Surfweer donderdag 14 maart 2019

Aan het herfstachtige weer met wind komt na dit weekend een einde, zonder dat daarmee de golven verloren gaan. Goed nieuws dus! In het weekend kan er nog volop gesurft worden met wind en golven. De dagen daarna wordt het rustiger qua wind, maar de golven worden juist hoger en krachtiger. Dit komt doordat de lagedrukgebieden verschuiven vanaf de Oceaan en vooral in de Noordzee blijven rondtollen. Vooral maandag en dinsdag worden super met golven en minder wind.

Donderdag 14 maart
Niet de beste dag van de week, hoewel de wind tijden het regengebied nog mooi zuidwest blijft. Na het koufront met felle buien draait de wind gedurende de eerste helft van de middag naar onshore WNW. De vorm is er dan al snel uit, maar op zich valt de hoeveelheid wind nog mee. Zeker in vergelijking met voorgaande dagen. Gemiddeld blijft er zo’n windkracht 6 van over vanmiddag. Wel echt WNW en helaas niet doordraaiend naar een NW richting. Maar op zich moet het te doen zijn voor de die-hards met een golfhoogte van 2 meter. Vooral in België zijn er kansen, hoewel het daar ook gewoon krachtig blijft waaien. Eigenlijk zit er niet zo’n verschil in wind tussen noord en zuid. Ook in Z- en N-H zijn er plekjes denkbaar waar je een peddelsessie zou kunnen wagen.

Vrijdag 15 maart
De wind is spelbreker, tenzij je heel vroeg al in het water ligt. Het zou maar een uurtje lang ZZW blijven voor en in de regen van het warmtefront. En alleen in het midden en noorden van de Hollandse kust. Zeeland en België krijgen al eerder te maken met een forse zuidwester tussen het warmtefront en het aankomende koudefront. Maar op zicht biedt dat ook weer kansen, want het is dan nog mooi laagwater. En in die knijpzone tussen de fronten wordt het eventjes behoorlijk zacht met 14 gr in Zeeland. Tot het koufront overtrekt met een paar fellere buien (hoewel dat waarschijnlijk best meevalt). Daarna zwakt in Zeeland en België de wind erg af naar zo’n 5 bft en de windrichting draait meer WNW onshore. Ook in Z-H (zuidelijke deel) wordt de wind fors minder. Eigenlijk een prima moment om het weekend in te gaan met en korte peddelsessie. Richting het noorden van Nederland is het een ander verhaal. Daar neemt de wind juist opnieuw toe na het front tijdens de 2e helft van de middag en blijft het tot het donker hard waaien uit WNW. Blow-out pal aanlandige condities voor alle noordelijke provincies. Maar wel goed voor de vorming van NW swell, die in de nacht dan doorgaat.

Zaterdag 15 maart
Zaterdag opnieuw een frontaal systeem met eerst een warmtefront en daarna de toename van de wind in de warme sector. Het lijkt er op dat we net iets meer tijd hebben met een offshore moment in de vroege ochtend en de WNW swell van de vorige dag. Nu ook kansen in het zuidelijke deel van Z-H met opkomend tij bij zonsopgang (hoewel we die waarschijnlijk niet te zien krijgen). In de tweede helft van de ochtend is het gedaan met de rust en verloopt de rest van de dag vrij steady met een doorstaande ZZW-ZW wind dik 7bft. Niet eens zo slecht, omdat de swell er al is en de windgolven redelijk clean blijven met deze sideshore windrichting. Wel is het juiste getij heel belangrijk, want de wind is niet misselijk. Overigens zal de wind in N-H en in een groot deel van Z-H toch te veel onshore of te hard zijn. Vooral rond de piek 2e helft van de middag. Maar eigenlijk ook in de avond, want echt afnemen doet het niet. Wat wel afneemt is de regenkans in het noorden later op de middag. In het zuidwesten al veel eerder, daar is het einde ochtend al weer droog. Daardoor mist België en ws Zeeland wel het moment van windstilte in de vroege ochtend. Maar goed, dat zijn wel weer de regio’s waar genoeg te vinden is met en dankzij die harde wind.

Verdere vooruitzichten
Zondag worden de weerkaarten pas echt interessant. Een 970 hPa diep en perfect rond lagedrukgebied nestelt zich in de Noordzee en beweegt richting Noorwegen. Het zal wel even duren voordat de dikste swells arriveren. Zondag hebben we vooral te maken met de regen van het laag en nog niet zozeer de swell. En het waait ook nog aardig met af en toe WZW 6bft. Vooral in het noorden blijft het flink doorwaaien. In Zeeland minder, maar daar is dan de swell nog echt doorgezet. Ergens tussen het midden en noorden zal het nog wel redelijk goed te surfen zijn. Vooral in de vroege ochtend of later als het 2e golfveld van de WNW wind arriveert. De noordswells arriveren pas maandag met 2-3m en 10 sec swellperiode. Dat zijn dus stevige bakken en te veel van het goede op de meeste plaatsen. Ook is de wind nog wel van de partij met een windkracht 5 afnemend naar 4 uit noordwestelijke windrichtingen. Toch lijkt het er op dat dit de dikst mooiste dag gaat worden. Dinsdag wordt de cleanst mooiste dag, met geen wind zoals het er nu naar uit ziet. Vooral op de open stranden van N-H (en deels Z-H) maar ook de wadden, is dinsdag de dag om vrij te nemen volgende week!

Waterwear advies
Donderdag: 5mm wetsuit 3mm cap, schoen 7mm en hand 3mm.
Vrijdag: 5mm wetsuit, schoen 7mm, cap 3mm, hand 3mm
Zaterdag: 5/4mm wetsuit, schoen 6mm hand 3mm
Zondag: 6mm wetsuit, 3mm cap & 7mm schoen, 4mm hand
 1. Na worden we toch wel. Dit was vanochtend en lijkt mogelijk wat op de condities morgenvroeg in ochtendschemering.

 2. Wind zoals die nu wordt verwacht voor zaterdagochtend:

 3. @RSBLR

  Een uitnodiging om buiten het vertrouwde Kennemerland op zaterdagochtend het Haagse zand te trotseren. Het schijnt dat de voor ons cross aanlandige Mistral daar voor kneiterstrakke wandjes zorgt. Tevens een goed moment om te zien welke keuze wordt gemaakt met betrekking tot de 4 voudige quiver die in jullie bezit moet zijn.

  Onder voorbehoud zullen de blond moroccans zich dinsdag begeven tussen het meerkoppige surfmonster te Kennemerland.

 4. Paar foto’s van vandaag rond 17u in Oostende!

 5. First light nog prima te doen, daarna best shiet niks gemist..

 6. Wijk was vanochtend vroeg erg goed: clean, krachtig, redelijke hoogte. Maar je moest er wel vroeg bij zijn want de wind kwam rond 8 uur weer opzetten

 7. Morgenochtend???

 8. Ja, tot 8 uur iig goed!

 9. Hey Tobias,

  De laatste update ziet er niet meer zo goed uit. Ik had net de auto geladen om morgen rond 4u 30 te kunnen aanrijden, maar nu begin ik toch te twijfelen :/

 10. Ja???

 11. Ouddorp is zeer matig, zit niet veel hoogte in. Ik twijfel nog even of ik een nat pak haal.

 12. Egmond was helemaal te gek! Offshore idd en flinke hoogte.

 13. was weer ongelooflijk! ZW8 dikke bakken bij de pier!

 14. Wijk was met sup bijna niet door te komen. Duckdivende golfsurfers hadden mooie bakken van golven.

 15. “In the blond moroccans”, dat is toch een gay café in Casablanca?

 16. Egmond noord was mooi van 06.30 tot 08.00 om 08.15 draaide de wind en ging ie hard aan. Daarvoor mooie bakken gehad.

 17. Eyeball

 18. Nice! Vandaag nog kans bij wijk?
  Morgen beste moment ?

 19. @Anoniem

  dat ziet er keurig uit!

 20. De Noord was heel fijn van 12-14u, gek genoeg werd het daarna tegen de voorspelling in een stuk minder. Was trouwens erg relaxed en rustig in het water. Alleen omkleden met die wind zeg, pffff

 21. @tobias hoi! Ik vroeg me af of de voorspelling voor dinsdag nog positief was. De website windguru voorspelt golven die niet groter zijn dan 0.7 meter in zandvoort op dinsdag maar die website is niet altijd even betrouwbaar.

 22. Dinsdag wordt leuk hoor. Groot genoeg en clean

 23. Enneh, waar baseer je dat op, tj?

 24. Toch wel behoorlijk aan de maat vandaag al. Is lastig buiten komen met die wind en hoogte! grrrrr
  Golfrichting is nog wel west (met misschien een heel klein beetje wnw)

 25. Maandagochtend draait de swellmotor van het lagedrukgebied nog op volle toeren. Dat zegt eigenlijk al genoeg.

 26. Waz inderdaad lastig kwam er niet doorheen te veel wind zag een hoop gasten dikke golven pakken alleen maar schuim ritten vandaag voor ons tot !!dinsdag

 27. Morgen wordt het helemaal lastig. Staat een flinke deining onze kant op!

 28. Boei-meting:

 29. Morgen Zeeland een optie? We aardig wat onshore nog.

 30. Is het wel verstandig om t water in te gaan morgen/dinsdag?
  Lion Kerres https://m.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190315_88551269/kust-van-zandvoort-tot-egmond-vervuild-met-paraffine?utm_source=google&utm_medium=organic

 31. Weinig wind lijkt het zeg… Johnswind.nl.
  Dat wordt knallen

 32. ai, dat ziet er inderdaad niet best uit. Zal vast ook in kleinere delen in het water zitten. Lastig inschatten hoe ernstig / gevaarlijk dit is, iemand een idee?

 33. Paraffine is niet schadelijk voor mensen, wel kunnen honden en andere dieren er ziek van worden als zij het opeten. Ook vogels worden ziek van paraffine,

 34. Hier nog de link https://www.waterforum.net/rijkswaterstaat-heeft-handen-vol-aan-opruimen-paraffine/

 35. Is onze sexwax niet ook van paraffine? We vervuilen lekker mee 🙂

 36. Sex wax well idd

 37. De vraag ‘is het wel verstandig om in het water te gaan? (ivm watervervuiling)’ is een vraag die je jezelf permanent moet stellen als je in Nederland buiten Zeeland/de Wadden surft.

  De zee tussen Den Helder en Antwerpen is permanent ernstig vervuild (muv Zeeland). Vaak genoeg ruik ik een zeepachtige geur tijdens het surfen in Zandvoort, die me doet denken aan de geur van het zoetwaterbeekje in mijn geboorteplaats (waar het riool op was aangesloten, en waar bij de watervallen van sluizen permanent schuimkoppen waar te nemen zijn).

  Vergelijk de waterkwaliteit van de Wadden eens met die van de kust van Zuid-Holland/Noord-Holland!!

 38. Eyball ijmuiden …
  Veel rollers loopt niet echt lekker swel komt niet om de pier heen ik haak ag morgen beter hopelijk

 39. Ook wel weer opvallend dat het zogenaamd voor mensen niet schadelijk is maar voor alle andere dieren wel.. gevalletje we zeggen dat het niet schadelijk is dus loos die handel maar.

  Maargoed morgen vrij dus toch gewoon lekker het water in met die mooie vooruitzichten 🙂

 40. Waar is het mogelijk om wat te huren morgen? behalve Scheveningen want dat is wat te ver treinen voor mij… liefst makkelijk bereikbaar met ov.
  zag dat Surfana Zandvoort alleen in het weekend open is 🙁

 41. Volgens mij staat er dat het schadelijk kan zijn voor dieren als die het eten. En kan me voorstellen dat vogels wat minder lekker zwemmen/vliegen met goedje op de vleugels. Zolang mensen dat niet doen is er geen probleem toch?

  Verder echt niks om druk over te maken. Aantal jaar geleden is het ook gebeurd, beetje alsof er brokjes kaarsvet ronddrijven, als je al wat ziet

 42. vwb vervuling; zeewater komt in je holtes (van je hoofd ja). verder is het noordzeekanaal inderdaad vrij vervuild, riool overstort heeft het gelukkig al een tijdje niet gedaan, dan heb je nog tata steel etc. ik denk dat we het niet willen weten allemaal. maar over het algemeen is surfen wel een gezonde bezigheid. ontopic; surf is stevig aan de maat nu, wind zakt, morgen offshore dus een mooie 30 uur surf condities. enjoy!

 43. IJmuiderslag was rond middenuur vrij episch. Lange rechtse cleane wanden rolden zo de haven van bloemendaal in. Rond 13 was t afgelopen met de pret en werd t een rommel. STEEEUK!

 44. Was echt vreselijk slecht… Gisteren was nog beter.

 45. De Noord SCH bedoel ik als surf report

 46. Morgen nog steeds goed? beste NH of ZH?

 47. Morgen ZH einde van de dag nog zo goed als de voorspellingen?

 48. Welke zandbank kan ik het beste op surfen in Zandvoort? Ik kom morgen aan op station dus vanaf daar te bereiken

 49. Iemand een idee of het morgen middag goed wordt in Scheveningen?

 50. Ik vlieg zaterdag richting Bilbao voor een surftripje in noord spanje. Iemand tips voor verblijf en/of golven? Zijn intermediate/advanced.

 51. Check boek van surf en stay van Veerle Helsen. werkelijk top !

 52. Ooster oostende met sunset

 53. Ooster

 54. Oosteroever

 55. @Gerry https://www.bol.com/nl/p/the-stormrider-guide-europe-the-continent/1001004002789829/?Referrer=ADVNLGOO002008O-G-65175954217-S-463466427514-1001004002789829&gclid=Cj0KCQjwg73kBRDVARIsAF-kEH8sMw4h-Q0DJz1naM9WsoCc-l3QaUKaj_2-arXaMv4rF3doIK3EYpcaApqcEALw_wcB

 56. Iemand was ook op de middag foto’s aan het trekken. Geen idee wie het was, maar misschien kan iemand me naar een instagram ofzo wijzen? Thanks 🙂

 57. Eindelijk winddrop

 58. Om 10u het water in.. Wat is dan beter? Ri Zandvoort of ri scheef

 59. @nele

  heb je nog meer foto’s? zoja, zijn ze ergens te zien?
  was een leuke sessie gisteren, relaxte sfeer 😉

  gegroet

 60. Neen enkel deze.. Was idd leuk gisteren, na werk nog even in t sop. Er stond wel iemand met een ‘echt’ toestel (en een goeie flash? ☺) op strand maar geen idee waar die foto’s staan..

 61. Teering ziet er goed uit.. tot 15:00 tentamens maken hopelijk komt het dan nog een beetje door

 62. Oei, succes met je tentamens!

 63. Lekker lekker lekker lekker lekkah

 64. Ohh mooi on my way to velsen noord

 65. Blijft dit doorlopen rest vd dag?

 66. WaZ / Noordpier was vanochtend vroeg een behoorlijke klotsbak tov hoe het nu loopt. Iemand enig idee hoe dat verschil kan komen? Komt het door (afgaand) getij en stroming of iets dergelijks?

 67. @gerry loredo cantabria escuela de surf la curva!

 68. Dit weekend wat te surfen?

 69. Scheveningen was heeeeeeerlijk

 70. Scheef zuid vanochtend vroeg en vanmiddag op de noord beiden behoorlijke klotsbak! Had op beter gehoopt (en verwacht). Zag in de loop van de ochtend mooie beelden op de cam maar kon toen helaas niet. Wel lekker zonnetje en een beetje power in de golven:)

 71. idem dito met het geklots op Zuid.. tussen 10 en 1230 was t wsch t best, maar daarna al snel choppy, piekig, en boel rare weerkaatste golfrichtingen..
  Met zo’n forecast is t vaak beter, ik kan er de vinger er niet op leggen; zoveel wind stond er niet, ook verderop niet… Iets met vloedstroom ism hoog water? Derde dinsdag van de maand? Iemand een betere verklaring?