Surfweer 15-01-2018 : storm op komst

Vandaag begint de blauwe maandag als stilte voor de storm week. Een zeer diepe depressie van 940 hPa ligt boven IJsland en doet de wind bij ons aanwakkeren van zuid 6 naar zzw 8 eind van de middag. Beschouw het maar als stilte voor de storm. De rest van de week komt de wind uit een veel meer vervelende aanlandige richting, ook al is die de komende dagen nog niet meer dan ‘gewoon’ hard.

Maandag 15 januari
Eerst is het nog helemaal flat, omdat het front (warmtefront) nog moet doorkomen. Na het front draait de wind naar een meer zuid zuidwestelijke richting en komen de golven langzaam al beter binnen. Echt goed wordt het pas met hoogwater, hoewel er dan ook veel stroming staat. Het is tussen 13u en 16u overal hoogwater, waarbij de laagwater periode (eb) niet meer op tijd begint voor donker. Spots die een beetje stroming kunnen hebben zijn dus de beste optie voor vandaag. En mogelijk valt het mee, want met aflandige wind is de stroming al sowieso wat minder dan echt side-shore wind. Dat is dan alleen in de zuidwestregio vandaag het geval. In de kop van N-H wordt de wind natuurlijk gewoon sideshore na het passeren van de eerste regen.

Dinsdag 16 januari
Maandag lag op de oceaan in de buurt van Groenland nog een depressie met een stuk hogere luchtdruk (rond de 963 hPa diep). De heftigheid was er niet minder om, met golfhoogtes die onder IJsland direct richting de 15 meter gingen (kleur geel in de onderstaande kaart). Dit gebied koerst dinsdag naar ons Noordzeewater toe, maar zal pas op woensdag arriveren. Gelukkig ligt Engeland ‘in de weg’, anders was het deze week totale chaos en helemaal onsurfbaar geweest. Nu valt het toch enigszins mee, want dinsdag zitten we net dussen het opvullende laag van 940 hPa en de tweede depressie in. Dat betekent een westzuidwesten wind met af en toe een meer westelijke component. Hoewel de wind dus niet eens zo verkeerd zit, zal de zee er al wel stormachtig uitzien. De golven komen al een beetje uit WNW en zijn 2 tot 2,5m hoog. Dat wordt dus een behoorlijke peddel naar buiten. Aan het einde laag lijken de beste opties te liggen, omdat dan de wind even ZW krimpt. Eind van de middag is het met hoogwater weer een stuk onstuimiger en met meer stroming. Wel neemt de kans op wind luwe momentjes door het activeren van buien weer toe.

Woensdag 17 januari
Woensdag krijgen de volle laag met wind en golven van de tweede depressie. De richting van de wind is nu wel echt WNW en de golven worden daardoor bijna dubbel zo hoog. Een gunstige ontwikkeling hierbij is dat de wind in de loop van de dag wel minder hard wordt en ook iets krimpt, waarna deze tussen west en wnw schippert. Kansen voor surfen in Belgie op spots met mega protectie. Of in de omgeving van Cadzand wellicht. Het getij maakt dan niet zo veel uit. Voor Holland worden de condities te wild en te onshore.

Donderdag 18 januari
Veel zuidelijker op de oceaan, tussen Bretagne en het oosten van Canada, ontwikkeld zich nog een derde depressie die deze week van belang is. Het zal de meest heftige van de drie zijn, maar ook de meest zachte wat betreft de temperatuur. Het systeem trekt eerst als een secundair rand laagje mee met de depressie van dinsdag. De ontwikkeling van een volwaardig lagedrukgebied zal pas in gang gezet worden na de oversteek van de Britse eilanden, dus pas in de Noordzee. Daarom is een exacte forecast van deze storm zo lastig en onbetrouwbaar. Wordt het alleen een ochtendstormpje met in de middag al weer surfabere condities? Of zal de storm in de middag pas rond haar hoogtepunt zijn? In ieder geval komt er heftig weer op ons af met windstoten tot 100 km/u in Zeeland en België. De richting van de wind is west, dus het staat vol op de kust te beuken. In Noord-Holland is de impact daardoor ook nog een stuk groter met een maximale wind van ruim boven de 100 km/u (eerder richting 130 dan 100 km/u). Als er al wat te surfen valt, dan zal het zeker en met name alleen in Belgie/Zeeland zijn. Hoogwater valt daarbij ongunstig voor Zeeland, maar in Belgie kan er met hoogwater wel een surfbare situatie ontstaan.

Vrijdag & het weekend
Ook vrijdag ligt nog wat onzeker op de kaarten vanwege het feit dat het tweede laag uiteindelijk ook een keer weg zal trekken en opvullen, de Noordzee in. Dit geeft mogelijk nog een laatste push met een vrij krachtige westelijke wind, maar het zou ook kunnen meevallen. In ieder geval wordt het niet hard en ook zal er een restant van noordwestelijke swell van de storm overblijven. Al met al dus twee redenen om deze dag tot nu toe de beste kansen te geven van deze week. Maar een verrassing is natuurlijk altijd nog mogelijk. De depressie vult op en geeft in het weekend even een wat meer noordwestelijk windriching. Grote kans dat zondag de swell hiervan wat beter binnenkomt en de wind nog verder afneemt. Getijden zijn dan niet helemaal gunstig, met uitzondering van het snellere hoogwater in het uiterste zuiden in de middag. In Noord-Holland lijkt de vroeg ochtend beter te zijn, met een iets langere periode met waterstanden boven de gemiddelde (NAP) waterstand.
 1. Hopla, daar is de hoogte al voor vanmiddag!

  #bluemonday

  http://surfweer.nl/surf/spectra/

 2. De kaart voor dinsdag met de 14m+ golven voor de kust van Ierland. Daar krijgen wij woensdag het staartje van mee..

 3. Toch wel serieuze condities mogelijk op donderdag volgens een aantal modellen

 4. Was echt super, dikke lijnen!!

 5. Werk 9:00-17.30uur – Verre van epic.

 6. Scheveningen noord 13:00 – 15:00
  Redelijk, moeilijk om een longboard onder controle te houden als de wind zo hard en aflandig is.
  Zaten zeker wel leuke golfjes tussen.

 7. Zou ’t Ooster morgen iets kunnen worden?

 8. T ziet er hier vrij doods uit, dus lijkt er op dat er niets surfbaars is deze dagen? Te veel wind?

 9. Vandaag helaas wel. Morgenmiddag na de storm zal de wind fors afnemen. Mogelijk dan misschien een kans.
  Nu ziet de zee er uit als het strand met van die bultige pyramide golven..

 10. Bij Nazaré lopen op dit moment swells met een periode van 20 seconden en 5 meter hoogte!
  Dit betekend ongekende monsters , en zeer waarschijnlijk gaan records gebroken worden http://beachcam.meo.pt/livecams/praia-do-norte/
  Het kon dus nog gekker !

 11. Thanks Tobias!

  T was ook een soort test of de site wel reageerde, ik vond het verdacht stil..

  Maar komt goed uit, kon uberhaupt pas morgen, dus maar ff in de gaten houden wat er gebeurt.

 12. gaat er dit weekend nog wat over zijn van de golven tobias?

 13. Gaat nu in ieder geval goed tekeer

 14. jesus holyshit er liggen echt gasten in daar in nazzare niet normaal

 15. http://beachcam.meo.pt/livecams/praia-do-norte/

 16. Gasten die naar Heist gaan subiet?

 17. Vlissingen loopt wel straks , naar verwachting

 18. Druistig zeetje hoor..

 19. belgium was rock en roll ,
  stoked

 20. Wijk 11:15-12:30uur – Klotsbak

 21. Wijk 10:00 tot 11:15, prima vermaakt. Volgens mij wisselde wij elkaar precies af, singlefin-Orange 🙂

 22. waar is tobias als je hem nodig hebt

 23. Zit niet veel in het vat. Er trekt wel weer een klein windveld over vannacht met west 5 /6 bft, maar swell daarvan is al weer snel weg. Misschien met restje ook van 8-9u morgenvroeg.
  In de middag geen echte opleving meer, maar mogelijk zondag wel. Zal een kwestie zijn van de webcams in de gaten houden. Net een metertje zou leuk zijn, maar te klein is niet fijn (in de winter althans). Wel clean trouwens als die wind zondagmiddag naar zuid draait.

 24. Dju, had mijn zinnen op morgen gezet. Ik heb dringend een cursus golfvoorspelling nodig.

 25. De noord was echt wel even leuk rond 11 achterin! Lag precies 2 man in, top!

 26. @Belgie om 1h in bredene zag het er zeer rommelig en mushy uit, denk niet dat je zoveel gemist hebt.

 27. Ik bedoel dat ik gepland had om zaterdag te gaan :), maar volgens de laatste post van Tobias niet echt de moeite.

 28. Plaatjes van vanmiddag: http://www.surfed.nl/sessions/2018/180119/index.htm

 29. Mooie plaat

 30. Schev. was anders nog super Fun deze morgen !!! Ok was maar 1ft heuphoog maar toch zeker voldoende leuke golfjes gehad ! Leuk en voldaan zaterdag morgen gevoel

 31. WaZ ook nog erg de moeite vanochtend. 08:30 erin en gelijk paar lekkere bombs gescoord achterin op de sup. Opkomend moet wel goed geweest zijn, helaas was het toen donker. Lekker na zoooooo lang.

 32. Ter Heijde 9-11 lekker lospeddelen hoor. +1 voor de zeehond!

 33. Ja was fun op de noord vanochtend!!!

 34. Is het morgenochtend de moeite waard met een shortboard in wijk?

 35. Iemand die weet of er morgenmiddag genoeg hoogte is in Beglië voor een shortboard?

 36. Ooit zo’n idiote golf gezien ? live of op beeld ?
  https://www.youtube.com/watch?v=NTgAqH9MEeg
  Er was die dag nog een grotere gesurft , maar het beeldmateriaal is te slecht om het goed te kunnen zien.

 37. De Noord was heeeeeel fijn tussen 12 en 14u. Ik zag trouwens aan meerdere mensen dat handschoentjes, schoentjes en caps al niet meer hoeven, lente!!!

 38. Waz top sessie naast de pier mooie golven lekker koud en ruben heeft weer mooie fotos gemaakt 😁

 39. Wordt het zondagochtend wat jongens op wijk? Zin in een nat pak.

 40. Komt die coaching week in April er nog aan? Ben de site van surfblend in het oog aan het houden voor een datum te kunnen prikken (en verlof aan te vragen), maar ik blijf op mijn honger zitten!

 41. @wavemaster hoelaat? Heb vandaag redelijk cam in de gaten gehouden maar durfde het niet aan.. morgen maar gewoon gaan.

 42. Van twaalf tot drie

 43. Tikkie rommelig nu op de cams, hoop dat er voldoende hoogte is als de wind wegvalt.

  Offtopic;
  Ik ga eind maart naar West-Java, heeft er iemand een goede tip om goedkoop op Panaitan te komen? Of anders andere niet-beginners-surfspots die een beetje beter te bereiken zijn? Als ik spotguides bekijk, dan is het Panaitan of spots die alleen met grote swell lopen. Daarnaast wat middelmatig werk.

 44. Jep NHN was ook mooi gister, borsthoog op de sets clean en hol met opkomend einde dag

 45. @jasper in indonesie kan je het beste verplaatsen met een bus wat zeer goedkoop is en lang kan duren, of voor iets duurder gewoon een taxi. Zeker als je een taxi kan delen is het heel goedkoop. Oost naar zuid bali was 20 euro…

 46. @Jasper; lokaal simkaartje kopen (kost bijna niks inclusief zootje mb’s internet, scooter huren voor 5 eu per dag en google maps aanzetten

 47. @Jasper Turtles en Ombak Tujuh zijn mooie golves dat je kan redelikjk makelek met bus/taxi bereiken in West Java.

 48. Hoek was heerlijk op de lange plank met laag, kwam mooi door, zeker heuphoog en mooi clean

 49. @wavefunction Zuid-Holland heeft dan toch het meest succes vandaag begrijp ik 🙂 Of mis ik nu vooral de webcam op Wijkiki pier?

 50. Zag er in hoek ook niet super uit vanaf de kant, maar breekt met laag stiekem best ver achterin. Daar was het echt lekker, denk dat het met een dik shortboard ook nog wel surfbaar was.

 51. Shaka bra in noord holland

 52. Was heerlijk clean en redelijk hoog met laag

 53. Zag er vanaf de kant ook niet best uit, maar ver achterin brak het met laag prima

 54. @jasper: geen handschoentje,schoentjes en cappie? Wow! Ben benieuwd hoe lang ze er inlagen..

 55. Wijk aan zee was een flinke klotsbak vanochtend, af en toe kwam er wel een mooie golf door die lekker lang doorliep.
  Zat in ieder geval nog genoeg kracht in voor t longboard!

 56. Maasvlakte soms leuke sets met opkomend, maar de wind en stroming waren flink.
  Paar heerlijke ritjes kunnen maken 🏄🏽😁🤙

 57. Steven, Dave en Pablo dank! Zit nu toch een beetje naar Cimaja als uitvalsbasis te kijken, met dagje naar turtles/ombak tujuh dan.
  @Frans; geen idee. 2 beginners die er lol in leken te hebben en 1 gast met kleiner plankje en goed motoriek die (door kou?) niks pakte. Die laatste lag er zeker 30-40min in…

 58. Wijk van 16 tot 18uur: cadeautje! Superclean, heuphoog en licht cross-offshore.

 59. DAMMit ik kan niet kiezen welke ik nou het mooiste vind

 60. @Jasper. Ik zou meer tijd besteden aan Turtles. Ik vond de golven/omgevin veel leuker dan Cimaja.

 61. Old school batman dude, hands down 😀 😀