Surfweer dinsdag 2 juni 2015

Het is vandaag volle maan en dus bijna springtij met veel stroming zowel bij hoog- als laagwater. De extra stroming hoeft geen nadeel te zijn op zo’n dag als vandaag. Harde tot stormachtige wind heeft juist veel stroming van het getij nodig tegen de richting van de wind in. Dat is vandaag het geval met laagwater in de ochtend en begin middag. Mogelijk is daar zelfs ook nog wat van te zien op deze livestream vanaf het strand van Zandvoort. De richting van de wind zit tussen de ZZW en ZW en is ten zuiden van de provinciegrens Z-H/N-H dus nog een heel klein beetje offhore. Dit zijn de meest gunstige condities die je met stormachtige wind kunt hebben. De golven blijven redelijk clean in Zuid-Holland en Zeeland. Het meest clean is het in België, maar daar blaast het wellicht te veel aflandig voor echt goede hoogte. Vanavond draait de wind heel langzaam iets meer naar een pure zuidwest en is Belgie/Zeeland juist de place to be.

Het verloop van het getij is vandaag het meest gunstig in de zuidelijke regio’s. Daar wordt het vanavond namelijk nog helemaal laagwater. In het noorden gaat dat niet meer gebeuren dus is daar de enige kans op surfbare golven na het eerste laagwater van begin middag. In Zuid-Holland wordt het wel weer vanavond wel weer voldoende laagwater, maar daarvoor moet je wel helemaal naar het zuidelijke deel van die regio. Rond Noordwijk/Katwijk is er geen beginnen aan. Daar is het wachten tot woensdagmiddag, omdat dan de wind afneemt en het getij de swell uit het westen binnen duwt. Helemaal afnemen doet de wind pas in de avond. De swellrichting draait uiteindelijk ook naar meer noordwest zodat er golven blijven binnen komen.

Helaas komt de piek in deze kleine leftover-swell van de storm midden in de nacht naar donderdag. Donderdagochtend is het daardoor vrij klein maar wel heel clean te surfen. Aan de temperatuur en het weer zal het in ieder geval niet liggen. De wind staat de hele dag aflandig, waardoor het ook op het strand behoorlijk warm blijft. Eind van de middag komt er in de meest zuidwestelijk regio wat sideshore zeewind te staan. Maar eigenlijk was dat sowieso al niet de plek om golven te vinden donderdag. Daarvoor zijn de swells uit het noorden te klein. Dat er swells na donderdag blijven binnenkomen is overigens wel te verwachten. Er ligt immers een lagedrukbied boven de Noorse Zee. Of het groot genoeg gaat zijn hangt af van de exacte richting. Of het clean gaat worden dit weekend hangt af van de eventueel te verwachten zeewind. Voor het ‘Surfen is er voor iedereen project’ in Zandvoort zijn de golven op zaterdag sowieso meer dan voldoende.
 1. Wind maakt golven maar meestal worden deze ook meteen stuk geblazen. Vandaag niet.

 2. Woensdag 12:00, de lagedruk zit nog bij Noorwegen. De richting van de golven daar staat nog onze kant op. Dat zou vrijdag en zaterdag net voldoende surf moeten geven.

 3. he tobias wat verwacht je voor een hoogte donderdagochtend? Zit er een ochtendsessie fish/egg in…

 4. vanavond dikke shit Zeeland

 5. Heeft misschien iemand mijn mouwloze neopreenshirtje met wind-capje van Maui gezien?
  Ik ben hem zaterdag denk ik verloren ergens bij het laatste stukje fietspad/begin parkeerplaats in Wijk aan Zee de Noordpier.
  Hij is zwart met paarse letters en van binnen blauwig metallic. Er staat volgens mij zoiets van mini maui magic op. Ik zou hem héél graag terugkrijgen… !

  En Dirbee, jou sprak ik op de heenweg met je sup. Mooi te horen dat je erdoorheen kwam gisteren!
  Ik heb inderdaad ook een aantal heerlijke lange ritten gehad.. met wand!

 6. bedankt voor de update Tobias, de boeien van meetnetvlaamsebanken zijn sinds gisteren ofline en ik ging niet vertrokken zijn zonder enige zekerheid. Eindelijk nog eens het schortboardje uithalen in belgie 🙂

 7. Yes laat maar komen! Hopelijk zit er vanavond een laagwater sessie in in Blankenberge!

 8. Scheveningen sequence van de surf op dinsdag

 9. @ Tobias hoe komt het dat de golven vandaag niet stuk worden geblazen door de wind? Komt dat omdat het springtij is?

 10. richting van de wind

 11. Waz behoorlijk ruk net. ..Hoe anders dan gister avond laat

 12. Wow wat een mooie actiefoto! heb je nog meer van vandagg?

 13. cadzand liep toch nog beter dan gedacht..eerst heuphooge cleane lijntjes daarna meer wind en ook meer hoogte ..heerlijk avondje

 14. scheef noord was flut vanmorgen. brak te dicht op de kant en zat weinig kracht achter. Had beter in mijn bed kunnen blijven.

 15. Golfhoogte zakt op Windguru tot onder de meter vanavond. Maar de wind zakt ook naar een prima 3 bft dus het zal waarschijnlijk wel redelijk clean zijn. Hamvraag: wordt het goed genoeg om met een shortboard het water in te gaan? Ik kan helaas die boeimetingen nog niet goed genoeg interpreteren om daar zelf een antwoord op te verzinnen…

 16. Beetje vergelijkbaar met vorige week donderdag. Toen ging de wind later op de dag ook liggen. http://surfweer.nl/surf/surfweer-donderdag-28-mei-2015/

 17. Dag Tobias,

  een vraag ivm surfweer sms van gisteren avond: die goede longboard dag geldt niet voor Zeeland? weekend ook niets voor Zeeland dan?

 18. Ik wil alleen maar zeggen dat dinsdagavond van 1930 tot 22h00 de Noord compleet te gek was, echt heerlijke surf, in mijn top 3 2015 !