We zijn weer eventjes terug in winter-stand met deze week flink lagere temperaturen, zowel van de lucht als het Noordzeewater. Maar de kou heeft ook zijn voordelen, want in de regel komt de kou altijd samen met golven omdat beiden uit het noorden komen. Ondertussen speelt er ook het ongeluk op de Noordzee bij Engeland met een vrachtschip dat maandag botste op een kerosinetanker. Aan onze kust is daar voorlopig geen spoor te bekennen, omdat de wind niet doorstaand west is. Alleen op woensdag heel kortdurend west, maar vanaf donderdag komt de wind over de hele Noordzee uit Noord tot Noordoost. Mocht er iets aanspoelen dan is dat als eerste aan de Engelse Oostkust, daarna Noord Frankrijk en België en Zeeland. Vervolgens krijgt de Hollandse kust er iets van mee, maar dit is allemaal nog speculatief en afwachten. Post in de surf-reports als je iets verdachts ziet op het strand of in zee en meldt het bij de kustwacht of Rijkswaterstaat (0800-8002). Vooralsnog is er niets aan de hand langs ons deel van de Noordzee en kunnen we de hele week surfen. Hieronder per dag de opties:
Woensdag 12 maart
Met een golfhoogte van gemiddeld 1meter is het niet al te ruig en dus prima om overal te surfen langs de kust. De wind houdt zich vrij rustig met maar 2 of 3bft. Af en toe kan een buitje wat meer wind geven overdag, terwijl eind van de middag de wind helemaal gaat liggen. Dan de meest cleane condities, maar al wel afgaand tij en iets minder swellhoogte. Voor longboarden en fish dus perfect, hoewel er voor shortboarden ook nog wel genoeg hoogte zit op de sets. De swell neemt begin van de avond weer toe, alleen zal daar voor het donker nog niet heel veel van te merken zijn. Een dag later zeker wel! Zie hieronder.
Donderdag 13 maart
Met een onshore wind en nieuwe swell zijn de condities op donderdag meteen weer een stuk lastiger. Uitpeddelen kost de nodige moeite, maar het is wel de moeite waard. Zeker op spots waar een beetje beschutting is tegen de wind die uit het noordwesten tot noordoosten komt. Daar is dan ook meteen alle onzekerheid mee afgedekt, want het zou zo maar eens kunnen dat het mooi offshore is. Zeker in de ochtend lijken de kansen op bijna windstil of licht aflandig afwezig. Vooral in de zuidwest regio’s, zoals Zeeland. Klein nadeel is wel de lage waterstanden dan nog. Echter zit het rond 10:00 in België en Zeeland al op einde laagwater met een langzame verhoging naar vloed, dat valt van 11 tot 13 uur. Eentje om in de gaten te houden, maar nog niet zeker wat de windsterkte betreft. Wel van hoogte, die is met meer dan 1m gewoon goed genoeg. De wind in N-H is wel al wat eerder aanwezig, maar omdat NNO daar niet recht aflandig is zijn de golven mogelijk nog wel even clean genoeg. Zeker ten zuiden van de havens of verder noord in de kop van N-H of op Texel. De overige wadden hebben al eerde de onshore noordenwind, omdat daar de kern van het lagedrukgebied heel dichtbij zit. Wel hoog, maar geen mooie surfcondities op de noord stranden daar.
28 reacties
Een afzwakkend oud occlusie-restant ligt donderdagochtend van noordoost naar zuidwest langs onze kustlijn. Dat zee afsterft in plaats van opleeft is op deze kaart te herkennen aan de doorgestreepte stippellijn tussen de halve dots en de driehoekjes in. Een activerend front met meer regen en wind zou ingetekend worden op de kaart met . . . . puntjes. Waar overigens op deze kaart nergens zo’n voorbeeld van te vinden is, maar dat ter zijde.
Meer van dit soort kaarten op: http://surfweer.nl/ukmo
Aankomende nacht ligt er boven de Duitse wadden een mini depressie met swell aanmaak die donderdag aankomt. Tevens swell van verder weg uit de Noordzee. Samen zullen deze voor genoeg hoogte op donderdag zorgen.

En ook vrijdag ziet er in eerste instantie heerlijk uit.
Wind is zwak offshore de hele ochtend en een deel van de middag:
Brakka 50cm in oostende
Ligt het aan mij of doen die pagina met 3d spectra het niet meer?
Hoe wordt het morgen ochtend, vrijdag. Hoogte lijkt nu niet top.
Vandaag was best bagger, zeker tov gisteren. Misschien dat de middag crew het beter heeft. Ik zet mijn geld in op morgen, hopelijk is er nog wat over.
Bij mij staat de pagina van de 3d spectra nog op 25 februari. Ben ik de enige?
volgens mij doen de 3d spectra het al 2 weken niet…
Helaas liggen de spectra er al twee weken uit ja. We hebben Rijkswaterstaat nogmaals een bericht gestuurd of ze de spectra plaatjes weer werkend kunnen krijgen. Tot die tijd deze dan maar gebruiken https://rwsos.rws.nl/viewer/map/noordzee/golven , maar is wel een stuk minder overzichtelijk en langzamer. En je kunt niet in een klap zien wat de afgelopen 24 uur heeft gedaan qua swell toe- en/of afname.
Ik heb een alternatief gemaakt voor de spectra. Ze worden 1 maal in het uur ververst. Niet alle meetplekken staan er op, mochten er voorkeuren zijn voor bepaalde punten dan zet ik ze erbij. De plaatjes zijn hier te vinden: https://wavespectrumsa.z6.web.core.windows.net/
Geweldig! Goed te zien dat het vandaag tussen 11 en 15 uur piekte.
Held! indien mogelijk de J06 nog, dat geeft met de K13 altijd wel een fijn beeld.
Dank voor de aanmoedigingen. Ja ik had J6 er ook graag bij gehad maar die heeft via https://rwsos.rws.nl/viewer/map/noordzee/golven/location/J6,J61?pd=-2%3B2, waar ik de data vandaan haal, helaas geen spectra data.
Zou je een uitleg willen hebben voor noobs hoe dit te lezen?
Een mooie uitleg kun je hier vinden via de site Goedegolven:
https://goedegolven.nl/kennis/golfspectra/.
In het kort: als we als surfers het over golven hebben, is dat meestal in termen van periode, hoogte en richting. In de grafiek is het verloop van de hoogte/energie in de tijd te zien voor golven met een bepaalde periode. De as van links naar rechts geeft de periode weer, maar dan uitgedrukt in mHz. De periode is de tijd tussen twee golftoppen in een set. Hoe hoger deze periode, hoe krachtiger de golf. De periode kan ook in frequentie (Hz) worden uitgedrukt; frequentie in Hz = 1 / periode. Dus een golf met een periode van 10 s heeft een frequentie van 0,1 Hz. De grafiek gebruikt echter de eenheid millihertz (mHz), oftewel: 10 s is 0,1 Hz * 1000 = 100 mHz. Als er bij 100 mHz een piek in de hoogte zit, is er een swell van 10 s in het water. Een piek bij 200 mHz is dus het energieniveau van de golven met een periode van 5 s. In de grafiek zijn de metingen van de afgelopen tijd aan elkaar geplakt, waardoor je het verloop van de aanwezigheid van verschillende golfperiodes kunt zien.
Beetje offtopic, maar weet iemand wat ze gaan bouwen naast the shore? ik kan het nergens vinden :/
*op scheveningen
Swell is bij Texel gearriveerd. Lijkt ook wel dat het door gaat komen naar de rest van N-H en kleintjes voor Z-H. Webcam Texel: https://www.strandhotelnoordzee.nl/live
Iets meer dan verwacht op de K13 boei west van Texel, dus zou vanavond wel eens fun kunnen worden.
twas weinig begin van de middag in wijk.
Iemand toevallig een update voor morgen?
Wat wil je weten? Onshore wind gans de dag over ganse kustlijn van BE en NL, messy af dus.
Jij bent niet goed
En wat was het nu, of waren er “cleane” golven uhum
Weekend ziet er goed uit! beste weekend so far dit jaar? (zegt wel echt heel weinig tho)
Ziet er inderdaad goed uit! Hopelijk niet te veel noord in de swell. Verder echt ongelooflijk hoe weinig goede dagen we tot nu toe hebben gehad dit jaar. Of ligt dit aan mij? Ik surf sinds 2019 in NL en dit is echt veruit de slechtste aaneengesloten periode, afgezien van de zomermaanden.
Klopt
Goedegolven op instagram had een interessant plaatje over februari, toen was de golfhoogte 58cm gemiddeld over de hele maand. Andere jaren is dit 115cm en 2020 en 2022 zelfs 2 meter.
Ach geloof dat het beetje karma is, nu wat slechtere maanden, rest van het jaar compensatie.
De surf staat aan!
De wind ook