Surfweer dinsdag 5 maart 2019

Het is en het blijft volop herfstweer. Met wind, regen en hoge golven uit alle richtingen. Zowel uit het noorden, omdat er boven Noorwegen nu ook stormen komen en staan. Maar ook uit het zuiden tot westen dankzij de lagedrukgebieden dichterbij met veel wind vlak voor onze kust. Het is steeds zoeken naar een speld in een hooiberg om wat minder wind te vangen en wat meer golven.

Dinsdag 5 maart
Vandaag val het alles mee met de wind en staat er slechts een kleine windkracht 5 uit zuidwest. De swell komt nog een tijdje uit west. In regio midden en in Noord-Holland komen de golven ook nog een lange tijd uit WNW, zo te zien op de spectra boei-metingen. Het is lekker weer met veel zon en de wind zal nog iets naar zuidwest krimpen waardoor het nog wat cleaner wordt. Ook het steeds gunstiger wordende getij speelt een belangrijke rol. Wel staat er dan wat stroming, maar de push zal zeker nodig zijn om er een wat mooiere lijn in te krijgen. Die duurt in het zuiden overigens maar kort. Daar valt ’s avonds niet meer echt te surfen, omdat de swell dan is afgenomen en te veel west is ipv WNW. De meest gunstige surf vandaag dus in het midden en noorden. Einde middag trekt overigens de wind iets aan en wordt het wat meer bewolkt vanuit het zuiden. Het blijft wel droog.

Woensdag 6 maart
Woensdag komt de wind in de ochtend uit het zuidoosten, waardoor er nauwelijks nog een golf zal staan. Wellicht komt er in het uiterste noorden nog wel een plukje noordswell binnen. Maar de wind is eigenlijk te hard met zuidoost 7 boven zee. Eind van de ochtend ruimt de wind naar zuid en kan er van dit windveld wel een golfje aflopen richting de noord hollandse stranden. In het zuiden blijft het gewoon flat. De wind neemt eind van de middag snel af, maar de golven blijven dankzij de offshore vrij clean (alleen steeds kleiner) in het noorden.

Donderdag 7 maart
Donderdag wordt een verwaaide dag met windkracht 7 uit ZW of WZW. In de eerste uurtje waait het nog niet, maar is er ook geen golf. Die komen pas later met de toename van de wind op nadering van de trog. Achter dit systeem met felle buien en harde windstoten komt er nog een tweede trog in de vorm van een occlusie (zie weerkaart). Nabij, maar zelfs tussenin kan het aardig spoken met windkracht 7. Toch is het dankzij de side-shore nog prima te surfen op veel spots. Zolang het niet te veel stroomt. Echt veel meer wind wordt pas verwacht eind van de middag en avond. Daar zit voor Zeeland wel het juist getij, dus lastige afweging. Of gewoon nog even 1 nachtje wachten.

Vrijdag 8 maart
Achter de stormachtige noordwester van donderdag zit verder op de Noordzee gewoon een dikke storm uit het noorden. De golfhoogtes lopen op tot 6 meter en de Noordzee staat helemaal rood van de de noord-swell op dit DWD-kaartje. Vrijdag wordt zeker geen kattenpis en in de ochtend is het gewoon te veel van het goede, ook al waait het nauwelijks. Het probleem zit hem dan nog in de windrichting en het getij. Zowel de eerste als de laatste worden heel snel gunstig in Zeeland en vooral België. Onze zuiderburen zijn een keertje echt de place to be met een overal een naar zuidwest draaiende windkracht 2 met 2 meter swell NW swell. Het feest daar gaat eigenlijk door tot einde middag, maar wordt dan al minder krachtig. Voor alle andere kustregio’s is het eerder andersom. Daar zal het lang wachten zijn voor de wind ook naar zuidwest gaat, maar uiteindelijk gebeurd dit ook!

Weekend-verwachting
De zuidwesten wind komt terug en geeft weer nieuwe swell uit WNW op zaterdagmiddag. Er lijkt in de middag een moment van minder harde wind op te zitten rond het begin van de vloed. Dat gaat dan gepaard met de nodige stroming, dus in Zeeland minder gunstig. Daar kan men beter al eerder gaan, wanneer het nog waait. In Belgie juist later op de dag, zodra de WNW swell er nog bij komt. In de avond gaat het echter weer fel waaien met een WNW-er storm op de Noordzee.
Zondag beloofd een heel stuk rustiger te worden. De swell komt goed binnen, vooral in Z-H en noordelijker. In Belgie heel clean zonder wind, maar vele male kleiner. Beste is dus een beetje tussenin te gaan zitten, want op de Wadden en in de kop van N-H blijft het wel gewoon de hele dag waaien. Daarbij de hele dag lekker veel zon, hoewel dat zaterdag ook al een groot deel van de middag het geval is. Maandag weer nieuwe stormen op koers met veel wind. In het begin van de week nog uit WZW, later meer WNW-ers. De lagedrukgebieden met wind, regen en golven blijven nog doorgaan tot eerste dag van de astronomische lente (20 maart)! Daarna verschijnen pas de eerste hogedrukgebieden op de kaart..

Wetsuit adviezen (+6C op de wadden, +8C BE en Zeeland):

Dinsdag: 5mm wetsuit, schoen 7mm, cap 3mm, hand 3mm
Woensdag: 5/4mm wetsuit, schoen 6mm hand 3mm
Donderdag: 6mm wetsuit, 3mm cap & 7mm schoen, 4mm hand
Vrijdag: 6 of 5mm wetsuit 3mm cap, schoen 7mm en hand 4mm.
 1. Van donderdag op vrijdag tot 6 meter hoge golven in de Noordzee de juiste richting op!

 2. Bijbehorende lagedrukgebied met donderdag overdag eerst nog de trog en daarna behoorlijk grote drukverschillen op nadering van de Occlusie.

 3. Thanks voor de forecast Tobias! Dit weekend hopelijk voor het eerst weer surfen in België na mijn maanden in Lissabon! Greetzz, Jef

 4. 👍🏻👍🏻 Zal wennen zijn na Portugal!

 5. Scheveningen is nuking right now!!!

 6. Is uiteindelijk overal goed aan het uitlijnen zeg!

 7. Scheef was ook vet uitgelijnd vanmiddag 😍

 8. Is er iemand die morgen toevallig naar wijk aan zee rijdt en 2 mensen en een 6ft board kunnen oppikken ergens. Andere surfspots zijn ook oke alleen geen auto tot beschikking.

 9. Nog ter aanvulling op vorige bericht. Jullie kunnen me altijd hierover een bericht sturen op het nummer: 0644131329

 10. @Jit, misschien even vermelden waar je woont 🙂

 11. @zoetwatersurf hoorn maar het is makkelijk voor mij om te reizen naar beverwijk met de trein of een ander station dicht bij Amsterdam

 12. Nice call Tobias!! WAZ 14:30 erin met “all the usual suspects”, begon veelbelovend, afnemende wind, lekker clean knie- en heuphoog en werd naarmate het tij erin kwam beter, hoger en vooral frequenter. Op een gegeven moment echt de ene na de andere…
  Beste golf was toch wel borsthoog, maar die moest ik helaas ongewild delen.
  Rond 17:00 eruit. Héérlijke surprise-sessie.

 13. Zaterdag dus domburg even checke..

 14. Alweer zo een mooi verhaal helemaal zin in dit weekend op naar scheef !!!

 15. beste collega’s, wij willen morgen vanuit het hoge noorden de afreis maken richting onze zuiderburen, kan iemand advies geven over de beste plek(ken), knokke heist – duinbergen, surfers paradise? Over verder afzakken naar beneden?

  Ik hoor het graag, iig allemaal veel surfplezier de komende dagen!!

 16. Oostende bij Fort Napoleon of de pier bij Blankenberge…

 17. @Zeehondje ‘Weggejorist’

 18. Oké oké. Vaag vaag

 19. Was weer shrediaans lekker gisteren. Mooie holle lijnen waar je quivers in de pocket, als een deksel op een pan, mochten snijden door Wijks water als door warme boter.

  ps. Momentum generation was wel iets te veel #goedetijdenslechtetijden en iets te weinig #stokiestokie. Toch?

 20. Haha holle lijnen….

 21. “Oostende bij Fort Napoleon of de pier bij Blankenberge…”

  Zeker naar Oostende gaan als je tussen +100 surfers wil liggen….

 22. Zaterdagochtend met firstlight of juist later op de dag?

 23. Aan de pier is het gelukkig altijd lekker rustig (not).

 24. Ik probeer duinbergen BE na de middag (minder wind en beter getij)

 25. Moest het te druk zijn in blankenberge of oostende wandel je 100 meter en je ligt alleen , de golven zullen echt niet zo veel schelen

 26. Ben benieuwd, alweer een lange tijd geleden dat ik nog het water in kon. Hopelijk surfbaar bij HW!

 27. Ziet er nog niet veelbelovend uit nu. Had er al wel meer hoogte in verwacht of is dat het getij?

 28. Voila !

 29. Er is geen ontkomen aan, ik moet werken vandaag… Geniet van de surf mensen…

 30. Hoogte is pas nu aan het doorkomen. Waddenboei geeft nu max golfhoogte 4 meter. Gaat nog pittig worden om door die branding heen te komen straks.
  Swellhoogte 260cm. Ter vergelijking, een goede dag heeft vaak een Hs7 swellhoogte van slechts 60cm!!

 31. @tobias
  Swell aangekondigd maar komt nog niet door aan vlaamse kust. Rond wanneer is de swell die nu ad wadden is bij ons?

 32. Zal niet lang meer duren. Is er in feite nu al. Alleen springtij moet nog doorkomen.

  https://waterberichtgeving.rws.nl/wbviewer/maak_grafiek.php?loc=DEUR&set=golf_spectra&nummer=1

 33. Ziet er daar iig een stuk beter uit dan in N-H op dit moment…

 34. @mc tavish

  Snelheid swell ongeveer 30-35km/u, Wadden -> Belgie ongeveer hemelsbreed 200 km…dus ongeveer 6-7 uur.

 35. What about an update for this weekend Tobias ? 🙂

 36. Scheef looks crazy right now!

 37. Scheveningen ziet er inderdaad leuk uit. Ik duik er eventjes in, wel wat verwaaid door de ZW. Hebben jullie die “surftips voor surfers, door surfers” groep gezien op facebook? Super cool initiatief: https://www.facebook.com/groups/403475583546528/

 38. Stevige golven hier aan het binnenrollen in Surfer’s Paradise 👌

 39. Beste vriend op de noord net,met je geometrische zwarte vormpjes op je board.
  Ik hoop niet dat je vin heel erg beschadigd is door de 15cm grote inham in de rail van mn nieuwe boardje.dat zou jammer zijn.
  Interessant take-offje wat je daar deed.op het randje.

 40. Knappe footage op webcam Waz at the moment. Some guys are rippin’ their hearts out. Youtube niet meer nodig…to bad Im not there.

 41. dikke dikke dikke sjhite! dam wat ziet dat er Vet uit op de Cam!

 42. Hier nog eentje… twee mooie vin afdrukken in m’n rail omdat iemand het een goed idee leek om bij de takeoff recht op mij af te gaan. Verder top surf gehad!

 43. Plus SUP hydrofoil gespot op Noord…dangerous !

 44. Ik lag rechts van de Noord en zag in ieder geval 1 flinke aanvaring (volgens mij met een rood/zwart malibu boardje) waarbij iemand met de take-off vol met de lip meeging op iemand anders die daar lag.

  Tja; niet echt goeie golven gehad maar het beats the crowd. Vooral op een dag waar het merendeel niet de controle kan houden…

  Bizar druk (hoe zou dat toch komen?) Dit belooft veel voor de zomer!!

 45. Wijk was mooi vanaf de bank, volgende week weer actief 🤟🤟

 46. Dikke shit vanmiddag velsen noord was heel veel werk om door de branding te komen maar eenmaal achter !!!!zo de bom wat ging dat lekker af zeker drie meter plus grote ritten goeie vibe man zit nog na te genieten ,hoel leg je zoiets uit whaaaaaaaa

 47. HOEK!

 48. Scheveningen zag er idd bizar druk uit, snap ook niet waarom je wanneer de optie hebt niet zelf een bank opzoekt. De hele middag gescored met maten, zaten echt gems tussen en geen ziel in het water..!!

 49. Graag dank voor alle belgie info. Topdag gehad bij oostende, was de moeite vanuit het hoge noorden meer dan waard.Compliment aan de zuiderburen, zeer chille atmosfeer in het water ondanks de drukte. Geen gehassle gezien. Een goede surfetiquete bestaat blijkbaar nog wel!!

 50. Weet iemand of er veel mensen in auto’s langsrijden van wijk aan zee naar de noordpier? Bij wijk aan zee is wel te komen met de bus maar vanaf daar lopen lijkt nogal een eindje te zijn

 51. Lekker hoor!!! wat een traktatie na zo lange flatnes. En stoked voor ’t weekend

 52. @ Jit bij de bushalte tegenover de Primera gaan staan met een shaka en je spul in wijk dorp. Dan neemt iemand je sowieso mee!

  Succes!

 53. Vond gisteren positioneren voor de golven echt een uitdaging zeg!
  Surf toch al 2 jaar en nieuw boardje aan het uit proberen maar dit was toch echt next level. Maar goed, 90% vd tijd hier is het ook slappe was waar je op surft xD

 54. De quiver was NAT gisteren!!

 55. offtopic:

  ‘Miljoenen plastic korreltjes op Waddenkust nadat schip containers verloor’

  http://www.standaard.be/cnt/dmf20190309_04242824/

 56. Dat wordt nog wat morgen. Vanavond maar even kijken hoe de vlag er bij hangt.

 57. Liep nog best een leuk lijntje met first light!

 58. Get Hoek’d!
  Or die tryin’….

 59. Succes met de voorspelling voor morgen Tobias 🙂

  Nog wat plaatjes van gisteren met laagwater, voor de serieuze deining en met zon: https://www.surfed.nl/sessions/2019/190308/index.htm

 60. Talking about a gamechanger!

  Op naar waar eens mossels groeiden en waar Ammophila arenaria nu domineert.. Plots werd golfhoogte de bepalende factor. Ben al benieuwd naar de platen morgen!

 61. @ Ed 🙏🏻💥

 62. Zou morgen domburg goed kunnen zijn? Of toch teveel wind

 63. Zuiden krijgt volle laag!
  Alles boven scheveningen minder!

 64. Icon18z voor zondag 13:00 uur:

 65. Hi Tobias, denk je dat het morgenochtend nog goed wordt als de wind aflandig is?

 66. Morgenochtend nog de moeite waard om 2 uur ri te zee rijden?

 67. Die hollandertjes lopen een beetje verwend te doen en elkaars boardje aan te vallen terwijl ik al vanaf jaarwisseling op fatsoenlijke golven wacht.

 68. Gaat af

 69. Gaat het aan de Belgische kust surfbaar zijn deze namiddag?

 70. Weet iemand hoe Zandvoort/ Bloemendaal loopt vanmiddag?

 71. Bloemendaal 10:30/12:30 offshore gemiddeld 1 mtr met af en toe 1,5 lekker hol. Heerlijk genoten

 72. WAZ 9:00 – 11:00 2e windmolen….. zéér dik!!!

 73. leuk leuk was het. Heuphoog wandjes, prima genoeg om de kater te laten verdwijnen.
  maar die twee meter was er nog niet.

 74. Wijk was geweldig!! Dikke, dikke bakken, offshore, woaaahhh

 75. Geinig windplaatje

 76. Eentje voor in de boeken

 77. Hier berichtje voor degene die vanochtend op Wijk bovenop mij crashte met 2 vinnen in mijn board. Ik heb je geSMSt maar misschien toch niet het juiste nummer? Bel mij even op 06-28785641. Thanks!!

 78. Waz weer genieten velsen noordpier dikke bakken niet te druk net voor de wind er weer uit topdag

 79. Was inderdaad weer lekker! Bijna een wave ski gekocht… 😉

 80. Laatste call betrof toch het Kennemerland, de oude mosselbanken liepen goed zo te zien Tobi!

  Een Heems konijn gespot in zijn tunnel en de quiver flink geparkeerd op links. Lemmingen waren er niet veel dus slalom werd sporadisch toegepast.

  Waar waren de boys van gesponsord Engels adelijck vervoer?

 81. Petten was aan vanmorgen. Best tussen 8 en 10 maar tot 12 uur door gesurft. Was te clean om eruit te gaan…

 82. Wijk wazzzzz zeer goed! Ofshore bakken en mooi clean!

 83. @Dave 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

 84. Wijk bij bunker was top tussen 10-12.

 85. Drie van de vier rippers waren deel van het 100 koppige surfmonster in het golfslagbad naast de Noordpier. Ripper 4 a.k.a Trolleytje80 a.k.a. schik-in-wortelcake was er tot ons grote verdriet niet bij. Desalniettemin zijn er slechts twee manieren deze dag te omschrijvingen:
  Manier 1: StokieStokie
  Manier 2: StókieStókie

 86. 8 maart dikste bakken 2019 !?

 87. wijk 9tot 12.30 was inderdaad super en wat een rust op de achterste bank en veel meer lijn dan in de drukke beach break wel minder hol maar wel hoger topdagje !!!!

 88. man man man !!!
  hier worden we dus vrolijk van

 89. Vlissingen was inderdaad serieuze storm , en vandaag , eind middag, surfbaar met deze windrichting . Genoeg swell aanwezig ook.

 90. Domburg niet door te komen…

 91. Belgie epic laatste uur voor donker!

 92. Nog steeds stoked van afgelopen vrijdag na middag? Ik snap het wel!! Wat een bakken en toch niet druk.

 93. Ziet er best leuk uit nu! Wat zijn de verwachtingen voor de aankomende dagen? The weekend looks semi- promising

 94. Goede sessie gehad in gran canaria.

 95. man man, tis hier surfweer.NL!!! cool daje een goeie sessie hebt gehad in Gran Canaria, maar post da op surfweer.GC.
  Als iedereen zijn goeie sessies van al zijn gaat posten post gaan de interessante tips van Tobias/surfweer/NL verloren.

 96. Bedankt voor de tip @wilko, hopelijk zondag in Nederland er weer in.

 97. de wind gaat als de brandweer

 98. Dalijk met opkomend nog wat op scheef? moeite waard?

 99. Schuimende massa’s!

 100. Ik reed er nog even langs maar idd weinig soeps helaas

 101. Iemand een beetje zicht op wat vrijdag gaat brengen?

 102. Reken i.i.g op een ochtend, middag en avond die dag
  #jatog

 103. Weinig soeps?? Haha

 104. Tips voor zonnebrand die niet je ogen irriteren/branden?
  Stick vs zonnemelk?

 105. Island tribe

 106. Zeer tevreden met https://suntribesunscreen.com

 107. Gisteren een vin kwijt geraakt op de Noord.. (thanks to FCS II)
  Mocht iemand wat vinden met eb, graag contact @ 0653955497

  Thanks!

 108. Morgen ochtend first light nog een window met weinig wind? Verdere weekend verwachtingen :)?!