Surfweer Donderdag 19 november 2020

In de Noordelijke Noordzee staat een ongekend hoge swell met maximale pieken van meer dan tien meter hoogte! Deze komt de komende nacht aan in de zuidelijke Noordzee en geeft bij ons surfable waves tot 3 meter hoog! Wellicht iets te veel van het goede, hoewel de wind op vrijdag krimpt en zuidwest wordt. Zaterdag is hier nog een 1m swell van over, maar worden de meest hoge golven door een straffe zuidwest wind voor de kust zelf gecreëerd. Zondag is de wind dan weer minder, maar ontbreekt het in het zuiden aan hoogte. In het noorden komt alweer een nieuwe swell op gang die hogere golven geeft. En zo gaat het maar door met volgende week het arriveren van deze nieuwe swells uit het verre noorden!

Donderdag 19 november
De swell moet nog arriveren, maar de branding is overal al stevig met 2m onshore golven. Bijna niet doorheen te komen met uitzondering van de meer beschutte spots. Die zijn lastig te vinden, want de windrichting wordt niet helemaal noord. Toch gaat het hier en daar wel lukken, vooral in het zuiden met op tijd het juiste tij. In het uiterste noorden komt dat tij te laat voor zonsondergang. Op de wadden is er geen beginnen aan en ook in de noordelijke helft van Noord-Holland niet. Zuidelijke helft zou nog wel moeten lukken. Het is wel zo dat de wind vanuit het noorden weer toe gaat nemen en tweede helft van de middag gemiddeld 6 bft uit noordwest is. Zo veel is dat eigenlijk ook weer niet. Het zijn vooral de onshore golven, die voor een “te veel” zorgen. Maar wat er nog aankomt is pas echt bizar. De Haewene Brim meet uitschieters in de maximale golfhoogte tot ruim 12 meter hoog. En de golfrichting is onze kant op! Overigens zijn dit wel de uitschieters, want de swellhoogte zelf liep op tot 8 meter op 12 seconde periode. Het is diep graven in het archief om dit soort extreme metingen terug te kunnen vinden!

Vrijdag 20 november
De ochtend is nog te veel van het goede en de wind is nog onshore, maar het tij is nog wel even hoogwater tot midden van de ochtend. Dat betekent dat de beschutte spots nog even kunnen werken en niet eens zo rommelig zijn. Voor de rest is wel 95% een mega rommelige onshore klotsbak met golven zo ver je kunt zien. het wordt pas rustiger zodra de wind naar Zw krimpt en afneemt. Minste wind tussen 13 en 14u, maar dan wel het meest nadelige laagwater getijde. Hoewel juist het lage water een uitkomst kan zijn om wat van die hoogte af te krijgen. Zelfs in Zeeland en Belgie is er dan nog genoeg om van te surfen. Het breekt doorgaans wel holler en meer close-out, maar met de wind naar zuidwest gedraaid is het daar wel het meest clean van alle mogelijkheden. En het tij komt daar ook als eerste weer op, dus voor België zitten ze nu eens in de goede hoek. Uiteraard is dat later ook het geval in Zeeland en zuidelijke deel Zuid-Holland. Is wel wachten op voldoende opkomend. Midden Zuid-Holland is ook al eerder met laagwater goed op het moment met de minste wind. Echt harder waaien gaat het pas een uurtje voor donker. Dan is een beetje beschutting wel weer aangenaam. De naar zee open spots als Noordwijk, Zandvoort en Egmond blijven wel pittig de hele dag, vooral wanneer de wind weer toeneemt. De golven breken daar tot 1km uit de kust en de 2e dn 3e bank lijken tussen twee en drie uur de meest logische optie. Op Ameland/Terschelling draait de wind wel offshore zuidwest laatste 2 uur voor donker, maar op Texel is er dezelfde situatie als op Egmond…

Zaterdag 21 november
De rust met een rug van hogedruk was van korte duur, want op zaterdag trekt alweer nieuw depressiegeweld over. Een lagedrukgebied bij IJsland met een kern van 958hPa zweept even een zeer grote zone van warme vochtige oceaanlucht uit zuidwest over onze omgeving. We liggen min of meer de hele dag in de zogenaamde ‘warme sector’ tussen het overgetrokken warmtefront en het naderende koufront. In de vroege ochtend nabij het warmtefront is de wind mogelijk wat meer ZW dan WZW en zijn de golven wat cleaner. Midden op de dag is de wind het hardst en wel heel erg side-onshore in Holland. Gunstig is dan wel dat het laagwater is en dat er in Belgie en Zeeland ook golven binnenkomen bij deze richting. In N-H wordt het helaas te veel onshore met spots als Zandvoort en Nwijk wel heel erg veel chaos. Dan is het nog beter om helemaal i/h noorden te zitten of op de wadden. Later op de middag wordt de wind wel wat minder hard, maar blijft WZW side onshore. Het koufront volgt dan pas veel later, in de nacht naar zondag.

Zondag 22 november
De swell in het zuiden komt niet echt meer door en daarbij staat er ook eigenlijk geen wind meer voor hoge golven. Surfbaar is het wellicht wel, maar minder dan zaterdag. Voor Holland geldt het omgekeerde, vooral in het noordelijke deel zijn de golven goed hoog. De richting van de golven is west tot wnw en komt daardoor vol binnen met langere fetch. Het is daarbij wel wat onshore en vooral in de ochtend waait het met 5-6bft op de wadden nog stevig. De wind neemt in de middag echter af en het blijft laagwater. Niet de meeste ideale combinatie, maar toch prima surf. Voor wat cleanere golven van max 1m is Zuid-Holland de beste optie. Daar waait het minder en breekt meestal met laagwater iets beter de spots in Noord-Holland. Verder zuidelijk wordt het niet veel meer in de middag, aangezien opkomend tij pas begint rond een uur of 17:00 na zonsondergang. Wil je in België dus surfen, dan zul je heel vroeg moeten gaan.

Maandag 23 november
De meeste swell van dat laag met kern 958hPa diep arriveert pas op maandag. Dat kan dan wel mooi worden, want de wind gaat er uit en draait krimpt naar zuid later op de dag. Misschien nog wel beter dan vrijdag, omdat de swell wat minder kolossaal is. Tenminste, wat Noord-Holland betreft. In België/Zeeland komt het minder goed en is alleen de vroege ochtend nog lekker. In Zuid-Holland vooral ook de middag, met meer offshore en meer binnenkomende deining. In Noord-Holland zelfde en is het vooral wachten tot de wind er een beetje uit gaat. Op de wadden pas laat op de middag offshore, maar ook wel meteen echt hoog en clean!

Wetsuit mm advies, water 12,5gr C
Donderdag: Een 5mm met schoen 5mm
Vrijdag: 5/4/3mm suit, handschoen 2mm optie
Zaterdag: Een 5/4mm en schoen 3mm, hand 2mm
Zondag: 5/3mm en 5mm schoen en Ear plugs
 1. Serieuse kaarten met grote gegolven:

  Hmax van 12 meter +!
  En swellhoogte HS 8 meter (816cm)

 2. @Tobias ‘met grote gegolven’…. Je bent een woordkunstenaar!

  Ik zal er aan denken als ik morgen tussen die dikke bakken lig 😉

 3. Ijmuiden was een warzone vanmorgen met een enkele lange rit. Flinke peddel en juichende kiters. De noorde wind zit er al wel in

 4. Als ik op de site van de Aloha Cam naar beneden scroll zie ik ineens zones voor surf en kitesurf staan, vermoedelijk door de vele ZWers van afgelopen tijd, waar er af en toe wel wat kiters, windsurfers, en surfers (waaronder ik zelf) erg dicht bij elkaar waren zo nu en dan.
  Lees ik het nou goed dat Windsurfen dus niet mag daar? Beetje raar…. niet dat het mij boeit verder. Als we ons hieraan moeten gaan houden dan zijn die mooie ZWers wij windsurfpad voor golfsurfen verleden tijd, en dus windsurfen daar ook. Hou er niet al te veel van; wetelijke bepalingen in de vrije zee…. snap het ergens wel met oog op veiligheid. Wel weer typisch Nederlands, regeltje voor dit regeltje voor dat…. helaas blijken we het onderling niet goed te kunnen regelen.

 5. Zuid walcheren was toch weer aan hoor, heerlijk genoten

 6. Vlissingen was mooi vanmiddag!

 7. Ik was bij duinstrand, eerst even bij vlissingen gekeken. Toen kwamen we iemand die zei dat het wel 0.5m kan schelen tussen vliss en dishoek. Dus iets meer die richting op gereden. Bij mid opkomend tij was echt het beste. Denk dat het bij vliss toch ook wel vet was. Vind vooral de locatie daar altijd erg vet!

 8. De kitezones geven aan waar kiters het water in mogen. Voor Andere watersporters geldt die zonering niet. Voor wing surfers zou nog wel wat verwarring kunnen onstaan, maar het is vooral het oplaten en landen van de kites dat voor de inperkingsdrift heeft gezorgd.
  Natuurlijk niet slim/sympathiek om op een drukke spot in de kitezone een potje te golfsurfen.

 9. Same question hier; beginner-af longboarder. Morgen mss toch te heftig? IJmuiden eventueel?
  Be safe en have fun guys!

 10. Ik vrees dat het lastig naar buiten te komen is morgen met alles wat niet lekker te duckdiven is. Als intermediate kun je altijd wel surfen in Nederland hoor, gewoon je gezonde verstand gebruiken.

 11. Dus morgenochtend lekker beuken in hoge golven bij ZV, met m’n bodyboard voor de verandering! Da’s lang geleden!

 12. Het hangt natuurlijk allemaal van je vaardigheden af of je kan surfen morgen.
  Maar er dendert op dit moment 8m @ 10s onze kant op….
  Trek daar zelf een klein beetje je conclusies uit.

 13. Maar wat is dan het verschil tussen het huidige “stormpje” op zee versus Odette eind september? Subtiele verschillen in het type lagedrukgebied?

  Wordt dit groter/beterder/bijzonderder dan Odette? Die 27e september, Big Sunday, was ook niet mals namelijk.

 14. Dat gaat eind lopen worden voor jou met je longboard, zou iets eerder gaan.

 15. Prima bakken hier nu, niet heel bijzonder. Hoorde het vannacht wel tekeer gaan en lijkt erop alsof de piek al geweest is. Wind is nu cross off en licht. Spring er maar in want weet niet of dit vandaag nog beter wordt!

 16. Dat moet natuurlijk cross on zijn…….off was te gek geweest.

 17. Klotsbak in katwijk.

 18. Zonering Wijk is voor op strand en niet op het water

 19. Hmmm hoog in de Noordzee staat eer nog flink wat swell op de boeien dus ik denk dat t nog wel goed komt maar ik begrijp niet echt waarom er zo Weinig van overblijft hier aan de kust deze x ten opzichte van big sunday

 20. @zv ik zit nu op de cam te kijken voor Zandvoort maar ziet er echt totaal niet surfboard uit. Doe ik iets verkeerd is of is de cam niet gericht op waar mensen surfen normaal?

  https://youtu.be/ZSquHxWq584

 21. Het is zeker niet hoog en dat is best vreemd? Jammer

 22. We zitten nu aan het einde van oude swell met een nieuwe die nog moet aankomen einde ochtend / begin middag. Daarnaast haalt het afgaande tij de hoogte er nu deels uit tot het helemaal laagwater is.

  Wel bizar hoe hoog die periode van de 2e swell nu is (60mhz, bijna 17 seconde)!

 23. Komt daar nou een nieuwe piek van 4m aan met een periode van 15sec?

 24. Je was mij net voor Tobias maar bedankt voor de bevestiging. Op k13 gaat t zelfs richting 20 seconden. Viel mij ook op.

 25. Scheveningen nu 1 m . Het lijkt niet als of het veel groter gaat worden

 26. Met Zulke hoge periodes gaat het getij waarschijnlijk een grote rol spelen.
  Als het überhaupt al goed binnen weet te komen….
  Ben benieuwd wat het gaat doen vandaag.
  Fingers crossed.

 27. Lekker naar Denemarken afgebogen zeker die grote rakkers.

 28. @seppe

  niet verboden, wel afgeraden

  https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/nederland

 29. valt vies tegen op de cam! Nog steeds prima surfbaar maar niet wat we hoopte.

  Blij dat ik me niet ziek heb gemeld voor een stiekeme snipper dag xD

 30. Hoogte zat er zeker wel in maar hotseklots ook. Ook weer ouderwets, en voor het gevoel iets te lang, gespoeld.

 31. Doe maar wel handschoenen aan als je ze hebt. Ik zag al aardig wat wapperende verkleumde handjes in de line up langskomen. Stoked voor vanmiddag!

 32. Thanks!
  Duik er nu in Zuid Holland.
  Wordt een zware peddel, dikke bakken hier en nu al wat cleaner. Wordt alleen maar beter en hoger nog:-)

 33. Hoe hoger de periode des te eerder golven worden afgeremd door ondiepte, in hun reis vanaf de noordelijke Noordzee naar het zuiden. Kleine stormen/lage drukgebieden dichterbij, in de Duitse bocht bijvoorbeeld, wekken dichterbij golven op die minder ver hoeven reizen richting onze kust en dus minder energie verliezen, wanneer ze eenmaal uit het windveld waar ze in opgewekt zijn, lopen(swell dus)
  In de praktijk is wel gebleken dat de grootste surf in Nederland ontstaat door kleine stormpjes / lage druk gebieden.

  Voorspellingen doen voor diep water is een stuk eenvoudiger trouwens, die luxe hebben wij niet.

 34. Het was vanmiddag echt veel beter dan vanochtend. Dat is het voordeel van thuiswerken. Het was wel wat druk op Wijk. Dat is dan weer het nadeel van thuiswerken hahaha. Maar eigen piekje geZocht en heerlijk kunnen sliden op m’n single fin. Geen last meer van de morning sickness. Super stoked.

 35. Als je ‘s ochtends en ‘s middags kunt surfen, wanneer “werk” je dan? 😉

  Ben vanochtend geweest, maar op de webcam ziet de middag er (zoals verwacht) beter uit.

 36. Scheveningen Zuid was weer aangenaam, hier een snapshot van een locale dude. 🙂

 37. Volgens mij dezelfde dude, andere hoek. 🙂

 38. Het was rond 13:00 uur (kon helaas niet langer wachten…) misschien niet de verwachtte hoogte op de hoek van Holland, maar ging toch al richting de anderhalve meter.
  En wat een kracht!
  Punching well above it’s weight!
  Genadeloos pak rammel gekregen.
  Helaas was dat het enige dat ik er dit keer uit heb gekregen… 😀
  Volgende keer beter.
  Episch? Voor degene op die ongelofelijke lefthander die maar door bleef gaan absoluut!
  Yeehw!

 39. Zelden zo cleane, hoge en met momenten holle golven gezien in België als vandaag. En inderdaad op z’n best om 15u30. Zalig!

 40. Was één grote klotsbak

 41. lekker lekker lekker

 42. Solid!

 43. Morgen terug?

 44. Wat een klotsbak in ZV… Helaas niemand n golf zien pakken achterin

 45. Met een 8 softtop erin gegaan, zag teveel mensen strugglen. Niet te doen, maar dan zie je wel een paar echt rippen maar jijzelf kan daar maar niet komen waar hun golven pakken. Frustrerend.

  Alleen als Nederland minder klotsbak en wat cleane kleine golfjes heeft kan ik “rippen” 🙁

 46. Gisteren was een dag met grote verschillen. ‘S ochtends op IJmuiden was het futloos, mushy en max borsthoog (eerder heup/navel), met onshore briesje. Dan ‘s middag bakken zoals bij meneer de beuker en de Zeeuwen.
  Moet maar eens een baan vinden waarbij ik thuis kan werken 😀

 47. @Scheveningen:
  Komt goed 🙂

 48. Wat was België heerlijk gisteren. Af en toe mooie lijnen die mooi liepen 🙂

 49. Respect voor de boys & girls die het redde tot de achterste banken en er ook nog wat mee konden, gisteren. Heel gaaf om te zien! Zelf veel gepaddeld en gespoeld (kwam tot laat water uit m’n holtes 🙂 )maar vooral van andere genoten! Wat toffe middag, respect for nature!
  Vandaag herstellen, morgen maar weer proberen!

 50. Goed gesurft die golf 👌

 51. Pfff zijn er niet heel veel in Nederland die zo’n tweede turn er nog uitpersen.

 52. Topdag gisteren in België. Long time no see.
  https://www.instagram.com/p/CH0nQ4ypdLG/?igshid=186jvmiv04d3

 53. Voor mij was het gister te hoog om doorheen te komen op Texel.

 54. Domburg was helemaal niks vanochtend 😛

 55. Ging weer eens surfen in pScheveningen krachtige grote rollers goede sfeer in het water en veel respect toplokatie vanmiddag tot donker 👍

 56. @zeerob

  Mooie dumpers hoor !

 57. Gister iig wel zwaar kut daaro

 58. @tobias, gisteren is in be de noorderswell,met hogere periode er toch doorgekomen ondanks de zuidwestelijke windgolven met lagere periode, hoe was dit mogelijk? Maandag ochtend terug mogelijk? Of is de westelijk richting van de golven te sterk? Kan deze afbuigen naar Be?

 59. Pittig windje maar verder prima te doen, best lekkere hoogte en stroming valt mee, wel even stukje uitpeddelen.

  Er lagen veel beginners en softtoppers in zojuist, lekker klooien maar wel zwaar hoor met 90 liter schuim!

 60. Staat bovenaan deze pagina

 61. Was een domper. Klotsklots bah jammer. Volgende x beter

 62. @ZV Bij Bloemendaal / Rapa lig ik in de herft en winter er vaak alleen in. Dat klinkt heel idyllisch, maar ik vind het toch wel fijner om wat andere surfers om me heen te hebben. Is er een plek in ZV waar er vaker wat meer surfers zijn? Groet!

 63. Katwijk was mooi op tweede bank. Wel een flinke stroming richting kust, van de bank af richting de kust. Kon wel blijven peddelen, maar kwam echt geen meter verder.

  Iemand een verklaring hiervoor? Kennelijk ‘vroeg’ het diepe tussen de eerste en tweede bank om water omdat de ebstroom dit richting open zee leegtrok; zou dat kunnen? Is er een oceanograaf in de zaal?

 64. Ik moet zeggen dat dit het eerste jaar is dat ik zoveel surfers nog zie in november in zandvoort hoor. De meeste liggen zo globaal ter hoogte van de Spot en rotonde. Suppers liggen vaak wat meer naar zuid en dit jaar ook veel beginners op stuk voor casino. Voorgaande jaren gingen er altijd wel een paar door maar verspreid over de week kwam je elkaar niet heel vaak tegen, behalve als echt top was.

  Ik lig er ook best vaak helemaal alleen in, wat ik op zich prima vind maar het kan wat unheimisch worden in de winter als het ineens donker is.

  Heb wel vertrouwen in morgenochtend trouwens! Heb zo’n gevoel dat dat wel eens de verrassing van de week kan worden……maar heb er niet voor geleerd hoor!

 65. Dat is meestal hoe het werkt idd…water wat over de banken heen gepushed wordt (door de golven) gaat daar via een muistroom weer uit. Resultaat is dat als je over de bank terug naar buiten wilt je tegen de stroming in paddelt…de ene keer kan dit effect sterker zijn dan de andere keer.
  Je kan beste die muistroom gebruiken om weer er achter te komen

 66. Als ik naar ZV ga dan plof ik er meestal rond de reddingsbrigade (ZV Noord) in. Surf het hele jaar door, maar beperkt de tijd om een plons te maken.

 67. @waveski
  Vandaag ook weer lekker op Scheef.

 68. Hallo,

  Vraagje ivm cadzand; werkt deze spot ook met laag?
  Alvast bedankt voor de tips;)

 69. Lekker hoor, daar gaan we weer! Wellicht vanmiddag met laag afgaand nog beter maar ik neem geen risico en pak dit zonnige koude surfje nog even mee. Wind is matig maar wel vol W, tweede bankje gaat redelijk clean met dikke meter en wat uitschieters op de sets. Geen epic omstandigheden om nu in de auto te springen, maar als je toch in de buurt bent en thuis werkt…..

 70. Cadzand surf je bij ZW storm met laag water en Noord swell met hoog water

 71. Thanks beiden. Ik zal volgende keer eens een kijkje nemen. Hoop dat morgen lukt! Cheers.

 72. longboard paradise deze ochtend

 73. Long shot maar mocht iemand gisteren een groen/gele FCS fin in Ter Heijde hebben zien aanspoelen dan hoor ik het graag!

 74. Veel wind

 75. Heerlijk ochtendje gedraaid op zandvoort, rond 11 kwam de klots erin en liep het niet echt lekker meer. Dikke bakken vanmorgen op tweede en derde bank. Nu op zich nog wel te doen maar stuk lager en close out. Beetje rommelen kan wel.

 76. Kruimelig metertje op Der Ecke.
  Wind draaide wel mooi side offshore zodat er uiteindelijk nog wel wat vorm in kwam. Maar echt geweldig vond ik het zelf niet breken
  Misschien toch het getij wat niet meewerkt op dit moment.
  Oh well, zon, zee en surf.
  Kan slechter.

 77. Hoeveel fcs2 vinnen liggen er inmiddels in de line up? Gebruik gewoon schroefjes

 78. Valt er morgen, woensdag en do nog iets te surfen. Swel draait van noord naar zuid dag ik. Zal wel niet zoveel zijn dan zeker? Want wind lijkt wel ok.

 79. Iemand vandaag toevallig een (stinkende) surfsok 6,5 mm gevonden op de parkeerplaats in ter Heijde. Ik mis em….

 80. Ook dan verlies je nog wel eens FCS vinnen.

 81. Normaal heb ik in deze tijd al handschoentjes aan… Maar nu gaat het nog net..lijkt wel iets warmer dit jaar?

 82. Heb mn handschoenen al aan hoor!

  Maar het is wel eens kouder geweest eind november. Weinig vorst en windstille nachten gehad.

 83. gister avond vlak na zonsondergang op de parkeer plaats bij sea you (noord pier) deze dingen van prolimit gevonden.
  Ik denk dat he beschermkapjes voor je oren zijn tegen de wind???

  In ieder geval een super leuke zonsondergang sessie gehad c:

 84. Verbaasde mij ook al. Vond vorige week mijn 5/4 te warm. Gistermiddag nog in mijn 4/3 gegaan, echt nog prima te doen. Ging ook iemand in boardshort een stukje zwemmen. Dat leek mij weer wat overdreven ;-).

  Wel 3mm schoentjes en cap, maar dat is ook bescherming tegen foil en voor oor.

  Mijn sessie zijn meestal tussen de 1 en 2 uur vanwege beschikbare tijd. En planken met veel volume. Langere sessies en shortboard wordt het wellicht ander verhaal.

  Iemand vandaag nog een poging gewaagd? Ik vond de webcams te weinig aantrekkelijk om te spijbelen van thuiswerken.

 85. Gisteren eind middag zeker de moeite bij WaZ. Stukje peddelen naar de achterste bank, maar daar kwamen ze wel lekker binnen. Meter tot anderhalve meter met redelijk veel power

 86. Ook dit is de Noordzee. Het Noordoosten van de UK ging af afgelopen weekend.

 87. Hi! i moved to NL 2 years ago and assumed my surfing days were going to be nearly over. After finding this website and checking the comments i decided to buy a little marley board and have rediscovered my love for surfing. Thanks for that Tobias & team!!

  I just had a super fun session this morning at Wijk but miss sharing the stoke and sharing a lift so if anyone is in the north Haarlem area and wants to connect drop me a message [email protected]

 88. Gistermiddag heerlijk gesurft in wijk! Moest wel stuk flink peddelen naar achter. Zijn er nog geen elektrische motortjes voor onder je plank?! 😀

 89. wat een genot zo deze golven die van de noordzee komen, lekker water temperatuurtje nog voor deze tijd van het jaar.
  Maar vooral mooi is dat het water zo alaska blauw is, @tobias hoe kan dat ? er is toch aardig veel stroming en de golven spoelen het zand ook wel aardig veel maar toch is het zo helder blauw.

 90. Wanneer kunnen we een update voor deze week verwachten?

 91. Deining op komst? Aflandig windje..

 92. Afgelopen vrijdag lekkere surfdag in Domburg aan het autostrand. Helaas zat mijn futures centre vin niet meer in mijn board. Heeft iemand deze toevallig gevonden?

 93. Zijn er ook nog mensen die wél vinnen in hun board hebben?

 94. Jammer van die vinnige opmerking…

 95. Hoe gaat ie morgen worden tov vanochtend? Een heerlijke en gezellige longboard sessie half 10 tot half 1….

  Is r morgen nog iets van over? Draait de swell verder naar het westen?

  @vinnie ik heb al mn vinnen nog.

  DÈ zeehond niet overigens …die lag maandag upside down met slappe vinnen naar boven…float in piece…

 96. Kunnen jullie mijn enquette in vullen, het is voor mijn profielwerkstuk. Het zijn 4 korte vragen en het zou mij enorm helpen om zo veel mogelijk informatie binnen te halen, alvast bedankt

  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLZ16yZ6KGEU7RvsXGkBy1ZaRijLgX0Jm3RemTCrU-uYP_nw/viewform?usp=sf_link

  Hij is ook op instagram in mijn bio te vinden: @noor_krom

 97. @waz yess ik hoop op morgen ook een morning log sessie. waar zat je

 98. Me profielwerkstuk gaat over hoe ik mijn ideale surfboard kan maken, en dus ook op basis van wat voor surfer jij bent en hoeveel ervaring je hebt. Ik maak ook zelf een surfboard 🙂

 99. Hier toch wel hele mooie mini lijntjes hoor, kan prima voor de beginnende softtopper. Het zonnetje schijnt, kan het schelen, ik pak ook even mijn longboard. Wellicht lig ik er straks ook zo bij als de foto hierboven maar het is hier gek genoeg wel iets beter. Zit inderdaad niks Noord meer in de swell.

 100. Wat een vindingrijkheid hier!

 101. Zandvoort place to be!

  Zie verder nergens iets binnenkomen.

 102. Vandaag mooie kleine longboard golfjes. Hopelijk van de week weer echt serieus werk met wat noordswell.

 103. Nou hier vandaag geen mooie kleine longboard golfjes hoor, schrijf vandaag maar af voor deze regio.

 104. Ff op dit forum interesse peilen. Is er hier animo voor een baardswap-evenement? Dat je niet je board verkoopt, maar dat er een soort grote markt is waarop iedereen zijn board aanbiedt om te ruilen met iemand anders die een board aanbiedt.

 105. Grappig ik was daar wel in de buurt. Zal wel met het getij te maken hebben. En je had natuurlijk wel een longboard nodig.

 106. Hopelijk helpt het vaccin ook tegen Flatspelliritus….

 107. Zit naar de golfspectra te kijken in de hoop op een golfje morgen (vrijdag). De A12 lijkt iets aan te geven, maar ik meen me te herinneren dat er 1 meetpunt precies gespiegeld weergaf. Ik vrees dat het A12 is, maar wellicht kan jij dat bevestigen/corrigeren.

  @hugo de jonge.
  Dat vaccin tegen flatspelleritus zou ik wel vrijwillig nemen… 😉

 108. ingevuld, succes!
  Morgen waz… wordt dat nog iets?

 109. Klopt, de Haewene Brim is eens schip dat 90 graden gedraaid moet worden om de swellrichting af te lezen. In het geval van groundswells, want voor windswell hoeft dat niet.

  Ziet er nu zo uit. Een paar ft groundswell, waarvan er nog niets te zien is op de A12.
  De hoogte zou je moeten delen door 3 voor wat er bij ons van overblijft. Iets van 20cm?
  Dat is dan wel echt te weinig… maar de swell zal wel te zien zijn aan de vloedlijn.

 110. Vandaag was ik alleen op IJmuiden Zuidpier. Er liepen mooie cleane lijnen, met de sup longboard een prima sessie gehad.

 111. Nice! Ik denk dat je in heel Nederland en België alleen was en als enige gesurft hebt vandaag!

 112. Laat je horen!!!! Voordat de maasvlakte verdwijnt als surfplek…

  Teken de petitie op https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/gemeente_rotterdam

 113. Unpopulair comment – ben benieuwd wat andere hier van denken.

  Geven die windmolens niet juist ook mogelijkheden? Banken die draaien tot pointbreak, soort paalhoofden, rare piekjes? Misschien beetje protectie tegen stroming etc

 114. Zou kunnen ja, maar wordt er sowieso niet veiliger op met flinke muistromen rond de palen… ik zou de knrm ook maar betrekken in dit verhaal.

 115. Denk gerust eens 2 keer na voor je die petitie tekent. Als iedereen in een tunnel blijft denken en zijn eigen gelijk boven het geheel plaats zal het niet lukken om schone energie te produceren.

 116. Het is zo’n mooi zeetje nu, geen wind, clean….nu nog minimaal 30 cm erbij 😭😭😭

 117. Ja dat vraag ik me ook af. Ik heb me er niet in verdiept dus als leek: Voor windsporten zijn de windmolens niet bepaald handig, voor golven kan het slechter worden of misschien juist ook andere opties geven, ooit was de nieuwe maasvlakte ook ongewenst, inmiddels een topspot. Nu is het er wel goed qua golven dus veel beter kan het niet echt worden. Maar groene stroom komt ook niet vanzelf. (maar ‘NIMBY’) 😉 Erover meedenken door surfers en KNRM lijkt me zeker nodig.

 118. Petitie iig getekenend..

 119. Ondertekend..

  @Tobias, vanuit mijn ervaring vanuit de aannemerij weet ik dat de KNRM altijd wel als stakeholder betrokken wordt. Echter, zij spreken dan vaak de wens uit dat ze tijdens werkzaamheden en daarna ongehinderd hun werk kunnen doen. Hierin nemen ze dus niet mee wat de toekomstige situatie voor invloed heeft op veiligheid e.d… Wat mij betreft dus zaak om als community met KNRM in gesprek te gaan zodat de impact van de nieuwe situatie op de veiligheid ook meegenomen kan worden. Zodra het bij RWS over veiligheid gaat, wordt alles 3x zo serieus genomen;)

 120. Ongetwijfeld ook een unpopulair comment:
  Ik denk dat we ons allemaal wel realiseren dat we op een klimaatcrisis afstevenen. Die windmolens moeten ergens komen. Het is NL dus waar je ze ook zet, ze zullen iemand in de weg zitten. Ja, MV is een toffe spot, maar gaan de surfers nou de groene stroom in de weg zitten omdat er een paar middelmatige golven (laten we eerlijk zijn, surfen in NL is geen pareltje) gaan verdwijnen?? Waar is de liefde voor de oceanen, de schone natuur, schone lucht, etc. etc.? Want dat dreigt allemaal verloren te gaan als niet iedereen bereid is wat opofferen.
  Ik zeg; jammer dat de spot verloren gaat. Maar er valt nog genoeg elders te surfen in NL. Een klein offer voor het afwenden van een mogelijke ramp die ons – als mens en als surfers – veel harder zal raken dan een verdwenen surfspot.

 121. Wat een top sessie op Wijk vandaag. Het was niet groot. Maar mooie cleane longboardlijnen. Klopt ook want op de a12 staat 1.5 meter met 8 seconden.

 122. Ach, draait hier om de surfomstandigheden.
  Op andere sites vind je discussieplatforms, maar bereid je voor op vragen als:
  En hoeveel gaan die windmolens helpen om die ‘klimaatcrisis’ te verminderen?
  Is dat minimale beetje (positieve scenario) voldoende voor deze keuze? Waarschijnlijk niet, maar ratio is allang niet meer leidend in de ‘klimaatpolitiek’.
  Wat zijn de gevolgen van die ramp? Het wordt hier subtropisch, net als 10.000, 100.000, etc jaar geleden. En weer kouder/siberisch.

  Vooralsnog ziet het ernaar uit dat er nu wordt gesurfd en ik niet in het water lig :-).

 123. In een zee zonder vissen kan je ook prima surfen hoor

 124. Fijn om te horen dat het allemaal wel meevalt met die klimaatverandering! Dat wist ik nog niet, maakt mijn dag helemaal goed

 125. Waarom niet het strand opspuiten (duingebied breder maken) en die palen in het nieuwe duingebied plaatsen?

 126. Ongelooflijk deze reacties ook hier. Net of a. een windmolen het klimaatprobleem gaat oplossen en B. alsof er niet een andere plek is waar deze windmolen ook prima kan staan. Volgens mij moet je in de politiek altijd op zoek naar een compromis en luisteren naar (alle) delen van de bevolking. Dat is in dit project niet gedaan, wat natuurlijk waardeloos is. Daarnaast, iemand die zegt dat Maasvlakte middelmatige golven heeft, heeft er duidelijk nog nooit op een goede dag gesurft, want het is mijn ogen zo’n beetje de enige spot waar je in Nederland waar je soms echt goede golven hebt. Moet je nu precies op dat stukje land een windmolen plaatsen? Volgens mij niet….

  Ben in ieder geval erg blij met instanties als HSA die onze belangen behartigen, big up for you guys!

 127. Zet die dingen lekker ergens anders! De horizon is hier ook al verpest……de boulevard trouwens ook maar daar wordt wat aangedaan!

 128. Ook voor de andere kenners: Komt er morgen nog iets zoals vandaag binnen?

 129. @rob
  You’ll find A lift everything is so cool..

 130. Helaas, aflopende zaak.

  Maar was een mooi 3 uur durend koud surfje vandaag.

 131. Damn. Had ik dat geweten.

 132. Het was best lekker vandaag! Clean, offshore!!

 133. Het was zeker lekker, mooie golven, geen wind. Wel weer tijd voor een 5/4 helaas

 134. Als ik de comments hier lees gaat het toch niet zo slecht met de windmolens? Natuurlijk is er altijd discussie over hoe we in Nederland het best energie kunnen opwekken (en met name de landschappelijke impact), maar volgens mij is iedereen het er onderhand wel over eens dat we klimaatverandering een probleem is. Zeker als surf community zouden we dat volgens mij ook moeten vinden Wind op zee is het punt waar Nederland vol op inzet (wind op land en zon op land stuit op veel meer verzet én je hebt veel meer projecten nodig in vergelijking met wind op zee, dus hebben nog meer mensen er last van).

  Natuurlijk heeft ook wind op zee nadelen (het uitzicht en blijkbaar dus mogelijk effect op de golven). Mij lijkt het positief dat HSA en de KNRM in ieder geval aan tafel zitten.

  Weet iemand waar je documenten kan vinden over de exacte plannen waar nu kritiek op is vanuit HSA en wat de verwachte impact is op de golven?

 135. Was idd heerlijk. Wel een beetje druk in (ont)wijk aan zee. Mr goede sfeer en onwijs genoten van mini-perfectie

 136. Bizarre swellperiode vandaag. Op een enkele spot uitzondering na helaas niet surfbaar..

 137. Ben tegen het plaatsen van die palen in de vloedlijn op die mooie en unieke locatie, zet die dingen lekker ergens op zee, maar niet op plekken waar er volop recreatie is. Maar dat ze gevaarlijke situaties gaan opleveren voor surfers en de surfspot in gevaar brengen geloof ik niet zo. Ten eerste staan die palen op een behoorlijke afstand uit elkaar en zullen er in het goed lopende stuk max 1 of 2 palen staan. Denk dat de impact op de stroming door 1 enkele paal (wel forse diameter) gering is, neem bijvoorbeeld de pier in Scheveningen, daar wordt zonder problemen vlak of zelfs tussen de palen gesurfd, zonder enige problemen (en juist door die palen leuke golven). Denk juist dat obstakels in de line up, of het nou palen, strekdammen of andere veranderingen een verrassend goed effect kunnen hebben. just my 2 cents. Vind het wel opvallend dat ik nog nergens petities van de kitesurfers zie, die gaan gewoon een hele goede spot verliezen omdat ze er straks niet meer mogen kitesurfen.

 138. Kom net terug van een 3 uur sessie op Wijk van 10.30 tot 13.30 met de sup longboard. Zoals Tobias al aangaf bizarre periode tussen de golven. Soms lang wachten op goede sets maar bij het windsurfpad brak het mooi. Rond1200 uur ging de wind eruit en kwam er ook meer binnen. Af en toe zat er echt wat moois bij. En cleane lijnen… mooie lange ritten gemaakt. onverwacht goede sessie 🙂

 139. Zijn er hier mensen die vaak bij Petten sturen? Ben er 1x geweest met mooi golven en stuk of wat andere surfers in het water. Maar zie bijna nooit mensen op de webcam in het water. Twijfel altijd of het de moeite waard is en ga dan toch liever naar Wijk (ben beginnend). Is Petten een plek waar je gewoon in je eentje kan gaan surfen of moet ik ergens op letten?

 140. Prima spot, surf er regelmatig. Ook in m’n eentje. Voor de beginners even opletten bij flinke ZW. Zijwaartse stroming langs de kust, even voorbij het paviljoen.

 141. Petten heeft bijna geen achterland en is daarom minder druk (wijk heeft amsterdam/zaandam), beverwijk/heemskerk. Kwaliteit van de golven is voor shortboarden beter dan wijk in mijn opzicht. Zeker wel de moeite waard om iets verder te rijden dus. Banken zijn vrij consistent, laagwater op de bank, hoogwater shorebreak (maar niet super hol).

 142. Minder goed, door de opspuiting zwaar verneukt

 143. Als de gemeente een lantaarnpaal voor je oprit zet vraag je ook of ze hem een aantal meter verder willen zetten. ..

  Das met die windmolens net zo, niemand is echt tegen die dingen vanwege uitzicht oid, maar de plek is belachelijk… zet ze net regen/op/achter de duin OF tussen de parallelweg en de autoweg OF tussen de autoweg en de spoorlijn en niemand klaagt…alternatieven zat dus!

 144. @NIMBY, zei op 28 november 2020 om 22:57

  Dat terrein achter de dijk en na de autoweg heeft andere bestemmingsdoeleind.

 145. Petten liep vroeger als en malle. Maar door die opspuiting is het inderdaad middelmatiger geworden. Maar het blijft zeker een surf waardige spot.

 146. En valt er morgen al weer te surfen?

 147. Iedereen bedankt voor de reacties, ga het zeker nog eens een kans geven

 148. Ziet er goed uit voor dinsdag en de verdwaalde left-over setjes zijn voor woensdag!

 149. Ohhhh yes! NNW swelletje van 3 meter! Ik weet wel waar ik erin ga dinsdag 😄😉

 150. Voordat er windmolens in de lineup staan

 151. En geluk daar zal lekker stromen met noorden/krachtige wind 🤣

 152. Op die swellperiode kaart van gisteren zie je goed hoe die lange periode swell plotseling verdwijnt onderweg naar het zuiden omdat de golfhoogte dan 0 is geworden door energie verlies.

 153. @atmosphere; is het niet zo dat die swell gewoon nog niet was aangekomen?

 154. Ik twijfel of het ironisch bedoeld was, of dat je nog niet volledig mee bent?

  Voor de zekerheid, en misschien dat het anderen ook helpt, een klein woordje uitleg:

  Swell wordt opgebouwd door wind, en je krijgt een variëteit aan verschillende golfperiodes. Hogere periodes zijn sneller, lagere periodes zijn trager. Dus een swell zal er “plots” zijn, namelijk de hogere periode golven komen plots aan. Daarna observeer je vanaf dat vast punt dat de tragere deelnemers aankomen, dus de golven met lagere golfperiodes.

  Vergelijk het dus alsof je aan de finish staat en de snelste renners zijn nog niet aangekomen. Eerst is er stilte. Dan volop gejuich want de snelste renner komt aan. Daarna wordt het gejuich wat minder want dat zijn de tragere renners …

 155. Fasten your seatbelts! Het is echt heel dik!

  @atmosphere, lekker belerend zeg met wat basale onvolledige basiskennis.

 156. Wellicht nog noemenswaardig: de APV van zandvoort is gewijzigd zodat het niet meer is toegestaan professionele activiteiten rond watersport aan te bieden zonder toestemming en de gemeente een zonering mag vast stellen mbt verschillende watersport activiteiten.

  Hopelijk remt dit de wildgroei aan kite en golfsurf “leraren”.

 157. Iemand toevallig gevonden bij Wijk vorige week? [email protected] Thx!

 158. @Zv
  Nee jij bent lekker positief.
  Atmosphere legt gewoon wat uit en doet dat op een heldere manier. Als je het beter weet of het is volgens jou onvolledig, dan kan je dat ook gewoon aangeven en eventuele aanvullende informatie geven zodat we allemaal weten hoe het zit.

 159. Waar vind ik de webcam van IJmuiden?

 160. Het is hoger dan hoog!
  Meer dan 4,5m significant op de boeien.

  https://webcam-marinaseaport.nl/

 161. Wat zijn de verwachtingen voor 2/12 in Be? Ziet er goed uit?

 162. Einde einde gaat er flink gescoord worden 🙂

 163. Toob, met deze ‘significante’ metingen kan het toch niet zo zijn dat er morgenochtend nog enkel een heuphoog golfje te scoren is? De gehele avond blijft de swellmotor flink aan.

  Nevertheless, pretty stoked voor morgenochtend. Challas.

 164. De tip voor alle vin-verliezers:

 165. Op het kaartje van Tobias van gisteren zie je heel goed waar het windveld ontstaat en dat de golven niet ver moeten reizen om de kust te bereiken. Als de wind morgen draait en wegvalt zal er op deze korte afstand niet veel meer overblijven nee. Daarvoor is de fetch en de reisafstand veel te kort voor.

 166. Vraag mij ook af of het de moeite is om vrij te nemen voor namiddagsessie!

 167. Het windje blaast helaas niet heel hard in de noordelijke Noordzee, vandaar dat het swelletje ook weer snel uitdooft. Wat er dus toch op lijkt dat er morgen nog een heuphoog golfje over is, maar misschien iets meer! Het is in ieder geval clean en niet flat.

 168. @ Gerry : Je ziet op de vervolg kaarten dat die hoge periode de kust zelden bereikt, als deze uit het windveld is gelopen.

  Mijn punt was dat de swells in de zuidelijke Noordzee zich heel anders gedragen dan in diep water . De swells met de langste periode hebben meer ‘last van ondiepte dan kortere periode swells en zullen steeds verder in hoogte afnemen.
  De noordelijke Noordzee is vele malen dieper dan bij ons in het zuiden.

  Mooie condities voor Zeeland vanmiddag trouwens !

 169. De big wave-spots treden in werking

 170. Ik zie niet zo goed waar je een swell motor ziet, anders dan die dicht aan de kust. Dat is zo dichtbij dat het na 4 uur weg is. De swell die nu aankomt is vanaf Scandinavië en daar waait het nu netjes vanuit het zuidoosten.

  Zijn genoeg dagen waar het smorgens dikke meter is en smiddags flat.

 171. Mv2 is ruk

 172. Iemand een eyeball van de Zuid?

 173. Mega bakken bij Ijmuiden maar beter met de windsurfer erop hoor, dit is niet heel lekker.

 174. .

 175. Eyeball van wijk: erg onstuimig. Morgenochtend misschien wat, maar dan moet ik werken. Zijn er komende week nog mooie surfdagen Tobias?

 176. Volgens mij zijn er morgenochtend gewoon golven. Het is ook een ster op magicseaweed.

 177. Moet wel goed komen ja als je ziet wat er nu nog op de meest noordelijke boei (de Haewene) staat:

  Even linksom omdat de golfrichting dan goed staat 😉

 178. Bij A12 blijft er afhankelijk van period (en wind spot etc) ongeveer de helft over.

  Hoe is dit bij de haewene? Qua afstand zou dit dan x0.3 zijn, maar de zee daar is wel wat dieper.

 179. Surfers, goedenavond. 🙂 Morgenochtend naar Wijk of Bloemendaal met de longboard? Gaarne jullie advies. 😋

 180. Ik heb wat matige kwaliteit foto’s van de barrel rijder op mv2, mssngr me op fb evt

 181. Maakt niet uit is nu overal lekker zacht weer snelle golven

 182. @Wouter: was ie committed? 😉

 183. Vlissingen was leuk, vooral laatste uurtje.
  Waren er nog een paar die foto’s aan het maken waren ook, zijn dat bekende? Ik denk dat ik/wij daar ook nog op staan, wel leuk om te zien😇

 184. Veel stroming, maar veel mooie plaatje

 185. @Wouter hoe zag die er dan uit?
  Zag er meerdere pitted, al dan niet committed.

 186. Ai er is minder over dan we allemaal gehoopt hadden maar wel reteclean! Pakt uw longboard en gaan!