Surfweer maandag 18 december 2017

De noordelijke wind gaat er vanmiddag langzaam uit. Langzaam komt er een einde aan de noordelijk gelegen hogedrukgebieden op de Atlantische oceaan met als gevolg een heel ander weertype de rest van het jaar. Warmer en met meer golven, want een kortere golfperiode. Of dat goed of slecht is, hangt af van de surfspot. In ieder geval tot het einde van het jaar gegarandeerd nog golven!

Maandag 18 december
In Noord-Holland gaat de wind er als eerste uit maar is het nog wachten tot het juiste getij, dat daar later komt dan in de zuidelijke regio’s. Z-H is nu al aan op sommige spots waar de wind niet de overhand heeft. Elders (regio Noordwijk/Wassenaar) is het ook beter wachter tot de wind gaat liggen met helemaal hoog water. Gunstig in ieder geval de getijden die samenvallen met het droppen van de wind. De swell is met 1,5m in ieder geval hoog genoeg met een goede periode van 6-7 seconden. Zonnetje erbij en dan kan het eigenlijk niet meer stuk. Alleen in Zeeland en België zijn de golven niet echt top met die pal onshore noordenwind en alweer afgaand tij na drie uur.

Dinsdag 19 december
De noordelijke wind kwam niet van ver, vandaar ook de lagere periode van ruim 6 seconden op maandag. Dinsdag is de golfhoogte echter meteen behoorlijk minder. De periode blijft hetzelfde en dus is het met een beetje mazzel nog best mooi te surfen op de beste plekken. Of in ieder geval op de plekken waar de wind uit WZW niet te veel chop brengt. Veel wind is er overigens niet. In de vroege ochtend zelfs niet meer dan 1 of 2 bft uit WZW. In de middag mogelijk 3-4bft WZW, maar dan wel net weer de push van het tij. Toch lijkt de vroege ochtend de beste optie wil je er nog wat van maken.

Woensdag 20 december
Woensdag is het zo goed als flat. In de zomer zou dit nog wel iets zijn voor de allereerste surflessen, maar voor de beginnende wintersurfer is dit zelfs te weinig. Lange tijd geleden dat er weer een paar dagen niet gesurft kan worden. Bijna een unicum dit najaar en de herfst.

Weekend & verre forecast
Op vrijdagmiddag komt er alweer swell binnen uit west tot noordwest. Het is de vraag of het op tijd gaat zijn, maar de periode en de wind zijn in ieder geval gunstig. Het getij is dat niet, want het is pas 18:00 uur hoogwater in Zuid & Noord-Holland. In het zuiden komt het tij wel op tijd. De swell is daar echter te veel protected door de UK met deze WNW richting. Wellicht dat het tussen het zuiden en noorden van Holland al wel de moeite kan worden.

Zaterdag min of meer dezelfde forecast. Iets meer swell uit het noorden, maar ook meer wind. Die zal naar ZZW draaien waardoor de swell nog wel vrij clean blijft. Heel vroeg of einde van de dag de beste condities afhankelijk van regio noord of zuid.

Zondag neet de ZZW-er verder toe tot krachtig. Dit zal slechts een voorproefje zijn van wat daarna staat te gebeuren. Zet de kerstboom maar goed vast als deze buiten staat. Vanaf 2e kerstdag gaat de wind in het noordwesten bijna iedere dag wel een moment naar stormachtig. De richting is daarbij vrij zuidelijk, daarom vooral het noordwesten. Uiteraard kan de wind ook best even naar west gaan voor een kort moment als een front passeert. In ieder geval is het raadzaam om dan de momenten van laagwater uit te zoeken. Zeker in het uiterste zuiden, want daar is het rond 11:00 laagwater na de kerst. Hoe meer de jaarwisseling dichterbij komt, gaan juist de gunstige getijden naar het einde van de middag. Eigenlijk kan nu al geforecast worden voor de eerste dag van het nieuwe jaar. Een nieuwjaarsduik met plank is het beste zo laat mogelijk met afgaand tij in de middag. Met de wind uit het zuiden zal het dan voor niemand een verassing zijn dat we gewoon meer richting herfstweer dan winterweer gaan de rest van december 2017. Dat geeft ook iets minder dikke wettie adviezen:

Vandaag : wetsuit 5mm met schoen 5mm + handschoenen 3mm, cap 3mm.
Dinsdag : wetsuit 5mm met cap 3mm schoen 5mm, hand 5mm
Vrijdag : 5mm, cap 3mm, schoen 5mm, hand 3mm
Zaterdag : 5mm, cap 3mm, schoentjes 5mm, hand 5 mm
 1. Scheveningen vanochtend wilde zee maar genoeg kracht. Kan vanmiddag helemaal
  mooi worden als de wind eruit gaat.Was lekker

 2. Sneeuw surf van vorige week maandag!

 3. Domburg behoorlijk goed nu !

 4. Net lekker gesurft op Scheveningen Noord hoor! Vergeleken bij zondag heerlijk makkelijk om doorheen te komen, en genoeg leuks om te pakken. Top!

 5. Noordwijk was rond hoogtij aan. Lekkere anderhalve meter en meer en niemand in het water.

 6. Zag er goed uit op de cams! Helaas niet kunnen gaan.

  En morgen lijkt er niet veel meer over te blijven:

 7. Paar plaatjes van vandaag van Robin Bakker:

 8. Prima plaatjes !

 9. Nais pikaas Robin

 10. Ja moooiie platen!!

 11. Iemand nog forecast voor Ouddorp morgen?

 12. Plat als een dubbeltje, die forecast staat hierboven al.

 13. Welke surfguru/-god kan mij aangeven wat de kaarten vertellen over waar het ‘t beste surfen wordt in Frankrijk van 26dec t/m 1dec.?

 14. T/m 1 januari uiteraard…

 15. grote swell op komst in die periode. komt af met veel onshore (storm)wind. regio Bretagne veel spots met beschutting. tga wel big zijn

 16. Wat is het advies. Zie inderdaad terug wat je zegt. La rochelle of verder noordelijk? 1-2m is voldoende.

 17. De ironie wil dat met zoveel swell & wind uit het westen eigenlijk de enige plek in Frankrijk met cleane golven te vinden is daar waar het het hardste waait:

 18. Thx! Maar is dat inherent aan golven van 2+ meter? Ik ga samen met iemand die nog niet lang surft en voor wie 1,5m meer dan genoeg is. Of zal het betekenen dat het Bretagne wordt en per spot zeer afhankelijk is hoe het loopt en hoe hoog het zal zijn met de nu voorspelde Wester swell.

 19. Yep, per uur verschillend en variërend flat tot en met 3m (ook afhankelijk van het getij).

 20. Eindelijk weer eens ‘zicht’ op golven:

 21. Santa [email protected] are comming to town…

 22. @ karma yport is dichterbij en kleiner..

 23. Morgen de moeite om te gaan naar Scheveningen? Of dagje thuisblijven?

 24. Wordt nog wel beter maar zou geen te hoge verwachtingen hebben…

 25. Top bedankt Tobias! Ik ga het gewoon proberen!

 26. IJmuiden met opkomend 15:30 > was prima longboardable

 27. Lekker gepeddeld naast de pier vandaag mooie lange ritten behoorlijk wat kracht en lekker rustig topdag

 28. Of topic…. Rad Trip to france. .. stormy Day at wednesday. Dit Someone know surfable Spots near les sables d olonne?

 29. Aan Allen!

 30. Voor jullie!

 31. Is er nog surf vandaag? Je bericht komt niet aan, of is die niet geschreven/verzonden?

 32. Foto’s van vandaag in domburg.
  Was net iets te klein, maar wel heel hol.

 33. Foto’s uploaden lukt niet.
  Het was in ieder geval surfbaar ✌

 34. Wijk aan zee zaten met afgaand af en toe ook nog wel leuke golfjes tussen bij de pier

 35. Morgen toch nog iets van hoogte in Domburg? Iets meer swell dan vandaag, maar wel een meer zuidelijke richting… Een heuphoog clean lijntje of wat kleine holle nuggets zouden me zo stoked maken! Wat denken jullie?

 36. Iemand tips voor surfen tot de 31e? Ik heb nu Yport in gedachte voor dinsdag namiddag. Alle tips zijn meer dan welkom op het moment!

 37. Lekkeren golfies vandaag

 38. At Ralph. Bij Sables d’olonne altijd lekker gesurfd, zuidelijk voor de zeilschool. Maar zie ze daar overal surfen… Veel plezier!

 39. Zuidelijk voor zeilschool: Tanchet

 40. Wat zijn de verwachting voor de eerste week van het nieuwe jaar in Zuid-Frankrijk? Of zal bretagne beter te doen zijn?

 41. Gistermiddag tussen 14.30 en zonsondergang bij Wijk; heerlijke schouderhoge cleane linkse wanden bij de 2e windmolen… echt een kerstcadeautje; goede surf met slechts een handje vol surfers in het water.

 42. Spannend morgen, jammer van het lage water in de middag

 43. Wat denk je? Domburg volgende donderdag?

 44. Rond 11u was het aangenaam in knokke, niet episch maar clean met af en toe een reeks van golfjes 0,7-1m, lekker zonnetje en een nieuwsgierige zeehond. Eerste keer gesurft met laag water maar was dik in orde met een mini malibu

 45. Naast de pier scheef toch lekker

 46. Is scheveningen morgen de moeite waard? Of zal ik donderdag gaan