Nuttige surfweer info:
Surf webcams:

Surfweer Madnes

Het weer van Madnes Festival 2011 staat in het teken van Harry, het zogenoemde weersysteem op de weerkaart hieronder. Toepasselijk genoeg zou je deze depressie ‘Dirty Harry’ kunnen noemen vanwege de vieze miezer die zaterdag uit het front (de lijn met halve bolletjes) gaat vallen. Een standaard eigenschap van een warmtefronten, helemaal als deze zwak is. Wat ook kenmerkend is voor een warmtefront is de traagheid waarmee ze beweegt en de verandering van de wind. Stond vrijdag de hele dag een goede westelijke wind vanuit zee, zaterdag wordt de windrichting aflandig.

Situatie van zaterdag 14 uur.

Dirty Harry is goed voor golfsurfers op Ameland. Waar in de rest van Nederland als snel smerige golven worden verwacht door de aanlandige windrichting, blijft het op het strand van Ameland geruime tijd nog heel mooi clean. Een noordelijke swell die al begin deze week naar ons onderweg was, komt tot volle recht in de vroege morgen. Er is dan nog een klein beetje stroming van Nes richting Buren, na 10:30 neemt de stroming af en vanaf 12 uur stroom je zelfs weer de andere kant op richting Hollum.

De beste en meest hoge golven zijn te verwachten tussen 6:45 en 8:45. Dan ook de minste wind. Heel erg langzaam gaat deze pas in de loop van zaterdag een beetje toenemen om te kunnen wind- en kitesurfen. Afhankelijk van de traagheid van de warmte (wat overigens niet zo voelt, want de warmte zit pas achter het front) kan dit zelfs duren tot ver na de lunch. De richting blijft de hele dag aflandig, dus een sessie aan de Noordzee kant wordt lastig. De meeste wind zit overigens rond het avondeten. Het tij op het wad is dan echter alweer laagwater aan het worden.

De elementen spelen maar een smerig spelletje met de wind en kitesurfers. De golfsurfers zijn duidelijk in het voordeel en dat ondanks de wind die zondag helemaal in geen velden of wegen te bekennen is. Omdat Ameland pal naar het noorden gericht is en de golven al bijna een week geleden bij het meest noordelijke stukje Groenlandzee begonnen, zal het ook zondag de beste golfsurfplek zijn van de heel de benelux. De wind van zaterdag heeft de golven dan wel een kop kleiner geblazen, maar ze zijn sterk genoeg geweest om het te overleven. Dit is het perfect surfweer voor wie met golfsurfen wil beginnen en voor alle surfers die goed overweg kunnen met een stand up paddle board, een longboard of een fishboard. Eventuele zeewind wordt onderdrukt door de bewolking die pas laat op de dag begint te breken. De oorzaak daarvan is uiteraard weer de traagheid van warme lucht. Maar als die er eenmaal is eind van de middag, is het zweten op de boot terug naar het vaste land of anders maandag wel!