Surf Historie & Surfen anno 2020 (-03-27)

Tot en met 1 juni 2020 worden er op de Surfweer.nl site geen weerberichten meer gepost. Wel gaat het schrijven door, maar dan over andere onderwerpen die met surfen te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld, wat zijn de geschreven en ongeschreven regels van het surfen? Of welke weerkaarten kun je het beste checken voor een trip naar een land als Brazilië?. Hoewel zoiets mijlen ver weg lijkt nu het coronavirus de wereld in haar greep houdt.

Dat dit tijdelijk is, begrijpt iedereen. Afgezien van de economische schade zitten we in de zomer van 2021 gewoon weer op het strand, maar niet in Nederland. Tot het weer zover is, zullen we het moeten doen met de Noordzee, die eigenlijk de mooiste is van alle zeeën. Het zou slechts maar een minuscuul beetje jammer zijn als watersporten in zijn algemeen zouden worden verboden. Mocht het tot een verbod komen, dan is dat maar zo. Veel belangrijker is dat het aantal besmettingen op conto van jouw naam gewoon nul blijft, zodat er geen onnodige sterfgevallen zijn te incasseren. Hoe je dit doet is je eigen verantwoordelijkheid. Verdiep je in de materie en in je eigen gedrag van seconde tot seconde. En bedenk hierbij dat het virus zich verspreidt via de lucht, maar zeker ook via voorwerpen. Zoals een surfboard, blokje wax, bierflesje en de parkeermeter bij het strand.

Surfgeschiedenis
Zoals iedereen weet, gaat de historie van het surfen terug naar de eilanden van Hawaï. Het had niet veel gescheeld of de hele surfcultuur was daar verdwenen (en misschien wel niet naar hier gekomen). Door het ontbreken van een collectieve immuniteit daalde het aantal bewoners van bijna een half miljoen naar 40.000! Het enorme verlies was het resultaat van nieuwe ziektes die de Europeanen bewust maar ook onbewust meebrachten op hun reis naar de eilandengroep.

Voor deze catastrofale gebeurtenissen was surfen iets wat de Hawaïanen als hoogste goed beschouwden. Iedereen deed het, van jong tot oud, man en vrouw en kind en opa/oma’s. Er waren surf-feesten, wedstrijden en heiligdommen. Dorpen liepen leeg als er goede golven op het programma stonden en er werden offers gebracht van strooikelp als het zomers te lang flat was. Surfen stond voor heling, goddelijkheid maar ook voor vruchtbaarheid en erotiek. Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende dat lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge. Denk daar maar eens aan de volgende keer dat je in het water ligt en de golf met een ander meesurft! Deze regel was één van de redenen dat het surfen later door de Europese overheerser zou worden verboden(onkuis).

Surfregels anno 2020: regel 1

Niet indroppen als je geen voorrang hebt. Wie heeft dan voorrang is de vraag? Eerste stap is het bepalen van het soort golf. De Hawaiianen hebben bijna net zo veel namen voor het aantal soorten als Eskimo’s voor sneeuw. In de Noordzee zijn er echter maar twee om te onthouden: links en rechts. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar tijdens iedere sessie zijn er door de combinatie van wind, tij en swell- en windrichting bijna alleen maar linkse golven (lefthanders) of bijna alleen maar rechtse (righthanders). Welke kant op zou de golf hieronder gaan breken? Meestal is het het antwoord simpel: welke kant brak de vorige golf op? Vrijwel zeker zal de golf nu ook weer dezelfde kant op rollen. Wie heeft voorrang in dit plaatje, surfer A of surfer B? Zie de video voor het antwoord.

Handig is het om alvorens je het water in gaat te kijken welke voorkeurskant de zee voor rollende golven vandaag heeft. Wanneer je dit weet dan zie je eigenlijk al direct wie van de dobberende surfers voorrang zal hebben wanneer er een set golven aankomt. De surfer die als eerste vanaf het brekende gedeelte gaat meeglijden en staat, heeft de voorrang. Helemaal als die persoon van dieper komt. Ook al is dat geen vereiste, denk aan longboarden of sup, waarbij je altijd al dieper ligt. Het gaat om de richting van waar het witte water als eerste zal of al is omgevallen. Dat ziet er in een filmpje als volgt uit:

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en kleine finesses. Op drukke spots en pointbreaks moet je een nummertje trekken om op de voorrangspositie terecht te komen. Soms is dat 1 of 2 uur wachten en als het echt druk is met surfers die daar dagelijks surfen, dan kom je helemaal niet aan de beurt. Spanje staat daar bekend om. Gelukkig komen de locals niet voor 10:00u het bed uit, dus zijn er nog altijd kansen over om wel eens zo’n classic pointbreak te surfen.

Surfregel 2: de surf-leash
De grootste irritatie, maar ook het grootste gevaar in de line up zijn surfers die weinig waarde hechten aan hun surfplank. Voor ervaren surfers is het een vanzelfsprekendheid, maar het gros van de Nederlandse surfers beschouwt zijn board als zijn of haar huisdier. En daarmee wordt bedoeld een hond die aan de lijn zit. In dit geval de leash die 3 meter lang is en zowel aan het board als een van de voeten van de surfer vastzit. Wel superhandig, want je raakt je board zo nooit kwijt. Echter de voortand van je medemens ligt wel op de bodem van de zee! Natuurlijk kun je een keer gespoeld worden en is je board zoek. Maar in principe geldt de leash als uiterste life-line en niet als ‘laat je hond uit principe’. Maar hoe kom ik dan door de golven zul je vragen? Door het board vast te houden middels de ‘turtle roll’ of een ‘duckdive’. En heb je een golf uit gesurft, pak je board meteen vast en ga er met je buik op liggen. Hetzelfde geldt als je valt. Direct board naar je toe halen en er op gaan zitten of simpel vasthouden. Zo voorkomen we een hoop snijwonden in het gezicht, oogballen waar een prothese moet worden gezet en heel veel minder irritaties in de line-up. De regel geldt ook als je helemaal alleen gaat surfen, misschien nog wel nadrukkelijker zelfs. Je leash is niet eeuwig velcro-proof en kan losschieten of breken. Er zijn spots waar je niet meer terug op het strand kunt komen zonder board, vanwege het aantal muien of rips.

Surfregel 3: peddle out, houd afstand
Om terug achter de golven in de line-up te komen, moet je in Nederland eigenlijk altijd wel een stukje peddelen. Houd daarbij een ruime afstand tot de andere surfer en kijk ook of er tegemoetkomende surfers zijn dichtbij het brekende gedeelte van een golf. Is dat laatste het geval dan zul je nu voor de moeilijkste optie moeten gaan, namelijk vol in het meest krachtige gedeelte van de golf een turtle-rol of duckdive doen of jezelf laten spoelen. Dat ziet er dan zo uit, volg de groene lijn:

Ook te zien is dat de beste manier om de line-up te bereiken niet de snelste manier lijkt of is. Nee, ga met een grote boog om de zandbank waar golven breken heen en laat je daarna naar de zandbank toe stromen. Het stroomt altijd, dus wel de juiste keuze maken linksom of rechtsom. Als het niet stroomt, is het maar een klein stukje en heel makkelijk te peddelen. Maak deze verplaatsing wel in een onafgebroken beweging. Even onderweg naar de line-up uitrusten op je board gaat irritatie en gevaarlijke situaties opleveren. Het kost ook een hoop extra energie, want halverwege komen er meer reeds gebroken golven op je af en stroomt het harder. Die stroming is zowel terug naar de kant als parallel aan de kust. Grote kans dat je een andere surfer tegenkomt die een wipe-out maakt of een mooie golf surft.

Samenvatting
In dit zeer duidelijke filmpje op youtube staan de 9 belangrijkste surfregels opgesomd. Uiteraard zijn daar nog wel een stuk of vijf extra regels bij te geven. De ervaring leert dat je dingen niet moeilijker moet maken dan nodig. Zeker in het geval van regels anno 2020. Daarom in deze uitleg slechts 3 regels die cruciaal zijn. De eerste is voorrang bij de take off, de surfer dichterbij het brekende gedeelte heeft de golf. De tweede is de leash, doe alsof die nog niet was uitgevonden door O’Neill. En als laatste regel, probeer afstand te bewaren! Exact de vraag van onze overheid in deze immuniteitscrisis die op het spel staat.

Surfen op dit moment
Eigenlijk zou je helemaal niet moeten gaan surfen tot het water weer lekker zonder schoenen en handschoenen te doen is. Mocht je er toch voor kiezen om grote risico’s te nemen dan is vooral regel 3 de belangrijkste. Die geldt dan niet alleen voor in het water, maar begint al met het inladen van je auto op de parkeerplaats thuis. En onderweg bij het benzinestation, maar misschien wel het allerbelangrijkste de parkeerplaats op het strand. De stranden in Zuid-Holland en Noord-Holland zijn voor een groot deel al gesloten, inclusief de parkeerplaatsen. Maar misschien is het wel beter om helemaal geen parkeerplaats te willen, maar gewoon ergens langs de weg te gaan staan en het laatste stukje door het bos of duinen te lopen (waar dat mag). Parkeervakken kunnen dodelijk zijn. Dan kun je nog beter dubbel parkeren, vol op de streep en zit er nog net 1,5m tussen jou en de volgende geparkeerde auto in. Misschien overbodig om te zeggen, maar spreek met niemand af en rij niet samen. Deze adviezen zijn absoluut niet bedoeld om mogelijkheden te faciliteren of het surfen aan te moedigen. Integendeel. Alleen geen adviezen zijn ook slechte adviezen. Koste wat het kost om die ene besmetting voorkomen. Dus #StaySolo, #ActSingle & #StaySafe !!!

Uiteraard is hier beneden in de surf-reports de mogelijkheid om het te hebben over het weer, informatie uit te wisselen over de situatie in Nederland mbt sporten (zo is hardlopen of wandelen nog te doen in de buurt waar je woont). Daarnaast is het natuurlijk altijd fun om webcams van de stranden te bekijken en mooie golven met elkaar te delen. Mocht er momenteel iemand die dit nu leest ziek zijn en de besmetting hebben, van harte beterschap en alle sterkte!
 1. We openen even zogenaamd een nieuwe “liveblog” na de 100+ comments in de vorige. Dit om het overzicht te bewaren.

  Wil je de oude comments nog teruglezen, volg deze link: Surfweer.nl/surf/surfweer-update-leef-en-surfregels-2020/

 2. Ik blijf binnen alleen als het moet ben ik buiten, even geen surf vind het goed.
  Heel voorzichtig en dat zie ik niet bij iedereen.

 3. Zouden mensen die zich nu dag en nacht inzetten voor de zieken niet een priority op de golven moeten krijgen?
  Ik kan mij voorstellen dat na alle indrukken en werkdruk rond de heel erg zieke patiënten, je je hoofd even wilt kunnen legen in de zee i.p.v. een opsluiting in je huis

 4. Goed idee, maar dat mag van mij ook voor de mensen in andere cruciale beroepen (vuilnisman, straatveger, procesoperator bij drinkwatervoorziening, politie agent, medewerkers school/kinderopvang die hun kinderen opvangen, mantelzorgers).

  Doen we later dit jaar een periode alleen voor de ouders met schoolgaande kinderen die nu thuisonderwijs geven en proberen te werken.

  Missen we dan nog iemand?

 5. https://www.yahoo.com/news/didnt-tell-stay-home-surfer-115153514.html

 6. Straks bij de eerst volgende dikke swell en als we weer normaal mogen bewegen en staan waar we willen ga ik zo hard indroppen want die golf is dan van mij. Ok dat was een grapje :)))

  Goed artikel Tobias ik was niet bekend met die geschiedenis van Hawai en offcourse gaan we ons aan de regels houden. Keep up the good work.

 7. Goed zo egbert

 8. Blijf vooral thuis mensen! Die golven komen wel weer.. Komt toch niet veel bijzonders aan.

 9. Nee joh, helemaal flat komende dagen.

 10. @guy https://m.youtube.com/watch?v=UxXrxS9Jx50

 11. Mooie tekeningen van Thomas Cook in onderstaand boek. Staat mooi in beschreven dat Thomas het niet snapte, al die lachende gezichten van die mensen op planken in de golven.

  https://www.bol.com/nl/f/stoked/37951547/

 12. Correctie, het was James Cook

 13. Misschien ook maar even op een kitesite de oproep doen om thuis te blijven.

 14. Hij blijft iig op de kant. Staat op een board met wieltjes. Ieder zn ding, maar laten we elkaar iig niet onterecht terecht wijzen.

 15. Ook al ging hij het water in? Ik zie een lege zee? Vertel me waarom hardlopen mag en dit niet?

  Ik ben het eens met de opinie dat de drukte vorige week op het strand echt niet kon, maar laten we aub niet doorslaan hierin.

 16. ik denk dat iedereen hier prima in staat is te bepalen of ie wel of niet kan gaan surfen..met inachtneming van de regels,beperking, die er nu zijn.

  Ik vind dat tobias een prima stelling heeft genomen aangezien het niet handig is om met zn alle nu het water in te duiken, of te gaan carpoolen oid..Contact vermijden is nu noodzakelijk

  Dat houd (voorlopig) niet in dat je niet meer naar buiten mag om even te gaan sporten, of een frisse neus halen
  Voor mij is het duidelijk over wat wel en niet kan,

  mocht je hier moeite mee hebben om te bepalen wat wel en niet kan, kan je altijd nog de instanties raadplegen voor advies. (we hebben nu ook een grote verantwoordelijkheid die niet iedereen gewend is! )

  stay safe and chill!!!

 17. Laten we idd niet de hele dag jaloers de cam checken om mensen te veroordelen. Ik was net in de AH voor de 2 wekelijkse boodschappen en het was om je kapot te schamen…. ook ik blijf met dikke swell thuis, voelt beter.

 18. Niet iedereen is verenigd (het lijkt een vakantie voor Pasen) Zelfs professionele surfers zijn gelukkige mensen die met hun voeten in het water staan, maar de aantrekkingskracht is duidelijk. Blijf thuis.

 19. Gerry jij hebt het over laten we niet door slaan?
  Laatste 24 uur ,112 doden alleen gestorven op een ic zonder je naasten bij je.
  Schei toch uit , het laatste wat nu belangrijk is of je kan surfen.
  Blijf thuis misschien surf je anders nooit meer,dat is ook mogenlijk.

 20. @Pepijn, Die James Cook was echt geen Kook hoor. Allereerst ben je al een held als je zulke avonturen onderneemt. Wat ik ooit gelezen heb was dat toen hij in Hawaii aankwam en die vrouwen op het strand rond zag lopen in rieten rokjes, hij al van te voren wist dat als zijn bemanning (die al maanden droogstond) van board zou gaan de pleuris uit zou breken…..

 21. 8 surfers in het water.
  Condities vallen tegen

 22. Nog steeds veel politie. Zal dit weekend wel helemaal worden afgesloten

 23. Ok. Dan ga ik daar maar niet naartoe..

 24. Vandaag inderdaad tegengehouden op de maasvlakte toen ik met de hond ging lopen. Surfen zit er voorlopig niet in

 25. Helaas..

 26. Word het wat op de.mv?

 27. In het kader van deze discussie en een stuk surfhistorie kwam ik op dit opmerkelijke woord, op dit moment zeer actueel!
  Aquarantaine: aquaranta giorni (veertig dagen), is een van origine medische term die afkomstig is uit het Italiaans ten tijde van de pestepidemie in de 14e eeuw. In deze tijd werden namelijk alle aanmerende surfers verplicht om 40 dagen in de haven stil te blijven liggen, en werd de bemanning daarbij geacht de surfplank niet te verlaten. Deze maatregel behelst het afschermen van risicobronnen ter vermindering van verspreiding van een infectie.

 28. Gelukkig kunnen we in Bergen aan zee wel gewoon het water in. Was gister al leuk. Laat staan vandaag en morgen.

 29. Noordelijke surfers moeten begrijpen dat hun surfen niet binnen 40 dagen zal evolueren

 30. Zie ik vanaf mijn hardloop rondje. Zag ook de politie voorbij rijden op havenhoofd om te inspecteren of het niet te druk is in zee.

 31. Als iedereen nu eens stopt met de promotie van de spots.

  Wat denk je te bereiken met een bericht over je “eigen” spot waar je nog wel het water in kan? Naast het risico op toenemende drukte en een afsluiting, is dat toch vooral een veer in je eigen reet steken.

  Ga surfen, of ga niet, maar laat die updates lekker achterwege. Dit is geen feesboek

 32. In Scheveningen houdt de KNRM groepsvorming in het water in de gaten en staan ze klaar om het strand dicht te gooien. Gebruik je verstand en kies voor een spot zonder drukte. Alternatief is dat surfen verboden wordt net als in rest van Europa

 33. https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/nieuws/dringend-advies-ga-niet-naar-bos-of-strand.htm

 34. PRECIES!!!!!!

 35. als jullie nou allemaal thuis blijven dan kan ik gewoon lekker gaan surfen zoals het vroeger was 🙂 mwahaha

 36. Weet iemand miss nog een leuke surf film/docu?

 37. Zag net een groepje van 4 shortboarders gezellig kuvelend over het strand zo goed als hand in hand het water in lopen. Ongelovelijk hoe asociaal en gestoord kan je zijn. Thanks gasten door jullie narcistische gedrag verzieken jullie het voor de rest. Top

 38. Begrijp überhaupt niet wat je nu wilt surfen. Kun je net zo goed in de sloot springen om te hoek. Wat een rommel rivier momenteel:

 39. Dat is vast een IC medewerker die alleen nu even kan buiten spelen…

 40. Dat gun ik hem of haar nu voor de volle 100% !

 41. Zullen we ff ophouden met elkaar de maat te nemen? Gaat echt nergens over dit….

 42. Wil net zeggen… kinderlijk gedrag

 43. https://www.telegraaf.nl/nieuws/2031951053/politie-beeindigt-anticoronafeest-op-urk

 44. Leuk filmpje op magicseaweed ontstaan van de surf in Engeland.
  Voor iedereen die zich verveelt.

 45. Resultaat van honderden jaren inteelt… Urk

 46. @tobias Begrijp überhaupt niet wat je nu wilt surfen ?

  Met hoog water was het heerlijk btw…

 47. Linkje naar Episode One – The Pioneers Of British Surfing
  https://magicseaweed.com/news/msw-exclusive-watch-endless-winter-episode-1-for-free/11799/

 48. Waarom zouden we in de zomer van 2021 niet op t Nederlandse strand zitten en wel in t buitenland?

 49. Omdat het hier flat is?

  Of het moet een slechtweer zomer worden. Ik hoop het!

 50. Was super gister… Vandaag weer… alleen voor de die hards waarsch😲😲

 51. jeeee thankssss op naar een strand verbod superrrr domme sukkels

 52. Eergisteren opmerking gemaakt over de strandkiter. Dit was precies het soort aandacht waar ik op doelde. Mensen snappen niet dat de 1 gaat vliegeren en de ander binnenblijft. Laat het maar aan de media over om er een opgeklopte vertekende beeldvorming aan te plakken.
  Als we de middelmatige condities laten schieten kunnen we misschien bij goede omstandigheden wel gaan. Op een middelmatige weekenddag wel gaan en de ‘ afsluiting’ ligt uiterlijk maandag klaar op het gemeentehuis.

 53. Het is ook zo menselijk… ieder maakt als individu een keuze. En laten we wel wezen. je mag naar het strand, je mag het water op mits je 1.5 m afstand houdt. Dan kan het voorkomen dat meerdere mensen dezelfde keuze maken en het opeens druk wordt.

  Aan de andere kant zag ik een hoop surfers en net zoveel niet surfers met vrienden samen in de auto zitten. Dat is wel echt onverantwoord.

 54. Als je een middelmatige dag laat schieten en op een goeie dag wel met zijn allen gaat krijg je alsnog hetzelfde beeld. Dat is ook geen optie.

  Het is gewoon een jammere situatie. Toevallig waren deze lui allemaal een “frisse neus” aan het halen en waarschijnlijk hielden ze netjes afstand. De vliegers springen alleen nogal in het oog. Het is ook niet meer groepsvorming dan al die hardlopers die toevallig in hetzelfde park lopen. Misschien dat een aantal droplullen wel met elkaar hebben afgesproken, maar ga dat maar eens achterhalen.

  Nu is het inderdaad aan de media om een mooi beeld te vormen. Daarna aan de gemeente om hierop te reageren. Laten we hopen op het beste. Jammer, maar onvermijdelijk. Toch kan ik het de kiters niet echt kwalijk nemen

 55. Wat ik niet begrijp is dat er nog een ZZPer is die in Scheveningen nog in groepjes gaat Wim Hof zwemmen en georganiseerde surflessen doen met leenwetsuits en je dan blockt als je er iets over zegt.
  Dat soort dingen zijn al lang verboden, is heel iets anders dan in je eentje surfen. Wat ik al niet eens doe.

 56. Voor de twijfelaars

 57. Windkracht 8 inmiddels. Ik blijf thuis

 58. Ziet er eigenlijk nog goed uit voor morgen in Belgie… gaat er iemand gaan surfen morgen?

 59. Zuid was vanmorgen veel te hard werken

 60. gaan als ze staan! 😉

 61. Nu we niet/minder in het water liggen, het zwembad en de fitness zijn gesloten…

  Wat doen jullie thuis aan training om surffit te blijven/raken? Iemand goede link of filmpje waar hij/zij inspiratie uit haalt?

 62. Yoga!

 63. Mountainbiken! Vind het altijd een fijne conditietraining

 64. Wij gaan er gewoon in.. gaan als ze staan!

 65. Ik doe WOD-jes in de achtertuin als er geen golven zijn bij gebrek aan een sportschool en als er golven zijn dan ga ik surfen zolang als het kan. WOD-jes doe ik niet voor mijn lol, maar puur om mijn conditie en kracht op peil te houden.

  Surfen is mijn enige echte uitlaatklep en die heb ik hard nodig na een week lang thuiswerken, boodschappen doen voor mijn bejaarde schoonmoeder, kinderen helpen met school en al het gewone huishoudelijk werk wat ook niet kan blijven liggen.

  En voor de andere surfers die wel door willen surfen, hou gewoon afstand, ga niet allemaal op een kluitje liggen dan is er geen enkele reden om het surfen te verbieden.

 66. https://youtu.be/8z16vQhTxns
  Deze kwam op MSW voorbij

 67. Ik denk er precies zo over.

  Dank voor dit tegengeluid.


Je kunt hier gelijktijdig 8 foto's uploaden van 8MB per foto. Url-foto's van elders plakken werkt ook.