Surfweer van 18 t/m 21 september 2019

Wat een lekkere golven de afgelopen dagen. Gisteren was er nog vrij veel wind, maar desondanks goed te surfen. Deze woensdag 18 september is een dag zonder wind, hoewel die later op de dag toch een beetje toe zal nemen. In ieder geval is de swell nog in orde met een goede voorraad noord in het noorden van de Noordzee. Surfen zal dus overal gaan met de kleine boards die je ziet in de nieuwe win-actie van Natural High. Daarbij is 1 van de boards helemaal zwart gemaakt en als jij raad welk type model en size dit is, kun je hem winnen. Je mag daarbij het board niet naast andere boards in de shop zetten of opmeten, maar wel vasthouden. Breng dus een bezoekje aan de shop en doe mee met deze leuk verzonnen actie!

Woensdag 18 september
De wind gaat naar een ruime 4 bft vanavond waardoor het vandaag lastig is om een keuze te maken tussen het ‘juiste’ getij en de ‘juiste wind’. In het zuiden is deze keuze vrij eenvoudig, want daar is sowieso meer water nodig voor de swell om overheen te lopen. Maar dat is al vrij vroeg op de middag, wanneer het nog niet eens zo veel meer waait. In Zuid-Holland doen bijna alle spots het nog goed met laagwater. En met hoogwater uiteraard ook, maar wel met de nodige chop. Overigens wordt de wind wel steeds meer noordelijk ipv noordwest, dus op zich valt het mee met de echte onshore. Na 19:00 uur is het mooiste er wel van af. De hoogte blijft er overigens wel goed in tot donker. Op de A12 meetboei in het midden van de Noordzee staat een swellhoogte van 2m met een periode van 8 sec. Bij ons blijft daar dan zo’n 1 a 1,5m van over. Alleen in het zuiden zal het wel iets kleiner zijn dan deze ochtend.

Donderdag 19 september
De de koude nachten (minima van 5 gr celsius) zal er donderdagochtend een omgekeerd zeewind effect onstaan met offshore condities als gevolg. Ook als is de luchtstroom boven zee in de basis aanlandig, het verschil in temperatuur maakt het toch mooi aflandig. En de swell is nog aanwezig van het verre laag bij Noorwegen. Er staan uiteraard geen dikke bakken, maar met hoogwater kan het toch nog mooi krachtig zijn. Zeker in het midden en noorden. De meer lange periode swells doen het in het zuiden wel minder goed. Maar omdat het zo mooi clean blijft, is het misschien toch de moeite. Wel vroeg, want met eb breekt er niet veel meer in Zeeland en België. Terwijl het dan in Noord- en Zuid-Holland wel gewoon blijft staan met heuphoge lijntjes. En de wind blijft daarbij gewoon afwezig. Heel even licht aanlandig west 2 of 3 bft en dan met name in het uiterste noorden en het zuiden. Dus op de wadden zal de avond niet echt mooi meer zijn en in België geeft de onshore uit NNO ook wat chop. Richting Zeeland en helemaal richting Zuid-Holland blijft de wind nihil. Dat komt mooi uit voor de longboard wedstrijd op Scheveningen eind van de middag!

Vrijdag 20 september
Zelfs vrijdag staat er nog een kleine swell van ver in de forecast. Dat klopt ook wel, want het waait deze woensdag-ochtend nog vrij stevig langs de kust van Noorwegen (ter hoogte van IJsland). In de regel heeft swell vanuit dit deel van de Noorse zee ongeveer 2 dagen tijd nodig om naar ons toe reizen. Hoe snel het gaat ligt overigens ook aan de intensiteit van de wind of de storm. Die van afgelopen zondag op het snijvlak van de Noordzee en de Noorse Zee, had er maar 1 enkele dag voor nodig om te arriveren op maandag. Maar daar waren ook wel golven van 9m bij 12 sec periode bij, terwijl dat nu max 2m bij 7 sec is. Hier blijft niet veel van over an twee dagen reistijd, maar toch nog altijd erg leuk om te longboarden of het surfen te leren. Zeker in de ochtend met hoogwater. En in een groot deel van Holland ook met laagwater in de middag. De wind neemt toe uit een aflandige richting, dus het blijft clean. Tot eind van de middag blijven de golfjes wel doorkomen. In de avond wordt het flat. Dat is het in het zuiden van Zeeland en in België al de hele dag.

Weekend en vervolg
Zaterdag een compleet vlakke zee en een vrij krachtige pal aflandige wind (zuidoost). Helaas is er voor de surflessen ook helemaal niets bij. Beter die verplaatsen naar zondag, met kans op wat wind uit ZZW of WZW. Ook maar voor een kort moment, dus een beetje normaal surfen zit er die weekend gewoon niet in. Volgende week gaat dat wel lukken op dinsdag-avond met een harde ZZW of ZW. En op woensdag de hele dag zuidwest met in de avond een toename. Donderdag weer meer ZZW, wel nog hard. Het wordt een week van minder swell, maar meer wind. En toch ook wel hele mooi golven af en toe. Zeker op woensdag en donderdag.

Wetsuit-advies water is 19C
Woensdag: 4/3mm ochtend en 3/2mm middag
Donderdag: Een 3/2mm hele dag goed
Vrijdag: een gare 3/2mm is warm zat
Volgende week: 4/3mm fullsuit ivm wind!
 1. Weer een paar mooie shots van 65 things deze ochtend:

 2. En ook Domburg was mooi deze morgen:

  📸 Martijn Caljouw

 3. Ook België was lekker deze morgen!
  Wetsuit aan in het maanlicht en surfen van 6u30 tot 8u30. Stoked!

 4. De meeuw zit er weer en vindt het prima.

 5. Scheef was waardeloze klotsbak vanaf uurtje of 10.30 toen de wind oppakte

  Zag er wel goddelijk uit van 8-10.30

 6. Jammer 🙁 ik hoopte op vrijdag nog wat voor Domburg

 7. Domburg vanavond nog te doen?

 8. Vergis ik mij of ziet morgenavond er toch niet slecht uit voor België?

 9. Ouddorp morgen ochtend vroeg nog aan?

 10. Zal morgenochtend eerste licht met een grote plank wel prima zijn

 11. Cheers!

 12. Petten outer banks gingen weer los.

 13. Einde middag / begin avond:https://www.surfed.nl/sessions/2019/190918/index.htm

 14. Zotte foto’s o_O

 15. Webcams zien er uit als LB golven. Hmm, what tot do, what to do.

 16. Ja EPIC!!! Wijk was epic vnaf een uur of 5:00. Smile blijft de hele dag om mn gezicht denk ik. Superstoked. Dankjewel Tobias voor de spot on Alerts.

 17. Domburg ziet er wel lekker clean uit op de cam

 18. Lange tijd niet zulke grote bakken gezien op NW. Was helemaal prima gisteravond tussen 18:00 en 20:00 uur. Veel minder wind en klotsbak dan verwacht. Blij dat we zijn gegaan!

 19. Hi Ed, weer mooi geschoten man!! Erg leuke avond !!

 20. Wijk was echt dik en leuk! Helaas zag ik te weinig in het donker, anders nooit meer naar huis. Tikkie koud al, trouwens…

 21. Domburg halve meter super clean met aardig wat power. Paar mooie ritten op m’n 6’10

 22. Ik zou misschien morgen vroeg eens naar Scheveningen willen gaan, is eerste keer daar enige tips waar best voor een beginner, zodat ik niet te veel in de weg lig

 23. Schevingen vanmoren klein en niet veel kracht.
  We aardig voor LB.

 24. Een beetje in beweging blijven, dus niet stil blijven liggen als er iemand op je af surft. Je board proberen bij je te houden als je gespoeld word. Neem de surfregels nog eens door als je ze nog niet kent en dan moet t goed komen!

 25. Nog de moeite om erheen te rijden? Webcams zijn daar altijd lastig te beoordelen..

 26. Blijf een stuk uit de buurt van de pier. Daar wil “iedereen” liggen en is misschien wel beste qua golf (meest krachtig/hol).
  Betekent niet dat iedereen daar meeste plezier beleeft.
  Zeker voor beginner is ruimte om golf te kunnen pakken en fouten te naken van groter belang voor een leuke sessie.
  Ik kan het al een beetje en vermijd de crowds

 27. Op Scheveningen N lig je altijd wel iemand in de weg. Gelukkig zijn meeste het gewend

 28. Swell op zee is er nu nog genoeg. Komt alleen wat minder goed aan met die N (licht NNO qua oorsprong) orientatie.

 29. Last night was epic i dare to say nog aan het lache!!

 30. Ben uiteindelijk in Bergen erin gedoken. Was met de fish af en toe nog best leuk. Tnx Tobias!

 31. Als ik die 3D spectra plaatjes bekijk wat wil dat eigenlijk zeggen in tijd, hoelang duurt het voordat deze effectief aankomen of is hier geen tijdverschil tussen ?

 32. Als je kijkt op de 3D spectra pagina zie je een kaartje met de ligging van de boeien. Uit de 3D spectra kun je ongeveer de swell periode afleiden. In het hierboven getoonde plaatje is dat ongeveer 7 à 8 sec. De voorplantingssnelheid van swell is afhankelijk van de diepte van de zee, voor swell van 7 sec ongeveer 12 m/s. Je kunt nu zelf uitrekenen hoe lang het duurt voor deze swell bij jou is.

 33. Top bedankt, alleen probeer ik uit te zoeken op welke afstand deze boeien van het strand liggen maar dat kan ik nergens vinden, bv. Voor de boei “eurogeul DWE” kan alles vinden behalve op welke afstand deze licht

 34. Jason, meten kan je het beste met Google Maps doen…(rechtermuisknop measure distance). Vervolgens 2x een map openen, 1x RWS map en 1x Google maps en de schaal proberen te matchen.

  Dan kan je vrij nauwkeurig de afstand meten. Let op: deze is nogal afhankelijk van de swell richting natuurlijk (vaak Noord). Met +-40 km/h en boeien tussen de 15 en 80km afstand kan je een aardige inschatting maken van de 3D spectrum metingen en ‘aankomst’ op je favo spot!

 35. @zuidNL Aah geweldig bedankt 👍

 36. Top sessie, twee personen, glassy setjes.

  Holle runners, stoked in de file nu.

 37. Het was weer super mooi glassy vandaag. Bedankt voor de spot on Alerts. Dikke stoke!!!!

 38. Domburg ziet er nog altijd zalig uit jammer dat ik morgen pas vrij ben 😭

 39. Vandaag was echt een topdag in hoek van holland: lekkere golven van meer dan een meter en lekker clean.

 40. Ouddorp vandaag was super! Misschien morgen nog een klein beetje golf in de ochtend.

 41. Kan alleen bevestigen wat hvh surfer zegt. Alleen was ik zelf iets te laat maar toch heerlijke ritjes gehad.

 42. Wat een ontzettende heerlijke week voor surfend Nederland. Alleen maar blije koppies op scheef gezien afgelopen week

 43. Zijn hier surfers uit Utrecht waarbij ik eens zou kunnen aanhaken om mee te rijden richting de spots? Ik heb momenteel zelf (nog) geen auto en als er een plaatsje over is dan join ik graag! (Deel uiteraard mee met de brandstof kosten).

  Wellicht ook maar eens de optie overwegen om te verhuizen haha..

  Ik hoor het graag!

 44. Westland ging losssss! Lekker man.

 45. Vanavond magisch op de Zuid, heerlijke sfeer!

  Thijs, graag nog even een mailtje naar [email protected] n.a.v onze botsing. Kan gebeuren en komt goed.

 46. Helemaal golden. Machtig wat was het fantastisch. Vrijwel geen wind maar wel dikke bakken Katwijk aan zee, ICE ICE baby

 47. 18 September om 7:00 lagen de drie helden er al in: Robin, Olaf en Simon! Volledige foto serie hier: http://scheveningen.surf/fotos/18-september-2019/ echt kikkuh om hun zo tekeer zien gaan (op z’n Schevenings gezegt, ehg wehl)

 48. Vanmiddag van 16:30 tot 19:30 erin gelegen op Wijk met nieuwe fish, mooi momentje om hem uit te testen zo bleek, lekkere golven rond de meter en naarmate de avond vorderde kwam er ook nog eens meer lijn in! Fish is zoals je begrijpt nu wel goedgekeurd 🙂

 49. 200% Stoke vanavond!!!

 50. Westland was france for a while… Bliss

 51. @Fishy. Was goed te doen he!

 52. Mooie foto’s Maarten

 53. @Pieter Zeker! Leuke setjes aan het einde en dan nog zeehondje erbij om het af te maken, stoked!

 54. Wat een week!

 55. Hoe zal wijk aan zee vanavond zijn?

 56. Mindblowing zonsondergang

 57. @Ed

  Wat een plaatje!

 58. Gaaf hoor al die foto’s ,lekker na genieten👍👍👍😜

 59. lijkt nergens meer op en de swell is ook ingezakt. Tot 14u was nog even leuk. Wellicht dat de push het straks nog heel even surfable maakt voor de softtop of het longboarden.
  Die bultjes op 50mhz zijn trouwens een bug in het spectrum.

 60. Het was echt weer helemaal aan op Wijk vandaag. Top!!

 61. @@Ed @Zuid NL @Nantes87 thanks!

 62. Ja? Was het vanavond ook nog wat?

 63. ja, surfen is wel leuk

  Maar niet heel leuk

 64. Neuh, niks 17.00-19.00…zag er met laag beter uit dan later.

 65. Morge al genoeg swell in de ochtend?

 66. Morgenochtend misschien wat golven op zandvoort?

 67. Ziet er helemaal flat uit. Misschien in de middag een nauwelijks surfbare rimpel.
  Woensdag pas kans op golven van heuphoog.

 68. Als het dan toch nagenoeg flat is…
  Heeft er iemand ervaring met die hexapro trackpads?
  https://surfbunker.com/blog/rspro-hexatraction-tested

  De online reviews zijn nogal mixed, ben wel benieuwd of er hier mensen zijn die er ervaring mee hebben.

 69. trackpads, prima met wetsuit..schuurpapier op blote huid.

 70. Ik heb de hexapro trackpads op mn plank zitten. Ik vind het zelf super! Je ziet er vrijwel niks van en de grip is perfect. Ik voel meteen grip zodra ik sta. Op een andere plank heb ik Vanderwaals trackpads zitten, maar moet zeggen dat de hexapro pads mij beter bevallen (deze zijn net is dunner naar mijn idee). Ik heb wel op beide planken een streepje wax op mijn rails gedaan, aangezien anders je board nog weleens tussen je benen vandaan wil schieten als daar niks van grip op zit.

 71. Bedoel je die Hexagon of gewoon frontpad in algemeen?
  En @Jasper dank!

  Jasper

 72. Geen schuurpapier op blote voeten?

 73. 10.10 heure 23 septembre…

  Le Hiver est arrive!

  https://www.surf-report.com/news/alerte-houle/check-lundi-houle-swell-bretagne-landes-charente-maritimes-vendee-pays-basque-923193821.html

 74. @SurferUtrecht: ik rij zo en toe vanuit Utrecht (Wittevrouwen) richting kust, maar ben wegens gezin met jonge kinderen en full time job niet al te flexibel qua tijden en ook de frequentie houd helaas zeer te wensen over. Maar mocht het een keer goed uitkomen dan heb ik wel een plekkie in de auto vrij. Je kunt contact opnemen via [email protected].

  En je zou de Utrechtse boardsportvereniging SPIN eens kunnen checken. Die rijden volgens mij geregeld met een groepje surfers naar zee.