En de wind?

 64. Wind op donderdag zw. Golfhoogte niet denderend. Op zondag schuift er mogelijk een laag naar binnen 🙏🏻

 65. Dit weekend dacht ik lekker te vertoeven in frankrijk. Uiteraard wil ik niet te ver rijden. Heeft iemand nog tips voor een goede surfplek met goede condities voor dit weekend?( het liefst niet verder dan 4-6 uur rijden vanaf utrecht.

  Dank jullie wel!

 66. Effecten van de windparken zijn beperkt onderzocht en zelden “neutraal”. Deels gemaskeerd door het opknippen naar bijvoorbeeld de aanleg, netwerk, het staan en het verwijderen (bij boorplatforms zien we du moment hoe stevig die afspraken zijn).
  Signalen over merkbare vermindering van aantal zee- en trekvogels, verstoring van oriëntatie (bijvoorbeeld walvissen/dolfijnen met echolocatie), invloed op golf- en windenergie worden veelal afgedaan als marginaal. Bij andere verschjnselen wordt 1% wel breed uitgemeten (bijv stijging watertemperatuur).

  Best kans dat windparken zorgen voor (lokale) verstoringen van het weer of margianel verschuiving van weersystement die langstrekken (weg van de minste weerstand) waardoor je grotere effecten krijgt dan je zou verwachten, maar ook voor vervorming van de zeebodem (zandbanken).

  Laatst mooi interview gelezen over Skeleton Bay in Namibie. Die loopt laatste tijd als een malle, maar dat kan door verplaatsing van het zand zomaar voorbij zijn, juist nog beter worden of met andere swellrichting beter gaan werken, etc..

  Een ding is zeker, de windparken op zee zijn geregeld (goed) zichtbaar vanuit de line up.

 67. Bedankt voor je bericht Bob. Is dat wel de moeite waard? want volgens mij is dat best vergelijkbaar met de golfjes in nl..

 68. @Masha,…TIP! Koop een passer en een landkaart van Frankrijk en trek een cirkel van < 6 uur 🙂

 69. Hallo iedereen,

  Ik heb vorige week mijn eerste surfles gehad en na de eerste keer ‘staan’ meteen verkocht geraakt aan het surfen. De dag erna via een vriend een tweedehands longboard en wetsuit gekocht en kan niet wachten om weer richting zee te gaan. Nu ben ik morgen een dagje vrij onverwachts en vroeg ik me af of het de moeite is om naar ter heijde te rijden, waar ik vorige keer mijn les had (lekker veel ruimte). Hou verschillende sites in de gaten zoals msw, windy en surf forecast maar ben nog niet zo bedreven in het lezen hiervan en ze geven allemaal redelijk verschillende hoogtes etc.

  Nu is mijn vraag of het de moeite waard is omdat ik 1.15 uur moet rijden? Of dat ik ondanks mijn enthousiasme beter een week kan wachten.

  Hartelijk dank voor jullie respons.

  Een beginnend surfer!

 70. De noordwestenwind zet niet door achter het front donderdag. Zal dus voor behoorlijk flat zijn donderdag. Zelfs voor beginners te weinig…

 71. Bedankt Tobias!

 72. Bedankt @tobias

 73. Zucht….

 74. Het einde is nabij! Vanaf zondag golven 🙂

 75. NHN echt wel een rijdbaar golfje op sup of longboard.

 76. @ surf camping frankrijk
  https://www.pavillon-royal.com/en/ in Bidart, vlak onder Biarritz

 77. Iemand enig idee waar de Surfcheck-app voor iPhone gebleven is. Is ergens deze week van mijn telefoon verdwenen en kan ik nergens meer vinden in de appstore. Was toch altijd wel een verrekt handige app. Of weet iemand een goed alternatief?

 78. Weet iemand een goede reparateur in omgeving utrecht? Vlucht terug uit marokko heeft helaas twee dings en een kapotte neus opgeleverd 🙁

 79. Afhankelijk van je definitie van “in de omgeving van “: boardrepair in Haarlem. Makkelijk bereikbaar vanaf de snelweg en op de route naar WaZ….

 80. Enige beste is Redrose boards en repair uit Haarlem. Eventueel kan hij ook in wijk aan zee afspreken. Repareert zeer goed tegen schappelijke prijs. En toffe gast, 0651291111

 81. Hoe is het morgen in Zandvoort

 82. Flatness fitness op mijn MTB.
  Zie ik bij Zandvoort surfers in het water. Ook een paar op SUPs. Korte ritten, maar er werden golven gepakt.
  Volgende keer maar weer gewoon eerst naar de webcams gluren…

 83. redrose is tijdelijk gestopt. Ze gaan het pand waar hij in zit slopen

 84. Ah jammer. Bedankt voor de tip iig!

 85. Kunnen we vandaag nog een voorspellingsberichtje verwachten?
  Ben erg benieuwd of het morgen en overmorgen wat waard wordt.

 86. Daar is t’ie! http://surfweer.nl/surf/surfweer-zondag-1-september-2019/