Surfweer Dinsdag 19 maart 2019

Een weerbericht schrijven aan het einde van de surfdag is natuurlijk een beetje mosterd na de maaltijd. Voor de archieven en de foto’s is deze nieuwe post dan wel weer erg handig, want het was tot nu toe een mooie dag. En er loopt zelfs nog voldoende swell voor goede avondsessie. Zeker in het noorden van Nederland, waar het nog lang hoogwater blijft. In het zuiden lukt een tweede sessie vanavond met laagwater minder goed of helemaal niet. Tussenin, dus in Zuid-Holland, gaat dat zeker nog wel lukken!

Dinsdag 19 maart 2019
De swell kwam van ver met een goede krachtige deining. In de ochtend was het met afgaand tij nog enige tijd rommelig. Vooral daar waar de wind nog niet naar het zuiden was gedraaid. Dus in Noord-Holland. Met volledig laagwater dikke wandjes op de achterste bank van 1m+ hoog. Later in de shorebreak eveneens dik 1m dichterbij het strand. Lekker hol en een beetje wind, maar niet vervelend. Met een swellperiode van 8 seconden zijn dit soort omstandigheden eigenlijk de beste die je aan onze kant van de Noordzee kan hebben. Meer periode en het breekt niet meer lekker op de banken, waarbij te veel energie verloren gaat op de achterste banken. Minder periode geeft minder krachtige en minder lange lijnen, iets wat je dan vooral merkt bij laagwater. Bij hoogwater is een mindere periode, bijvoorbeeld ruim 5 of 6 seconden, dan wel weer voldoende voor een krachtige shorebreak voorin de branding. Maar beter zien we 7,8 of 9 sec periodeswells, want dan loopt het in ieder geval de hele dag goed door. Uiteraard niet in het uiterste zuiden van de Benelux. In België heb je sowieso wel hoogwater nodig, dus gaat het vanavond niet veel meer doen. In Zeeland en Z-H zuid trouwens ook niet meer. Dat hoort geografisch gezien net te veel bij de Vlaamse kustregio’s. In ieder geval hadden we daar gisterenavond al wel een volle bak met goede swell en al cleanere golven zonder te veel wind. Iets wat op tien dagen op voorhand al in de verwachting lag en nu dus ook echt uitgekomen is.

Woensdag 20 maart
Helaas zijn die lange termijn verwachtingen te goed geworden en is dit weerbericht eigenlijk (te) snel klaar. De rest van de week wordt het prut, met bijna geen swell meer. Woensdag zou nog net ok kunnen zijn voor een softtopsessie of een beginnersles. Wat eventueel ook kan is een foil-surfsessie met laagwater op de achterste banken. In principe loopt er nog 30cm groundswell met een periode van 8 of 9 seconde. Daarbij staat er een iets afnemende zuidwestenwind (3-4bft). De beste condities dus later op de dag met helemaal laagwater + inkomend tij. Met helemaal hoogwater breekt het vol op de kant en is het weinig surfable meer. Muv het zuiden of zuidwesten, waar er met hoogwater nog wel een surflesgolfje zou kunnen blijven doorrollen tot einde middag.

Weekend verwachting
Donderdag en vrijdag flat. Zaterdag ws ook nog. Wel ligt er dan een rond depressiesysteem ten westen van Noorwegen. Deze stuurt lange swell onze kant op en komen pas maandag bij ons aan. Mogelijk staat er zondag wel wat meer onshore wind uit noordwest (4 of 5 bft) met een paar kleine windgolven later op de dag. Maandag en dinsdag zien er dan weer hoopvol uit, hoewel er deze keer minder zekerheid is over de forecast. Er zijn meer variabelen waardoor het net allemaal minder hoog zou kunnen uitpakken. In ieder geval zijn er zeker wel golven op termijn. Nu gewoon even doorbijten en teren op de mooie momenten van afgelopen tijd!

Wetsuit advies Water 7,5 gr C
Dinsdag: 5/4mm wetsuit, schoen 6mm hand 3mm
Woensdag: 5mm wetsuit, 3mm cap & 5mm schoen, 2mm hand
Weekend: 5mm wetsuit, schoen 7mm, cap 3mm, hand 3mm
Maandag: 6mm wetsuit 3mm cap, schoen 6mm en hand 3mm.
 1. Het brak vanochtend al goed, maar werd in de middag eigenlijk alleen nog maar beter. Twee foto’s met laagwater in Zuid Hollandia:

 2. MV zandbank was OK en zelfs goed tussen 10 en 12 uur met SUP doch na 11u meer peddelen tegen de stroming in dan positioneren om de volgende golf in te peddelen: toch nog best wat golven afgereden.

 3. [Offtopc] Ik wil komend weekend in Frankrijk surfen maar heb gelezen
  over een olielekkage waarbij ook gevaarlijke chemicalien in de zee terecht
  zijn gekomen. Weet iemand waar ik info kan vinden over of het veilig
  is om komende tijd daar te surfen?

  https://www.france24.com/en/20190316-grande-america-starts-clean-prevent-oil-spill-damage-after-cargo-shipwreck

 4. Wijk 10:30 – 13:30 was prachtig. Veel mooie rides, bijna geen wind en super weertje.
  Héérlijk solo bij windmolen 2.. Vakantiegevoeletje 🙂

 5. Vanmorgen en vanmiddag gepeddeld wat een topdag zag ook een drone en politie helicopter en auto ben benieuwd naar beelden !?wat was happening

 6. Katwijk om 17u was matig..zw windgolfjes kruisten de nw swell..wel lekker zonnetje

 7. Scheveningen was mooi met de Sup, van 16.00 tot zonsondergang…

 8. 2e windmolen. Slecht 2 gesponsorde rippers en 100 prachtige hoge wanden. Shredfest!!!

 9. Stond wat foto´s te maken tussen 10.00-11.15u op de Noord (telelens op statief). Zal proberen morgen wat foto’s te posten. Grt, Peter.

 10. /

 11. Waz met Jell0 tot zonnetje onder op de lange planken, het liep als een trein met als afsluiting een tunnel. wat een goeie dag met fijne watermensen die elkaar de ruimte geven, hopelijk hoeven we niet te lang te wachten op de volgende.

 12. @iseastories, was dit sochtends? Mooie pics.

 13. @laidbake nee dit was rond 12e

 14. Van wie was die drone dan gisteravond op de noord, benieuwd naar de beelden met de ondergaande zon,, stoked!!

 15. Lekker die foto’s.. wandjes komen heel bekend voor

 16. Hallo allemaal,
  Na een lange tijd van toetsen kan ik eindelijk het water in maar is er een beetje een golf voor dit weekend of moet ik nóg een paar weken wachten?

 17. Paar weken wachten ben ik bang….

 18. Hoi allemaal, binnenkort ga ik naar vlieland voor een wat langere tijd, iemand ervaring met de surf daar? De spots, getij, windrichting etc mvg Duncan

 19. @duncan: pad van 21,of paaltje 21 noemen ze het ook..dat is een plek die heul goed kan lopen.vlieland best wel surfbaar.ook bij camping stortemelk wel wat surf allemaal naar links alleen..

 20. Zondag ms een eerste golfje. Veel beter ziet het er uit voor volgende week als de swell van dit laag afkomt. Overigens is dit de weerkaart van dit weekend op zaterdag 12:00 uur. Swell doet er alleen een of 2 a 3 dagen over om hier te arriveren.

 21. Is helaas alweer verandert de mooie voorspelling voor maandag dinsdag…

 22. Kijk ook voor de locals. Vooral die met die Zundapp.

 23. Iemand ervaring op MV met laagtij? Breekt het daar nog goed en hoe zit het met de stroming?

  Grtz

 24. ? Maandag ?

  Ziet er nog steeds heel dik uit in alle betrouwbare modellen🤔

 25. En op dit moment (vrijdag-avond) een serieus diepe storm bij IJsland. Daar komt zeker al iets van binnen op zondag. Echter niet in België, daar ligt Engeland gewoon te veel voor in de weg.

 26. Maar met zoiets kunstmatig waardoor je peeling A frames krijgt zou ook al een mooi begin zijn: http://surfweer.nl/surf/hotspot-voor-surfers-bij-scheveningen/

 27. Moggûh allemaal, ik heb een vraag mbt de voorspelling:

  Voor morgen zie ik relatief weinig wind, toch nog 50cm swell/deining vanuit N/NW…alleen het tij is afgaand tot 10.00am en dan tot 14.30 soort van “dood”. Dan van 15.00-17.00 ineens van laag naar hoog tij (is dat een springtij)?

  Anyway, ik merk dat tijdens afgaand tij de golf(jes) weinig meer doen in Zuid NL…maar hoe zou dat morgen zijn tijdens die 4/5uur dood tij? (Ná 14.30/15.00 wil ik het sowieso proberen, het gaat me echt om die periode ervoor). *Ik moet er altijd +-1,5uur voor rijden.

 28. Waar haal jij jouw info vandaan? Misschien beter even hier kijken voor een getijdengrafief met waterstand: https://waterinfo.rws.nl/?#!/kaart/astronomische-getij/

  Springtij en doodtij hebben geen betrekking op één getijdecyclus. Wikipedia legt het goed uit: https://nl.wikipedia.org/wiki/Getijde_(waterbeweging)#Springtij_en_doodtij

 29. Oh bedankt, bizar, dat is inderdaad een ander beeld. Ik kijk naar MSW voor bijvoorbeeld Hoek van Holland en dan kijk ik naar die groene getijde grafiek. Zit die er dan blijkbaar zo ver vanaf?

 30. Nee, die groene grafiek van MSW lijkt exact dezelfde data te gebruiken, maar anders weergegeven. De grafiek van rijkswaterstaat geeft wat duidelijker de schommeling in waterstand aan rondom laag water.

  Lees ook over dubbel eb en vloed onderaan deze pagina: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterdata-en-waterberichtgeving/waterdata/getij/index.aspx

  Trouwens, dit gaat allemaal over astronomisch getij, weersinvloeden zoals wind die de waterstand kan opstuwen, worden hier niet in meegenomen.

  MSW zou ik voor Nederland achterwege laten. Beter kun je een combinatie van andere bronnen gebruiken die aan de linkerkant hier op surfweer.nl staan. En voor elk van je sessies noteren wat de swellrichting, windrichting en windkracht was, en met welke waterstand je hebt gesurft en hoe de golven eruit zagen. Dat is leerzaam. Soms zijn de sessies namelijk prima met laagwater.

 31. Voor het plan van morgen: zelf heb ik enkel ervaring met Noordwijk. Normaal een typische hoogwater spot. Maar bij swell zonder wind is er bij laag water nog wel eens een mooie golf te vinden, maar duidelijk minder krachtig. Voordeel is dat laagwater langer duurt, en dat je timing dus net ff minder exact hoeft te zijn.
  Als ik niet zelf kan checken gebruik ik een van de webcams. Daarop kan je het witte water op de buitenste bank net zien als het laag genoeg is en er golven staan, en niet zo mistig is als de afgelopen dagen. Daarnaast kijk ik dan naar deze om de hoogte in te schatten: https://waterinfo.rws.nl/#!/details/publiek/golfhoogte/Eurogeul-E13(E13)/Significante___20golfhoogte___20in___20het___20spectrale___20domein___20Oppervlaktewater___20golffrequentie___20tussen___2030___20en___20500___20mHz___20in___20cm
  Voor hoogwater zijn de golven daar grofweg 2x zo hoog als bij Noordwijk aan de kust. Bij laag water zie je nog iets duidelijker dat de boei een vrije ligging heeft.
  Ook kan je aan die boei de trend zien. Maar dat doordat het met hoogwater overal beter binnenkomt is dat vaak lastig in te schatten.
  Of er waar je heen wilt zo’n combi van webcam en boei is weet ik helaas niet. Wat ik lees is hoog water overal beter, maar als je zeg 3 uur voor laag goede omstandigheden ziet, dan heb je tijd om te rijden en te surfen onder de zelfde omstandigheden.
  Good luck!

 32. Heftig nu op de Noorse Zee:

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4652771/tweede-schip-gestrand-voor-kust-noorwegen-reddingsactie-evacuatie

 33. Komt nog niet echt binnen..

 34. Was ik maar vroeg gegaan 🙁

 35. Domburg zal vandaag niks surfbaars meer zijndenk ik toch?

 36. Waar istie dan?

 37. iemand bekent op Domburg? Wil daar dinsdag naartoe

 38. @arjan, nee er zijn nog geen bekentenissen binnengekomen. Ik ben wel bekend met Domburg. Noordduine moet je zijn.

 39. Scheef pier was vanmiddag maar matig. Toch een lekker nat pak, armpjes weer warmgedraaid.

 40. was weer zoals áltijd weer top!

 41. Van 15 tot 18 gesurft op de tweede bank, de eerste bank en bij de kant. Niet heel hoog, maar wel naar mijn zin gehad in het zonnetje. Heuphoge golven met soms een uitschietertje.
  Prima middag hoor👌

 42. Slappe kak. Kort op elkaar. Eigenlijk niet surfbaar. Van 17.00 tot 18.30

 43. Scheef van 13-16u was in ieder geval vrij weinig aan helaas

 44. haha bedankt hoor

 45. Tomorrow morning a chance for any waves ?

 46. Scheef was heerlijk, lagen er 8:30 in. Heuphoogte golven en alleen samen met mijn zoon in het water. Hoe relax….
  Heeft iemand ervaring in vendee? We willen er in de mei vakantie naar toe.

 47. Hoi Wilco, voor de Vendee moet je heel goed kijken naar de voorspellingen. Het breekt er niet heel vaak. Misschien is het leuker om naar de omgeving van La torche te gaan. Die breekt heel vaak en is een golf als wat meer hoogte is kan je nog steeds makkelijk surfen.

 48. La torche

 49. Some pics from vendée, an area I know very well 🙂

 50. If you need any advices, let me know 🙂

 51. Check out Zeeland aan het einde van deze middag !

 52. wordt het cleaner in aanloop naar hoogtij?

 53. hoe zit het morgenochtend?

 54. Ze doen het weer! Lekker bezig mannen: spots en bijbehorende campings het web op knallen. Maak vrienden en deel kennis of ga zelf searchen maar gebruik surfweer daar nou niet voor 😉.

 55. GEZOCHT: paar C-skin handschoenen. Maandag 25 maart 18u op IJmuiderslag bij de parkeerplaatsen voor de huisjes laten liggen.
  Eerlijke vinder krijgt een meet&greet met de Rippers Sponsored by Landrover!

 56. Is Vendee also good in summertime?

 57. @wilco glad to meet more vendee enthousiasts, i am and have been looking for a spots there where you can sleep in the car and the surf is nice, fi les conches and La Gachère, know of any more?